Βαρύτατο πλήγμα για τους δανειολήπτες – Και με τη «βούλα» πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση την εμπορική αξία

Βαρύ πλήγμα θα επιφέρει σε όσους δανειολήπτες και οφειλέτες έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων οι πλειστηριασμοί των ακινήτων με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες.

Η επιβεβαίωση ότι τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες ήρθε επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με έγγραφη απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις εμπορικές αξίες και όχι με τις αντικειμενικές. Το έγγραφο χορήγησε στο Υπ. Οικονομικών η αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε και αναφέρει:

Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α’74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα (σχετική και η αιτιολογική έκθεση του νόμου).

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α’87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε.

Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες

Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές ακόμη και μετά τις διορθώσεις οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι αφού δυνητικά θα υπάρξουν πλειοδότες με λιγότερα χρήματα. Το χαμηλότερο τίμημα που θα εισπραχθεί μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των οφειλετών με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν.

Πάντως ενδεικτικό της υποχρησιμοποίησης του μέτρου των πλειστηριασμών ακινήτων είναι ότι στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εμφανίζονται μόνο δυο ακίνητα και ειδικότερα:

Το ένα αφορά σε διαμέρισμα 68 τμ και ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας στην Κυψέλη με τιμή πρώτης εκκίνησης τις 84.897 ευρώ και το δεύτερο αφορά σε οικόπεδο 1.158 τμ στον οικισμό Ψαθάκι Πρέβεζας με τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Το ζήτημα γίνεται άκρως επίκαιρο καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επιταχύνουν τη διαδικασία με… συνοπτικές διαδικασίες. Προς το παρόν η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας μετατίθεται από μήνα σε μήνα παρά τις πιέσεις των δανειστών να προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να απεμπλακούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Μετά την «απροθυμία» των συμβολαιογράφων να εγγραφούν στην πλατφόρμα οι πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι τράπεζες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
πηγή μέσω
[left_sidebar]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget