Το άστρο TRAPPIST-1 είναι διπλάσιας ηλικίας από τον Ήλιο μας

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αστέρι TRAPPIST-1 είναι αρκετά παλιό: μεταξύ 5,4 και 9,8 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή έχει διπλάσια ηλικία από το δικό μας ηλιακό σύστημα, το οποίο σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. .Το εξαιρετικά ψυχρό νάνο αστέρι του πολύ ενδιαφέροντος αυτού πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1, είναι ένα σύστημα επτά πλανητών μεγέθους σαν τη Γη, που περιστρέφονται γύρω του περίπου 40 έτη φωτός μακριά μας.

«Τα αποτελέσματά μας βοηθούν να περιορίσουμε την εξέλιξη του συστήματος TRAPPIST-1, διότι το σύστημα πρέπει να υπάρχει για δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Adam Burgasser,

«Αυτό σημαίνει ότι οι πλανήτες έπρεπε να εξελιχθούν μαζί, διαφορετικά το σύστημα θα είχε διαλυθεί πολύ πριν», δήλωσε ο ο Adam Burgasser αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο και πρώτος συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτή η μεγαλύτερη ηλικία για την ‘ικανότητα κατοίκησης’ των πλανητών. Από τη μία πλευρά, τα παλαιότερα αστέρια λάμπουν λιγότερο από τα νεότερα αστέρια και οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το TRAPPIST-1 είναι σχετικά ήσυχο σε σύγκριση με άλλα εξαιρετικά ψυχρά άστρα νάνοι. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι οι πλανήτες είναι τόσο κοντά στο αστέρι, έχουν απορροφήσει επί δισεκατομμύρια έτη ακτινοβολία πολύ υψηλής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να θερμάνει πάρα πολύ τις ατμόσφαιρες και μεγάλες ποσότητες νερού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ισοδύναμο ενός ωκεανού σαν της Γης ίσως έχει εξατμιστεί από κάθε πλανήτη του TRAPPIST-1, εκτός από τα δύο πιο απομακρυσμένα από το μητρικό αστέρι: τους πλανήτες g και h, ανέφεραν. Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη έχει διαβρωθεί, όπως δήλωσε ο Eric Mamajek, επιστήμονας του προγράμματος για το πρόγραμμα εξερεύνησης εξωπλανήτων της NASA. Δεδομένου ότι οι πλανήτες του TRAPPIST-1 έχουν χαμηλότερες πυκνότητες από τη Γη, είναι πιθανό ότι μεγάλες δεξαμενές πτητικών μορίων, όπως το νερό, θα μπορούσαν να παράγουν παχιές ατμόσφαιρες που θα προστατεύουν τις πλανητικές επιφάνειες από την επιβλαβή ακτινοβολία.

Μια παχιά ατμόσφαιρα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακατανομή της θερμότητας στις σκοτεινές πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων πλανητών, αυξάνοντας έτσι την κατοικήσιμη περιοχή, ανέφεραν οι ερευνητές. «Εάν υπάρχει ζωή σε αυτούς τους πλανήτες, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρέπει να είναι ανθεκτική ζωή, διότι πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει σε μερικές πολύ δύσκολες συνθήκες για δισεκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε ο Burgasser.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget