1/5/2016 - 1/6/2016

Μόνο οι πολιτικοί απατεώνες κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα
Θα πιαστείς και πάλι μαλάκας;;;
Εξέγερση χωρίς ταυτότητα δεν είναι εξέγερση

Κι αυτή η φιέστα που οργανώνεται στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, όχι απλά με επιφύλαξη, αλλά με καθολική περιφρόνηση από κάθε πολίτη που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι εξέγερση αλλά μια ακόμη προσπάθεια δόλιας όσο και ύπουλης χειραγώγησης της οργής των πολιτών, η οποία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, βρωμάει… ζέχνει από μακριά δεξιά μπόχα και ακροδεξιά καμαρίλα.

Δεν πρόκειται για οργανωμένη αντίδραση της μεσαίας τάξης όπως διαδίδουν, αλλά για μία ακόμη βρώμικη προσπάθεια άσφαιρης εκτόνωσης της δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής.

Η μεσαία τάξη και η πολιτική αντίσταση, δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται και να αποκρύπτει την ταυτότητά της. Η ταυτότητα που αποκρύπτεται πίσω από κίβδηλα συνθήματα του στυλ: «Ούτε χρώματα… Ούτε κόμματα… Ούτε συνδικάτα…», παραπέμπει στο μαύρο πρόσωπο του Φρανκενστάιν, γι αυτό και μασκαρεύεται σε Mr. Τίποτε.

Η πραγματική λαϊκή αντίσταση, δεν κρύβεται στο σκοτάδι της ανωνυμίας, αλλά βγαίνει μπροστά και κοιτάζει τον Ήλιο κατάματα, για να φωτίζει σταθερά και αταλάντευτα τη διαδρομή της…

Η πραγματική λαϊκή αντίσταση, δεν έχει λόγο να κρύβει την καθαρή της στόχευση πίσω από ένα κούφιο σύνθημα «Παραιτηθείτε». Διότι αυτό που πρωτίστως τολμά, δεν είναι να αρκεστεί στο να ζητά παραιτήσεις (δηλαδή αντικαταστάσεις ανδρεικέλων πρόθυμων να σφετεριστούν την εμπιστοσύνη των ευκολόπιστων για λογαριασμό της κατοχής), αλλά να...
προτείνει με τρόπο καθαρό και κρυστάλλινο με τι ακριβώς πρέπει ν αντικατασταθεί η αποκαθήλωση των σφετεριστών της πολιτικής εξουσίας. Κουφιοκεφαλάκη λαέ…

Την αληθινή εξέγερση, δε θα την ανακαλύψεις ποτέ σκαλίζοντας μέσα στ αποφάγια με τα οποία κερνούν την οργή οι θεραπαινίδες του συστήματος.

Τα αληθινά κινήματα ανατροπής, δεν ξεφυτρώνουν μέσα στον οχετό της μιντιακής παρασυνθηματολογίας.

Η αληθινή εξέγερση… Τα αληθινά κινήματα της πολιτικής ανατροπής, δε σέρνονται σαν τους βρυκόλακες στο σκοτάδι της ανωνυμίας.

Οι αληθινές εξεγέρσεις, δίνουν ταυτότητα και πολιτική διέξοδο στην οργή. Όταν τη μετατρέπουν σε καραγκιοζηλίκι, το κάνουν ακριβώς για να ελέγξουν την οργή. Και θέλουν να ελέγξουν την οργή, ακριβώς για να μην υπάρξει ποτέ αληθινή και στοχευμένη εξέγερση.

Οι αληθινές εξεγέρσεις κουφιοκεφαλάκη λαέ…
Έχουν ταυτότητα… Έχουν ηγέτες… Έχουν καθαρή πολιτική στόχευση… Έχουν ισχυρή βάση στο κίνημα και δεν αναθεματίζουν τους φορείς του… Ξέρουν καλά τι θέλουν να γκρεμίσουν… Ξέρουν καλά με τι θέλουν να το αντικαταστήσουν. Και κυρίως…

Σε σένα τον αφελή… Αν δε θέλουν να παραμείνεις αφελής… Δεν επιφυλάσσουν το ρόλο του αναγνώστη αλλά σου αναθέτουν το ρόλο του αδιαφιλονίκητου πρωταγωνιστή, αυτού που ξέρει να γκαστρώνει την πολιτική και να γεννά πραγματικές εξελίξεις.

Η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση μέσω διαδικτύου
Μόνο οι πολιτικοί απατεώνες κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα
Θα πιαστείς και πάλι μαλάκας???

Σ αυτή τη φιέστα που οργανώνει το ίδιο το σύστημα για να φυλακίσει την οργή σου, εσύ δεν ξέρεις ούτε καν ποιος πληρώνει τα έξοδα της μικροφωνικής που θα σε παραμυθιάσει.

Δεν ξέρεις… γιατί δεν θέλουν να ξέρεις.
Και δεν θέλουν να ξέρεις... γιατί αυτό που θέλουν είναι να σε εξαπατήσουν ακόμη μια φορά...

Αλλά η αληθινή εξέγερση κουφιοκεφαλάκη λαέ, δεν εξαπατά και δεν κρύβει την ταυτότητά της από αυτούς που καλεί να τη στηρίξουν. Γιατί απλούστατα δε τους θέλει κομπάρσους σε ένα βρώμικο σχέδιο αλλά πρωταγωνιστές ικανούς να γράψουν ιστορία.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έτσι πλέον πλειστηριασμοί και κατασχέσεις θα γίνονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία...

Στο σφυρί μεζονέτες, διαμερίσματα και... πρόβατα – Βροχή οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί

Οι ψηφιακές διαδικασίες σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις επιταχύνουν τη διαδικασία και έτσι έρχονται βροχή οι πλειστηριασμοί που αφορούν σε ακίνητα, πλοία, ελικόπτερα και σκάφη αναψυχής, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε πασίγνωστα πρόσωπα, αλλά και στάνες... μέχρι και πρόβατα!

Το περίεργο είναι πάντως ότι ενώ οι φόροι για τους ιδιοκτήτες υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές, είναι δηλαδή οι φόροι φουσκωμένοι, στην περίπτωση που... γίνει πλειστηριασμός η τιμή πέφτει κατά πολύ καθώς υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία.

Την αξία θα καθορίζει ένας πιστοποιημένος εκτιμητής, που μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία, που θα προσλαμβάνεται από τον δικαστικό επιμελητή που κάνει την κατάσχεση. Οι εκτιμητές είναι καταχωρημένοι σε ειδικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.


Τι βγαίνει στο σφυρί το επόμενο διάστημα:
- Διαμέρισμα 183 τμ με βεράντες στο Π. Ψυχικό, γιά χρέη 166.000 ευρώ και α΄ προσφορά μόλις 22.050 ε, κατόπιν απόφασης μείωσης της τιμής.
- Μεζονέτα 467 τμ στην Εκάλη με α΄ προσφορά 550.000 ε, ενώ παλιότερα εκτιμάτο σε 1,2 εκατ. ε.
- Δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 18 στρεμμάτων μαζί με τις εγκαταστάσεις ξενοδοχιακής μονάδας 255 δωματίων (δυναμικότητας 543 κλινών) στην Χαλκιδική, με τους υπόλοιπους χώρους (εστιατόριο, μπαρ, ταβέρνα, γυμναστήριο, σάουνα, κλπ.), μετά από σχετική επίσπευση από τράπεζα για χρεωστικό υπόλοιπο 6,8 εκ. ε, με τιμή εκτίμησης και α΄ προσφοράς τα 7,6 εκ. ε, περίπου στο ύψος της αντικειμενικής αξίας.
- Διαμέρισμα 200 τμ, αποθήκες και γκαράζ στη Θεσσαλία, για χρέη 200.000 ε προς την επισπεύδουσα τράπεζα, με τιμή α’ προσφοράς περίπου 260.000 ε.
- 180 θηλυκά πρόβατα διαφόρων χρωμάτων και ηλικιών, που εκτιμήθηκαν προς 90 ε. το καθένα και συνολικά σε 16.200 ε. και θα “βγουν στο σφυρί” στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του οφειλέτη (χρέους 21.300 ε) με α΄ προσφορά στα 60 ε ανά πρόβατο και συνολικά 10.800 ε.
- Μηχανολογικές εγκαταστάσεις πτηνοτροφίας για χρέος 216.000 ε, μαζί με ποτίστρες, χώρους ωοσκόπησης και 4 μοτέρ κοπριάς…


ΕΘΝΟΣ

Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από την 1η Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μάλιστα, την αμοιβή για τον προσδιορισμό της αξίας, θα πληρώνει ο οφειλέτης.
Χαρακτηριστικά στο Π.Δ, αναφέρεται:

«Η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό θα βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.»

Σαφώς, όλη η διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Ηδη, με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής.

Πηγή: iefimerida

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη, διευρυμένη πιλοτική φάση του προγράμματος για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, σε 30 δήμους της χώρας, βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Οι 30 δήμοι που επιλέχθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι:
- Νέα Ιωνία
- Ασπρόπυργος
- Ελευσίνα
- Φυλή
- Άγιοι Ανάργυροι (Καματερό)
- Αιγάλεω
- Κερατσίνι - Δραπετσώνα
- Νίκαια - Ρέντη
- Πέραμα
- Λαμία
- Βέροια
- Παύλος Μελάς (Θεσσαλονίκη)
- Κιλκίς
- Κατερίνη
- Ρέθυμνο
- Γόρτυνος
- Ορεστιάδα
- Καβάλα
- Άρτα
- Ζάκυνθος
- Λέσβος
- Καλαμάτα
- Σκιώνη
- Κάλυμνος
- Λέρος
- Τρικκαίων
- Ελασσόνα
- Πύργος
- Αιγιαλεία
- Καστοριά
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα έχει «προίκα» 700 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαφέρουν από όσα ίσχυσαν κατά την πιλοτική πρώτη φάση του προγράμματος σε 13 δήμους.

Αναλυτικά, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ.

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/700962/aytoi-einai-oi-30-dimoi-poy-tha-dosoyn-to-koinoniko-epidoma-allileggyis#ixzz4AEqYBmR8

ΣΤΑΘΗΣ

Κάθε μέρα κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αμολάει μια ουρανομήκη ανοησία - γεγονός πρωτοφανές και άξιο προσοχής για όλους εκείνους που ασχολούνται με τα πάσης φύσεως ρεκόρ (καθώς και για άλλους που εντρυφούν στα μεταφυσικά παράδοξα) - όπως η βάσκανος

μοίρα ενός έθνους ή η καταγωγή της μαλακίας. Μόλις χθες ο κ. Κατρούγκαλος
απεφάνθη ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τσιγάρο ή καφέ, αλλά όχι χωρίς ρεύμα και νερό.

Εν πρώτοις, σωστός! διότι όπως έλεγε και
ο Λένιν: ο εξηλεκτρισμός είναι σοσιαλισμός (αρκεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ), ενώ χωρίς νερό, πώς θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει γαργάρα τις μπαρούφες που αμολάνε τα στελέχη του κάθε μέρα - μα, κάθε μέρα! Το τσιγαράκι και ο καφές (της παρηγοριάς) μας μάραναν;

Νερό! νεράκι του Θεού και, ει δυνατόν, σε ποσότητες Αλφειού, Λάδωνος και Ερυμάνθου ομού, ώστε να ξεπλένεται η κόπρος του Αυγείου από τους Κόφτες, τα Υπερταμεία, τους κομισάριους, τα παραληρήματα τύπου Αυλωνίτου - Καρακώστα, τις αριστερές... offshore κι όλα τα υπόλοιπα, για τα οποία ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ένα γαρύφαλλο στον Τόπο του Μαρτυρίου στην Καισαριανή.

Σπονδές
και πάνω απ’ όλα σπονδές στην τρέλα. Διότι, ως φαίνεται, η τρέλα είναι αγχολυτική. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στους Γάλλους εργαζομένους για όσα ο ίδιος κάνει εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων! Ω γιέα! Και τσίου! (και το λάλημα αγχολυτικό είναι).

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εγείρεται πλέον το ερώτημα της ανθεκτικότητας των αριστερών που υποστηρίζουν ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Σόιμπλε - Τσίπρα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες: α) εκείνοι που δυσανασχετούν, δυσφορούν και πάσχουν. Και β) εκείνοι που θριαμβολογούν, πανηγυρίζουν, ασκούνται στη σοφιστεία και πασχίζουν να επωφεληθούν.
Αυτοί που επιμένουν, έστω δύσθυμοι, αγωνιούν.

Δεν βλέπουν άλλη λύση, καθώς λένε, και δεν πιστεύουν ή δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η ηγεσία Τσίπρα τους έχει απαρνηθεί και έχει βάλει πλώρη για άλλες πολιτείες. Ομως, προσοχή, ανάμεσα
σε εκείνους που υποφέρουν με τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κι εκείνοι οι υποκριτές που με κλάψες και ψευτιές πονούν τάχα για τη σφαγή στην οποία μετέχουν ή πρωτοστατούν.

Αυτοί οι τύποι που κλαίνε, όπως οι κροκόδειλοι, είναι το alter ego εκείνων που υποστηρίζουν την ήττα στην οποίαν οδήγησαν την πατρίδα με θράσος. Που κορδακίζονται κιόλας απειλώντας τον κοσμάκη, όπως έκανε ο κ. Κυρίτσης. Ο οποίος, σε μια πρωτοφανή επίδειξη μαρξιστικής αγραμματοσύνης, παρουσίασε ως ταξική φιλολαϊκή πολιτική την τιμωρία των φτωχών της άλλης πλευράς - άλλης, με βάση τις πολιτικές της επιλογές. Κάτι που δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτική δίωξη με βάση τα φρονήματα. Ούτε ο σταλινικός εκφυλισμός του μαρξισμού υπήρξε ποτέ τόσον ηλίθιος.

Οι υποστηρικτές της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον έλεος (αν είχαν ποτέ) για τους ανθρώπους, παρά μόνον αλαζονεία. Εκδικητικότητα και κακότητα. Πορεύονται πλέον
τη μισάνθρωπη πορεία προς τη γενική καταστροφή με λάβαρα τους Κόφτες και τα ψέματα, τα αίματα των θυμάτων τους και τις απίστευτες παρλαπιπολογίες που λένε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ορισμένοι
δίνουν την εικόνα εκείνων που παίρνουν διαταγές (και χάπια για να τις εκτελέσουν), ζώντας πλέον σε έναν δικό τους κόσμο (όπως τον περίκλειστο εκείνον φυλασσόμενον και πολυτελή που σχεδιάζουν να διαμορφώσουν οι ...αριστεροί στο ...Ελληνικό) - για το οποίο χρόνια τώρα δώσαμε αγώνες και αγώνες.

Πλην όμως, εκτός απ’ τους αριστερούς που αντέχουν ακόμα (υποφέροντας) τους άλλους «αριστερούς» (που δεν υποφέρονται), γεννιέται ένα επιπλέον τελευταίο ερώτημα. Για πόσο ακόμα οι ανυπόφοροι θα αντέχουν τον εαυτόν τους - αυτά που λένε κι αυτά που κάνουν; (Λόγου χάριν το Τρύφων! Αφού επιβάλλονται -ήδη- νέοι φόροι στα καύσιμα, το Τρύφων ευαγγελίζεται τη διύλιση των τελών κυκλοφορίας σε... ακόμα πιο νέους φόρους στα καύσιμα! με τελικό ρεζουμέ την αύξηση στην τιμή των καυσίμων κατά 25 λεπτά, μέσον όρο, ανά λίτρο.)

Αλλά, όπως
είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται νερό και ηλεκτρικό ρεύμα - το τσιγάρο, ο καφές και η βενζίνα είναι πολυτέλειες. Ενίοτε και τα γεμιστά. Οπως πολυτέλεια είναι τα σπίτια για τους τρωγλοδύτες, τα λιμάνια για τη χώρα, το Σύνταγμα για τους ραγιάδες και η ηθική για τους «αριστερούς» του Σόιμπλε.

Με τέτοιους αρχιερείς τε και ταγούς, έχει ύστερα άδικο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών του Δ’ Ράιχ όταν λέει ότι «η Ελλάδα ανακάμπτει με απρόσμενα γρήγορους ρυθμούς»;;..!!

Βεβαίως! ως τον Σεπτέμβρη δεν θα ’χει μείνει κολυμπηθρόξυλο (από τα ερείπια στα οποία ήδη έχει μεταβάλει τη χώρα ο κ. Σαμαράς-Τσίπρας) - το ίδιο πρόσωπο, της ίδιας πολιτικής,
το πρόσωπο της Μέδουσας. Οποιον κοιτάζει τον πετρώνει...

ΠΗΓΗ:
http://www.enikos.gr/stathis/391610,Diatages-xapia-kai-kaytes-mparoyfes.html

του «Pitsirikos»

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν τα φιλελέ φασισταριά -οι γνωστοί Μενουμευρώπηδες- και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου.

Η συγκέντρωση δεν έχει κόμμα, χρώμα και συνδικάτα αλλά διοργανώνεται από την Νέα Δημοκρατία του Κούλη του κουλού.

Στη συγκέντρωση θα σερβίρεται και μενού Μακρονήσου.

Το σύνθημα «Παραιτηθείτε» δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος διοργανώνει τη συγκέντρωση.

Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο της διαμαρτυρίας των Μενουμευρώπηδων.
Οι Μενουμευρώπηδες κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να παραιτηθεί η κυβέρνηση....
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζει απόλυτα τους Μένουμε Ευρώπη. Ψηφίζει τα μέτρα που ήθελαν για να μείνουν Ευρώπη.
Ολόκληρο δημοψήφισμα ανέτρεψε ο Τσίπρας -και μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ-, για να ικανοποιήσει τους Μενουμευρώπηδες, που ηττήθηκαν κάπως στο δημοψήφισμα, αν θυμάμαι καλά.

Δυο Μνημόνια πέρασε ο Τσίπρας σε ενάμισι χρόνο, τι άλλο να κάνει για να ικανοποιήσει τους Μενουμευρώπηδες;

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει σαν πιστό σκυλάκι τις εντολές της Ευρώπης που τόσο αγαπάνε οι Μενουμευρώπηδες.

Ενθουσιασμένη η Μέρκελ με τον Τσίπρα. Έρωτας.
Λατρεία ο Σόιμπλε.

Οπότε, πού είναι το πρόβλημα των Μενουμευρώπηδων;
Οι Μενουμευρώπηδες θέλουν τα Μνημόνια να τα ψηφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και αντί να διορίζει ο Τσίπρας τύπους σαν το καμμένο κολλητό του που τον πήρε για να του κάνει στρατηγικό σχεδιασμό, να διορίζει ο Μητσοτάκης τύπους σαν αυτό τον παιδεραστή που είχε για δεξί του χέρι.
Αξιοκρατία δηλαδή.

Η αντικυβερνητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου είναι ουσιαστικά φιλοκυβερνητική.
Οι Μενουμευρώπηδες προσπαθούν να κρατήσουν στην κυβέρνηση τον Τσίπρα με νύχια και με δόντια.
Βλέπουν πως ο Μητσοτάκης δεν τραβάει -και θα οδηγήσει την Νέα Δημοκρατία στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της-, οπότε όλες οι ελπίδες τους είναι στον Τσίπρα.

Οι Μενουμευρώπηδες είναι κρυφοσυριζαίοι.
Έχουν λυσσάξει τα φιλελέ φασισταριά.
Και αυτό είναι ένα μήνυμα χαράς για τη σημερινή Ελλάδα.
Έχουν και τα προτεκτοράτα τα ωραία τους.

(Καμιά φορά προσπαθείς να θυμηθείς πώς κατάφερε και έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι φασιστοφιλελέδες μενουμευρώπηδες και σου θυμίζουν πώς και γιατί έγινε αυτό.)

από το «http://pitsirikos.net»

του mitsos175.

Οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος του γορίλα Χαράμπε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, έπειτα από πυροβολισμό από τους φύλακες. Η αρμόδια ομάδα "πήρε μία σκληρή απόφαση και ήταν η σωστή απόφαση, γιατί σώθηκε η ζωή ενός μικρού αγοριού" υποστήριξε ο διευθυντής. Όπως είναι γνωστό ένα αγοράκι βρέθηκε μέσα στον χώρο του γορίλα και οι φύλακες εκτίμησαν ότι το παιδί κινδύνευε. Μάρτυρες βέβαια υποστηρίζουν ότι το ζώο δεν έκανε καμιά επιθετική κίνηση.

Άλλοι κατηγορούν τη μητέρα για παραμέληση, άλλοι τους φύλακες. Σκόπιμα μάλλον αποσιωπούν τα ΜΜΕ τις ευθύνες του ίδιου ζωολογικού κήπου όσον αφορά την ασφάλεια. Τα κλουβιά έχουν σκοπό να μην δραπετεύουν τα αιχμάλωτα ζώα, αλλά θα έπρεπε να είναι και σχεδιασμένα ώστε να μην μπαίνουν μέσα τα παιδιά.

Η συμπάθεια για το γορίλα είναι δικαιολογημένη, αφού καταστρέφουμε το φυσικό τους περιβάλλον, τους αιχμαλωτίζουμε -όταν δεν τους σκοτώνουμε, δεν παίρνουμε μέλη τους ως τρόπαια- κάνουμε πειράματα πάνω τους κλπ. Με την παραμικρή αφορμή τους εκτελούμε, καθόσον "οι γορίλες είναι επικίνδυνοι". Οι γορίλες, όχι εμείς, που "πηδήξαμε" τον πλανήτη.

Κυρίως όμως η συμπάθια είναι, διότι ο γορίλας πλήρωσε τις αμαρτίες άλλων και την ατυχία ....
του. Ατυχία ήταν η στιγμιαία απροσεξία της μητέρας, η έμφυτη περιέργεια του μικρού, κι ο φόβος των φυλάκων, ότι αν συμβεί κάτι κακό στο παιδί, θα είχαν σοβαρά μπλεξίματα. Αμαρτία είναι η ίδια η λογική της αιχμαλωσίας κι ο τρόπος που γίνεται με σκοπό πάντα το κέρδος. "Πληρώστε να δείτε τον επικίνδυνο γορίλα κι είναι επικίνδυνος αφού τον σκοτώνουμε"! Να ξεκαθαρίσω όμως ότι, αν ο γορίλας επιτίθονταν στο παιδί, θα προείχε η ασφάλεια του μικρού. Αλλά, αν πράγματι έκανε επίθεση, που μάλλον δεν έκανε. Επίσης καλό είναι να προλαβαίνεις τέτοια διλλήματα, πράγμα που η διεύθυνση (κι όχι οι φύλακες) ΔΕΝ έκανε.

Αν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας με το Χαράμπε θα του έλεγα:
Αγαπητέ γορίλα, κι εμείς εδώ στην Ελλάδα φυλακισμένοι είμαστε. Αιχμάλωτοι, θύματα. Εσύ ηλιθίων, εμείς σαδιστών τοκογλύφων. Λυπάμαι που σε σκότωσαν τσάμπα και βερεσέ. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Εμάς μας σκοτώνουν για τις Τράπεζες. Μάλιστα μας βασανίζουν πρώτα, όχι "μια κι έξω". Βλέπεις, αν σε παρηγορεί, δεν είμαστε πια εμείς οι άνθρωποι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Πάνω από μας υπάρχουν τα λεφτά. Δεν είναι ζώα, κτήνη όμως είναι όσοι τα προσκυνούν. Αιμοβόρα κι αδίστακτα αρπακτικά που κάνουν και τα πιο τρομερά θηρία του πλανήτη, να μοιάζουν αγγελούδια μπροστά τους. Άλλωστε τα ζώα ζουν αρμονικά με το Περιβάλλον, ενώ οι πλούσιοι έχουν πόλεμο με αυτό. Το λεηλατούν, το καταστρέφουν για να κάνουν χρήμα. Κάτι σαν αρρώστια.

Ο θάνατος κι ο δικός σου κι ο δικός μας είναι σίγουρος. Δεν έχει σημασία, αν έχουμε δεχθεί μοιρολατρικά τη φυλακή μας, αν φοβόμαστε την αποτυχία μιας απόπειρας δραπέτευσης κι Ελευθερίας, είμαστε απειλή. Γιατί υπάρχουμε. Κερδίζουν βέβαια από μας, εις βάρος μας. Αλλά μας φοβούνται, μας μισούν. Γιατί αυτό που κάνουν είναι έγκλημα και το γνωρίζουν. Ξέρουν ότι ένα ζώο ποτέ δεν επιτίθεται, αν δεν νιώσει απειλή, αν δεν είναι άρρωστο ή πεινασμένο. Τα παιδιά δεν αποτελούν το μενού του γορίλα... Όπως ξέρουν επίσης, ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν φταίμε για τα δικά τους εγκλήματα ή λάθη, αλλά εμείς τα πληρώνουμε πανάκριβα.

Το λάθος σου και το δικό σου και το δικό μας είναι πως δεν τολμάμε να φύγουμε, να Αντισταθούμε, κι ας πεθάνουμε. Θα πεθάνουμε όμως Ελεύθεροι. Είσαι πιο συμπαθής από πολλούς ανθρώπους, διότι δεν έχεις την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ευτυχώς! Αλλιώς τι δικαιολογία θα είχες, που μένεις σκλάβος;

από το «Βαθύ Κόκκινο»

Με τον πιο περίεργο τρόπο προσπάθησε να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές και ανέλυσε σε θεωρητικό επίπεδο πως θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρωστάει η Ελλάδα.

«Σε ένα θεωρητικό και απευκταίο σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε συμφωνία τότε μπορεί να προέκυπταν έκτακτες συνθήκες και οι αρχές που θα αναλάμβαναν εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ότι χρήματα υπάρχουν σε φυσική μορφή στα χέρια των Ελλήνων – περίπου 55 δισεκατομμύρια όπως είπε - προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας» είπε ο Κώστας Χρυσόγονος.

«Ενα άλλο σενάριο θα ήταν να βρεθεί χορηγός – που θα μπορούσε να είναι η Κίνα- ο οποίος θα παρέχει στην Ελλάδα 20 δις για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και άλλα 25 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η οικονομία για τη μετάβαση σε άλλο νόμισμα.» πρόσθεσε με νόημα.


http://www.iefimerida.gr/news/209283/apisteytes-diloseis-hrysogonoy-oi-arhes-mpoykaran-sta-spitia-tha-sygkentronan-45-50-dis#ixzz4ADDrtrGF

του Δημήτρη Καζάκη

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ιστορία της οικου-μένης που δέχεται να καταλυθεί ως συγκροτημένο κράτος χωρίς να έχει ηττηθεί σε κανέναν πόλεμο. Μας αξίζουν ως έθνος συγχαρητήρια. Ίσως γι' αυτό ζητωκραυγάζουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας. Μαζί βέβαια με τους κυβερνώντες.Όποιος λοιπόν είναι τόσο ραγιάς ώστε να αδιαφορεί για όλα αυτά, μπορεί κάλλιστα να βαυκαλίζεται ότι το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει με τη λιτότητα, τη σύνταξη, το μεροκάματο, τα εργασιακά και τα κλαδικά. Απλά θυμίζουμε ό,τι η τύχη του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας μαζί είναι ταυτισμένη με την τύχη αυτής της χώρας. Και λαός χωρίς πατρίδα, δεν είναι παρά ραγιάς, δούλος, ή νομάδας ρακοσυλλέκτης σαν τις μάζες της εξαθλίωσης που μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο σε αναζήτηση στοιχειώδους επιβίωσης.
Η χώρα μας είναι η πρώτη στην παγκόσμια ιστορία που συγκροτήθηκε ως κράτος -αμέσως μετά την παλιγγενεσία- υπό καθεστώς προστασίας. Δηλαδή ως προτεκτοράτο. Με άλλα λόγια η νεώτερη Ελλάδα -ή ορθότερα η κρατούσα τάξη των τυχοδιωκτών κάθε είδους και των παλιών μπέηδων του οθωμανικού μεσαίωνα που πήραν την εξουσία σε τούτον τον τόπο με τις πλάτες ξένων πρεσβειών και δυνάμεων- δίδαξαν στη νεότερη ανθρωπότητα τι σημαίνει προτεκτοράτο και ημιαποικία.

Σήμερα έχουμε μια νέα παγκόσμια πρώτη. Προβιβαστήκαμε. Η κρατούσα πολιτική τάξη στην Ελλάδα βάλθηκε να διδάξει στη σύγχρονη ανθρωπότητα πώς μπορεί να καταλυθεί ένα συγκροτημένο κράτος χωρίς πόλεμο. Φυσικά προς το συμφέρον ξένων δυνάμεων.

Τι σημαίνει όμως κατάλυση συγκροτημένου κράτους; Κάτι πολύ χειρότερο από την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο από....
την εποχή της Συνθήκης του Μοντεβιδέο το 1932, συγκροτημένο κράτος θεωρείται εκείνο που διαθέτει τα εξής θεμελιώδη γνωρίσματα:

(α) Μόνιμο πληθυσμό. (β) Καθορισμένη επικράτεια. (β) Δική του διακυβέρνηση. (δ) Και την ικανότητα να συνάπτει σχέσεις ελεύθερα με άλλα κράτη.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν ισχύει πια επίσημα για την Ελλάδα μετά την ψήφιση και του τελευταίου πολυνομοσχεδίου. Η χώρα έχασε τον έλεγχο στο ποιος και πώς κατοικεί ως μόνιμος πληθυσμός. Έχασε τον έλεγχο στην εδαφική της επικράτεια. Και φυσικά δεν διαθέτει ούτε δική της διακυβέρνηση, ή έστω τη δυνατότητα να συνάπτει με δική της επιλογή σχέσεις με άλλα κράτη και τη διεθνή κοινότητα.

Τα πάντα τελούν υπό τον άμεσο θεσμοθετημένο πια έλεγχο των ευρωπαϊκών "θεσμών". Δηλαδή των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Πολύ σύντομα - έως το τέλος του 2018 - η Ελλάδα δεν θα διαθέτει ούτε καν δική της άμυνα. Ό,τι θα έχει απομείνει από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα μετασχηματιστεί σ' ένα μικρό και επιχειρησιακά ευέλικτο πλήρως επαγγελματικό - δηλαδή μισθοφορικό - στρατιωτικό σώμα υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ με σκοπό την "αστυνόμευση" της ευρύτερης περιοχής και την αντιμετώπιση "ασύμμετρων απειλών". Όπως ήδη ισχύει στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Αυτό λοιπόν που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ο μέσος Έλληνας είναι αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων δεν είναι ότι παραδόθηκε η κυριαρχία της χώρας. Αυτή έχει παραδοθεί ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με την συνεπικουρία Αρείου Πάγου και ΣτΕ. Αυτό που συνέβη είναι ότι η ελληνική πολιτεία έπαψε να υφίσταται ως συγκροτημένο κράτος με βάση τα προβλεπόμενα του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα:

- Η ίδια η έννοια του δημοσίου συμφέροντος καταργήθηκε. Το κράτος δεν είναι πλέον εγγυητής, ή φορέας του δημοσίου συμφέροντος, αλλά μηχανισμός τήρησης και επιβολής των δεσμεύσεων και αποφάσεων ξένων "θεσμών". Και μάλιστα υπό ιδιωτική εποπτεία. Την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής με ιδιώτες στελέχη από την αγορά, φυσικά υπό καθεστώς ασυλίας, η οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο της πρώην δημόσιας διοίκησης. Ιδιαίτερα της δημοσιονομικής.

- Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της συνταγματικής έννομης τάξης και του εθνικού δικαίου της χώρας με το δίκαιο σκοπιμότητας των δανειστών και των "θεσμών" τους. Το δίκαιο σκοπιμότητας είναι εκείνο που εφαρμόζεται σε χώρες υπό κατοχή με σκοπό να δοθεί το ελεύθερο στους κατακτητές να κάνουν ό,τι θέλουν.

- Δεν υπάρχουν πλέον αναγνωρισμένα δικαιώματα στους Έλληνες πολίτες. Ακόμη και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία τελεί πλέον υπό την αίρεση της σκοπιμότητας των δανειστών και των "θεσμών". Δεν υπάρχει πλέον δικαστήριο που μπορεί να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη, γιατί πολύ απλά προέχει το συμφέρον των δανειστών και των τραπεζών. Η ελληνική δικαιοσύνη καταργήθηκε οριστικά και μετατράπηκε επίσημα σε σύστημα προστασίας του δικαίου σκοπιμότητας των "θεσμών".

- Δεν υφίσταται πλέον εδαφική επικράτεια. Με το υπερταμείο "αποκρατικοποιήσεων" όχι μόνο ξεπουλιέται ολοκληρωτικά η δημόσια περιουσία, αλλά αποκτούν δικαιώματα επιφανείας επί της εδαφικής επικράτειας της Ελλάδας οι "επενδυτές". Όπως προβλέπει άλλωστε ο ήδη ψηφισμένος νόμος 3986/1-7-2011 (Κεφάλαιο Τρίτο), που τώρα ενεργοποιείται. Δια του δικαιώματος επιφανείας ο "επενδυτής" αποκτά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της χώρας, την ακτογραμμή, τον εναέριο χώρο, ακόμη και στην οριοθέτηση μέρους της εδαφικής επικράτειας. Ανάλογα με την "επένδυση" και το συμφέρον του. Αρκεί μια υπουργική απόφαση. Και φυσικά η σύμφωνη γνώμη των "θεσμών".

Όποιος λοιπόν είναι τόσο ραγιάς ώστε να αδιαφορεί για όλα αυτά, μπορεί κάλλιστα να βαυκαλίζεται ότι το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει με τη λιτότητα, τη σύνταξη, το μεροκάματο, τα εργασιακά και τα κλαδικά. Απλά θυμίζουμε ό,τι η τύχη του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας μαζί είναι ταυτισμένη με την τύχη αυτής της χώρας. Και λαός χωρίς πατρίδα, δεν είναι παρά ραγιάς, δούλος, ή νομάδας ρακοσυλλέκτης σαν τις μάζες της εξαθλίωσης που μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο σε αναζήτηση στοιχειώδους επιβίωσης.

Δημοσιεύτηκε στην Kontranews, 29/5/2016

Στο έλεος της τύχης τους έχουν αφεθεί οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών μειώθηκαν κατά 40% το α’ δίμηνο του έτους, δεδομένου ότι δεν γίνονται έλεγχοι, ενώ οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και τα συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη επιδεινώνουν το πρόβλημα των μέσων μεταφοράς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα στοιχεία θέλουν τις πωλήσεις των εισιτηρίων να πέφτουν συνεχώς, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μείωση των επιβιβάσεων ή σημαντική αύξηση της λαθρεπιβίβασης. Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών σημείωσαν «βουτιά» 40% το α΄ δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), που υποστηρίζουν ότι οι απώλειες της εταιρείας αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες λόγω της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής. Στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ελεγκτών των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε ιστοσελίδα, που συνοδευόταν από έμμεση προτροπή άσκησης βίας εναντίον τους, και η αναγραφή απειλητικών μηνυμάτων έξω από τα σπίτια δύο γυναικών ελεγκτών αποτέλεσαν τις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας είχαν ατονήσει λόγω δυσλειτουργιών στο σώμα ελεγκτών, ενώ η κατάργηση των εθελοντών – ελεγκτών, χωρίς αντικατάστασή τους, άφησε τους συγκοινωνιακούς φορείς εκτεθειμένους στην εισιτηριοδιαφυγή. Την ίδια στιγμή, η ελεύθερη μετακίνηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων τον περασμένο Ιούλιο καλλιέργησε μια νοοτροπία ασυδοσίας μεταξύ των χρηστών για την αντιστροφή της οποίας δεν καταβλήθηκε η παραμικρή προσπάθεια, όπως επισημαίνουν συγκοινωνιολόγοι.
Analytis

Για μια ακόμη φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική δείχνει αδύναμη να προβλέψει και να αποφύγει τις παγίδες που στήνουν πριν από κάθε επίσημη διμερή συνάντηση οι Αλβανοί - και έτσι ενώ ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζεται για επίσκεψη στα Τίρανα (7 Ιουνίου), με μια αμφιλεγόμενη πρόταση «πακέτο» για μια σειρά ζητήματα, τα Τίρανα δημοσίως επιβεβαίωσαν ότι έχουν θέσει θέμα «Τσάμηδων» στην ελληνική κυβέρνηση κι αναδεικνύουν μια εντελώς ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα ατζέντα.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι με συνέντευξή του το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel συνδέει ευθέως τις συνομιλίες με την Ελλάδα με το θέμα των Τσάμηδων.

Ο Αλβανός υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θεωρεί πρώτο στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων την κατάργηση του Εμπολέμου, έσπευσε να καθορίσει και το «περιεχόμενο» μιας τέτοιας απόφασης τονίζοντας ότι υπάρχουν 3 κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους: η αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, οι ιδιοκτησίες των Αλβανών στην Ελλάδα, η «ευλάβεια» στους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος».

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν «άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η Αλβανική πλευρά δεν εκπλήσσει κανέναν, καθώς η διασύνδεση αυτή είχε προαναγγελθεί πριν την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Μπουσάτι για να επισκεφτεί την Αθήνα, και ενώ δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης.

Τελικά με τον κ. Κοτζιά να αποδέχεται να επισκεφθεί τα Τίρανα για να προτείνει στην Αλβανική πλευρά ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν και τις δυο πλευρές, η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκλωβίζεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς για να εκπληρώσουν οι Αλβανοί την υποχρέωση που έχουν αναλάβει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια (έχοντας προεισπράξει μάλιστα και σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η κατασκευή νοσοκομείου από τον Ελληνικό Στρατό) για κατασκευή των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων, αλλά και την από ετών δέσμευση για αλλαγή των σχολικών βιβλίων για αφαίρεση ανθελληνικών κηρυγμάτων, τώρα ζητούν και πρόσθετα ανταλλάγματα, την άρση του Εμπολέμου με τρόπο που θα αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων.

Η αμηχανία της Αθήνας είναι προφανής καθώς δεν υπήρξε καν επίσημη ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ η ακόμη και του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών και υπήρξε διαρροή… «κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών» στο ΑΠΕ η οποία ανέφερε τα εξής:

«Τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κοτζιάς πηγαίνει στα Τίρανα χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική προεργασία για το πακέτο το οποίο θα προτείνει, που βασίζεται στην εντελώς λανθασμένη προσέγγιση των «καλαθιών» που το καθένα θα περιέχει από ένα θέμα ενδιαφέροντος της κάθε πλευράς.

Με τον τρόπο αυτό η ίδια η ελληνική πλευρά εξομοιώνει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα με το καθεστώς των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας, που ουσιαστικά οδηγεί στην αναγνώριση και παραχώρηση μειονοτήτων δικαιωμάτων σε οικονομικούς μετανάστες θέτοντας τις προϋποθέσεις για διεκδίκηση «αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Επίσης η Αθήνα έρχεται να προσφέρει παραχωρήσεις στην Αλβανία για να δεχθεί να… συζητήσει εκ νέου την Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ έχει ήδη προβεί σε υποχωρήσεις από την αρχική οριοθέτηση.

Το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών στο πακέτο αυτό έχει συμπεριλάβει το θέμα των αλβανικών περιουσιών που βρίσκονται υπό καθεστώς μεσεγγύησης. Αυτές οι περιουσίες δεν έχουν σχέση με τους Τσάμηδες, άλλα είναι περιουσίες, λίγες τον αριθμό (υπολογίζονται ότι είναι περίπου 200 ακίνητα αξίας -προ κρίσης- περί τα 15 εκ. ευρώ) που ανήκαν σε Αλβανούς πολίτες, που με την κήρυξη του Πολέμου τέθηκαν υπό μεσεγγύηση έως, θεωρητικά, το τέλος του Πολέμου και στην συνέχεια το ελληνικό κράτος όφειλε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό δεν έγινε, σε αντίθεση με περιουσίες Ιταλών και Γερμανών οι οποίες μετά την λήξη του Πολέμου επιστράφηκαν από το Ελληνικό κράτος στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Κάτι που οφείλει να πράξει το ελληνικό κράτος και μάλιστα ίσως είναι τώρα και η ιδανική στιγμή λόγω και της πολύ μεγάλης πτώσης της αξίας αυτών των ακινήτων.

Βεβαίως ούτε η Αλβανική πλευρά έχει κινηθεί νομικά, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση θεωρείται χαμένη για την Ελλάδα, αλλά με κάθε απόφαση που θα δικαίωνε Αλβανούς ιδιοκτήτες θα κατέπιπτε και ο ισχυρισμός των Τιράνων ότι ισχύει ακόμη το Εμπόλεμο και πρέπει να υπάρξει ειδική τυπικής μορφής πράξη κατάργησης του.

Όμως τα Τίρανα επιδιώκουν η άρση του Εμπολέμου να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα επιτρέψει να ανοίξει θέμα Τσάμηδων, παρά το γεγονός ότι όλες οι υποθέσεις σε όλη την Ευρώπη με περιουσίες συνεργατών των Γερμανών και δωσίλογων, έχουν κλείσει οριστικά.

Συγχρόνως όμως η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί να διαπραγματεύεται με την Αλβανία το περιουσιακό της Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο πρωτίστως όμως και πέραν του προφανούς ενδιαφέροντος της Ελλάδας, αφορά βασικές και θεμελιώσεις υποχρεώσεις της Αλβανίας έναντι Αλβανών πολιτών-μελών της ελληνικής μειονότητας, που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει το ζήτημα αυτό σε ένα «πακέτο» όπου για την προστασία των μειονοτικών περιουσιών στην Αλβανία, θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει. .αντίτιμο στους Αλβανούς.

Ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να μεταβεί στα Τίρανα, με ένα πακέτο συμφωνίας αμφιλεγόμενο και προβληματικό, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που πιθανότατα θα συζητήσει το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ε.Ε.-Αλβανίας. Και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος τότε η Ελλάδα θα εμποδίσει αυτή την πορεία, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα και ο ίδιος προσωπικά συνέβαλλε στον «εξαγνισμό» τόσο των Αλβανών όσο και των Σκοπιανών.

Έτσι που η κάθε απειλή «βέτο», τώρα και μάλιστα χωρίς συμμαχίες, να συνεπάγεται σημαντικό διπλωματικό κόστος με αμφίβολα αποτελέσματα.

Και μοναδική διαφορετική επιλογή να απομένει η εν λευκώ έγκριση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, με παραπομπή όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της χώρας μας, στις ελληνικές καλένδες…

πηγή

Απαιτούνται κυβερνητικές απαντήσεις και όχι ύβρεις
Χρήστος Μπόκας

Κατακραυγή από όλα τα κόμματα για τις offshore υπουργών που επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί άλλαξε το αυστηρό προϋπάρχον πλαίσιος - Γιατί το υπ. Δικαιοσύνης δεν στήριξε τη διάταξη στη Βουλή; - Υπάρχουν μέλη της κυβέρνηση ή βουλευτές της συγκυβέρνησης με εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους;

Αφωνία, αμηχανία και ύβρεις!

Είναι οι τρεις λέξεις που περιγράφουν την σπασμωδική αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την σκανδαλώδη διάταξη που ψηφίστηκε εν κρυπτώ και επιτρέπει σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους να έχουν offshore εταιρεία.

Αν και έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες κατά τις οποίες το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει «φωτιά», το twitter «οργιάζει» και η κοινωνία «βράζει» αναμένοντας ουσιαστικές απαντήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να μιλήσει για την «ταμπακιέρα» και επιδίδεται σε κραυγές, ουρλιαχτά και ύβρεις.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν και ζητούν απαντήσεις από μια κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα.

-Γιατί προχώρησε σε αλλαγή του αυστηρού πλαισίου επιτρέποντας σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore;

-Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το προηγούμενο καθεστώς της καθολικής απαγόρευσης «ενίσχυε την αδιαφάνεια»! Η νέα ρύθμιση που απελευθερώνει υπουργούς και βουλευτές να έχουν εξωχώριες πώς θα λειτουργήσει υπερ της διαφάνειας;

- Γιατί επελέγη να έρθει μια τόσο σημαντική ρύθμιση μαζί με ένα κρίσιμο πολυνομοσχέδιο 7.500 σελίδων;

-Γιατί δε το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει και την αρμοδιότητα δεν υποστήριξε δημόσια την ρύθμιση αναλύοντας τις επιπτώσεις της σε μια από τις έξι συνεδριάσεις που έγιναν στην Βουλή;

- Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που την ψήφισαν γνώριζαν την αλλαγή που επιφέρει;

-Γιατί παρερμήνευσαν τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και της GRECO;
-Υπήρξαν πιέσεις και από ποιους;

-Υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης ή βουλευτές της πλειοψηφίας που έχουν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους;

-Η διατήρηση εταιρείας σε κράτος που συνεργάζεται φορολογικά αλλά προσφέρει αφορολόγητο δεν είναι εξίσου ηθικά επιλήψιμο με την απόκρυψη φορολογητέας ύλης;

- Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ «ξήλωσε» εν κρυπτώ την αυστηρή ρύθμιση ήρθε κατόπιν εορτής και αφού αποκαλύφθηκε να προτείνει στην αντιπολίτευση να ξαναδούν το θέμα της αυστηροποίησης;

- Οι κανόνες αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι ζήτημα συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης;

- Γιατί ενώ οι φορολογικές αρχές έχουν κοινές διατάξεις και κυρώσεις για εταιρείες που δρουν είτε σε μη συνεργάσιμα κράτη είτε σε κράτη με προνομιακό καθεστώς, η κυβέρνηση ήρθε να το διαχωρίσει μόνο για υπουργούς και βουλευτές;

- Η κυβέρνηση επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν εταιρεία σε συνεργαζόμενα κράτη ακόμα και αν είναι «φορολογικοί παράδεισοι» όπως η Βουλγαρία ή η Κύπρος θεωρώντας πως όποια απόπειρα φοροδιαφυγής εντοπίζεται. Γιατί εως σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τριγωνικές συναλλαγές που γίνονται μέσω και των συγκεκριμένων χωρών και επιβάλλει 100% παρακράτηση φόρου σε όποιον συναλλάσσεται με αυτά τα κράτη;

- Η Ελβετία είναι συνεργάσιμο κράτος. Οι τραπεζικές καταθέσεις αναλύονται πολύ πιο εύκολα από ότι μια νομική οντότητα όπως οι offshore. Ωστόσο και η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει σημαία «φοροδιαφυγής» την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Πως λοιπόν ενισχύεται η διαφάνεια όταν επιτρέπεται σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν εταιρεία στην συγκεκριμένη χώρα την στιγμή που ακόμα και οι καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες δημιουργούν έντονη υπόνοια φοροδιαφυγής;
Πρώτο Θέμα

«Πόλεμος» εντός και εκτός Βουλής για τις offshore υπουργών που επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Γκουτζάνης
του «Πρώτου Θέματος»
Για πολιτική σκοπιμότητα που αναιρεί το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» μιλά σύσσωμη η αντιπολίτευση
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής, εκφράζει την αντίδρασή της στη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
που περιλαμβάνεται στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων, με το οποίο επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε offshore εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος που ίσχυε, και που προέβλεπε αυξημένους περιορισμούς για το πολιτικό προσωπικό, με τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και αναιρεί το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» που επικαλούνται συνεχώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Θεωρούν ότι αφενός τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιθυμούν να διατηρούν offshore εταιρίες και αφετέρου η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποποινικοποιεί» παλαιότερα αδικήματα, αφού η νεότερη ευνοϊκή διάταξη υπερισχύει της παλαιότερης και πιο αυστηρής. Αυτό μάλιστα όταν δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση σε ερώτηση της ΝΔ: «Σχετικά με την έρευνα για συμμετοχή μέλους της Κυβέρνησης σε εξωχώρια (οffshore) εταιρεία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στην απάντησή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο νόμος πριν την τροποποίηση που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεπε, κατά τρόπο σαφέστατο, ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή.

Με την τροποποίηση που έκανε στη σχετική νομοθεσία η κυβέρνηση περιορίζονται αυτές οι δύο προϋποθέσεις σε μια. Απαγορεύεται, δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η συμμετοχή σε offshore εταιρείες, μόνον όταν οι εταιρείες αυτές εδρεύουν σε κράτος που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα. Έτσι, απαλείφθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που υπήρχε στο Νόμο, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore εταιρεία και όταν η έδρα της ήταν σε Κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία υφίσταται λίστα 39 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκ των οποίων 26 είναι φορολογικά συνεργάσιμα. Έτσι λοιπόν οι υπουργοί και βουλευτές μπορούν εφεξής να συμμετέχουν σε offshore που έχουν την έδρα τους σε μία από τις 26 κάτωθι χώρες:

1) Ανγκουίλα, 2) Βερμούδες, 3) Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 4)Βουλγαρία, 5) Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, 6) Γιβραλτάρ, 7) Γκέρνσεϋ, 8)Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 9) Ιορδανία, 10) Ιρλανδία, 11) Κατάρ, 12)Κύπρος, 13) Μακάο, 14) Μαλδίβες, 15) Μαυροβούνιο, 16) Μολδαβία, 17)Μονσεράτ, 18) Μπελίζ, 19) Μποναίρ, 20) Νήσοι Κεϋμαν, 21) Νήσοι Τερκςκαι Κάϊκος, 22) Νήσος του Μαν, 23) Ομάν, 24) Παραγουάη, 25) ΣαουδικήΑραβία, 26) Τζέρσεϋ.

Σημειώνεται ότι η φορολόγηση σε αυτές τις «συνεργάσιμες χώρες είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη από ότι ισχύει στην χώρα μας».

ΝΔ: Ποιους υπουργούς καλύπτουν;


Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην οποία αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία. Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshor. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως».

Επανήλθε την Κυριακή το πρωί απευθυνόμενο προς το Μέγαρο Μαξίμου: «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Παρελκυστική απάντηση Μαξίμου


Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με μία παρελκυστικού τύπου ανακοίνωση που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος και κατηγορεί τη ΝΔ για «υποθέσεις διαφθοράς».

Στο σημείωμα με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

Η ΝΔ απάντησε με νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής στην οποία αναφέρει: «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».

Στην απάντησή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού υποστηρίζει γενικώς ότι εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία περί «πόθεν έσχες» για το επίμαχο ζήτημα επικαλείται την ουσία και το πνεύμα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας που ζητούσε να υιοθετηθούν κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστικότερος έλεγχος των «πόθεν έσχες» τους. Ωστόσο τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και έγκριτοι νομικοί αναφέρουν προς το «Πρώτο Θέμα» πως οι συστάσεις της Greco «ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορούν να λειτουργήσουν για την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση» και ότι αντίθετα η επίμαχη διάταξη έρχεται σε πλήρη σύγκρουση και με αυτές.

ΠΑΣΟΚ: Σκανδαλώδης διάταξη


Σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιάννη Κουτσούκου αναφέρει: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν "όχι". Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

Ποτάμι: Να δώσουν εξηγήσεις στους άνεργους

Το «Ποτάμι» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

ΚΚΕ: ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε


Σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη αναφέρεται: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».

ΛΑΕ: Να καταργηθεί η ρύθμιση


«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ''συνεργάσιμες'', δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Ενότητα» και ζητά την «απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης».
ΚΙΔΗΣΟ: Σκάνδαλο που πλήττει τη δημόσια ζωή


Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αφού αναλύει ότι με τη πρόσφατη τροποποίηση άλλαξε ο παλαιότερος νόμος 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου που απαγόρευε ρητά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε με παρένθετα πρόσωπα, σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Πρόκειται για σκάνδαλο, για ρύθμιση που πλήττει το κύρος της δημόσιας ζωής! Ποιους θέλουν να καλύψουν; Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ζητά την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης».

Σφαγές, λεηλασίες, κακοποιήσεις γυναικών και κοριτσιών και ο ηρωϊκός θάνατος του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου!

Συμπληρώνονται σήμερα 563 χρόνια, από την αποφράδα ημέρα, κατά την οποία «η Πόλις εάλω» και η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατελύθη, παρά την θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Οι Τούρκοι, αφού κατέσφαξαν τούς υπερασπιστές της Πόλης, αφιονισμένοι επιδόθηκαν σε λεηλασίες. Μέσα σε λίγες ώρες, ανάκτορα, σπίτια, ιδρύματα, μοναστήρια, εκκλησιές και σχολεία απογυμνώθηκαν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Της Έλενας Καραβασίλη

«Η αξία της γης μηδενίζεται από όπου περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP», φωνάζουν αγρότες, αιρετοί και επιστημονικοί φορείς, που όπως λένε κάνουν αγώνες εδώ και χρόνια για να αλλάξει η όδευση του αγωγού, προκειμένου να μην καταστραφεί ο φυσικός πλούτος για… αρκετές γενιές ακόμη. Οι ίδιοι τονίζουν πως δεν είναι αντίθετοι με την επένδυση, όμως αντιδρούν γιατί «η εταιρεία επέλεξε την εύκολη και οικονομικότερη λύση, αγνοώντας τους δικούς μας κόπους, φόβους και αγωνίες».«Καταστρέφουν τις πιο γόνιμες πεδιάδες της χώρας»

«Αποικιοκρατική» χαρακτήρισε τη σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα για τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο δια μέσου της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΤΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης. «Αν δει κανείς τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όσον αφορά στους όρους της σύμβασης, θα βάλει τα γέλια. Βέβαια στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται γρήγορα και οι «επαναστάτες» γίνονται πιο συμβατικοί από αυτούς που κατακρίνουν»
«Το έργο χαράχθηκε μάλλον «στο πόδι» με ότι βόλευε καλύτερα, από κατασκευαστική και οικονομική άποψη, την κοινοπραξία του ΤΑΡ. Τοπικές κοινωνίες, Επιμελητήρια, αντέδρασαν, έκαναν αντιπροτάσεις, όμως στην ουσία δεν εισακούσθηκαν. Η κυβέρνηση προχώρησε στον εγκαινιασμό της κατασκευής του έργου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χάραξη και ειδικότερα για τη θέση του Συμπιεστή σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Νομού Σερρών, έπειτα από προσφυγή του δήμου Σερρών και του δήμου Εμμανουήλ Παπά», λέει στην Karfitsa ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜSc, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Καζάνας, εξηγεί πως η συνολική ζώνη εργασίας του αγωγού, με την υφιστάμενη χάραξη, θα απαιτήσει 20.000 στρέμματα αγροτικής γης. Στην περιοχή της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών ο αγωγός έχει μήκος περίπου 142 χλμ από τα οποία σε γεωργική γη είναι 124 χλμ και σε δασικές και λιβαδικές εκτάσεις 18 χλμ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, κατά προσέγγιση 2.840 στρέμματα δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν με πολυετείς καλλιέργειες και 1.352 στρέμματα δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν καθόλου. Ο αγωγός θα διασχίσει επτά περιοχές του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και θα περάσει από οκτώ εθνικούς χώρους, που έχουν χαρακτηρισθεί καταφύγια άγριας ζωής. Η συνολική απώλεια οικοτόπων εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας ανέρχεται σε περίπου 3.760 στρέμματα. «Προβλέπεται η δημιουργία συμπιεστή φυσικού αερίου ισχύος 100 – 125 MW, που θα καταλάβει 360 στρέμματα γης στον κάμπο των Σερρών και θα διοχετεύει στην ατμόσφαιρα 950.000 m3/ ώρα αέρια με περιεκτικότητα 50 mg ΝΟx / m3», αναφέρει ο κ. Καζάνας και εξηγεί πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή.

Χωρίς έργα και… νερό για δύο χρόνια!

Ο δήμαρχος Δοξάτου, Δημήτρης Δαλακάκης έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς όπως εξηγεί, «η απόφαση αδειοδότησης του έργου που είχε βγάλει ο κ. Σταθάκης, πέρυσι τέτοια εποχή, είχε μία απαραίτητη προϋπόθεση. Να βεβαιώσει την ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης- που χρηματοδοτεί μέρος του έργου- ότι έχει ακολουθηθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς λοιπόν θεωρούμε πως δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, όπως την ορίζει το κοινοτικό δίκαιο». Αναφέρει πως το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενημερώθηκε από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, ότι αλλάζει η διαδρομή του αγωγού και θα ακολουθήσει μία βορειότερη πορεία. «Επομένως, ο αγωγός μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δήμο Δοξάτου, χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση για τη νέα χάραξη, ως όφειλε η κοινοπραξία. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε εμείς είναι πως όταν εκδόθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (κατά της οποίας κατέθεσαν προσφυγές και η Καβάλα και η Σέρρες) περιγραφόταν πως δημιουργείται μία ζώνη 2χλμ μέσα στην οποία όμως μέχρι να τελειώσει η κατασκευή, ο αγωγός μπορεί να μετακινηθεί», επισημαίνει ο κ. Δαλακάκης. Ο ίδιος εξηγεί πως, σε περίπτωση μετακίνησης του αγωγού, μετακινούνται και οι ζώνες ασφαλείας έκτασης 20μ., 40μ. και 200μ. όπου υπάρχει περιορισμός ως προς την οικοδομική δραστηριότητα. «Επομένως δημιουργείται μία ζώνη στην οποία ο δήμος μας αδυνατούσε να προγραμματίσει εποχούμενα έργα ΕΣΠΑ. Οποιοδήποτε έργο μεγάλης κλίμακας προγραμματίζαμε, δε μπορούσε να γίνει. Για παράδειγμα, θέλαμε να αλλάξουμε το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Καλαμπακίου. Είναι ένας αγωγός 2χλμ που περνάει μέσα από τη ζώνη του ΤΑP, όπου δεν επιτρέπονται εργασίες. Πρόκειται για έναν πεπαλαιωμένο αγωγό, με πολλές βλάβες όπου δε συμφέρει η συντήρησή του και φυσικά εξαιτίας αυτού, μένουν περιοχές χωρίς νερό για μέρες όπως συνέβη με το Καλαμπάκι Δράμας πριν από λίγες μέρες», λέει ο δήμαρχος Δοξάτου.

«Καταστρέφουν τις πιο γόνιμες πεδιάδες της χώρας»

«Αποικιοκρατική» χαρακτήρισε τη σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα για τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο δια μέσου της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΤΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης. «Αν δει κανείς τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όσον αφορά στους όρους της σύμβασης, θα βάλει τα γέλια. Βέβαια στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται γρήγορα και οι «επαναστάτες» γίνονται πιο συμβατικοί από αυτούς που κατακρίνουν», σχολιάζει. Ο κ. Μυστακίδης τονίζει πως η διέλευση παρόμοιων αγωγών (όπως αυτός της ΔΕΣΦΑ στις Σέρρες) μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παρουσιάζουν προβλήματα όσο αφορά στην επαναφορά της γονιμότητας του εδάφους. «Υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή. Οι εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας, προστατεύονται από το Ελληνικό σύνταγμα και είναι χαρακτηρισμένες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα Τενάγη των Φιλίππων, από όπου περνάει ο αγωγός. Μάλιστα πρόκειται για τις πιο γόνιμες πεδιάδες στην Ελλάδα γιατί διαθέτουν τρομερά ποσοστά οργανικής ουσίας. Αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας στη Ν.Α. Ευρώπη». Υπογραμμίζει πως λόγω των αυξημένων ποσοστών οργανικής ουσίας, υπάρχει φυσιολογική οξείδωση με αποτέλεσμα να πέφτει ο εδαφικός ορίζοντας των τεναγών μέχρι και 9 μ. κάθε χρόνο. «Τους χειμερινούς μήνες (όποτε σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα) η φύση προσπαθεί να επαναφέρει την αρχική κατάσταση της λίμνης. Τα παραπάνω λοιπόν, σημαίνουν πως η κατασκευή ενός τέτοιου έργου εκεί, περικλείει κινδύνους. Καταρχήν για την ασφάλεια του έργου. Οι γεωλόγοι μας είπαν πως μπορεί τεχνικά να είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου, όμως κανείς δε μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλειά του όταν σημειώνεται κατάπτωση εδαφικού ορίζοντα», λέει ο κ. Μυστακίδης. Ο ίδιος τονίζει πως «διακυβεύεται η ασφάλεια όσων θα εργάζονται εκεί αλλά και των πολιτών που μένουν κοντά στην περιοχή. Σε περίπτωση ατυχήματος θα κινδυνεύσουν εκατοντάδες ζωές. Μιλάμε για ένα έργο με ωφέλιμη διάρκεια τα πενήντα χρόνια. Άρα λοιπόν δεν υποθηκεύεται μόνο το παρόν της περιοχής, αλλά και το μέλλον. Μπορεί οι παραγωγοί να αποζημιώθηκαν από τον TAP, όμως υπάρχουν περιορισμοί στο είδος της καλλιέργειας αλλά και στις χρήσεις γης. Δεν είμαστε κατά των αναπτυξιακών έργων στον τόπο μας, αρκεί να μην τον καταστρέφουμε».

«Δεν προστάτεψαν τους πολίτες»

Όσο για όσους υπέγραψαν και πήραν τις αποζημιώσεις, ο κ. Μυστακίδης εκτιμά πως «στα 500 χλμ από όπου που περνάει ο αγωγός μέσα από την ελληνική επικράτεια, υπάρχουν περιοχές που είναι ορεινές, ημιορεινές, μικρής οικονομικής σημασίας, παραμελημένες αλλά και εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης υπάρχει δημόσια γη, για την οποία δε μιλάει κανείς. Μπορεί λοιπόν τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών φορέων ανά περιοχή, να είναι λιγότερο έντονα. Υπήρχε μία συμβατική υποχρέωση της εταιρίας, που όφειλε να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για το έργο και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Είναι νε μεν κάτι που έγινε αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, οι ενημερώσεις αυτές δεν ήταν πολυπληθής». Ο κ. Μυστακίδης σημειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους που μετείχαν στις ενημερώσεις! «Η εταιρία στο τέλος παρέδωσε μία έκθεση που έλεγε για παράδειγμα ότι οι ενημερώσεις έγιναν σε 200 χωριά. Βέβαια για μένα η ευθύνη ελλιπής ενημέρωσης στρέφεται στην ελληνική Πολιτεία. Άφησαν μία ιδιωτική εταιρία να λειτουργήσει ως κράτος εν κράτη. Να κάνει ανεξέλεγκτα την ενημέρωση, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δήμων και της περιφέρειας για την όδευση από γη υψηλής παραγωγικότητας. Δεν είναι δουλειά του κράτους να ελέγξει κατά πόσο θα γίνουν σωστές ενημερώσεις, όμως από εκεί και πέρα μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να ακούσει τους φορείς και να πράξει ανάλογα. Η επίσημη Πολιτεία δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τον πολίτη», καταλήγει.

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία!

«Στο σταθμό συμπίεσης, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) της εταιρείας, η ατμοσφαιρική επιβάρυνση “θα είναι μεγάλη, αλλά εντός των νομίμων ορίων υγείας για τον πληθυσμό της περιοχής”. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας βασίζονται σε μελέτη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η οποία δεν παρουσιάζεται στα παραρτήματα της μελέτης ΜΠΚΕ. Εκπρόσωπος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, δήλωσε δημοσίως, ότι το μοντέλο διασποράς ρύπων της μελέτης του Δημόκριτου, καθώς και οι λοιπές εκτιμήσεις της μελέτης τους, αφορούν το 90% των τύπων καιρού της περιοχής του σταθμού, χωρίς να λάβουν υπόψη καθόλου το έντονο φαινόμενο σε χρόνο και έκταση της θερμοκρασιακής αναστροφής του λεκανοπεδίου των Σερρών», τονίζει ο κ. Καζάνας. Και συνεχίζει, «οι αέριοι ρύποι είναι τα οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Μετά την έξοδό τους, όμως από τις καμινάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας, ξεκινούν μια σειρά από διαδοχικές, αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις. Οι επιπτώσεις των αερίων αυτών ρύπων στην υγεία του ανθρώπου είναι σοβαρές και επιβλαβείς, ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω των επιτρεπόμενων ορίων». Ο κ. Καζάνας υπογραμμίζει πως είναι άγνωστη η αθροιστική δράση όλων μαζί των ρύπων στην ανθρώπινη υγεία και η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα αποτελεί μια «συνδυασμένη επίθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

«Το αέριο… στην πλούσια δύση»

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΤΕ ΑΜ, τονίζει πως η Ελλάδα δε θα εκμεταλλευτεί «ούτε ένα γραμμάριο από το διερχόμενο φυσικό αέριο που θα πάει στην πλούσια δύση της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για αγωγό Transit. Εμείς αυτό που είχαμε αντιπροτείνει ήταν μία εναλλακτική όδευση από τον ορεινό όγκο του Συμβόλου, προκειμένου να αποφύγουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Προτίμησαν την εύκολο λύση μέσα από τα τενάγη των Φιλίππων, όπου μάλιστα φρόντισαν να καταναλώσουν πολύτιμο χρόνο μέχρι να απορρίψουν την πρότασή μας, λέγοντας ότι είναι κάτι που δε γίνεται κατασκευαστικά. Βέβαια πρόκειται για «αστεία» δικαιολογία, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του αγωγού περνάει από την Ήπειρο- περιοχές δύσβατες και ορεινές- και φυσικά δεν υπήρχε χρόνος αφού το έργο έπρεπε να προχωρήσει». Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρος Βασιλειάδης εξηγεί πως: «Ο Αγωγός θα τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη και θα καλύπτει το 3%-5% των αναγκών της. Η εταιρία TAP AE είναι κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού. Δε φέρνει αέριο από την Κασπία. Αυτό θα γίνει μέσω των εταιρειών που θα αποκτήσουν δικαιώματα χρήσης του αγωγού (η Total, η BP, η SOCAR κ.λ.π.). Κατατέθηκαν ήδη οι μη δεσμευτικές προσφορές και τον Σεπτέμβρη πρόκειται να κατατεθούν οι επίσημες προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου σε τοπικό επίπεδο, ο σχεδιασμός του συστήματος TAP επιτρέπει τεχνικά την παροχή στο ελληνικό δίκτυο, αλλά ο TAP AG δεν είναι τοπικός προμηθευτής φυσικού αερίου. Ωστόσο, εάν είναι αναγκαίο, ο TAP AG θα εξετάσει την εγκατάσταση σημείων σύνδεσης με το εθνικό δίκτυο, στην επόμενη φάση σχεδιασμού σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση».

πηγή

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Αλλεπάλληλα ψέματα από Ευκλ. Τσακαλώτο

Τα μούτρα της έσπασε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την Τρίτη 24 Μαΐου 2016. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ψήφιση των δύο αντιλαϊκών πολυνομοσχεδίων στις 15 και 22 Μαΐου ανέμενε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αντάμειβαν την υποτέλειά του.Άκρως εξευτελιστική τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς συνεταίρους του είναι η αναφορά ότι «αποκλείονται τα ονομαστικά κουρέματα» του χρέους. Η συγκεκριμένη αναφορά επαναλαμβάνεται σε κάθε απόφαση: Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, στις 13 Ιουλίου 2015, στις 9 Μαΐου 2016 και τώρα, μεταξύ άλλων, ταπεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση
Τσακαλώτος και λοιποί …φωστήρες, μες στην αφέλειά τους, ήταν σίγουροι πως η Ευρωομάδα θα ανακοίνωνε ακόμη και την οριστική διευθέτηση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Κι ας είχε έγκαιρα ενημερώσει η Γερμανία να μην περιμένουν τίποτε μέχρι τις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν από τις Βρυξέλλες όχι μόνο με άδεια χέρια, αλλά με νέα μέτρα κι ένα θολό πρόγραμμα διευθέτησης, που δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους των πιστωτών!

Μέτρα και υποσχέσεις

Ο Τσακαλώτος παρόλα αυτά διαστρέβλωσε τις αποφάσεις της Ευρωομάδας, όταν τις παρουσίασε στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 26 Μαΐου είπε ψέματα όταν ισχυριζόταν για παράδειγμα πως έκλεισε η αξιολόγηση κι έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης) αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λες και μια σειρά άλλες χώρες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (που αν κάποιους ευνοεί είναι τις τράπεζες), δε συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσθεώρητα δημόσια χρέη και υψηλό κόστος δανεισμού.

Στο τελικό ανακοινωθέν ωστόσο ο πήχης κονταίνει, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού....
και επιβεβαίωσης που καλλιεργεί η Αθήνα, για να δείξει ότι η ενδοτικότητά της ανταμείβεται από τους πιστωτές, βαδίζει επομένως σε καλό δρόμο. Η προτελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος ξεκινάει με μια αναφορά στην «επικείμενη επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Παραμένει ανοιχτή επομένως η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος. Ή, με άλλα λόγια, δεν είναι αρκετά ακόμη κι αυτά τα εφιαλτικά μέτρα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: κατάργηση συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, κόφτης δημοσίων δαπανών χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία και έγκριση από τη Βουλή, ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, εκχώρηση των δημοσίων εσόδων στους πιστωτές μέσω της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και πλειστηριασμοί ακόμη και των κανονικά εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων! Οι πιστωτές τα έκριναν λίγα και ζήτησαν επιπλέον μέτρα για να θεωρήσουν λήξασα την αξιολόγηση, που και τότε το πράσινο φως θα δοθεί μετά από νέα αξιολόγηση!

Ανοιχτή παραμένει η αξιολόγηση, βάσει της απόφασης της Ευρω-ομάδας, μέχρι η κυβέρνηση των προθύμων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσει (με ένα τρίτο πολυνομοσχέδιο;) το χάρισμα του Ελληνικού στον Λάτση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Εγνατίας, την ασυλία των μελών της διοίκησης του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους.

Μάρτυρας της αποτυχίας που αποτέλεσε για την κυβέρνηση η συνεδρίαση της Ευρωομάδας (τη σημασία της οποίας υποβάθμισαν ακόμη κι οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σε ρεπορτάζ τους την Παρασκευή 27 Μαΐου, γράφοντας στον τίτλο πως η συμφωνία για το χρέος «δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού») είναι η καταβολή της περίφημης δεύτερης δόσης σε …δόσεις. Συγκεκριμένα, από τα 10,3 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο θα καταβληθούν 7,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις όπως η πληρωμή ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που διατηρεί η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση, απορροφώντας το προηγούμενο διάστημα δημόσιους πόρους για να πληρώνει τους πιστωτές. Το υπόλοιπο ποσό της δόσης μέχρι τα 10,3 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μετά το καλοκαίρι κι αφού προηγηθεί νεώτερη αξιολόγηση, όπως περιγράφεται στην τρίτη παράγραφο του ανακοινωθέντος, όπου γίνεται αναφορά και στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Επιπλέον προκαταρκτικές δράσεις θα απαιτηθούν ωστόσο και για την καταβολή των 7,5 δισ. ευρώ, που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα μέτρα όχι απλώς θα επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία, αλλά θα δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο πτωτικής πορείας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόβλεψη της Σίτιγκρουπ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 27 Μαΐου για ύφεση 2,7% το 2017 και 7,2% το 2018, τη χρονιά που τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα, προς διάψευση των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2017. Τα νέα μέτρα περιγράφονται δε λεπτομερώς στη δεύτερη παράγραφο του ανακοινωθέντος, συγκροτώντας σε σύνολο ένα …πολύ ωραίο τρίτο πολυνομοσχέδιο. Αν δε, μπει στη Βουλή για ψήφιση και Κυριακή, τότε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάνε για ένα χατ τρικ που θα τους αναδείξει σε μακράν την πιο μνημονιακή κυβέρνηση.

Τα νέα προαπαιτούμενα με βάση και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που ακολούθησαν θα περιλαμβάνουν έξι μέτρα. Πρώτο, άμεση πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στον Λάτση, για να μη μείνει καμία αμφιβολία ότι το πελατειακό κράτος προκαλεί την απέχθεια των πιστωτών όταν και μόνο όταν εξυπηρετεί τη φτωχολογιά. Κατά τ’ άλλα, οι πιστωτές με προεξάρχοντες μούτρα όπως ο Τόμσεν κι ο Σόιμπλε μπορούν μια χαρά να λειτουργούν σαν εμπορικοί αντιπρόσωποι του Λάτση, πάντα αφιλοκερδώς εννοείται και προς όφελος της ανάπτυξης. Η δε κυβέρνηση, με την ενεργό παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη, που τον έχουμε δει να δραστηριοποιείται εντόνως κι υπογείως ξανά και ξανά σε τέτοιου είδους εξόχως κοινωφελείς εργασίες με αφορμή την ανέγερση από τον Μελισαννίδη του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και παλιότερα με αφορμή τα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενστερνίζεται πλέον ακέραιη την πρόταση του ομίλου Λάτση. Κι ας αποτελεί το πλιάτσικο του Λάτση την επιτομή του ξεπουλήματος, όπως είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2014 μελέτη του ΤΕΕ, που έδειχνε πως τα 6.204 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου και τα 3,5 χιλιόμετρα της παραλίας του Άγιου Κοσμά πουλήθηκαν υποτιμημένα κατά 222%, με βάση την προσφορά που είχε καταθέσει τότε ο Λάτσης. Αντί για 2,95 δισ. ευρώ, μόνο 915 εκ. ευρώ. Μπόνους στον εθνικό μας ολιγάρχη 2 δισ. ευρώ έδινε ο Σαμαράς κι επειδή δεν πρόλαβε αναλαμβάνει τώρα να τα δώσει ο Τσίπρας. Να σημειωθεί πως πρόεδρος τότε στο ΤΕΕ, οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το ΤΑΙΠΕΔ «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο και χωρίς τιμή εκκίνησης και με μία προσφορά» ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο σημερινός υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. (Αναλυτικά εδώ).

Ιδιωτικοποιήσεις από το παράθυρο θα φέρει η δυνατότητα μεταβίβασης των δανείων με εγγύηση δημοσίου

Το δεύτερο προαπαιτούμενο σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ (για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Ιταλοί προσβλέποντας στην ενοποίηση και δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς υπό την δική τους οικονομική ηγεσία), και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, μέσω των επικείμενων δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) που θα δώσουν πρόσβαση σε τρίτους σε πηγές ηλεκτροπαραγωγής, όπως ο λιγνίτης, όπου μέχρι σήμερα έχει αποκλειστική πρόσβαση η ΔΕΗ. Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα αποτελέσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δημόσιας ενέργειας και της ΔΕΗ, που ήδη «γονατίζει» οικονομικά, εξ αιτίας των πανάκριβων τιμολογίων και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους προκλητικά ευνοημένους ιδιώτες. Μάρτυρας οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ακόμη και τώρα (8% μόνο τους δύο τελευταίους μήνες), φθάνοντας τα 2,7 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων επιστρέφουν δριμύτεροι οι πιστωτές και σε ό,τι αφορά το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού, που είναι το τρίτο προκαταρκτικό μέτρο. Η επιμονή της Ευρωομάδας στο θέμα του ξεπουλήματος της Εγνατίας Οδού, δίνει νέα ώθηση στο σχέδιο τοποθέτησης 15 σταθμών διοδίων, όπως περιέγραφε πρόσκληση ενδιαφέροντος εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέρογκες χρεώσεις για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν συχνά το δρόμο για την εξυπηρέτησή τους και τώρα θα τον δουν να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Να σημειωθεί πως και οι τρεις αυτές ιδιωτικοποιήσεις (πώληση Ελληνικού, 20% ΑΔΜΗΕ και Εγνατίας) ξεκίνησαν από τη ΝΔ, επί Σαμαρά, χωρίς να ολοκληρωθούν λόγω κοινωνικών αντιδράσεων και τη σκυτάλη παίρνουν τα πολιτικά λαμόγια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το τέταρτο προαπαιτούμενο μέτρο που ζήτησε η Ευρωομάδα σχετίζεται με την ασυλία των μελών της διοίκησης του νέου υπερ-Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η θωράκιση που ζήτησαν οι πιστωτές (ανάλογη της κάλυψης που είχε προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κι επίσης στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων όταν αποφάσισαν το κούρεμα των αποθεματικών και των τραπεζών) είναι ενδεικτική για το «μεγάλο φαγοπότι» που ετοιμάζονται να στήσουν γύρω από τη δημόσια περιουσία. Ξέροντας από τώρα ότι τίποτε δε θα είναι νόμιμο, αυτοί που αυστηροποιούν με κάθε ευκαιρία τους νόμους για τους φτωχούς (βλέπε κατασχέσεις) ζητούν οι ίδιοι να είναι υπεράνω των νόμων!

Το πέμπτο μέτρο που έφερε η «επιτυχής» συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 24 Μαΐου είναι η συμπερίληψη στα δάνεια των τραπεζών που θα πουληθούν στα κοράκια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των μεταβιβάσεων ακόμη και εξυπηρετούμενων δανείων, κι εκείνων που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εδώ, η καμπάνα βαράει για δάνεια ΔΕΚΟ κι ευπαθών ομάδων, όπως είναι των πυρόπληκτων του 2007 της Ηλείας. Υπάρχει ακόμη και σοβαρός αριθμός επιχειρήσεων, στις 8.000 τις υπολόγισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, που έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο μόνο τα δάνεια των ΔΕΚΟ αν περάσουν στα χαρτοφυλάκια των νεοσύστατων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ, αντίστοιχα) τότε δεκάδες δημόσιες εταιρείες θα αλλάξουν ιδιοκτήτη σιωπηρώς κι από την …πίσω πόρτα.

Τέλος, άμεση ήταν η απαίτηση των Ευρωπαίων για επιστροφή του ΕΚΑΣ από χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι θα βρει εναλλακτικά μέτρα ή στην χειρότερη περίπτωση θα αποζημιωθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο απώτερο μέλλον. Δεν αποκλείει δηλαδή στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω το ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους, που μέσω της βουλευτού του, Εύη Καρακώστα, είχε χαρακτηρίσει φοροφυγάδες. Κατηγορηματικοί είναι οι πιστωτές και στο θέμα των συντάξεων ζητώντας άμεση μείωση τους με στόχο να μειωθεί από τώρα το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το 2018 η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

Το φιάσκο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ευρωομάδα της 24ης Μαΐου φάνηκε περίτρανα στο θέμα του χρέους. Δύο ειδικότερα αποφάσεις υπογραμμίζουν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να πάνε χειρότερα.

Η πρώτη απόφαση της Ευρωομάδας που δείχνει ότι η υποχωρητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει και δεν μαλακώνει τη στάση των Ευρωπαίων σχετίζεται με τα περίφημα ομόλογα ANFA (Agreement on Net Financial Assets) και SMP (Securities Market Programme) που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης. Είναι ομόλογα που ουδέποτε κουρεύτηκαν, καθώς η ΕΚΤ επέβαλε κι ο Βενιζέλος δέχτηκε τότε να εξαιρεθούν από το κούρεμα. Η Ευρωομάδα του Νοεμβρίου του 2012 που είχε αποφασίσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της πρώτης αναδιάρθρωσης, είχε επίσης αποφασίσει την επιστροφή των κερδών αυτών των ομολόγων στην Ελλάδα, εάν κι εφ’ όσον η Ελλάδα υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα. Η ΝΔ μάλιστα τα θεωρούσε τόσο σίγουρα ώστε τα είχε εγγράψει και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014. Κι έρχεται τώρα η Ευρωομάδα, τέσσερα χρόνια μετά(!) και παραπέμπει την επιστροφή των χρημάτων αυτών, εκτιμώμενου ύψους 3,2 δις. ευρώ, για το 2017. Το ποσό είναι από μικρό (σχεδόν το ήμισυ των μέτρων που ψήφισε πρόσφατα η ελληνική Βουλή) έως ασήμαντο (αν λάβουμε υπ’ όψη ότι θα προέλθει από διψήφιο αριθμό κεντρικών τραπεζών). Παρόλα αυτά οι πιστωτές το κρατούν κλειδωμένο για να εξαναγκάζουν κυβερνήσεις δούλων όπως των ΣΥΡΙΖΑίων να είναι συνέχεια στα τέσσερα, ρωτώντας κάθε φορά ποια είναι η επόμενη ιδιοτροπία των πιστωτών που θέλουν να ικανοποιήσουν.

Ούτε ευρώ τώρα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Η απόφαση της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012 άφηνε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μια ανακούφιση ή ελάφρυνση (relief στα αγγλικά, που δε σημαίνει μείωση) του χρέους. Στην απόφαση της 24ης Μαΐου ούτε γι’ αυτή την ελάφρυνση υπάρχει κάποια δέσμευση! Κι ας έχουν περάσει τέσσερα χρόνια! Η μόνη αναφορά είναι πως «η ανακούφιση του χρέους θα έρθει στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018». Αυτά τα δύο σημεία δείχνουν ότι οι ευρωλιγούρηδες της κυβέρνησης δεν εξασφάλισαν τίποτε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τη 24ης Μαΐου. Ούτε καν αυτά που είχαν υποσχεθεί στον Σαμαρά που ήταν δικός τους δεν παραχωρούν στον Τσίπρα που προσπαθεί να ξεπεράσει σε ενδοτικότητα όλους μαζί τους μνημονιακούς πρωθυπουργούς.

Άκρως εξευτελιστική τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς συνεταίρους του είναι η αναφορά ότι «αποκλείονται τα ονομαστικά κουρέματα» του χρέους. Η συγκεκριμένη αναφορά επαναλαμβάνεται σε κάθε απόφαση: Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, στις 13 Ιουλίου 2015, στις 9 Μαΐου 2016 και τώρα, μεταξύ άλλων, ταπεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση…

Παραμένει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Η πολιτική συντριβή της κυβέρνησης στην τελευταία Ευρωομάδα φαίνεται από τη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, που αναφέρεται δύο φορές στην απόφαση. Ο συνυπολογισμός του δεν ήταν προφανής, γιατί στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ λίγα 24ωρα πριν εξηγούσε σε μια ολόκληρη σελίδα γιατί είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. «Ιστορικά, η Ελλάδα ήταν ανίκανη να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένες περιόδους. Τη δεκαετία του ’90, η Ελλάδα μπόρεσε να διατηρήσει ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,75% για οκτώ χρόνια. Για μια πιο μακρά περίοδο πριν την κρίση, το πρωτογενές έλλειμμα ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ και διευρύνθηκε στο 2% του ΑΕΠ μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 1,5% του ΑΕΠ. Στοιχεία από διαφορετικές χώρες δείχνουν επίσης ότι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μακροχρόνια ειδικά έπειτα από μακρές υφέσεις κι όταν υπάρχει υψηλή δομική ανεργία».

ΔΝΤ: Δε φτάνει το 15%

Αντίθετα λοιπόν με αυτές τις επιφυλάξεις, η Ευρωομάδα ενσωμάτωσε το στόχο για πλεόνασμα 3,5% και τα ασπόνδυλα της κυβέρνησης το αποδέχτηκαν, αδιαφορώντας ακόμη και για το γεγονός ότι πήραν στα χέρια τους μια ωρολογιακή βόμβα. Γιατί να μην επικαλεστούν την αποτυχία επίτευξης του στόχου 3,5% μετά από 2 ή 3 χρόνια οι Ευρωπαίοι για να ακυρώσουν κάθε υπόσχεση τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μιλάει για νίκη, όπως κι όλοι οι πιστωτές εν χορώ, έχοντας πρώτα μετακινήσει τα δοκάρια. Και μετά καμαρώνουν για τα γκολ και συγκεκριμένα επειδή θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Πριν όμως, παραμέρισαν τον κλασσικό ορισμό του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, γιατί το ελληνικό χρέος απλώς δεν αντέχει σε σύγκριση με ευθύνη των πιστωτών, και τον υποκατέστησαν με το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έτσι καμαρώνει ο Τσακαλώτος επειδή στην επικείμενη αναδιάρθρωση δε θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, λες και μας περισσεύουν τα 27 δισ. ευρώ το χρόνο!

Υπερχρέωση στο διηνεκές

Ακόμη κι έτσι, το ΔΝΤ απορρίπτει το στόχο του 15%, για τον οποίο καμαρώνει ο Τσακαλώτος, επειδή αυτόν του παραχώρησαν! Αναφέρει η έκθεση βιωσιμότητας στη σελ. 6, στην παράγραφο 7: «Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να παραμείνουν όχι μόνο κάτω από 15% του ΑΕΠ, αλλά κάτω κι από 10% μέχρι περίπου το 2040… Κλειδώνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 θα σήμαινε ανεπαρκή μείωση του επιπέδου του χρέους καθώς συνεπάγεται χρηματοδότηση από την αγορά με επιτόκια που δε θα είναι συμβατά με τη βιωσιμότητα του χρέους (τόσο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου όσο και το χρέος θα έμπαιναν σε μια τροχιά ανόδου μετά το 2040)». Συνεπώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει για πολλοστή φορά ψέματα καθώς όχι μόνο παραπληροφορεί για τις αποφάσεις της Ευρωομάδας, αλλά κι επειδή αποσιωπά τη μοναδική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αποδεικνύει ότι η πρόταση των Ευρωπαίων δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους. Η υιοθέτησή της αντίθετα θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στη σημερινή κατάσταση υπερχρέωσης και μόνιμης διασωλήνωσης για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Πριν στις 29 Μαΐου 2016

seisaxthia-epam.blogspot.gr/


του Καρτέσιου

Βγαίνει ο Κυρίτσης και δηλώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η μετακύλιση ενός κομματιού του βάρους από τους ασθενέστερους στους ευπορότερους. Σαν ιδρωμένη πατούσα στα μούτρα μας. Λες και το ΕΚΑΣ το έπαιρναν οι εύποροι, λες και οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τους εύπορους, λες και ο κόφτης θα κόψει τον κώλο των εύπορων.Λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε όλοι μπίχλες. Ούτε όλοι μνημονιακοί. Ούτε όλοι «δε γαμιέται το σύμπαν, η πάρτη μας να’ναι καλά». Ούτε έχουμε καμιά σχέση με τις Βασούλες του ΣΥΡΙΖΑ που «με πόνο ψυχής και τα λοιπά…». Ούτε έχουμε παρτίδες με τις Κατριβάνου. Ούτε ψαρώνουμε με τη δήθεν εσωκομματική αντιπολίτευση των «53», ας πάρουν και τα 3 τα δικά μου να γίνουν 56.
Βγαίνει η Βαγενά και δηλώνει ότι «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε». Μια βρωμερή πατούσα αφήνει σημάδια στα σοκάκια του μυαλού μας. Ωμή παραδοχή ότι η χώρα εάλω και θα μείνει σκλαβωμένη επί 99 χρόνια με την υπογραφή τής βουλευτού. Κι επειδή όσοι την έκριναν «δεν ήταν ευφυείς, αλλά φαρμακερά φίδια» ίσως να μας τιμωρήσει ψηφίζοντας κατοχή της χώρας επί άλλα 301 χρόνια για να μάθουμε να μην κρίνουμε.

Βγαίνει ο Κατρούγκαλος και λέει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Μια μπίχλα τρομερή από το σαπισμένο πτώμα του «νέου» τρυπάει τα ρουθούνια μας. Λες και δεν ξέρουμε ότι σύμφωνα τουλάχιστον με όσα παραδέχθηκαν στις δηλώσεις τους, κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν περιουσίες εκατομμυρίων. Ποιοι είναι οι πλούσιοι που θα «αγωνιστούν για το καλό των φτωχών», καρικατούρες του Ρομπέν των Δασών;

Αυτοί και πάνω απ’ όλους ο Τσίπρας, έδωσαν το δικαίωμα στον Καρακούση να γράφει στο....
«ΒΗΜΑ» άρθρα με τίτλο «Καιρός για ειρήνευση κ. Τσίπρα» όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι: «η διαίρεση των προηγούμενων ετών μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», τεχνητή, απολύτως κατασκευασμένη για σκοπούς αμιγώς πολιτικούς, δεν υφίσταται πλέον. Διαλύθηκε στην κυριολεξία, δεν στέκει, δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ούτε καν από τους ιδεοληπτικούς της άκρας Αριστεράς ή εκείνους της Άκρας Δεξιάς».

Δεν ξεπλένεται, όμως, έτσι η μπίχλα, ούτε κυρίως μπορείς να τους τσουβαλιάσεις όλους στο βόθρο της. Ναι, ο Τσίπρας, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές του έδωσαν το δικαίωμα στον μνημονιακό συρφετό να λέει σήμερα ότι οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί δεν είχαν ποτέ ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, ότι η επιλογή στρατοπέδου δεν είχε ποτέ και ταξική αφετηρία, ότι φτωχοί και πλούσιοι, εργάτες, βιομήχανοι και τραπεζίτες πατήθηκαν και λεηλατήθηκαν μαζί και το ίδιο από τα μνημόνια, ότι η «διαμάχη μνημονιακών – αντιμνημονιακών» επρόκειτο απλώς για ένα ακόμη πεδίο ανάπτυξης πολιτικής καριέρας.

Σωστό! Αυτό το δώρο τούς το έκανε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους έδωσαν το δικαίωμα να βλέπουν αποκλειστικά ένα οπαδικό στοιχείο στο διαχωρισμό μνημονιακών – αντιμνημονιακών, σαν οπαδοί δύο ομάδων ενός ποδοσφαιρικού ντέρμπι που μαζεύτηκαν σε φιλικό σπίτι να δουν τον αγώνα και με το σφύριγμα της λήξης έφυγαν μονιασμένοι. Μπίχλες!

Λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε όλοι μπίχλες. Ούτε όλοι μνημονιακοί. Ούτε όλοι «δε γαμιέται το σύμπαν, η πάρτη μας να’ναι καλά». Ούτε έχουμε καμιά σχέση με τις Βασούλες του ΣΥΡΙΖΑ που «με πόνο ψυχής και τα λοιπά…». Ούτε έχουμε παρτίδες με τις Κατριβάνου. Ούτε ψαρώνουμε με τη δήθεν εσωκομματική αντιπολίτευση των «53», ας πάρουν και τα 3 τα δικά μου να γίνουν 56.

Υπάρχουμε κι εμείς που θεωρούμε ότι η χώρα εάλω δίχως να χρειαστεί πολιορκία, δίχως να υπάρξει αντίσταση. Σημίτης και Καραμανλής έριξαν τα τείχη. ΓΑΠ, ΣαμαροΒενιζέλοι και Τσίπρας υποδέχτηκαν τους κατακτητές και μας πρόσφεραν στο δίσκο σαν κέρασμα. Μαζί με τον δίσκο και όλα τα ασημικά.

Ο σκοπός τους είναι ένας. Να σβήσουν τους μικρομεσαίους, να φτάσουν τον μισθό στα 100 ευρώ, να χαρίσουν τα πάντα. Αν το έκαναν με την πρώτη προσπάθεια, θα είχαν πέσει και τα δέντρα να τους πλακώσουν. Γι’ αυτό και όλα γίνονται με τρόπο. Μέσω «δημοκρατικών διαδικασιών». Οι εκλογές είναι το μεγάλο τους άλλοθι. «Ήξεραν τι ψήφιζαν». Όλοι αυτό είπαν για να δικαιωθούν κι αυτό θα λένε στη συνέχεια. Με χαμόγελο κι ευγένεια θα μας γαμήσουν ώσπου να ξυπνήσουμε σε Νταχάου και ν’ αναρωτιόμαστε σαν ναρκοληπτικοί «πως φτάσαμε ως εδώ;».

Ψηφίζοντας, στηρίζοντας και σιωπώντας θα έχουμε φτάσει ως εκεί. Και θα μας πάνε γαμιώντας. Είτε από τον Τσίπρα, είτε από τον Κούλη, είτε από κάποιον άλλον στημένο, κάποιον άλλον έτοιμο από καιρό να μας δώσει στεγνά και δίχως τον φόβο της παραμικρής τιμωρίας.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι γουρούνια που κρύβουν το λίπος τους κάτω από τα στρώματα. Υπάρχουν πολλά τέτοια γύρω μας. Κυκλοφόρησε πολύ 500ευρω μόλις ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθεί. Θα τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το λίπος, όμως τα γουρούνια θα μείνουν γουρούνια, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τους δοθεί πάλι η ευκαιρία να σεντουκιάσουν μαύρο χρήμα. Μάταιη η αναμονή. Το χρήμα θα μαζευτεί στους λίγους για να μείνει στους λίγους.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όχι επειδή δε μπορούμε να γίνουμε σαν τους μπίχλες ή τα γουρούνια, αλλά επειδή δεν θελήσαμε ποτέ να γίνουμε. Επειδή τα «όχι» μας είναι όρκος. Γι’ αυτό και ποτέ δε θα ντραπούμε που ζούμε. Ναι, ξέρω, ούτε οι μπίχλες και τα γουρούνια ντρέπονται που ζουν. Όμως ντρέπεται η ζωή γι’ αυτούς. Κι αυτή είναι μια από τις μεγάλες μας διαφορές.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2016/05/blog-post_881.html

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget