Ο βρετανικός δάχτυλος στο έγγραφο Άιντε

Μέσα από την περιπλοκότητα ενός κειμένου εννέα σελίδων, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε επιχείρησε εντέχνως να κρύψει τις βρετανικές νάρκες που έστρωσε σε συνεργασία με το Λονδίνο. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας παραξενεύει καθόλου, γνωρίζοντας την προϊστορία του Κυπριακού και το ρόλο των Βρετανών σε αυτό. Από την Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου του 1955, με την οποία οι Βρετανοί κατάφεραν να μετατρέψουν το Κυπριακό από αποικιακό ζήτημα σε ελληνοτουρκική διαφορά μέχρι το Σχέδιο Ανάν, ο βρετανικός δάχτυλος είναι πανταχού παρών.
Οι Βρετανοί, σταθερά και διαχρονικά, παρεμβαίνουν στο Κυπριακό, διασφαλίζοντας –με τον γνωστό ύπουλο τρόπο που τους χαρακτηρίζει– τα συμφέροντά τους στην Κύπρο. Είναι καιρός η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο αμοιβαίας και όχι ετεροβαρούς εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μιας πλευράς.
ΝΙΚ
Φιλελεύθερος

Το έγγραφο αντανακλά την αποτυχία του κ. Άιντε

ΜΕ ένα εννιασέλιδο έγγραφο, επί του παρόντος προσχέδιο, που τιτλοφορείται «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κραν Μοντάνα», που συνοδεύεται από ένα 7σέλιδο παράρτημα των αποτελεσμάτων των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν ΙΙΙ, ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε επιχειρεί μέσα από ασάφειες να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους στη Διάσκεψη της 28ης Ιουνίου. Είναι διαπίστωσή μας πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν κατάφερε να πετύχει πρόοδο ενώ το έγγραφό του επιβεβαιώνει πως κανένας δεν είναι έτοιμος για τη Διάσκεψη.
Περιγράφει στο έγγραφό του όλα εκείνα τα στοιχεία που αφήνουν εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες το Κυπριακό άλυτο. Είναι προφανές πως προσπαθεί με διπλωματικό τρόπο να καθοδηγήσει τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο ελβετικό θέρετρο.
ΑΚΟΜΗ και να μην είναι πρόθεσή του, είναι σαφές πως εάν το έγγραφο αυτό παραμείνει ως έχει, τότε στη Διάσκεψη οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε ένα «χαώδες περιβάλλον». Για δεύτερη φορά ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε πείθει τους προϊστάμενους του στη Νέα Υόρκη να συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο σύροντας και τους εμπλεκόμενους χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης σύγκλιση στο μείζον θέμα που είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Σημειώνεται συναφώς ότι στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα θα διεξάγονται και παράλληλες συζητήσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού, δηλαδή Εδαφικό, Περιουσιακό, Οικονομία, Ε.Ε., Διακυβέρνηση. Αυτές οι συζητήσεις θα διεξάγονται στο δεύτερο τραπέζι της διαδικασίας. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως το έγγραφο επιβεβαιώνει εν πολλοίς κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν ότι με τη δομή του και τις ασάφειες που το χαρακτηρίζουν θα εγκλωβίσει τα μέρη σε μια Διάσκεψη που θα αποτύχει. Για εμάς, τουλάχιστον, αυτός δεν είναι ο στόχος και η επιδίωξη.
Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντε όχι μόνο βιάζεται ενόψει της αποχώρησής του, καθώς θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του, Νορβηγίας, που χρονικά τοποθετούνται στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πρόδηλο πως έχει αποτύχει στην αποστολή του και προσπαθεί να διασωθεί. Και έχει αποτύχει και εκ του αποτελέσματος αλλά και επειδή έχει επιστρατεύσει κατά καιρούς μεθόδους που προκαλούσαν αντιδράσεις. Δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα των προκατόχων του και υιοθέτησε μια τακτική η οποία να πιέζει την αδύνατη πλευρά, στην προκειμένη περίπτωση την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν μελετούσε τους φακέλους των προκατόχων του θα μπορούσε να κάνει μια υπέρβαση ως προς την ακολουθούμενη διαχρονικά μέθοδο, τακτική για να έχει αποτέλεσμα.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ με τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, την οποία έχει συγκαλέσει με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών, να διασωθεί πρωτίστως ο ίδιος. Αυτό, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα και είναι το κλίμα μεταξύ των εμπλεκομένων, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Ο κ. Άιντε ξαναδιαβάζοντας το έγγραφό του, ενδεχομένως, θα αντιληφθεί πως οι δυνατότητες επιτυχίας που υπάρχουν είναι περιορισμένες κι αυτό οφείλεται και στον ίδιον.
Η Θέση του "Φ"
Labels:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

[blogger][disqus]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget