Paradise Papers: Πώς οι ζάμπλουτοι του πλανήτη «εξαφάνισαν» μερικά... τρισ. δολάρια


Περισσότερα από 130 ονόματα Ελλήνων στην λίστα των ισχυρών και πλούσιων φοροφυγάδων του πλανήτη


Ο αμερικάνος υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, ο γαμπρός του Putin, ο οικονομικός σύμβουλος του Trump, ο Rex Tillerson από την εποχή στην Exxon Mobil, ένας στενός συνεργάτης του καναδού Justin Trudeau, βρετανοί πολιτικοί, αλλά και η... βασίλισσα Ελισάβετ είναι μόλις κάποιοι απ' τους εμπλεκόμενους στη νέα διαρροή μεγατόνων που βγήκε στη δημοσιότητα και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ζάμπλουτοι του πλανήτη διατηρούν και αναπαράγουν την περιουσία τους κρύβοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους.

Τι περιλαμβάνουν;


Μετά τα Panama Papers, τα Paradise Papers, συνολικά 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν πολιτικούς, celebrities και ζάμπλουτους που προστατεύουν τα χρήματά τους από τους φόρους, κρύβουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιούν κρυφές συναλλαγές. Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που βγήκαν στο φως είναι νόμιμες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν ανήθικες. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, ο Barack Obama, «το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά είναι νόμιμα και όχι παράνομα».

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη ICIJ, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Ποιος εκτέθηκε;

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Wilbur Ross, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, βρέθηκε να έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον γαμπρό του ρωσικού προέδρου Vladimir Putin και με έναν Ρώσο ολιγάρχη που του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση Trump, ο W. Ross φέρεται να έχει διατηρήσει ένα ποσοστό στην Navigator Holdings, μια ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει εν μέρει στην πρώην εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων του Ross. Ένας από τους κορυφαίους πελάτες της Navigator αποκαλύφθηκε ότι είναι η Sibur, ένας ρωσικός ενεργειακός γίγαντας του οποίου οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τον Gennady Timchenko, ρώσο δισεκατομμυριούχο και σύμμαχο του Putin. Άλλοι κορυφαίοι μέτοχοι της Sibur είναι ο Leonid Mikhelson, επίσης σύμμαχος του Putin, και ο γαμπρός του Putin Kirill Shamalov.

Το μερίδιο του Wilbur Ross στη Navigator συνδέεται με εταιρείες στα νησιά Κέιμαν.

Τα μυστικά της Ελισάβετ και του... Bono των U2


Τα έγγραφα δείχνουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει περίπου 13 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες. Αν και δεν είναι παράνομο, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί η επικεφαλής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επενδύει περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας.

Μεταξύ άλλων στα έγγραφα εντοπίστηκαν και τα ονόματα των Bono των U2 και της Madonna, όπου ο πρώτος έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μέσω μιας εταιρείας στη Μάλτα και η Madonna επένδυσε σε μια εταιρεία με ιατρικές προμήθειες μέσω υπεράκτιων λογαριασμών.

Ο Stephen Bronfman, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, φέρεται να έχει φοροδιαφύγει κατά εκατομμύρια δολάρια μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Πρόκειται για μια αμήχανη στιγμή για τον καναδό πρωθυπουργό, καθώς έχει δεσμευτεί να «πατάξει» τους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Gary Cohn, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Trump, συνδέεται με 22 εταιρίες με έδρα τις Βερμούδες, την περίοδο που εργαζόταν στην Goldman Sachs.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θέσης του ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil.

Πάνω από 130 Έλληνες


Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby. Όπως αναφέρει το «Έθνος», μεταξύ των ελληνικών ονομάτων υπάρχουν και πρόσωπα που συνδέονται με Έλληνες πολιτικούς, ενώ επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη.

Στη διαρροή εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές σε 13 φορολογικούς παραδείσους. Στις offshore της Μάλτας για παράδειγμα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται σε 5.553 έγγραφα, στις Μπαχάμες σε 539 έγγραφα, στα Μπαρμπέιντος σε 222 έγγραφα στις Βερμούδες σε 33 και στην Αρούμπα σε 10 έγγραφα.

Στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και off shore εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund, αλλά και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Facebook και Twitter


Σύμφωνα με τα έγγραφα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter επέτρεψαν επενδύσεις από δύο ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Putin μέσω του Yuri Milner, ενός επιχειρηματικού εταίρου του Jared Kushner, ανώτερου συμβούλου του Trump αλλά και γαμπρός του.

Ο Y. Milner δήλωσε στον Guardian ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις του δεν συνεπάγονταν κάποιου είδους επιρροή στο Twitter και τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν είχαν πολιτικά κίνητρα από πίσω. «Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιχειρηματικές συναλλαγές», δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times.

Liberal
Labels:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget