Λαχείο είναι η ζωή λαχείο και η πολιτική...- Το νέο κρατικό λαχείο

Σχόλιο: Και μεις σχεδόν όλοι την κάναμε λαχείο με δαύτους.

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι, η κυβέρνηση σκοπεύει να κυκλοφορήσει, από τον ερχόμενο μήνα, ένα νέο κρατικό λαχείο, το οποίο θα κληρώνει κάθε μήνα και θα διατίθεται δωρεάν στους φορολογούμενους πολίτες.

Αιμίλιος Κομίνης
Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Το λαχείο αυτό δεν είναι ένα σύνηθες λαχείο, γιατί παρουσιάζει την πρωτοτυπία να αποτελεί, κατά την άποψη της κυβέρνησης, ένα ισχυρότατο όπλο με το οποίο πιστεύει ότι θα εξοντώσει, επί τέλους, αυτό το αήττητο τέρας της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση, προφανώς, είχε αυτή την έμπνευση, γιατί εφαρμόζοντας ανεπιτυχώς, επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια, την ίδια ακριβώς παιδαριώδη τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν θα ήθελε να εκληφθεί αυτό από τους ψηφοφόρους της, ότι έχει και αυτή τον ίδιο στόχο, δηλαδή να μην επιτευχθεί ουσιαστικά η καταπολέμησή της.

Αν και το λαχείο αυτό θεωρείται ότι είναι πρωτότυπο, η μέθοδος στην οποία στηρίζεται δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, αφού το έργο αυτό ανατίθεται στους φορολογούμενους πολίτες, ό,τι ακριβώς γινόταν συστηματικά και στο παρελθόν, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική επιβάρυνση για το κράτος, παρά μόνον από αυτή την ασήμαντη φοροαπαλλαγή των πολιτών . Αυτή τη φορά όμως, θα επιβαρύνεται και με μία ετήσια δαπάνη, της τάξεως των 12 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη των χιλίων τυχερών πολιτών από τις μηνιαίες κληρώσεις του λαχείου . Προϋπόθεση, για την συμμετοχή σ’ αυτές τις κληρώσεις, θα είναι να έχει συμπληρώσει ο πολίτης ένα ελάχιστο ποσό σε αποδείξεις με πιστωτική κάρτα, ή με άλλες μορφές «πλαστικού» χρήματος, μέσα σε ένα μήνα, το οποίο θα προκαθορίσει εγκαίρως η κυβέρνηση .

Η κυβέρνηση ευελπιστεί, ότι θα επιτύχει αυτή η μέθοδος και τη βεβαιότητά της αυτή, φαίνεται ότι τη στηρίζει στο γεγονός πως, στη χώρα μας, υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες, στους οποίους συνυπάρχουν το κίνητρο του κέρδους με την ελπίδα στην τύχη, οι οποίοι θα σπεύσουν να επωφεληθούν τώρα, που τους δίνεται αυτή η ευκαιρία, κάνοντας τις αγορές τους με την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα.

Βέβαια, ο κάθε ένας απ’ αυτούς, πριν προβεί σ’ αυτή την ενέργεια και προτάσσοντας, παν απ’ όλα, το προσωπικό του όφελος, θα συνεκτιμήσει το κέρδος που θα έχει από τις αγορές με μετρητά, τα οποία να είχε ενδεχομένως αποκρύψει στα «μπαούλα», τις δύσκολες εκείνες εποχές και πρέπει κάποτε να τα ξεφορτωθεί, με εκείνο που θα έχει, αν συμπεριληφθεί ποτέ στις λίστες των τυχερών αυτού του λαχείου . Εκείνοι όμως, που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και δεν διαθέτουν ούτε τραπεζικά πλεονάσματα, που είναι νομίζω η πλειονότητα των πολιτών, είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν στις αγορές τους, κατ’ ανάγκη με κάρτα, χωρίς να εξωθούνται σ’ αυτές από την ελπίδα της τύχης και με το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στις κληρώσεις του λαχείου, λόγω του μικρού ύψους των δαπανών.

Αυτή η νέα μέθοδος, με την οποία φιλοδοξεί η κυβέρνηση να πλήξει την φοροδιαφυγή, μου θυμίζει ένα περιστατικό, που συνέβη κάποτε στο πολυτεχνείο : Ο καθηγητής παρακολουθούσε την επίλυση ενός προβλήματος στον πίνακα, που είχε θέσει σε κάποιον φοιτητή . Σε μια στιγμή, βλέποντας ότι ο φοιτητής είχε εμπλακεί σε μία μέθοδο αδόκιμη και αμφίβολης επιτυχίας, του είπε : Εσύ παιδί μου ξέρεις τι κάνεις τώρα ; Έχεις φαγούρα στο δεξί σου αυτί και προσπαθείς να το ξύσεις με το αριστερό σου χέρι.

Αλλά ας σοβαρευτούμε λιγάκι, γιατί με αυτό το σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, μόνο δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβαίνουν : Ή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να το αντιμετωπίσει, ή μας εμπαίζει, όπως και όλες οι άλλες προγενέστερες κυβερνήσεις . (άρθρο)
πηγή

Και μια ελάχιστη προσφορά του ιστολογίου

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget