Οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Σε ετήσια βάση, η αιολική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο βόρειο Ατλαντικό είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει όλο τον κόσμο, αναφέρουν σε μια έρευνα τους καθηγητές του Ιδρύματος Κάρνεγκι στο Στάνφορντ . Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κατά μέσο όρο 70% υψηλότερες πάνω από τους ωκεανούς σε σχέση με την ξηρά. Προκειμένου να παραχθεί το ισοδύναμο όλης της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα, το αιολικό πάρκο θα πρέπει να έχει έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή στο μέγεθος της Ινδίας

Στην ξηρά, το έργο είναι ανέφικτο, επειδή όταν προστίθενται περισσότερες ανεμογεννήτριες σε ένα πάρκο, η συνδυασμένη οπισθέλκουσα από τις περιστρεφόμενες λεπίδες περιορίζει την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παραχθεί. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλα αιολικά πάρκα στην ξηρά περιορίζεται σε περίπου 1,5 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον βόρειο Ατλαντικό, ωστόσο, το όριο θα ήταν πολύ υψηλότερο, ξεπερνώντας τα 6 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό είναι δυνατό επειδή περισσότερη θερμότητα διαχέεται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεπερνιέται, γιατί βρέθηκε ότι τα γιγάντια υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ενέργεια των ανέμων σχεδόν σε όλη την ατμόσφαιρα, ενώ τα χερσαία αιολικά πάρκα περιορίζονται στους αιολικούς πόρους κοντά στην επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παραγωγή από το υποθετικό απέραντο αιολικό πάρκο του βόρειου Ατλαντικού θα έπεφτε στο ένα πέμπτο του ετήσιου μέσου όρου. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθούσε να παράγεται αρκετή ενέργεια για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα τέτοιο αιολικό πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπου τα κύματα συχνά φτάνουν ύψος πάνω από 3 μέτρα. Ακόμα και εάν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια λειτουργίας και συντήρησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολυάριθμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο η έρευνα λειτουργεί ως χρήσιμη άσκηση υπενθύμισης της προοπτικής της αιολικής ενέργειας.

ΑΠΕ


Για πρώτη φορά η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από την πυρηνική

!


Για πρώτη φορά η παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι φθηνότερη από τη νέα πυρηνική ενέργεια και ξεπερνάει γρήγορα την οικονομική αποδοτικότητα της τελευταίας. Έτσι δύο εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία πούλησαν την υπεράκτια αιολική ενέργεια 57,50 λίρες ανά μεγαβατώρα. Πριν από πέντε χρόνια η πυρηνική προσφορά ήταν στις 92,50 λίρες. Αυτό δείχνει ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πλέον φθηνότερα από την πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σε δημοπρασία του 2015, η αιολική ενέργεια ήταν μεταξύ 114 και 120 λιρών ανά μεγαβατώρα. Αυτό δείχνει πώς η γρήγορη πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τιμών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι περιορισμοί της αιολικής ενέργειας δεν της επιτρέπουν να αποτελεί αξιόπιστη πηγή για την πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών μιας χώρας, σύμφωνα με το «αντίπαλο» στρατόπεδο της πυρηνικής ενέργειας.

Δεν έχει σημασία πόσο χαμηλή είναι η τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, ηλεκτρική ενέργεια παραγόταν μόνο το 36% του χρόνου.

Πολλοί από τους περιορισμούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να μετριαστούν εάν επικρατούσε ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται στη διάρκεια ισχυρών ανέμων, για την κατανάλωση όταν δεν υπάρχουν ιδανικές καιρικές συνθήκες παραγωγής ενέργειας.

ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget