Απασφάλισε ο Ζαράμπ: ο Ερντογάν είχε δώσει εντολή να σπάσει το εμπάργκο με το Ιράν


ADAM KLASFELD
MANHATTAN (CN)
Μετάφραση: Π. Μπαλακτάρης
Ο βασικός μάρτυρας της κυβέρνησης των Η.Π.Α. σε δίκη για δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν στο Ιράν ενέπλεξε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σχέδιο την Πέμπτη.
"Αυτό που λέω είναι ότι ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν είχαν δώσει εντολές να γίνει αυτό το εμπόριο", δήλωσε ο Ρεζά Ζαράμπ σήμερα το πρωί.…

Ο Ερντογάν δεν θα γινόταν πρόεδρος της Τουρκίας μέχρι το 2014. Ήταν ως πρωθυπουργός της χώρας, είπε ο Ζαράμπ, που ο Ερντογάν διέταξε τις συναλλαγές μεταξύ του Ιράν και της Τουρκικής Ziraat Bank και της Vakif Bank.
Ο Ζαράμπ δήλωσε ότι υπέθεσε ότι η Ziraat Bank είχε γραφεία στη Νέα Υόρκη την εποχή των συναλλαγών.

Πριν από τη μαρτυρία αυτή το πρωί, ο Ερντογάν δημοσίευσε μια δήλωση που υπερασπίζεται τη συμπεριφορά της κυβέρνησής του.
"Έχουμε τόσο ενεργειακές όσο και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με μια μετάφραση του καθηγητή Louis City Fishman του Πανεπιστημίου της πόλης της Νέας Υόρκης.
"Δεν παραβιάζαμε το εμπάργκο [των ΗΠΑ]", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. "Ό, τι συμβαίνει στη δίκη, κάναμε το σωστό. Δεν είχαμε μια τέτοια δέσμευση στις Η.Π.Α. Ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από τις Η.Π.Α."*.
Ο Ζαράμπ διευκρίνισε ότι δεν είχε άμεση γνώση για την υποτιθέμενη σειρά του Ερντογάν, την οποία είπε ότι έμαθε από τον τότε οικονομικό υπουργό της Τουρκίας Ζαφέρ Τζακλαγιάν.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Zarrab ισχυρίστηκε ότι δωροδόκησε τον Τζακλαγιάν με "45 - 50 εκατομμύρια ευρώ" και περισσότερα σε άλλο νόμισμα για την εξυπηρέτηση του συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το υποτιθέμενο καθεστώς διαφθοράς είπε και πάλι σήμερα.
Ο Zarrab δήλωσε ότι κατέβαλε 2 εκατομμύρια δολάρια στον Σουλεϊμάν Ασλάν, τον γενικό διευθυντή της κρατικής επιχείρησης Halkbank.
Ο ισχυρισμός έφερε τους εισαγγελείς ένα βήμα πιο κοντά στον άνδρα που βρισκόταν στη δίκη: ο Mehmet Atilla, διευθυντής στην ίδια τράπεζα.
Ο Zarrab δεν κατηγόρησε την Atilla για δωροδοκία: Η πληρωμή οποιουδήποτε άλλου δεν ήταν απαραίτητη, δήλωσε ο Zarrab, επειδή ο Τζακλαγιάν και ο Aslan ήταν ήδη στο payroll.
"Είχα ήδη δωροδοκήσει τον Τούρκο υπουργό οικονομίας", σημείωσε ο Zarrab.
Αλλά ο Atilla, σύμφωνα με τον Zarrab, ήταν απαραίτητος για να διαμορφώσει ένα σχέδιο για τη συγκάλυψη ιρανικών περιουσιακών στοιχείων υπό μορφή επισιτιστικής βοήθειας, την οποία οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ήταν απάτη.
Οι εισαγγελείς έπαιξαν δύο ηχογραφήσεις σήμερα από συνομιλίες μεταξύ Zarrab και Atilla μιλώντας για τις συναλλαγές αυτές στα τουρκικά.
Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις συζητήσεις, ο Zarrab ισχυρίζεται ότι ο Atilla του είπε: "Ναι, έχω γνώση αυτού του θέματος", αναφερόμενος στις ιρανικές συναλλαγές.
Στο όνομα του Atilla είχε προηγουμένως γίνει ελάχιστη μνεία, παρόλο που είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος.

Ερωτηθείς αν είχε "πρόβλημα με τη μέθοδο που πρότεινε ο Hakan Atilla" τον Απρίλιο του 2013, ο Zarrab απάντησε: "Όχι, αυτή είναι απολύτως η σωστή μέθοδος".
Οι εισαγγελείς εισήγαγαν επίσης στοιχεία μέσω της WhatsApp, της δημοφιλούς πλατφόρμας συνομιλίας για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.
"Γενικά, γράφαμε στο WhatsApp τα ευαίσθητα θέματα, τα ιδιωτικά θέματα και τα σημαντικά θέματα", δήλωσε ο Zarrab.
Σε ένα μήνυμα που έγινε αποδεικτικό στοιχείο, ο Zarrab είπε στον Aslan: "Αγαπητέ γενικέ διευθυντή μου, άρχισα τα τρόφιμα σήμερα", τον οποίο περιέγραψε ως άλλο τρόπο για το εμπόριο στο Ιράν.
Η μαρτυρία του Zarrab έλαβε έντονη προσοχή στην Τουρκία, όπου οι αντίπαλοι του Ερντογάν τη βλέπουν ως μια αναμέτρηση για ένα σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 που ενέπλεκε αρκετούς κορυφαίους στην τουρκική κυβέρνηση.
Ένας από αυτούς τους υπαλλήλους, πρώην Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Μουαμμέρ Γκουλέρ, μπήκε σε αυτή την έρευνα μέσω της οικογένειάς του και ο Zarrab δήλωσε σήμερα ότι πλήρωσε γι 'αυτόν τον γιο του Baris 100.000 δολάρια.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική παρέμβαση στο 2016, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Robert Mueller, αναρωτιέται αν ο πρώην σύμβουλος του Trump για την εθνική ασφάλεια Michael Flynn θεωρούσε ότι μπορεί να απαγάγει έναν Τούρκο αντιφρονούντα που ζει στην Πενσυλβάνια και να τον παραδώσει στον Ερντογάν έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το NBC ανέφερε ότι ο Mueller μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για το αν οι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους ζήτησαν ποτέ τη βοήθεια του Flynn για να κερδίσουν την απελευθέρωση του Zarrab από τη φυλακή.

Η κατάθεσή του, η οποία αρχικά αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, πιθανόν να διαρκέσει πολύ περισσότερο, διότι η άμεση εξέταση της εισαγγελίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι δικηγόροι του Atilla πιθανότατα θα προσπαθήσουν τότε να υπονομεύσουν τις δηλώσεις του Zarrab με τις διασταυρούμενες εξετάσεις.
* Κατά τα φαινόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει να αποδέχεται κεκαλυμμένα ότι διέπραξε αδικήματα που τιμωρούνται από τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ομολογεί ότι έκανε εμπόριο με το Ιράν παρά το επιβληθέν εμπάργκο. Απλώς, δίνει τη δική του εξήγηση, ότι δήθεν δεν είχε συμφωνήσει η χώρα του σε κάτι τέτοιο.

https://www.courthousenews.com/money-launder-for-iran-was-ordered-by-turkey-president-gold-trader-says/


ΗΠΑ: Τουρκοϊρανός έμπορος εμπλέκει τον Ερντογάν στο σπάσιμο του εμπράργκο στο Ιράν

Ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση που αφορά την παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης.

Ο κ. Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη σε βάρος Τούρκου, υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Την εποχή εκείνη ο Τ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η κατάθεση δόθηκε κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρ. Ζαράμπ είπε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι συναντήθηκε το 2012 με τους εκπροσώπους ινδικής εταιρείας προκειμένου να συζητήσει τη μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων εκτός της Ινδίας. Πρόσθεσε ότι δεν θυμάται πώς λεγόταν η εταιρεία.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος εννέα προσώπων για την υπόθεση. Ωστόσο, μόνο ο 34χρονος Ζαράμπ και ο 47χρονος Ατίλα έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν από το 2010 μέχρι το 2015 σε απάτη που περιλάμβανε αγορές χρυσού και υποτιθέμενες αγορές τροφίμων με στόχο να αποκτήσει το Ιράν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις.

Η υπόθεση προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζει ότι είναι μια κατασκευασμένη υπόθεση, για πολιτικούς λόγους.
Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget