Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ κατά S-400, αν και Ρώσοι βλέπουν συμβόλαιο στο τέλος του 2017!

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, αναφερόμενος στην υπόθεση προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας S-400 Triumf, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά την προμήθεια ενός συστήματος το οποίο αξιοποιεί τεχνολογία που δεν αναπτύχθηκε στις τάξεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και θα ανακύψουν προβλήματα διαλειτουργικότητας με την αεράμυνα των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Τους «προβληματισμούς» αυτούς τους συζητά με τους Τούρκους…

Ωστόσο και παρά τα αναρίθμητα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για τους S-400, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και υπογραφή σύμβασης δεν έχει γίνει ακόμα, κάτι το οποίο πιθανόν να οφείλεται στην «πολιτική χρήση» της προμήθειας και από τις δυο πλευρές, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν ανταλλάγματα.

Τεράστια όμως αίσθηση προκαλεί και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Rosoboronexport που χειρίζεται τα θέματα εξαγωγών της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία για τους S-400 «θα μπορούσε να υπογραφεί» μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ποιος είναι ο λόγος αυτής της καθυστέρησης; Μήπως δεν τα έχουν βρει, ιδίως στο θέμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας;

Οι Τούρκοι έχουν πολλά «θέλω» τα οποία όχι μόνο παραμένουν ανικανοποίητα, ιδίως με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των συνόρων της με τη Συρία, αλλά και οι προοπτικές ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων δεν μοιάζουν θετικές, οπότε για να μην απολέσει ολοκληρωτικά την αξιοπιστία του, ο Ερντογάν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της προμήθειας.

Από την άλλοι οι Ρώσοι που έχουν ανοικτό μέτωπο με τη Δύση συνολικά, θα επιθυμούσε να ανταλλάξει τη «θυσία» απώλειας μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμυντική της βιομηχανία, στο πλαίσιο των δικών της ανταλλαγμάτων για να δημιουργηθεί μια προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δύση.

Το πρόβλημα είναι ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί δραματικά, οπότε απλά και μόνο με το σκεπτικό «διαίρει και βασίλευε», θα εισπράξει τα χρήματα που επίσης χρειάζεται, μεγαλύτερο όφελος όμως είναι η πρόκληση διχασμού στο εσωτερικό της αμυντικής συμμαχίας του βασικού αντιπάλου, πάγιος και απόλυτα κατανοητός, στρατηγικός στόχος της Μόσχας.

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα, αναφέροντας ότι η οριστική συμφωνία απέχει πλέον ελάχιστα. Ούτε διαπραγματεύσεις για μεταγραφή ποδοσφαιρικού αστέρα δεν θα είχε συγκεντρώσει τόση δημοσιότητα, κάτι το οποίο πιθανότατα αναδεικνύει και τον ευρύτερο, πέραν του αμιγώς στρατιωτικού, χαρακτήρα της πώλησης του συστήματος από τους Ρώσους στους Τούρκους.

Σε δημοσίευμα της Daily Sabah, παρατίθενται οι απόψεις ειδικών, οι οποίοι αφενός υπογραμμίζουν ότι δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που υποτίθεται ολοκληρώνεται με τη Μόσχα και αφετέρου προειδοποιούν, ότι ακόμα κι αν προμηθευτεί τους S-400 η Τουρκία, δεν θα έχει επιλύσει το πρόβλημά της στην αντιμετώπιση απειλών όπως οι πύραυλοι τύπου κρουζ και οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη εγχώριας παραγωγής του όποιου συστήματος, αλλά και να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια αναφορά που δείχνει να περιγράφει το πρόβλημα της πρόσβασης στους πηγαίους κώδικες του συστήματος (source codes).

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι ειδικοί στα θέματα άμυνας υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων από τους S-400 είναι απλώς αδύνατη, εάν το σύστημα στηριχτεί μονάχα στο δικό του ραντάρ και απαιτεί ένα δίκτυο ραντάρ, ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, το οποίο θα παρέχει εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία στο σύστημα, ώστε να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Αυτό το σύστημα μπορεί να το προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία πληρώνοντας τα διπλά ή τα τριπλά λεφτά, ή μπορεί να αποπειραθεί να το αναπτύξει εγχώρια, μια προοπτική όμως που διασφαλίζει καθυστέρηση στην κάλυψη της εν λόγω αμυντικής ανάγκης, τουλάχιστον για μια πενταετία.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία διέθετε αυτό το σύστημα επιτήρησης εξαιτίας του ΝΑΤΟ και της ολοκληρωμένης κάλυψης και εικόνας που παρέχει στα κράτη-μέλη. Εδώ τοποθετείται και το πρόβλημα με τους S-400, καθώς η επιλογή ενός κορυφαίου ρωσικού συστήματος θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία σε σοβαρούς κινδύνους «απώλειας κεκτημένων»…

Πηγή Defence-Point

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget