Αγριο φθινόπωρο για όσους έχουν οφειλές σε Εφορία και Ταμεία

Του Γιώργου Παππού

Με… παιδική χαρά θα μοιάζει, λίαν συντόμως, το κύμα των 1.000 κατασχέσεων την ημέρα, καθώς μαζί με τα πρωτοβρόχια έρχεται… τσουνάμι μέτρων από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να κλείσει κάθε δίοδο διαφυγής σε όσους χρωστάνε στην Εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Πλήρης αυτοματοποίηση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, άντληση πληροφοριών και στοιχείων από κάθε διαθέσιμη βάση δεδομένων εντός και εκτός δημόσιου τομέα για το οικονομικό προφίλ μικρών και μεγάλων οφειλετών, κατάταξη των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το προφίλ τους, και δημοσιοποίηση των ονομάτων και των οφειλών όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ είναι αυτά που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με φόντο τη συσσώρευση νέων οφειλών, οι οποίες ξεπερνάνε τα 6 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν -κοινώς θα βγουν στα «μανταλάκια»- τα ονόματα όλων εκείνων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας, έτσι, το σύνθημα για την έναρξη των κοινών δράσεων ΑΑΔΕ – ΚΕΑΟ, προκειμένου να σφίξει ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα αρχίσουν να σφίγγουν τη μέγγενη ανεξαρτήτως ύψους οφειλής -αν και προτεραιότητα, λογικά, θα δοθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές-, σε μια συγκυρία όπου εξελίσσεται διπλή επίθεση από την Εφορία («φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ) και από τον ΕΦΚΑ (νέες ασφαλιστικές εισφορές) στα εναπομείναντα διαθέσιμα εισοδήματα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, όπως ακριβώς περιγράφεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και δεσμεύει την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, στηρίζεται κατ’ αρχάς στο ψιλό κοσκίνισμα των οφειλετών, με πρωταρχικό στόχο να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, με το καλό ή με το κακό. Σε πρώτο στάδιο, με σχετικές εγκυκλίους θα γίνει μια «ακτινογραφία» του ιστορικού τους, που έχει να κάνει με τις πληρωμές τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, θα ληφθούν υπόψη τα μεγέθη τους, όπως αποτυπώνονται στους τζίρους της τελευταίας τριετίας, τα κέρδη τους (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), η ρευστότητά τους και ο δείκτης μόχλευσής τους.

Σε δεύτερο στάδιο, θα γίνει η ανάλυση της… προθυμίας τους να ανταποκρίνονται στις οφειλόμενες πληρωμές τους -κάτι που ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα-, ήτοι με τα ποσοστά μεταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με την ταχύτητα και τη συχνότητα ανταπόκρισης στα σχετικά… ραβασάκια της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ και, κυρίως, με το αν βρίσκονται σε ρύθμιση χρεών, με ειδική αναφορά σε όσους εξυπηρετούν κανονικά αυτή τη ρύθμιση.

Το τρίτο στάδιο προβλέπει την κατάταξη όλων των οφειλετών σε τρεις κατηγορίες: στους βιώσιμους (δηλαδή σε αυτούς που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους), στους δυνητικά βιώσιμους και στους μη βιώσιμους. Το αργότερο έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει, μάλιστα, μια νέα «ακτινογραφία» του προφίλ κυρίως των νομικών προσώπων, με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία.
πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΟΠΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget