Τρομοκρατία χαμηλής έντασης

του Σταύρου Λυγερού –

Οι επιθέσεις κουκουλοφόρων εναντίον διμοιριών ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων έχει καταστεί σχεδόν ρουτίνα. Το φαινόμενο πάει πίσω στον χρόνο, αλλά μετά τη νεανική εξέγερση του 2008, η φαντασίωση μιας δυναμικής συνέχειας με άλλα μέσα έδωσε νέα ώθηση και στις επιδρομικές επιχειρήσεις κουκουλοφόρων και στις ένοπλες επιθέσεις. Είναι σαφές ότι η ριζοσπαστικοποίηση εκείνης της νεολαίας και οι συγκρούσεις τον Δεκέμβριο 2008 τροφοδότησαν τη δεξαμενή απ’ όπου αντλούν σε πρώτο επίπεδο οι οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων.

Η παρέμβαση των κουκουλοφόρων σε μεγάλες διαδηλώσεις έχει καταστεί κανόνας. Εκτός από αυτή τη δράση τους, έχουν πραγματοποιηθεί και επιδρομικές επιχειρήσεις είτε εναντίον αστυνομικών στόχων, είτε με σκοπό την καταστροφή δημόσιας ή και ιδιωτικής περιουσίας. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι κάθε είδους επιθέσεις αντιεξουσιαστών με ακάλυπτα πρόσωπα σε πανεπιστήμια και εναντίον άλλων στόχων.

Αν και οι παραπάνω ενέργειες έχουν μεταξύ τους διαφορές, έχουν και έναν κοινό παρονομαστή. Διαμορφώνουν κλίμα τρόμου και ως εκ τούτου βιάζουν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία των πολιτών. Είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικές, που δεν νομιμοποιούνται από κανένα αντιεξουσιαστικό ιδεολόγημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για χαμηλής έντασης τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επαγγελματίες της βίας

Κάποιοι βολεύονται με τη θεωρία ότι οι κουκουλοφόροι δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομάδα παρακρατικών και πρακτόρων της αστυνομίας. Η θεωρία αυτή είναι ένας εύκολος τρόπος παράκαμψης του προβλήματος. Πιθανότατα, στους κόλπους των κουκουλοφόρων να υπάρχουν και τέτοιοι. Είναι λάθος, όμως, να ερμηνεύεται το φαινόμενο αποκλειστικά με όρους συνωμοσίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την πάροδο των χρόνων έχει διαμορφωθεί στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο ένας σκληρός πυρήνας επαγγελματιών της βίας, που διαθέτουν οργάνωση και συνήθως λειτουργούν σαν ομάδες κρούσης. Η δράση τους στις διαδηλώσεις προκαλεί κατά κανόνα την αντίδραση των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τη γενίκευση των επεισοδίων και τη μετατροπή μιας μαζικής διαμαρτυρίας σε πεδίο μάχης.

Στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια καταστολής με τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για κουκουλοφόρους που παρανομούν. Δεν είναι η ανεπάρκεια της νομοθεσίας, όμως, η αιτία που οι ομάδες των κουκουλοφόρων συνεχίζουν να δρουν όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε είναι μόνο η αδυναμία της αστυνομίας να τις εξαρθρώσει. Επιχειρησιακή αδυναμία υφίσταται, αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το ζητούμενο δεν είναι να καταδικαστούν θερμόαιμοι διαδηλωτές. Είναι να εξουδετερωθεί η τρομοκρατία χαμηλής έντασης.

Είναι λάθος η Πολιτεία να βάζει στο ίδιο τσουβάλι ατίθασους διαδηλωτές και επαγγελματίες της βίας, γιατί κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να ρίξει τους πρώτους στην αγκαλιά των δευτέρων. Το ζητούμενο είναι ακριβώς το αντίθετο. Να διαχωριστούν οι μεν από τους δε, για να μη γεμίζει η δεξαμενή από την οποία αντλεί η τρομοκρατία χαμηλής έντασης.

Διαχείριση αντί μηδενικής ανοχής
περισσότερα εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget