Ή ευρώ ή σπίτια, και τα δυο μαζί δεν γίνεται

Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος Ph.D

Δεδομένου ότι το ιδιωτικό χρέος είναι 140% του ΑΕΠ και τείνει αυξανόμενο, πάμε για άγριο ξεμπέρδεμα, τίποτα δεν θα μείνει ορθιο.

Η αίσθηση μου είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει λύση υπό το παρόν καθεστώς όπως και να κατηγοριοποιούνται τα χρέη. Στα ιδιωτικά χρέη πρέπει να προστεθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και κανονικά αυτό καθ αυτό το δημόσιο χρέος, αφού όλα τα χρέη, ούτως ή άλλως, εφ όσον η χώρα μας δεν εκδίδει το νόμισμα της, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να τα πληρώσει.

Κατά συνέπεια αυτό το άχθος είναι που θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγούμενου κοινωνική αιματηρή έκρηξη.

Τώρα πρέπει να εξηγήσω γιατί υπό το παρόν καθεστώς δεν υπάρχει λύση, αλλά μόνο η λύση της αρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων από τις Τράπεζες, που ουσιαστικά δεν αποτελεί λύση αλλά αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα.

Σας θυμίζω ότι δεν υπάρχει μη εξοφλήσιμο χρέος, αν τα υποθηκευμένα στοιχεία δεν χάνουν την αξία τους, πολλώ δε μάλλον όταν η αξία αυτών αυξάνεται. Σε τελευταία ανάλυση πουλάς τα υποθήκευμα και εξοφλείς.

Εδώ τώρα λόγω των σοφών μνημονίων ασκείται ακριβώς η αντίθετη πολιτική. Τα επί 8 χρόνια τώρα, αναποτελεσματικά μνημόνια, εφαρμόζουν την πολιτική μείωσης των τιμών, πτώσης των αμοιβών, πολιτική αυξημένων φόρων, μείωση κρατικών δαπανών, διάλυσης του κράτους έτσι ώστε η Χώρα κάποτε στο μέλλον να γίνει ανταγωνιστική (ως προς την Γερμανία;) για να βρίσκει ευρώ από τις εξαγωγές.

Στο ενδιάμεσο όμως, λόγω πτώσης των τιμών των υποθηκευμένων αξιών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όλοι θα βρεθούν χωρίς περιουσία και η χώρα με ελλιπή παραγωγική βάση, αφού οι τιμές πέφτουν αλλά η αξία των χρεών (δανείων) παραμένει σταθερή λόγω ευρώ.

Η χαρά των Τραπεζιτών !
Εδώ ακριβώς θα γίνει η έκρηξη.
Τι μας λέει όμως αυτή η ιστορία. Οδηγηθήκαμε εδώ επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση μας δεν μπορεί, λόγω ευρώ και ευρωζώνης, να ασκήσει ελεύθερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Λένε ότι εμείς, οι οπαδοί του Εθνικού Νομίσματος, δεν έχουμε λύση.

Μάλλον έχουμε και καλή λύση νομίζω.
Ας υποθέσουμε ότι επιστρέφουμε στο Εθνικό Νόμισμα. Αμέσως η Κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, εισοδηματική πολιτική, συναλλαγματική πολιτική και εμπορική (δασμολογική) πολιτική, πολιτικές που σήμερα, εκ κατασκευής της ευρωζώνης, ασκούν για λογαριασμός της η ΕΚΤ και η Γραφειοκρατία των Βρυξελλών μέσω του Στουρνάρα και της Βουλής και της Εκτελεστικής Εξουσίας, μέσω αυτών των ανδρεικέλων.

Στο θέμα μας. Καθώς οι γενναίες κρατικές δαπάνες (και μην ακούτε θεωρίες περί ελλειμμάτων σε μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της, δεν υπάρχουν ελλείμματα) θα μεταφράζονται σε αυξημένα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων αυτές θα μπορούν να ανταπεξέλθουν μετά στην εκπλήρωση των δανείων τους.

Μην ξεχνάς τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα είναι τα πλεονάσματα του ιδιωτικού τομέα και αντιστρόφως. Επί πλέον οι κρατικές δαπάνες θα συγκρατήσουν τις τιμές των ακινήτων αξιών από περαιτέρω πτώση και αντιθέτως σταδιακά θα αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Τέλος η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διευρύνει την νομισματική βάση και έτσι να αυξήσει την ζητούμενη ρευστότητα στην Οικονομία.

Άρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά σώζονται μόνο από ένα Κράτος που εκδίδει το Νόμισμα του.
Αλλά υπάρχει και μια άλλη λύση. Διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών. Και πάλι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Μην ακούτε ότι αυτά δεν γίνονται. Κάπως έτσι έκανε ο Ρούζβελτ και πρόσφατα ο Ομπάμπα αλλά όχι τόσο γενναία.

Τώρα περιμένω την λύση από τους απολογητές του ευρώ και από τους μένουμε Ευρώπη.
spyrdonstalias@hotmail.com
πηγή facebook

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget