Αλβανικός σχολικός Άτλας: «Διαμελισμένα Αλβανικά εδάφη» η Ήπειρος, Φλώρινα, και Γρεβενά και σχεδόν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια

Του Νίκου Μελέτη

Την στιγμή που τα Τίρανα στρέφονται σταθερά εναντίον της ελληνικής μειονότητας και στοχοποιούν τον ελληνισμό της Χειμάρρας και το αλβανικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην Ελλάδα και προκλητικά επικαλείται την ευρωπαϊκή κουλτούρα και αρχές, στο Αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίζουν να διδάσκονται βιβλία που εμφανίζουν ως αλβανικά εδάφη όλη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα, αλλά και την Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά, μέρος της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Παραβιάζοντας συμφωνίες που έχουν υπάρξει μεταξύ των δυο χωρών η Αλβανία συνεχίζει να δηλητηριάζει τις νέες γενιές των Αλβανών με τα «οράματα» της Μεγάλης Αλβανίας και των «διαμελισμένων εδαφών» της και να υπονομεύει έτσι τις σχέσεις με τους γείτονες, την ασφάλεια στην περιοχή αλλά τελικά και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Μετά τα βιβλία της Γεωγραφίας (που είχαμε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες), ένα ακόμη βιβλίο που διδάσκεται στα αλβανικά σχολεία, αποδεικνύει ότι τα Τίρανα επιμένουν στον Αλυτρωτισμό και στον Μεγαλοϊδεατισμό.

Ο «Γεωγραφικός Άτλας της Αλβανίας και των εδαφών» διδάσκεται στα 9ταξια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο προβάλλει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας παρουσιάζοντας ως αλβανικά εδάφη όχι μόνο την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, αλλά όλη την δυτική περιοχή της ΠΓΔΜ τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Σερβίας, και μέρος του Μαυροβουνίου ενώ φυσικά στον χάρτη αυτό έχει ενσωματωθεί και όλο το Κόσσοβο.

Στο Κεφάλαιο «Γεωγραφική Θέση / Αλβανικά Εδάφη» στην σελίδα 3 παρουσιάζεται ο πρώτος χάρτης όπου παρουσιάζεται το οδικό δίκτυο το υπάρχον και το υπό κατασκευή.

Στην σελίδα 4 όμως ο τίτλος είναι «Χάρτης του Διαμελισμού των Αλβανικών Εδαφών» και αποτελεί την πραγματική μπροσούρα του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Με την διακεκομμένη κόκκινη γραμμή περιγράφεται το σύνορο το οποίο «ζήτησε η κυβέρνηση του Αυλώνα» και η άλλη (διακεκομμένη μαύρη) είναι αυτή που «προτάθηκε από την Αυστροουγγαρία». Με την επισήμανση μάλιστα ότι με κίτρινο σημειώνονται τα αλβανικά εδάφη που «πάρθηκαν από την Ελλάδα» και σε αυτά περιλαμβάνεται όλη η Ήπειρος μέχρι και την Άρτα αλλά και η Καστοριά και η Φλώρινα που αναφέρονται με τα αλβανικά ονόματα τους (Kosrtur και Follorine). Στον ίδιο χάρτη ως μέρος των «διαμελισμένων Αλβανικών εδαφών» εμφανίζεται όλη η δυτική ΠΓΔΜ, και το Τέτοβο, όλο το Κόσσοβο και μέρος της Σερβίας άλλα και μεγάλο μέρος του Μαυροβουνίου συμπεριλαμβανομένου και της πρωτεύουσας της χώρας Ποντγκορίτσα.

Στην επόμενη σελίδα 5, με τίτλο «Πολιτικός χάρτης των Αλβανικών Εδαφών» εμφανίζεται και πάλι ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ στην σελίδα 14 εμφανίζεται ο «διοικητικός χάρτης των Αλβανικών εδαφών όπου βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν και τα... Γρεβενά (με την αλβανική ονομασία Grebena)

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε αυτό το βιβλίο εμφανίζεται και αναλύεται εξαντλητικά ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ φυσικά αποκρύπτεται συστηματικά ότι τα «διαμελισμένα αλβανικά εδάφη» δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εδάφη που είχαν παραδοθεί σε αλβανική κατοχή για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.(βλ. Κανταρέ, Εκρέμ Τσαμπέι και το πρόσφατο βιβλίο του Π. Μπάρκα «Τα ταξίδια της Φηγού»).


Liberal

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget