-->

Header Ads

Αντίπαλοι χάκερ ή τρομοκράτες θα μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια με όπλο τα αυτοκίνητα!

Εφιαλτική προειδοποίηση από ειδικούς ότι εχθρικοί χάκερ σε λίγα χρόνια θα μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε πέντε χρόνια το πολύ οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα εκατομμύρια θανάτους.

Το εφιαλτικό σενάριο – που σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι πια σενάριο – παρουσίασε στη βρετανική κυβέρνηση ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου». Ο καθηγητής τονίζει ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως «κερκόπορτα» για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη.

Ο κ. Κάπος τονίζει ότι πολλές ζωές μπορεί να κινδυνεύσουν και χαρακτηρίζει το ζήτημα «επείγον» από άποψη εθνικής ασφαλείας πλέον. Γι’ αυτό, καλεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το ταχύτερο δυνατό, να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των αυτοκινήτων τους. Όπως αναφέρει, τα σύγχρονα οχήματα παρέχουν «ανοικτές θύρες» στους χάκερ, με συνέπεια εχθρικά κράτη να είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους μιας χώρας όπως η Βρετανία ως όπλο ενάντια στους πολίτες της. Και αυτό όχι με μεμονωμένο τρόπο όπως σε μια τρομοκρατική πράξη, αλλά ενορχηστρωμένα και σε μεγάλη κλίμακα.

Μάλιστα, θεωρεί πιθανό ότι ήδη οι χάκερ προκαλούν εξ αποστάσεως τέτοια «πειραματικά» τροχαία ατυχήματα, χωρίς κανείς να παίρνει είδηση ότι κάποιος «δάχτυλος» κρύβεται από πίσω. «Αν υπάρξει πολεμική κλιμάκωση με μια χώρα που διαθέτει ισχυρές κυβερνοδυνατότητες, θα φοβόμουν πολύ την κυβερνοπαραβίαση των οχημάτων. Πολλοί εχθροί μας είναι πυρηνικές δυνάμεις, αλλά κάθε χώρα με την ικανότητα να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση, θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια πολίτες χακάροντας τα αυτοκίνητά τους», προειδοποίησε ο κ. Κάπος.

Όπως είπε, μόλις οι χάκερ «τρυπώσουν» στο όχημα, μπορούν να στείλουν μηνύματα στα φρένα του, να απενεργοποιήσουν το τιμόνι και να «κλειδώσουν» τους ανθρώπους μέσα στο αυτοκίνητό τους, καθώς επίσης να κάνουν άλλα πράγματα που κανείς δεν θα ήθελε να συμβούν». Γι’ αυτό, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτική την αναβάθμιση ασφαλείας του λογισμικού όλων των οχημάτων.

Με τις προειδοποιήσεις και συστάσεις του Κάπος συμφωνούν και άλλοι βρετανοί ειδικοί, που κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πάρουν σοβαρά το ζήτημα, επειδή διακυβεύονται ζωές και η εθνική ασφάλεια της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα
mignatiou.com/

Σχόλιο Pointman: Το εξ αποστάσεως hacking των ΙΧ οχημάτων, είναι πλέον μέσα στα πλαίσια του εφικτού, αλλά δεν πρόκειται κανείς να το χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού - είναι σαν να κυνηγάς μύγες με ριπές τυφεκίου. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιλεκτικά «χειρουργικά» κτυπήματα για να τεθεί εκτός ένας ηγέτης, αλλά δεν είναι δυνατό να δουλεψει το σχέδιο με επιτυχία σε μαζική κλίμακα.

Αν μία εχθρική δύναμη θέλει να γονατίσει κυριολεκτικά τον αμυνόμενο, καταστρέφει (με hacking) τις δομές της διοικητικής μέριμνας και την παραγωγή ενέργειας. Χωρίς ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα) δεν μπορεί να γίνει μεταφορά και φιλτράρισμα νερού. Χωρίς παροχή καθαρού νερού, ένας μέσος άνθρωπος αντέχει 1-2 μέρες. Υπενθυμίζω ότι στις ώρες / ημέρες / εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την καταστροφή του «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη, πολίτες ΣΚΟΤΩΝΑΝ ο ένας τον άλλο για ένα μπουκαλάκι νερό - αυτό το γνωστό των 500ml, διότι το δίκτυο υδροδότησης είχε τεθεί εκτός. Επαναλαμβάνω, ΣΚΟΤΩΝΑΝ για ένα μπουκαλάκι νερό!

Με το δίκτυο διοικητικής μέριμνας / υγρών καυσίμων εκτός (καταστροφή των ηλεκτρονικών δομών από απόσταση) τα αγαθά δεν μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής / συγκομιδής προς τις πόλεις. Η πείνα δεν σκοτώνει τόσο γρήγορα όσο η δίψα, αλλά η προοπτική να πρέπει να διανύσεις αποστάσεις (χωρίς βενζινο / πετρελαιοκίνητο όχημα λόγω μη παροχής καυσίμων) και να μεταφέρεις αγαθά, είναι εφιαλτική για τον σύγχρονο άνθρωπο που είναι απόλυτα εξαρτημένος από τα ράφια του τοπικού σούπερ μάρκετ. Να υπενθυμίσω, ότι στον πόλεμο της Σερβίας, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων (πχ Νις) που δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε οπωροκηπευτικά, αυγά και κρέας οικόσιτων ζώων όπως πχ στα χωριά) ή πέθαιναν από πείνα ή έτρωγαν το ΓΚΑΖΟΝ από τα πάρκα (πραγματική ιστορία) ή έτρωγαν… δεν θέλετε να ξέρετε.

…να το συνεχίσω; Εξ αποστάσεως hacking σε νοσοκομεία, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιστατικών (μεταξύ των οποίων και όσους αργοπεθαίνουν από δίψα και πείνα), θα φέρει τους εμπλεκόμενους 100άδες χρόνια πίσω.

Με λίγα λόγια, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ hacking σε καίριες δομές του σύγχρονου πολιτισμού μας, σε αντικείμενα και καθημερινές συνήθειές μας που τα θεωρούμε δεδομένα, μπορούν να μετατρέψουν την καθημερινότητα σε πραγματική κόλαση και να φέρουν ξανά την ανθρωπότητα στη Λίθινη εποχή.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.