Ο γερμανικός στρατός «βλέπει» διάλυση της Ε.Ε. και δημιουργία νέου «ανατολικού μπλοκ»Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει μακρά παράδοση σε εμπεριστατωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για κάθε πιθανότητα στην ήπειρο.Ο γερμανικός στρατός έχει σκιαγραφήσει τα έξι «χειρότερα» σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το 2040. Το μυστικό έγγραφο που διέρρευσε προβλέπει ότι ακόμα περισσότερα κράτη θα αφήσουν μια διαταραγμένη, χαοτική και επιρρεπή σε σύγκρουση Ε.Ε., για να ενταχθούν σε ένα ρωσικό «νεο-ανατολικό μπλοκ».

Ένα μυστικό έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, που διέρρευσε στο περιοδικόSpiegel, έχει ρίξει φως στις κύριες ανησυχίες του Βερολίνου, για τη διάλυση της ευρωπαϊκής κοινότητας, ένα σενάριο, που φαινομενικά φοβίζει τις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες. Με τίτλο «Στρατηγική Προοπτική 2040» (Strategische Vorausschau 2040), το έγγραφο, 102 σελίδων, περιγράφει έξι σενάρια που οι στρατηγικοί στο Βερολίνο θεωρούν όχι και τόσο αδύνατα να συμβούν.Πρόκειται για μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης στην οποία ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ τάσσονται με τη Ρωσία, σε μια «πολυπολική Ευρώπη», όπου ορισμένα κράτη υιοθετούν ένα ρωσικό πολιτικό ή οικονομικό μοντέλο, αντίθετο προς τις συμφωνίες της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σενάριο, με τίτλο «Η ΕΕ στη διάσπαση και η Γερμανία σε αντιδραστική θέση», βλέπει έναν κόσμο που πάσχει από «δεκαετίες αστάθειας».

«Η διεύρυνση της ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί»

Περιγράφει επίσης την αποχώρηση άλλων κρατών από την ΕΕ καθώς και τη Βρετανία και το τέλος της επέκτασης του ευρωπαϊκού μπλοκ, δηλώνοντας: «Η διεύρυνση της ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί, [ενώ] περισσότερα κράτη έχουν αφήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα, που έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της».

«Ένας ολοένα και περισσότερο διαταραγμένος, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας και της Ευρώπης», γράφουν οι στρατιωτικοί.Ένα άλλο σενάριο, που ονομάζεται «Δύση κατά της Ανατολής», προβλέπει την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λόγω της μετάβασης, από ορισμένες χώρες της ΕΕ, σε «ανατολικό μπλοκ», μια εμφανή μαρτυρία για την ομάδα των συμμαχικών κρατών Μόσχας κατά τη σοβιετική εποχή.

Ένα σενάριο που ονομάζεται «Πολυ-πολικός ανταγωνισμός» προβλέπει τον εξτρεμισμό σε ραγδαία άνοδο στην Ευρώπη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζουν το «κρατικό μοντέλο καπιταλισμού» της Ρωσίας. Όλα τα σενάρια, που αναλύει το Τμήμα Σχεδιασμού του γερμανικού στρατού, θεωρούνται εφικτά μέχρι το 2040.

Η ακεραιότητα της Ευρώπης έχει ωθηθεί στα όριά της από το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει την ΕΕ κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο.Η Βρετανία, ένας από τους οικονομικούς κόμβους της Ευρώπης, πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ το 2019.

Οι σιγοβράζουσες συνομιλίες του Brexit επικεντρώνονται σήμερα στο κόστος της αναχώρησης καθώς και στο καθεστώς των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που κατοικούν αλλού στην ΕΕ και αντιστρόφως. Τα ακροδεξιά κόμματα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας έχουν ζητήσει, κατά το παρελθόν, ψήφους «Frexit», «Nexit» και «Oexit» αντίστοιχα.

Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει μακρά παράδοση σε εμπεριστατωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για κάθε πιθανότητα στην ήπειρο.Όλα ξεκίνησαν με το διακεκριμένο Πρώσο, στρατιωτικό, Χέλμουτ φον Μόλτκε, τη δεκαετία του 1850 και εφαρμόστηκαν σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες συγκρούσεις, δηλαδή το 1871 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γαλλίας, καθώς και κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή : Tribune.gr
Labels:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget