250 τζιχαντιστές μαχητές επέστρεψαν στα Βαλκάνια από τη Μέση Ανατολή

Από τα περίπου 900 άτομα από τα Δυτικά Βαλκάνια που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, περίπου 250 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το «Κέντρο Σούφαν», μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας.

Η έκθεση ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα επιζήσει της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον του» και προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη επιρροή του.

«Η έκκλησή του για δράση, θα υπερβεί το θάνατό του και ενώ θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συγκεκριμένη απειλή που θέτουν οι ξένοι μαχητές και οι επιστρέφοντες, θα αποτελέσουν πρόκληση σε πολλές χώρες για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 5.600 ξένοι μαχητές από 33 χώρες που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, ορισμένοι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια δήλωσαν στο BIRN (Ινστιτούτο Βαλκανικής Ερευνητικής Δημοσιογραφίας) ότι επέστρεψαν στο σπίτι τους, επειδή απογοητεύτηκαν από τη βιαιότητα, τη φτώχεια και την καταπίεση.

Το Κέντρο του Σουφάν εκτιμά, ότι ενώ οι επιστροφές ξένων μαχητών δεν έχουν ακόμη προσθέσει σημαντικά στην απειλή της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, όλοι οι επαναπατριζόμενοι θα συνεχίσουν να ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων που εμπνέονται ή κατευθύνονται από το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι επαναπατριζόμενες γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα κράτη προσπαθούν να κατανοήσουν τον καλύτερο τρόπο επανένταξής τους, σύμφωνα με την έκθεση χωρίς ωστόσο να έχουν σχηματοποιήσει ειδικές τεχνικές ή λύσεις.

Οι σωστοί μηχανισμοί ψυχικής υγείας και κοινωνικής στήριξης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην περίπτωση των παιδιών, δήλωσε το Κέντρο Σούφαν.

«Τα κράτη δεν έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των επαναπατριζόμενων, οι περισσότεροι φυλακίζονται ή εξαφανίζονται από την δημόσια οπτική, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση της απειλής», ανέφερε η έκθεση.

"Σημειώσεις"

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget