ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Eurasia: Αυξάνονται οι πιθανότητες αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε ανάλυση της Eurasia υπό τον τίτλο "Ας μην ξεχνάμε την Ελλάδα".

Στις ελληνικές εξελίξεις και συγκεκριμένα στην επιδιωκόμενη - από την κυβέρνηση - αλλαγή του εκλογικού νόμου και στη δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρεται η ανάλυση της Eurasia, όπου και εκτιμάται πως οι πιθανότητες αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα αυξάνονται, υπονομεύοντας οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Στο σκέλος της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η Eurasia παρατηρεί πως, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, επί της ουσίας, να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία από το να επιτύχει πλειοψηφία, στις επόμενες εκλογές, αλλά και να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και από την υλοποίηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Πάντως, όπως σχολιάζει, εάν "περάσει" η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Τσίπρας θα έχει επιτύχει εν μέρει μόνο, καθώς θα εφαρμοστεί μετά από τις επόμενες εκλογές.

Η Eurasia, εν τω μεταξύ, δίνει 40% πιθανότητες στον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώσει 200 ψήφους υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και να μπορέσει να προβεί στη μεταρρύθμιση άμεσα, εκτιμώντας πως το επικρατέστερο σενάριο (60% πιθανότητες) είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει τις αλλαγές που δρομολογεί, αλλά όχι άμεσα. Στην ανάλυση επισημαίνεται, ακόμη, πως η εισαγωγή του αναλογικού συστήματος θα οδηγήσει την Ελλάδα προς μια κατεύθυνση κυβερνήσεων συνασπισμού, κάτι που ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μεταρρυθμίσεις, με τη χώρα μετά βίας - και για μία ακόμη φορά - να δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, πιο συγκεκριμένα, η Eurasia τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προχωράει με αργούς ρυθμούς, με άλλες μεταρρυθμίσεις να καταγράφουν πρόοδο και άλλες όχι, θέτοντας σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Πολλά θα εξαρτηθούν στην πορεία εφαρμογής των προαπαιτουμένων που πρέπει να έχουν πραγματωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τον στόχο 3,5% μέχρι το 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα διεκδικεί στόχο 2% - 2,5% για το 2019 και το 2010. Αν και το ΔΝΤ αντιμετωπίζει το θέμα θετικά διακείμενο, το Eurogroup δεν αναμένεται να φανεί ιδιαιτέρως διαλλακτικό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει, κάτι που θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με την ανάλυση, το Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς. Όπως τονίζεται οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και άλλων πιστωτών με το ΔΝΤ, θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο ίδιο πλαίσιο, και οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει απίθανη, αν και το Eurogroup θα δώσει υποσχέσεις και καθώς ο χρόνος περνά, θα καταστεί σαφές πως οι προβλέψεις των Ευρωπαίων, έναντι του ΔΝΤ, ήταν σωστές.

Εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη για μικρότερους δημοσιονομικούς στόχους, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται κάποια κράτη - μέλη να εκφράσουν την άποψη πως η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη πλέον.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια