Ξαναρπάζουν τα ταμειακά διαθέσιμ​α των δήμων;

Μαξιλάρι στα ταμειακά διαθέσιμ​α των δήμων ψάχνει η κυβέρνηση - Πέντε ​δήμαρχοι απάντησαν αρνητικά

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Όχι στη δέσμευση των ταμειακών τους διαθεσίμων λένε τουλάχιστον πέντε μεγάλοι Δήμοι της Αττικής στην κυβέρνηση. Οι Δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να δώσουν τα χρήματα στο Δημόσιο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, επισημαίνοντας όμως ότι δύσκολα θα πάρουν πίσω τα κονδύλια τους.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ζητά τα διαθέσιμα των Δήμων προκειμένου να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Θεωρούν πιθανό το σενάριο των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, και όπως σημειώνουν, δεν αποκλείεται να ζήσουμε μέρες του 2015, όταν η κυβέρνηση έψαχνε κονδύλια για να πληρώσει τις συντάξεις. Μάλιστα, στελέχη της Ν.Δ. επικρίνουν τον πρωθυπουργό ο οποίος επικαλείται καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο και την ίδια στιγμή δεσμεύει τα διαθέσιμα των φορέων.

Παρότι δεν υπάρχουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες σε αποπληρωμές εξωτερικού χρέους τους επόμενους μήνες, οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλές σε ότι αφορά τις λήξεις εντόκων γραμματίων καθώς σωρεύονται ποσά άνω των 5 δις. ευρώ που πρέπει να ανανεώσει - εξοφλήσει ο ΟΔΔΗΧ ως το τέλος Ιανουαρίου.

Οι πέντε μεγάλοι Δήμοι έχουν βρει παράθυρα στη νομοθεσία ώστε να διατηρήσουν άμεσο και πλήρη έλεγχο των διαθεσίμων τους, ενώ άλλοι δήμαρχοι αναφέρουν ότι προτιμούν να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται παρά να δεσμεύσουν τα διαθέσιμά τους.

Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από του Δήμους «τρέχουν» διάφορα έργα και έχουν μπροστά τους μεγάλα ποσά πληρωμών.

Για να πάρεις τα χρήματα από το Δημόσιο πρέπει να καταθέσεις αίτηση, να «στηθείς» στην ουρά και όταν βρουν τα απαραίτητα κονδύλια να στα δώσουν. Στο διάστημα αυτό όμως δεν θα έχουν πληρωθεί προμηθευτές και εργολάβοι των Δήμων και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από την καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων στους προμηθευτές αναφέρουν οι Δήμαρχοι.

Για παράδειγμα Δήμαρχος του Νομού Αττικής αναφέρει ότι θα καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μπορεί να μην έχει κανένα όφελος αλλά τα χρήματα του Δήμου θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Άλλος Δήμαρχος των Νοτίων Προαστίων υποστηρίζει ότι έχει τα διαθέσιμα του Δήμου σε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας με αρκετά καλό μάλιστα επιτόκιο. Δεν πρόκειται όπως αναφέρει να ακολουθήσει την σχετική εγκύκλιο που προβλέπει την κατάθεση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι θα διατηρήσει τα κεφάλαια του Δήμου στην Τράπεζα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτόν, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός λίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς.

Πάντως και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καλεί τους δήμους - μέλη της ένωσης, να μην προβούν στην κατάθεση αυτή των χρημάτων τους.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη αυταρχικότητα και μια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε» υπογραμμίζει στην απόφασή της.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget