1/10/2016 - 1/11/2016

Ν. Λυγερός

Αντί ν’ ακούμε κάθε ιστορική γελοιότητα λόγω άγνοιας και βαρβαρότητας και κάθε φορά να ψάχνουμε το κατάλληλο επιχείρημα για ν’ απαντήσουμε, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στα θεμελιακά ερωτήματα. Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια αν η Τουρκία έχει δικαιώματα στη θάλασσα και στα νησιά, διότι πολύ απλά δεν έχει. Δεν δημιούργησε τίποτα και μόνο κατάστρεψε. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι πιστεύει ότι η Μικρά Ασία της ανήκει εξ ολοκλήρου. Σ’ αυτήν την προσέγγιση,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Στο Ναύπλιο, στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η έκτη κατά σειρά συνέλευση της Ελληνο – Γερμανικής Συνέλευσης, με κορυφή στην ατζέντα της την προσφυγική κρίση. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), είναι «ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων», όπως αρέσκεται η ίδια να προπαγανδίζεται. Επί της ουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προϊόν της διεθνούς σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, όταν τον Μάρτιο του 2010 (προ μνημονίων), υπογράφτηκε από την καγκελάριο Μέρκελ και τον τότε ελληνόφωνο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, η γνωστή σε όλους μας Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση.

Η σύμβαση αυτή, που ποτέ δεν ψηφίστηκε, αλλά ούτε καν πέρασε από την ελληνική Βουλή, ήταν η εκ προτέρων κατοχύρωση της εκχώρησης της Ελλάδας στην ίδια την Γερμανία, μπροστά στην επερχόμενη υπαγωγή της χώρας στις Δανειακές Συμβάσεις και τα μνημόνια, που ανήγγειλε 2 μήνες μετά από το Καστελόριζο ο σύγχρονος ολετήρας της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου.

Η Γερμανία, με την υπογραφή της σύμβασης για την Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση, φρόντισε να της ανήκει το οικόπεδο Ελλάδα και έτσι να έχει τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και διαχείριση της εκποίησής της, αλώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιτετραμμένος γκαουλάιτερ ανέλαβε ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας Γιόακιμ Φούχτελ. Τομείς που επικεντρώνουν την εκποίηση οι Γερμανοί, με την αμέριστη βέβαια συνεργασία και υποτέλεια των σύγχρονων δοσίλογων κυβερνώντων, περιφερειαρχών και δημάρχων που συμμετέχουν στο έγκλημα αυτό κατά της πατρίδας, είναι, η ενέργεια, κάθε είδους υποδομές, η έρευνα αλλά και η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, τα απορρίμματα, πολιτιστικοί θησαυροί και άλλα. Επίσης προσβλέπουν και στην αποδόμηση των αγώνων του ελληνικού λαού, ειδικά αυτούς της πρώτης κατοχής, διοργανώνοντας κάθε λογής ημερίδες ελληνογερμανικής (λυκο)φιλίας. έτσι προσδοκούν να αποδυναμώσουν και να σβήσουν την ιστορική μνήμη μας, επικεντρώνοντας ειδικά στη νέα γενιά.

Το ΕΠΑΜ πρώτο από όλους, ανέδειξε την συμπαιγνία αυτή στον ελληνικό λαό, αποκαλύπτοντας με λεπτομέρειες τον ρόλο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης. Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε στην πράξη, την συνέπεια λόγων και έργων της μαραθώνιας αντίστασης στην νέα κατοχή.

Το ΕΠΑΜ καλεί τους πολίτες, σε κινητοποίηση στο Ναύπλιο στις 3 Νοεμβρίου, απέναντι στην κατοχική μάζωξη της εκποίησης και της λεηλασίας της πατρίδας μας. Να απαντήσουμε δυναμικά, μαζί με τους πολίτες του Ναυπλίου, ότι αυτή την χώρα δεν πρόκειται να την παραδώσουν σε κανένα, όσο εμείς αναγνωρίζουμε και τιμούμε τους αγώνες και το αίμα των πατεράδων και παππούδων μας. Ότι ο Φούχτελ κι η παρέα του, ελληνική και ξένη, είναι ανεπιθύμητοι σε αυτόν τον τόπο.

Αθήνα 31 Οκτωβρίου 2016
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

του Δημήτρη Καζάκη

Την προσωρινή επιστροφή στη δραχμή και την άνευ όρων διαγραφή του δημόσιου χρέους, προκρίνει ως τη μοναδική βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ (26/10).

Ο Φελμπερμάιερ υποστηρίζει ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και υποστηρίζει την αναγκαιότητα (αντι)μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Στη συνέχεια, παραδέχεται ότι η σημερινή κατάσταση συνιστά αποτέλεσμα της λαθεμένης απόφασης του 2010 και θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της επιλογής να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Θα ήταν ίσως καλύτερα για όλους -για τους δανειστές, ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες και την Ελλάδα- να αποχωρήσει από το ευρώ, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, όπως στην Αργεντινή» σχολιάζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πραγματικά βιώσιμο μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, διαγραφή του χρέους και πρόγραμμα ανάπτυξης. Κατά την άποψη του, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καταστροφικό, διότι αμέσως μετά, ένα....
πρόγραμμα βοήθειας θα εξασφάλιζε «ότι δεν θα επικρατήσει το χάος στη χώρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζική ανεργία ή έλλειψη φαρμάκων». «Τότε θα δινόταν η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα για την επάνοδο της χώρας στην Ευρωζώνη».

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδύσεις απάντησε ότι «το κύριο πρόβλημα για να ευημερήσει η Ελλάδα είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα της. Γι αυτό πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».

Ο Αυστριακός οικονομολόγος πιστεύει, ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό βιώσιμο μοντέλο ώστε μετά να πείτε στην Ευρώπη: ιδού το σχέδιο για τη νέα Ελλάδα και να ζητήσετε την υποστήριξή της». Πρέπει «να πείτε πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης. Στην Ιρλανδία όπου δεν υπήρχαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτό έγινε επί τη βάσει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης».

Κατά τον Φελμπερμάιερ όσοι επιμένουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη το κάνουν διότι «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία ίσως κι η Γαλλία». «Η κατάσταση εκεί δεν είναι ακριβώς ίδια αλλά είναι κατά βάση όμοια. Ούτε γι΄ αυτούς δεν είναι το σωστό νόμισμα το ευρώ, αλλά ούτε και για τη Γερμανία είναι...», προσθέτει. Ωστόσο δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ευρώ, αλλά όπως λέει «θέλουμε να καταστήσουμε την νομισματική ένωση μια ελεύθερη ένωση στην οποία να μπορεί μια χώρα μέλος, σε ορισμένες μόνο ειδικές περιπτώσεις, δεν θα είναι δηλαδή ο κανόνας, να αποχωρεί από το ευρώ, να επαναφέρει το εθνικό της νόμισμα με νέα ισοτιμία και μετά να ξαναμπεί. Απαιτείται όμως γι αυτό μια συντεταγμένη αποχώρηση και βεβαίως η επιτήρηση της διαδικασίας, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ευρωζώνη μόνον όταν έχουν εφαρμοστεί οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τονίζει μάλιστα, ότι «αυτό θα ήταν ακόμα και σήμερα καλύτερο να γίνει για την Ελλάδα» και ότι η αυστηρή λιτότητα δεν είναι αναγκαία στην περίπτωση εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ, «διότι αν αποχωρήσει κανείς από την ευρωζώνη μπορεί να μην εφαρμόσει την πολιτική αυτή, αφού η ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στις χαμηλές ισοτιμίες του νομίσματος θα έλθει από μόνη της».

Το πρόβλημα της χώρας μας είναι κατά την άποψή του η ανταγωνιστικότητα και «εάν υπάρξει μια νέα δραχμή, αν δηλαδή μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, οι επενδύσεις θα αυξηθούν αμέσως». Εάν μάλιστα «γίνει ταυτόχρονα με την αποχώρηση από το ευρώ και την συνεπακόλουθη υποτίμηση της νέας δραχμής και το κούρεμα του χρέους θα υπάρξει αμέσως μια μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Επίσης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Ινστιτούτου Ifο του Μονάχου, επισημαίνει ότι «για βασικά προϊόντα, χωρίς τα οποία η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως είναι το πετρέλαιο και τα φάρμακα θα υπάρξει πρόβλημα, γι΄ αυτό θα χρειασθεί την βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων της», οι οποίοι και θα την έδιναν, αφού «θα ήταν μια συμφωνία η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα».

Παραδέχεται μεν ότι κατάσταση θα είναι αρχικά δραματική, «αλλά θα γίνουν όλα γρήγορα» και «σε δυο χρόνια θα έχει λειτουργήσει». Κατά την μεταβατική δε φάση θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, οπότε «θα είναι αναγκαίο να χορηγηθούν δάνεια» να βρεθούν «κάποιες λύσεις, όπως είναι η βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες ελλείψεις».

Στην ουσία ο Φελμπερμάιερ επαναφέρει το non-paper του Σόιμπλε με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015, το οποίο πρότεινε προς τους "θεσμούς" και την ελληνική κυβέρνηση, κάτι ανάλογο. Ποιά είναι η ουσία της πρότασης; Να διαγραφεί το χρέος με όρους αμοιβαιότητας με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να πάει η Ελλάδα σε "μαλακή" δραχμή προσωρινά.

Το βασικό ερώτημα είναι το εξής απλό: Και με το καθεστώς κατοχής της πατρίδας μας τι θα γίνει; Με το παρασύνταγμα των 480 μνημονιακών νόμων και μνημονιακών δεσμεύσεων τι θα γίνει; Με λίγα λόγια, ποιός θα αποφασίσει το πώς και τι της διαγραφής του χρέους και της αποχώρησης από το ευρώ;

Είναι προφανές ότι στη Γερμανία υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την κατάσταση συνολικά της ευρωζώνης και προετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια. Ένα από αυτά είναι η διαγραφή του χρέους αλά Αργεντινή της Ελλάδας και η εισαγωγή μιας "μαλακής" δραχμής με τους όρους κατοχής άθικτους.

Μια τέτοια εναλλακτική προσπαθεί να πετύχει δυο τρυγόνια μ' ένα σμπάρο. Αφενός να κρατήσει την Ελλάδα ως "οικόπεδο" της Γερμανίας και, αφετέρου, να πιέσει τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης να προσδεθούν περισσότερο στο άρμα της Γερμανίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπό το υφιστάμενο καθεστώς κατοχής της Γερμανίας, θα οδηγούσε στα πρόθυρα κατάρρευσης οικονομίες σαν την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Στην περίπτωση αυτή είτε θα διαλυόταν η ευρωζώνη, είτε οι οικονομίες αυτές θα αναγκάζονταν να προσδεθούν καθαρά στο άρμα της Γερμανίας.

Όσο για τη "μαλακή" δραχμή που προτείνει ο Φελμπερμάιερ, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στη διάρκεια της παλιάς ναζιστική κατοχής η λεηλασία των κατεχομένων χωρών της Ευρώπης δεν έγινε με την επιβολή ενιαίου νομισματικού συστήματος. Οι Γερμανοί είδαν ότι τους συμφέρει να κρατήσουν στην κυκλοφορία υπό τον έλεγχό τους και τα πρώην εθνικά νομίσματα των κατεχομένων χωρών.

Έτσι στην Ελλάδα εισήγαγαν το Γερμανικό στρατιωτικό μάρκο και παράλληλα τη μεσογειακή δραχμή, της οποίας η ισοτιμία καθοριζόταν αυθαίρετα από τις αρχές κατοχής. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν κυριολεκτικά να λεηλατήσουν την οικονομία της Ελλάδας, σε τέτοιο βαθμό που ποτέ δεν θα κατόρθωναν, αν είχαν σε κυκλοφορία μόνο το δικό τους νόμισμα, το μάρκο του Ράιχ. Μια ανάλογη λύση σκέφτονται και τώρα ως εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Δημοσιεύτηκε στην kontranews, 29/10/2016

του mitsos175

Τα διάφορα κόλπα που χρησιμοποιούν τα κόμματα έχουν προκαλέσει αηδία στον κόσμο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ραδιουργίες τους, όσον αφορά τα κανάλια. Το θέμα εντάσσεται στο μοίρασμα της πίτας μεταξύ των αρπακτικών, που βουτάνε εδώ και χρόνια το δημόσιο χρήμα.

Η ανεργία, τα χαράτσια, οι περικοπές των εισοδημάτων και φυσικά οι εξώσεις, αφορούν πολλούς περισσότερους, ενώ είναι πολύ σοβαρότερα. Αλλά ο καθένας έχει τον πόνο του, έτσι τα κανάλια ασχολούνται μόνο με το ΕΣΡ. Ούτως ή άλλως διέστρεφαν συστηματικά την πραγματικότητα, απέκρυπταν ειδήσεις, δημιουργούσαν ψεύτικες, γενικά προπαγάνδιζαν υπέρ της καταστροφής και της λεηλασίας μας, υπέρ της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την Πολυφωνία και την Ελευθερία του Λόγου. Ο Τσίπρας προσπάθησε αυτό που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί πριν από αυτόν: Να ελέγξει τα ΜΜΕ. Το ίδιο θέλει κι ο Μητσοτάκης, όπως κάθε....
αστός πολιτικός, αφού ο εγωισμός τους δεν αντέχει την αλήθεια. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, αφού η πολιτική τους είναι άδικη, παρανοϊκή και φασιστική με αποτέλεσμα την διάλυση των υποδομών και την φτωχοποίηση της πλειοψηφίας. Παρόμοια άλλωστε έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσε.

Η δημιουργία λοιπόν ολοκληρωτικού καθεστώτος με πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ είναι στόχος κάθε αστικού κόμματος. Ο Σαμαράς με το "μαύρο" στην ΕΡΤ ήταν ένα τυπικό δείγμα για το πως αναλαμβάνονται την πολυφωνία: Όλοι είναι "ελεύθεροι" να κολακεύουν τον "σωτήρα" και να συμφωνούν με τη γνώμη του. Αλλιώς έχουν κυρώσεις. Δεκαέξι κανάλια κι όχι μόνο τέσσερα θα λένε ψέματα, θα αναμασάν πόσο "καλό" είναι το μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι τάχα "δεν υπάρχει άλλος δρόμος". Φυσικά τα "ναζάκια" αυτά τα περιμέναμε. Κάθε δοσίλογος έτσι συμπεριφέρεται, αφού δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα πιο σάπιο: Ας δούμε κατ αρχήν ποιον πρότεινε ο Τσίπρας για πρόεδρο του ΕΣΡ: Τον Βύρωνα Πολύδωρα για τον οποίο έχουν γραφεί αρκετά. Ο Τσίπρας φυσικά το έκανε επειδή στριμώχθηκε. Ας δούμε τώρα πως αντέδρασε η ΝΔ. "Ο προτεινόμενος δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα". Αυτό είναι σωστό, στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα απολύτως προσόν. Αλλά κύριε Μητσοτάκη, ο συγκεκριμένος ήταν στην υπουργός σε κυβερνήσεις της ΝΔ, μάλιστα ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΣΟΥ. ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ; Φυσικά ΟΧΙ, αλλά γι αυτό ήταν υπουργός! Ο άχρηστος, όπως τον χαρακτήρισε επί της ουσίας ο αρχηγός της ΝΔ, ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 - 1992), Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1992), Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα αποδήμου ελληνισμού (1992 - 1993)...

Βλέπουμε λοιπόν πόσο αδίστακτοι, πόσο αμοραλιστές είναι; Μεταχειρίζονται τους άλλους σαν πιόνια. Στην περίπτωση του "υπουργού της ζαρντινιέρας" καλά του κάνουν, αλλά αυτή την τακτική την εφαρμόζουν σε όλους. Όταν χρειάζονται κάποιον τον υποστηρίζουν, ότι λάθος και να κάνει, ότι κουταμάρα και να πει. Όταν δεν τον χρειάζονται, απλά θυμίζουν τα σφάλματά του. Πετάνε με την ευκολία που πετάει κάποιος χρησιμοποιημένη χαρτοπετσέτα οποιονδήποτε.

Κι εδώ αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά τέτοιους αχρείους; Τόσο αδίστακτους με αυτή την ναζιστική νοοτροπία του υπεράνθρωπου; Αν και δεν πιστεύω ότι θα με ακούσουν, είμαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ τόσο στους νεοδημοκράτες όσο και στους οπαδούς των υπολοίπων κομμάτων και να τους προειδοποιήσω: ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ, σας έχουν κοροϊδέψει πολλές φορές, θα σας τη φέρουν πολύ άσχημα. Αυτό για να μην πείτε, ότι δεν ξέρατε. Ότι κι αν τάζουν είναι ψέματα, ετοιμάζουν μαζί το χειρότερο Μνημόνιο, ένα πραγματικό Αρμαγεδδώνα.

Ευτυχώς μείνατε πολύ λίγοι και θα απαλλαγούμε από τους τσοπαναραίους σας. Σταματήστε όμως κι εσείς να είστε γίδια που τρώνε κουτόχορτο. Αλλιώς σας αξίζουν τέτοιοι "ηγέτες", εφόσον είστε ανόητοι..

από το «Βαθύ Κόκκινο»

Αστοχίες και λάθη μας απομακρύνουν από τις αγορές

Ενα 4ο Μνημόνιο είναι στα σκαριά, άσχετα με την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και θα συνδεθεί με την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αλλά κυρίως με την αδυναμία επίτευξης των στόχων του 3ου.

Οδηγός στο 4ο Μνημόνιο θα είναι το ΔΝΤ που θέλει ελάφρυνση του χρέους όμως μόνο εφόσον γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και εφόσον αλλάξουν οι στόχοι του παρόντος Μνημονίου. Ταυτόχρονα, η ορατή πλέον αδυναμία να βγει η χώρα στις αγορές το 2018, κάνουν κοινό μυστικό την ανάγκη και για ένα 4ο Μνημόνιο.

Η διαπραγμάτευση για το χρέος θα οδηγήσει στην ανάγκη να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα και πρόσθετοι όροι, που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, επιδιώκοντας ένα Πρόγραμμα με πιο εφικτούς στόχους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πλέον είναι φανερό ότι δεν επαρκεί για να οδηγήσει στους στόχους. Το τρίτο μνημόνιο βάσει της κυβερνητικής επιλογής βασίζεται κατά 90% στην αύξηση των εσόδων δημιουργώντας μια προφανή ανισορροπία ως προς τη μείωση των δαπανών και αποστραγγίζοντας από κάθε ρευστότητα την οικονομία και την αγορά μέσω της αύξηση των φόρων.

Η κατάσταση που δημιουργεί όμως πολύ δύσκολα θα οδηγήσει στα νούμερα ανάπτυξης που στοχεύει για το 2017 και μετά.

Ηδη βλέπουμε την τρόικα να απαιτεί αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού και να θεωρεί ανεπαρκείς τις προβλέψεις και τα μέτρα του προσχεδίου και αυτά τώρα που αρχίζει η δεύτερη αξιολόγηση, αφού η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση, τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Οκτωβρίου του 2015.

Ενώ η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 2,7% έως και 2,8% το 2017, οι τελικές αξιολογήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015 γίνονται δυσμενέστερες, κρίσιμες παράμετροι για τα μακροοικονομικά αποτελέσματα του 2016, όπως τα έσοδα από τον τουρισμό το τελευταίο τρίμηνο, είναι αρνητικά, και γι’ αυτό το 2017 κινδυνεύει να οδηγήσει σε διαψεύσεις πολλών θετικών προβλέψεων. Και οι αστοχίες και τα αδιέξοδα κάθε Μνημονίου έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε ένα επόμενο.

Το τρίτο Μνημόνιο δεν δείχνει να έχει τελικά άλλη μοίρα ακριβώς γιατί βρίσκεται μπροστά σε αστοχίες και αδιέξοδα, που δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στις αγορές το 2018.

Ποιοι βλέπουν 4ο Μνημόνιο

Σχολιάζοντας το αν βλέπει 4ο μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Ε.Κ Β. Λεβέντης τόνισε ότι «οι δανειστές δεν ζητούν 4ο μνημόνιο, αλλά με τα νέα μέτρα που θα πάρουμε σε λίγο καιρό γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα, αναγκαστικά μας οδηγούν σε ένα 4ο μνημόνιο».

Τη βεβαιότητα του πως θα υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο, εφόσον η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή της πορεία, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. «Αν δεν επανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, όχι μόνο σε τέταρτο, αλλά και σε πέμπτο και έκτο μνημόνιο» σημείωσε. Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως δεν έχει αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης και πως διακατέχεται από παμπάλαιες αντιλήψεις. «Η κυβέρνηση κινείται με επικοινωνιακούς και αντιθεσμικές λειτουργίες και για αυτό δεν πιστεύω πως θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα», κατέληξε.

Αντίθετα ο Γιάννης Δραγασάκης όχι απλώς διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο αλλά υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας, για να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. «Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα η συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα ο όλος σχεδιασμός που έχουμε εμείς ως κυβέρνηση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για 4ο πρόγραμμα, για 5ο πρόγραμμα», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει μια νέα ρύθμιση από την αρχή του έτους για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα αποτελέσει κρίση για την Ευρώπη να μην τηρηθεί η συμφωνία.

Σε νέα μέτρα που ουσιαστικά θα αποτελούν 4ο Μνημόνιο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. «Ακριβώς επειδή η σημερινή κυβέρνηση ποτέ δεν ήξερε να διαπραγματευθεί, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα με την ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος και τελικά διαπραγματεύθηκε και αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα με τους χειρότερους δυνατούς όρους, διότι διεύρυνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και διότι παρέτεινε, και μάλιστα επί άγνωστο χρόνο, την παραμονή σε καθεστώς μνημονίου.

 Ενώ λοιπόν η χώρα τον Μάρτιο του 2015 φυσιολογικά θα μπορούσε να έχει φύγει από το μνημόνιο και να έχει ενταχθεί στην προληπτική πιστωτική γραμμή, και να έχει αρχίσει τις δοκιμαστικές και προστατευμένες προσπάθειες εξόδου στις αγορές με έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, βρέθηκε να είναι σε πολύ σκληρό μνημόνιο, με μεγάλο δάνειο μέχρι τα μέσα του 2018. Και τώρα βεβαίως αυτό που διεκδικούμε είναι τα συμπληρωματικά μέτρα που από το 2012 είχαμε συμφωνήσει με τους θεσμικούς εταίρους σε σχέση με το χρέος, μέτρα συμπληρωματικά ως προς τη μεγάλη παρέμβαση του 2012, μόνον που τα συμπληρωματικά μέτρα αυτά θα τα παίρναμε το 2015 χωρίς πρόσθετους όρους, ενώ τώρα αγωνιζόμαστε να τα πάρουμε μετά το 2018, με πρόσθετους όρους που θα συγκροτούν τέταρτο μνημόνιο.»

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/741065/den-glitonoyme-apo-ta-mnimonia-dedomeno-kai-to-4o-gia-to-xreos#ixzz4OeS8gDMl

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα είναι η κακώς εννοούμενη χρήση του πατριωτισμού. Γεμίσαμε με πατριώτες οι περισσότεροι εκ των οποίων όχι μόνο δεν είναι τέτοιοι αλλά είναι από αυτούς που πουλάνε την πατρίδα τους για μια θεσούλα στη Βουλή ή για ορισμένα αργύρια που συνήθως είναι πολλά.

Πατριώτες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, όπως και απάτριδες. Γιατί πατριώτης μπορεί να αυτοαποκαλείται κάποιος επειδή λέει ότι αγαπάει την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να είναι λαμόγιο, να κλέβει το Δημόσιο, να είναι αρχιδιαπλεκόμενος και να παίζει βρόμικα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Ένας Αμερικανός περιβαλλοντολόγος είχε πει κάποτε: «Ένας πατριώτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του εναντίον της κυβέρνησής της». Και πόσο δίκιο έχει. Διότι γεμίσαμε τα τελευταία χρόνια με γιαλαντζί πατριώτες οι οποίοι όταν είναι να πάνε κόντρα στην κυβέρνηση που κάνει κακό στην Ελλάδα κρύβονται ή συμβιβάζονται.

Τα γράφουμε αυτά διότι ακούστηκαν πολλά για τον Πολύδωρα ή για άλλους δεξιούς ή αριστερούς. Πόσο πατριώτες είναι, πόσο αδικούνται από την πολιτική, την κοινωνία ή την κριτική κάποιων που θέλουν να κάνουν κακό, όπως υποστηρίζουν αυτοί οι «πατριώτες».

Ας υποθέσουμε ότι ο Βύρων είναι καλός πατριώτης, καλός και τίμιος δεξιός που σέβεται τους θεσμούς και τους νόμους αν και κάνει κάπου – κάπου καμιά λαθροχειρία, όπως με τον διορισμό της κόρης του. Πόσο πατριώτης, όμως, είσαι όταν σου σφυρά ένας από τους χειρότερους Έλληνες, ο Αλέξης Τσίπρας και εσύ τρέχεις να του παράσχεις… δεξιό άλλοθι; Ο πρωθυπουργός αυτό που κάνει με τους δεξιούς που μαζεύει είναι απλά να δικαιολογεί τις δικές τους ανεπάρκειες και ανικανότητες και τίποτε παραπάνω. Κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι όλες οι συμμαχίες του και οι δεξιές διευρύνσεις του.

Ομοίως και με τον Καμμένο. Πόσο καλός δεξιός είναι δηλαδή ο ακομβίωτος στρατηγός που έχει γίνει το «σκυλάκι» του Τσίπρα και υπογράφει ό,τι του δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι είδους πατριωτισμός είναι αυτός και πόσο… δεξιός είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι λοιποί ψεκασμένοι όταν γίνονται στήριγμα της πιο εξευτελισμένης κυβέρνησης που πέρασε ποτέ; Που προδίδει κάθε μέρα την Ελλάδα; Που την καταστρέφει και την οδηγεί σε νέες εθνικές τραγωδίες; Κι όλα αυτά με σφραγίδα και υπογραφή ενός δεξιού… πατριώτη;

Λένε ότι είναι πατριώτης όποιος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δύο και τρεις φορές γιατί μίσησε τη ΝΔ του Σαμαρά ή του Μεϊμαράκη. Πόσο μίσος και πόση αηδία να αισθανθείς για ένα κόμμα άραγε ώστε να φτάσεις στο σημείο να ψηφίσεις και να στηρίξεις τους προδότες τους Έθνους; Τον Τσίπρα, τον Φίλη, τον Μπαλτά ή την Γεροβασίλη; Τι είδους πατριωτισμός είναι αυτός να γίνεσαι η ορντινάτσα των Συριζαίων και να τους κάνεις τεμενάδες ή να τους εξυμνείς με την πρώτη ευκαιρία;

Εντάξει, ο Πρ. Παυλόπουλος καλά έκανε και δέχθηκε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποιος θα αρνιόταν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα; Αλλά είναι πατριωτισμός εκ μέρους του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος είναι και κορυφαίος συνταγματολόγος, να βλέπει την κατάλυση του Συντάγματος και να σιωπά; Θυμάστε ότι δέχθηκε τον Παππά την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού για τις άδειες όταν όλος ο κόσμος έλεγε ότι πρόκειται για μια παράνομη διαδικασία; Τι έκανε ο Πρόεδρος; Είπε κάτι γι’ αυτό ή για τόσα άλλα που έχει κάνει η κυβέρνηση κατά της πατρίδας;

Να μας συγχωρήσουν οι καραμανλικοί για τα όσα γράφουμε. Ασφαλώς δεν είναι όλοι ίδιοι και ασφαλώς δεν πρέπει να παίρνει η μπάλα τους πραγματικούς πατριώτες αυτής της πτέρυγας της ΝΔ. Όπως και σε άλλους δεξιούς χώρους υπάρχουν άθλιοι και απάτριδες, έτσι και στο κόμμα των νοικοκυραίων θα βρεις πολλούς τέτοιους. Όμως, είναι αδιανόητο να συμμαχείς με τον εχθρό και να το διαλαλείς κιόλας. Π.χ. τι ήταν αυτό που είπε ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή ο κ. Αντώναρος: «Η προσπάθεια απαξίωσης ενός έντιμου ανθρώπου με μεγάλη πολιτική πείρα και βαθειά μόρφωση τον αδικεί καταφανέστατα. Πρόκειται για ένα πατριώτη με την πραγματική έννοια του όρου που δεν δίστασε ποτέ να πει τη γνώμη του». Μα αυτό είναι το ζήτημα; Ο Αντώναρος δεν είδε τον «Μπουσίντο» όταν εξυμνούσε την Χρυσή Αυγή ή όταν έκανε κόμμα με τον άλλο γίγαντα της πολιτικής και «υπερπατριώτη» της τζάμπα μαγκιάς τον Νίκο Νικολόπουλο;

Άραγε ο κ. Αντώναρος θεωρεί πατριωτικό να πηγαίνει ένας «δεξιός» στο Μαξίμου και να λέει ότι βρήκε ταύτιση απόψεων με τον Τσίπρα; Σε τι να ταυτιστείς με τον πρωθυπουργό της καταστροφής; Τι να πεις με έναν άνθρωπο που ακόμη δακρύζει γιατί έκανε καταλήψεις στα σχολεία, γιατί οι μπαχαλάκηδες καίνε ακόμη την Αθήνα ή γιατί έχει αποδεδειγμένα απαξιώσει την Εκκλησία και την Ορθοδοξία;

Ας τελειώνουμε με την παραμύθα των πατριωτών. Ο καθένας που αγαπάει πραγματικά την πατρίδα του ξέρει καλά τι σημαίνει η έννοια αυτή για τον Έλληνα, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε.

Όποιος βγήκε στη… λαϊκή και πουλάει πατριωτισμό με το τσουβάλι για να κάνει καριέρα και να βγάλει λεφτά φαίνεται από την άνοδο που έχει στη ζωή του και την καριέρα του. Γιατί δυστυχώς οι γιαλαντζί πατριώτες επιβιώνουν στην Ψωροκώσταινα η οποία όμως κινδυνεύει πλέον να καταστραφεί από δαύτους.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι οι ξεπουλημένοι δεν είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς. Όχι, όμως, να μας κοροϊδεύουν και στα μούτρα μας.

πηγή

του Δημήτρη Τζιαντζή

«Σ’ ένα πολιορκημένο φρούριο, η διαφωνία είναι προδοσία», είχε γράψει σε παλιότερο άρθρο ο αυλοκόλακας του Αλέξη Τσίπρα Χάρρυ Κλυνν, εξαπολύοντας βρισιές και κατάρες σε όσους τολμούν και αμφισβητούν τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.

«Έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει», έγραψε την Τετάρτη το βράδυ στο φέισμπουκ ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας την απόφαση-κόλαφο για την κυβέρνηση του ΣτΕ, με την οποία κρίνει αντισυνταγματική τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Η απόφαση του ΣτΕ από τη μια πλευρά αποτελεί βαρύτατη ήττα που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσε στην παραίτηση της κυβέρνησης, όμως από την άλλη ενισχύει την ηγετική ομάδα και δίνει εύσχημο άλλοθι στην αφήγηση της Κουμουνδούρου ότι «παλέψαμε αλλά ηττηθήκαμε».

Έτσι, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, η δικαστική ήττα της κυβέρνησης και η επιστροφή ....
της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και ακυρώνει όλες τις κοινωνικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών!

Προφανώς αυτό το επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για να δικαιολογηθεί η αθέτηση υποσχέσεων, όπως η προοπτική επιστροφής της 13ης σύνταξης το 2017 «εάν επιτευχθούν οι ι δημοσιονομικοί στόχοι»: «Είδατε; Θέλαμε, αλλά δεν μας άφησαν».

Λίγες μέρες πριν, στις εσωκομματικές εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο, η Όλγα Γεροβασίλη, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Αριστείδης Μπαλτάς έμειναν εκτός του κορυφαίου οργάνου, παρά τη σχετική συμφωνία μεταξύ των τάσεων, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της ηγετικής ομάδας. Και όμως, μετά τις απίθανες δηλώσεις Γεροβασίλη καμία εσωκομματική πτέρυγα του ι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «53+», ούτε η δεξιόστροφη πλατφόρμα 2010 δεν ψέλλισαν λέξη κριτικής για τα λογικά άλματα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί σε περίοδο κρίσης, όταν το διακύβευμα είναι η παραμονή στην εξουσία όλοι συσπειρώνονται πίσω από τον άνθρωπο που πιστεύουν ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχειά της. Η Ρένα Δούρου είπε ότι οι τάσεις πρέπει να αυτοδιαλύονται αμέσως μετά το συνέδριο και όπως τόνισε με νόημα «το κόμμα-κράτος, το παντοδύναμο κόμμα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του». Παρά τις διακηρύξεις ενάντια στον κατακερματισμό και τα πολλαπλά κέντρα λήψης αποφάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να σπάσει το κορυφαίο όργανο του κόμματος σε δύο διαφορετικά.

Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης και το Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα είναι καθαρά κομματικό. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα για τα τακτικά και έκτακτα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, ενώ παράλληλα θα καθορίζει και την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε ιδιαίτερα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη συμπεριλάβει στην εισήγησή του για το νέο αναβαθμισμένο Πολιτικό Συμβούλιο τον πρώην στενό συνεργάτη του, τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλετη, μετά την - κόντρα του τελευταίου με το Μαξίμου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει» και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό που εκτιμά την ειλικρίνεια.

Οι «53» έσπευσαν να πάρουν θέση στη σύγκρουση για τις ιδιωτικοποιήσεις τασσόμενοι στο πλευρό του υπουργού Περιβάλλοντος με κείμενο που τιτλοφορείται: «Γιατί ο Σκουρλέτης έχει δίκιο».

Η μάχη και η αντίσταση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια αναγορεύεται νέα Μεγάλη Ιδέα του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο και αυτή η μάχη αποδείχτηκε ότι τελικά είχε κοντά ποδάρια.

Παρά τις κορόνες, ο Πάνος Σκουρλέτης τελικά υπέγραψε το ξεπούλημα του 17% των μετοχών της ΔΕΗ με την οποία διαφωνεί έντονα. Με τη σχετική απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου, εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Αλώστε, στην πρόσφατη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς παρατηρήθηκε «σύμπτωση απόψεων» και τονίστηκε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων βρίσκεται «σε καλό δρόμο, χωρίς ουσιαστικές εκκρεμότητες ή αντιθέσεις». Όπως σχολίασε σε συνέντευξη του ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης: «Είμαστε καταδικασμένοι να πορευόμαστε ανάμεσα σε αντιφάσεις».

από το «Πριν» μέσω του «Βαθύ Κόκκινο»

Oι επιπτώσεις του Ισλάμ στην Γερμανία.Δείτε πως έχει γίνει η Γερμανία με τους Ισλαμιστές μετανάστες το ντοκιμαντέρ έκανε το κανάλι ZDF και έγινε με Ελληνικούς υπότιτλους


Δεν είναι πλάκα, αλλά μια πραγματικότητα. Η αλλαγή της ώρας στις ελεύθερες περιοχές και η μη αλλαγή στα κατεχόμενα, μετά από απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, επηρεάζει και προγραμματισμένες συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα (διαπραγματευτές, τεχνικές επιτροπές κ.λπ.).

Θα πρέπει εφεξής να υπάρχει διευκρίνιση για την ώρα ( «ελληνοκυπριακή ώρα» και «τουρκοκυπριακή ώρα»). Τα υπόλοιπα επί σκηνής. Θα είναι και τραγωδία και κωμωδία μαζί. Κατά τα άλλα θέλει λύση μέχρι το τέλος του 2016 ο Ερντογάν και η παρέα του στην Τουρκία και στα κατεχόμενα.

Κ.ΒΕΝ.
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-paraskinio/40/338170/ellinokypriaki-ora-tourkokypriaki-oraΚείμενο Ειδικού Συνεργάτη
Έναν μοναχικό και δύσκολο αγώνα δίνει εδώ και μερικούς μήνες στην Θράκη ένας έλληνας μειονοτικός προσπαθώντας να αποκρούσει τις επιθέσεις των φανατικών και του Προξενείου, αλλά και την υπονόμευση από συμφέροντα που βολεύονταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ροδόπη από την σύγκρουση, την αντιπαράθεση, την διαίρεση.

Ο Σελήμ Ισά, ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Επιτροπής των Βακουφίων της πόλης εδώ και 20 μήνες δίνει την δική του μάχη και παρά τις αντίξοες συνθήκες οι προσπάθειες του αποδίδουν καρπούς ,που αποτελούν ίσως την μοναδική εδώ και χρόνια αχτίδα φωτός στο μειονοτικό στην Ροδόπη.
Ο Σελήμ διορίστηκε Πρόεδρος στην Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) τον Γενάρη του 2016, ενώ για ένα οκτάμηνο πριν ήταν τύποις αντιπρόεδρός της – και στην πραγματικότητα ιθύνων νους.
Ο διορισμός του σε μία θέση που μέχρι τότε ήταν συνώνυμο της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης (για να το πούμε κομψά) ήταν το σημείο καμπής στην ιστορία του θεσμού, στο εξής θα μιλάμε για την εποχή πριν τον Σελήμ και για την μετέπειτα.
Η ΔΕ επί δεκαετίες λειτουργούσε ως φυτώριο διαφθοράς και ως ταμείο χωρίς …ταμία. Μειονοτικοί και πλειονοτικοί, που έβρισκαν την κατάλληλη άκρη εκμεταλλεύονταν την τεράστια περιουσία της για ίδιον όφελος και άφηναν τον πραγματικό δικαιούχο – δηλαδή την τοπική μουσουλμανική κοινωνία – χωρίς κανένα κέρδος.
Ποιος θα μπορούσε να επιδείξει ακεραιότητα χαρακτήρα όταν απουσιάζει κάθε θεσμικό πλαίσιο, κάθε έννοια ελέγχου, και μάλιστα σε μια κοινωνία σαν την δική μας προ κρίσης, όπου η κλεψιά ήταν ο κανόνας;
Οι ιθύνοντες της ΔΕ όχι μόνο δεν νοιάζονταν για την διάσωση – αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζονταν, όχι μόνο την άφηναν να ρημάζει αλλά και επί δεκαετίες δεν έδιναν δραχμή στο ελληνικό κράτος από τα συσσωρευμένα χρέη τους!

Εξόφληση χρεών

Με μια δυο μικροαλλαγές στο προσωπικό της ΔΕ ο Σελήμ έπιασε δουλειά, με πρώτη μέριμνά την τήρηση της νομιμότητας. Τα χρέη της ΔΕ προς τον δήμο Κομοτηνής είχαν ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ και με τους τόκους τις 200.000, αφού κάποια οφείλονταν από 25 χρόνια πριν!
Ο Σελήμ μπήκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων και έκτοτε ο Δήμος εισπράττει μια μηνιαία δόση κοντά στα 3.000 ευρώ. Με τρόπο ανάλογο κινήθηκε και για το Κτηματολόγιο, όπου δεν είχαν δηλωθεί ποτέ τα ακίνητα της ΔΕ, δήθεν αναμένοντας κάποιαν ευνοϊκή ρύθμιση.
Ξαφνικά άρχισαν να …βρίσκονται τα χρήματα και βαθμηδόν να δηλώνονται τα ακίνητα της ΔΕ, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητές της προς το ελληνικό Δημόσιο.

Τεμένη
Σημαντικό δείγμα γραφής δόθηκε τον Απρίλιο του 2015, όταν παραμονές της έλευσης στην Κομοτηνή του συνεδρίου της FUEN (Ομοσπονδία μειονοτικών κομμάτων της Ευρώπης) κάηκε το τζαμί Μαχμούτ Αγά, πίσω από το κεντρικό πάρκο της πόλης. Προβοκάτσια ή όχι, θα ήταν μεγάλη δυσφήμηση αν στον ερχομό των ξένων ένα μουσουλμανικό τέμενος έχασκε καμμένο.
Παρά το ασφυκτικό όριο των τριών εβδομάδων, οι εργασίες έγιναν πυρετωδώς με διπλοβάρδιες και το τζαμί έγινε εγκαίρως πραγματικά καινούργιο! Το μόνο τέμενος της Κομοτηνής που παρέμενε σε κακή κατάσταση ήταν αυτό του «Ταμπακχανέ», για το οποίο τα παράπονα των μειονοτικών δεν ήταν αδικαιολόγητα.

Ο Σελήμ ξεκίνησε εργασίες και έρανο για την αναστήλωση του μιναρέ αλλά και του τζαμιού γενικότερα. Ο έρανος που έγινε έδειξε πόσο ριζικά διαφοροποιήθηκε η στάση του απλού μουσουλμάνου έναντι του θεσμού της ΔΕ, που παλιότερα τον έβλεπαν περίπου ως πρακτόρικο: δεκάδες χιλιάδες ευρώ προσφέρθηκαν, σχεδόν όλα σε υλικά, καθ’ υπόδειξη του νέου προέδρου. Κι αυτό παρά το σαμποτάζ που έκανε ο τουρκομουφτής Σερήφ στα χωριά που ήλεγχε και έδινε γραμμή να μην δώσει κανένας τίποτε. Άλλωστε όλοι οι έρανοι που διενεργούνται πια από την ΔΕ, της αποδίδουν δύο και τρεις φορές περισσότερα χρήματα από άλλοτε, παρότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους πάντες!

Ήδη το «Ταμπακχανέ» ολοκληρώθηκε εξωτερικά με τρόπο εντυπωσιακό και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνιά του, προς απογοήτευση όσων προθυμοποιήθηκαν ακόμη και να «λαδώσουν» τον Σελήμ για να μην το αναστηλώσει και στερηθούν αυτοί το τεκμήριο της «ελληνικής καταπίεσης»!


Σχολεία

O Σελήμ Ισά
Το μεγαλύτερο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής είναι το Ιδαδιέ. Μέσα στο καλοκαίρι του 2015 ανακαινίστηκε ριζικά (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κουφώματα, σοβάδες, βάψιμο, οροφές…) με κοστολόγιο χαμηλότερο εκείνου που προ διετίας είχε πληρωθεί μόνο για ένα χέρι μπογιάς! Οι έπαινοι όλων των γονέων στα εγκαίνια του Σεπτεμβρίου 2015 προς την διοίκηση της ΔΕ ήταν ανυπόκριτοι και φυσικά απολύτως δικαιολογημένοι, αφού ήταν η πρώτη ανακαίνιση από το …1955.
Οι απαραίτητες συντηρήσεις έγιναν και στα μειονοτικά σχολεία του Kιρ Μαχαλά και στου Γενιντζέ Μαχαλά. Μιλάμε για αντικατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, για σοβάντισμα – βάψιμο – επισκευές κουφωμάτων κτλ.
Το ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ διέθετε ένα οικοτροφείο όπου έμεναν οι μαθητές από τα γύρω χωριά. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, το κτίριο άλλαξε όψη και ήδη φιλοξενεί μεσοβδόμαδα τα 40 περίπου αγόρια που φοιτούν σ’ αυτό αλλά και τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που ήδη ξεκίνησαν σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη πρωτοβουλία που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα χώρου στο μειονοτικό σχολείο του Μάστανλη.
Εκεί που η πολιτεία σχεδίαζε να φτιάξει – πότε άραγε; – νέο μειονοτικό σχολείο κόστους 1.000.000 ευρώ (!), ο Σελήμ βρήκε άλλη, άμεση λύση με λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που αυτές τις μέρες υλοποιείται.
Άλλο ένα θέμα τριβής μεταξύ της μειονοτικής κοινωνίας και της πολιτείας εξαφανίζεται, χωρίς να δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ.

Νεκροταφεία
Οι χώροι των μουσουλμανικών νεκροταφείων ήταν παρατημένοι και σχεδόν άβατοι από την άγρια βλάστηση και την τέλεια εγκατάλειψη. Αυτήν την προσβολή προς την μειονοτική κοινωνία την έσβησε ο Σελήμ με διαρκείς εργασίες οι οποίες έφεραν τα νεκροταφεία της μειονότητας σε μια κατάσταση που κανείς δεν είχε ξαναδεί: τα χόρτα κουρεμένα, τα ξερά δέντρα κομμένα, οι διάδρομοι τσιμεντοστρωμένοι, οι τάφοι αριθμημένοι, οι περιφράξεις καινούργιες, οι τοίχοι βαμμένοι…
Στο τελευταίο μπαϊράμ αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης όλων όσων τα επισκέφθηκαν κι έφυγαν εντυπωσιασμένοι από την πρωτοφανή μέριμνα.
Απόδειξη της εντατικής εργασίας είναι και η αγορά δύο επαγγελματικών οχημάτων για τις δουλειές που απαιτεί η συντήρηση τέτοιων χώρων.

Φροντίδα παντού

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι χώροι της αρμοδιότητας της ΔΕ έχουν πια κάποιον να τα φροντίζει. Από τον καθαρισμό των μαρμάρων στους τάφους του Γενί τζαμί μέχρι την μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης στη Μουφτεία και από την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων μέχρι την φύλαξη των κεντρικών τεμενών με συστήματα ασφαλείας κτλ.
Με τις εργασίες αυτές δίνεται εργασία σε πλήθος ανθρώπων (μεταξύ αυτών και σε κάποιους Σύριους πρόσφυγες που μένουν προσωρινά στην Κομοτηνή) αλλά και κινείται η τοπική αγορά.
Εδώ πρέπει να τονιστεί η επιμονή του Σελήμ στους προμηθευτές για ελληνικά προϊόντα, ασχέτως τιμής, κάτι ακατανόητο για ορισμένους εξ αυτών…

Κοινωνική παρουσία
Η κοινωνική – φιλανθρωπική δραστηριότητα της ΔΕ επί Σελήμ έχει απογειωθεί. Πλέον δεν είναι μόνο ότι το ταμείο της είναι εύρωστο αλλά και ότι ο πρόεδρός της κινήθηκε έξυπνα και εξασφάλισε μερίδιο στην βοήθεια τροφίμων του Δήμου Κομοτηνής.
Για πρώτη φορά τόσες χειμαζόμενες οικογένειες μουσουλμάνων δέχονται βοήθεια, είτε στο τζαμί είτε στο σπίτι τους, φέτος και με διανομή σχολικών τσαντών και υλικού για παιδιά απόρων.
Ταυτόχρονα, με δική του πρωτοβουλία ο Σελήμ επισκέφθηκε επαγγελματίες (αμφοτέρων των θρησκευμάτων) που πληρώνανε υψηλά ενοίκια στην ΔΕ – βάσει παλιών συμβολαίων – και τα μείωσε στους καλοπληρωτές, πριν ακόμη αυτοί το ζητήσουν!

Παράλληλα έστειλε στα δικαστήρια όσους χρωστούσαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά και αρνούνταν συμβιβασμό – συνήθως για πολιτικούς λόγους.
Σημειωτέα και η προ μηνών (29/3/2016) μεταφορά 20 τόννων βοήθειας στους πρόσφυγες της Ειδομένης (τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες κτλ), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως για την ίδρυση του κοινωνικού ιατρείου Κομοτηνής, η ΔΕ ήταν ο πιο γενναιόδωρος χορηγός.

Το προξενικό κύκλωμα

Υπήρχαν ωστόσο και ζητήματα ηθικής τάξεως – κι εθνικής σημασίας – προς τακτοποίηση.
Ο τουρκομουφτής Ιμπραήμ Σερήφ συνέχιζε να υπονομεύει τον νόμιμο μουφτή (και πεθερό του Σελήμ) Μέτσο Τζεμαλή, νοικιάζοντας γραφεία της …ΔΕ!
Καταγγέλθηκε το συμβόλαιο και ο ευνοούμενος της Άγκυρας τα μάζεψε κι έφυγε (σήμερα εκεί στεγάζεται το οικοτροφείο των 15 κοριτσιών που φοιτούν στο Ιεροσπουδαστήριο). Αυτονόητο; Για τη Θράκη καθόλου! Ο ομόλογος του Σερήφ στην Ξάνθη, ο Αχμέτ Μέτε, λ.χ., μένει δωρεάν σε ακίνητο της τοπικής ΔΕ. Επίσης ο Σελήμ έχει καλέσει την προξενική ΠΕΚΕΜ να του αδειάσει τη γωνιά από το ακίνητο που επί δεκαετίες καταλαμβάνει (επί της Λεωφόρου Ηρώων) και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια, με βέβαιη την θετική κατάληξη για τον ιδιοκτήτη.
Η μεγάλη σύγκρουση αναμένεται βέβαια στο στέκι της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», το οποίο επίσης ανήκει στην ΔΕ, αλλά οι διοικούντες το παράνομο σωματείο δεν έδωσαν ποτέ ενοίκιο (γιατί «δεν θέλουν να αναγνωρίσουν» την ΔΕ).
Επειδή οι προξενικοί το έχουν ως σύμβολο «αντίστασης» και εκεί διοργανώνουν όλες τους τις εκδηλώσεις, αναμένεται να ρίξουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να αποτρέψουν μια έξωσή τους.
Ώς στιγμής οι κρούσεις για πληρωμή ενοικίου (και για τα 31 χρόνια που πέρασαν!) από την πλευρά του Σελήμ είναι προφορικές αλλά αναμένονται και οι έγγραφες…

Το μέλλον
Όλα αυτά έχουν ήδη αλλάξει το κοινωνικό κλίμα στην Κομοτηνή (δείτε λ.χ. στο Facebook της ΔΕ την επισκεψιμότητα και τα likes) και πρόκειται να το μεταστρέψουν συνολικά.
Μία και μοναδική επιλογή προσώπου στην κατάλληλη θέση έδειξε τι δυνατότητες υπάρχουν για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, χωρίς να δαπανηθεί μία δεκάρα!
Η χρηστή και άρτια διαχείριση, βεβαίως, προϋποθέτει εντιμότητα, θάρρος, ικανότητες και φιλοπατρία, στοιχεία που ποτέ δεν είχαν εμφανιστεί στους παλαιότερους διοικούντες της ΔΕ.
Το αποτέλεσμα ήταν η διαρκής δυσφήμηση της ελληνικής πολιτείας, η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων της Κομοτηνής, η εικόνα της εγκατάλειψης σε όλα τα βακούφια, με αντάλλαγμα το μαύρο χρήμα στις τσέπες των ιθυνόντων. Ιθυνόντων που τώρα εκτίθενται ανεπανόρθωτα από όσα πετυχαίνει ένας ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ο Σελήμ Ισά, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ούτε από απειλές ούτε από καλοπιάσματα και δηλώνει χαμηλοτόνως ότι απλώς κάνει το καθήκον του.

https://mignatiou.com/2016/10/i-diachiristiki-kosmogonia-tou-selim-isa-stin-komotini-mia-achtida-fotos-sta-mionotika/

Σε μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη για τη χριστιανοσύνη, αλλά και την ανθρωπότητα, προχώρησαν επιστήμονες – και μάλιστα Έλληνες – στον εμβληματικό ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, αποκάλυψαν για πρώτη φορά στα χρονικά, τη μαρμάρινη »ταφική πλάκα του Ιησού», κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κουβουκλίου και του εσωτερικού τάφου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Άρης Πετάσης
Με τον ανωτέρω τίτλο, ένας νέος και υποσχόμενος Κύπριος επιστήμονας, συνεργάτης εκδόσεων του Κέιμπριτζ, ο κ.Άρης Πετάσης*, προφανώς ανάστημα αυτού του περίφημου πανεπιστημίου, δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο τοποθέτησης των σημερινών πυρετικών Δυτικών «φροντίδων» για το Κυπριακό υπό το αμείλικτο φως του «ιστορικού» του προβλήματος.

Στην κατακλείδα του, γίνεται σαφές ότι το άρθρο στοχεύει να υπογραμμίσει και προς τη ρωσική πλευρά τις συνέπειες της επιδιωκόμενης να επιβληθεί «λύσης», αλλά και για την ελληνική και κυπριακή πλευρά μεγάλη παραμένει η διδακτική χρησιμότητά του -όσο και αν ανασύρει από τα ντουλάπια της εθνικής συνείδησης τριών γενεών απωθημένους σκελετούς εθνικής ενοχής και τεκμήρια φυλετικής παρακμής.

Για τις δυο ανωτέρω πλευρές χρησιμότητας -αυτές τις μέρες αναπόλησης επετειακού κλέους- προτείνεται η δημοσίευσή του σε μετάφραση όπως και στο αγγλικό πρωτότυπο.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

«Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα και της Ρωσίας. Οι σημερινές στραβίζουσες διαπραγματεύσεις, φαινομενικά μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων (82% ελληνικής και 18% τουρκικής) είναι αυστηρά κατευθυνόμενες από το ΝΑΤΟ, υπό την συνεχή επιτήρηση 40.000 τουρκικού στρατού κατοχής του 37% της γης και του 54% των ακτών της Κύπρου. Σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου συναντά κανείς την έμμονη ιδέα για τη Ρωσία της Βρετανίας και της διαδόχου της στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) Αμερικής.

Ο παράγοντας Ρωσία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο το 1878 (και πριν, φυσικά.) Το 1878 οι Οθωμανοί εκχώρησαν την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα της βρετανικής στρατιωτικής υποστήριξης στους Οθωμανούς (διάβαζε Τούρκους) σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρούσε να καταλάβει οθωμανικά εδάφη στην Ασία. Βλέπουμε έτσι να μεταχειρίζονται τον λαό της Κύπρου ως εμπόρευμα, με τη Βρετανία και την Τουρκία να λειτουργούν ως επιχειρηματίες και τη Ρωσία ως εχέγγυο.

Με την έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κύπρος τέθηκε υπό βρετανική στρατιωτική κατοχή (1914-1925) και στη συνέχεια κηρύχθηκε Αποικία του Βρετανικού Στέμματος (1925-1960). Κατά τον 1ο Π.Π., όταν η Τουρκία συμμάχησε με την πλευρά που νικήθηκε, η Βρετανία υποσχέθηκε να εκχωρήσει την Κύπρο στην Ελλάδα, όπως είχε κάνει το 1864 με τα Επτάνησα. Αλλά η Βρετανία με απιστία παραβίασε την υπόσχεσή της, λόγω της εμμονής της να αποκλείσει τη Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 δημιούργησε το νέο τουρκικό κράτος, το οποίο με τη σειρά του αναγνώριζε επίσημα την βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου (άρθρο 20).
Οι Βρετανοί δεν εμπιστεύονται τους ΄Ελληνες, λόγω των ευμενών ελληνικών αισθημάτων για τη Ρωσία. Εκτός των πνευματικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων, η Ρωσία επάξια κέρδισε την εκτίμηση των Ελλήνων. Το 1779, με εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης, οι αδελφοί Ορλώφ επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να ελευθερώσουν τους ΄Ελληνες από τον τουρκικό ζυγό. Ο ΄Ελληνας στρατηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης, που πολέμησε εναντίον του Ναπολέοντα ως αξιωματικός του Ρωσικού Ιππικού, ηγήθηκε του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας εναντίον των Τούρκων. ΄Ενας υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της ελευθερωμένης Ελλάδας. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου του 1827, στην οποία συνετρίβη ο τουρκικός στόλος, άρχισε από τους Ρώσους (με τον αντιναύαρχο Λόντεβικ Χέϋντεν, του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Στόλου) και τότε, για να μην μείνουν εκτός, η Γαλλία και η Βρετανία (με τον φιλέλληνα αντιναύαρχο ΄Εντουαρντ Κόδρικτον) μπήκαν στη μάχη. Αυτό οδήγησε το 1829 στην ανεξαρτησία για ένα κομμάτι ελληνικής επικράτειας.

Αμέσως μετά τον 2ο Π.Π., όταν το θέμα της Κύπρου ανέκυψε ξανά, οι Βρετανοί συζήτησαν την ιδέα εκχώρησης της Κύπρου στην Ελλάδα. Αλλά το πράγμα σταμάτησε όταν Βρετανοί (και Αμερικανοί) όρθωσαν πονηρά τον υποθετικό κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα κομμουνιστική και να συμπαραταχθεί με την Σοβιετική ΄Ενωση (διάβαζε Ρωσία.) Φυσικά η Συμφωνία της Γιάλτας είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (η Ελλάδα περιερχόταν στη Δύση κατά 90%), ενώ η μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη που Βρετανοί και Αμερικανοί παρείχαν στους αντικομουνιστές σφράγισε την τύχη των κομμουνιστών. Και εδώ πάλι οι θεμιτοί εθνικοί πόθοι των Ελλήνων της Κύπρου καταπνίγηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της έμμονης ιδέας των Δυτικών για τη Ρωσία.

Χρόνια αργότερα και μετά την εκχώρηση στην Κύπρο μιας αλυσοδεμένης ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς το 1960, το ΝΑΤΟ κατηγορούσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για στενές σχέσεις με τους Κύπριους κομμουνιστές και άρχισε να δουλεύει ακούραστα για την διάλυση της Δημοκρατίας της Κύπρου, για τον φόβο ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τους «κομμουνιστές» ως την αιχμή της σφήνας για να διεισδύσει στην Κύπρο. Όλα αυτά ήταν βέβαια ανοησίες. ΄Ετσι έβαλαν σαν στόχο τους να αντικαταστήσουν τη Κυπριακή Δημοκρατία με ένα νέο αμάλγαμα, κυβερνώμενο κατά 50-50 από το 18% των Τούρκων και το 82% των Ελλήνων, που θα εισαγάγει την τυραννία της μειοψηφίας και την κυβερνητική παράλυση.

Αυτό αποβλέπει να εξασφαλίσει τους δύο στόχους του ΝΑΤΟ στην Κύπρο: α) Να εγκαθιδρύσει καθεστώς που θα παραλύει από τα βέτο της τουρκικής μειοψηφίας, έτσι ώστε να μην μπορούν ποτέ οι ΄Ελληνες να πάνε με την φιλική Ρωσία και β) να εγκαταστήσει στην Κύπρο μια δεύτερη στρατιωτική ΝΑΤΟ-ϊκή (τουρκική) παρουσία, (επιπλέον της βρετανικής.)Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν, σ’ αυτή τη σειρά, Κύπρο, Κρήτη και Ελλάδα, ως ορμητήρια εναντίον οιουδήποτε αποτολμά να μην υποκύπτει στις αμερικανικές υποδείξεις. Στα τελευταία 20 χρόνια το ΝΑΤΟ και Σια χρησιμοποίησαν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για να βομβαρδίζουν κάθε τόσο ένα πλήθος χωρών.

Τώρα το ΝΑΤΟ απέχει ένα βήμα μόνο από του να πετύχει και τους δυο στόχους του στην Κύπρο. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε ήδη όταν η ελληνική νομενκλατούρα της τελευταίας οκταετίας δέχτηκε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από ένα κράτος Φρανκεστάϊν του 50-50. ΄Οσον αφορά την πρόσθετη βάση του ΝΑΤΟ όλα τα πυροβόλα είναι τώρα στραμμένα στους ήδη καταπτοημένους ΄Ελληνες εκπροσώπους. Το ΝΑΤΟ είναι αισιόδοξο. Μ’ αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να σφραγίσει τη μοίρα της Ελλάδας και της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά όχι ακόμη, αφού έχει συμφωνηθεί να εκτεθεί η λύση σε δημοψήφισμα.

Εάν το σχέδιο περάσει, οι ΄Ελληνες (κύπριοι) θα εξωθηθούν στον δρόμο της μετανάστευσης. Θα δυναστεύει η αβεβαιότητα, θα επικρατεί η διένεξη, η βία και η τρομοκρατία σε βάρος των Ελλήνων, πιθανότατα οργανωμένη από την Τουρκία. Χωρίς μια σοβαρή κεντρική κυβέρνηση, μαζικός εποικισμός από την Τουρκία θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως, αφού κάθε έλεγχος θα έχει εξαφανισθεί.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δικαίως κατήγγειλε πρόσφατα τη Δύση για επίμονες προσπάθειες να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις και να σπρώξουν σε μια λύση με κάθε θυσία. Προειδοποίησε για την επανάληψη του φιάσκο του 2004, όταν το καταστροφικό ΝΑΤΟ-ικό σχέδιο, (μασκαρεμένο ως Σχέδιο- Ανάν ), απορρίφθηκε μαζικά από τον κυπριακό λαό, ενώ απροκάλυπτα στηρίχτηκε από αυτούς που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία. Οι ίδιοι κύκλοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σημερινό σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Ευτυχώς, μέγα χάσμα χωρίζει ορισμένους από τους σημερινούς προύχοντες και τον λαό της Κύπρου, δοθέντος ότι ο λαός θέλει μια δημοκρατική και όχι μια ΝΑΤΟ-ϊκή λύση. Παρεμπιπτόντως, η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επανειλημμένα από το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Κύπρο στις τάξεις του, ξεχνώντας ότι βασικός αντικειμενικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η περικύκλωση της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει τώρα ανάγκη να πάρει σταθερά θέση υπέρ μιας δημοκρατικής λύσης. Χρησιμοποιώντας το μεγάλο διπλωματικό της εκτόπισμα, η Ρωσία μπορεί να ματαιώσει το σχέδιο του ΝΑΤΟ προτού πάει σε δημοψήφισμα. Μια ισχυρή στάση της Ρωσίας θα εμψυχώσει τον λαό της Κύπρου. Εάν οι ΄Ελληνες συνθηκολογήσουν, το ΝΑΤΟ θα γίνει από εκεί κι’ έπειτα ο χορογράφος της πολιτικής ζωής της Κύπρου. Καθώς η Ελλάδα είναι ένας θλιβερός θεατής, μόνο η Ρωσία μπορεί να σώσει την Κύπρο. Εάν το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Κύπρο επιτύχει, η Ρωσία θα αποτελέσει το γεωστρατηγικό θύμα και η Κύπρος παράπλευρη απώλεια.

*Συγγραφέας: « Ακανθώδη Διλήμματα στην Ενεργειακά-Πλούσια Ανατολική Μεσόγειο».Εκδόσεις: Cambridge Scholars Publishing, U.K.

https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/10/to-nato.html

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Από την πρώτη εκδήλωσή της στα τέλη του 2009 η ελληνική κρίση χρέους, αν και δεν εξελίχθηκε βάσει κάποιου σχεδίου ή σε μια στοιχειωδώς προβλέψιμη τροχιά, αποτέλεσε βασικό εργαλείο μετασχηματισμού της Ευρωζώνης. Και από πολλές απόψεις εξακολουθεί να αποτελεί, παρότι το ειδικό βάρος της μειώθηκε δραστικά. Θεσμοί και κανόνες, που αποτελούν νέους πόλους εξουσίας και ευρωπαϊκής «κυριαρχίας», όπως ο ESM και ο SSM ή το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο για το Ευρώ+, συγκροτήθηκαν με αφορμή ή με πρώτο πεδίο πειραματισμού την Ελλάδα.

Τώρα, περνούμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία το ελληνικό χρέος γίνεται αφορμή συγκρούσεων στην ηγεσία της Ευρωζώνης για την κατανομή ισχύος ανάμεσα σε παλιούς και νέους θεσμούς. Η Γερμανία, όπως πάντα, δίνει το «τέμπο» στις εξελίξεις.

Η «υπόσχεση» του 2012 και η ένταση με το ΔΝΤ

Η υπόθεση νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι καινούργια. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μεγεθύνει την απόφαση του Eurogroup της 24/5/2016, στην οποία συγκεκριμενοποιήθηκαν τρία πεδία ρύθμισης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και...
μακροπρόθεσμο), στην πραγματικότητα η «υπόσχεση» εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2012. Ήταν ένας από τους όρους για να μπει το ΔΝΤ στο Δεύτερο Μνημόνιο, μαζί με το PSI που είχε προηγηθεί. Η αθέτηση της «υπόσχεσης» από τους Ευρωπαίους είναι και η βασική αιτία της έντασης στις σχέσεις τους –και κυρίως της γερμανικής ηγεσίας– με το ΔΝΤ. Μάλιστα, οι συμβιβασμοί που αναγκάστηκε να κάνει την τελευταία τετραετία η ηγεσία του ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, έχουν μεταφέρει την ένταση και εντός του Ταμείου, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ των «New York Times» για το παρασκήνιο της αξιολόγησης της εμπλοκής του στην Ευρωζώνη από το «Ανεξάρτητο Γραφείο» του.

Περιθώρια νέων συμβιβασμών δεν υπάρχουν και, καθώς το ΔΝΤ έχει αναλάβει να διασώσει τη θεσμοποιημένη «παγκοσμιοποίηση» από τις παλινωδίες των ευρωπαϊκών ηγεσιών (βλέπε εξελίξεις σε CETA και TTIP), αυτή τη φορά σκοπεύει να τηρήσει απόλυτα τους κανόνες τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Που σημαίνει ότι, χωρίς ανακοίνωση και άμεση υλοποίηση των μέτρων «αναδιάταξης» (re-profiling) του χρέους, δεν θα αποφασίσει θετικά για τη συμμετοχή του στο Τρίτο Μνημόνιο.

Η Γερμανία και το μέτωπο των «διαλλακτικών»

Στον αντίποδα της στάσης του ΔΝΤ βρίσκεται όπως πάντα η γερμανική ηγεσία. Ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει σταθερά το «ποίημά» του ότι τα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν στο τέλος του Μνημονίου, ότι ενδεχόμενη ανακοίνωσή τους θα αποδυναμώσει τη διάθεση της κυβέρνησης για «μεταρρυθμίσεις» και ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Προς το παρόν φαίνεται εξαιρετικά απίθανο η γερμανική ηγεσία να μετατοπιστεί από τη θέση αυτή πριν από τις εκλογές του 2017. Στη στάση αυτή έχει συμμάχους, αν και λιγότερους από τις προηγούμενες φορές.

Για τους δικούς της λόγους καθεμιά, έχουν μετατοπιστεί σε μια διαλλακτικότερη θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους η πλειοψηφία της Κομισιόν, η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν τις δικές τους εκλογικές προκλήσεις, σαφώς η Πορτογαλία, που πολιορκείται για ένταξη σε νέο μνημόνιο, ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η στάση της Ισπανίας, μετά την απόφαση των σοσιαλιστών να διευκολύνουν τον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς προσφυγή σε τρίτες εκλογές.

Η ΕΚΤ, που έχει ανοικτά τα δικά της μέτωπα αντιπαράθεσης με τη γερμανική ηγεσία, ιδιαίτερα της «ποσοτικής χαλάρωσης», την αποτελεσματικότητα της οποίας το Βερολίνο αμφισβητεί αν και είναι ο βασικός ωφελούμενος, έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ένα βήμα προσχώρησης στο μέτωπο των «διαλλακτικών», προαναγγέλλοντας δική της «ανεξάρτητη» αξιολόγηση, πριν αποφανθεί αν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στις αγορές της. Δεν έδωσε όμως καμιά ένδειξη για το χρόνο αυτής της «ανεξάρτητης» αξιολόγησης. Ο Ντράγκι είπε ότι είναι «πρώιμο» να μιλάμε για ελληνική ένταξη στο QE, που σημαίνει ότι ούτε η ΕΚΤ δεσμεύεται από το χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Eurogroup «μέχρι τέλος του έτους». Επίσης, είναι άγνωστο πώς θα διαχειριστούν οι τέσσερις του κουαρτέτου το ενδεχόμενο τριών παράλληλων και αντιφατικών αξιολογήσεων: ενώ η Κομισιόν μένει στην εκτίμηση περί βιώσιμου χρέους, το ΔΝΤ λέει ότι είναι μη βιώσιμο και η ΕΚΤ επιλέγει μια ενδιάμεση θέση περί… ολίγον βιώσιμου.

Ο ρόλος - κλειδί του ESM και η απάντηση Σόιμπλε

Το κλειδί ενός συμβιβασμού έχει ο ESM, που ως καθολικός διάδοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους (περίπου 160 δισ., μαζί με τα ανεξόφλητα 131 δισ. του EFSF) έχει αναλάβει να προτείνει τις τεχνικές λύσεις της ήπιας αναδιάρθρωσής του. Ο συμβιβασμός που επεξεργάζεται η ηγεσία του ESM, ο Γερμανός επικεφαλής του οποίου είχε πρώτος μιλήσει για δυνατότητα να βγει η Ελλάδα στις αγορές ακόμη και το 2017, είναι μια σιωπηρή, έμμεση αναδιάρθρωση χωρίς κόστος ούτε για τον ίδιο ούτε για τα κράτη-δανειστές, που θα επιτρέψει και στη γερμανική ηγεσία να ισχυριστεί ότι δεν υποχώρησε. Η σιωπηρή αναδιάρθρωση αφορά μέρος του δανεισμού που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF, τον προσωρινό μηχανισμό. Ο ESM (που και ο ίδιος δανείζεται από τις αγορές για να «χτίσει» το κεφάλαιο των 500 δισ. ευρώ που πρέπει να διαθέτει μέχρι το 2022, και στο οποίο σταδιακά εισφέρουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) θα επιχειρήσει να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό του, αντικαθιστώντας μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει με άλλα, λίγο μεγαλύτερης διάρκειας (μέχρι 32,5 έτη) και σταθερού επιτοκίου (σήμερα το 78% του ελληνικού χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο). Φυσικά, για να το πετύχει αυτό πρέπει, χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), να προσφύγει σε σύνθετα παράγωγα προϊόντα και να βρει πρόθυμα επενδυτικά κεφάλαια. Από τη συμβιβαστική αυτή λύση θα μπορούσε να προκύψει μια ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για την περίοδο μέχρι το 2028, οπότε συσσωρεύονται τοκοχρεολύσια ύψους 135 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την ανώδυνη λύση, που σώζει τα προσχήματα για όλους, η γερμανική ηγεσία προβάλλει ισχυρές αντιστάσεις. Διόλου τυχαία, ο Σόιμπλε, επαναφέροντας στο προσκήνιο πρότασή του για επιτήρηση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας από «ανεξάρτητη αρχή» και όχι από την «πολιτικά ευάλωτη» Κομισιόν, είπε προ ημερών ότι αυτόν τον ρόλο πρέπει να αναλάβει ο ESM. Παρότι διακεκριμένος στόχος αυτής της πρότασης είναι η Κομισιόν του Γιουνκέρ, είναι προφανές ότι η υιοθέτησή της θα απαγόρευε στον ESM να «μεροληπτεί» υπέρ ενός κράτους που έχει δανείσει με ελάφρυνση του χρέους του, τη στιγμή που ρόλος του θα ήταν να επιτηρεί τους κανόνες του Συμφώνου και να «τιμωρεί» όποιον τους παραβιάζει. Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε μπλοκάρει προληπτικά το συμβιβαστικό τρικ του ESM και προειδοποιεί τη «διαλλακτική» Κομισιόν με απογύμνωση από τις εξουσίες της.

Αυτό είναι το «έργο» που πιθανότατα θα δούμε προσεχώς με επίκεντρο το ελληνικό χρέος.

από την «Εργατική αριστερά» μέσω του «iskra.gr»

Του λέει: Από κει πάμε για πιο σύντομα
Ο Τσίπρας προς την έξοδο

του Γιώργου Δελαστίκ

Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η τύχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας συνιστά βαρύτατο πλήγμα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του. Προφανώς οι ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα... ''πολιτικό ψοφίμι'' και γι' αυτό τόλμησαν να αποφασίσουν την ανατροπή της πολιτικής του σε ένα θέμα τόσο καίριας σημασίας για την κυβέρνηση!

Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει στην πρόκληση με ωμό τρόπο, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, με το κόστος να κατανέμεται σε όλη την Αριστερά. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου, της κυβερνητικής εκπροσώπου και του Νίκου Παππά χαρακτηρίζονταν από ύφος ''ηρωικό και πένθιμο'' μετά την απόφαση του ΣτΕ. Το ζήτημα, όμως, ειδικά στην υπόθεση αυτή, δεν είναι το τι λέει κανείς αλλά το τι κάνει, πως αντιδρά στην πρόκληση. Από δηλώσεις, ως συνήθως, καλά τα πήγε η κυβέρνηση. ''Αυτό τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με τη βούληση του ελληνικού λαού'', καταλήγει η πρωθυπουργική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. ''Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή'', είπε....
η Όλγα Γεροβασίλη. ''Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και ο λαός και η βουλή, αν αρθεί η δεδηλωμένη'', υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Φανταστείτε ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ, νόμιζαν ότι έχουν υπέρ του 16 δικαστές του ΣτΕ έναντι μόλις 9 που ήταν εναντίον τους, ενώ όπως έδειξε το αποτέλεσμα ήταν 14 εναντίον τους και μόνο 11 υπέρ τους. Με άλλα λόγια, οι δικαστές τους δουλεύουν! Γι' αυτό και δεν δίνουμε κανένα βάρος στις κυβερνητικές δηλώσεις. Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι ο Τσίπρας είναι απίστευτα προσαρμόσιμος σε οτιδήποτε τον διατάξουν να κάνει οι δανειστές ή όποιο άλλο κέντρο εξουσίας.

Επομένως, θα δούμε πρώτα τι είδους νομοθετική διάταξη θα φέρει αύριο η κυβέρνηση και μόνο έπειτα θα αποφανθούμε, αφού δούμε και τη σχετική συζήτηση και κατάληξη, αν η κυβέρνηση διατηρεί κάποιες ελπίδες πολιτικής επιβίωσης όχι. Ίσως ο κίνδυνος γρήγορης ανατροπής της να την κάνει να αντιδράσει, αν και πολύ αμφιβάλλουμε ακόμη και γι' αυτό. Ευτυχώς, το ΣτΕ έκρινε τόσο ''ψόφια'' την κυβέρνηση ώστε δεν δέχτηκε καν να παραχωρήσει ένα χρονικό περιθώριο τριών έως έξι μηνών προκειμένου να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο με τη σειρά του να αποφανθεί για το αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι και τελικά να τον επιστρέψει στο ΣτΕ για οριστική κρίση.

Γράφουμε ''ευτυχώς'' γιατί τότε θα δινόταν η ευκαιρία στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ΕΣΡ λίγο πολύ ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση και κατόπιν να... πειθαρχήσει στις αποφάσεις του, λέγοντας ότι υπακούει στη Σύνταγμα και τηρεί τη νομιμότητα! Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζει ρητά: ''Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει [...]''. Αναφερόμενη στο ΣτΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: ''Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικά τα Μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το ''μαύρο'' στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία''. Δίκιο απόλυτο έχει η κυβερνητική εκπρόσωπος σε αυτά που λέει.

Ξαναλέμε όμως ότι στις περιπτώσεις αυτές καμιά σημασία δεν έχει το τι λέει κανείς, σημασία έχει μόνο το τι κάνει ο καθένας – πόσω μάλλον η κυβέρνηση της μιας χώρας.

Το ΣτΕ, κρίνοντας πάντα με νομικά κριτήρια, έχει τάση να εναρμονίζεται και να βγάζει αποφάσεις που να είναι συμβατές με την κυβερνητική πολιτική ή τουλάχιστον να μην την ανατρέπουν. Το γεγονός ότι αυτή τη δορά δεν τήρησε τη στάση αυτή, συνιστά βαρύτατο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα και της δείχνει το δρόμο προς την έξοδο. Θα τον ακολουθήσει; Δεν αποκλείεται καθόλου.

από το «Πριν»Σε νέα σοκαριστική αποκάλυψη όπου επιβεβαιώνεται πως η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει την καταστροφή της Ελλάδας, προέβη ο ιστότοπος WIKILEAKS πριν από λίγο, αποκαλύπτοντας e-mail του υπεύθυνου της οικονομικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Dennis Cheng προς τον επικεφαλής της, John Podesta.

Από το e-mail αποκαλύπτεται ότι πλήθος δημοκρατικών καθώς και η ίδια η Χίλαρι Κλίντον είχαν λάβει χορηγίες από τον σφαγέα Ερντογάν για την προεκλογική εκστρατεία!

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο υπεύθυνος των οικονομικών της Χίλαρι αντιδρούσε σφόδρα σε τούρκικη χορηγία και προειδοποιούσε τον Ποντεστά για τις ολέθριες συνέπειες που μπορούσε να έχει μία τέτοιου είδους δέσμευση.

Το φρικτό της υπόθεσης είναι ότι η Χίλαρι, σύμφωνα με το olympia.gr, ως υπουργός καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, εξυπηρέτησε τους πλέον θηριώδη σχεδιασμό της πολιτικής του Ερντογάν καταστρέφοντας έθνη όπως η Λιβύη και η Συρία, ενώ προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στην Αίγυπτο υποστηρίζόντας τον Ισλαμοφασίστα Μόρσι!

Σήμερα αποκαλύπτεται πως κάθε θηριωδία της Χίλαρι Κλίντον δεν έγινε από βλακεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεκλογικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς το FBI αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση σχετικά με την χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για τα μηνύματά της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να διατυπώσει ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην πρώην Πρώτη Κυρία.

Μόλις 11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επισήμανε σε μια επιστολή προς τους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών των Πληροφοριών και της Δικαιοσύνης, ότι περιήλθε στη γνώση της υπηρεσίας του η ύπαρξη μιας σειράς email που φαίνεται πως σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα.

Aμφιβάλλει κανείς τι πολιτική θα ακολουθήσει η Χ.Κλίντον προς την Ελλάδα;

www.pentapostagma.gr

Το κτίριο του αμερικανικού προξενείου στην
Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία https://diplomacy.state.gov

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε χθες Σάββατο την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο αμερικανούς πολίτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις «αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η απόφαση αυτή ελήφθη «βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν».

 Τη Δευτέρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις».

 «Οι αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, κράτη-συμμάχους στο NATO, τέθηκαν σε δοκιμασία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μάταιες εκκλήσεις της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Αμερική και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα ανατροπής της. Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση περί της έκδοσης ή μη επαφίεται στη δικαιοσύνη.

 Ο Γκιουλέν, που διαψεύδει ότι ενέχεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Χιζμέτ («Υπηρεσία» στην τουρκική) και διαθέτει ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση».

Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η κατάσταση στην Τουρκία ήταν τεταμένη, εξαιτίας τόσο της επανέναρξης της δράσης των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, όσο και των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, κυρίως τις επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

30/10/2016 03:14 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Πηγή: Κάτι σοβαρό συμβαίνει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρα: Εντολή να φύγουν οι οικογένειες Αμερικανών διπλωματών http://mignatiou.com/2016/10/kati-sovaro-simveni-metaxi-ouasigkton-ke-agkira-entoli-na-figoun-i-ikogenies-amerikanon-diplomaton/

Ο ανασχηματισμός που είναι; Γιατί τον αναβάλλει συνεχώς ο πρωθυπουργός; Τι περιμένει και γιατί δεν βάζει τους πιο άξιους να κυβερνήσουν και να οδηγήσουν τη χώρα στην ευημερία;

Λένε ότι ο Τσίπρας δεν έχει «αναπληρωματικούς» για να αλλάξει τον βασικό κορμό της ομάδας. Λένε ότι ψάχνει να βρει ανθρώπους που θα μπουν στην κυβέρνηση και θα διαχειριστούν την ήττα που έρχεται. Εμείς, λοιπόν, θα τον βγάλουμε από τη δύσκολη θέση. Αφού δεν μπορεί ο ίδιος να σχηματίσει κυβέρνηση, κι αφού δυσκολεύεται στην επιλογή, θα του καταθέσουμε την πρότασή μας κι ας τη λάβει υπόψη του.

Πάντα στο όνομα της διεύρυνσης που προωθεί ο πρωθυπουργός και με τη σκέψη να υπάρχει μόνο η εθνική συναίνεση και συνεννόηση του προτείνουμε το εξής υπουργικό συμβούλιο – κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πρωθυπουργός:Ο Αλέξης Τσίπρας για έξι μήνες και τους άλλους έξι ο Κώστας Καραμανλής. Αν του τελευταίου του πέφτει βαρύ να ξυπνά πρωί συν ότι το φαΐ στο Μαξίμου έχει χαλάσει και δεν περιλαμβάνει τα ωραία παϊδάκια του Τριγώνου στα Καλύβια, κάνουμε μια άλλη πρόταση. Πρωθυπουργός ο Πάνος Καμμένος. Άλλωστε, όλα τα έχουμε δει σε μια ψεκασμένη χώρα. Ο αρχηγός της απανταχού συνωμοσιολογίας θα μας στεναχωρήσει;

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης: Ο Γιάννης Δραγασάκης μιας και είναι ιδιαίτερα… αποτυχημένος και άλλωστε αργομισθία είναι. Δεύτερος αντιπρόεδρος… Γιώργος Σουφλιάς για να θυμηθούμε λίγο τα τσάμικα.

Υπουργός Οικονομικών:Γιώργος Αλογοσκούφης και αναπληρωματικός Γιάννης Παπαθανασίου για να δείξουν ότι το έλλειμμα δεν ήταν 15% και βάλε αλλά 12% και…

Υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τα έσοδα.Ο Τρύφωνας οπωσδήποτε γιατί θα μαραζώσουν χωρίς αυτόν ο Αυτιάς και ο Παπαδάκης. Μαζί του όμως και ο Αντώνης Μπέζας από την καραμανλική κυβέρνηση του 2009 και μην ξεχάσουμε κι ακόμη έναν. Τον πρώην εισπράκτορα του ΠΑΣΟΚ, τον μέγιστο υπουργό Γιώργο Δρυ.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης:Ο Βύρων Πολύδωρας κερδίζει κατά κράτος μιας και ο Παυλόπουλος που έβλεπε άναυδος την Αθήνα να καίγεται βρίσκεται σε άλλη, μεγαλύτερη θέση. Μαζί με τον στρατηγό άνεμο και ο Παύλος Πολάκης για να τσακίσει όποιον του κουνιέται.

Υπουργός Επικρατείας:Νίκος Παππάς γιατί τέτοιο ταλέντο δεν χάνεται. Θα του βάλουμε υφυπουργό τον Ευάγγελο Αντώναρο για να ρυθμίσουν τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπουργός Εσωτερικών:Αφού λείπει ο Πάκης, ας κάνουμε τον Αλέκο Φλαμπουράρη με υφυπουργούς τον Σπύρο Ταλιαδούρο, τον Χρήστο Ζώη και την Ελένη Αυλωνίτου. Μιλάμε για θίασος κανονικός.

Υπουργός Παιδείας:Εννοείται ο Φίλης, μαζί με την Ρεπούση, τον Αντώνη Λιάκο και την Άννα Διαμαντοπούλου για να αλλάξουν τα φώτα στην εκπαίδευση να τελειώνουμε. Αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά μπορεί να μπει και ο θεοσεβούμενος Αμανατίδης μαζί με τον… Άρη Σπηλιωτόπουλο, αν έχει εγκαταλείψει τη Μύκονο.

Υπουργός Υγείας:Ασυζητητί ο Μάριος Σαλμάς μαζί με τον Παν. Κουρουμπλή και την Ξενογιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός για τη μετανάστευση.Αφού ο Μουζάλας τα έκανε θάλασσα ας δώσουμε την ευκαιρία στον μπάρμπα Φώτη Κουβέλη μαζί με τον ευαίσθητο πάντα Γιώργο Κυρίτση.

Υπουργός Εξωτερικών:Εδώ η Ντόρα τους κερδίζει όλους και μαζί με τον Κοτζιά μπορούν να γίνουν το απόλυτο δίδυμο της ελληνικής διπλωματίας. Ποιος Τσαβούσογλου και πράσινα άλογα.

Υπουργός Εργασίας: Κάντε τον Γιακουμάτο υπουργό κι εγώ θα τρελαθώ. Και να έχει στις οδηγίες του τον Κατρούγκαλο και την Σοφία Καλαντζάκου.

Υπουργός Ανάπτυξης:Γιώργος Βλάχος μαζί με Γιώργο Σταθάκη για να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα και… ο Θεός βοηθός.

Υπουργός Τουρισμού:Εδώ θα κάνουμε την υπέρβαση. Βάλτε την Κουλιανού και την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και θα γεμίσουμε τουρίστες του χρόνου.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μην ξεχνάτε τον Χατζηγάκη για να πάρει το πακέτο του… συγγνώμη το αίμα του πίσω.

Υπουργός Άμυνας:Συναγωνισμός εδώ με Βαγγέλα, Πάνο και Αβραμόπουλο να δίνουν επί ίσοις όροις τη μάχη. Κρίμας που ο Άκης κάνει… διακοπές και ο Μπεγλίτης αποσύρθηκε από την πολιτική. Ίσως μια Φώφη Γεννηματά που έχει και εμπειρία…

Για υφυπουργούς ο Τσίπρας μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στους: Παπαληγούρα, Μαρκογιαννάκη, Θανάση Μπούρα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Θόδωρο Κασσίμη, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Κιλτίδη, Καλογιάννη.

Δεν ξέρουμε αν έχουμε ξεχάσει κάποιον από την καραμανλική πλευρά. Ίσως τον Νικήτα Κακλαμάνη ή τον Θόδωρο Ρουσόπουλο ή τον Μίμη Παπαγγελόπουλο, αυτά τα ξέρει καλύτερα ο αρχηγός που έχει τη λίστα.

Όμως, αφού πλέον απροκάλυπτα έχουμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – παλαιο-νεοκαραμανλικών, τουλάχιστον ας το κάνουμε καλά. Ας κυβερνήσουν οι… άξιοι.

πηγή

του Δημήτρη Κυπριώτη

Ονομάστηκε ως «η μητέρα των μαχών», η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αφού το αποτέλεσμά της θα είναι καθοριστικό στις θέσεις που θα πάρουν, στη «σκακιέρα» της περιοχής, οι παίκτες που παίρνουν μέρος σε αυτήν. Και οι παίκτες για τους οποίους μιλάμε δεν είναι λίγοι, αφού η περιοχή της Μοσούλη, έχει γίνει το «μήλον της έριδος», για τους επίδοξους… διαχειριστές της.

Από την άλλη πλευρά, ίσως πάλι να είναι και μια ευκαιρία, για να φανεί λίγο πιο καθαρά, τι ακριβώς παίζεται εκεί, από ποιους και πόσο στηρίζεται το Ισλαμικό Κράτος και οι Τζιχαντιστές.

Το παζλ των συμμετεχόντων δυνάμεων σε αυτήν τη μάχη είναι λίγο μπερδεμένο. Οι δυνάμεις κυρίως του Ιράκ με περίπου 30.000 στρατιώτες εμπλέκονται στη μάχη, εκ των οποίων 4.000 περίπου Κούρδοι μαχητές λειτουργούν ως την εμπροσθοφυλακή αυτών με σκοπό να «καθαρίζουν» τα χωριά στα...
Ανατολικά της Μοσούλη για να περάσει στη συνέχεια ο Ιρακινός Στρατός. Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν….. συμβουλευτικά οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία δηλώνει και αυτή παρούσα, αλλά θα παρέμβει υπέρ της Συρίας, στην περίπτωση που θα υπάρξει ρεύμα μετακίνησης υποχωρούντων ισλαμιστών προς τη Συρία. Στην ίδια περιοχή, η Τουρκία δηλώνει και αυτή παρούσα, ενθαρρυμένη βέβαια από την πρώτη ενέργειά της στο έδαφος της Β. Συρίας «όταν θα έρθει η ώρα» με μαχητικά αεροσκάφη που θα ρίξει στο πεδίο. Τις προθέσεις αυτές τις ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν που με κυνικότητα ζητάει μερίδιο από αυτήν πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, κάτι που το ξέκοψαν καθαρά οι ΗΠΑ, εξ΄ ου και η ένταση μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν όμως δεν το βάζει κάτω γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν υπάρξει μία νίκη με την επέλαση των κουρδικών δυνάμεων, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε μια αυξημένη κυριαρχία τους στο Β. Ιράκ, που έλεγχαν πριν από την άφιξη των Τζιχαντιστών. Όμως αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων για τη δημιουργία κουρδικού Κράτους στη Συρία, με ότι αυτό θα συνεπάγεται και για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Να λοιπόν μια «λογική» εξήγηση των προκλήσεων και της έντασης που δημιουργεί ο Ερντογάν με τις συνεχόμενες δηλώσεις του, αλλά και με τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Απειλείται η Τουρκία Ανατολικά με συρρίκνωση; Αυτός σε αντίδραση απειλεί με επέκταση στα Δυτικά.

Και εδώ σημασία έχει, το πως έχει αντιδράσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα στις προκλήσεις. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως, ότι μάλλον καμία θετική ανταπόκριση δεν έχουν οι όποιες αντιδράσεις έχουν ή δεν έχουν γίνει.

από το «http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/»

Επικαλούνται τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες - Φοβούνται οι εμπειρογνώμονες

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Spiegel» και το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, επικαλούμενοι τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τώρα να αποστείλουν εμπειρογνώμονες διότι φοβούνται.

Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ασταθής» σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το Spiegel οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη hotspots».

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους διακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο «Spiegel» ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή».
BHMA

Ο Καναδός υπουργός Άμυνας Harjit Singh Sajjan

Ο Καναδάς υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει ένα πολυεθνικό τάγμα που θα αναπτυχθεί στη Λετονία, αποστέλλοντας ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, για αποτροπή της επιθετικότητάς της, όπως δήλωσε ο Καναδός υπουργός Άμυνας Χάρζιτ Σάζαν (Harjit Sajjan), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λετονίας –Leta.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Ράιμοντς Μπεργκμάνις, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο πρακτορείο Leta, ότι ο Καναδάς θα είναι ο επικεφαλής τους πολυεθνικού τάγματος που θα αναπτυχθεί στη Λετονία θα περιλαμβάνει στρατεύματα από την Αλβανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, μετά την προθυμία τους να συμβάλλουν στη δημιουργία του τάγματος.

Ο Σάζαν επιβεβαίωσε ότι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ενταχθούν στο τάγμα του ΝΑΤΟ που θα αποσταλεί στη Λετονία και θα υπάρχει τακτική εναλλαγή των στρατευμάτων.

Τόνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δική της μοναδική ικανότητα και τα πολυεθνικά τάγματα θα αποδείξουν την ικανότητα τους να ενώσουν τις δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια ισχυρή μάχιμη ομάδα, επωφελούμενη από τις μοναδικές συνεισφορές κάθε συμμετέχουσας χώρας.

Στο τάγμα του ΝΑΤΟ στη Λετονία θα ενταχθούν 1000 στρατιώτες, από τον Καναδά 450, από Ιταλία περίπου 140 στρατιώτες και από τις λοιπές χώρες θα αποφασισθεί σύντομα.

Στις αρχές του 2017, το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει στην Ανατολική Ευρώπη τέσσερα μάχιμα τάγματα.

Ο Καναδάς θα διευθύνει αυτό της Λετονίας, η Γερμανία της Λιθουανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο της Εσθονίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό της Πολωνίας. --

The Hellenic Information Team
Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Μετά τις προχτεσινές 46 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Συνεχίζεται η πολιτική των προκλήσεων - Δεν έγινε σεβαστή από την Τουρκία ούτε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, παρά τα ειωθότα

Σε δύο νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών προχώρησε σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, τουρκικό αεροσκάφος, μετά το χθεσινό μπαράζ των 46 παραβιάσεων.

Οι Τούρκοι, όπως φάνηκε δεν έλαβαν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τον Άη Στράτη, όπου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης». Αντίθετα, με τρόπο που δεν συνηθίζεται σε εθνικές επετείους, απάντησαν προκλητικά, πραγματοποιώντας δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών, με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, το οποίο αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Κι αυτό, στον απόηχο των χτεσινών γεγονότων όπου τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 46 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον Άη Στράτη, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης».

«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
Πρώτο Θέμα

Σκληρή ανακοίνωση

Τις απαξιωτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις πολιτικών παραγόντων για τη Δικαιοσύνη, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες καυτηριάζουν οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ανοίκειες, όπως αναφέρει, επιθέσεις κατά του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο μέρες μετά την κρίση του δικαστηρίου επί του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η Ένωση κάνει λόγο για απαξιωτικές δηλώσεις πολιτικών παραγόντων για τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως είναι μεν αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, «πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης» και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για εκπεσμό της ποιότητας της δημόσιας ζωής της χώρας, στον οποίο συμβάλλουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η έλλεψη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα δικαστών του ΣτΕ.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

-Υπενθυμίζει ότι το μέγιστο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη (Σ. Φρόιντ), που αποτελεί και το πρώτο καθήκον της Πολιτείας (Αλεξάντερ Χάμιλτον). Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, η πολιτική εξουσία δεν είναι παρά μια οργανωμένη ληστεία (Αυγουστίνος) και η δύναμή της χωρίς Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά τυραννία (Πασκάλ).

-Επισημαίνει, αναφορικά με τις απαξιωτικές για τη Δικαιοσύνη πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, ότι η πολιτική πράξη οφείλει να είναι γόνος αρετής (Πλάτων) και ότι οι δίκαιοι δεν οργίζονται (Ευριπίδης).

-Δηλώνει την πλήρη αποδοκιμασία του τόσο για τις ανοίκειες επιθέσεις κατά του θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστηρίου εγνωσμένου κύρους και αξίας, όσο και για την έλλειψη σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των λειτουργών του, φαινόμενα δυστυχώς νεοπαγή που συνδηλώνουν και συντείνουν στον εκπεσμό της ποιότητας της δημόσιας ζωής της χώρας.

-Τονίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων συνιστά, κατά το Σύνταγμα, θεμελιώδη υποχρέωση της δικαστικής λειτουργίας και ότι σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι μεν αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, ως ανθρώπινων δημιουργημάτων, πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών.
Πρώτο Θέμα

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget