-->

Header Ads

Κράτος «κοράκι» – Κατασχέσεις για όσους δεν πληρώσουν σε 24 ώρες τον φόρο τουςΣχόλιο: Ένα κράτος που πτώχευσε αυτό τους πολίτες, τώρα έρχεται να τους πάρει τις ιδιοκτησίες και οι οποίοι πολίτες συμβιβάστηκαν με την ιδέα και την πράξη της ληστείας των περιουσιών τους...επί τουρκοκρατίας οι τότε αντέδρασαν, επί κατοχής της νέας κλεπτοκρατίας όλα ανεκτά;!Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου θα βρεθούν το 2018 όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καθυστερήσουν έστω και 24 ώρες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο. Αμέσως το ποσό που δεν κατέβαλαν θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και εφόσον είναι άνω των 500 ευρώ η εφορία θα κινεί διαδικασίες κατασχέσεων.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως για παράδειγμα των 100 δόσεων. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν τη λήξη της προθεσμίας:

- θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

- θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη

- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Και αν σήμερα οι οφειλέτες ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, το 2018 δεν αποκλείεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τα 5 και 6 εκατομμύρια αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και από τα 100 δισ. ευρώ που φθάνουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχθούν στα 120 δισ. ευρώ συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μια μέρα τότε η ρύθμιση χάνεται.

Η εφορία αναγκάζεται από τη νομοθεσία να δείξει το χειρότερο της πρόσωπο. Τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί οι νέοι νόμοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί και δυστυχώς αυξάνονται οι φόροι και οι εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το 2010 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο χρωστούσαν κατά κύριο λόγο μπαταχτσήδες και πτωχευμένες επιχειρήσεις. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και 1 στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο, με τους περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βλέπει... φως στο τούνελ καθώς οι αριθμοί ευημερούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, χορήγησε κοινωνικό μέρισμα και όλα κυλούν λες και η χώρα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων.

Όταν διενεργούνται όμως μέσα σε ένα μήνα 23.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων, κάτι δεν πάει καλά. Οταν οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ φόρους σε ένα μήνα, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Και όταν από τις αρχές του έτους δεν έχουν πληρωθεί φόροι 10,5 δισ. ευρώ η οικονομική κατάσταση των πολιτών φαίνεται ότι έχει φτάσει στο ναδίρ.

Δυστυχώς όμως το 2018 και με στόχο την αύξηση των εσόδων η εφορία προχωρά σε:

- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές

- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων για το 55% των οφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων

- αύξηση κατά 10% κατασχέσεων- πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία και

- εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων.
πηγή: liberal
[full_width]
Edit

No comments

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Powered by Blogger.