Υπέρβαση δαπανών για αμοιβές στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες ξεπέρασε ο ρυθμός αύξησης δαπανών για αμοιβές στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου το "ανώτατο πλαφόν" αύξησης δαπανών για αμοιβές που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για όλο το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης τα οποία δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών για το 8μηνο του 2017, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού (μισθοί και εισφορές) στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου εκτινάχθηκε κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο οχτάμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 62 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 1,423 δισ. ευρώ έναντι 1,362 δισ. ευρώ το 2016.

Σε κανένα άλλο μεγάλο τομέα του Δημοσίου δεν σημειώθηκε παρόμοια –όπως στα Νομικά Πρόσωπα- αύξηση και μάλιστα, πάνω από το 3,1% το οποίο θέτει ως ανώτατο πλαφόν αύξησης δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για την πενταετία 2017 -2021.

Να σημειωθεί πως οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αυτές για την εξέλιξη της δαπάνης για αμοιβές στο Δημόσιο αποτελούν μέρος του τελευταίου συμπληρωματικού Μνημονίου.

Οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) για αμοιβές εργαζομένων στο διάστημα Ιανουαρίου–Αυγούστου 2017 αυξήθηκαν κατά 2,9%, φτάνοντας στα 6,153 δισ. ευρώ έναντι 5,978 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Οι δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για το προσωπικό τους αυξήθηκαν κατά 2,7%, φτάνοντας τα 1,531 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2017 σε σχέση με τα 1,451 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 8μηνο πέρσι.

Τέλος, η χαμηλότερη αύξηση στις δαπάνες προσωπικού στο Δημόσιο σημειώθηκε στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ).

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5%, φτάνοντας τα 1,531 δισ. ευρώ έναντι 1,451 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει πέρσι τον ίδιο καιρό.

Ωστόσο, η συνολική αύξηση των δαπανών για αμοιβές σε όλη τη γενική κυβέρνηση (κεντρική διοίκηση, Νομικά Πρόσωπα, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν ξεπέρασε το "πλαφόν" αύξησης του Μεσοπροθέσμου, δηλαδή το 3,1%. Συγκεκριμένα, αυτές οι δαπάνες για αμοιβές αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Υπενθυμίζεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, το ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η αύξηση στις δαπάνες για αμοιβές στο Δημόσιο το 2017 "οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και στη μείωση της εκτίμησης για τον αριθμό των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης".

Παράλληλα το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί υψηλό το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας.

Αυτό φαίνεται στα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τα οποία έχει σταματήσει να πέφτει το πλήθος των τακτικών υπαλλήλων την τελευταία περίοδο, ενώ έχουν αυξηθεί οι συμβασιούχοι, γεγονός που έχει επισημάνει και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του για την Ελλάδα.

"Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνεται επίσης και η εργοδοτική εισφορά του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους με σύμβαση δημοσίου δικαίου (από 3,33% το 2017 σε 6,67% στο 2018)", σημειώνεται στο προσχέδιο.
πηγή:capital

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget