Το έλλειμμα στα έσοδα «κοστίζει» σε νοσοκομεία και κοινωνικά επιδόματα

Το έλλειμμα των 680 εκατ. ευρώ στα έσοδα και η ανάγκη να παραμείνει εντός στόχου η εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω 3ης αξιολόγησης οδηγούν για άλλη μια χρονιά στην μεταχρονολόγηση δαπανών. Αφού λοιπόν μισθοί και συντάξεις δεν κόβονται περιορίζονται οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και την κοινωνική πολιτική.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο που βρίσκεται μεν εντός στόχου αλλά με μια επικίνδυνη ισορροπία. Ως γνωστό το 28% από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δημιουργώντας μια τρύπα 385 εκατ. ευρώ. Μαζί με την μεταχρονολόγηση εσόδων (περίπου 300 εκατ. ευρώ) από αποκρατικοποιήσεις η συνολική τρύπα έφτασε στα 680 εκατ. ευρώ.
Λίγες μέρες πριν τις πρώτες επαφές με τους δανειστές δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να ανοίξουν συζητήσεις για αποκλίσεις στόχων και διαρθρωτικά μέτρα.

Οι δημόσιες δαπάνες εμφανίζονται στο επτάμηνο μειωμένες κατά 1 δις ευρώ. Από τα χρήματα αυτά που δεν δόθηκαν τα 458 εκατ. ευρώ αφορούσαν την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδας πρωτοβάθμιας παροχής υγείας (ΠΕΔΥ) και κοινωνικά επιδόματα για ευάλωτες οικονομικά ομάδες πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ μειωμένες έναντι του στόχου για το επτάμηνο ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 199 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται προβλήματα στην προμήθεια και βασικών αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων.
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του είχε υστέρηση στις πληρωμές κατά 99 εκατ. ευρώ Για το ΚΕΑ έχουν καταβληθεί στο επτάμηνο 234, που αντιστοιχεί στο 30,3% του συνολικού ποσού των 746 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
Τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. Με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ έχει δοθεί το 44,6% δηλαδή 290 εκ ευρώ από τα 650 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Οι αποδιδόμενοι πόσοι (κυρίως προς τους ΟΤΑ) υστερούν το ίδιο διάστημα κατά 302 εκ ευρώ . Ως γνωστό οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες ( καταβολή επιδομάτων, βοήθεια στο σπίτι καθαριότητα ) οι οποίες χρειάζονται πόρους για να προσφέρονται χωρίς προβλήματα.
Οι μεταχρονολογήσεις επιβλήθηκαν από τα πράγματα καθώς οι λειτουργικές δαπάνες έχουν πλέον εξαχνωθεί και πλέον μια νέα περικοπή θα σήμαινε αστυνομία χωρίς περιπολικά και αστικές συγκοινωνίας χωρίς λεωφορεία τρόλεϊ και βαγόνια.
Οι περικοπές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν αφού με θέματα της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η περικοπή συγκεκριμένων επιδομάτων. Πιο συγκεκριμένα θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών.

Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021.

Ωστόσο το ΔΝΤ στο κείμενο του δικού του μνημονίου τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο συνολική εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

πηγή: enikonomia μέσω: teleytaiaexodos

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget