Το ΔΝΤ ενέκρινε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας - Ζητά ελάφρυνση χρέους και νέα στρες τεστ για τις τράπεζες

Να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ.Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφέρει ότι ενέκρινε κατ 'αρχήν την προληπτική συμφωνία stand-by (SBA) για την Ελλάδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων SDR (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα) ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ή ποσό 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δολάρια ΗΠΑ (55% της ποσόστωσης της χώρας).

Όλοι οι αντιπρόσωποι υποστήριξαν τη συμφωνία, αλλά υπέβαλαν ερωτήσεις για τον τρόπο υλοποίησής της.

Επίσης όλοι ήταν υποστηρικτικοί προς την Ελλάδα και ζήτησαν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθεί και η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναλυτικά:
Το Δ.Σ. του Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, θα εκταμιευθούν όταν αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ αναφέρει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ωστόσο, μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Προς το παρόν, σημειώνει, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε πιο φιλοδοξους δημοσιονομικούς στόχους μακροπρόθεσμα και αυτό είναι ένα θεμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου. «Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Ταμείο επιμένει ότι παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο. «Αν και οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας έχουν περιοριστεί, τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι μια στρατηγική ελάφρυνσης που βασίζεται στη διατήρηση χωρίς προηγούμενο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μακρό χρονικό διάστημα, δεν είναι αξιόπιστη. Γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω σύγκλιση σε μια στρατηγική που θα βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις...», καταλήγει το Ταμείο.
ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget