1/12/2016 - 1/1/2017

«Οι Ευρωλιγούρηδες τρομοκρατούν την Ελληνική κοινωνία, 7 χρόνια τώρα, με φανταστικά σενάρια καταστροφής σε περίπτωση εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με αυτήν την αθλιότητα. Έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε. και την λυκοφωλιά του Ευρώ και υιοθέτηση Εθνικού Κρατικού Νομίσματος ΤΩΡΑ».

Ο οικονομολόγος ΜΑ, Ph.D., πρώην διοικητής του Ο.Λ.Π. και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) στις πρόσφατες εκλογές του 2015 Σπύρος Στάλιας στο KONTRA Channel και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016Κώστας Οικοδόμος

Όταν η Ακαδημία Αθηνών, αναδεικνύει σαν πρόεδρο της, τον Λουκά Παπαδήμο αυτόν που στο διάστημα σαν δοτός πρωθυπουργός κυβέρνησε την χώρα και συμπεριφέρθηκε σαν μνημονιακός δήμιος του ελληνικού λαού αποδεικνύεται το πόσο είχε εκφυλιστεί η ελληνική διανόηση.
Αποδεικνύεται
το πόσο ξένη είναι με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού η Ακαδημία Αθηνών και πόσο έχει προσαρμοστεί στις επιταγές των ξένων αποφάσεων και συγκεκριμένα στους οικονομικούς δολοφόνους του παρασιτικού υπερεθνικού τραπεζιτικού κεφαλαίου του ΔΝΤ και ΕΚΤ.

http://www.zougla.gr/greece/article/o-loukas-papadimos-proedros-tis-akadimias-a8inon-gia-to-2017

1999: Παπαδήμος χειροκροτεί το Σημίτη
καιτο ...ευρώ!!!


του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Η Κούνεβα είναι έτσι κι αλλιώς θύμα. Πρώτα από την εγκληματική πράξη σε βάρος της με το βιτριόλι. Και πολύ καλά έκαναν όσοι της συμπαραστάθηκαν έμπρακτα δίνοντας χρήματα για να ξεπεράσει το πρόβλημά της.

Η Κούνεβα όμως γίνεται τώρα δεύτερη φορά θύμα με το διασυρμό της, εξ αιτίας του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ανεξάρτητα τα χρήματα που κατέχει, εφ’ όσον αυτά δεν προέρχονται από κάποια παράνομη και ανήθικη δράση -κι αυτό προσώρας δεν μπορεί να είμαστε απολύτως σίγουροι-, καλώς τα έχει. Και βέβαια «λίγα» κατέχει, αν σκεφτούμε ότι πέραν του ποσού που συγκεντρώθηκε ένεκα αλληλεγγύης στο πρόσωπό της, τα δυόμισι χρόνια που είναι ευρωβουλευτής έχει εισπράξει τουλάχιστον άλλα 650.000 ευρώ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές.

Όμως δεν είχε καμιά δουλειά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ευρωβουλή. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που την εκμεταλλεύτηκε ασύστολα βάζοντάς την στο ευρωψηφοδέλτιό του, για να αυξήσει την εκλογική του επιρροή, ποντάροντας στον συναισθηματισμό των ανθρώπων. Και τα κατάφερε....

Συνεπώς αυτή είναι η ουσία του θέματος που προέκυψε. Όσο χυδαία είναι η επίθεση που της γίνεται από την δεξιά με αφορμή το «πόθεν έσχες», αλλά όχι μόνον από τη δεξιά, άλλο τόσο χυδαίος...
υπήρξε και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ να την επιλέξει για την ευρωβουλή, ενώ η ακαταλληλότητά της για τη θέση είναι προφανέστατη.

Αφού, πέραν των υπολοίπων, πως θα ήταν δυνατόν για μια άπορη και καταταλαιπωρημένη γυναίκα (αλλά και άνδρας να ήταν το ίδιο κάνει), να υπερασπιστεί με αξιώσεις τα συμφέροντα μιας χώρας που εξ άλλου δεν είναι δική της, ερχόμενη σε αντίθεση με τον ευεργέτη της (το ΣΥΡΙΖΑ); Έτσι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε έναν πειθήνιο υπερασπιστή της πολιτικής του. Έτσι επιλέχθηκε επίσης σήμερα να γίνει στόχος η ίδια. Διότι είναι η πλέον ευάλωτη από όλους. Κι εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα χυδαιολογήσω λέγοντας, ότι την ίδια ποσώς την ενδιαφέρει ο διασυρμός, έχοντας κάνει τις «καβάτζες» της από εκεί που δεν το περίμενε, επειδή μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι.

Τώρα γιατί 175.000 περίπου συμπολίτες μας την επέλεξαν για τη θέση, έχει να κάνει ακριβώς με τον συναισθηματισμό των ανθρώπων και πως αυτός γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους, είτε «δεξιούς», είτε «αριστερούς». Και αυτό το «παιχνιδάκι» παίζεται και τώρα, τόσο από τους επικριτές της, όσο και από τους υπερασπιστές της, έστω άθελά τους -για τους περισσότερους. Το συναίσθημα όλων μας είναι ο στόχος και η Κούνεβα -στη συγκυρία- είναι το ιδανικό μέσο γι' αυτό!

Τέλος, τα περί της κακής «δεξιάς», ή έστω ακροδεξιάς και της καλής «αριστεράς», λυπάμαι αλλά αυτά αποδείχτηκαν δυστυχώς -στην πράξη και πάνω στο «πετσί» μας-, φενάκη για ιδεοληπτικούς και λοβοτομημένους και όσοι προσπαθούν να μας αποδείξουν -μέσω της Κούνεβα και του θέματος που αναδείχθηκε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος από τη ΝΔ, ή αντίστροφα, απλά ματαιοπονούν! Και οι δυο τους -απεδείχθη- ότι παίζουν πολύ καλά το ρόλο του καλού και του κακού μπάτσου των αφεντικών τους εναλλάξ!

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι αρχιτέκτονας και μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ

Μπορεί στα άχρηστα «περιοδικά ποικίλης ύλης», τα κατ' ευφημισμόν βιβλία γλώσσας του Δημοτικού, ο Μέγας Βασίλειος «να απλώνει τη μπουγάδα του και να κρεμά το μακρύ του σώβρακο» (Γλώσσα Δ΄ δημοτικού, β΄ τεύχος, σελ. 52) ή, σύμφωνα, με το κρανιοκενούς εμπνεύσεως εύρημα του «περιοδικού» της Ε΄ Δημοτικού, να επιδίδεται σε μαγικά πράγματα, όπως, για παράδειγμα, να συγκεντρώνει, εν είδει χαλκομανίας, έλατα στο κόκκινο παλτό του. (Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού, β΄ τεύχος, σελ. 30-31), όμως στα βιβλία των ιερών γραμμάτων της Εκκλησίας μας, διαβάζουμε γιατί είναι, ο Βασίλειος ο Μέγας, φωστήρ της Οικουμένης.

Είναι δυνατόν σε σχολικά βιβλία τάχα και Γλώσσας να συντηρείται και να προβάλλεται ακόμη αυτό το διαφημιστικό παχύσαρκο ξωτικό, αυτή η χαζοχαρούμενη φιγούρα που μοιράζει παιχνίδια στα μοσχοαναθρεμμένα βλαστάρια των δυτικών κοινωνιών, παιχνίδια που έφτιαξαν λιπόσαρκα και κοκαλιασμένα χεράκια παιδιών του Τρίτου ή Τέταρτου Κόσμου; Ποιον, αυτόν που και τους λεπρούς της Βασιλειάδας ασπαζόταν και αγκάλιαζε, αυτόν που έγινε εύγλωττος και σιωπώσα παραίνεση αρετής και φιλανθρωπίας, που «έπεισεν ανθρώπους όντας, ανθρώπων μη καταφρονείν».

Μας τηγανίζει η κρίση σήμερα και μας κουνούν το δάκτυλο απειλητικά οι δυτικές «αλώπεκες του σκότους», γιατί ανεχτήκαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έθρεψε και πάχυνε τους πειθήνιους ζητωκραυγαστές και χειροκροτητές, που ανέχονται τις ανθυπομετριότητες που δήθεν κυβερνούν. Να κρατάς στην αγκαλιά σου Σωκράτη και Πλάτωνα, Μέγα Βασίλειο και Χρυσόστομο, Μακρυγιάννη και Παπαδιαμάντη και να διδάσκεις «οδηγίες χρήσης καφετιέρας» στο Δημοτικό ή παιδεραστικά ξεράσματα, σαν το τρισάθλιο «Οσάκις», στο Γυμνάσιο.

Πώς όμως να ανεχτούν, οι διαβίου αμαθείς, κείμενα που και μόνο με την ανάγνωσή τους ελέγχεται, όση απέμεινε, η συνείδησή τους; μια υδαρή και μπαζωμένη συνείδηση δεν αντέχει, καθρεφτίζεται, όταν διαβάζει:

«Εσύ δεν είσαι πλεονέχτης; Εσύ δεν είσαι κλέφτης, αφού σφετερίζεσαι εκείνα που δέχτηκες από τον Θεό για να τα διαχειριστείς ως οικονόμος; Μήπως νομίζεις ότι θα ονομαστεί λωποδύτης μόνον εκείνος που γδύνει κάποιον και του αρπάζει τα ρούχα, ενώ εκείνος που δεν ντύνει τον γυμνό, αν και μπορεί να το κάμει, αξίζει να πάρει άλλο όνομα; Πρόσεξε! Το ψωμί που εσύ παρακρατείς, είναι του πεινασμένου∙ το ένδυμα που φυλάγεις στις αποθήκες σου, είναι του γυμνού∙ το παπούτσι που σαπίζει στο σπίτι σου, είναι του ξυπόλυτου∙ τα χρήματα που τα κατακρατείς χωμένα στη γη (σ.σ. ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή Ελβετία), είναι εκείνου που έχει ανάγκη. Ώστε λοιπόν τόσους αδικείς, όσους θα μπορούσες να βοηθήσεις». («Ώστε τοσούτους αδικείς όσοις παρέχειν εδύνασο». Μεγ. Βασιλείου «περί πλεονεξίας» Ε.Π. 31, 276-277).

Η κρίση – και οι γεννήτορές της πολεμούνται – με την ορθόδοξη βιοτή, με ανδρεία και όχι με μυξοκλάματα. Ο Χριστιανός Ορθόδοξος κλαίει για τα πάθια και τους καημούς του κόσμου, δεν κλαίγεται όμως σαν καημένο κνώδαλο. Αρχοντόπουλο, με πτυχία και «διδακτορικά» ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Στάχτη και σποδός όλα. Τα πούλησε και τα μοίρασε στους φίλους του Χριστού, τους φτωχούς, γιατί «όσο πλεονάζεις τω πλούτω τοσούτω ελλείπεις τη αγάπη», θα πει ο ασκητικότατος Γέροντας της Καππαδοκίας.

Στα πανεπιστήμια, τα φημισμένα και ξακουστά, της Εσπερίας, στα οποία σπουδάζουν οι πορφυρογέννητοι τζιτζιφιόγκοι των τριών οικογενειών, που κυβερνούσαν και κυβερνούν τον τόπο τα τελευταία 30-40 χρόνια, μαθαίνουν γράμματα πολλά και σπουδάματα...σπουδαία, όχι όμως και του Θεού τα πράματα. Γι' αυτό βύθισαν την χώρα στην οικονομική φρίκη και στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Επαναπατρίζονται με μοναδικό προσόν την επωνυματοφορία και μετακενώνουν τα άθεα γράμματα και τις παραλυμένες θεωρίες στη δόλια πατρίδα μας και.... «μαζί τα φάγαμε». («Η ασίγαστη γενικότητα των πιθήκων» θα έλεγε ο Καρούζος). Αν δεν μας κυβερνούσε το μεταμοντέρνο συνονθύλευμα και οι απελέκητοι γόνοι θα μπορούσε η πατρίδα μας να φτιάξει σχολειά – όλων των βαθμίδων- τα οποία με πνευματικά «προσανάμματα και φυλλώματα» τους κλασσικούς και τους Πατέρες θα μάθαινε στα ανυπεράσπιστα σήμερα παιδιά «τι θα ειπή πατρίδα, τι θα ειπή θρησκεία, τι θα ειπή φιλοτιμία, αρετή και τιμιότη». (Μακρυγιάννης). Για να εκτιμήσεις όμως την μεγαλοπρέπεια και την ανθρωποποιό αξία των ελληνικών γραμμάτων και πριν και μετά την γέννηση του Χριστού, πρέπει να έχεις γευτεί τον γλυκασμό τους στα άγουρα και κρίσιμα χρόνια της ζωής σου. Όταν όμως αυτά τα χρόνια βοσκάς και χορταίνεις με τα ξυλοκέρατα της Δύσης, τα όλο εγωισμό και απανθρωπιά, τότε γίνεται αυτό που έλεγε ο Κολοκοτρώνης: «καημένη Ελλάδα, στέλνουμε στη Δύση αητούς και μας γυρίζουν κουρούνες».

Και στα σχολειά, αντί να μορφώνουμε αητούς που θα πετούν ψηλά και θα αγναντεύουν το πέλαγος, μπουκώνουμε «το μέλλον του τόπου» με σκύβαλα, γιατί τέτοια μας κουβάλησαν οι ατάλαντοι γόνοι από τα καλά τους πανεπιστήμια. (Μέχρι το '60 τα πανεπιστήμια μας ήταν από τα καλύτερα του κόσμου. Μετά, όταν επέστρεψαν «δαφνοστεφείς» οι αντιστασιακοί των γαλλικών μπιστρό, κατάντησαν «άσυλα» αμάθειας και καταλήψεων).

Γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά, τον Μέγα Βασίλειο, που τόσο αγαπούσε και σεβόταν ο λαός μας, όταν ακόμη βαστούσε το ρωμαίικο ήθος. Λένε κάποιοι δοκησίσοφοι της σήμερον ότι η Εκκλησία, οι ιεράρχες της δεν πρέπει να ανακατεύονται με θέματα της πολιτείας, αλλά να κοιτούν τα του οίκου τους. Δηλαδή, να βυσσοδομούν οι διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες και να εγκληματούν ανεξέλεγκτα. Για την Εκκλησία όμως «τύπος και υπογραμμός» είναι οι άγιοι, οι οποίοι δεν δίσταζαν να συγκρουστούν και με τον Καίσαρα. «Την βασιλέως φιλίαν μέγα μεν ηγούμαι μετ' ευσεβείας, άνευ δε ταύτης, ολέθριαν αποκαλώ» θα πει ο άγιος Βασίλειος στον αιρετικό αυτοκράτορα Ουάλη. Σήμερα υποταχτήκαμε στις άπληστες συμμορίες του ΔΝΤ, της τρόικας και γονατίζουμε από τα καταστρεπτικά δάνεια.

«Να μη δεχτείς ποτέ δανειστή, που σε πολιορκεί. Να μην ανεχθείς ποτέ να σε αναζητούν, για να βρουν τα ίχνη σου και να σε συλλάβουν σαν άλλο θήραμα (οι τοκογλύφοι). Το δάνειο είναι η αρχή του ψεύδους∙ είναι αφορμή αχαριστίας, αγνωμοσύνης και επιορκίας. Άλλα λέει εκείνος που δανείζεται και άλλα εκείνος που δανείζει... Είσαι φτωχός τώρα, αλλά ελεύθερος. Όταν δανειστείς, όχι μόνο δεν θα πλουτίσεις, αλλά θα χάσεις και την ελευθερία σου...

Η φτώχεια δεν φέρνει καμμιά ντροπή. Γιατί λοιπόν να προσθέτουμε στον εαυτό μας τη ντροπή του δανείου; Κανείς δεν θεραπεύει τα τραύματά του με άλλο τραύμα, ούτε θεραπεύει το ένα κακό με άλλο κακό, ούτε επανορθώνει τη φτώχεια με τόκους. Είσαι πλούσιος; Μη δανείζεσαι. Είσαι φτωχός; Μη δανείζεσαι». (Μεγ. Βασιλείου, «ΙΔ΄ Ψαλμ. και περί τοκιζόντων, 2 ΕΠΕ 5, 78-80). Αν μορφώνονταν οι γενιές των Ελλήνων με τέτοια κείμενα....

Νατσιός Δημήτρης

δάσκαλος-θεολόγος

Κιλκίς

Ελένη Στεργίου
Πότε και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα πατήσει το «κουμπί» των εκλογώνΖολτ Νταρβάς (Bruegel) στο protothema.gr: «Η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές το 2017» - Bofa Merrill Lynch στο ΘΕΜΑ: «Πιθανές οι εκλογές το 2017» - Τι προβλέπουν HSBC, JP Morgan, Moody's, Deutsche Bank, Eurasia και Citigroup
Ένα έτος με πλούσια εκλογική ευρωπαϊκή ατζέντα το 2017 και οι νέες πολιτικές ισορροπίες σαφώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα, αφού παραμένει η μόνη “μνημονιακή” χώρα και συνεπώς εξαρτώμενη από τις δημοσκοπικές “ορέξεις” των δανειστών. Οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των αναλυτών βλέπουν συνέχεια του ελληνικού δράματος και συγκλίνουν στο σενάριο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα όχι μόνον της μεταρρυθμιστικής αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς του αριστερού κυβερνώντος κόμματος.
Μεγάλες οι ευθύνες και των Θεσμών, που η μεταξύ τους διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ φέρνει την Ελλάδα σε πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Αν και ξορκίζουν τα σενάρια εκλογών από την κυβέρνηση, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να πατήσει το κουμπί της “εκτόξευσης”, με στόχο να μπει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εκτός Μεγάρου Μαξίμου. Θεατές στο ίδιο παιχνίδι: Ως ένας άλλος Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να “απειλήσει” την Γηραία Ήπειρο όχι με πυρηνικά, αλλά με εκλογές μήπως σωθεί από την κατάρρευση του “success story”. Η ταχύτητα της πολιτικής φθοράς είναι ιλιγγιώδης και θα επιταχυνθεί με την αποτυχία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, ειδικά μετά την μονομερής απόφαση για τις παροχές στους συνταξιουχους. Η κυβέρνηση όχι μόνον υποσχέθηκε τον Οκτώβριο σχέδιο εξόδου από την κρίση, βάζοντας στόχο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης την 5η Δεκεμβρίου, αλλά και επενδυτική εφορία, με έξοδο στις αγορές.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εαν λοιπόν η δεύτερη αξιολόγηση διαρκέσει πολύ και η τρίτη ξεκινήσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομολόγα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE και μοιάζει απίθανη η έξοδος στις αγορές το 2017. Επίσης, οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προφανώς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Καθοριστική η στάση για το ΔΝΤ, καθώς, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υψίστης σημασίας για πολλές χώρες, όπως Γερμανία και Ολλανδία. Ωστόσο, το Ταμείο ζητά να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει λάβει νέα μέτρα .

Γιατί η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και το ξέρειΜετά και τις τελευταίες κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, είναι εμφανές ότι η μόνη κόκκινη γραμμή της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το να μην υπογράψει νέα μέτρα πριν το 2018 και να λαμβάνει τις δόσεις για να μην ξεμείνει από ρευστό. Πέραν αυτού, η μάχη που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η λήψη υποσχετικών των Ευρωπαίων περί ρύθμισης του χρέους. Κατά άλλα, κυβερνητικές πηγές μάς μεταφέρουν ότι η αξιολόγηση στην ουσία της έχει ολοκληρωθεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει σε όλα και οι εκκρεμότητες είναι “μία ώρα σύσκεψη με τους Θεσμούς”. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η ελληνική πλευρά είναι σε πολύ δύσκολη θέση, διότι η σκληρή γραμμή των δανειστών δεν δικαιολογείται εφόσον η Αθήνα έχει υπογράψει τα πάντα, πλην των μέτρων.

Τι θα μετρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εκλογέςΑν και οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών και οικονομολόγων κάνουν λόγο για εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ξορκίζουν τα σενάρια, χωρίς όμως να αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει τη φυγή, αν αντιληφθεί ότι οι δανειστές θα σέρνουν για μήνες την αξιολόγηση και κληθεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών, βιώνοντας ξανά το 2015 που έφερε το τρίτο Μνημόνιο.

Αδιαμφισβήτητος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δεν αποκλείουν να συμβεί «το χειρότερο δυνατό» σενάριο , δηλαδή να βαλτώσει η διαπραγμάτευση και να συρθεί επί μακρόν. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει μεγάλη αδυναμία να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κρίση, να δανειστεί από τις αγορές, να αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα και τέλος να εφαρμοστούν τα μέτρα για χρέος.

Ζολτ Νταρβάς (Bruegel) στο protothema.gr: “Η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές το 2017”Το τι μέλλει γενέσθαι είναι συνάρτηση πρώτον της πορείας της ελληνικής οικονομίας για να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα πολιτική “ζωή” και δεύτερον πως θα καταλήξουν οι διαφωνίες μεταξύ του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Γερμανίας και Κομισιον για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, ένας άνθρωπος που είναι πολύ κοντά στην πλευρά των Θεσμών, διαψεύδει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2017, διαψεύδοντας ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα του πρωθυπουργού και οδηγεί την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Νταρβας επισημαίνει πως ακόμα και αν η Ελλάδα έχει το 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος (80% του χρέους οφείλεται στον επίσημο τομέα), ενώ την ίδια ώρα η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Είναι αδιανόητο, αναφέρει, η Ελλάδα να είναι σε θέση να δανειστεί σε προσιτό επιτόκιο από την αγορά. “Περιμένω ότι συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα”, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Bofa Merrill Lynch στο protothema.gr: “ Πιθανές οι εκλογές το 2017”Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής της Bofa Merrill Lynch του Λονδίνου, μιλώντας στο www.protothema.gr εξηγεί ότι οι εκλογές εντός του 2017 είναι πολύ πιθανές διότι θα βρεθεί ξανά μία ανάσα πριν το πιστωτικό γεγονός - αφού έχει αυξημένες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες - και στο τέλος θα κληθεί να υπογράψει μία νέα συμφωνία, με νέα μέτρα. “Είναι πολύ δύσκολο για αυτή την κυβέρνηση πλέον να συνεχίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος, ενώ η δημοτικότητά της πέφτει”, δηλώνει ο γνωστός αναλυτής.

Συνεπώς, το πότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ή όχι το δρόμο των εκλογών είναι συνάρτηση της διάρκειας της αξιολόγησης, αφού η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για ασκήσει πίεση στους δανειστές μη υπογράφοντας τα νέα μέτρα.

Οι επόμενοι μήνες βρίσκουν τη χώρα με αυξημένες υποχρεώσεις και όπως δηλώνει στο www.protothema.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας η απόφαση του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου θα τα κρίνει όλα, διότι τότε θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών για την ελληνική κυβέρνηση και τότε θα ληφθούν αποφάσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Πόσο αντέχει η Ελλάδα χωρίς… δόσηΤα περιθώρια για την κυβέρνηση θα στενέψουν τον Ιούνιο, ωστόσο τα δύσκολα θα κάνουν την εμφάνισή τους από τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μέρος χρέους στον ESM. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη μπαίνει σε εκλογική περίοδο διότι ξεκινούν οι εκλογές σε διάφορες χώρες, με πρώτη την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου και στη συνέχεια στη Γαλλία στις 23 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι 1,6 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στο ESM στις 27 Φεβρουαρίου και μετά άλλα 3,6 δισ. στις 17 και 20 Ιουλίου (2,1 δισ. σε ιδιώτες ομολογιούχους και 1,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει, αντιστοίχως). Ενδιαμέσως πρέπει να πληρωθούν και έντοκα γραμμάτια, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3 δισ. ευρώ.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2017Σύμφωνα με το μπαράζ εκθέσεων που έχουν δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα οι ξένοι οίκοι και αναλυτές οι εκλογές το 2017 είναι πολύ πιθανές διότι η αδύναμη κυβέρνηση και οι εμονική στάση των δανειστών θα οδηγήσουν για ακόμα μία φορά στο να παίξει η Ελλάδα το χαρτί των εκλογών.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των δανειστών, να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις γιατί διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η επάνοδος στην ανάπτυξη, ενώ τονίζουν ότι οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με τους δημοσιονομικούς στόχους και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έφτασε στο τρίτο Μνημόνιο, διότι οι Ευρωπαίοι άργησαν να αντιληφθούν πως οι παρεμβάσεις στο χρέος ήταν αναγκαίες. Επτά χρόνια μετά, η κατάσταση είναι ίδια, με επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας και με κυβέρνηση που μπροστά στο πολιτικό κόστος δεν τηρεί το μεταρρυθμιστικό κομμάτι της δανειακής σύμβασης, ενώ τα πολιτικά παιχνίδια και οι καθυστερήσεις φέρνουν την Ελλάδα ξανά ένα βήμα πριν την υπογραφή Μνημονίου 4.

Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές από τις προβλέψεις των οίκων:
HSBC: Απίθανες οι πρόωρες εκλογές, μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για το 2018, για να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Ένταση λόγω των εξαγγελιών για παροχές, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων.
JP Morgan: Υ πάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να επιβιώσει. Από μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, αν ληφθεί υπόψη το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.
Eurasia: Εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 «βλέπει» για την Ελλάδα η Eurasia, σε περίπτωση που Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα λιτότητας.

Όπως δηλώνει o Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia, ο παράγοντας που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για την πρόωρη προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες είναι το εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Αθήνα.

Moody's: Credit negative θεωρείται για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι επενδυτές να λάβουν υπόψιν τους την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Deutsche Bank: Εκτιμά ότι στο βασικό σενάριο αναμένεται μηδενική μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ το 2016 και ανάπτυξη υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2017.

Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία είναι ακόμη δύσκολο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.Δεν αποκλείει πρόωρε εκλογές και με το δύσκολο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο μέχρι το 3ο τρίμηνο 2017, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα πιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα.

Citigroup: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές με τις παροχές στους συνταξιούχους. Οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και πάλι, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται. Αλλά, τα εμπόδια για τη διενέργεια εκλογών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη δημοτικότητα του.
Πρώτο Θέμα


«Κύμα» θανάτων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, Ρώσων και μη, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε Βέλγιο, Τουρκία και Ρωσία.

Εν ψυχρώ δολοφονίες, ατυχήματα αλλά και... καρδιακές προσβολές πρώην και νυν αξιωματούχων μυστικών υπηρεσιών, διπλωματών, στρατιωτικών, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα...


Την Τετάρτη, βρέθηκε νεκρός ο πρώην υψηλόβαθμος πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) και νυν επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα «Rosneft», Oleg Erovinkin. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του φαίνεται να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Το σώμα του 61χρονου Erovinkin βρέθηκε σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Μόσχας
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σώμα του 61χρονου Erovinkin βρέθηκε σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Μόσχας. Μια πηγή είπε ότι το σώμα του Erovinkin «βρέθηκε σε ένα μαύρο Lexus στην λεωφόρο Kitaygorodskiy (στο κέντρο της Μόσχας). Σύμφωνα μετά την αρχική έρευνα, φέρεται να υπέστη μια ξαφνική καρδιακή προσβολή. Το σώμα του αξιωματούχου εστάλη στο νεκροτομείο της FSB για περαιτέρω έρευνες.

Ο επικεφαλής της Rosneft υπηρέτησε μεταξύ 1974 και 1976, στις ένοπλες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1976 έως το 1994, εργάστηκε στο σώμα της ασφάλειας του κράτους.

Ο θάνατος του Erovinkin έρχεται την ώρα που οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα
Μεταξύ του 1994 και 1996, υπηρέτησε ως αναπληρωτής προϊστάμενος ελέγχου σε σχέση με την προστασία των κρατικών μυστικών της διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Το 1997-1998, υπηρέτησε ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μεταξύ των ετών 2004 και 2008, εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής Πληροφοριών και Υποστήριξης του Ρώσου προέδρου.Την 22η Μαΐου του 2008, ο Erovinkin διορίστηκε ως επικεφαλής της γραμματείας του αναπληρωτή πρωθυπουργού Igor Sechin, μέχρι τον Μάιο του 2012.

Ο θάνατος του Erovinkin ήρθε σε μια ταραγμένη εποχή που οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Μην ξεχνάμε και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία, Andrey Karlov, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Άγκυρα.

Οι συγκυρίες και τα απανωτά χτυπήματα «της μοίρας» σε πολλούς Ρώσους αξιωματούχους οδήγησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο να θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα όλες τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ένας άλλος Ρώσος διπλωμάτης, ο Petr Polshikov, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα την ίδια μέρα.

Ο Yves Chandelon, επικεφαλής ελεγκτής του ΝΑΤΟ στον τομέα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, βρέθηκε επίσης νεκρός στο αυτοκίνητό του. Το περιστατικό έχει επίσης εγείρει υποψίες.


Τυχαία συμβάντα; Περίεργες συμπτώσεις; Ο χρόνος -πιθανόν- θα δείξει...

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης - Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/kosmos/article/dolofonies-mistirio

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας που δρουν στον συριακό βορρά, πρέπει να μείνουν εκτός των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό στην Αστάνα του Καζακστάν, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα στη Ρωσία, η οποία, όπως και οι ΗΠΑ,διατηρεί σχέσεις με τις YPG και το κυρίαρχο κόμμα των Κούρδων στη Συρία, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης).
Το PYD είναι αδελφή οργάνωση με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), καθώς οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό καθοδηγητή τους τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.
«Εάν οι PYD/YPG καταθέσουν τα όπλα και υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, μπορούν να συμπεριληφθούν στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν «ιδρύσει» τοπική κυβέρνηση στη βόρεια Συρία, την οποία θεωρούν αυτόνομο ομόσπονδο τμήμα της Συρίας, στο πρότυπο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ.
naftemporiki.grREUTERS/JONATHAN ERNST
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που θεωρείται ότι εργάζονται στην πραγματικότητα για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και το κλείσιμο δύο ρωσικών ιδρυμάτων, που θεωρείται ότι συνδέονται με τις ρωσικές αυτές υπηρεσίες.
Συνολικά 96 Ρώσοι υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε την Πέμπτη, με προεδρικό διάταγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος την εμπλοκή της στην προεκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που θεωρείται ότι εργάζονται στην πραγματικότητα για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και το κλείσιμο δύο ρωσικών ιδρυμάτων, που θεωρείται ότι συνδέονται με τις ρωσικές αυτές υπηρεσίες.

Ναυτεμπορική
96 Russians forced to leave US over diplomat expulsion – FM spokeswoman
Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova © Grigoriy Sisoev / Sputnik

The US’ decision to expel 35 Russian diplomats has affected 96 people, including the officials themselves and their families, the spokesperson for the Russian Foreign Ministry said. Moscow refrained from responding in kind, to not ruin the New Year for American diplomats.

The Russians forced to leave the US includes some pre-school children, Maria Zakharova said.

Read more 

Putin: Russia will not expel anyone in response to US sanctions
“One can only hope that this was the last thing that the current administration does to spoil bilateral relations – the last strange, unwise decision. It targeted, among other things, ordinary people and their simple human joys – things which unite people all around the world. Practically everyone celebrates the New Year, but this is what the Obama administration did,” she said.
The US declared 35 Russian diplomats accredited in the US persona non grata, giving them 72 hours to leave the country.
The foreign ministry spokesperson remarked that while some of the Russian diplomats had been working in the US for years, others arrived as recently as two months ago. This did not prevent Washington from expelling them for allegedly trying to interfere with the US election in 2015 and early 2016, which was the reason stated by the US.
The Kremlin decided to send a government plane to the US to evacuate the Russians. Some of them reportedly complained that buying plane tickets on such short notice was problematic.
Follow
Nebojsa Malic @NebojsaMalic
Russian diplomats departing Maryland retreat
6:36 PM - 30 Dec 2016

3232 Retweets
2727 likes
Zakharova said Moscow hoped that the bad timing of the expulsion and all the troubles it caused to the Russian citizens was an oversight rather than intended malice on the part of the White House.
Russia refrained from its usual practice of responding to expulsions of its citizens by a foreign power with mirror expulsions of the respective country’s citizens from Russia.
“We took into serious consideration how our American colleagues and their families would feel. Especially their children, who are now preparing for the New Year and are on their Christmas holidays,” Zakharova explained. “They would have been cut off from their school programs and forced to pack their things and go back to their homeland in 72 hours. So we decided against it.”
Meanwhile the Russian envoy to the UN, Vitaly Churkin, called the US move “scandalous” and “cynical.”
“I believe it’s simply scandalous that they have decided to target our children. They know that those vacation houses they mention in their statements are for our children. It’s Christmas, a school break,” he said. “Blocking our access there just for the holidays is cynical, in my opinion. There are your family values!”
Moscow said the move by the Obama administration was a last-ditch effort to provoke the Russian government, and that it will decide on the future of relations with the US based on how the administration of President-elect Donald Trump acts.

https://www.rt.com/news/372284-russians-leave-us-scandal/
Τουρκικό δημοσίευμα (από το F5haber) που αναφέρεται σε νέο χτύπημα για τη Ρωσία με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρέσβη στο Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Τελ Αβίβ, Αλεξάντερ Πέτροβιτς, σύμφωνα με αναφορά του νοσοκομείου δηλητηριάσθηκε σε δείπνο σε εστιατόριο της πόλης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης αισθάνθηκε δυσφορία μετά το φαγητό και όπως έγινε γνωστό δηλητηριάσθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», ο Πέτροβιτς αμέσως μετά το δείπνο του μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.
Μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ο Ρώσος πρέσβης εισήχθη για νοσηλεία στην εντατική θεραπεία.

Η ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρώσος πρέσβης μετά από μερικές ώρες ιατρικής παρακολούθησης βρίσκεται, τώρα, σε καλή κατάσταση.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα του f5 haber, αναφέρονται σε ενδεχόμενη προσπάθεια επίθεσης με δηλητήριο κατά του πρέσβη Αλεξάντερ Πέτροβιτς.
Η ρωσική κοινωνία έχει συγκλονισθεί από το γεγονός αυτό που ακολουθεί τα πρόσφατα γεγονότα, της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα με την απώλεια όλων των επιβαινόντων, αλλά και του θανάτου του Ιγκόρ Σετσίν, κύριος σύμβουλος του διευθυντής της ‘Rosneft’, Όλεγκ Έροβινκ, που βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Μόσχας.
--
The Hellenic Information Team

Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος>

Former French Prime Minister in Paris, France. EPA, CHRISTOPHE KARABA

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στις 2 Αυγούστου 2005, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο ίδιος που εκπροσώπησε με την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ, το 2003, όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Κύπρο και την Τουρκία χαρακτήρισε αδιανόητο για την ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα μέλος της ‘Ενωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.
‘Ενα μήνα αργότερα, ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία έδωσε συνέντευξη στον Πολίτη. Κυττάξτε, τους είπε, διαπιστώσαμε ότι όλοι οι εταίροι μας (της Κύπρου δηλαδή και της Ελλάδας περιλαμβανομένης), επιθυμούν να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. “Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς πιο Κύπριοι από τους Κύπριους”.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να διατηρηθεί επί πολύ, αν οι πολίτες και οι ηγέτες του δεν το υπερασπίζονται. Κανένας λαός δεν αξίζει να έχει κράτος, αν δεν θέλει να το υπερασπιστεί. ‘Οσο για το Γένος, που μερικοί νομίζουν ότι θα επιβιώσει χωρίς κράτος, λάθος κάνουν, οι καιροί άλλαξαν.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση τώρα στην Κύπρο και εκτός. Πρέπει να κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη της Γενεύης ή μπορεί να γίνει και χωρίς αυτήνα; Γίνεται με το πάθος που χαρακτήριζε στο παρελθόν τις κουβέντες για το φύλο των αγγέλων.

Υπάρχουν αυτοί, όπως ο Ερντογάν, που επιμένει να μην κληθεί. ‘Εχει ένα σοβαρότατο επιχείρημα. Που ακούστηκε να καλούν πεθαμένο στην κηδεία του; Δεν κάνω πλάκα, το λέει έτσι ακριβώς η τουρκική διπλωματία που χαρακτηρίζει εδώ και καιρό ως “εκλιπούσα” στα έγγραφά της την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπάρχουν άλλοι που φοβούνται τους βρυκόλακες, εν προκειμένω μη βρυκολακιάσει δηλαδή και τους κυνηγήσει το κράτος της ΕΟΚΑ, του Μακάριου, του Λυσσαρίδη και του Παπαδόπουλου. Λένε στον Ερντογάν, καλύτερα να υπογράψει η ίδια η Δημοκρατία το πιστοποιητικό θανάτου, νάμαστε σίγουροι. Να πεθάνει με τη δική της βούλα και συγκατάθεση.

Προσπαθούν να εξηγήσουν στον Ερντογάν ότι δεν έχει το πράγμα και τόση σημασία και να μην επιμένει σε σχολαστικότητες. ‘Ετσι κι αλλοιώς, του εξηγούν, ο Αναστασιάδης θα πάει στη Γενεύη, ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα πάνε, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία.

(Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη ερμηνεία, αν εξαντλήσω την καλοπιστία μου, ότι επιμένουν στη συμμετοχή της ΚΔ για να τορπιλίσουν τη διάσκεψη χωρίς να πάρουν την ευθύνη. Υπάρχει όμως ένα όριο. Δεν μπορεί να σωθεί η Κύπρος ελπίζοντας πάντα στον μαξιμαλισμό κάποιου Ερντογάν, ο Αλλάχ να τον φανατίζει, άγαλμα πρέπει να του κάνουμε, και σε αυτόν, και στον Ακιντζί και στον Ντενκτάς, που να δεις χαίρι από τους δικούς μας, σκλάβους θα μας πουλούσαν αν τους δινότανε η ευκαιρία. Αλλά τι θα γίνει αν αύριο τούρθει και πει ναι, όπως έγινε το 2004 με τον Ντεκντάς; Πόσο καιρό μπορεί ο πνιγμένος να σώζεται από τα μαλλιά του; Η βασική ιδιότητα που χαρακτηρίζει ένα κυρίαρχο άτομο, ή κράτος ή κοινωνία είναι η ικανότητα να λέει ‘Οχι. Οι βάρβαροι υποτάσσονται στους Αθηναίους δια το μη δύνασθαι την ου συλλαβήν λέγειν, γιατί δεν μπορούν να πούνε τη λέξη ‘Οχι, έλεγε ένας Αρχαίος.

Καλοί είναι οι ελιγμοί, καλό είναι να στηρίζεσαι στον έναν ή στον άλλο ξένο. Αν όμως δεν μπορείς να σταθείς στα δυο σου πόδια, αν δεν έχεις σπονδυλική στήλη, όπου και να στηριχτείς θα πέσεις. Τον 19ο αιώνα είχαμε αγγλικό, γαλλικό και ρωσικό κόμμα. Τώρα έχουμε αμερικανικό, ισραηλινό και γερμανικό και δεν το ξέρουμε κιόλας. Ελληνικό μας έλειπε και τότε, ελληνικό μας λείπει και τώρα. Σε λίγο βέβαια δεν θα υπάρχει καν ανάγκη, έτσι που πάμε).

Από τους γιατρούς στους νεκροθάφτες!

Μερικοί ξένοι έχουν θυμώσει στο μεταξύ. Σου λένε, από το 1960 περιμένουμε να πεθάνει το κυπριακό κράτος και έχουμε κάνει τα πάντα για αυτό τον σκοπό. Κοτζάμ δικτατορία στην Ελλάδα κάναμε και είχαμε εφτά χρόνια να απολογούμαστε. Μετά, σχεδόν διαλύσαμε τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να ξεμπερδεύουμε με την Κύπρο. Το 2004, μας είχαν όλοι διαβεβαιώσει ότι οι Κύπριοι θα ψήφιζαν σίγουρα ναι στην αυτοκτονία τους, στο δημοψήφισμα του 2004 κι αυτοί ψήφισαν ‘Οχι. Θέλανε να ζήσουν! Μας αναγκάζουν τώρα να κουβαλιόμαστε χειμωνιάτικα στην Ελβετία, μπας και τους πεθάνουμε.

Εφτάψυχη είναι αυτή η Δημοκρατία. Ε, τώρα, δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Ας έρθει κι αυτή να υπογράψει. ‘Η έστω, ας βρούμε κάνα κόλπο. Να βάλουμε μια ωραία ταμπελίτσα στον Αναστασιάδη, απέξω να γράφει Ελληνοκύπριοι, από μέσα Κυπριακή Δημοκρατία.

Τώρα σου ξεφουρνίζουν πότε πότε και καμιά “γνωμάτευση”, ιδίως μετά την περασμένη Παρασκευή, που, για πρώτη φορά ζητήσαμε και δημοσιεύσαμε τη γνωμάτευση του κορυφαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου ‘Ελληνα συνταγματολόγου και κατ’ εξοχήν αρμόδιου, του Γιώργου Κασιμάτη, που χαρακτήρισε παράνομη τη διάσκεψη της Γενεύης και άκυρα και ανυπόστατα τα αποτελέσματά της. Για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια διάσκεψη ανατρέπει το πιο βασικό θεμέλιο του πολιτεύματος, το δικαίωμα του ίδιου του λαού να αποφασίζει για το κράτος του και μας πάει πίσω, στην εποχή της Ιεράς Συμμαχίας και της απόλυτης Μοναρχίας. Αν και τι ακριβώς σου λέει τώρα κι αυτός ο Κασιμάτης. Αυτός ακριβώς δεν είναι ο σκοπός της αποστολής;

Πολύ θα θέλαμε να δούμε τα πλήρη κείμενα και τις υπογραφούλες αυτών των γνωματεύσεων, που δεν τα γνωρίζει ο λαός που θα λουστεί τις συνέπειές τους. Δεν ξέρουμε ούτε καν σε ποιό ερώτημα απαντάνε ακριβώς αυτές οι γνωματεύσεις, για τις οποίες γνωρίζουμε μόνο από άρθρα στον τύπο.

Ας πάρουν τώρα και δημοσίως και καθαρά τις ευθύνες τους τα πολιτικά πρόσωπα και οι Καθηγητές των Νομικών Σχολών στην Κύπρο και την Ελλάδα. Να πούνε τη γνώμη τους στον ελληνικό λαό με το πρόσωπο ξεσκέπαστο, χωρίς να κρύβονται με διάφορες δικαιολογίες, να ξέρουν και οι πολίτες αύριο, που δεν θα είναι πια πολίτες, ποιόν να κυνηγάνε. Να ξέρουμε καλύτερα και τις προθέσεις των ξένων, αναλύοντας τα γραπτά των Ελλήνων.

Που τέτοιο θάρρος όμως; Υπάρχει ένα είδος “συλλογικού Πόντιου Πιλάτου” τώρα. Ο ένας σου λέει, “μα τα ζητάει η Κύπρος”, ο άλλος “θα τα πούμε στο δημοψήφισμα”, όπως ο ‘Αρης στα γουναράδικα. Ξέρουμε τι έγινε και σε αυτουνού την περίπτωση. Συζητάνε αν πρέπει να πάνε ή όχι στη Γενεύη, για να μη συζητήσουν τι θα κάνει η Γενεύη. (Υπάρχει και συλλογικός Ιούδας, αλλά μην αρχίσουμε αυτά τώρα, βιβλίο όχι άρθρο θα χρειαστεί να γράψουμε).

Εγώ, σε μια προσπάθεια “άρσης του αδιεξόδου”, όπως θάλεγαν και στην Κύπρο, περί το ποιός θα πάει ακριβώς και ποιός όχι στη Γενεύη, θα τους πρότεινα να αποφασίσουν και το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με κλήρο. Αυτή η μέθοδος είναι σίγουρη και δοκιμασμένη. Συζητείται τώρα για τη λήψη αποφάσεων στο νέο “κυπριακό κράτος”. (Πάλι παγκόσμια πρωτοτυπία εμείς οι ‘Ελληνες). Υπάρχει άλλωστε και ιστορική εμπειρία, δοκιμασμένο προηγούμενο. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τη Σταύρωση της Κύπρου, με κλήρο διαμοιράσανε τα ιμάτια του Κυρίου.

Θέμα ηθικής τάξης με τη Νούλαντ

‘Οχι κακώς νομίσατε. Δεν αναφέρομαι στα δημοσιεύματα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και διεθνώς που ισχυρίζονται, οι κακόπιστοι, ότι η Νούλαντ εκβιάζει τον Αναστασιάδη με την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος Λέμπεντεφ κι ότι τάχα μου από αυτήνα προσωπικώς εξαρτάται η τύχη αυτής της υπόθεσης.

Αυτά είναι απαράδεκτες θεωρίες συνωμοσίας που, όπως θάλεγε και η Ντόρα, αποσκοπούν να πλήξουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου. ‘Οπως θεωρώ απαράδεκτες αυτές τις φήμες ότι ο Αναστασιάδης είδε τον Λέμπεντεφ στον ύπνο του, την ημέρα που ξύπνησε και αποφάσισε να δεχτεί την πενταμερή.

‘Οχι, εγώ αναφέρομαι σε κάτι που θεωρώ αληθινό σκάνδαλο, ένα θέμα ηθικής τάξης που νοιώθω ότι πρέπει να θίξω. Στην Κύπρο τρώνε γαλοπούλα, ενώ τους τρώνε το κράτος τους. Κανείς όμως βρε αδερφέ δεν έχει την στοιχειώδη ευαισθησία να σκεφτεί, έστω και μια στιγμή, αυτή την άμοιρη τη Βικτόρια Νούλαντ, που ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά θα ευχαριστηθεί φέτος; Που πασχίζει νυχθημερόν να κανονίσει με τόσο κόσμο διεθνώς όλες τις λεπτομέρειες του μεγάλου “τραπεζιού – κηδείας” στη Γενεύη;

Γιατί συνεχίζουν να τη ζαλίζουν με όλες αυτές τις λεπτομέρειες και δεν την αφήνουν ήσυχη να ετοιμάσει τον θρίαμβό της; Τόση αναισθησία;

Γιατί δεν είναι μόνο το υπέροχο φαί με μενού το νησί της Αφροδίτης που ξενυχτάει να μας ετοιμάσει αυτή η γυναίκα. Είναι πολλά τα πιάτα που πρέπει να μαγειρέψει κι ο οίνος εκλεκτός, γιατί χρειάζεται και η παράδοση στη Λήθη όταν ετοιμάζεσαι να διαβείς τον Αχέροντα. Υπάρχει για παράδειγμα το πιάτο “Τουρκία μέλος της ΕΕ από τον Γενάρη, με δικαιώματα και χωρίς υποχρεώσεις”, υπάρχει επίσης το καταπληκτικό dessert με το δεύτερο μέλος της ΕΕ που παύει αυτοβούλως να είναι κράτος, ποιός θα το περίμενε; Υπάρχει ακόμα η τόσο ενοχλητική κατά το παρελθόν, ελληνική και κυπριακή “αριστερά”, που πρέπει να παραδώσουν στη Γενεύη, με τη βούλα και οριστικά, μη τυχόν και βρει κάποια ευκαιρία και τους δραπετεύσει, την ψυχή της στο διάβολο, προτού φύγει οριστικά από τον μάταιο αυτό κόσμο. (Κατά τη “Χαραυγή” ο διάβολος είναι ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός, αυτός ακριβώς που λύνει τώρα το κυπριακό). Υπάρχει η ΕΕ, που θα βρεθεί με μια Βοσνία στο εσωτερικό της, όχι στο εξωτερικό να την ελέγχει και να την αποσταθεροποιεί. Υπάρχει και η Ρωσία, που δεν ξέρω αν το ξέρει, αλλά της ετοιμάζουν κι αυτής μεγάλο χουνέρι, ολοκληρώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που δεν είδαμε μετά την έναρξη του Ανατολικού Ζητήματος, πριν από δυόμισυ αιώνες.

Απορώ πως κρατάει ακόμα την ψυχραιμία της η Βικτόρια με όλους αυτούς τους ανούσιους ψευτοκαυγάδες (ή μήπως ξέρει κάτι που δεν το ξέρουμε εμείς;). Φοβάμαι όμως και λίγο μη τσαντιστεί στο τέλος καμία ώρα, και μας πει καμιά βαριά κουβέντα, όπως ο Τζόνσον το ’64 πούπε επί λέξει στον ‘Ελληνα Πρέσβη “Γαμώ το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα σου” (πάλι για την Κύπρο ήταν ο καυγάς). Σπαθί ο τύπος, τόπε και τόκανε, και το 1965 και το 1967. Ευτυχώς βέβαια, τώρα δεν γίνονται τέτοια. Το κάνουμε μόνοι μας και αποφεύγουμε τις ξένες επεμβάσεις.

Πάντως δεν ξέρω, μπορεί να νευριάσει τώρα η Βικτόρια, όπως τότε, το 2014, πούπε στον Πρέσβη της στο Κίεβο (και νυν μετατεθέντα στην Αθήνα παρακαλώ), “Γάμα την ΕΕ”. Φαίνεται όμως ότι αυτό, αντί να κάνει ζημιά στην ίδια, όπως περίμεναν ίσως αυτοί που υπέκλεψαν τη συνομιλία της, άρεσε πολύ στην ΕΕ, που έβαλε μετά και κυρώσεις στη Ρωσία!

Από τον προλεταριακό στον αγγλοαμερικανικό διεθνισμό

Α, ξεχάστηκα, και κάτι για την ηγεσία του ΑΚΕΛ που μοιάζει να κρύφτηκε πίσω από τη γωνία και δεν ξέρει ότι η κηδεία της Κύπρου θα αποδειχθεί και κηδεία της αριστεράς της, είτε με, είτε χωρίς εισαγωγικά.

Μήπως θάταν μια καλή ιδέα, λέω εγώ τώρα, να διαγράψει μετά θάνατον τους συντάκτες της ιδρυτικής διακήρυξης του ΑΚΕΛ που έβαλαν μέσα στο κείμενο τη φράση “η καταπληκτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού είναι ‘Ελληνες”, όπως και τον Φάντη που πάλι μιλάει στο βιβλίο του για “καταπληκτική πλειοψηφία” των Κυπρίων που είναι ‘Ελληνες; Μήπως να πει και στους συντρόφους της στην Τουρκία να διαγράψουν μετά θάνατο τον Ναζίμ Χικμέτ (έχει πει ότι η Κύπρος είναι ελληνική, αν είναι δυνατόν!). Να μη σου πω να πει και στους Ρώσους να βγάλουν επιτέλους από το μαυσωλείο αυτόνα τον Λένιν και να τον θάψουνε κανονικά, που υποστηρίζει, άκουσον-άκουσον, στο πιο κεντρικό από τα κείμενά του για το εθνικό ζήτημα, το “Δικαίωμα των Εθνών στην Αυτοδιάθεση” ότι σε καμιά μειοψηφία δεν πρέπει να δίνεται κανένα υπερβολικό προνόμιο.

Να τελειώνουμε με τον Περικλή και επίσημα!

Υπό το φως της σταθμισμένης ψήφου, της εκ περιτροπής προεδρίας, της κλήρωσης για τις αποφάσεις ή, εναλλακτικά, των ξένων που αποφασίζουν, και των πολλών άλλων νέων συμβολών της Κύπρου στο παγκόσμιο πνεύμα, τύφλα νάχουνε Χέγγελ και Μαρξ, νομίζω ήρθε πια ο καιρός, να αναθεωρηθεί καθαρά και σαφώς η αναχρονιστική άποψη του Θουκυδίδη και του Περικλή για τη δημοκρατία (το των πλειόνων κράτος). Να κάνει επίσημα πρόταση, τις μέρες που έρχονται, πριν τα κακαρώσει, η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι να αυτοκτονεί έτσι στα ξεκούδουνα, χωρίς ένα σημείωμα έστω αδερφέ να εξηγεί τους λόγους.

Θάχει και τη συμπαράσταση της Κομισιόν, γιατί αν και τόχε βάλει στο προοίμιο του ευρωσυντάγματος ο Ζισκάρ, τον υποχρεώσαν να το βγάλει. Πρωτοπόροι στην αρχαιότητα, πρωτοπόροι πάλι οι ‘Ελληνες σε Ελλάδα και Κύπρο. ‘Η μήπως δεν είμαστε ‘Ελληνες;

Καληνύχτα σας.

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_449.html

Η Φρανσουάζ Αμοιρίδη προσέρχεται στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση (φωτ.: Jose Lucena/ Futura Press/ Estadão Conteúdo)
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δολοφονήθηκε και στη συνέχεια η σορός του απανθρακώθηκε. Οι Αρχές της Βραζιλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα O’ Globo, συνέλαβαν την σύζυγό του Φρανσουάζ Αμοιρίδη και τον φερόμενο ως εραστή της Σέρτζιο Γκόμεζ Μορέιρα, Φίλιο που εργαζόταν στη στρατιωτική αστυνομία, ενώ ζήτησαν και τη σύλληψη ακόμα δύο συνεργών τους.
Αν και επισήμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει λόγο για «δολοφονία» του πρέσβη και έχει επιβεβαιώσει μόνο ότι το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πράγματι εντοπίστηκε μισοκατεστραμμένο από τις φλόγες στην περιοχή Νόβα Ιγκουάτσου, τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν βεβαιότητα ότι ο 59χρονος πρέσβης έχει πέσει θύμα δολοφονίας.
Αξιωματούχοι του τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχουν αναλάβει την έρευνα, σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, εντόπισαν κηλίδες από αίμα σε καναπέ στο σπίτι που ο διπλωμάτης βρέθηκε με τη γυναίκα του, στην περιοχή Ιγκουάτσου.
Ο Αμοιρίδης, μεταδίδουν, δολοφονήθηκε στο σπίτι πριν να μεταφερθεί με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει την 21η του μήνα.
Παράλληλα, η αστυνομία ψάχνει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της οικίας για να διαπιστώσει πώς μεταφέρθηκε το σώμα του άτυχου άνδρα.

(Φωτ.: Henrique Coelho/G1)
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, μια φτωχή περιοχή στην οποία κυριαρχούν ισχυρές ένοπλες συμμορίες με πολιτικές διασυνδέσεις.
Οι συμμορίες αποτελούνται κυρίως από εκτός υπηρεσίας ή συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες που ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές.
Πιστεύεται πως συχνά αποσπούν εκβιαστικά χρήματα από τους κατοίκους με αντάλλαγμα να εμποδίζουν τις συμμορίες των ναρκωτικών να καταλάβουν τις περιοχές.

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_912.html

Παναγιώτης Ήφαιστος
«Απίστευτο» αλλά αληθινό. Ο απερχόμενος πρόεδρος λίγες εβδομάδες πριν την αποχώρηση από μια θέση και ρόλο που προκάλεσαν απίστευτες κακουχίες σε εκατομμύρια ανθρώπους και με δεδομένη την προγενέστερη υποστήριξή του στην Κυρία Κλίντον για την ανάληψη της ηγεσίας του ισχυρότερου κράτους της ιστορικής διαδρομής των ανθρώπων (βλ. κα την θηριώδη κ Κλίντον στο βίντεο που παρεμβάλλω για το πώς αντέδρασε στην δολοφονία ενός ανθρώπου θύματός της – μόνο γκάγκστερ του υποκόσμου στέκονται έτσι απέναντι σε θύματά τους), πυροδότησε μια αμφισβήτηση της εκλεγμένης εξουσίας που με κάθε λογικό κριτήριο είναι αδιέξοδη ή ακόμη χειρότερα η αφετηρία ενός φαύλου κύκλου βαθύτατων πλην άγνωστων προεκτάσεων.

Τα περί αναμείξεως της Ρωσίας στα πεδία του κυβερνοχώρου, επίσης, κοντεύουν αποβλακώσουν πολλούς ανυποψίαστους οι οποίοι εθισμένοι από τις προπαγάνδες του Ψυχρού Πολέμου και τα αποβλακωτικά ιδεολογικά δόγματα, δεν σκέπτονται κριτικά και έχουν θέαση μόνο ενός μέτρου από τα πόδια τους.
300px-%ce%b7%cf%80%ce%b1Πρώτον, δηλαδή ανακαλύψαμε τον τροχό! Οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατασκοπεύουν αλλήλους, δεν εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές, δεν μποϋκοτάρουν τις στρατηγικές των άλλων, δεν επηρεάζουν με χρηματοδοτήσεις και δολιοφθορές τις εσωτερικές άλλων κρατών (καίνε και δάση και πυρπολούν τις πόλεις επίσης, μήπως!) και δεν χρησιμοποιούν τον κυβερνοχώρο για να αποδυναμώσουν εχθρούς και φίλους! Δεν γνωρίζουμε αν όντως η Ρωσία κατασκόπευε και επηρέαζε αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί αποτελεί, για να παραφράσουμε τον Raymond Aron, πρακτική του «εμπορίου των εθνών».

Για τη συνέχεια: ifestos.edu.gr

ISIS has captured several Turkish tanks Leopard 2A4 and ACV-15 IFV under Al-Bab

During fights under Al-Bab between the Turkish troops and militants of the Islamic State, ISIS was succeeded to take trophies: several Turkish
https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/isis_30.html


Οι τζιχαντιστές του ISIS ανακοίνωσαν μέσω της ιστοσελίδας Amaq ότι κατέλαβαν τεθωρακισμένο όχημα τύπου Cobra του τουρκικού στρατού, το οποίο εγκατέλειψε το πλήρωμά του, όταν περικυκλώθηκε και τράπηκε σε φυγή.
Το περιστατικό έγινε στα δυτικά της Αλ Μπαμπ, όπου ο τουρκικός στρατός καταβάλλει προσπάθειες να σταθεροποιήσει τις θέσεις του στην περιοχή του Νοσοκομείου.
Επίσης, σήμερα αναφέρθηκε ότι ο ISIS ενιθσχύει τις δυνάμεις του στην Αλ Μπαμπ, μετά τις απώλειες που υπέστη τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του τουρκικού τεθωρακισμένου που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχηςΦωτογραφίες που έδωσε ο ISIS στη δημοσιότητα από τις ενισχύσεις των δυνάμεών του στην Αλ Μπαμπ

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_152.html

PUTIN_LAVROV_SHOIGU_RUSSIA
Τελικά ΔΕΝ έλεγαν ψέματα οι Τούρκοι αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι Ρώσοι! Ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, για την οποία ο εκπρόσωπός του δήλωνε μέχρι πριν λίγες ώρες ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει σχετικές αναφορές του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή» και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, μια συμφωνία ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, με παράλληλη έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, που είναι και οι εγγυητές της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «υπογράφτηκαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», το δεύτερο για την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός και το τρίτο, «μια διακήρυξη βούλησης -των εμπολέμων- για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε παράλληλα μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, μετά από συνάντηση με τον υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού, κάτι το οποίο έχει από μόνο του μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κοινός τόπος ήταν στους αναλυτές ότι η ανάπτυξη στη Συρία αποτελούσε μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τη Μόσχα.
Η συμφωνία αποκλείει το Μέτωπο Αλ Νούσρα (τουρκική παραχώρηση στη Ρωσία και εξηγεί τη... χρησιμότητα των αναφορών για σχέσεις του δολοφόνου του πρέσβη Καρλόφ με την ισλαμιστική τζιχαντιστική οργάνωση) και το αυτοαποκαλούμενο ως ισλαμικό κράτος». Επιπρόσθετα, όποιος αρνηθεί να υπογράψει την εκεχειρία θα χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως τρομοκράτης...

Εν τω μεταξύ ανοίγει ένα τεράστιο θέμα, καθώς η Ρωσία που τις τελευταίες ώρες υποστήριξε με αεροπορικές δυνάμεις τους Τούρκους στην Αλ Μπαμπ όπου οι τουρκικές δυνάμεις είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο, φέρεται να δέχεται τουρκικές αναφορές, ότι εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, τις κουρδικές πολιτοφυλακές του YPG, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών, ούτε θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν!

Για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμα, πρόκειται για ένα ακόμα απόλυτο άδειασμα των Κούρδων και του αγώνα τους, μετά από συνεννόηση Μόσχας, Άγκυρας και Τεχεράνης, με τη Ρωσία να φορτώνεται το βάρος, καθώς οι άλλοι δύο έχουν συμφέρον καθώς κουρδικές μειονότητες υπάρχουν στις δυο χώρες και μάλιστα σε εδαφική συνέχεια, εγείροντας σοβαρό κίνδυνο εδαφικού ακρωτηριασμού για Τουρκία και Ιράν...

Εν ολίγοις, υπάρχει θέμα σοβαρό, με τη Μόσχα να οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στους Κούρδους, με τους οποίους κάποια στιγμή φλέρταρε έντονα, αντιδρώντας στον εξοπλισμό τους από την παντελώς απούσα Ουάσιγκτον, στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών...
Πηγή

Για πρώτη φορα το τουρκικό ΓΕΕΘΑ παραδέχτηκε με ανακοίνωσή του ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία παρείχε αεροπορική υποστήριξη στις μονάδες του τουκρικού στρατού που επιχειρούν στα προάστια της Αλ Μπαμπ.
Η ανκοίνωση του τουκρικού ΓΕΕΘΑ έχει ως εξής:

"Αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας κατέστρεψαν 17 στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, στην περιοχή Αλ Μπαμπ και Daglabash. Καταστράφηκαν 13 θέσεις μάχης, 1 αυτοκίνητο με εκρηκτικά, 1 τεθωρακισμένο όχημα, και 25 τρομοκράτες, ανάμεσα στους οποίους και υψηλόβαθμα στελέχη.
Λάβαμε πληροφορίες ότι αεροπορικά τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίσαν τρεις αεροπορικές επιθέσεις σε θέσεις εναντίον του ISIS νότια της Αλ Μπαμπ, από τις οποίες σκοτώθηκαν 12 τρομοκράτες".

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_893.html

Εκτός εκεχειρίας στην Συρία οι Κούρδοι, λέει η Άγκυρα, δια στόματος της συριακής αντιπολίτευσης

FILE PHOTO. Member of Kurdish People Defence Units (YPG) in Syria. EPA/SEDAT SUNA,
Η εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, την οποία εγγυήθηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, δήλωσε εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων των ανταρτών, είπε επίσης πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.
Νωρίτερα ο Ζάιντ είχε δηλώσει πως η συριακή αντιπολίτευση θα τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας και θα λάβει μέρος σε μελλοντικές συνομιλίες.

Ο Ζάιντ είπε πως η εκεχειρία καλύπτει ολόκληρη τη Συρία. Είπε πως η συμμαχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν συναντήθηκε με κανέναν από τη συριακή κυβέρνηση στη διάρκεια των πιο πρόσφατων συνομιλιών για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η εδρεύουσα στην Τουρκία πολιτική αντιπολίτευση στη Συρία καλωσόρισε σήμερα τη συμφωνία για εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα, και κάλεσε όλα τα μέρη να εργαστούν για την επιτυχία της.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε σε δήλωσή του πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει δεσμευθεί για την τήρηση της εκεχειρίας.
29/12/2016 17:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik, Μ. Ιγνατίου
Άγκυρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου συναντιόνταν για να συζητήσουν την εκεχειρία στη Συρία.

Οταν οι Ρώσοι αποφάσισαν να εμπλακούν ενεργά στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλοί δυτικοί παρατηρητές θεωρούσαν ότι οι προσπάθειες της Μόσχας στην περιοχή θα αποτύχουν. Ωστόσο η εξέλιξη ήταν πολύ διαφορετική καθώς αποδείχθηκε ότι η Ρωσία κατάφερε να σχεδιάσει, πραγματοποιήσει και διατηρήσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επιχείρηση αντιμετωπίζοντας ζητήματα ανεφοδιασμού σε μεγάλη απόσταση από τη χώρα.

Η Ρωσία είχε μια στρατηγική σχέση με τη Συρία, που χρονολογείτο από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και σταδιακά η Δαμασκός έγινε το τελευταίο προπύργιο ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Η ανησυχία ότι η σχέση αυτή θα μπορούσε να διαρραγεί οριστικά ώθησε τον Πούτιν να δράσει. Παρόλο που τα ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στη ρωσική αεροπορική δύναμη, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του συριακού στρατού αποτέλεσαν ζωτικής σημασίας για τη μεταστροφή της σύγκρουσης υπέρ του Ασαντ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι στρατιωτικοί στόχοι Ρωσίας-Συρίας είναι ταυτόσημοι. Σε αντίθεση με τη Συρία και το Ιράν, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ανάκτηση εδαφών. Ηθελε πάνω από όλα να καταστρέψει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση στο πεδίο της μάχης και να αφήσει μόνο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών, παγιδεύοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ σε μακρές διαπραγματεύσεις, ώστε να παραμείνει στην εξουσία η τρέχουσα κυβέρνηση με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει πλέον εναλλακτική λύση. Η επιχείρηση στη Συρία έδωσε την ευκαιρία στους Ρώσους στρατηγούς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε επιχειρησιακές συνθήκες, ενώ παρείχε μια βιτρίνα για να παρουσιάσει την τελευταία ρωσική στρατιωτική τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αεροπορική εκστρατεία βασίστηκε στη χρήση «χαζών βομβών», σε αντιδιαστολή με τις σύγχρονες δυτικές αεροπορικές επιχειρήσεις, όπου όλος ο οπλισμός είναι υψηλής ακριβείας και άρα «έξυπνος».

Αναθεώρηση ΗΠΑ
Σημαντικά ήταν τα οφέλη για τη Μόσχα και σε διπλωματικό επίπεδο. Ο ενεργός ρόλος της στην περιοχή οδήγησε στην αναδιαμόρφωση των σχέσεών της με το Ισραήλ, το Ιράν και την Τουρκία. Η σχέση όμως που επηρεάστηκε περισσότερο από τη ρωσική επέμβαση στη Συρία ήταν εκείνη της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν την επιμονή τους για απομάκρυνση του Ασαντ σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν κάποιου είδους συνεργασία με τη Ρωσία. Ετσι, όχι μόνο αντιμετώπισαν τη Μόσχα ως διπλωματικά ισότιμη, αλλά ήραν και τον αρχικά αδιαπραγμάτευτο όρο αποπομπής του Σύρου προέδρου για την επίτευξη συμφωνίας. Οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Χαλέπι δεν εξασφάλισαν στη Ρωσία πολλούς φίλους στη Δύση, ενώ πολλές κυβερνήσεις την κατηγόρησαν για βαρβαρότητα και εγκλήματα πολέμου. Πάντως, οι δυτικές Κασσάνδρες που θεωρούσαν πως η εμπλοκή του Πούτιν στη Συρία θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κοινής γνώμης διαψεύστηκαν. Ο αριθμός των απωλειών ήταν περιορισμένος· η κάλυψη θανάτων στο πεδίο της μάχης από τα ΜΜΕ είναι άλλωστε απαγορευμένη. Η ταχεία έξοδος με την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας ενισχύει εξάλλου την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ανάμειξη της Ρωσίας στην περιοχή ήταν επιτυχημένη από όλες τις απόψεις.
Καθημερινή, BBC

Σύλληψη 31 Σύρων προσφύγων στο Καστελόριζο για παράνομη είσοδο στη χώρα- Ανάμεσά τους και επτά παιδιά

Πρόκειται για 18 άνδρες και 6 γυναίκες που συνόδευαν 7 παιδιά
Τριάντα ένας πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στο Καστελόριζο από τα απέναντι τουρκικά παράλια συνελήφθησαν στο νησί από αστυνομικούς του τμήματος Μεγίστης.
Πρόκειται για Σύρους -18 άνδρες και 6 γυναίκες που συνόδευαν 7 παιδιά- οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μόλις μια μέρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, με βάση τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν 35 Ρώσους διπλωμάτες ως "ανεπιθύμητους", απαιτώντας να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.

Aυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Τass.

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/35-35.html

Το παίρνει πίσω ο Πούτιν: Δεν θα απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Λαβρόφ
Μίνα Αγγελίνη


Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η πράξη του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια πρόκληση
Λίγες ώρες μετά την δήλωση Λαβρόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα απελάσει κανέναν σε αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Russia Today.
O Ρώσος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες τιμωρώντας με το ίδιο νόμισμα την Ουάσινγκτον. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι η πράξη του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια πρόκληση.

Το χρονικό
Νωρίτερα, ένα 24ωρο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, η κυβέρνηση της Μόσχας περνούσε στην αντεπίθεση και δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωνε ότι η Ρωσία θέλει να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.
Η δήλωση Λαβρόφ ήρθε λίγες ώρες μετά την «τιμωρία» της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών υπό το φως των υποψιών για απόπειρες της Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Πρώτο Θέμα

Λύση με στρατιωτική παρουσία και συνέχεια της Κατοχής από την Τουρκία, σε τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπάρχει, δηλώνει στο Ράδιο 9.84 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β', σημειώνοντας ότι "οποιαδήποτε μορφή συνομοσπονδίας και όχι μία ομόσπονδη Κύπρος με αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι απλά μία λύση που εξυπηρετεί την Τουρκία".
"Είναι λάθος μία πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα ήττα τον Ελληνισμό, την ώρα που το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει διεθνές".

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χαρακτήρισε ανεξήγητη τη σπουδή του Κύπριου Προέδρου στη βάση των πιέσεων της απερχόμενης Αμερικανικής Διοίκησης στις ΗΠΑ, ενώ εξήρε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα ΥΠΕΞ, ευχόμενος να μην μετακινηθούν από αυτή τη στάση. Η Τουρκία κατέληξε, ποτέ δεν βιάζεται στο στρατηγικό στόχο για έλεγχο της Κύπρου, σε αντίθεση με τον ελληνισμό που πάντα διακατέχεται από ερασιτεχνισμό στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.


Εν μέσω βομβαρδισμών δηλώνει έτοιμος να υπογράψει ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Η πρώτη διαρροή από τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία είναι γεγονός, καθώς η οργάνωση Αχράμ αλ Σαμ αρνήθηκε να υπογράψει, δηλώνοντας πως έχει πολλές επιφυλάξεις. Μετά την τελευταία εξέλιξη, η εκεχειρία πλέον καθίσταται ιδιαιτέρως εύθραστη, καθώς το ζητούμενο είναι η συμμετοχή όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, την ίδια στιγμή που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.
«Η Άχραρ αλ Σαμ έχει πολλές επιφυλάξεις για την προταθείσα συμφωνία και τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν και δεν την υπέγραψε. Θα καταστήσουμε σαφείς τις επιφυλάξεις μας εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε ο Άχμαντ Κούρα Αλί, ένας εκπρόσωπος της ισχυρής ισλαμιστικής οργάνωσης, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να τηρήσει την συμφωνία εκεχειρίας στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και ο Άσαντ συνομίλησαν στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό βήμα προς την τελική επίλυση της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε πως αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίτευξη πολιτικής λύσης στον συριακό πόλεμο έπειτα από την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το καθεστώς της Δαμασκού θα εισέλθει στις συζητήσεις της Αστάνα επιδεικνύοντας «διαλλακτικότητα».

«Αποτελεί καθήκον όλων των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που την υπέγραψαν (σ.σ. την συμφωνία) να πάρουν αποστάσεις και να αναγγείλουν ότι δεν συνδέονται με το Μέτωπο αλ Νόσρα ή το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.
Πρώτο Θέμα

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Ν Α ΚΡΙΣΙΜΗΣ σπουδαιότητας ερώτημα για το Κυπριακό πρέπει να διατυπωθεί. Ειδικά ενόψει 12ης Ιανουαρίου 2017 τής Πενταμερούς ή άλλης Διάσκεψης στη Γενεύη, εάν τελικά συγκροτηθεί. Ερώτημα διπλού περιεχομένου εν πρώτοις και πολυμερούς πολυπλοκότητας εν συνεχεία. Κατά τον εξής περίπου τρόπο:

Π Ρ Ω Τ Ο Ν : Βρίσκεται άραγε η Τουρκία - διάγουσα ήδη το δέκατο τέταρτο έτος της αδιατάρακτης, ακόμη κι αιματηρώς, εξουσίας Ερντογάν - σε στάδιο όπου έχει εγκαταλείψει, έστω και κατά τι, την πάγια στάση τής ανεπίδεκτης παρεμβάσεων δυνάμεως, η οποία μονίμως δεν επιδέχεται επιρροές ή πιέσεις επί του Κυπριακού; Είναι, άραγε, τώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, καταδεχτική συμβουλών, παροτρύνσεων, επιδράσεων, προσφορών ορθολογικής συνδιαλλαγής, ή πιέσεων κι εκβιασμών πειθαναγκασμού, από οιανδήποτε ανά τον κόσμο άλλη, ή άλλες δυνάμεις;

Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Ο Ν και πολύ σημαντικότερο: Διαφαίνεται, άραγε, από οιεσδήποτε συντρέχουσες ενδείξεις ότι, κάποια ή κάποιες απ’ τις ισχυρότερες τής Τουρκίας δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν - αν είχαν ποτέ τέτοια βούληση - ν’ ασκήσουν αποτελεσματική επιρροή επί της Τουρκίας, είναι πρόθυμη, ή πρόθυμες, να ενεργήσουν αποτελεσματικά υπέρ της Κύπρου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, στην τρέχουσα συγκυρία, εντός της οποίας δρομολογήθηκε η «Πενταμερής» ή… «άλλη» Διάσκεψη τής 12ης Ιανουαρίου κι επέκεινα;
Α Π Α Ν Τ Η Σ Η σ’ αυτά τα ερωτήματα, προϋποθέτει μια ψυχρή, σφαιρική και ρεαλιστική μελέτη και διάγνωση των συντρεχουσών, κατά τη σημερινή συγκυρία, σχέσεων της Τουρκίας με, μία προς μία, τις ισχυρότερες απ’ την ίδια δυνάμεων: Τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία. Και τους ελεγχόμενους απ’ τις ισχυρότερες δυνάμεις οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιες είναι, δηλαδή, σήμερα, οι σχέσεις της Άγκυρας με ό,τι συμπεριλαμβάνεται στη δυναμική έννοια, εν γένει, του διεθνούς παράγοντα και της «διεθνούς κοινότητας;

Π Ρ Ο Φ Α Ν Ε Σ είναι ότι: Η νηφάλια και με σωφροσύνη και με απόλυτη σοβαρότητα διάγνωση των σημερινών σχέσεων της Τουρκίας με τον διεθνή παράγοντα χονδρικώς και με τις επιμέρους δυνάμεις του λιανικώς, δεν επιτρέπει ούτε ίσως την παραμικρή ορθολογικώς βάσιμη ελληνική ελπίδα για το Κυπριακό. Το αντίθετο μοιάζει πιθανότερο. Τηρουμένων των αναλογιών η συγκυρία για την Τουρκία, ανακαλεί στη μνήμη, κάπως, το… 1920:

- ΠΟΙΑ εκ των τότε δυνάμεων θα προλάβαινε να προσεταιρισθεί και ν’ αξιοποιήσει επωφελέστερα για τα δικά της συμφέροντα στο Μικρασιατικό, το ανθελληνικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ - Ατατούρκ.

Θ Ε Τ Ι Κ Α παρήγορο - εν συγκρίσει με τότε - για τον Ελληνισμό, αποτελεί το γεγονός ότι, σήμερα, παρ’ όλες τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές του, δεν μαστίζεται απ’ την εθνοκτόνο γάγγραινα του εμφύλιου σπαραγμού…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί, περί απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη συμφωνηθείσα για τις 12.1.17 Διάσκεψη της Γενεύης, παραβιάζει άραγε ή συνάδει μήπως με τη Συμφωνία του Δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου που του προσέφερε ο κ. Αναστασιάδης; Κι επειδή ο Συνδειπνήσας κ. Έιντε, με τις δηλώσεις του για την εκκρεμούσας… ιδιοκτησίας «4η πένα υπογραφής» επιβεβαιώνει την εκδοχή Ακιντζί, δικαιούμαστε να ξαναρωτήσουμε τον κ. Αναστασιάδη, «πού ήταν, κύριε, ο νους σου» όταν συνομολογούσες όσα συνομολόγησες εν Δείπνω;
Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινή

Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεχτό το πείσμα, όπως αναφέρουν, της ε/κ πλευράς για για συμμετοχή της στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης ως Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί θεωρούν ότι αυτό θα νομιμοποιήσει την “κατοχή της ΚΔ από τους Ε/κ”, οι δύο πρώην διαπραγματευτές της τ/κ πλευράς, Εργκιούν Ολγκιούν και Οσμάν Ερτούγ.
Ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό οι δύο Τ/κ πρώην διαπραγματευτές αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ότι "σε περίπτωση που προκύψει πρόσκληση των ΗΕ προς την ε/κ πλευρά με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θέμα αυτό, τότε η τ/κ πλευρά όχι μόνο δεν πρέπει να συμμετάσχει στη συνάντηση στη Γενεύη αλλά πρέπει να επιδείξει την πιο δυνατή αντίδραση".
Οι δύο διαπραγματευτές χαρακτηρίζουν παράλληλα ως αχρείαστη τη συμμετοχή στη συνάντηση της Γενεύης, οποιουδήποτε άλλου παράγοντα πέραν της ε/κ και τ/κ πλευράς και των τριών εγγυητριών χωρών.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Η αστυνομία μας έκανε, λέει, «έφοδο για τρομοκρατία» στην Αμμόχωστο. Κοίταξα να δω αν συνέλαβαν μερικούς τζιχαντιστές. Μερικά μέλη του ΙΚ...
Άρχισαν πλέον να θεωρούνται μέρες «χωρίς επεισόδια» και ήσυχες οι μέρες που περνούν χωρίς βομβιστικές επιθέσεις στον κόσμο. Αλλά ουσιαστικά δεν είναι και τόσο ήσυχες. Η αστυνομία βρίσκεται παντού σε επιφυλακή. Βρίσκεται σε εγρήγορση σάμπως και κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας μπορεί να πατήσει το κουμπί σε οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορώ να ξέρω ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο. Επικρατεί άραγε και εδώ η ξεγνοιασιά ότι «δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο εδώ»; Η αστυνομία μας έκανε, λέει, «έφοδο για τρομοκρατία» στην Αμμόχωστο.

Κοίταξα να δω αν συνέλαβαν μερικούς τζιχαντιστές. Μερικά μέλη του Ισλαμικού Κράτους μήπως; Τελικά ήταν συμπαθούντες το ΡΚΚ, λέει. Δηλαδή Κούρδοι. Στα σπίτια τους βρέθηκαν σημαίες, φωτογραφίες και βιβλία, λέει. Όχι όπλα, βόμβες και άλλα παρόμοια. Μετέδωσαν την είδηση μιλώντας για «έφοδο για τρομοκρατία». Γέλασα μόνος. Πόσο αδαής είμαι τελικά... Νόμιζα ότι θα συλλαμβάνονταν τζιχαντιστές τρομοκράτες εδώ! Είναι δυνατόν; Μήπως μπορεί ποτέ η αστυνομία μας στην Κύπρο να κυνηγήσει τζιχαντιστές την ώρα που στην Τουρκία υπάρχει μια διακυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται με τους αιμοσταγείς τζιχαντιστές; Ο φίλος μου δημοσιογράφος Χιουσνιού Μαχαλί από τη Συρία, ο οποίος ακόμα βρίσκεται υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη και προχθές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή ήταν βαριά άρρωστος, δεν είχε καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν βάρβαροι του Ισλαμικού Κράτους στην Κύπρο. «Καλά, θα δραστηριοποιηθούν και εδώ;» τον ρώτησα μια μέρα. «Αν πάρουν οδηγίες θα δραστηριοποιηθούν», είπε. Αφού η Τουρκία άνοιξε τις αγκάλες της σε αυτούς τους τζιχαντιστές, μήπως υπάρχει κανένα εμπόδιο άμα θέλουν να μπουν στην Κύπρο με την άνεσή τους; Στην Τουρκία υπάρχει πλέον ένας στρατός, ο οποίος διεξάγει ακόμη και τις τελετές κατάταξης με το «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο στρατός του ιμάμη. Ένας στρατός, ο οποίος ανυπομονεί για να πιει το σερμπέτι των πεσόντων. Και ο στρατός στην Κύπρο ανήκει πλέον στον ιμάμη. Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι είναι στρατός του ιμάμη πλέον ο στρατός αυτός του οποίου ζητούμε τις εγγυήσεις.

Μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθούν στο εξής τα γεγονότα. Η Ρωσία έδειξε την ισχύ της και προς το παρόν πήρε την Τουρκία με το μέρος της, αλλά είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτό το επικίνδυνο φλερτ. Το συριακό καθεστώς είναι αποφασισμένο να καθαρίσει τη χώρα από όλους τους τρομοκράτες. Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του είναι η Ρωσία και το Ιράν. Καλά, η Τουρκία ποιου το μέρος θα πάρει; Παρά τη συμφωνία της με τη Ρωσία, ακόμα βρίσκεται στο πλευρό των τζιχαντιστών. Σε περίπτωση που συνεχίσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, αναπόφευκτα θα βρει απέναντί της τη Ρωσία, έτσι δεν είναι; Έχει μερικές επιλογές. Είτε θα πείσει τους τζιχαντιστές για τους όρους της Ρωσίας είτε θα πάψει να τους στηρίζει είτε θα ρισκάρει τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Κάποιοι παρομοιάζουν το τέλμα στο οποίο βούλιαξε η Τουρκία στη Συρία με το τέλμα του Βιετνάμ για την Αμερική. Τέθηκε απαγόρευση στη δημοσίευση ειδήσεων. Κρύβει ακόμα και τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί. Αν και όλος ο κόσμος άκουσε ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες κάηκαν ζωντανοί, το κρύβει και αυτό. Την ώρα που εκείνοι οι στρατιώτες πάλευαν με τις φλόγες, οι τουρκικές τηλεοράσεις έκαναν προγράμματα για γάμους και μαγειρικές.

Επειδή απέκτησε θερμές σχέσεις με τη Ρωσία παρακάμπτοντάς τους, οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους είναι πολύ θυμωμένοι με τον Ερντογάν. Κινητοποίησαν τα ΜΜΕ. Καθημερινά επιτίθενται στον Ερντογάν. Ξέρετε, όσοι έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν συγχωρούνται τόσο εύκολα από τους Δυτικούς. Θα αφήσουν την Τουρκία να την πάρει η Ρωσία; Αυτό λογαριάζουν τώρα. Οι μέρες αυτές είναι οι πιο κρίσιμες για τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί και η δική μας Γενεύη. Σε μια περίοδο που η Δύση είναι πιο θυμωμένη από ποτέ με τον Ερντογάν. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τύχουν και μεγάλης αποδοχής οι όροι που θα θέσει στη Γενεύη. Εκείνοι που θεωρούν τον Ερντογάν ως τον μεγαλύτερο υπεύθυνο για το γεγονός ότι έχασαν το Χαλέπι στη Συρία δεν θα του προσφέρουν και ένα κουτάλι μέλι μετά από αυτό. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν η Τουρκία κατευθύνει τους βάρβαρους τζιχαντιστές που φωλιάζουν στο εσωτερικό της προς την Κύπρο για να αναστατώσουν το νησί. Το έγραψα και προηγουμένως. Ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται συνεχώς πόλεμο για να μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνησή του στην Τουρκία. Η ειρήνη είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα γι’ αυτόν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παροτρύνει συνεχώς τους στρατιώτες να θυσιάζονται. Όσο πιο πολλοί στρατιώτες πεθαίνουν, ο ίδιος θα αποκτά περισσότερη ζωή και δύναμη. Τους στέλλει στον παράδεισο στον άλλο κόσμο. Και ο ίδιος ζει στον παράδεισο σε αυτό τον κόσμο!
Πολίτης

O πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIOO πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIO
Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεχτό το πείσμα, όπως αναφέρουν, της ελληνικής πλευράς για για συμμετοχή της στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης ως Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί θεωρούν ότι αυτό θα νομιμοποιήσει την “κατοχή της ΚΔ από τους Ε/κ”, οι δύο πρώην διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής πλευράς, Εργκιούν Ολγκιούν και Οσμάν Ερτούγ.

Ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό οι δύο Τ/κ πρώην διαπραγματευτές αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ότι "σε περίπτωση που προκύψει πρόσκληση των ΗΕ προς την ε/κ πλευρά με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θέμα αυτό, τότε η τ/κ πλευρά όχι μόνο δεν πρέπει να συμμετάσχει στη συνάντηση στη Γενεύη αλλά πρέπει να επιδείξει την πιο δυνατή αντίδραση".
Οι δύο διαπραγματευτές χαρακτηρίζουν παράλληλα ως αχρείαστη τη συμμετοχή στη συνάντηση της Γενεύης, οποιουδήποτε άλλου παράγοντα πέραν της ε/κ και τ/κ πλευράς και των τριών εγγυητριών χωρών.
KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget