ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το πλιάτσικο εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα συνεχίζεται…Πολλαπλασιαστής του: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Του Γιώργου Βαζάκα

«Τα αγαθά κόποις κτώνται αλλά : τρόποις και κόλποις κτώνται


ΜΕΡΟΣ Α΄

Στο άρθρο μας την 1/1/2017, που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες της Κατερίνης, με τίτλο: «ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ κι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αλλά ποια… πια», δώσαμε μια πρώτη εικόνα για την τραγική αυτή και άδικη εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, μέσω πλειστηριασμών, μια που η θλιβερή μας κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις εντολές των ξένων δανειστών και του ευρωσυστήματος. Στο παρόν άρθρο μας ευελπιστούμε να συμβάλουμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το τόσο επώδυνο αυτό θέμα για τον κόσμο.

Ήδη από τις 6/9/2017 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί πιο εξελιγμένοι, πιο γρήγοροι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μ’ αυτούς οι τράπεζες θα ξεπουλούν ακίνητα με ηλεκτρονική δημοπρασία τρεις φορές την εβδομάδα σε διπλή βάρδια: 10 – 14 μ.μ. και 14 – 18 μ.μ. και σε πρώτη δόση έβγαλαν στο σφυρί 5000 σπίτια. Και θα συνεχίσουν με βάρδιες κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και διευρυμένο ωράριο από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα. Καταλαβαίνουμε, θα κάνουν θραύση και αλίμονο στα θύματα!…

Δεν πρέπει να παραξενευόμαστε από την εξέλιξη της πορείας των πλειστηριασμών. Θυμίζουμε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έλαβε χώρα από την 1/1/2015, εικοσιπέντε ημέρες δηλαδή πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (η πρώτη φορά αριστερά). Μέχρι τότε ίσχυε νομοθετημένα η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια οι κατατρεγμένοι αναστενάζουν στα ειρηνοδικεία της Ελλάδας με τη συμπαράσταση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Πριν φτάσουμε όμως στη σημερινή μορφή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναφέρουμε γεγονότα από τους άμεσα εμπλεκομένους σ’ αυτούς, τους συμβολαιογράφους που με τις ενέργειές συνέδραμαν στη διαμόρφωσή τους. Έτσι την Τετάρτη στις 12 Οκτωβρίου του 2016 οι συμβολαιογράφοι κήρυξαν αποχή από τα ευγενή καθήκοντα τους και κάλεσαν τα ΜΜΕ, όπου δήλωναν τη έντονη «δήθεν» ανησυχία τους «για τη σωματική τους» ακεραιότητα από τη βαρβαρότητα του απλού πολίτη ή του όχλου, όπως είπε συμβολαιογράφος εκπρόσωπός τους.

Ωραιότατη περιφρόνηση προς τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και τους ανθρώπους που έσπευδαν στα ειρηνοδικεία, για να σώσουν την ιδιοκτησία τους. Αντί να αναλάβουν κάθε ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και το θεσμικό τους ρόλο ως δημόσιου λειτουργού, δήλωναν πολλές φορές ότι είναι εκτελεστικά όργανα και εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις. Κάνουν τη δουλειά τους. Μα κι ο ΜΑΤατζής τη δουλειά του κάνει, όταν ξυλοκοπάει γέροντες συνταξιούχους. Στην πραγματικότητα η αποχή αυτή που κράτησε οχτώ μήνες προς το τέλος του Αυγούστου του 2017 με απόφασή τους οι συμβολαιογράφοι την ανέστειλαν κι έγινε η αποχή, για να προετοιμασθεί το κράτος να φτιάξει το μηχανισμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Κοντά σ’ αυτά οι συμβολαιογράφοι κλήθηκαν να αποστείλουν εκθέσεις με στοιχεία στις κατά τόπους Εισαγγελίες πρωτοδικών αναφέροντας ποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν «προβλήματα» από τις αντιδράσεις πολιτών στις διαδικασίες πλειστηριασμών κατά το τέλος του Ιουνίου του 2016. Και ιδού το αποτέλεσμα: Σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον πολιτών καθώς και μελών και φίλων του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου) της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Συνπροστίθεται, όπως καταλαβαίνει ο καθένας δημοκράτης πολίτης, και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Παρόλα τα παραπάνω οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί από 1/1/2017 έως 26/7/2017, δημοσιευμένοι μέσω ηλεκτρονικής σελίδας ήταν 2.382 και με τη δράση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς κατορθώθηκε να αποτραπούν σε ποσοστό άνω του 90%. Όμως η κάθε ματαίωση του όποιου πλειστηριασμού δεν έφερνε και την οριστική σωτηρία της πλειστηριασμένης περιουσίας. Φρόντισαν οι ιθύνοντες να αλλάξουν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε μετά από κάθε ματαίωση ορίζονταν νέα ημερομηνία του πλειστηριασμού μετά περίπου από 45 μέρες. Έπαιρνε ο οφειλέτης μια μικρή χρονική ανάσα, για να βρει κάποιο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να μη χάσει την περιουσία του.

Και σα να μη έφταναν τα προαναφερθέντα για τις μεθοδεύσεις στη διευκόλυνση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κερκύρας (Σ.Σ.Ε.Κ.) με την από 28/8/2017 πολυσέλιδη ανακοίνωσή του ξεμπροστιάζει το διαπλεκόμενο παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μετά από τη συμφωνία της με τους αποκαλούμενους «θεσμούς», να δεχθεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παραδίδοντας έτσι την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού πλιάτσικο στα χέρια των τοκογλύφων.

Ενδεικτικά και ηχηρά σημεία της πολυσέλιδης καταγγελίας του (Σ.Σ.Ε.Κ.) είναι: 1) η διαπλοκή ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η απόφασή της να ανατεθεί το έργο στον ανάδοχο χωρίς δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, 2) οι ίντριγκες της ελληνικής κυβέρνησης, που προκειμένου να νομιμοποιήσει τις έκνομες ενέργειές της στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τροποποίησε τον Κώδικα των Συμβολαιογράφων προσθέτοντας εμβόλιμα νέο άρθρο (98Α ) με τροπολογία που πέρασε στο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία, 3) η συνενοχή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Αρχής Προστασίας του Πολίτη που επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες του (Σ.Σ.Ε.Κ.) και τέλος η άμεση συνέργεια του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, που δήλωσε την ανάληψη της χρηματοδότησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ ολοκλήρου από το σύλλογό του, εξασφαλίζοντας έτσι την ολοκλήρωση του έργου ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις ή τη μη συμμετοχή των κατά τόπους συμβολαιογραφικών συλλόγων.

Αναλόγως εναντιώθηκαν ως προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα συγκάλεσαν σε γενική συνέλευση τους συναδέλφους τους, όπου ανέτρεψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις αρχικές αποφάσεις του Δ.Σ. του συλλόγου τους, ευνοϊκές προς την δημιουργία της πλατφόρμας και αποφάσισαν το πάγωμα κάθε πλειστηριασμού μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα.

Εμβαθύνοντας στη σοβαρότητα του θέματος με το οποίο ασχολούμαστε, θέλουμε να τονίσουμε ότι με όσα από τα προαναφερθέντα κάνουμε αιχμές εναντίον συμβολαιογράφων, δεν κατηγορούμε συλλήβδην τους συμβολαιογράφους. Οι παραπάνω αιχμές στρέφονται ενάντια σε κάποιους προέδρους συμβολαιογραφικών συλλόγων και σε δέκα με είκοσι συμβολαιογράφους και αυτούς το Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) τους ξέρει από την παρουσία του τα τελευταία 3-4 χρόνια στα ειρηνοδικεία, τους ξέρει ποιοι είναι ονομαστικά, που εμπλέκονται με κυκλώματα τραπεζών και «κορακιών», όπως τους λέει η αγορά. Είναι οι άνθρωποι, που στήνονται μόνο και μόνο, για να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και να κερδοσκοπούν σε βάρος της ατυχίας ή της δυστυχίας του Έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο από πολιτική ευαισθησία, στα τέλη του Αυγούστου του 2017 η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ. σε ανακοίνωσή της καλούσε τους συμβολαιογράφους ανά την Ελλάδα να μη δεχθούν τον εκβιασμό της κυβέρνησης για υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την πλατφόρμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μέχρι 1/9/2017, αλλά να ανατρέψουν με μαζικές συνελεύσεις τις αποφάσεις των Δ.Σ. των συλλόγων τους, που αποδέχτηκαν να υπογράψουν τη εν λόγω σύμβαση.

Τους επεσήμαινε ακόμη η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ., πριν αποκαλυφθεί η συμπαιγνία κάποιων προέδρων τους στην ιστορία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι θα θεωρηθούν, αν δεχθούν την προαναφερθείσα σύμβαση συνένοχοι, επειδή μ’ αυτή παραβιάζεται ο Κώδικας των συμβολαιογράφων, παραβιάζεται το Σύνταγμα, παραβιάζεται ο ρόλος του συμβολαιογράφου, που είναι λειτουργός δικαιοσύνης κι όχι ιδιώτης επαγγελματίας, που το μόνο που ξέρει είναι να κερδοσκοπεί σε βάρος της ατυχίας ή της δυστυχίας του Έλληνα πολίτη. Επίσης ότι ο Κώδικας συμβολαιογράφων προβλέπει ότι ειδικά για τους πλειστηριασμούς ο συμβολαιογράφος οφείλει να τηρεί και να υπερασπίζεται τα χρηστά ήθη κι όχι να συμμετέχει κι ο ίδιος στην κλοπή της περιουσίας του Έλληνα πολίτη.

Δυστυχώς με τη σύμβαση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οδηγούμαστε να πούμε ότι ακυρώνεται το συμβολαιογραφικό επάγγελμα. Διότι ενώ μέχρι προσφάτως ο συμβολαιογράφος παρίστατο στον πλειστηριασμό, για να υπερασπίσει τον πολίτη και το δίκαιο, τώρα με τη νέα σύμβαση έρχεται ως επαγγελματίας εκπλειστηριαστής. Γιατί αυτό θα γίνει και θα γίνει σε χώρο που επιλέγει ο ίδιος, με ανθρώπους που επιλέγει ο ίδιος, δηλαδή του δίνεται η δυνατότητα να βγάλει απ’ τον πλειστηριασμό οποιονδήποτε δεν του αρέσει το πρόσωπο. Χωρίς πολλά φτάσαμε σε τέτοιο σημείο, όπου πλέον νομιμοποιείται η κλοπή και η δήμευση.

Πάντως θέλουμε να είμαστε ακριβείς και σαφείς. Όλα τα παραπάνω είναι εξειδικεύσεις των απαιτήσεων της ευρωμαφίας των δανειστών μας, που υπέγραψαν οι εθελόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις ύστερα από την ξενόφερτη μεθόδευση κρίσης χρέους το 2010 που ενέσκηψε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα απόρροια του Μνημονίου 1. στις(8/5/2010) και της 1ης Δανειακής Σύμβασης: όρος 14, παράγραφος 5: « Ο δανειολήπτης ( ο ελληνικός λαός χωρίς να ερωτηθεί φυσικά ) παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία. Αποτέλεσμα του μνημονίου 2., το οποίο εντέλει «αξιοποίηση» όλης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας( τα ασημικά της χώρας…) για την αποπληρωμή του χρέους της.
Κατερίνη 14/9/2017

Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
 
πηγή


Το πλιάτσικο εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα συνεχίζεται…Πολλαπλασιαστής του: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (Μέρος Β’)

Του Γιώργου Βαζάκα
«Τα αγαθά κόποις κτώνται» αλλά: τρόποις και κόλποις κτώνται

Επομένως επανερχόμενοι στο θέμα μας ας μην ξαφνιαστούμε, με τα όσα θα ακολουθήσουν στην ανάλυσή μας. Και προχωρούμε ενημερώνοντας ότι τα μνημονιακά νομοσχέδια δεν προβλέπουν μόνο την παραχώρηση κόκκινων δηλαδή μη εξυπηρετήσιμων δανείων πολιτών ή επιχειρηματιών ή απλών ανθρώπων αλλά και πράσινων, δηλαδή εξυπηρετήσιμων δανείων. Αυτά βρίσκονται στην δίνη των επενδυτικών κεφαλαίων (Funds) με τους πλειστηριασμούς. Και θέλουμε εδώ να θυμίσουμε – οι οικονομολόγοι το ξέρουν όσοι τουλάχιστον σέβονται τον εαυτό τους – ότι με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε η κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας τον Αύγουστο του 2007.

Εκεί τότε απελευθερώθηκε η αγορά και δόθηκε η δυνατότητα στα Funds αυτά να αγοράζουν σε τιμές εξωφρενικές επί της ονομαστικής αξίας δάνεια υψηλού ρίσκου και έτσι κατέρρευσε η αμερικανική οικονομία. Κι αυτό το προηγούμενο με τα Funds τώρα στη χώρα μας προβάλλεται ως διέξοδος καταργώντας Σύνταγμα, διεθνείς συμβάσεις, στερώντας από τον Έλληνα τον τρόπο επιβίωσής του. Και εάν στερείς τον τρόπο επιβίωσης από κάποιον, αυτό θεωρείται δουλοπαροικία χρέους, που στη διεθνή νομολογία λέγεται πεονία. Εδώ είναι δουλεία καθαρή. Γιατί είναι άλλο πράγμα να χάνει κάποιος την επιχείρησή του, επειδή δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει με την έννοια των όρων της αγοράς κι άλλο να του την αρπάζουν επιλεκτικά σε συνθήκες που πραγματικά του στερούν τη δυνατότητα να αναπτύξει τη δουλειά του.

Βεβαίως στα παραπάνω ορθώνεται η άποψη: « Χρωστάς, να πληρώσεις κι αν όχι, να προχωρήσουν οι διαδικασίες (πλειστηριασμός). Σ’ αυτήν την ηχηρά συχνά διατυπούμενη άποψη απαντούμε: Το δίκαιο αλλά και το Σύνταγμά μας, οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις από το 1934 που καταργήθηκε με διεθνή σύμβαση η δουλεία και έχει επικυρωθεί κι από τη Ελλάδα με νόμο δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να μείνει μόνο σ’ αυτό το: «απολύτως χρωστάς…». Ο οποιοσδήποτε πρέπει να εξετάσει και τη δυνατότητα αυτού που οφείλει, κάτω από ποιες συνθήκες οφείλει και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του και οπωσδήποτε τι μπορεί ο οφειλέτης να κάνει εναλλακτικά. Διαφορετικά τον οδηγεί, όπως προαναφέραμε, σε πεονία, δηλαδή σε δουλοπαροικία χρέους, να ’ναι δηλαδή δουλοπάροικος των τραπεζών.

Η αναφερθείσα αντιμετώπιση υπήρχε στο ελληνικό δίκαιο μέχρι το 2010, που συμπτύσσεται σε μια θεμελιακή αρχή, που τη χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες δικαστές, κάποιες φορές, όταν τους το επέτρεπε η πολιτική εξουσία, η αρχή του: «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Εξέταζαν δηλαδή, αν ο οφειλέτης μπορούσε να ξεχρεώσει από τη δουλειά του κι όχι βεβαίως από την περιουσία του, από το τι πραγματικά διαθέτει ο ίδιος για την επιβίωσή του. Δυστυχώς νέα ήθη και έθιμα επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες εξαιτίας των μνημονίων, επιβλήθηκε καθεστώς πεονίας.
Και πρέπει οπωσδήποτε να πούμε ότι στην Αμερική, τη μητρόπολη του καπιταλισμού, μετά την κατάρρευση του 2007, που προείπαμε, δεν επέτρεψαν τέτοιου είδους συναλλαγές με funds κ.λ.π.. Δυστυχώς στη δύσμοιρη χώρα μας όλα τα επιτρέπουμε.

Κι όμως υπάρχουν εναλλακτικές. Το Ε.ΠΑ.Μ. εδώ και 3-4 χρόνια το φωνάζει: θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση κάλλιστα, αντί να δώσει στις τράπεζες τα χρήματα των 60 δις που συγκέντρωσε από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, δηλαδή με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, που δεν πήγαν πουθενά παρά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζιτών, μ’ αυτά τα χρήματα να αγοράσει από τις τράπεζες πληρώνοντάς τες στο 5 ή 8% της αξίας τους τα κόκκινα δάνεια, όσο δηλαδή τα πουλάνε οι τράπεζες στα ξένα funds. Απλά έτσι θα ’σβηνε τα κόκκινα δάνεια. Έτσι θα γλύτωνε ο κόσμος το βιος του, ο ολετήρας των πλειστηριασμών θα εξαφανίζονταν, η αγορά θα ανάσαινε, η αγορά θα ξεκινούσε, για να αρχίσει να δουλεύει ο κόσμος, να βγει μπροστά και να δημιουργεί τζίρο.

Και αντί για τα προαναφερθέντα, τα λυτρωτικά για τους πολίτες, τόσο για όσους έχουν πρόβλημα με τις περιουσίες τους, όσο και γενικότερα για την οικονομία, παρατηρούμε το «πλιάτσικο», όπως χαρακτηρίσαμε στον τίτλο του άρθρου μας, την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων μέσω πλειστηριασμών. Και στους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία εναντιώθηκε το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σ’ αυτό συμμετείχαν ενεργά, πρωτοστατούσαν και πρωτοστατούν μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. με συνείδηση ότι συμμετέχουν σε μια άμυνα πολιτών στην αντισυνταγματική αυθαιρεσία των κυβερνητικών επιλογών και με επίγνωση ότι το πρόβλημα λύνεται μόνο πολιτικά.

Και πήγαιναν, πηγαίνουν και θα πηγαίνουν στα ειρηνοδικεία οι ΕΠΑΜίτες, όχι για να βγαίνουν στη συνέχεια στα Μ.Μ.Ε., όπως η κ. Κωνσταντοπούλου και κάποιοι άλλοι μαζί της – που συμμετέχουν βέβαια στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς -, για να το παίξουνε μεγάλοι επαναστάτες. Τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ πήγαιναν εκεί, όχι μόνο για να ακυρωθούν οι πλειστηριασμοί., ώστε να κερδίσει χρόνο ο κόσμος από την εκποίηση ή αν θέλετε από τη δήμευση της περιουσίας του, αλλά και για να πιστοποιήσουν ή αν θέλετε να δεσμευτούν απέναντι στο κόσμο και απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς τους ότι αυτό που ζητούν, αυτό που διεκδικούν, αυτό που θέλουν να υλοποιηθεί είναι η επιστροφή όλων των εκπλειστηριασμένων ακινήτων, όλων των περιουσιακών στοιχείων, που εκπλειστηριάστηκαν ή έχουν μπει σε διαδικασία πλειστηριασμών να αντιμετωπισθούν κατά το γράμμα των νόμων που υπήρξαν πριν το 2010. Δηλαδή οι περιουσίες, που εκλειστηριάστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια υπό καθεστώς μνημονιακής κατοχής. Και βασική πολιτική θέση του Ε.ΠΑ.Μ. είναι ότι, όποιος εμπλακεί σε πλειστηριασμό, θα χάσει τα λεφτά του, εάν πάει να αγοράσει και ότι θα επιστραφεί πίσω στο νόμιμο ιδιοκτήτη ό,τι εκπλειστηριάστηκε και φυσικά όσοι συμβολαιογράφοι εμπλακούν στο μηχανισμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Και κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο πολύμορφο κίνημα κατά των πλειστηριασμών με συμμετοχή της ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Ε.ΠΑ.Μ. υπάρχει κάποια διαφοροποίηση του Ε.ΠΑ.Μ. από τους υπόλοιπους σχετικά με τους πλειστηριαζόμενους. Οι της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δείχνονται ιδιαίτερα υποστηρικτές των εκπλειστηριαζόμενων μικροοφειλετών, προστασία της λαϊκής κατοικίας, όπως τονίζουν κλπ. Κάτι ανάλογο ακούγεται στα τηλεοπτικά πάνελ και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε, όταν άλλοι τους επικρίνουν για τους πλειστηριασμούς το εξής απλουστευτικό: «Καλά κάνουν και γίνονται πλειστηριασμοί για οφειλέτες μεγάρων της Εκάλης, η πρώτη όμως μικρή κατοικία δεν εκπλειστηριάζεται».

Το Ε.ΠΑ.Μ. όμως δεν υποστηρίζει στους πλειστηριασμούς μόνο τους μικροοφειλέτες αλλά και τους μεγαλοοφειλέτες. Δηλαδή αν μια τράπεζα θέλει να πλειστηριάσει την περιουσία ενός ολιγάρχη π.χ. τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. θα σπεύσουν να τον συνδράμουν, με την εξής ιδεολογική προϋπόθεση: Η εκπλειστηριαζόμενη περιουσία του ολιγάρχη δεν του ανήκει, ανήκει στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Το αν την έχει κλέψει ή με οτιδήποτε σχετικό, αυτό θα το δούμε, αφού αποκτήσουμε νομιμότητα και κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Γιατί θα πρέπει αυτός ο καρχαρίας να φαγωθεί από ένα μεγαλύτερο καρχαρία, π.χ. τα funds; Δηλαδή ποιο είναι το κριτήριο να επιλέξουμε, ποιος καρχαρίας θα μας φάει; Εμείς δε θέλουμε – τονίζουν οι ΕΠΑΜίτες – την περιουσία του Έλληνα πολίτη, του ελληνικού λαού να την φάει κανένας καρχαρίας. Και να δούμε μετά, όταν θα ’χουμε κράτος δικαίου, όταν το κράτος θα σέβεται το δίκαιο και τους νόμους της χώρας και φυσικά θα υπάρχει δικαιοσύνη, πραγματική δικαιοσύνη με λειτουργούς, που να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και θα έχουν ηθικό ανάστημα, όπως λέγανε κάποτε στις Νομικές σχολές, να δούμε τότε ποιος είναι ο τάδε ολιγάρχης, πώς τα απέκτησε αυτός ή ο οποιοσδήποτε αυτός…

Απλά λέμε, τότε να τα βρούμε, όταν θα μπορούμε εμείς να κανονίζουμε τις εκκρεμότητες κι όχι επειδή θέλουν να τα μαζέψουν όλα οι δανειστές και να πάρουν το οικόπεδο, που λέγεται Ελλάδα κι εμείς να τους διευκολύνουμε λέγοντας δε μας ενδιαφέρει για κανένα καρχαρία, ας το πάρει ο άλλος καρχαρίας. Στη μόνη περίπτωση πλειστηριασμού που δεν επεμβαίνουμε είναι όταν πρόκειται για υπόθεση ανάμεσα σε ιδιώτες και μας εξηγήσουν : «ρε παιδιά, είναι μια περίπτωση ιδιωτικής διευθέτησης, αφήστε το» εκεί δεν επεμβαίνουμε, Αλλά για ζητήματα που αφορούν εκποίηση από τράπεζες, δημόσιο ( δηλ. την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΗ κλπ) επεμβαίνουμε οριστικά, δηλώνουν οι ΕΠΑΜίτες.

Όμως τώρα που, ενώ ανακοινώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δεν μπήκαν ακόμα σε εφαρμογή, με το που θα μπουν, το κίνημα ενάντια σ’ αυτούς δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης. Τέρμα τα ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη. Αυτό που γινόταν εκεί θα γίνεται τώρα μέσω διαδικτύου. Θα στέλνουν ένα e-mail σ’ αυτόν που του παίρνουν το σπίτι ή το ακίνητο ή την επιχείρηση, ειδοποιώντας τον ότι ξεκινάει ο πλειστηριασμός. Και οφείλουμε να το ξαναπούμε πως η μεθόδευση για να στηθεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκίνησε από καιρό.

Ένα κομμάτι συμβολαιογράφων, όχι όλοι, κυρίως πρόεδροι συμβολαιογραφικών συλλόγων, χωρίς τη συναίνεση των μελών τους – ο κ. Κοντονής υπουργός της Δικαιοσύνης είπε στο κοινοβούλιο ότι χρηματοδότησαν τη δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας – καταγγέλθηκε από άλλους συλλόγους όπως το σύλλογο συμβολαιογράφων Κερκύρας για επιδράσεις που παραβιάζουν κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και φυσικά το λειτούργημα του συμβολαιογράφου. Ένα λειτούργημα, που κατά το Δικαιικό μας σύστημα προβλέπεται οι συμβολαιογράφοι να’ ναι φρουροί των έννομων δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα του αδύναμου πολίτη, δηλαδή αυτού που πάει να χάσει το ακίνητό του κι όχι εκποιητές ακινήτων, όπως θέλουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μετατρέψουν τους συμβολαιογράφους προς δόξαν και τιμή βεβαίως του όλου κυκλώματος των «κορακιών», που σήμερα κυκλοφορεί στη χώρα.

Κλείνοντας το άρθρο μας θέλουμε να τονίσουμε ότι τελικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τα υπάρχοντα του Έλληνα πολίτη είναι εκτεθειμένα στη βουλημία των δανειστών. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα μνημονιακά και αντιμνημονιακά αλλά και οι μεγάλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) δεν έδειξαν καμία συμπαράσταση μέχρι τώρα σε όσους κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.

Προσπαθήσαμε το κατά δύναμη να δώσουμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους πλειστηριασμούς. Ο αναγνώστης μας κατάλαβε ξεκάθαρα πια πως οι χειμαζόμενοι οφειλέτες βρίσκονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να χάσουν με βεβαιότητα το βιος τους. Αυτό το καταδεικνύει η συμπαιγνία της ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ κυβέρνησης με τους δανειστές να μεταπηδήσει η διαδικασία από τους πλειστηριασμούς στο ειρηνοδικείο στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών. Αυτό και τον άσχετο τον κάνει να ψιλιασθεί τη μεθόδευση: Στις 16/5/2017 οι 153 βουλευτές ψηφίζοντας δωσιλογικά το 4ο μνημόνιο αποδέχτηκαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που ανοίγουν ανεμπόδιστο δρόμο γι’ αυτό που εξαρχής είχαν βάλει στο μάτι, δηλαδή την ιδιωτική περιουσία του Έλληνα πολίτη. Αλλιώς για ποιο λόγο να φύγουμε από τους έως τώρα στο ειρηνοδικείο πλειστηριασμούς και να έρθουμε στους ηλεκτρονικούς;

Επομένως ο πολιτικός χώρος που πρωτοστάτησε στα πρωτοδικεία (το Ε.ΠΑ.Μ.) ύστερα από τις εκτιμήσεις του για το θέμα στο παρόν άρθρο κάνει έκκληση στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους συμβολαιογράφους, να μη γίνουν μεταπράτες και « κοράκια» των πλειστηριασμών. Να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το ρόλο τους, που προβλέπεται από το σύνταγμα, τον κώδικα των συμβολαιογράφων κι έτσι να απέχουν από τις διαδικασίες των πλειστηριασμών.

Κατερίνη 14 Σεπτεμβρίου 2017
Ο Γιώργος Βαζάκας είναι φιλόλογος και μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.
πηγή
[full_width]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια