ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ασφυξία! – Στα 230 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος

«Πνίγουν» την οικονομία οι δυσθεώρητες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Από τον Γιώργο Παππού

Χρέη στην εφορία, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, απλήρωτα στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ύστερα από οκτώ χρόνια αιματηρών θυσιών, όπου όλα έγιναν και επιβλήθηκαν στο όνομα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αλλά η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους που αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ είναι αυτή που απειλεί να σαρώσει κάθε προοπτική ανάκαμψης.

Ανατρέχοντας κανείς στα τελευταία στοιχεία, θα διαπιστώσει έντρομος ότι το… δράμα δεν βρίσκεται στην κορύφωσή του, κάτι που θα έδινε την ελπίδα ότι σταδιακά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αμβλυνθεί. Τουναντίον. Κάθε μήνα, ειδικά οι οφειλές προς το Δημόσιο, «φουσκώνουν» με ρυθμούς που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα και το αποκαλούμενο «αριστερό» μνημόνιο κινήθηκε στην πεπατημένη της υπερφορολόγησης και του στραγγαλισμού κάθε ικμάδας του ιδιωτικού τομέα, «βομβαρδίζοντας» με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους ακόμα και τα μικρομεσαία εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην τελευταία διετία έχουν προστεθεί 20 δισ. ευρώ νέων χρεών προς τις εφορίες, ενώ ήδη από την αρχή του έτους το κοντέρ έχει γράψει πάνω από 6 δισ. ευρώ. Συνολικά, σε εφορίες και τελωνεία οι οφειλές φθάνουν τα 101 δισ. ευρώ. Υπάρχει προοπτική βελτίωσης της κατάστασης; Μάλλον όχι, αν αναλογιστεί κανείς ότι ενώ ήδη παρατηρείται φοροδοτική κόπωση (πάνω από 340.000.000 ευρώ έμειναν απλήρωτα για την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος), το επόμενο βέβαιο φορολογικό μέτρο είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία «αγγίζουν» τα 24 δισ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα από τις τράπεζες, όπου το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων (NPLs) χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο στοίχημα όχι μόνο για την επιβίωση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος αλλά για την ανάκαμψη της οικονομίας εν γένει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη το ΔΝΤ, που έχει υπερτονίσει αφενός την ύπαρξη ιδιωτικού χρέους που φτάνει στο 130% του ΑΕΠ, αφετέρου τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης των προβληματικών δανείων, «πατάει» εκεί για να ζητήσει νέα ανακεφαλαιοποίηση και για να αποδομήσει τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

Από το σύνολο των περίπου 105 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, τα περίπου 48 δισ. ευρώ έχουν ήδη «κοκκινίσει», άλλα 30 δισ. ευρώ είναι σε καθεστώς αβέβαιης είσπραξης και πάνω από 27 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Αν και τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι υπάρχει μια αργή αποκλιμάκωσή τους -μετά την όξυνσή τους το πρώτο τρίμηνο του 2017 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις-, υπάρχει μια βραδυφλεγής «βόμβα» που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα: η υπερχρέωση πιστωτικών καρτών για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Σημειωτέον ότι ήδη περίπου το 54% των καταναλωτικών δανείων, που βαραίνουν περίπου 2.000.000 φορολογούμενους, είναι μη εξυπηρετούμενο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια