Τα μισά άτομα του σώματός μας θα μπορούσαν να έχουν έρθει από άλλο γαλαξία

Νέα έρευνα δείχνει έως και το μισό της ύλης στο Γαλαξία – συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που απαρτίζουν το σώμα μας – θα μπορούσαν να έχουν έρθει έξω από τον δικό μας Γαλαξία, πολύ περισσότερο από ό, τι οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή, που εντόπισαν ένα νέο φαινόμενο, που ονομάζεται διαγαλαξιακή μεταφορά, και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες.

Τα μοντέλα τρέχουν από μια ομάδα αστροφυσικών από το Πανεπιστήμιο Northwestern και έδειξαν εκρήξεις σουπερνόβα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τεράστιες ποσότητες αερίου πέρα από τον δικό τους γαλαξία. Έτσι άτομα μεταφέρονται από τον ένα γαλαξία σε έναν άλλο μέσω ισχυρών ανέμων.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλο μέρος της ύλης από την οποία σχηματιζόμαστε, μπορεί να προέρχεται από άλλους γαλαξίες, θα μπορούσαμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν εξωγαλαξιακούς μετανάστες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Anglés-Alcázar.

«Είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Γαλαξία μας να ήταν σε άλλους γαλαξίες προτού φτάσει σε μας με τη βοήθεια ενός ισχυρού ανέμου, αφού ταξίδεψε σε όλον τον διαγαλαξιακό χώρο και τελικά βρήκε ένα νέο σπίτι, τον Γαλαξία μας.»


Προσομοιώσεις έδειξαν την ροή των ανέμων μεταξύ των γαλαξιών

Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι διαγαλαξιακό άνεμοι φαίνεται να είναι πολύ γρήγοροι – ίσως και αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – οι τεράστιες αποστάσεις θα έχουν διανυθεί κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Χρησιμοποιώντας το FIRE (Feedback Σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα) σύστημα προσομοίωσης, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να κατασκευάσει ρεαλιστικά 3D μοντέλα των γαλαξιών, όπως εκτείνονταν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σύνθετοι αλγόριθμοι για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προκύπτουν και φαίνεται ότι δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες από αέριο που ρέουν από μικρότερους γαλαξίες σε μεγαλύτερες, όπως τον Γαλαξία μας.

Ενώ οι μεγαλύτεροι γαλαξίες έχουν περισσότερη ύλη για να ξεκινήσουν την ροή αυτή, είναι εντούτοις πιο δύσκολο να ξεφύγουν και γι ‘αυτό και η ροή συνήθως πηγαίνει προς τους μεγαλύτερους γαλαξίες.

Γνωρίζαμε ήδη ότι αέριο υλικό μπορεί να κινηθεί μεταξύ των γαλαξιών, απλά δεν ξέραμε πόσο. Τελικά, τα άτομα σε ένα μεγάλο γαλαξία, όπως είναι οι γύρω μας, θα μπορούσαν να έχουν αρχικά προέλθει ακόμα και από ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά, όπως δείχνει η νέα έρευνα.

«Η μελέτη αυτή μετατρέπει ότι γνωρίζαμε για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες από το Big Bang», λέει ένας από τους ερευνητές , ο Claude-André Faucher-Giguère.

Οι γαλαξίες ως γνωστόν είναι συλλογές από άστρα που συνδέονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα κοινό μάζα, συνήθως μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα , αλλά αμέσως μετά το Big Bang, περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν δεν υπήρχαν αστέρια και οι γαλαξίες, απλώς δεν ήταν ένα ομοιόμορφο αέριο.

Από μικροσκοπικές διακυμάνσεις στη ροή του αερίου και από την έλξη της βαρύτητας, σταδιακά σχηματίστηκαν τα αστέρια και οι γαλαξίες στο Σύμπαν που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά με τα νέα ευρήματα κατανοούμε καλύτερα τον σχηματισμό των γαλαξιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η καταγωγή μας είναι πολύ λιγότερο τοπική από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα», λέει ο Faucher-Giguère . «Η μελέτη μας δίνει μια αίσθηση του πώς τα πράγματα γύρω μας συνδέονται με πολύ μακρινά αντικείμενα στον ουρανό.»

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget