Δανία: Ψήφιση νόμου που επιτρέπει να απαγορευθεί η διέλευση ρωσικού αγωγού

Η Βουλή της Δανίας ψήφισε νόμο ο οποίος δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εξετάσει αν είναι σκόπιμο για λόγους εθνικής ασφαλείας να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 μέσω των χωρικών υδάτων του βασιλείου της Δανίας.

Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε σε σχέση με την σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος πρέπει να περάσει μέσα από τα χωρικά ύδατα της νήσου Μπορνχόλμ, εφόσον δώσει την σχετική άδεια η κυβέρνηση της Δανίας.

Το εν λόγω ζήτημα μέχρι στιγμής βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Ενεργείας της Δανίας, ο οποίος είχε το δικαίωμα να απορρίψει την κατασκευή του αγωγού μόνο για οικολογικούς λόγους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το δικαίωμα αυτό το αποκτά και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο μπορεί να επικαλεσθεί την ύπαρξη ξένων συμφερόντων και λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της Δανίας θεωρεί ότι ο αγωγός Nord Stream-2, ο οποίος έχει ως αφετηρία την Ρωσία και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στην Γερμανία, δεν είναι μόνον ένα οικονομικό έργο, αλλά και ένα πολιτικής σημασίας έργο που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Επανειλημμένα είχε προτείνει να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού.

Ο αγωγός Nord Stream-2 προβλέπεται να περάσει μέσω των χωρικών υδάτων της Δανίας και της αποκλειστικής οικονομική ζώνης της Δανίας σε μήκος 139 χιλιομέτρων και κοντά από την νήσο Μπορνχόλμ.

Για την κατασκευή του αγωγού απαιτούνται άδειες από την Γερμανία, τη Ρωσία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία, μέσα από τα χωρικά ύδατα των οποίων θα περάσει. Απαιτούνται επίσης διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο με την Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Εσθονία.
Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget