1/8/2016 - 1/9/2016

Γράφει ο Μιχάλης Νευραδάκης
Ενδεικτικά για τον Κωλογρίτσα:
Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι ο 44χρονος γιος του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και διαθέτει πολιτικά ερείσματα καθώς και γνωριμίες στον δημοσιογραφικό χώρο. Είναι κουμπάρος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και η οικογένειά του έχει κουμπαριές και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Δεν είναι κρυφό ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης για την οικογένεια Καλογρίτσα, «οι σχέσεις, λοιπόν, είναι φιλικές από παλιά και για τον συγκεκριμένο που ρωτήσατε είναι όχι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που λέτε, αλλά με τον γιο του...», διευκρινίζοντας ότι είναι φίλος με τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο, δηλαδή τον υποψήφιο καναλάρχη και όχι με τον πατέρα Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο πατριάρχης της οικογενείας Χρήστος Καλογρίτσας είναι αυτήν την περίοδο υπό πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι φορολογικές αρχές έχουν καταλογίσει σε αυτόν και τη σύζυγό του (κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) φορολογικές υποχρεώσεις για υπόθεση συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει εκτός από τη φορολογική διάσταση του θέματος και την ποινική, η οποία είναι ανοικτή. Προσφάτως μάλιστα απολογήθηκε ενώπιον των αρχών.

Ορισμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που μιλούν για διαπλοκή εστιάζουν τόσο στην προσωπική σχέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με την οικογένεια Καλογρίτσα, όσο και στη σχέση της οικογένειας Καλογρίτσα με τους τομείς αρμοδιότητας του υπουργού. Ο Σπίρτζης είναι αρμόδιος για τις κατασκευές και ταυτόχρονα συνέταξε σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών.

Σε αυτούς τους δύο τομείς κυριαρχούν οι δραστηριότητες της οικογένειας Καλογρίτσα. Ο κατασκευαστικός όμιλος επί υπουργίας Σπίρτζη κερδίζει τη μία δημοπρασία μετά την άλλη στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, προσφέροντας εκπτώσεις από 53% έως 58%, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι σε παρόμοια έργα οι άλλοι κατασκευαστές δεν έδιναν εκπτώσεις στο παρελθόν. Προηγουμένως, ο Σπίρτζης είχε χωρίσει το έργο σε οκτώ εργολαβίες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετέχουν μικρότερες εταιρείες. Όπως και έγινε!

Στο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο υιός Καλογρίτσας, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, θέλει να παίξει ρόλο και διεκδικεί να γίνει καναλάρχης. Ο ίδιος δεν μετέχει στη διοίκηση εταιρειών της οικογένειας που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, όμως στον φάκελο που κατέθεσε για την αδειοδότηση περιλαμβάνονται και συναλλαγές που σχετίζονται με τις οικογενειακές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να πουλάει στις 29 Ιουνίου 2016 μετοχές της κατασκευαστικής Τοξότης έναντι 9 εκατ. ευρώ στην ΜΙΚΗ Τεχνική Οικοδομική Τουριστική Εμπορική ΑΕ και από το τίμημα να καταθέτει 5,5 εκατ. ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα στο Κέντρο Φορολογίας Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΦΟΜΕΠ), όπου συγγενικά του πρόσωπα είχαν εκκρεμή φορολογική υποχρέωση.

Ακόμα 3,662 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να καταθέτει στην Attica Bank, για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του με την μονοπρόσωπη ΑΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια μέρα, συνάπτεται και ένα δεύτερο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ αγοράζει από τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα μετοχές της ΜΙΚΗ αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Ως λόγος αναφέρεται η «ακύρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας διαθέτει επίσης την εταιρεία Pileus Holdings, με αντικείμενο συμμετοχές σε ακίνητα και μέσα μαζικής ενημέρωσης και την Pileus ΙΤ (Υψηλής Τεχνολογίας και Πληροφορικής). Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν σημαντική δραστηριότητα.

Ας δούμε όμως το προφίλ των εταιρειών που κατέχει η οικογένεια Καλογρίτσα στον κατασκευαστικό κλάδο: Η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ ανήκει στην οικογένεια του Χρήστου Καλογρίτσα και το όνομά της προκύπτει από το όνομα της συζύγου του, Μικελίνας Βίτο, που είναι ιταλικής καταγωγής. Η εταιρεία Τοξότης είναι θυγατρική της ΜΙΚΗ ΑΕ –με διαφορετική διοίκηση– και είναι η βασική κατασκευαστική εταιρεία που κατεβαίνει στους διαγωνισμούς και εκτελεί τα έργα. Στη ΜΙΚΗ, τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έδρα στην οδό Πλαστήρα 119 της Νέας Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας, η σύζυγος και οι δύο κόρες τους.

Το μέγεθος του ομίλου ΜΙΚΗ (συμπεριλαμβανομένης της Τοξότης) σε αριθμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2014, είναι: κύκλος εργασιών 31,991 εκατ. ευρώ, ζημιές 1,084 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 54 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Τοξότης εντάχθηκε το 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς χρωστούσε στην εφορία περίπου 1.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι βασικός πελάτης της Τοξότης είναι η ΔΕΗ, που φέρεται να χρωστάει στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ (έργα ΔΕΔΔΗΕ). Η Τοξότης, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ της 15 Ιανουαρίου 2015, έλαβε 11 από τις 53 εργολαβίες για τα δίκτυα ηλεκτρισμού με εκπτώσεις 38-52%. Όμως 11 μήνες αργότερα, οι εργάτες στα εργοτάξια της Τοξότης απεργούσαν για την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών που τους χρωστούσε ο Καλογρίτσας, επειδή του τα χρωστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Υπάρχει και μία άλλη κατασκευαστική εταιρεία, η Ομάδα Κατασκευών Ανώνυμος Τεχνική Ναυτιλιακή και Τουριστική Εταιρεία, η οποία εδρεύει στο ίδιο κτίριο της Νέας Σμύρνης όπου βρίσκεται το στρατηγείο Καλογρίτσα. Η εταιρεία αυτή κατεβαίνει μαζί με την Τοξότης στους διαγωνισμούς του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και είναι η συνέχεια της Χρήστος Καλογρίτσας Κατασκευαστική, που αποπειράθηκε να εισέλθει στο Χρηματιστήριο πριν από περίπου 15 χρόνια, αλλά τελευταία στιγμή ανεστάλη η εισαγωγή της αφού είχε μόνο ένα σημαντικό έργο και αυτό κρατικό (τα δικαστήρια στον Άρειο Πάγο).

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 26,2 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο και 12,8 εκατ. ευρώ σε τόκους προς την Τράπεζα Κύπρου, καθώς είχε εκχωρήσει συμβάσεις του δημοσίου αξίας 47,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ομάδα Κατασκευών, με βάση τον ισολογισμό του 2014, ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ είχε ζημιές 350.000 ευρώ.

Η οικογένεια Καλογρίτσα και η Attica Bank
Ιδιαίτερα στενή σχέση συνδέει την οικογένεια Καλογρίτσα και τις επιχειρήσεις της με την Attica Bank, που είναι η βασική τράπεζα από την οποίαν οι εταιρείες Καλογρίτσα λαμβάνουν δάνεια και εγγυητικές επιστολές. Από την ίδια τράπεζα, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως φυσικό πρόσωπο πήρε εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (με εγγύηση cash collateral, δηλαδή με κατάθεση μετρητών 8 εκατ. ευρώ).

Όμως υπάρχει και άλλη σχέση ανάμεσα στην Τοξότης και την Attica Bank. Η Τοξότης είχε αγοράσει μετοχές της Attica Bank αξίας 3,744 εκατ. ευρώ και έχανε πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτήν την αρνητική διαφορά δεν την είχε εγγράψει στον ισολογισμό του 2014 (η Τοξότης δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2015) γιατί τη θεωρούσε “στρατηγικού χαρακτήρα” συμμετοχή (αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πουληθεί άμεσα, αλλά προσδοκώνται μελλοντικά οφέλη, άρα η επένδυση αποτιμάται στην τιμή κτήσης και όχι στην τρέχουσα αξία. Εάν, αντίθετα, η συμμετοχή ήταν “εμπορικού χαρακτήρα”, τότε θα έπρεπε να γίνει αποτίμηση με βάση την τρέχουσα αξία της). Όπως είναι γνωστό, η αξία των μετοχών αυτών απλώς μηδενίστηκε (αν μάλιστα αγοράστηκαν κι άλλες μετοχές στην τελευταία αύξηση του Δεκεμβρίου 2015, τότε η Τοξότης χάνει ακόμα περισσότερα χρήματα).

Τηλεοπτικές Άδειες: H διαπλοκή φεύγει, έρχεται η υπερ-διαπλοκή!

πηγή

Η νόμιμη Γενοκτονία των Ελλήνων

Θεοδοσία Μπατάλα
Η νομική έννοια της «Γενοκτονίας» εφαρμόστηκε στην δίκη της Νυρεμβέργης κατά την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους Ναζί για την συστηματική εξόντωση άμαχου πληθυσμού λόγω φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και σωματικής κατάστασης.

Ο Πολωνός Εβραίος δικηγόρος Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος σώθηκε καταφεύγοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που δεν κατόρθωσαν σαράντα εννέα συγγενικά του πρόσωπα τα οποία δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, έχοντας ασχοληθεί πριν από τον πόλεμο με τον αφανισμό των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, μετά τον πόλεμο αφοσιώθηκε στην εκστρατεία για την νομική αναγνώριση του όρου Γενοκτονία, στα αγγλικά Genocide που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω ή από την ελληνική λέξη γένος (με την έννοια της οικογένειας, της φυλής, του έθνους, της θρησκείας) και την λατινική cide (δολοφονία).

Παρ' όλες τις άκαρπες προσπάθειες του Ραφαήλ Λέμκιν για την θέσπιση Διεθνών Νόμων που ορίζουν και απαγορεύουν την Γενοκτονία στη Διάσκεψη της Μαδρίτης του 1933, για την απαγόρευση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων του 1945, συμμετέχοντας και ως σύμβουλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Δίκη της Νυρεμβέργης όπου κατόρθωσε η λέξη «Genocide» να περιληφθεί στο κατηγορητήριο, αλλά ως περιγραφικός και όχι ως νομικός όρος, τελικά οι ακούραστες προσπάθειές του επιβραβεύθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 1948, την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Σύμφωνα με τον Λέμκιν:
«Γενοκτονία δεν συνεπάγεται απαραίτητα την άμεση καταστροφή ενός έθνους, εκτός εάν επιτυγχάνεται με μαζικές δολοφονίες όλων των μελών ενός έθνους. Σκοπός είναι να επισημάνει ένα συντονισμένο σχέδιο των διαφόρων δράσεων που αποσκοπούν στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής των εθνικών ομάδων, με στόχο να αφανίσει τις ίδιες τις ομάδες.
Οι στόχοι ενός τέτοιου σχεδίου είναι η διάλυση των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, του πολιτισμού, της γλώσσας, των εθνικών αισθημάτων, της θρησκείας, της οικονομικής ύπαρξης εθνικών ομάδων καθώς και η καταστροφή της προσωπικής ασφάλειας, της ελευθερίας, της υγείας, της αξιοπρέπειας και της ζωής των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Η Γενοκτονία στρέφεται κατά της εθνικής ομάδας ως μία οντότητα, και οι ενέργειες που πραγματοποιούνται, στρέφονται κατά ιδιωτών, όχι με την ιδιότητά τους ως ιδιώτες, αλλά ως μέλη της εθνικής ομάδας.
H Γενοκτονία έχει δύο φάσεις:
1) την καταστροφή του εθνικού προτύπου της καταπιεσμένης ομάδας και
2)την επιβολή του εθνικού προτύπου του καταπιεστή.
Μετά την επιβολή, ο καταπιεσμένος πληθυσμός αποφασίζει αν θα παραμείνει ή θα φύγει ενώ ταυτόχρονα με την απομάκρυνση του πληθυσμού πραγματοποιείται και ο Εποικισμός από τους πληθυσμούς του καταπιεστή».

Σύμφωνα με την Απόφαση 260-ΙΙΙ-Α της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 9η Δεκεμβρίου 1948 – τέθηκε σε ισχύ την 12η Ιανουαρίου 1951 - Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και οι ευθύνες του θύτη, «Τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαιούν ότι η Γενοκτονία, συντελουμένη είτε εν καιρώ ειρήνης είτε εν καιρώ πολέμου, τυγχάνει έγκλημα Διεθνούς Δικαίου και αναλαμβάνουν την υποχρέωσιν να προλαμβάνουν και να τιμωρούν τούτο». (Άρθρο 1)
«Γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις οι οποίες διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μίας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ως τέτοιας
α) ανθρωποκτονία μελών της ομάδας,
β) πρόκληση βαρειάς σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας
γ) με πρόθεση επιβολή επί της ομάδας συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει,
δ) επιβολή μέτρων που σκοπεύουν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας
ε) δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα». (Άρθρο 2). «Οι παρακάτω αξιόποινες πράξεις τιμωρούνται»: α) Γενοκτονία, β) συνωμοσία προς διάπραξη Γενοκτονίας, γ) άμεσα ή έμμεσα η υποκίνηση διάπραξης Γενοκτονίας, δ) απόπειρα διάπραξης Γενοκτονίας, ε) συμμετοχή σε Γενοκτονία».( Άρθρο 3).

«Τιμωρούνται τα άτομα που συνωμοτούν και πράττουν τα προαναφερόμενα στο άρθρο 3, ανεξαιρέτως αν έδρασαν με συνταγματικότητα, με δημόσια εντολή ή ατομικά». (Άρθρο 4).

«Τα άτομα που διέπραξαν Γενοκτονία ή μια οποιαδήποτε από τις άλλες πράξεις που απαριθμούνται στο άρθρο 3, θα τιμωρούνται ανεξάρτητα αν είναι μέλη κυβέρνησης, κρατικοί λειτουργοί ή ιδιώτες». (Άρθρο 5).

«Τα άτομα που ευθύνονται για πράξη Γενοκτονίας ή άλλη πράξη όπως αναφέρεται στο 3ο άρθρο, πρέπει να δικαστούν στη χώρα που έχει διαπραχθεί το αδίκημα ή σε κάποιο διεθνές ποινικό Δικαστήριο που θα γίνει αποδεκτό από τους συμβαλλόμενους…..». (Άρθρο 6).

Σύμφωνα με τη Σύμβαση η Γενοκτονία αφορά ένα έγκλημα που αποβλέπει στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο και πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Είναι η καταστροφή ενός έθνους ή μιας εθνικής ομάδας, ένα συντονισμένο σχέδιο διαφόρων ενεργειών που τείνουν να καταστρέψουν τα ουσιαστικά θεμέλια της ζωής των εθνικών ομάδων, με στόχο να εξοντωθούν αυτές οι ομάδες. Η Γενοκτονία αποτελεί το πιο βαρύ έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει παραγραφή. Αυτός ο οποίος διαπράττει τη Γενοκτονία δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012, για πρώτη φορά μετά το 1941, είχαμε δέκα έξι χιλιάδες περισσότερους θανάτους από γεννήσεις στην Ελλάδα.
Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται μόνον στη διαφορά γεννήσεων και θανάτων χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης) παρουσίασε αρνητική εξέλιξη, με φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 16.299 άτομα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Θεσσαλίας, Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργου Ραχιώτη, το γεγονός μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι θα απαιτούνταν μακροχρόνιες μελέτες για να αποδείξουν πόσο επηρεάζουν τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας τα δημογραφικά δεδομένα, ωστόσο όλες οι ενδείξεις προκαλούν άμεση συσχέτιση.

Στη μελέτη του Αγγ. Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας στην Αθήνα, διαπιστώνεται εκτίναξη των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ουσιών ενδοφλεβίως, στη σύγκριση προ και μετά κρίσης.

Σήμερα το TFR (Total Fertility Rate, Συνολικό Ποσοστό Γονιμότητας) στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,33, αλλά για τους Έλληνες της απογραφής του 2001, υπολογίζεται πως είναι στο 1, ίσως και πιο κάτω! Γνωρίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού ανά πενταετείς ηλικιακές ομάδες, ξέρουμε το μέσο όρο της ηλικίας τεκνοποίησης που είναι τα 29 έτη, το προσδόκιμο επιβίωσης, το δείκτη γεννητικότητας.

Τι συμβαίνει στους πληθυσμούς με TFR κοντά στο 1; Η Κατίνκα Μπάρις του «Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» (CER) γράφει πως με δείκτη γεννητικότητας «κοντύτερα στο 1… κάθε γενιά θα φθάνει το 60% της προηγούμενης» ενώ σε άρθρο του ο Ράσελ Σόρτο των Νιου Γιορκ Τάιμς γράφει πως «για τους δημογράφους ο αριθμός αυτός(TRF κάτω του 1,3) έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις: "Σημαίνει πως ο πληθυσμός μιας χώρας θα μειωθεί κατά 50% μέσα σε 45 χρόνια προκαλώντας ανεπανόρθωτη μείωση του πληθυσμού".

Μείωση κατά 50% τα επόμενα 45 χρόνια. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις το 2060 οι Έλληνες κάτοικοι αυτής της χώρας θα αριθμούν κάτι λιγότερο από 5,000,000.

πηγή

Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε έναν τεράστιο πλούτο υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πολύτιμων μετάλλων. Ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει έναν φυσικό παράδεισο τουρισμού μέσα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Διαθέτουμε δηλαδή έναν τεράστιο πλούτο και όμως είμαστε ανίκανοι να τον αξιοποιήσουμε. Όπως ήμασταν ανίκανοι να αναπτύξουμε βιομηχανία και παραγωγή.

Σήμερα δε, μας έχουν φορτώσει ένα τεράστιο χρέος, από το οποίο εμείς ατομικά δεν έχουμε κερδίσει τίποτα, ούτε το ελέγξαμε ποτέ και ταυτόχρονα μας έχουν εξαρτήσει από ένα ξένο νόμισμα, στο οποίο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως επέμβαση. Με πολιορκητικό κριό αυτά τα δύο γεγονότα, χάθηκε η ελευθερία μας και έχουμε μετατραπεί σε πραγματικούς σκλάβους.

Την ίδια στιγμή, εγχώρια και διεθνής ολιγαρχία, μας σπρώχνουν ακόμα πιο πολύ στη σκλαβιά και στην εξάρτηση, μέχρι να μας τα πάρουν όλα και να γίνουμε εξαθλιωμένοι κοσμοπολίτες.

Κι εμείς τι κάνουμε; Περιμένουμε σωτηρία από τον κάθε Τσίπρα, το κάθε Μητσοτάκη κ.λ.π., τους οποίους θα πάμε πάλι σιωπηλοί και με σκυμμένα τα κεφάλια να ψηφίσουμε, γιατί έχουμε λέει δημοκρατία και εμείς τάχα φταίμε που τους επιλέγουμε.
ΟΚ έτσι είναι, αν έτσι πιστεύετε.

πηγή

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Μετά κράτος και οι τράπεζες κατάσχουν λογαριασμούς

Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η διαδικασία δεσμεύσεων λογαριασμών από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί 856.000 οφειλετών, ενώ συνολικά πάνω από 4 εκατομ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Τα νέα ληξιπρόθεσμα εκτινάχθηκαν στα 6,78 δισ ευρώ το Α' εξάμηνο και σε αυτά δεν υπάρχουν οι νέοι φόροι που έρχονται από τον Σεπτέμβρη με κύριο τον ΕΝΦΙΑ.

Το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές μπρορεί να είναι πρόσφατα ληξιπρόθεσμα, όμως μπορεί να είναι και οφειλές που έρχονται από παλιά, όπως ξεχασμένα πρόστιμα (από παράνομο παρκάρισμα), που αν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα (συνήθως στο τέλος του μήνα) καθίσταται και αυτό ληξιπρόθεσμο.

Και οι τράπεζες
Το τελευταίο διάστημα μέσα σε αυτό τον ηλεκτρονικό καταιγισμό κατασχέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες, έρχονται και οι τράπεζες. Αν λοιπόν κάποιος οφείλει σε τράπεζα και έχει ληξιπρόθεσμα προκειμένου οι τράπεζες να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους προβαίνουν και αυτές σε κατασχέσεις ποσών που βρίσκουν στους λογαριαμούς, των πελατών τους. Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμο αυτό; Αν ρωτήσει κανείς την τράπεζα καλυπτόμενη πίσω από τους όρους, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες άλλωστε,
α) είναι μνημονικός νόμος
β) υπάρχει η δυνατότητα αυτή αφού προβλέπεται στον νέο κώδικα δεοντολογίας
και ο πολίτης που δεν γνωρίζει, δέχεται στωικά την εκδοχή που του προβάλλεται

Αν και υπήρξαν επιβολές προστίμων συνολικού ύψους 260.000 ευρώ σε τράπεζες για την πρακτική αυτή, οι τράπεζες βρίσκουν ή θα βρουν διέξοδο πιέζοντας τον ανήμπορο και ανυπεράσπιστο δανειολήπτη να τον βάλουν να υπογράψει αν δεν έχει ήδη υπογράψει την δυνατότητα να προβαίνουν στην αυτόματη πληρωμή δανείων. Με βάση τον νόμο η κατάσχεση από την τράπεζα μπορεί να γίνει ακόμα και σε λογαριασμό μισθοδοσίας (ακατάσχετο λογαριασμό) εφόσον παρέλθει μία μέρα από την κατάθεση του μισθού στον λογαριασμό και μάλιστα μέχρι το ύψος που ανέρχεται ο μισθός ή η σύνταξη. Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό ή μία σύνταξη του οφειλέτη. Επίσης, δεν εξαιρείται της κατάσχεσης αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται

Έτσι το τελευταίο διάστημα προκειμένου οι τράπεζες να προλάβουν, τις κατασχέσεις των δημόσιων υπηρεσιών, προβαίνουν σε κατασχέσει λογαριασμών, μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ την ασφυξία των πολιτών και φυσικά διογκώνοντας τα προβλήματα.
Σε λογαριασμό κατατίθενται χρήματα από πελάτη εμπόρου προκειμένου να προχωρήσει σε αγορά εμπορεύματος από το εξωτερικό. Η τράπεζα μόλις βλέπει τα χρήματα κατάσχει ένα μέρος τους για να πληρώσει ληξιπρόθεσμες (μήνα) οφειλές του δικαιούχου του λογαριασμού. Ο έμπορος βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας αφού δεν φτάνουν τα χρήματα για να ολοκληρώσει την διαδικασία και να πουλήσει το εμπόρευμα, αλλά ούτε και να επιστρέψει τα χρήματα αφού δεν τα έχει.

Και η ασφυξία
Το μόνο που μένει μετά τα παραπάνω είναι να υποχρεωθούν όλοι να πληρώνουν και να πληρώνονται. μέσω POS. Αν λοιπόν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε όλα τα χρήματα που θα εισπράττει κανείς μισθός, σύνταξη, πληρωμή ενός πελάτη κλπ θα περνά από την τράπεζα. Τράπεζα και δημόσιο βλέποντας χρήματα στον λογαριασμό θα τα κατάσχουν για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μένει τίποτα στον πολίτη δικαιούχο του λογαριασμού προκειμένου να κινηθεί είτε για το σπίτι του είτε για την δουλειά του.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η διαρροή, ότι η ΓΓΔΕ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα προχωρά ακόμη και σε προληπτικές κατασχέσεις. Αν δηλαδή υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο φορολογούμενο, ο οποίος έχει οφειλές - έστω και αν αυτές δεν είναι ακόμη ληξιπρόθεσμες - αλλά ετοιμάζεται να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ή ακόμη να φύγει στο εξωτερικό, θα προχωρά προληπτικά σε κατασχέσεις ώστε να διασφαλίσει τα έσοδα του Δημοσίου.


Συμπερασματικά ο οικονομικός εφιάλτης που θα οδηγήσει χιλιάδες, προκειμένου να επιβιώσουν είτε στην παρανομία (είσπραξη μαύρων σε μετρητά) είτε σε απελπισία. Πάντως με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ένα καλοστημένο σχέδιο ξένων και ντόπιων συμφερόντων να υφαρπάξουν την περιουσία των Ελλήνων πολιτών δίνοντας ψίχουλα ή και τίποτα. Το αν οδηγούν κόσμο στην απελπισία, στις αυτοκτονίες και την κατάθλιψη, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να γυρίσει το κλίμα εμπιστοσύνης, του κόσμου προς τις τράπεζες και να επιστρέψει χρήματα από τα σεντούκια, αν απειλούνται με κατασχέσεις είτε από το κράτος είτε από τις ίδιες τις τράπεζες. Ανάπτυξη με κατασχέσεις λογαριασμών δεν γίνεται να υπάρξει.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/08/blog-post_91.html#ixzz4IuhffqxY

ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

ΑΛΕΚΑ ΜΕΡΤΙΚΑ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Μια κυβέρνηση η οποία ρεζιλεύει και εξευτελίζει την έννοια της Αριστεράς, έχει μετατρέψει αυτές τις μέρες το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σε κούρσα, στην οποία το νήμα κόβουν όσοι διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια.

Κανένα άλλο κριτήριο, καμιά ουσιαστική δέσμευση, κανένα περιεχόμενο, καμιά υποχρέωση και πρόταση για τον χαρακτήρα της ενημέρωσης, για την ποιότητα της ψυχαγωγίας, για την πολιτιστική παρέμβαση δεν μετράει και δεν έχει σημασία για τη χορήγηση της τηλεοπτικής άδειας.

Μιλάμε για μια εμπορική πράξη. Για μια υπόθεση κρατικών εσόδων που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» και τα οποία δεν θα τα πληρώσει τελικά ο επίδοξος καναλάρχης αλλά θα τα «σκάσει» και πάλι ο απλός φορολογούμενος πολίτης και ο δύσμοιρος τηλεθεατής.

Και ποιοι μπορούν να διαθέσουν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια και στη συνέχεια, δεν ξέρω πόσα κεφάλαια για να λειτουργήσουν τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος, όσο περιορισμένος και αν είναι ο αριθμός των τηλεοράσεων, μετά πάσης βεβαιότητος, αν δεν «μπαίνει μέσα», είναι, σχεδόν, αδύνατον να έχει κέρδη;

Προφανώς αυτοί που μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα συγκαταλέγονται οι ίδιοι και όσοι, τυχόν, είναι πίσω τους στους πλούσιους, καλύτερα στους πολύ πλούσιους αυτής της χώρας.

Οι πλούσιοι, λοιπόν, αυτού του τόπου, από κάθε λογής δραστηριότητες, θα ενημερώνουν την μεγάλη πλειοψηφία μιας κοινωνίας που πένεται, που φτωχοποιείται και εξαθλιώνεται.

Μια χούφτα πλούσιοι, λοιπόν, θα διαμορφώνουν, πολιτικές απόψεις και ιδεολογικές στάσεις στους πολίτες και θα χειραγωγούν, επιπλέον, την δημόσια συζήτηση και την πολιτική ζωή.

Και θα τα κάνουν όλα τούτα προφανώς σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και τις επιδιώξεις τους.

Και εφόσον η ενημέρωση και η διάδοση απόψεων είναι η καρδιά της πολιτικής στάσης και της δημοκρατίας, τότε είναι σαφές ότι η δημοκρατία στη χώρα μας θα είναι ναρκοθετημένη από δύο μεριές.

Θα είναι δημοκρατία των πλουσίων, των συμφερόντων και των στοχεύσεών τους και δημοκρατία που τις αποφάσεις της υπερκαθορίζει η τρόικα και τα μνημόνια που η τελευταία υπαγορεύει.

Η τραγωδία είναι ότι για όλα τούτα παινεύεται η κυβέρνηση και τα βαφτίζει αριστερά.

Η δημοκρατία των διαπλεκόμενων καναλαρχών και των τηλεοράσεων της ολιγαρχίας είναι συνυπεύθυνη για την τραγωδία και τον εφιάλτη που ζει σήμερα η Ελλάδα.

Αυτή η τηλεοπτική δημοκρατία της χειραγώγησης θα λειτουργεί τώρα, μέσα από διάτρητες διαδικασίες χρηματικού πλειστηριασμού και με νόμιμη «άδεια» χωρίς στην ουσία υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Γι' αυτό η νέα τηλεοπτική δημοκρατία δεν θα είναι απλώς μια συνέχεια της παλιάς αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ χειρότερη και πολύ πιο ασύδοτη και ανεξέλεγκτη.

Η χώρα θα μπορούσε να πορευτεί διαφορετικά και θα μπορούσε να έχει ένα πολύ διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο στην ενημέρωση, στην ποιοτική ψυχαγωγία και τον πολιτισμό τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και με ισχυρή δημόσια παρέμβαση και με κοινωνικό έλεγχο στον ιδιωτικό χώρο.

Αυτά θα απαιτούσαν, όμως, μια μεγάλη ανατροπή! Ανατροπή όχι μόνο πολιτική αλλά και αξιών και πολιτισμού.
Ανατροπή στον τρόπο σκέψης μας, στις νοοτροπίες και τις συνειδήσεις μας.

Αυτή είναι η πρόκληση που αναδύεται μπροστά στο κακό θέατρο που βλέπουμε να παίζεται με τις τηλεοπτικές άδειες.

πηγή

Του Γιώργου Αποστολίδη

Ακόμα και ο πλέον κακόπιστος επικριτής του Ε.ΠΑ.Μ αναγνωρίζει ότι από την ίδρυση του, κρατάει πιστά τα προτάγματα του.

Το Ε.ΠΑ.Μ έχει επιβεβαιωθεί στο ακέραιο, για την παρανομία του χρέους, για την εχθρική - πολεμική στάση της ΕΕ και ΔΝΤ, για την προδοτική στάση των ντόπιων πολιτικών συνεργατών των ξένων προς τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού με σκοπό το οικονομικό τους κέρδος και φυσικά για το ύπουλο και πρόστυχο εργαλείο που λέγετε euro.

Αυτές οι επιβεβαιωμένες και επικαιροποιημένες θέσεις του Μετώπου είναι πια κατανοητές τουλάχιστον από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που στενάζει.

Σήμερα λοιπόν μετά από 6 ολόκληρα χρόνια εξαθλίωσης και σε κατάσταση πολιορκίας η μονταζιέρα του εχθρού της λευτεριάς μας, άρχισε ξανά να λειτουργεί.

Αυτή η μονταζιέρα λοιπόν, μας κατακλύζει ηλεκτρονικά ή έντυπα και μας παροτρύνει να μη συμμετέχουμε πουθενά οργανωμένα. Διαλαλεί παντού την ΑΠΟΧΗ μήπως και ξαναπάθουν οι προδότες αυτό που έπαθαν στο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Το νου σας αδέλφια.

* Η αναγγελία του Ελληνικού λαού προς όλους ότι το χρέος της χώρας μας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
* Η αποχώρηση μας της Ελλάδος από την ΕΕ.
* Η καθιέρωση Εθνικού νομίσματος.
* Η τιμωρία όλων των ενόχων και η κατάσχεση ολοκλήρου του παράνομου πλουτισμού τους.
* Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέσω συντακτικής εθνοσυνέλευσης.
&
* Η διεκδίκηση όλων των αποζημιώσεων είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη ελευθερία ενός ολόκληρου λάου.

Οργανώσου τώρα στο Ε.ΠΑ.Μ. Γίνε και εσύ μέρος της λύσης...
Άνοιξε το δρόμο που σου αξίζει...
Δίωξε το φόβο σου, δεν είσαι μόνος ...

*Ο Γιώργος Αποστολίδης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Παλλήνης


ΠΗΓΗ: Δημήτρης Κυπριώτης

Αποτελεσματική φαίνεται πως είναι η έμμεση φορολογία καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, αυτή η μορφή φορολόγησης απέδωσε το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερων μέρος εσόδων στα ταμεία.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα στηρίχθηκαν στους έμμεσους φόρους έως και τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα 6 στα 10 ευρώ φόρων να προέρχονται από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%».

Τον Ιούνιο τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανήλθαν σε 3.596.345.155,68 ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ (ή 38,86%) έναντι του Ιουνίου του 2015. Η αύξηση αυτή για τον Ιούνιο του 2016 διαμορφώθηκε από την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 739,41 εκατ. ευρώ και παράλληλα την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 267,04 εκατ. ευρώ.

Επίσης από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι:

· Τα έσοδα από τον ΦΠΑ (ΚΑΕ 1100), τα οποία συνεισφέρουν το 50,31% στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους και εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,84% (αύξηση 381,31 εκατ. ευρώ) και
· Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τελωνεία (ΚΑΕ 1400), τα οποία συνεισφέρουν το 38,59% στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους και εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,89% (αύξηση 292,65 εκατ. ευρώ)
· Τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης τα οποία αυξήθηκαν κατά 42,35% (αύξηση 36,14 εκατ. ευρώ),
· Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ (ΚΑΕ 1600), τα οποία ενισχύθηκαν κατά 117,25% (αύξηση 28,71 εκατ. ευρώ),
· Τα έσοδα από πρόστιμα, προσαυξήσεις και χρηματικές ποινές (ΚΑΕ 1700), τα οποία παρουσίασαν αύξηση κατά 48,71% (αύξηση 3,89 εκατ. ευρώ)

ΠΗΓΗ: economy365

Ο πρόεδρος Πούτιν φέρεται να ετοιμάσει μια νέα έκπληξη για τους αντίπαλους του
Η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράν περιείχε ένα μήνυμα: στη Συρία, όλες οι στρατιωτικές επιλογές είναι δυνατές. Σε αντίποινα, η Ουάσιγκτον έπαιξε το «κουρδικό χαρτί» για να προκαλέσει μια ανάφλεξη στη Χασάκα, μια πόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίκεντρο για μελλοντικές εξελίξεις.

Σε απάντηση στην μέγα-έκπληξη που ήταν η απογείωση των Tu-22 και των ρωσικών Sukhoi από την ιρανική αεροπορική βάση του Nojeh, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν το κουρδικό χαρτί στην ανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι προχώρησαν προς ανατολάς, παρότι μπορούσε να ήταν μια αιτία για επιδρομές της συριακής αεροπορίας εναντίον των θέσεων τους. Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, τα συριακά πολεμικά αεροπλάνα στόχευσαν κουρδικές θέσεις της Assayech. Αυτές οι επιδρομές προηγήθηκαν της εισβολής και της επακόλουθης κατοχής της πόλης της Τζεραμπλούς από τους Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτή η εισβολή, η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι οργανώθηκε με τον «αυστηρό στόχο της καταπολέμησης του Ντάες/ Daech και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Ο δικτυακός τόπος του Λιβάνου Al-Nashra αναλύει όλες αυτές τις εξελίξεις και γράφει: «Ο πόλεμος στη Συρία παίρνει μια νέα τροπή με φόντο τις νέες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή. Τα πρώτα σημάδια αυτής της νέας κατάστασης εμφανίστηκαν στην Χασάκα.
Ορισμένες πληροφορίες ανάφερουν επίσης μια μυστική συμφωνία μεταξύ Ιράν / Τουρκίας / Συρίας κατά της προέλασης των Κούρδων, οι οποίοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Η ιστοσελίδα αναφέρεται στη συνέχεια στις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το DEBKAfile, πηγή κοντά στους κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού: «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, ο πόλεμος στη Συρία πρόκειται να εισέλθει σε νέα φάση. Είναι πολύ πιθανό ότι κινεζικά μαχητικά θα εμπλακούν σύντομα στις μάχες που λαμβάνουν χώρα στο Χαλέπι και γι 'αυτό το λόγο, μια κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Δαμασκό». "

“Παρά την εκεχειρία που έγινε δεκτή από τους Ρώσους στη Χασάκα, οι κουρδικές στρατιωτικές μονάδες είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα στο Καμισλί και οι Τούρκοι ανέμεναν ότι οι Κούρδοι θα προχωρούσαν με κατεύθυνση τη Τζαραμπλούς.

Η Al-Nashra στη συνέχεια αναφέρει τα λόγια ενός Αμερικανού απόστρατου στρατηγού που περιλαμβάνονται στις στήλες της Washington Post και γράφει: «Διάφορες ρήτρες της μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας προβλέπουν την αντιμετώπιση της απειλής της ανάδυσης ενός κουρδικού κράτους. Και εάν υλοποιηθούν αυτές οι ρήτρες, αυτό θα σήμαινε το τέλος των κουρδικών φεντεραλιστών ονείρων.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στο Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες με ανατροπές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διατάξουν στους Κούρδους να μετακινήσουν το μέτωπο των μαχών της Τζαραμπλόυς στο βόρειο μέτωπο.
Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv επιστρέψει, από τη πλευρά της, στην ανάλυσή της για το άνοιγμα της ιρανικής βάσης Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαμαντάν στα ρωσικά μαχητικά και γράφει: πρόκειται για μια απόφαση που σηματοδοτεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή σε στρατηγικούς όρους, απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ιράν, η Ρωσία και η Χεζμπολάχ σχεδιάζουν να τελειώσουν τη μάχη του Χαλεπίου πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη από μια κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό μπορεί επίσης να εισέλθει στη νέα λογική που υπαγορεύει σήμερα τις μάχες στη Συρία. Οι περαιτέρω εξελίξεις στο μέτωπο των μαχών θα είναι ευρύτερες, και θα υπερβαίνουν την επαρχία του Χαλεπίου. Μπορεί τα κινεζικά μαχητικά να εμπλακούν για πρώτη φορά στη Συρία, γεγονός που θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στο Ισραήλ.

Πριν από ένα χρόνο, ένα κινέζικο πολεμικό πλοίο φέρεται να είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Ταρτούς στη δυτική Συρία. Η πληροφορία παραμένει αβεβαίωτη, αλλά έχει τη σημασία της. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, είναι πολύ πιθανό ότι η Κίνα θα ξεκινήσει μια εκστρατεία βομβαρδισμού εναντίον των τρομοκρατών της al-Jaysh al-Islami al-Turkistani, ήτοι των τακφιριστών Τουρκμένων. Είναι μια πολιτοφυλακή που συγκεντρώνει περισσότερους από 3.000 Ουιγούρους, οι οποίοι πολεμούν κυρίως στο συριακό βορρά.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ρωσία προσπαθεί να δώσει να καταλάβει ένα πράγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες: όλες οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Και αν πιστέψουμε τη γαλλική εφημερίδα Πολίτης (Politis), ο Πούτιν ετοιμάζει μια νέα έκπληξη για τους αντιπάλους του της οποίας το βάρος δεν θα είναι μικρότερο από εκείνο των προηγούμενων: ​​

Θα υπάρξει ίσως σε λίγο καιρό, μια συνάντηση Άσαντ-Ερντογάν στην Δαμασκό ...

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 30.8.2016

πηγή: http://www.presstv.ir/DetailFr/2016/08/27/481901/Syrie-la-megasurprise-de-Poutine

http://reseauinternational.net/syrie-la-mega-surprise-de-poutine/#KxDVWcHFgJuFbkXr.99

του Σάββα Καλεντερίδη
Στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", φύλλο 7ης Αυγούστου 2016, δημοσιεύθηκε παραπολιτικό σχόλιο του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου, το οποίο αναφέρεται σε καραμπινάτο σκάνδαλο τοποθέτησης σε θέση Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής ατόμου που φέρεται να ενέχεται σε σειρά υποθέσεων, που αν αποκαλυφθούν, θα γίνει κυριολεκτικά το έλα να δεις.

Το δημοσίευμα λέει τα εξής:
"Μπορείς να έχεις απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ ως ακατάλληλος και να ακούγεται το όνομά σου σε σκοτεινή υπόθεση υπεξαίρεσης 1 εκατ. Ευρώ, να έχεις «καλυμμένη» δικηγορική εταιρεία, με δυο γραφεία στο Κολωνάκι μάλιστα, να δηλώνεις ετήσιο εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ και να διεκδικείς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καίρια θέση με αντικείμενο τις δημόσιες συμβάσεις; Θα επανέλθουμε."

Μετά το δημοσίευμα ερευνήσαμε το όλο θέμα, και είδαμε ότι έχει πολύ, πάρα πολύ ψωμί.
Και αναρωτιέται κανείς.
Καλά, ο Σταθάκης τον πρότεινε, γιατί θα είχε τους δικούς του λόγους.
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και το Μαξίμου, δεν είπαν να κάνουν μια απλή έρευνα;
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δουν γιατί αποπέμφθηκε από τη Διπλωματική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Θα μπορούσαν να δουν πόσα δηλώνει ως εισοδήματα στην εφορία και αν τα ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό, δικαιολογούνται από το ποσό που δηλώνει.
Και αν δεν δικαιολογούνται, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς "πού βρίσκει τα λεφτά" και κάνει αυτά τα ταξίδια".
Και ψάχνοντας απάντηση σε αυτό το καυτό ερώτημα, θα πέσει σε υποθέσεις που δεν θα πιστεύει στα μάτια του...
Για ψάξτε το εκεί στου Μαξίμου, αν μη τι άλλο, για να μην αναγκαστείτε να μαζεύετε τα ασυμμάζευτα.
Πάρτε την πρωτοβουλία στα χέρια σας, πριν την πάρουν άλλοι...

πηγή

Τσαβούσογλου: Χωρίς βίζα δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ

Φωτογραφία: Eurokinissi
Την ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες, προανήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Καθημερινή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές αρχές θα πάρουν τη σωστη απόφαση σύμφωνα με τους εθνικούς νομους και τις διεθνείς υποχρεώσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη στην Τουρκία» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας: Πιστεύω ότι έχουμε αμοιβαία πολύ καλή κατανόηση των θέσεων καθενός εξ ημών σε διάφορα ζητήματα. Κατόπιν τούτου είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές δίνουν σημασία στους προβληματισμούς μας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινή Υπουργική Απόφαση Σπίρτζη και Τσακαλώτου

Αεροδρομιόσημο 13 ευρώ το οποίο θα επιβαρύνει τα αεροπορικά εισιτήρια, θα καλούνται να πληρώνουν από τις αρχές του 2017 οι επιβάτες που θα μετακινούνται από και προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία λειτουργεί η γερμανικη Fraport.
Σύμφωνα με τα Νέα, αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτου, η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και καθορίζει τη διαδικασία χρέωσης, είσπραξης, διαχείρισης, ελέγχου-παρακολούθησης και ρύθμισης όλων των τεχνικών θεμάτων για τα νέα τέλη των αεροδρομίων.
Πρόκειται για απόφαση που προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με αυτή, το τέλος των 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη θα μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο ύψος για διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων, κατά το οποίο η κοινοπραξία της Fraport καλείται να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και στα 14 αεροδρόμια.

Στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, το αεροδρομιόσημο των περιφερειακών αεροδρομίων προβλέπεται να φτάσει ακόμα και τα 18 ευρώ.
ΒΗΜΑ

«Η κυβέρνηση δεν παρενέβη στον διαγωνισμό»

Η κυβέρνηση σε καμία φάση δεν παρενέβη στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά πορεύεται αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με σεβασμό στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν δημοσιεύματα που εμφανίζουν ότι θα έχει την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι απέχουν από την πραγματικότητα και αντικειμενικά υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.
Μεταξύ άλλων, σημειώνουν τα εξής:
1. Η αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού που περιορίζει το ποσοστό της Αζέρικης SOCAR στο 49% έγινε από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

2. Η πλευρά των Αζέρων (SOCAR) φαίνεται πως επιζητά αλλαγή των όρων επιδιώκοντας να της δοθεί το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρείας με το Δημόσιο να παραιτείται, ταυτόχρονα, από το δικό του μερίδιο. Πώς αξιολογείται μια τέτοια συμπεριφορά ενός υποψηφίου επενδυτή; Πώς συνάδει με ένα νέο επενδυτικό πλάνο που θα αναπτύξει την εταιρεία;

3. Όσοι ισχυρίζονται ότι η τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης (με την οποία ρυθμίζονται τα τέλη που θα εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ από τους καταναλωτές) δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα μιας και θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της SOCAR, οφείλουν να μας πουν αν υπηρετείται το επενδυτικό κλίμα με την αύξηση της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου που μεταφράζεται σε επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά.

«Είναι φανερό» καταλήγουν κύκλοι του ΥΠΕΝ «πως τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων από την μια θέλουν να υπονομεύσουν την ενεργειακή - αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη επιχειρούν να μετακυλύουν σε αυτήν ευθύνες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της SOCAR που θα οφείλεται τελικώς, εάν συμβεί, σε άλλες αιτίες».
ΒΗΜΑ

Ύστερα από την ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του Αλεξιάδη

Διευκρινίσεις για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων έδωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Όπως τόνισε ο κ. Καλλιάνος, αφορμή αποτέλεσε η αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο ίδιος, του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του κόμματος και του ανέφερε πως «αν ξαναεπιτεθείς στον Αλεξιάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ θα σε διώξω από το κόμμα».

Ακόμη, πρόσθεσε πως «εγώ δεν θέλω να χαϊδεύω τα "αυτιά" του κ. Τσίπρα και γι' αυτό επέλεξα ένα κόμμα του κέντρου για να βοηθήσω την κοινωνία».

Ερωτηθείς εάν θα πάει στη ΝΔ, είπε πως δεν κάνει συζητήσεις με τη ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα και πως θα μελετήσει τις θέσεις και τις απόψεις όλων των κομμάτων για να καταλήξει στις αποφάσεις του, εάν θα συμμετάσχει σε κάποιο φορέα και ποιον.
ΒΗΜΑ

Προετοιμάζονται για σενάριο πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό οι Τούρκοι, ακόμη κι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα κεφάλαια. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» θα συνιστά πορεία σε επικίνδυνο μονοπάτι, τόσο σε σχέση με τη σύνθεση της διάσκεψης όσο και αναφορικά με το γεγονός ότι θα παραμένουν ανοικτά τα υπόλοιπα κεφάλαια (εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση, ΕΕ, οικονομία). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Άγκυρα και ψευδοκράτος θα εγκαινιάσουν νέα συνεργασία σε θέματα πληροφόρησης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον λεγόμενο«πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου, η οποία θα πραγματοποιείτο νωρίτερα αλλά αναβλήθηκε, αποτελεί συνέχεια των χωριστών επισκέψεων Ακιντζί και Οζγκιουργκιούν στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Στις συναντήσεις αυτές, αν και η προσοχή ήταν στραμμένη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και την αντιμετώπιση του Κινήματος Γκιουλέν, ωστόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Κυπριακό τέθηκαν εκ νέου οι κόκκινες γραμμές και υποδείχθηκαν τα επόμενα βήματα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία κινείται στη βάση ενός «πραγματικού σεναρίου», όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στη βάση του οποίου μετά την τριμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη ( Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδης και Ακιντζί) το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, θα δρομολογηθεί πενταμερής διάσκεψη.

Πώς θα μεθοδευθεί μια τέτοια κίνηση, η οποία σήμερα φαντάζει απομακρυσμένο σενάριο και ότι θα βρεθεί φόρμουλα για τη σύνθεση της διάσκεψης, είναι ένα ζήτημα που δεν είναι ξεκάθαρο. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι για τη Λευκωσία είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι νωρίς να γίνεται λόγος για διεθνή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας, ενώ είναι πρόδηλο πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή φόρμουλα, η οποία να μην προβλέπει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα δεν κινείται από μόνη της και ότι έχει δημιουργήσει και κανάλια επικοινωνίας με τρίτες χώρες, που διαχρονικά διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό. Δεν αποκλείεται, πάντως, η προώθηση της πενταμερούς και η αναμενόμενη απόρριψή της από τα Λευκωσία, να είναι μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας από απόδοση ευθυνών.
ΒΗΜΑ

Πάνω από 12.100 οι εγκλωβισμένοι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο - Η Τουρκία απειλεί ξανά με ακύρωση της συμφωνίας
Αυξάνονται συνεχώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία με τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω να ξεπερνά πλέον τους 12.100.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 462 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους (176) να αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη, 128 στην Κω, 88 στη Χίο και 70 στη Ρόδο.
Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η επιμονή της Τουρκίας να απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό σε περίπτωση κατά την οποία δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ενδεικτική η νέα δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Καθημερινή, ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016».

Η κατάσταση πλέον στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά έχει γίνει ξανά αφόρητη με αποτέλεσμα στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι τελευταίοι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν να παραμείνουν στο λιμάνι πίσω από το κτήριο όπου στεγάζεται το κολυμβητήριο.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το συντονιστικό του προσφυγικού καταγραφει 59.160 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πρώτο Θέμα

Η “ψεύτικη πραγματικότητα” του Κυπριακού

Cyprus President Nicos Anastasiades at the Presidential Palace, Nicosia, Cyprus. EPA, KATIA CHRISTODOULOU

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης «κάθεται και κουβεντιάζει», όπως ακριβώς γίνεται στα καφενεία των κυπριακών χωριών, με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τη διαφορά ότι αποδέχεται στο όνομα του κυπριακού λαού μερικές εκ των διεκδικήσεων της ισλαμικής Τουρκίας, και την ίδια στιγμή οι υποτακτικοί του Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο παράνομος «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν τον προκαλούν σκαιότατα δηλώνοντας ότι «η Μόρφου δεν αποτελεί θέμα για παζάρεμα, ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί καν».

Παρά τις προκλήσεις αυτές, που υποτίθεται κτυπούν την «καρδιά» των θέσεών του στη διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης δεν αντιδρά και δίνει την εντύπωση ότι οι υπηρέτες της Άγκυρας στα κατεχόμενα ομιλούν και εκ μέρους του. Είναι πολλά τα παραδείγματα αν και αρνείται να παραδεχθεί την «ψεύτικη πραγματικότητα», που βοηθά και ο ίδιος για να στηθεί: Στις αρχές της εβδομάδας ακούστηκε σαν ηχώ του κατοχικού ηγέτη, που στην ουσία αποκάλυψε τη συμφωνία τους για τριμερή και μετά πενταμερή διάσκεψη. Και έσπευσε να κάνει ένα βήμα πίσω υπό τις αντιδράσεις και στελεχών του ΔΗΣΥ, που προφανώς πήγαν τον Αύγουστο στα χωριά τους και άκουσαν τα εξ αμάξης από τους ψηφοφόρους τους, στους οποίους άλλα είπαν και άλλα πράττουν…

Κάτι δεν πάει καλά σε τούτη τη διαπραγμάτευση. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η Τουρκία μέσω του Μουσταφά Ακιντζί δεν υποχωρεί σε καμία από τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται να κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να προσεγγίσουν οι δικές του θέσεις τις τουρκικές. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται, αυτό αντιλαμβάνονται οι Κύπριοι πολίτες. Στο θέμα της Μόρφου οι εισβολείς και κατακτητές είναι ανένδοτοι και στο θέμα των εγγυήσεων δεν οπισθοχωρούν και επιμένουν ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί. Ο υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου δικαιολόγησε την παραμονή των Τούρκων στο νησί και μετά τη λύση, λέγοντας ότι δεν γίνεται να φύγουν μέσα σε 24 ώρες. Είναι για να κτυπά κανείς το κεφάλι του στον τοίχο από απόγνωση…

Με προβληματίζει ότι ο κ. Αναστασιάδης συντηρεί μία αισιοδοξία πιεζόμενος από ξένους και ντόπιους, ενώ γνωρίζει πως η κακή λύση θα είναι καταστροφική για τον τόπο. Και όταν συμβεί, σ’ αυτόν θα μείνει το σικέ Νόμπελ, που θα του έχουν εξασφαλίσει οι Δυτικοί φίλοι του, ενώ οι πολίτες της Κύπρου θα μαζεύουν τα κομμάτια τους. Αυτό θέλει; Γι’ αυτό τον εξέλεξε ο λαός; Αυτή την υπόσχεση έδωσε στους ανόητους του ΔΗΚΟ επί κ. Μάριου Καρογιάν που τον ακολούθησαν τυφλωμένοι από την εξουσία; Περιελάμβανε το «συμβόλαιό» του με τους ψηφοφόρους την παράδοση της Κύπρου στη σφαίρα επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν; Διότι αυτό επιδιώκουν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης πήρε λάθος δρόμο από την αρχή και γι’ αυτό ευθύνονται και κάποιοι εκ των συνεργατών του Προέδρου της Κύπρου, οι οποίοι τον ενθαρρύνουν στην πορεία προς την καταστροφή. Πρόκειται για συμβούλους του ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι κάποιου ηγετίσκου κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας. Και πρέπει να προσέχουν διότι η λύση δεν θα επιτευχθεί μόνο από τη βούληση του Κυπρίου Προέδρου, απαιτείται και η βούληση των Τουρκοκυπρίων, για να πετύχει το τανγκό και να ικανοποιήσει τους θεατές. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι απλό, ούτε έχουν σοβαρά επιχειρήματα αυτοί που λένε πως οι «πανέξυπνοι» Ελληνοκύπριοι θα υποτάξουν τους «βλάκες» Τουρκοκύπριους. Το αντίθετο θα συμβεί, διότι οι Τούρκοι έχουν και τα χρήματα, που δεν θα τα δώσουν για τις αποζημιώσεις, ως οφείλουν, αλλά για εξαγορά ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ακούσει και να δεχθεί τη λογική της πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι απαιτούν καθαρή λύση. Ούτε η διζωνική είναι λύση που θα διαρκέσει, ούτε είναι ορθή η θέση αρκετών συμπατριωτών μας, που ουσιαστικά βολεύονται με τη μη λύση. Πρέπει κάποιος ηγέτης της Κύπρου να μιλήσει καθαρά και ξάστερα στους ξένους που ασκούν τις πιέσεις, αλλά και σ’ αυτούς τους περίεργους μεσολαβητές. Η Κύπρος χρειάζεται λύση που θα διαρκέσει για πάντα, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι όροι της Δημοκρατίας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν πλειοψηφίες κοινοτήτων και λοιπών ομάδων. Όλοι είμαστε πολίτες της ίδιας πατρίδας και έχουμε τα ίδια δικαιώματα και βεβαίως σεβόμαστε τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία του καθενός συμπολίτη μας. Το σχέδιο που «κατασκευάζεται» στο Λονδίνο και την Άγκυρα, και θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στους Ελληνοκύπριους, παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Τόσο απλά…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε από πολιτευτές των κατεχομένων να μεταβούν μαζί του στον ΟΗΕ όπου θα συνεχιστούν οι διεργασίες για το Κυπριακό. Ο κ. Οζγκιουργκιούν δήλωσε μάλιστα πως εάν όλα διευθετηθούν και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί μια πενταμερής διάσκεψη σχετικά με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, τότε φυσικά και θα μεταβεί. Κάνουν πανηγύρια μόνοι τους; Λένε ψέματα ή μήπως οι δικοί μας κρύβουν την αλήθεια;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έδειξε τουλάχιστον αφέλεια, στην αντιμετώπιση του φανατικού ισλαμιστή Ερντογάν, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Η συμπεριφορά του στις δημόσιες δηλώσεις και εκδηλώσεις ήταν το λιγότερο ατυχής. Δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όμως, άφησαν πικρή γεύση οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν. Ενίσχυσε την εθνικιστική πολιτική του κ. Ερντογάν και σχεδόν απολογήθηκε για το πραξικόπημα, τη στιγμή που η Αμερική του Μπάρακ Ομπάμα δεν είχε την ευθύνη. Έχουμε δε ως δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων, ότι αντιμετωπίστηκε με εχθρικό τρόπο. Αφελέστατο ήταν και το μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Τουρκία… αντιλαμβάνεται την ανάγκη λύσης του Κυπριακού!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU
http://mignatiou.com/2016/08/i-pseftiki-pragmatikotita-tou-kipriakou-odigoun-to-nisi-se-sfagi-gia-ena-nompel/

Απόστολος Αποστολόπουλος

Το πραξικόπημα στην Τουρκία άφησε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν ιδιαιτέρως. Όλοι συνομιλούν και συναλλάσσονται με τον Ερντογάν σαν να μη συνέβη τίποτα. Σώπασαν και οι Αμερικανοί και όσοι άλλοι, δημοκρατικά ευαίσθητοι, του ζητούσαν να φανεί επιεικής στους πραξικοπηματίες. Η λήθη, αποφάσισαν άπαντες, ευαίσθητοι και κυνικοί, είναι η καλύτερη λύση κι αν τους ηττημένους τους φάει το σκοτάδι, σκασίλα μας. Το πραξικόπημα ήταν σαν ένα διάλειμμα, κράτησε λίγο, έσπασε τη μονοτονία, καθάρισε το μυαλό και το τοπίο, μπήκαμε στην τάξη για καινούργια μαθήματα.

Μάθημα πρώτον: Η Τουρκία μπήκε ξαφνικά στη μικρή λέσχη των εκλεκτών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αψηφούν Νόμους και Προφήτες και εισβάλλουν «με το έτσι θέλω» σε ξένη χώρα, τη Συρία, ατιμώρητα. Ως τώρα μόνο οι ΗΠΑ, ως Υπερδύναμη, ασκούσαν αυτό το «δικαίωμα στην αυθαιρεσία». Όλοι οι άλλοι (πχ Αγγλία ή Γαλλία) ασκούσαν αυτό το «δικαίωμα» μόνο με την άδεια των ΗΠΑ. Και η Τουρκία εισέβαλλε στη Συρία με την άδεια των ΗΠΑ και τουλάχιστον την, θέλοντας και μη, ανοχή της Ρωσίας. Η ανταλλαγή φραστικών διαξιφισμών ΗΠΑ-Ερντογάν ήταν συννεφάκι σε ένα συγκλονιστικό ειδύλλιο που γράφει Ιστορία, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα. Ο Γκιουλέν μάλλον θα ανησυχεί.

Μάθημα δεύτερον: Συνάγεται ότι ο Ερντογάν δεν κατήγαγε απλώς μια περιφανή νίκη στο εσωτερικό της χώρας. Άλλαξε το τοπίο και τους συσχετισμούς στο διεθνές πεδίο. Χωρίς ο ίδιος να αλλάξει στρατόπεδο, παρά τα αφελώς λεγόμενα.Μάθημα τρίτον: Η Ρωσία και προσωπικώς ο Πούτιν κάνουν την πάπια, κατά το κοινώς λεγόμενον. Αποφάνθηκε το Κρεμλίνο δια του Λαβρόφ: «Μόνο η Ρωσία και το Ιράν δρουν νομίμως στη Συρία». Και λοιπόν; Η Ρωσία δεν είναι τροχονόμος της νομιμότητας. Η δήλωση Λαβρόφ είναι ομολογία αδυναμίας αντίδρασης. Ίσως οι Ρώσοι να ξέρουν ότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Ωστόσο όποιο και αν είναι το αντάλλαγμα (αν υπάρχει) η ανοχή της Ρωσίας στην ξετσίπωτη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από μια χώρα έως χθες «υποδεέστερη» αποκαλύπτει σοβαρή αδυναμία στο συσχετισμό ισχύος και υπονομεύει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εμφανιστεί ως φρουρός της διεθνούς νομιμότητας.

Μάθημα τέταρτο: Κανένα συμπέρασμα δεν είναι οριστικό στην υπόθεση Μ. Ανατολή-Τουρκία-ΗΠΑ-Ρωσία κλπ. Μιλάμε για το Ανατολικό Ζήτημα που ταλαιπωρεί την περιοχή και τις Μεγάλες Δυνάμεις τους δυο τελευταίους αιώνες, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Οθωμανούς ( σήμερα Τούρκους) και Άραβες, παρεμπιπτόντως και την Ελλάδα με την καταστροφή της Σμύρνης. Τα δρώμενα περί την Συρία είναι ουρά του Ανατολικού Ζητήματος και είναι μακριά ουρά.

Μάθημα πέμπτο: Το Κουρδικό είναι εξαρτώμενο ζήτημα και δεν είναι το κομβικό πρόβλημα στο πάζλ της Μ. Ανατολής. Επειδή οι Κούρδοι δρουν σε εχθρικό, μη φιλικό, περιβάλλον και χωρίς έξωθεν ενίσχυση μπορούν, ίσως, να συντηρήσουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο αντάρτικο αλλά όχι πραγματικά απειλητικό για το τουρκικό Κράτος. Ούτε η Συρία ούτε η Τουρκία ούτε το Ιράν έχουν συμφέρον να αποκτήσουν οι Κούρδοι δική τους κρατική οντότητα. Διότι τούτο σημαίνει απόσχιση εδάφους από μία ή και όλες αυτές τις χώρες.

Οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν έχουν σαφή στρατηγική, αν θέλουν απόσχιση ή αυτονομία εντός της τουρκικής επικράτειας. Την αυτονομία έχει αποκλείσει ο Ερντογάν. Απόσχιση χωρίς αποφασιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ είναι αδύνατη. Η Υπερδύναμη θα προτιμήσει συναλλαγές με τις ισχυρές τοπικές Δυνάμεις αν αυτές αποδείξουν ότι μπορούν να χειριστούν τους Κούρδους ως άτακτα παιδιά, ενοχλητικά αλλά όχι επικίνδυνα. Η Ρωσία έχει εξαρχής αναγνωρίσει σιωπηρά ότι το Κουρδικό είναι αρμοδιότητας ΗΠΑ και προφανώς ο Πούτιν ακολουθεί την πολιτική του Λένιν, υποστηρικτική της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας όπως άλλωστε και οι Αγγλογάλλοι τότε-το πληρώσαμε με την καταστροφή της Σμύρνης.

Μάθημα έκτο και τελευταίο σ’ αυτό το κείμενο: Ο Ερντογάν παραμένει πρόβλημα για όλους, Ρώσους, Αμερικάνους, Ευρωπαίους. Είναι πρόβλημα επειδή η Τουρκία λόγω του μεγέθους της και σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική παρουσία και την ανερχόμενη αμυντική ικανότητά της είναι πλέον υπολογίσιμη ως φίλος, σύμμαχος ή αντίπαλος. Δεν μπορεί πλέον, γι’ αυτούς τους λόγους, να υπάρξει βιώσιμη ηγεσία στην Τουρκία πειθήνια σε εντολές του οποιουδήποτε, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει Ερντογάν. Αυτό ως σχόλιο σε όσους πιστεύουν ότι αρκεί να δολοφονηθεί ο Ερντογάν για να επανέλθουν τα πράγματα στην προτέρα βολική κατάσταση για τη Δύση. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει τουρκική ηγεσία σχετικώς υπάκουη στις Δυτικές Δυνάμεις είναι να τεμαχιστεί η χώρα, με εργαλείο τους Κούρδους. Και αυτοί πάλι αν θέλουν να εξαναγκάσουν (σε όποιο βαθμό μπορούν) τις έξωθεν Δυνάμεις να μην τους εγκαταλείψουν και αυτή τη φορά οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, απόσχιση ή αυτονομία.

Αν στον αγώνα των Κούρδων συγκλίνουν και οι Αλεβίτες (και άλλες μειονότητες)τότε η μισή Τουρκία θα βρεθεί απέναντι στην άλλη μισή, τα κοινωνικά αιτήματα όλων θα προστεθούν στο εθνικοαπελευθερωτικό αίτημα των Κούρδων και θα είναι πρακτικά αδύνατον να καταπνιγεί ένα τέτοιο Κίνημα. Αν, δηλαδή, οι Κούρδοι αντιτάξουν στο ισλαμικό όραμα του Ερντογάν ένα δικό τους εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης όλων των καταπιεσμένων μειονοτήτων τότε ο αγώνας τους θα αποκτήσει γερή βάση εκκίνησης και ελπίδες επιτυχίας. Για την ώρα, νύχτωσε χωρίς φεγγάρι.

FILE PICTURE. Russian President Vladimir Putin (R) and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan. EPA, YURI KOCHETKOV

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν μετά των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς φαίνεται πως το ξαφνικό φλερτ ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, κυκλώνεται πάλι από σύννεφα.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μετά την ακύρωση της συνάντησης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, στρατηγών Χουλούσι Ακάρ και Βαλερί Γερασίμοφ, έρχεται να προστεθεί και η ακύρωση της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για να παρακολουθήσει φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τη μη μετάβαση του Πούτιν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, με την ολίγον ειρωνική μάλιστα αναφορά, «θα υποστηρίξουμε την ομάδα μας εκ του μακρόθεν»! Όπως είχε μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Οι δυο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικώς την περασμένη Παρασκευή και συζήτησαν τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για το Χαλέπι, αλλά και την χερσαία επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της συνόδου των G-20 στην Κίνα.

http://mignatiou.com/2016/08/kati-den-pai-kala-anamesa-se-tourkia-ke-rosia-akirosi-episkepsis-poutin-stin-attalia/

Ο θρησκευτικός χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει. Στην αρχή τού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο μεγάλος που έφθανε περίπου στο 20%. Σήμερα, είναι περίπου στο 4%.

Στην περιοχή, έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια Χριστιανοί και ο αριθμός αυτός ενδέχεται
μειωθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της . Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μια γενιά ή δύο.

Η πολεμική εναντίον των Χριστιανών τής Μέσης Ανατολής, μιας πολεμικής που μπορεί να αναχθεί σε εξελίξεις ήδη από δεκαετίες στην περιφερειακή πολιτική και την ισλαμική κοινωνία. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι που βλέπουμε δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια περιφερειακή θρησκευτική κάθαρση που σύντομα θα αποδειχθεί ότι είναι μια ιστορική καταστροφή για τους Χριστιανούς αλλά και για τους Μουσουλμάνους.

Η κατάσταση για τους Χριστιανούς τής Μέσης Ανατολής άλλαξε δραματικά την εποχή τής αποικιοκρατίας. Επειδή το αποικιακό πείραμα ήταν επίσης μια θρασεία αποστολή εκχριστιανισμού, η οποία έδινε απροκάλυπτα προνόμια στους αυτόχθονες Χριστιανούς έναντι των Μουσουλμάνων και παρουσίαζε το Ισλάμ ως μια καθυστερημένη κουλτούρα που είχε ανάγκη εκπολιτισμού, οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ξέσπασαν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι Μουσουλμάνοι είχαν την τάση να βλέπουν τους Χριστιανούς γείτονές τους ως συνένοχους στην αποικιακή καταπίεση. Οι αυτόχθονες Χριστιανοί έγιναν ο στόχος της αντιαποικιακής αντίδρασης.

Με το τέλος της αποικιοκρατίας στον εικοστό αιώνα, οι κυβερνήσεις των νέων ανεξάρτητων κρατών - εθνών τής Μέσης Ανατολής ενθάρρυναν ενεργά την έξοδο των χριστιανών πολιτών τους από την περιοχή με τη θέσπιση νόμων που περιόριζαν τα δικαιώματά τους να προσηλυτίζουν ή να χτίζουν χώρους λατρείας. Η κατάσταση των Χριστιανών που παρέμειναν στην περιοχή επιδεινώθηκε με την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στη δεκαετία του 1950 και του ‘60, καθώς ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ενθάρρυναν τους Μουσουλμάνους τής Μέσης Ανατολής να βλέπουν τον εθνικισμό και την ιθαγένεια αυστηρά μέσα από το πρίσμα τής ισλαμικής ταυτότητας.

Η άνοδος του διεθνούς τζιχαντισμού κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έκανε την εκστρατεία κατά των Χριστιανών πυρετώδη. Ομάδες τζιχαντιστών , ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς στο να παρουσιάζουν τις συγκρούσεις ως έναν ολομέτωπο πόλεμο μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πολλοί από τους Μουσουλμάνους τής περιοχής, ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τζιχαντιστές θεωρούν πλέον ότι οι Χριστιανοί τής Μέσης Ανατολής είναι στενοί σύμμαχοι είτε των δυτικών «σταυροφόρων» (όπως στο Ιράκ) ή των «άθεων» τυράννων και δικτατόρων (όπως στη Συρία και την Αίγυπτο).

Ο χριστιανικός πληθυσμός τής Συρίας έχει πέσει από το 30% το 1920 σε λιγότερο από 10% σήμερα. Αν και αυτή η μαζική έξοδος έχει επιδεινωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο, η πραγματική αιτία της έγκειται στην εδώ και δεκαετίες ψυχολογική αλλαγή που συνέβη σε όλη την περιοχή καθώς οι Χριστιανοί αναγνωρίζονταν πια ως εχθροί. Ωστόσο, επειδή πολλοί Χριστιανοί τής Συρίας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές τού καθεστώτος Άσαντ - είτε γιατί οι περιουσίες τους συνδέονταν με την κυβέρνηση είτε επειδή φοβούνταν την δίωξη που μπορεί να ακολουθήσει αν ανατραπεί ο Άσαντ - ήταν εύκολο για την συριακή αντιπολίτευση να παρουσιάσει τους Χριστιανούς τής χώρας ως de facto συνεργάτες ενός βάναυσου καθεστώτος, υπεύθυνου για τη μαζική δολοφονία των πολιτών του.

Μια παρόμοια δυναμική λειτούργησε στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τον παλαιότερο και μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό τής Μέσης Ανατολής. Οι Κόπτες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, ή περί τα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι. Η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη για τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου. Όμως αυτό που ακολούθησε την πτώση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι δεν έχει προηγούμενο στη χώρα του Νείλου.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΓΡΆΦΕΙ Ο XΆΡΗΣ ZΆΒΑΛΟΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα χει κάνει ρόιδο. Μόνο κάποιος αμετανόητος συριζαίος, υποψήφιος για διορισμό δεν θα το έβλεπε αυτό.

Και τα ‘χει κάνει όλα χάλια από την στιγμή που συνθηκολόγησε στους εκβιασμούς της συμμορίας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», έχουν γίνει και αυτοί εξυπηρετητές και διαμεσολαβητές του ξεπουλήματος της χώρας.

Βασισμένοι στην απελπισία του κόσμου και στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων, υποσχέθηκαν κοπάδια λαγών με πετραχήλια σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ομάδες. Η δράκα του Τσίπρα και του Δραγασάκη, εξαπάτησε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που πίστευε ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτική μέσω ευρωπαϊκών λύσεων και «σκληρής» διαπραγμάτευσης.

Οπότε μετά από μήνες κωλοτούμπας και αλητείας ότι «ποτέ δεν θέλαμε την ρήξη», υπέγραψαν και την χαριστική βολή με την μορφή του 3ου και χειρότερου μνημονίου. Δεν έχει νόημα να πούμε κάτι για αυτό.

Κάθε βδομάδα που το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί άλλο ένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κάθε μέρα που η σύνταξη όλο και μειώνεται, κάθε λεπτό που τα εργασιακά κεκτημένα και οι μισθοί ποδοπατούνται, είναι μια ακόμα απόδειξη της αδιέξοδης πολιτικής των «σωτήριων» μνημονίων που στο τέλος, δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα.

Οι αυτοκριτικές του ίδιου του ΔΝΤ για τα λάθη και τις παραλείψεις αυτής της οικονομικής πολιτικής προκαλούν μόνο γέλιο, αν όχι και δάκρυα, που κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή μέχρι και ο τελευταίος ανίδεος αντιλαμβάνεται σε τι λούπα έχουμε πέσει.

‘Όταν οι Ρωμαίοι ισοπέδωσαν την Καρχηδόνα μετά την νίκη τους στον Γ’ Καρχηδονιακό πόλεμο, πριν φύγουν έσπειραν με αλάτι τη γη προκειμένου να μην μπορεί ξανά να καλλιεργηθεί και να μείνει για πάντα ακατοίκητη.

«Carthago delenda est » Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί, είπε ο Κάτων ο Πρεσβύτερος.

Το 3ο μνημόνιο, συνέπεια των αποτυχημένων προηγούμενων δύο, είναι το αλάτι που ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από της διαταγές της Κομισιόν και των Eurogroup στην χώρα και τίποτα δεν πρόκειται να φυτρώσει ξανά γιατί προσπαθεί να ξεριζώσει την ελπίδα, μια λέξη που τόσο οικειοποιήθηκε.

Έχοντας απορροφήσει ένα ομολογουμένως μεγάλο αντιμνημονιακό κομμάτι της κοινωνίας, το κινηματικό σκέλος αυτής έχει αποδιοργανωθεί κάτω από το βάρος της μεταστροφής στον ρεαλισμό που σίγουρα θα πάρει χρόνο να συσπειρωθεί.

Και η αντιπολίτευση; Η χειρότερη από καταβολής κόσμου. Δεν μιλάμε καν για τις αντιμνημονιακές κορώνες του δεινόσαυρου Λαφαζάνη και της λίγης Κωνσταντοπούλου που αδυνατεί να κατανοήσει τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μνημονιακότερη και από τον ίδιο τον Σόιμπλε, μην μπορώντας να αντιπολιτευτεί με εργαλεία την κατάργηση των δολοφονικών μνημονίων, προσπαθεί να ξεχωρίσει από τον ultra- μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, με γελοία και ανήκουστα επιχειρήματα.

Ηοax και κατασκευασμένες ειδήσεις κατακλύζουν τα φίλα προσκείμενα στην Νέα Δημοκρατία και στους κολαούζους της, sites. Mισές αλήθειες και ανήκουστα ψέματα, πέφτουν βροχή στο διαδίκτυο. Στυλιστικές απόψεις και γραβάτες χτίζουν μια εξωφρενικά αστεία αντιπολίτευση. «Ο Συριζα τα πουλάει όλα, ψηφίστε εμάς για να τα πουλήσουμε τουλάχιστον καλοντυμένοι.» Αυτή είναι η κατακλείδα.

Τραγελαφική υιοθέτηση της αριστείας από καραμπινάτα λαμόγια, ανίκανους και απαίδευτους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε μισή εργατοώρα στο βιογραφικό τους με απώτερο στόχο την επιστροφή των ίδιων και των τσιρακιών τους, στην αγαπημένη τους ενασχόληση. Στο αδιάκοπο ξεκοκάλισμα των ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο ευρωπαϊκός μαστός του ρευστού είναι ο στόχος και όλοι οι εξουσιομανείς κρατικοδίαιτοι γόνοι, στοχεύουν με λύσσα σε αυτό. Πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής με λούμπεν που γαυγίζουν «Παραιτηθείτε» αλλά από Σεπτέμβρη γιατί τώρα πρέπει να μαυρίσουμε.

Ούτε μια αλήθεια. Κατασκευασμένοι εχθροί από παράσιτα που ξυπνάνε με περίσσια μανία τον κοινωνικό αυτοματισμό μέχρι να φάει ο ένας τον άλλον όσο ο Ντράγκι πληρώνει κάθε σπατάλη τους που ξεχρεώνουμε εμείς από τα 350 ευρώ της αξιοπρέπειας του Κατρούγκαλου, του Μαρδά, του Μητσοτάκη, του Βαρβιτσιώτη.

Η καταστροφή έρχεται μέσα από το μοντέλο της μνημονιακής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που οικειοποιείται μέχρι και τα ολυμπιακά μετάλλια των χωρών που απομυζά, παρουσιάζοντας τα ως μετάλλια μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που καταστρέφει τον εγχώριο αθλητισμό μέσα από την εξοντωτική λιτότητα.

Ο εχθρός δεν είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο ζαμπονοτυροπιτάς που δεν έκοψε απόδειξη. Εχθρός είναι τα ευρωπαϊκά τεχνοκρατικά τσιράκια των Βρυξελλών και οι πρόθυμοι. Και μόνο αν το κατανοήσουμε αυτό, θα μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Αλλά την κανονική, όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: nostimonimar

Κουρδική γενοκτονία από την Τουρκία στη Συρία με χρήση πυροβολικού! - Θύματα γυναίκες και μικρά παιδιά
ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ PKK
Μια νέα γενοκτονία συντελεί η Τουρκία, αυτή τη φορά στη Συρία. Βομβαρδίζει ανηλεώς πόλεις και χωριά στη σύνορα σκοτώνοντας αμάχους και μικρά παιδιά, κυρίως κουρδικής καταγωγής.

Κατά την παρατεινόμενη εισβολή του και κατοχή συριακών εδαφών, ο τουρκικός Στρατός πραγματοποίησε ακόμη μία απροκάλυπτη σφαγή του ντόπιου άμαχου πληθυσμού, στοχοποιώντας ιδίως τους Κούρδους της περιοχής.

Σε μία από τις επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού, κατά του χωριού Dendeniyê σκοτώθηκαν 5 άμαχοι εκ των οποίων 3 παιδιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ανέφερε δημοσιογράφος του κουρδικού ΑΝΗΑ.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι συγκλονιστικό και αποτυπώνει τις σκληρές εικόνες της βιαιότητας των Τούρκων στην προσπάθεια τους να κερδίσουν εδάφη σε μία χώρα που την έχει διαλύσει ο εμφύλιος και η δράση του ISIS, τον οποίο εξόπλισε και στηρίζει η Άγκυρα.


Από την πλευρά τους πάντως και οι Κούρδοι αντάρτες του PKK αυξάνουν τις επιθέσεις τους στην Τουρκία και μαζί τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών. Συνολικά 21 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη νοτιοανατολική Τουρκία και μεγάλες ποσότητες τουρκικού οπλισμού και πυρομαχικών περιήλθαν ως λάφυρα στους Κούρδους αντάρτες.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, Τούρκοι στρατιώτες που εκτελούσαν στρατιωτική αποστολή στον λόφο Ροχανί στην περιοχή Μέργκε κοντά στην πόλη Γιουκσέκοβα, δέχθηκαν επίθεση από Κούρδους αντάρτες με αποτέλεσμα 12 στρατιώτες να σκοτωθούν και οι υπόλοιποι να τραπούν σε άτακτη φυγή. Δύο ακόμα Τούρκοι στρατιώτες υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους.

Άλλη ομάδα Κούρδων ανταρτών επιτέθηκε στο στρατόπεδο Τσεμεκουρκέ στην πόλη Σεμζινάν, στην επαρχία Χακάρι, από τρία διαφορετικά σημεία. Από την επίθεση σκοτώθηκαν ένας υπολοχαγός και ένας στρατιώτης. Λίγο μετά έφτασαν στο σημείο της επίθεσης Τούρκοι στρατιώτες με τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο αναποδογύρισε από χτύπημα των ανταρτών.

Τα δύο αυτά χτυπήματα ήρθαν σε συνέχεια της προσβολής τουρκικού ελικοπτέρου τύπου Σικόρσκι από αντάρτες τη στιγμή που επιχειρούσε να αποβιβάσει στρατιώτες στο λόφο Μαρτύρ Χοζάν, στη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι.

πηγή

Και στραβός είναι ο γιαλός, και στραβά αρμενίζουμε..

Σχόλιο: Ποιός σας είπε ότι βρήκαμε πάτο;;;
Μετά από τα νεότερα και μαζί με τα παλιά νούμερα στην βουλή ετοιμάζουν και αυτόν που κερνάει τα χρέη μας ...
Ένα κομμάτι της κοινωνίας και με κάποιον τρόπο συνεργούς όλους εμάς τους άλλους δείχνουμε ότι μπορούμε και το ακατόρθωτο. Να πατώνουμε χωρίς πάτο

του Κώστα Μαντατοφόρου

Εθίχτηκαν λέει, κάποιοι των Ανεξάρτητων Κωλοτούμπων κυρίως και ξεσάλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί λέει ο Αρτέμης έτυχε υποδοχής ροκ σταρ στην Τρίπολη.

Και περιμένουνε λέει πότε θα επέμβει ο εισαγγελέας εναντίον του Αρτέμη για όσα έωλα, λέει, υπόσχεται στον ελληνικό λαό.
Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για να καγχάσουμε έως να σπαρταρίσουμε στο γέλιο.

Οι Ανεξάρτητες Κωλοτούμπες! Παρέα με τον ΤΣΥΡΙΖΑ! Διαμαρτύρονται γιατί κάποιος υπόσχεται κάτι που δεν θα κάνει! Έλεος! Θα πεθάνουμε απ΄ τα γέλια!

Ναι ρε. Εισαγγελέα. Κι εμείς τον θέλουμε.
Μαντέψτε όμως από ποιούς πρέπει ν' αρχίσει.
Απ' αυτούς που τώρα τάζουν αυτά που ενδεχομένως, ή μάλλον πιθανότατα δεν θα πραγματοποιήσουν, ή απ' αυτούς που ήδη ξέσκισαν τις υποσχέσεις τους, γλύφουν εκεί που έφτυναν, και αισθάνονται και περήφανοι από πάνω;

Ρε ελεεινά λιγούρια, σας τύφλωσε η εξουσία, σας μάραναν οι καρέκλες, μπουκωθήκατε....
με διορισμούληδες και με τ' αποφάγια των τοκογλύφων και γίνατε προδοτότεροι των προδοτών, και δωσιλογιότεροι των δωσιλόγων και τολμάτε να εγκαλείτε τους άλλους -όποιους άλλους- για πιθανή μελλοντική αθέτηση υποσχέσεων;
Ούστ, πρώην ξενηστικωμένοι, και νυν χαραμοφάηδες.

Από την άλλη βέβαια, η βλακεία και η απόλυτη αποχαύνωση του ελληνικού λαού έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που η επιστήμη ποτέ δεν θα φτάσει.

Ενώ μεγάλοι διεθνείς οικονομολόγοι, ενώ τεράστιες σε μέγεθος και σε εγκυρότητα εφημερίδες του εξωτερικού, παραδέχονται πλέον ανοιχτά πως αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι ένα επί τούτου σχέδιο καταστροφής μιας χώρας, και όχι λάθος, είτε σαν πείραμα, είτε προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό άλλων χωρών, εμείς, ο ελληνικός λαός, αντί να ξεσηκωθεί, να συλλάβει, να δικάσει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους κυβερνώντες και οιονεί προδότες των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών, τρέχουμε πίσω από Αρτέμηδες, ψηφίζουμε Λεβεντομ@λάκες και κυνηγάμε πόκεμον, ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ την νεοναζιστική Νέα Τάξη της Ευρωπαϊκής "Ένωσης", για την επιλογή τούτου του λαού και την μετατροπή του σε σκλάβο εν καιρώ ειρήνης.

Εδώ δεν υπάρχει δίλημμα.
ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός, καθ' όσον τον στραβώσαμε με τα ίδια μας τα χεράκια, ΚΑΙ στραβά αρμενίζουμε.
Αλλά ολόστραβα.
Πιό στραβά δεν γίνεται.

Ανεχόμαστε Τσίπηδες, Κατακαημμένους, Φίδηδες και Πιτσιλήδες, Μπουμπούκους, Ηλίθιους και Κούληδες και μετά τρέχουμε στους Αρτέμηδες να μας σώσουν!

Ρε μνημόνια μέχρι να παγώσει ο ήλιος!
Ρε ΦΠΑδες στο 368%, και φορολογία στο 103% μέχρι να ξεραθεί το Αιγαίο!
Και ΕΝΦΙΕΣ, και Ρεπούσηδες, και την θειά Θεανώ μέχρι να μας βγουν τα γεμιστά απ' τη μύτη!
Και Πάκηδες, και ΔΕΘ, και προγράμματα της Θεσσαλονίκης, και success stories, και ΜOUGA και Πρωκτεντέρηδες, μέχρι να σηκωθούν τα κόκκαλα των 300, και των Μαραθωνομάχων, και του Μακρυγιάννη, και των αντιστασιακών της Κατοχής και να μας στρώσουν στο κυνήγι.

Άκου ζητούν εισαγγελέα για αθέτηση υποσχέσεων οι Ανεξάρτητες Κωλοτούμπες!
Άκου θα μας σώσει ο Αρτέμης!...

από το "Ουδέν Σχόλιον"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΗΤΟ: «ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ…»
Ήταν Σεπτέμβρης του 2011, όταν η Ελλάδα διάβαινε ήδη τον «Ρουβίκωνα» του πρώτου Μνημονίου, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωνε, εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και μεμιάς, εγένετο το διαβόητο πλέον «χαράτσι»…

Έκτοτε, αυτός ο κεφαλικός φόρος έμελλε να ταλανίζει κάθε χρόνο τους Έλληνες φορολογούμενους, σχεδόν τιμωρώντας τους, επειδή έκαναν το… ολέθριο σφάλμα να έχουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Τι κι αν δαπάνησαν λεφτά και κόπους μιας ολόκληρης ζωής, τι κι αν έκαναν θυσίες για τούτο το ρημάδι το σπίτι; Το Μνημόνιο απαιτούσε χρήματα, ας πρόσεχαν! Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Μόνο που ο λογαριασμός έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά: Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ έχουμε δαπανήσει για αυτό το κατά γενική ομολογία επονείδιστο «χαράτσι» μέσα σε έξι γεμάτα χρόνια μνημονιακών συμβάσεων.Πολλοί ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι θα το καταργούσαν. Και δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα που είχε τάξει κάτι τέτοιο. Μόνο που η κατάργησή του δεν ήρθε ποτέ. Ο ΕΕΤΗΔΕ, μετονομάστηκε στα χρόνια του «Μνημονίου 2» σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στη συνέχεια, την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου άλλαξε εκ νέου όνομα κι έτσι φτάσαμε στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που ζει και βασιλεύει εν μέσω «Μνημονίου 3».

Μόνο που ο ΕΝΦΙΑ συνιστά, εν έτει 2016, ένα διαρκές και ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος έχει «γονατίσει» από την υπέρμετρη φορολόγηση που του έχει επιβάλει η παρούσα κυβέρνηση.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει πλέον λάβει δημευτικό χαρακτήρα, μιας και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τις εφορίες. Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 865.000 κατασχέσεις περιουσιών.

Οι γνώστες της αγοράς ακινήτων υπογραμμίζουν, εξάλλου, ότι, υπό το πρίσμα αυτό, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα το ελληνικό κράτος θα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, καθώς πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Οι υποσχέσεις που έμειναν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου…

Βεβαίως, από το κάδρο των υπευθύνων για αυτή την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, δεν μπορεί να λείπει και ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταχώνιασε βαθιά σε κάποιο ερμάριο του γραφείου του στο Μαξίμου, μαζί με το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και την ρητή δέσμευσή του για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, από χθες, Δευτέρα (29/08/2016), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του βγήκε εκ νέου στο «σεργιάνι», για να εισπράξει ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από τον φόρο που ο ίδιος θα καταργούσε!

Κι αντί να πιέσει ο ίδιος τους παροικούντες το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσουν άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα την περικοπή των κρατικών δαπανών, αλλά και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, αποφάσισε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι… καλός, όσο κι αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχυναν λίτρα κροκοδείλιων δακρύων τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας για τον «βάρβαρο φόρο».

Από τη στιγμή, μάλιστα, που καταργήθηκε και η έκπτωση του 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η πραγματικότητα για τους συνολικά 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων καθίσταται πλέον δυσβάσταχτη.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή ενός δήθεν δικαιότερου φόρου.

Ίσως γιατί σε αυτή τη χώρα, το «Θέατρο του Παραλόγου» έχει καταστεί πλέον δεύτερη φύση για όλους μας, σε σημείο τέτοιο που θα μας ζήλευε ως και αυτός ο Σάμιουελ Μπέκετ…

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/723669/enfia-15-dis-eyro-exei-kostisei-mesa-se-exi-xronia-mnimonion-to-diavoito-xaratsi#ixzz4IobKFBMC

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Και μόνον η πρακτική της κυβέρνησης να μετατρέψει την αδειοδότηση των καναλιών σε show τύπου big brother δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα και το αγαθό της ενημέρωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού μετατρέπουν την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης σε… Ρωμαϊκή Αρένα με κλειστά δωμάτια στα οποία θα μείνουν για 12 και πλέον ώρες οι ενδιαφερόμενοι.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Άλλωστε, στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων…

Κατά τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση διοργανώνει μια δημοπρασία – show προκειμένου η κοινή γνώμη να ξεχάσει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια, θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες και θα ακολουθήσει διάλειμμα τριών ή τεσσάρων ωρών για ύπνο ή ξεκούραση των συμμετεχόντων σε στρατιωτικά ράντσα που θα υπάρχουν δίπλα σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο υποβολής των προσφορών.

Για τη δεύτερη και την τρίτη άδεια, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί λιγότερος χρόνος, ενώ περίπου 12 ώρες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η δημοπρασία της τελευταίας – τέταρτης άδειας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η διαδικασία ξεκινήσει σήμερα το πρωί, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος. Μέχρι τότε κανείς δεν θα γνωρίζει την πορεία του διαγωνισμού. Ούτε καν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι που θα είναι αποκλεισμένοι από τον επικεφαλής τους που θα παραμένει όλη αυτήν την ώρα κλεισμένος στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική και υπερβολικά αυστηρή, αλλά μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της, ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροής κρίσιμων πληροφοριών που θα επηρέαζαν και θα φαλκίδευαν την ομαλή ολοκλήρωσή της.

Το όλο σασπένς εξιτάρει βεβαίως τη φαντασία της κοινής γνώμης και δημιουργεί συνθήκες… μυστηρίου…

Αυτό το μυστήριο θα προσδώσει στη κυβέρνηση το επιθυμητό γόητρο στον… αγώνα κατά της διαπλοκής.

Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί χωρίς ευτράπελα, οι επιτελείς του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως «αφήγημα» στην ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ.


http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/723673/tileoptikes-adeies-giati-o-tsipras-metetrepse-to-diagonismo-se-show#ixzz4IoaEyEA3

του Δημήτρη Καζάκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το αντίδοτο στην άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Δευτέρα που μας πέρασε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Media Academy Alpbach, είπε: «Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στον εθνικισμό, έχουμε το καθήκον να μην ακολουθήσουμε τους λαϊκιστές, αλλά να εμποδίσουμε τη λεωφόρο των λαϊκιστών.»

Ανέφερε επίσης τα λόγια του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, που «έλεγε ότι "αν στον εθνικισμό προσθέσεις τον εθνικισμό θα καταλήξεις σε πόλεμο." Αυτό εξακολουθεί να ισχύει γι 'αυτό πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στον εθνικισμό».

Και κατέληξε δηλώνοντας: «Τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση που έγινε ποτέ από τους πολιτικούς". Η αλληλεγγύη πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, πρόσθεσε.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Γιούνγκερ ήταν νηφάλιος όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις. Αν και γενικά δεν το συνηθίζει. Είναι κι αυτός σαν τον σφετεριστή του βυζαντινού θρόνου Φωκά, που σε κάθε ευκαιρία ο λαός της Βασιλεύουσας του τραγουδούσε: «Πάλι τὸν καῦκον ἔπιες, πάλιν τὸν νοῦν ἀπώλεσας».

Ο κοσμοπολιτισμός δεν ήταν ποτέ το αντίδοτο στον εθνικισμό. Αντίθετα η προέκτασή....
του. Εθνικισμός είναι η ταύτιση του έθνους με τα συμφέροντα μιας κρατούσας τάξης, μιας ολιγαρχίας που θέλει να επιβάλει την απολυταρχία της εντός και εκτός συνόρων. Παρά και ενάντια στον λαό. Ο εθνικισμός με τη μορφή του σωβινισμού και του τζινγκοϊσμού υπήρξε το λίκνο του ιμπεριαλισμού, της κατάκτησης και της αποικιοκρατίας.

Ο εθνικισμός ισοδυναμεί με τον επεκτατισμό των συμφερόντων της κρατούσας τάξης ενός έθνους σε βάρος του λαού εντός της χώρας και σε βάρος των άλλων εθνών. Κι επομένως ο εθνικισμός είναι η άρνηση του έθνους, η κατάλυση του έθνους, δηλαδή του κοινού δικαιώματος όλων και κυρίως της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να διαμορφώνουν το κράτος εντός της εθνικής επικράτειας με βάση τα πιο θεμελιώδη και ζωτικά συμφέροντά τους.

Κοσμοπολιτισμός είναι η άρνηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των εθνών, της αυτοδιάθεσης των πολιτών εντός της εθνικής τους επικράτειας. Είναι στην ουσία και στην πράξη το alter ego, η άλλη όψη του εθνικισμού, του σωβινισμού, του τζινγκοϊσμού. Υπήρξε εξαρχής η ιδεολογία ή το πρόσχημα του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Το δικαίωμα του πολιτισμένου να εκπολιτίσει -όπως αυτός ορίζει τον πολιτισμό- με τη βία, την ανοιχτή ή συγκεκαλυμμένη επέμβαση και τον πόλεμο τα βάρβαρα έθνη.

Σ' ένα κόσμο όπου βασιλεύουν οι κατακτητικοί μηχανισμοί της παγκόσμιας διακυβέρνησης που οδηγούν ακόμη και σε ολοκληρωτική διάλυση χώρες, λαούς και έθνη, το να ταυτίζει κανείς την εθνική κυριαρχία με τον εθνικισμό, να καλεί τα έθνη που βρίσκονται υπό καθεστώς υποτέλειας να ξεχάσουν την συγκεκριμένη τους εθνικότητα και θέση, να "υπερβούν τις εθνικές διαφορές" και τα λοιπά, αυτό δεν είναι διεθνισμός, δεν είναι τίποτε άλλο από κήρυγμα υποταγής στο ζυγό, μια άθλια προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να διαιωνιστεί η κυριαρχία του κατακτητή κάτω απ' τον μανδύα του διεθνισμού.

Όσο για τα σύνορα, μόνο κατακτητές και αποικιοκράτες μπορούν να μιλούν τόσο απαξιωτικά. Τα σύνορα καθορίζουν δικαιοδοσίες. Η διατήρηση των συνόρων είναι το δικαίωμα δημιουργίας και άσκησης δικαίου εντός της εθνικής επικράτειας. Με πηγή τον ίδιο το λαό και το έθνος που ασκεί κυριαρχία στην επικράτεια. Είναι ο μόνος τρόπος για έναν λαό και τους πολίτες ενός έθνους να διεκδικήσουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σχετικά με το νόμο.

Το έθνος-κράτος σηματοδοτεί και πραγματώνει μια τέτοια αξίωση. Επιδιώκει τη δικαιοδοσία σε συγκεκριμένη επικράτεια. Εμμέσως πλην σαφώς, το εθνικό κράτος αναγνωρίζει επίσης ότι οι άλλες χώρες είναι εκτός δικαιοδοσίας του. Μπορούν και έχουν το δικαίωμα στη δημιουργία του δικού τους δικαίου πάνω στο δικό τους έδαφος. Τα σύνορα λοιπόν λειτουργούν με δύο τρόπους, και ενώ παρέχουν στο έθνος-κράτος αποκλειστική δικαιοδοσία, μπορούν επίσης να περιορίσουν τις αξιώσεις του μόνο στην καθορισμένη εδαφική επικράτεια.

Να γιατί ποτέ οι αυτοκρατορίες δεν αναγνώριζαν σύνορα. Τα θεωρούσαν πάντα ως πρόσκαιρη επινόηση των πολιτικών. Όπως ακριβώς λέει κι ο Γιούνγκερ. Γιατί πολύ απλά δεν αναγνώριζαν ποτέ το δικαίωμα στο σύνολο των πολιτών ενός έθνους να έχουν την αποκλειστικότητα της δικαιοδοσίας στην επικράτειάς τους. Ούτε αναγνώριζαν ποτέ ότι πηγή όλων των εξουσιών και όλου του δικαίου σε μια επικράτεια οφείλει να είναι ο λαός. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπερεθνικότητα και η πολυπολιτισμικότητα υπονομεύουν την ιδέα της αποκλειστικής δικαιοδοσίας ανά επικράτεια. Στο όνομα της καταπολέμησης του εθνικισμού δίνεται σε υπερεθνικά όργανα η εξουσία να καταλύσουν ή να υπονομεύσουν τα εθνικά σύνορα και να παρακάμψουν τις εδαφικές διευθετήσεις του κράτους έθνους.

Με τον τρόπο αυτό, τα σύνορα γίνονται όλο και πιο διάτρητα για τα υπερεθνικά συμφέροντα των ισχυρών. Η πολυπολιτισμικότητα, εν τω μεταξύ, όχι μόνο απονομιμοποιεί τα σύνορα του κράτους έθνους αποδυναμώνοντας τη συλλογική ταυτότητα των ανθρώπων που ζουν στη συγκεκριμένη εθνική επικράτεια, αλλά ενθαρρύνει επίσης τις διάφορες μειονοτικές και θρησκευτικές ομάδες να επικαλεσθούν κανόνες πέρα από τα σύνορα του κράτους έθνους, υπονομεύοντας έτσι την ίδια την ιδέα της αποκλειστικής δικαιοδοσίας.

Δεν είναι τυχαίο που με πρόσχημα τη θρησκεία και την προστασία των μειονοτήτων, ή εθνικοτήτων, ξεκίνησαν οι πιο καταστροφικοί πόλεμοι κατάκτησης και επέκτασης των ισχυρών στο ευρωπαϊκό έδαφος τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Οι υπερεθνικοί μηχανισμοί και η πολυπολιτισμικότητα είναι συνεπώς αντίθετες προς την εθνική κυριαρχία και τα σύνορα που αυτή συνεπάγεται. Οι υπερεθνικοί μηχανισμοί αποσυνθέτουν την έννοια της κυριαρχίας, και έτσι προκαλούν την σταδιακή κατάργηση των συνόρων από το εξωτερικό. Ενώ η πολυπολιτισμικότητα αποδυναμώνει την εθνική ταυτότητα, τον εθνισμό ενός λαού και των πολιτών μιας χώρας κι έτσι απονομιμοποιεί την ύπαρξή των συνόρων εντελώς από το εσωτερικό.

Να γιατί ο Γιούνγκερ επικαλείται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πολυπολιτισμικό φαινόμενο κι όχι ως προϊόν καταστροφής των εθνικών κρατών και των πατρίδων απ' όπου προέρχονται αυτές οι πληθυσμιακές ροές. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Γιούνγκερ και η παρέα του μπορεί να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες, αλλά επ’ ουδενί δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα, οι οποίες στηρίζονται στο σεβασμό της εθνικής επικράτειας.

Ο στόχος ήταν και παραμένει ένας. Να στερηθούν οι λαοί την αποκλειστική δικαιοδοσία στη χώρα τους, που τους εξασφαλίζουν τα σύνορα της εθνικής επικράτειας. Έτσι η δικαιοδοσία μεταφέρεται σε υπερεθνικούς μηχανισμούς εξουσίας μακριά από κάθε έννοια δημοκρατικής ή άλλης νομιμοποίησης. Όπως συμβαίνει σήμερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύτηκε στην kontranews, 28/8/2016

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget