Στο φως η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ιράκ

Η «χαμένη πόλη» του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ένα μέρος μαγικό, μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μια πόλη εξαφανισμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA.

Η Qalatga Darband, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μία ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Τζον ΜακΓκίνις, δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που προμήθευαν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί».

Το συγκεκριμένο σημείο κέντρισε την προσοχή των αρχαιολόγων όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες της CIA από την δεκαετία του 1960, που φαινόταν να διαγράφεται το περίγραμμα των ερειπίων. Η πολιτική αστάθεια, αλλά και οι πόλεμοι στο Ιράκ εμπόδιζαν για χρόνια το έργο των αρχαιολόγων.

Ο Δρ. ΜακΓκίνις και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στη συνέχεια drones για να ανακαλύψουν τα περιγράμματα των κτιρίων που έμεναν θαμμένα κάτω από το έδαφος για αιώνες.


Μια πληθώρα κεραμιδιών από τερακότα καθώς επίσης ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν εκεί, υποδηλώνουν πως η πόλη θα μπορούσε να είχε ιδρυθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο σημείο, βρέθηκαν ελληνικά νομίσματα και δύο αγάλματα – μια γυναικεία μορφή που πιστεύεται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και η άλλη πιστεύεται ότι είναι ο Άδωνις, σύμβολο γονιμότητας.
Το έργο, το οποίο είναι μέρος του χρηματοδοτούμενου από την βρετανική κυβέρνηση Προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες του Ιράκ και έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικά σημεία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Η αρχαία πόλη του Καλάτγκα Ντάρμπαντ βρίσκεται στο τριγωνικό κομμάτι γης δεξιά από τη γέφυρα, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες του drone.

Μια πόλη που πιστεύεται ότι είχε ιδρυθεί από τον μακεδόνα στρατηλάτη και ήταν χαμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια αποκαλύφθηκε στα σταροχώραφα του Ιρακ με τη βοήθεια drone.

Το Καλάτγκα Ντάρμπαντ (Qalatga Darband) ήταν ένας άγνωστος, μέχρι πρότινος, οχυρωμένος οικισμός στο βόρειο Ιράκ όπου ήκμασε το εμπόριο κρασιού. Ιστορικά δεν είχε καταγραφεί μέχρι που τα ερείπιά του ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου με τη βοήθεια drones.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, oι αρχαιολόγοι κυριολεκτικά «σκόνταψαν» στην χαμένη πόλη ενώ παρατηρούσαν κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί δορυφορικά από την αμερικανική κυβέρνηση για στρατιωτικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1960, αλλά ήταν απόρρητες μέχρι το 1996, οπότε αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν.


Γυμνό άγαλμα του Άδωνη βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Καλάτγκα Ντάρμπαντ , στο Ιράκ

Αρχαιολογική ανασκαφή ήταν αδύνατον να γίνει όσο ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στην εξουσία, πράγμα που συνεχίστηκε και μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003. Η μεγαλύτερη ασφάλεια, που υπάρχει, όμως, πλέον ώθησε το Βρετανικό Μουσείο να διερευνήσει την περιοχή στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ιρακινών αρχαιολόγων να προστατεύουν ιστορικές περιοχές από τις καταστροφές που προκαλούν οι φανατικοί του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αρχαιολόγος Τζον ΜακΓκίνις, ο οποίος είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το βρετανικό κράτος), δήλωσε ότι οι εκπαιδευόμενοι βοήθησαν να διαπιστωθεί για πρώτη φορά ότι υπήρχε μια πόλη, που θα μπορούσε να χρονολογηθεί στον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ.

Η πόλη πιστεύεται ότι χτίστηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια την εκστρατείας του εναντίον των Περσών. Ήταν η χρονιά, που ο Δαρείος Γ’ ηττήθηκε (για δεύτερη φορά) από τον Μέγα Αλέξανδρο στη μάχη των Γαυγάμηλων.Στην αρχαία πόλη βρέθηκαν αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων και πήλινα κεραμίδια που δείχνουν την έντονη ελληνική επιρροή, ενώ υποδεικνύουν ακόμη ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν στρατιώτες του Αλεξάνδρου και των διαδόχων του.

Η ομάδα επιβεβαίωσε τη θέση της θαμμένης πόλης με ένα drone εξοπλισμένο με φωτογραφική μηχανή. Όταν οι ειδικοί επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες, η ομάδα των αρχαιολόγων διέκρινε το περίγραμμα ενός μεγάλου ορθογώνιου κτηρίου που ήταν θαμμένο κάτω από χωράφια με σιτάρι και κριθάρι.

«Το drone έδωσε άριστες πληροφορίες», δήλωσε στους Times ο βρετανός αρχαιολόγος, που φρόντισε την περασμένη άνοιξη να φωτογραφηθεί ολόκληρη η τοποθεσία. Και για πρώτη φορά έγινε στη συνέχεια ανάλυση των σχημάτων, που δημιουργούνται στις καλλιέργειες της Μεσοποταμίας.

Βρετανοί αρχαιολόγοι εκπαιδεύουν ιρακινούς συναδέλφους τους στα σταροχώραφα του Καλάτγκα Ντάρμπαντ
«Όπου υπάρχουν τοίχοι κάτω από το έδαφος, το σιτάρι και το κριθάρι δεν αναπτύσσονται τόσο καλά, έτσι υπάρχουν διαφορές χρώματος στην ανάπτυξη των καλλιεργειών», είπε.

Η πρώτη υπόθεση, ότι υπήρχε μια πόλη στην τοποθεσία αυτή, έγινε πριν από τρία χρόνια, αλλά το μέγεθος, η πυκνότητα και η πολυπλοκότητά της ήταν ανυπολόγιστες. Εντωμεταξύ ανιχνεύτηκαν και άλλα μεγάλα κτίρια, τα τείχη της πόλης αλλά και πέτρινες πρέσες κατάλληλες για την παραγωγή κρασιού.

«Είναι οι πρώτες μέρες, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη σε ένα δρόμο που οδηγούσε από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που προμήθευαν τους περαστικούς στρατιώτες με κρασί», δήλωσε ο Δρ ΜακΓκίνις, τονίζοντας ότι θα ήθελαν να έχουν «και γλωσσικές αποδείξεις».Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία ελληνικά νομίσματα και το άγαλμα μιας καθιστής θηλυκής φιγούρας
Βρέθηκε στο Ιράκ η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Για να ερευνήσει, λοιπόν, ακόμη περισσότερο η ομάδα των αρχαιολόγων επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στην περιοχή.

Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων ελληνικά νομίσματα και αγάλματα. Τα πιο άθικτα στοιχεία είναι δύο αγάλματα: μια καθιστή θηλυκή φιγούρα που πιθανολογείται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και σύζυγος του Άδη, θεού του κάτω κόσμου, και ένα γυμνό που θα μπορούσε να είναι ο Άδωνις, ένα θεϊκό σύμβολο της γονιμότητας.

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
[full_width]

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget