Τρύπα 1,8 δισ. στον προϋπολογισμό του 2017 - Τα φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους τους

Τελικά η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2017. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο η τρύπα στον προϋπολογισμό θα φθάσει τα 1,86 δισ. ευρώ, εξαιτίας των μειωμένων εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ που μεταφέρεται τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, ακόμα και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν εντός του 2017 και πάλι η τρύπα θα ξεπερνούσε τα 1,3 δισ. ευρώ.

Επισφαλής πάντως είναι και οι εκτιμήσεις για τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει περισσότερα έσοδα ύψους 381 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τον Αύγουστο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα έσοδα καταγράφεται υστέρηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μην ζητήσουν οι πιστωτές της χώρας νέα μέτρα για το 2018. Και αυτό καθώς το μείγμα των μέτρων είναι σχεδόν το ίδιο με το 2017 (επιπλέον 530 εκατ. ευρώ νέα μέτρα).

Το εντυπωσιακό στοιχείο πάντως του προϋπολογισμού αγορά στην άμεση φορολογία. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν καταστροφικές τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα ταμεία του δημοσίου. Συγκεκριμένα, το 2016, οι εισπράξεις άμεσων φόρων είχαν φθάσει 21,839 δισ. ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξημένες προκαταβολές φόρου στο 100% και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης οι οποίες έγιναν με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ οδηγούν στη μείωση των εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Και στο σκέλος των δαπανών όμως, η κυβέρνηση υπολογίζει να τις περιορίσει το 2017 κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου. Και αυτή η εκτίμηση είναι επισφαλής καθώς οι ανάγκες των φορέων είναι μεγάλες και δεν φαίνεται εύκολο στην παρούσα φάση να είναι εφικτή η περικοπή τους.

Όσον αφορά στον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2018 η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ. Μάλιστα, κατά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι «αυτός είναι ο τελευταίο προϋπολογισμός των προγραμμάτων» ενώ το υπουργείο προαναγγέλλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, το ύψος και οι δικαιούχοι του οποίου αναμένεται να προσδιοριστούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «η υπέρβαση αυτή επιτρέπει «εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget