-->

Header Ads

Με S-400 και μελλοντικά με πυρηνικά θα παίζει η Τουρκία

του Μένιου Τασιόπουλου –

Ο εξοπλισμός της Τουρκίας με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυραύλους S-400 δεν ανατρέπει απλώς την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ανατρέπει πλήρως και τον σχεδιασμό και την συνοχή του ΝΑΤΟ στην γραμμή Βόσπορος-Σουέζ. Πέραν αυτού, το πλέον κρίσιμο είναι ότι με την στήριξη της Ρωσίας η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια.

Πέραν των κινδύνων που αυτά αποτελούν για την ευρύτερη περιοχή, αφού κατασκευάζονται σε σεισμογενείς περιοχές, είναι ζήτημα χρόνου η Τουρκία να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη, ευθέως απειλητική για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες, τις βαλκανικές χώρες, αλλά και για την Ευρώπη.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει την πρόσκτηση εδαφών ένθεν και ένθεν του Αιγαίου, με τα πυρηνικά της να αποτελούν οργανική απειλή για όλες τις χώρες που δεν αποδέχονται τον αυτοκρατορικό «μεγαλοϊδεατισμό» της. Mε τα νέα δεδομένα, η Τουρκία πιθανόν να επιδιώξει από την πλευρά του Ισλάμ και σε μια αρχική “εγκάρδια” συμμαχία με το Ιράν, να πρωταγωνιστήσει σε ένα μπρα ντε φερ ισχύος με το Ισραήλ.

Μέσω ΗΠΑ η ελληνική απάντηση

Τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι περιορισμένα, όπως πολλοί εδώ θα ισχυρισθούν. Είναι πολύ συγκεκριμένα. Η ελληνική απάντηση και διασφάλιση δεν μπορεί να συσχετιστεί με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη και σε γεωπολιτική και στρατηγική σύγχυση για να παίξει οποιονδήποτε επαρκή αποτρεπτικό ρόλο.

Η Ελλάδα άμεσα θα πρέπει να αναβαθμίσει εκ νέου την διμερή στρατηγική σχέση της με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα. Σε μια πρώτη φάση με την αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών βάσεων στη χώρα και την ίδρυση νέων. Από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η Καλαμάτα, ο Άραξος, η Λάρισα είναι σημαντικά σημεία στον «κορμό» της Ελλάδας.

Σε μια δεύτερη φάση και σε μια άμεση και ουσιαστική απάντηση στη νέα ρωσοτουρκική στρατηγική συμμαχία, η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, θωρακίζοντας το ναυτικό της με το αμερικανικό σύστημα Aegis. Σε μια τρίτη και τελική φάση θα πρέπει να επιδιωχθεί σε βάθος τριετίας να διακηρυχθεί η αμερικανική εγγύηση για τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας.
περισσότερα εδώ
Edit

No comments

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Powered by Blogger.