Έγινε η πιο ακριβής μέτρηση της φευγαλέας σκοτεινής ύλης

Οι μετρήσεις της ποσότητας (26% του σύμπαντος ) και της «συσσωματώσεως» ή της κατανομής) της σκοτεινής ύλης, έγιναν με τόση ακρίβεια που, για πρώτη φορά, ανταγωνίζεται εκείνα των συμπερασμάτων από το πρώιμο σύμπαν από το παρατηρητήριο Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Παρέχοντας έτσι υποστήριξη στη θεωρία ότι το αθέατο σωματίδιο αποτελεί την πλειοψηφία του Κόσμου.

Σύνθετη εικόνα των άστρων πάνω από το διαμερικανικό παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή

Τα νέα αποτελέσματα από την ομάδα της Dark Energy Survey (DES) είναι κοντά στις «προβλέψεις» που έγιναν από τις μετρήσεις Planck του μακρινού παρελθόντος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν πολύ περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους το σύμπαν εξελίχθηκε περίπου για 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε την τρέχουσα δομή του σύμπαντος με την ίδια σαφήνεια που μπορούμε να δούμε τη νηπιακή του ηλικία και μπορούμε να ακολουθήσουμε τα νήματα από το ένα στάδιο στο άλλο, επιβεβαιώνοντας πολλές προβλέψεις κατά μήκος αυτού του δρόμου», δήλωσε ο Scott Dodelson από το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Fermi.

Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα υποστηρίζει τη θεωρία ότι το 26% του σύμπαντος έχει τη μορφή μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και ότι ο χώρος είναι γεμάτος με μια επίσης αόρατη σκοτεινή ενέργεια, η οποία προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος που αποτελεί το 70%. αυτού.

Παραδόξως, είναι ευκολότερο να μετρηθεί η μάζα του σύμπαντος στο μακρινό παρελθόν από ό, τι μπορούμε σήμερα. Στα πρώτα 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το σύμπαν γεμίζει με ένα λαμπερό αέριο, το φως από το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

cmbr_planck_3600Ο χάρτης του Planck σχετικά με αυτή την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου μας δίνει ένα στιγμιότυπο του σύμπαντος στο πολύ πρώιμο στάδιο του. Από τότε, η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης έλκει συνεχώς τη βαρυτική μάζα, ώστε να συσσωρευτεί αφενός και ακολούθως να φτιάξει τις μεγάλες δομές, όπως τα υπερσμήνη των γαλαξιών με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η σκοτεινή ενέργεια ανταγωνίζεται αυτή την έλξη και την συσσώρευση της μάζας, πιέζοντας την ύλη να απομακρύνεται συνεχώς..

Χρησιμοποιώντας τον χάρτη Planck ως αρχή, οι κοσμολόγοι μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το πως αυτή η μάχη συνεχίζεται για 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια τώρα.

«Οι μετρήσεις της έρευνας DES, σε σύγκριση με τον χάρτη του Planck, υποστηρίζουν την απλούστερη εκδοχή της θεωρίας σκοτεινής ύλης / σκοτεινής ενέργειας», δήλωσε ο Joe Zuntz, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Την στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι η μέτρησή μας αντιστοιχούσε στο αποτέλεσμα του Planck με ακρίβεια 7% ήταν συναρπαστική για όλη την ομάδα», δήλωσε ο Zuntz.

Το πρωταρχικό εργαλείο για την DES είναι η κάμερα σκοτεινής ενέργειας 570-megapixel, μία από τις πιο υπάρχουσες ισχυρές κάμερες, η οποία μπορεί να αποτυπώσει ψηφιακές εικόνες του φωτός από γαλαξίες οκτώ δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι επιστήμονες στο DES χρησιμοποιούν τη φωτογραφική κάμερα για να χαρτογραφήσουν το ένα όγδοο του ουρανού με πρωτοφανή ακρίβεια επί πέντε χρόνια τώρα.

Το πέμπτο έτος παρατήρησης θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Τα νέα αποτελέσματα αντλούνται από στοιχεία που συλλέχθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος της έρευνας, το οποίο καλύπτει το 1/30 ο του ουρανού.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget