Τι συμβαίνει με το Odin Finder; Η Λευκωσία αντιδρά, η Αθήνα σιωπά


Χωρίς ελληνική αντίδραση παραμένει η τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων εντός ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , με “όχημα” τις έρευνες του σκάφους Odin Finder.

Μάλιστα το συγκεκριμένο σκάφος εργάζεται για λογαριασμό της κοινοπραξίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την πόντιση καλωδίου στο πλαίσιο του σχεδίου Euro Asia Interconnector.

Η Τουρκία προκλητικά εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX (την τρίτη κατά σειρά) αναγγέλλοντας τις έρευνες του ιταλικής σημαίας σκάφους και σε περιοχές που ταυτίζονται με την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, σε σημεία όμως που βρίσκονται και σε περιοχές μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, λίγα μίλια εξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης. Διεκδικώντας μονομερώς και παράνομα την έκδοση NAVTEX για αυτές τις περιοχές η Τουρκία ουσιαστικά αμφισβητεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας που παραπέμπουν στην γνωστή διεκδίκηση εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως για μια ακόμη φορά οι ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν NAVTEX με την οποία να δηλώνεται ότι η τουρκική NAVTEX (1237/17) που προβλέπει νέο κύκλο ερευνών από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι νεότερα, είναι άκυρη και ότι για τις έρευνες του ιταλικού σκάφους ισχύει η ελληνική Αναγγελία η οποία έχει εκδοθεί όταν ξεκίνησαν οι έρευνες του Odin Finder. Και πάλι τότε η ελληνική Αναγγελία είχε ακολουθήσει την τουρκική.

Όμως σε αντίθεση με την Αθήνα, η Λευκωσία για δεύτερη φορά εκδίδει δική της NAVTEX 430/17 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική NAVTEX που αναφέρεται στις δραστηριότητες του ODIN FINDER είναι άκυρη.

Η Λευκωσία μάλιστα δηλώνει ότι το ιταλικό σκάφος έχει πάρει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισημαίνεται ακόμη ότι το σκάφος βρίσκεται σε επαφή με τον Σταθμό εκπομπής NAVTEX της Κύπρου που έχει και την ευθύνη για να ενημερώνει τους ναυτιλομένους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κυπριακές Αρχές δηλώνουν, μάλιστα, ότι το ιταλικό σκάφος προς το παρόν βρίσκεται στο λιμάνι της Σητείας . Η Τουρκία πάντως επέμεινε στην τακτική της και με νέα (NAVTEX 1243/17) δηλώνει ότι η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στην ιδία και συνεπώς παραμένει σε ισχύ η δική της αναγγελία για τις έρευνες του Odin Finder.


Ν.Μ.
Liberal

Η τουρκική NAVTEX

1237/17
SCIENTIFIC RESEARCH, BY ODIN FINDER FROM 250900Z NOV 17 UNTIL FURTHER NOTICE IN AREA BOUNDED BY;
İSKENDERUN AREA
35 08.00 N - 026 42.50 E
34 52.00 N - 026 23.60 E
33 58.00 N - 026 33.89 E
33 39.15 N - 028 46.79 E
33 47.00 N - 032 16.09 E
34 31.91 N - 032 16.42 E
34 46.83 N - 030 23.32 E
35 08.00 N - 026 42.50 E
4 NM BERTH REQUESTED.
H κυπριακή NAVTEX
MA 94
25 1600 UTC NOV 2017
NR 430/17
ATTENTION TO ALL MARINERS SAILING WITHIN THE BOUNDARIES OF THE REPUBLIC OF CYPRUS SEARCH AND RESCUE REGION.
BE ADVISED THAT THE NAVIGATIONAL WARNING FA04 / NR1237/17
WHICH REFERS TO THE ACTIVITY OF THE RESEARCH VESSEL ODIN FINDER IS NULL AND VOID.
THE ODIN FINDER HAS BEEN LICENSED BY THE REPUBLIC OF CYPRUS TO EXECUTE SCIENTIFIC RESEARCH OPERATIONS WITHIN THE EEZ OF THE RoC. THE CYPRUS RADIO IS IN DIRECT COMMUNICATION WITH THE VESSEL AND WHENEVER IS NECESSARY AND FOR THE SAFETY OF THE NAVIGATION INFORMS THE MARINERS IN THE AREA OF RESPONSIBILITY OF THE REPUBLIC OF CYPRUS, BY ISSUING THE APPROPRIATE NAVIGATIONAL WARNING, WITHOUT AFFECTING THE MARITIME TRAFFIC IN THE AREA.
CURRENT POSITION OF ODIN FINDER IS THE PORT OF SITIA / CRETE.
FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget