Ξεχάστε τα στεγαστικά δάνεια

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω των πιέσεων για υψηλότερες προβλέψεις και εξοικονόμηση κεφαλαίων, έχει δεδομένα επιπτώσεις που δύσκολα μπορούν να προεξοφληθούν. Πόσω μάλλον όταν εκκρεμούν τα stress tests του 2018 και το… μίνι AQR που θα διενεργήσει η ΕΚΤ υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ.

Και αν στην παρούσα φάση οι ευρωπαϊκές Αρχές έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το Ταμείο, η συζήτηση για το αν οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου τον ερχόμενο Μάιο. Όταν αφενός θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των stress tests και αφετέρου θα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη μετά το καλοκαίρι του 2018 εποχή.

Στην Αθήνα, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένες με τη στάση του ΔΝΤ και εκτιμούν ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδιού με φόντο το χρέος και τη λήξη του μνημονίου. Σήμερα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, μέσω των οποίων οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Με τη νέα ντιρεκτίβα της ΕΚΤ, μέσω της οποίας δίνεται προθεσμία δύο ετών να καλυφθούν με προβλέψεις στο 100% τα προβληματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επτά έτη τα δάνεια με εξασφαλίσεις, οι στρόφιγγες του δανεισμού θα κλείσουν ακόμη περισσότερο, σχεδόν ερμητικά. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σκοπό να προλάβουν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για την πιστωτική επέκταση των επόμενων ετών.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που η νέα ντιρεκτίβα της ΕΚΤ αφορά αποκλειστικά και μόνο τα νέα «κόκκινα» δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να θωρακιστούν κεφαλαιακά κυρίως λόγω του αναθεωρημένου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, IFRS 9. Στην ουσία θα πρέπει να είναι διπλά επιφυλακτικές, διότι εκτός από τα… πολύ προβληματικά δάνεια θα πρέπει να «καλύπτουν» και όσα δεν έχουν υπερβεί τις 90 ημέρες καθυστέρησης.

Στο καινούριο περιβάλλον του IFRS 9 οι τράπεζες διεθνώς θα πρέπει να παίρνουν προβλέψεις για δυνητικές ζημιές, δηλαδή στην ουσία να εγγράφουν… προκαταβολικά τις ζημιές από τα δάνεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιότερη έρευνα της Deloitte, οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι με το καλημέρα της εφαρμογής του IFRS 9, την 1η Ιανουαρίου 2018, οι επισφάλειες θα αυξηθούν έως και 25%, ασκώντας επιπρόσθετες πιέσεις στα κεφάλαιά τους.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μία μακρά περίοδος κατά την οποία ακόμη και αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – κόντρα στα σενάρια που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και εξωτερικό - διατηρηθούν ως έχουν, θα γίνουν ακόμη πιο φειδωλές στη χορήγηση δανείων. Θα επιβεβαιωθούν με αυτόν τον τρόπο οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη άνευ τραπεζών.

Η κλιμάκωση της πιστωτικής συρρίκνωσης θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των πηγών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και την επενδυτική δραστηριότητα – όσοι μπορούν θα αναζητήσουν κεφάλαια μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων – καθώς και για τα νοικοκυριά.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα φανεί στα στεγαστικά δάνεια. Αναμφίβολα, η νέα πραγματικότητα – πολύ πιο αυστηρή από τη σημερινή και μάλιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας και όχι εν μέσω ύφεσης – θα χτυπήσει τα δάνεια των ιδιωτών, δηλαδή τα στεγαστικά αφού τα καταναλωτικά δάνεια ήδη αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Οι αυξημένες εγγυήσεις που θα είναι αναγκασμένες να ζητήσουν οι τράπεζες σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος που φέρνει το IFRS 9, θα έχουν αντίκτυπο και στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Οι τράπεζες θα θελήσουν να ξεφορτωθούν με την πρώτη ευκαιρία ρυθμισμένα δάνεια που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εκ νέου, επιταχύνοντας τις πωλήσεις δανείων. Άλλωστε, το άνοιγμα της αγοράς NPLs αποτελεί διακαή πόθο τόσο της ΕΚΤ όσο και του ΔΝΤ.

Προφανώς θα επηρεαστούν και οι επιχειρηματικές χορηγήσεις, ωστόσο σε μία οικονομία που σε κάθε κλάδο θα υπάρχουν 2-3 μεγάλοι παίκτες – αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά μέσω λουκέτων, συγχωνεύσεων και απορροφήσεων όσο θα επιταχύνεται η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων– τα πράγματα θα είναι πιο συγκεκριμένα.

Με τα νέα λογιστικά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ, οι Αρζές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν οι τράπεζες δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν λογιστικά τις ζημιές μέχρι αυτές να συμβούν παρά το γεγονός ότι ήξεραν πως θα συμβούν. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει έτσι ώστε οι τράπεζες να διατηρούνται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, με ότι αυτό συνεπάγεται...
πηγή:liberal
[left_sidebar]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget