ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αλιεύτηκε το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο

Πρόκειται για καρχαρία της Γροιλανδίας με το έτος γέννησής του να τοποθετείται στο 1505

Έναn καρχαρία που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία εν ζωή όντα ανακάλυψαν αλιείς στον Βόρειο Ατλαντικό. Πρόκειται για θηλυκό καρχαρία της Γροιλανδίας, μήκους 5,5 μέτρων, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είναι 512 ετών.

Ο γηραιότερος μέχρι σήμερα ήταν 392 ετών. Στην πλειονότητά τους τα ζώα αυτά ζουν από 272 μέχρι 512 χρόνια, ενώ θεωρείται ότι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών. Χρησιμοποιώντας το μέγεθός του οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το έτος γέννησής του τοποθετείται στο 1505. Αυτό το είδος καρχαριών μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό το χρόνο και φημίζονται για την μακροβιότητά τους που φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια.

Εάν τα στοιχεία ταυτοποιηθούν, τότε ο καρχαρίας θα πρέπει να ζούσε όταν ο Γαλιλαίος χαρτογραφούσε ακόμη τον κόσμο, στους Ναπολεόντιους Πολέμους, την διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας και το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Επίσης, στα στομάχια ορισμένων από αυτούς, έχουν βρεθεί υπολείμματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας,προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων.

Εθνικό πιάτο στην Ισλανδία, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, ωστόσο το κρέας του είναι τοξικό, καθώς περιέχει μία τοξίνη την Trimethylamine N-oxide ή TMAO η οποία στο στομάχι διασπάται σε τριμεθυλαμίνη, και γι’αυτό το λόγο δεν καταναλώνεται ωμό. Οι Ισλανδοί ζυμώνουν τους καρχαρίες της και παράγουν το hákarl, το οποίο θεωρείται εθνικό πιάτο.
πηγή: tilestwra.gr
[full_width]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια