Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας - ΕΕΑΕ: «Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος»

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή της για την ανίχνευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας μας .

«Η ΕΕΑΕ είναι απολύτως κατηγορηματική ότι δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου από τους πολίτες καθώς δεν υφίσταται ο παραμικρός ραδιολογικός κίνδυνος».

«Είναι χαμηλές γενικά οι συγκεντρώσεις αλλά παραμένει το μυστήριο της προέλευσης», τονίζεται από τους αρμόδιους στην Αθήνα.

«Τα ζητήματα της ραδιολογικής προστασίας και ασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρά οπότε δεν μπορούμε να προβούμε σε εικασίες και όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για την προέλευση του ρουθηνίου», προσθέτουν οι υπεύθυνοι της ΕΕΑΕ. Οσον αφορά στις μετρήσεις, συνεχίζονται και είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να έχουμε αποτελέσματα και από άλλες περιοχές της χώρας, εκτός της Αττικής.

(Αρχικό κείμενο)

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ποσότητες μπορεί να θεωρούνται εξαιρετικά μικρές πλην όμως η πηγή τους είναι άγνωστη και αυτό κάνει την υπόθεση ιδιαίτερα περίεργη.

Οι ποσότητες ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου και πρόκειται για το ραφιενεργό ισότοπο, του ρουθηνίου-106 (Ru-106) και η πηγή του, όπως αναφέρθηκε παραμένει άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες της ΕΕΑΕ, είναι ότι πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν κάποια ραδιολογική επίπτωση ή σημασία, πρέπει ωστόσο να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Συναγερμός στην Σουηδία

Τα επίπεδα ραδιενέργειας όμως αυξάνονται και στην Σκανδιναβία. . Πιο συγκεκριμένα στη Σουηδία τα επίπεδα ραδιενέργειας στους αγριόχοιρους αυξάνονται τρεις δεκαετίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ.

Από έρευνες των σουηδικών αρχών ένας αγριόχοιρος βρέθηκε να έχει 10 φορές πιο πάνω το επίπεδο της ραδιενέργειας από τα αντίστοιχα επίπεδα ασφαλείας.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίπεδο ραδιενέργειας που έχουμε ποτέ καταμετρήσει», λέει ο περιβαλλοντολόγος Ulf Frykman ύστερα από εξετάσεις σε ένα ζώο στο Tarnsjo με τα επίεδα ραδιενέργειας να φτάνουν τα 16,000 becquerel ανά χλγρ. (Bq/kg).

Ο Frykman και η ομάδα του εξέτασαν τουλάχιστον 30 αγριόχοιρους το 2017 εκ των οποίων μόνο οι 6 αποδείχθηκε ότι είχαν επίπεδα ραδιενέργειας κάτω από το κανονικό, που είναι 1,500 Bq/kg.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα βόρεια της Σουηδίας όπου πληθυσμοί αγριόχοιρων μετακινούνται.

Ένας σημαντικός λόγος είναι και οι διατροφικές συνήθισες του ζώου, οι οποίες το εκθέτουν στο ραδιενεργό ισότοπο Καίσιο 137.

Η συνήθεια των ζώων να ψάχνουν σε ρίζες στο έδαφος για τροφή στο βορά τα εκθέτει στο Καίσιο το οποίο παραμένει εκεί, εξηγεί ο Σουηδός επιστήμονες.

«Όταν φτάνουν στις χειρότερες, από έκθεση σε ραδιενέργεια περιοχές αναμένουμε αποτελέσματα μεγαλύτερα από 40,000 Bq/kg κάτι που αρχίζει να θυμίζει τις εποχές του 1986 όπου μετρήσεις σε ελάφια είχαν δείξει 50.000 Bq/kg», συμπληρώνει.http://www.pronews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget