Οι τράπεζες διπλασιάζουν τις πωλήσεις ”κόκκινων δανείων” σε εξευτελιστικές τιμές (2-10%) στα funds, αντί να τα εκχωρήσουν στους δανειολήπτες

Σε διπλασιασμό των πωλήσεων ”κόκκινων δανείων”, είτε αυτά είναι Non Performing Loans (NPLs), δηλαδή δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, είτε αυτά είναι Non-Perfroming Exposures (NPEs), δηλαδή δάνεια ή χρεωστικοί τίτλοι που, ανεξαρτήτως χρόνου καθυστέρησης ή ρύθμισης, δεν φαίνεται ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν, προχωρούν οι τράπεζες κατόπιν απόφασης του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου εποπτείας των τραπεζών SSM.

Έτσι, από 7,4 δισ ευρώ ”κόκκινα δάνεια” που οι τράπεζες έπρεπε να πωλήσουν στα fund (κερδοσκοπικά κοράκια), τώρα το ύψος αυτών των πωλήσεων θα φτάσει τα 13 δισ ευρώ, τουλάχιστον.

Το τραγικό είναι ότι τα πακέτα αυτών των πιο διαφορετικών κατηγοριών ‘‘κόκκινων δανείων” θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές στα διεθνή funds, αντί να πωληθούν στις ίδιες τιμές στους καταπονημένους δανειολήπτες, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ίδιοι και να ανασάνει συνολικότερα η οικονομία.

Ως γνωστόν, η Eurobank προτίμησε πρόσφατα να πωλήσει πακέτο καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ ευρώ με 3% στο σουηδικό fund Intrum, αντί να το εκχωρήσει στην ίδια ή παραπλήσια τιμή στους πιεσμένους δανειολήπτες, φέρνοντας για τούτο, όταν η Iskra έδωσε δημοσιότητα στο σκάνδαλο, διάτρητες δικαιολογίας,

Ανάλογα τέτοια πακέτα δανείων πρόκειται να πωλήσουν σκανδαλωδώς σε fund έναντι 2-3% όλες οι τράπεζες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank σχεδιάζει την πώληση νέου χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3-4 δισ ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 3 δισ ευρώ και η Alpha Bank 1,5 δισ ευρώ.

Στη συνέχεια και εντός του 2018, ίσως και από τις αρχές του, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να πωλούν σε fund, όχι, όμως, στους δυστυχείς σε αδυναμία αποπληρωμής δανειολήπτες, πακέτα δανείων που έχουν εξασφαλίσεις και σε διψήφιο ποσοστό (από 10% έως 20%).

Το σκάνδαλο, σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, διότι τα funds θα είναι έτοιμα να προχωρήσουν χωρίς έλεoς σε πλειστηριασμούς των εξασφαλίσεων σε ακίνητα και πρώτες κατοικίες αδιαφορώντας για τις εντάσεις και το κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτήν την ώρα, οι τράπεζες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πιο ιδιοτελείς τραπεζικές λογικές τους , τους πιστωτές και τις δουλοπρεπείς κυβερνήσεις, καταφεύγουν σε ένα απίστευτο όσο και ακατανότητο εθνικό έγκλημα.

Οι τράπεζες, έχοντας κανονικά προβλέψεις για τα “κόκκινα” δάνεια ύψους 53 δισ (από ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού) θα έπρεπε να διαγράψουν ή και να δώσουν την δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν σε ελάχιστες τιμές τα δάνεια τους, προσφέροντας έτσι ένα μεγάλο εθνικό και κοινωνικό έργο.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες, στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής πολιτικής και με τη χώρα μας σε εθνικό νόμισμα, θα μπορούσαν με την κεφαλαιακή στήριξη της υπό εθνικό έλεγχο Κεντρικής Τράπεζας, να διαγράψουν, σχεδόν, όλα τα δάνεια των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να κάνουν οι ίδιες μια νέα αρχή επαναθεμελιωμένης λειτουργίας και προσανατολισμού και η ελληνική οικονομία μια νέα, επίσης, αρχή ισχυρής αναπτυξιακής παραγωγικής επανεκκίνησης.

Τέτοιες, όμως, καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες τις εκλαμβάνει ως εφιάλτες μια εθελόδουλη πολιτική οικονομική τάξη και μόνο νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις καινούργιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εγγενή προβλήματα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, για να τις φέρουν σε πέρας.

Τ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget