-->

Header Ads

Ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας


Σημαντικές δηλώσεις - Λαβρόφ: Λύση στο Κυπριακό με εμπλοκή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας


Μανώλης Καλατζής

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο
Την ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό, εκφράζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις προσπάθειες έξωθεν επιβολής έτοιμων αποφάσεων στο Κυπριακό και εμμένει στην άποψη ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού (ασφάλεια και εγγυήσεις) πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Απορρίπτοντας ασυζητητί την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Λαβρόφ η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, θα αποτελέσει το κλειδί και για διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων για τα διαρρεύσαντα mails της δεύτερης τη τάξει της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου, Ελένης Λοϊζίδου και την πολύκροτη υπόθεση Μπράουντερ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την απογοήτευσή του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Μόσχας και εκστρατεία κάποιων κυπριακών ΜΜΕ, που σκοπό έχει τη δυσφήμιση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας. Εκφράζει παράλληλα την ευχή οι κυπριακές Αρχές να προχωρήσουν αμερόληπτα κι’ ευσυνείδητα τη δικαστική εξέταση στην υπόθεση Μπράουντερ.

Τέλος ο Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να θέτουν τη Ρωσία σε «στάση προσοχής» και να πάψουν να ακολουθούν ολιγάριθμη ομάδα χωρών με ρωσοφοβικές τάσεις.
Πρώτο ΘέμαΒαρυσήμαντη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στη Λευκωσία: Το Σ.Α. να εγγυάται τη λύση


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εγγυάται τη δίκαιη και συνολική εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας επανένωσης του νησιού. Αυτό ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι. Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως το σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων αποτελεί έναν αναχρονισμό.
«Η παρουσία ξένων στρατευμάτων επίσης δεν αποτελεί στοιχείο στήριξης της σταθερότητας», είπε στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο: «Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη διατήρηση της εντολής της, χωρίς αλλαγές. Θεωρούμε ότι οι «κυανόκρανοι» του ΟΗΕ οφείλουν να διαδραματίσουν τον σταθεροποιητικό τους ρόλο και στο μέλλον».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Μόσχας σε μια μελλοντική Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει σε μια δίκαιη και ολόπλευρη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού». Για την πώληση του συστήματος S-400 στη Τουρκία, ο κ. Οσάτσι είπε πως «τα συγκεκριμένα θεωρούνται αποκλειστικά αμυντικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς. Δεν αποτελούν καμιά απειλή για τα γειτονικά κράτη».
Φιλελεύθερος
Edit

No comments

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Powered by Blogger.