Διάδρομοι Βρυξελλών: Ερευνούν διασυνδέσεις της ΕΚΤ με την πανίσχυρη «ομάδα των 30»

Γιώργος Βασσάλος
Βρυξέλλες

Μια επιστολή έφτασε σήμερα στο γραφείο του κυρίου Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ και πρώην στελέχους της Goldman Sachs.

Αποστολέας ήταν η Έμιλυ Ο Ρέιλυ, «ευρωπαία διαμεσολαβήτρια» που αποτελεί το αντίστοιχο του Συνηγόρου του Πολίτη για την ΕΕ και του ζητούσε να δημοσιεύει τις ημερήσιες διατάξεις και τη σύνοψη των πρακτικών των συναντήσεων της «Ομάδας των 30».

Η «Ομάδα των 30» αποτελείται από κεντρικούς και ιδιωτικούς τραπεζίτες και νεοφιλελεύθερους – κατά βάση – οικονομολόγους. Ένα τρίτο περίπου των μελών της εκπροσωπεί ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς γίγαντες όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η UBS κα.

Η «ευρωπαία διαμεσολαβήτρια» κινήθηκε μετά από υποβολή αναφοράς από το «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολευθνικών» (CEO). Παρόμοια αναφορά του 2012 είχε απορριφθεί, αλλά οι νέες αρμοδιότητες της ΕΚΤ στην επιτήρηση των τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα. O Ντράγκι έχει μέχρι το Σεπτέμβρη να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει.

Η ΕΚΤ επίσης αντιμετωπίζει κριτική από διάφορες πλευρές για την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους «επιλύει» τα ζητήματα των διαφόρων τραπεζών που συνεχίζουν να καταρρέουν κάθε χρόνο. Κοινό στοιχείο αποτελεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι μικρότερες τράπεζες καταπίνονται από τις μεγαλύτερες.

Πριν από λίγες βδομάδες η ΕΚΤ είχε αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των μη τραπεζικών πολυεθνικών που υποχρεώνει τους εργαζόμενους και φορολογούμενους πολίτες να δανείζουν αγοράζοντας από αυτές ομόλογα: Bayer, BASF, Siemens, Shell, Unilever, Veolia, Volkswagen, Ryanair, Novartis, και πολλές άλλες. Ο στόχος είναι υποτίθεται να αυξηθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, κάτι που μάλλον θα επιτυγχανόταν γρηγορότερα αν απλά μοίραζαν τα χρήματα αυτά ισόποσα σε όλους τους πολίτες.

Πηγή: Reuters
μέσω

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget