Η ΑΟΖ και η επιστροφή του “Φοβικού Συνδρόμου”: Δεν δημιούργησαν Οικόπεδα Νοτιοανατολικά της Κρήτης

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καθυστερήσει για 2,5 χρόνια τώρα την προώθηση και κύρωση στη Βουλή των διαγωνισμών για Υδρογονάνθρακες στις 6 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν ήταν Υπουργός Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Πρόσφατα, αναρτήθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Οι τρεις θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται βρίσκονται στην περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Οι έρευνες θα γίνουν σε τρεις φάσεις και μπορεί να διαρκέσουν οκτώ χρόνια. Οι εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον για την έρευνα και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης(εμβαδού, η κάθε μια, περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ) είναι οι «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».

Οι όροι της σύμβασης μίσθωσης, είναι αυτή που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Επίσης, η μισθώτρια εταιρεία θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καθυστερήσει για 2,5 χρόνια τώρα την προώθηση και κύρωση στη Βουλή των διαγωνισμών για Υδρογονάνθρακες στις 6 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν ήταν Υπουργός Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL, μαζί με τις ελληνικές ΕΛΠΕ και ENERGEAN έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τα γεωφυσικά δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς η σημερινή κυβέρνηση να έχει αλλάξει κάτι.

Ουσιαστικά, η σημερινή κυβέρνηση και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αποδέχονται την ρύθμιση που έκανε ό τότε Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τον νόμο 4001/2011, που ορίζει ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη … το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή…».

Τα δυο οικόπεδα, γύρω στα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα δίνει θαλάσσια οικόπεδα που συνορεύουν με άλλα κράτη. Τα κράτη αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η Ιταλία και η Λιβύη, όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πηγή: Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αθήνα, 27 Ιουλίου 2017

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτό τον χάρτη. Γιατί η Ελλάδα παραχώρησε μόνο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και όχι και οικόπεδα νοτιοανατολικά του νησιού;

Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάσχει από το φοβικό σύνδρομο που δεν είναι τίποτε άλλο από το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία εάν δημιουργήσουμε οικόπεδα σε μια θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι δικιά της.

Ακόμα δεν διδαχτήκαμε από την ιστορική στιγμή της ανακήρυξης της ΑΟΖ ενός νησιού που διέθετε μόνο 4 τανκς και 5 ελικόπτερα, και απέναντί του είχε ένα γορίλλα. Η Κύπρος, εκείνη την ιστορική στιγμή, διέθετε έναν γίγαντα που τον έλεγαν Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ ο δικός μας ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και αγνοεί τις απειλές της Τουρκίας.

Η περιοχή που φοβόμαστε να πάμε ανήκει στην Ελλάδα και συνορεύει με τις ΑΟΖ της Αιγύπτου και της Κύπρου (Περιοχή Ηροδότου).

Η Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως έχει, επανειλημμένα, γράψει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Οι Αμερικανοί βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, γιατί την έχουν ήδη εξερευνήσει. Είναι η περιοχή που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν, προκλητικά, να υποστηρίζουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας έτσι την Ελλάδα από την Κύπρο.

Η Τουρκία αντιδρά, επίσης, στην προσπάθεια που γίνεται να συμπληρωθεί η ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, διότι γνωρίζει μια τέτοια οριοθέτηση θα δώσει πλήρη δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει, εκτός της Κύπρου, και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Όπως έγραψε, πριν λίγες ημέρες, ένας υπερήφανος Φιλιππινέζος για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ του κράτους του από την παντοδύναμη Κίνα:
Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός έθνους είναι επίσης ανεκτίμητα. Εάν τοποθετήσετε μια τιμή στην κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τότε μια άλλη χώρα μπορεί να αγοράσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Είμαι σίγουρος ότι και εμείς, κάποια ημέρα, θα βρούμε τον ηγέτη που θα επαναλάβει αυτά τα λόγια.

mignatiou.com

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget