Από τα "καλά" της ΕΕ: Οι Γερμανοί πουλάνε… λεφτά στην Ελλάδα

Χρήστος Φράγκου

Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα σύνθετο καθώς η Γερμανία πιέζει για τη μετεξέλιξη της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωζώνης, θέλοντας να επιβάλλει ρυθμό και παραμέτρους, σημεία που οι τριβές με την -κατά τα άλλα σύμμαχο- Γαλλία εντείνονται. Η πολυπλοκότητα του τοπίου δεν επιτρέπει την εξαγωγή εύκολων και γρήγορων συμπερασμάτων για τα κίνητρα, με ασφάλεια, δημιουργεί όμως ένα νέο πρίσμα μέσα από το οποίο η παρατήρηση και αξιολόγηση των εξελίξεων μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμόρφωση μιας -τουλάχιστον- πιο ολοκληρωμένης εικόνας.

Τόσο η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, που ξεπάγωσε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο τα δημοσιεύματα έρχονται στην τελική ευθεία των γερμανικών εκλογών και ενώ το προεκλογικό κλίμα οδηγείται σε πόλωση. Ωστόσο η Γερμανία ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση των οποίων θα χρειαστεί στήριξη και ιδιαίτερα από τον «αδικημένο» Νότο.

Από τον Ευρωστρατό και τα εξοπλιστικά της Ευρωζώνης που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα αυτή δομή, μέχρι την αναμόρφωση του Eurogroup και τον ορισμό προσώπων σε θέσεις κλειδιά στις Βρυξέλλες, η Γερμανία αναζητά εναγωνίως συμμάχους με… εξαρτήσεις προκειμένου να πείσει για τη δυνατότητά της να ηγεμονεύσει σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας.

Η πλειοδοσία κεφαλαίων προς… επιστροφή μεσούντος του θέρους επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ως προς το χρόνο για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Σκιαγραφώντας ένα νέο πολιτικό-διπλωματικό τοπίο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο σε επίπεδο δηλώσεων-δηοσιευμάτων όσο και με τα γνωστά πολιτικά διακυβεύματα, δημιουργείται η αίσθηση ότι τα οικονομικά συμφέροντα συνεχίζουν μεν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο, ωστόσο τώρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πολιτικής κυριαρχίας και στρατηγικής ηγεμονίας.

Επισήμως οι προϋποθέσεις και τα… προαπαιτούμενα για την επιστροφή των κεφαλαίων εντάσσονται στο πλαίσιο την ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος με τον ESM, ενώ και χρονικά τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει την εκκίνηση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν χρονικό ορίζοντα και πλαίσιο. Αν και αυτά δεν διατυπώνονται σε δηλώσεις και δημοσιεύματα, υπονοούνται και μάλιστα σαφώς από το γενικότερο κλίμα.

Αν και η προσπάθεια της Γερμανίας να εξασφαλίσει στήριξη προσφέροντας κυριολεκτικά τα «υπολείμματα» θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί χυδαία, ωστόσο υπό το πρίσμα που οι ίδιοι εξετάζουν τις εξελίξεις και τις συμμαχίες τους, αυτό αποτελεί μια «τίμια» προσέγγιση με αμοιβαίο όφελος και συγκεκριμένο πεδίο, γεγονός που ενισχύει τη διάθεσή τους και για νέες, αντίστοιχου τύπου επαφές με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση.

Αν με τα παραπάνω συνεκτιμηθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για τις αδικίες και τις λανθασμένες πεποιθήσεις σε βάρος των Ελλήνων, τότε είναι πιο σαφές ότι επιχειρείται η αλλαγή προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις και μάλιστα με τρόπο που δείχνει ισχυρή πολιτική βούληση.

Ωστόσο η υφή των συμφωνιών είναι τελικά αυτή που θα καθορίσει το προσδοκώμενο όφελος και την αναμενόμενη διάρκεια των συμμαχιών αυτών.
Στο τραπέζι 660 εκατ.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει συνολικά 660 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη από τους τόκους ελληνικών ομολόγων, σημειώνει στην έντυπη έκδοση της η εφημερίδα Die Welt.

 «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατ. ευρώ τόκους, όταν η χώρα εκπληρώσει συγκεκριμένες απαιτήσεις»

γράφει η γερμανική εφημερίδα .

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αφορά τόκους 243 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2017 και 416,7 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2018. Και τα δύο ποσά παραμένουν «κλειδωμένα».

Το Μάιο του 2016 το Εurogroup συμφώνησε «πιθανά μέτρα ελάφρυνσης για την Ελλάδα», τα οποία επιβεβαιώθηκαν στα μέσα Ιουνίου του 2017. Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί η ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων, και να αποφασιστεί η ισχύ των μέτρων, εάν είναι απαραίτητα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ της Bild με τίτλο «Η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στους Έλληνες 416,7 εκατ. ευρώ», όπου σημειώνεται ότι το ποσό αφορά κέρδη από τους τόκους της ΕΚΤ από τα ελληνικά δάνεια.

crisismonitor.gr

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget