Έχουν και τα Βαλκάνια την Κολομβία τους

του Μένιου Τασιόπουλου –

Μπορεί να φανεί υπερβολή, αλλά δεν είναι. Η Αλβανία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που η κυβέρνησή του είναι βαθιά διαπλεκόμενη με το οργανωμένο έγκλημα. Ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα αποδεδειγμένα διαπλέκεται με το καρτέλ των ναρκωτικών. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών και έρευνες της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αλλά και των πλέον σημαντικών μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο, συμπίπτουν σ’ αυτό το πόρισμα.

Το γεγονός αυτό αποκτάει πρόσθετη σημασία, επειδή η κατάσταση στην Αλβανία συναρτάται άμεσα με τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, λόγω του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου της σ’ αυτή την περιοχή. Το αλβανικό ΑΕΠ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Τα έσοδα από τα ναρκωτικά, από τη διακίνηση ανθρώπων, την πορνεία και το λαθρεμπόριο όπλων κινούν την τοπική οικονομία.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια γκριζόμαυρη οικονομία σε ένα κράτος που είναι στο ΝΑΤΟ και διεκδικεί την ένταξή του στην ΕΕ. Η Αλβανία δεν είναι μόνο η «Κολομβία των Βαλκανίων». Είναι και η επιτομή της αυθαιρεσίας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Τα όσα συμβαίνουν στην Χιμάρα με τη δήμευση ουσιαστικά των περιουσιών Ελλήνων που διαβιούν εκεί από πάντα είναι μόνο μία πτυχή.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις και Ελλάδα

Ο αλβανικός εθνικισμός, που εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης Ράμα, επιδιώκει τον ξεριζωμό των Ελλήνων μειονοτικών από την περιοχή. Η Ελλάδα καταβάλει μία προσπάθεια να διευθετήσει τα διμερή προβλήματα, αλλά μέχρι τώρα έχει αποτύχει.

Εάν αποτύχει και η τρέχουσα προσπάθεια, θα πρέπει να αμφισβητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την σκοπιμότητα της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Έχει ισχυρά επιχειρήματα για να το πράξει και εάν απευθύνει τη σχετική προειδοποίηση ίσως υποχρεωθούν και οι Αλβανοί να αλλάξουν στάση.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, δίωξης των ναρκωτικών και διεθνούς εγκλήματος –ποινικού και οικονομικού– συνεργασία, προκειμένου να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η νομιμότητα στη γειτονική χώρα. Οι διώξεις Ελλήνων της Χιμάρας δεν είναι άσχετες με τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για τα ίδια διασυνδεδεμένα κυκλώματα που κατευθύνονται από την κορυφή…
περισσότερα εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget