1/10/2015 - 1/11/2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΔΝΤ και Βερολίνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εξακολουθούν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να… βάζουν στο παιχνίδι, από την πίσω πόρτα και την
Παγκόσμια Τράπεζα που επί της ουσίας πρόκειται για έναν ακόμα τοκογλυφικό οργανισμό ο οποίος επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέρος του Δόγματος του Σοκ που εδώ και δεκαετίες η σχολή του Σικάγου εφαρμόζει παγκοσμίως σε χώρες που διαλύει.

Την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας την ανακοίνωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος του του International Finance Corporation (IFC), Δημήτρης Τσιτσιράγκος, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Τράπεζας με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αργότερα προχώρησε και σε δηλώσεις στην εφημερίδα Καθημερινή τονίζοντας ότι «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι κεντρικός για την ανάπτυξη της οικονομίας», τονίζοντας ότι «είναι κάτι που εξετάζουμε».

Παράλληλα, το IFC έχει στόχο την παροχή ρευστότητας για τη στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, είτε μέσω ενός ειδικού ταμείου, είτε μέσω των τραπεζών.

Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. To IFC σκοπεύει να συμμετάσχει, επίσης, σε έργα υποδομών και μεγάλα projects. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιράγκο, «η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, κάτι που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

H δραστηριοποίησή μας θα είναι επιλεκτική, καθώς έχει στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συμβάλει στο να προσελκύσει ξένα και εγχώρια κεφάλαια σε επενδυτικά έργα που χρειάζεται η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Όπως εξηγεί, η απόφαση ελήφθη «με γνώμονα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή», όπου δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές εταιρείες, αρκετές σε συνεργασία με το IFC. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του IFC στην Ελλάδα θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, καθώς αποστολή του δεν είναι να επενδύει σε ανεπτυγμένες χώρες.

Σε συνδυασμό δε με την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα στη χώρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελπίζεται να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, σχεδιάζεται υψηλόβαθμη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανώς να συμπέσει με την ανακεφαλαιοποίηση.

Το IFC εξετάζει έργα σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτσιράγκος, «στόχος δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε τη δική μας απόδοση από τις επενδύσεις στην Ελλάδα», οι οποίες θα πρέπει, πάντως, να είναι βιώσιμες με βάση τα αυστηρά επενδυτικά κριτήρια του οργανισμού. Αντίθετα, βασικό ζητούμενο είναι να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και στην προσέλκυση ξένων και εγχωρίων κεφαλαίων. Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, εστιάζει σε έργα υποδομών, καθώς και σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Αν και δεν έχει ορίσει συγκεκριμένο ποσό για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εχέφρονος επενδυτικού προφίλ του το IFC θέτει όρια στα ποσά που επενδύει αναλόγως του έργου, ενώ δεν αναλαμβάνει περισσότερο από το 25% κάθε επένδυσης. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη EBRD επίσης να ξεκινάει τη δράση της στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το IFC, είναι πλέον ορατό το ξεκλείδωμα μεγάλων έργων που δεν προχωρούσαν λόγω των ασφυκτικών πιστωτικών συνθηκών στη χώρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε το παιχνίδι είναι στημένο αριστοτεχνικά από τους τοκογλύφους – δανειστές που δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν τον «πελάτη» τους (την Ελλάδα), τον οποίο ξεζουμίζουν επιτυχώς τα τελευταία 6 χρόνια.

http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/638138/apokalypsi-meta-to-dnt-mas-petane-stin-pagkosmia-trapeza#ixzz3qAJywsqK

Πόσο κοστολογούν την αξιοπρέπεια του λαού;

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ: «ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ»

Με όχημα το προσφυγικό πρόβλημα και την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιχειρούν να αντισταθούν – έστω και για την τιμή των όπλων - απέναντι στο δίλημμα που προβάλλουν οι δανειστές «μνημόνιο ή κούρεμα καταθέσεων».
Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις γίνεται αντιληπτό ότι οι αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πέφτουν στο κενό και δεν είναι ικανές να ανατρέψουν τα σχέδια του Βερολίνου και των δανειστών.

Μετά τις δεκάδες υποχωρήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι αναμενόμενο να μην κάμπτονται οι δανειστές.
Μια κυβέρνηση που «πρόδωσε» την ίδια την ιδεολογική της ταυτότητα και τους ψηφοφόρους της είναι αδύνατον να φέρει τούμπα όσα υπέγραψε.

Ένας πρωθυπουργός που ομολόγησε δημοσίως πως, πρωθυπουργός ων, εκβιάστηκε από τους ξένους και υπέκυψε είναι μαθηματικά βέβαιον ότι δεν μπορεί πλέον να ορθώσει το ανάστημά του.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από μια κυβέρνηση που έφτασε στο σημείο να παραδέχεται ότι δεν έχει εναλλακτικές λύσεις στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών;

Δυστυχώς οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις υπέγραψαν απάνθρωπες απαιτήσεις που είναι αδύνατον να τηρηθούν κερδίζοντας απλά χρόνο.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως ούτε η κυβέρνηση της αριστεράς είχε κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κινήθηκε και αυτη στη λογική της πίστωσης χρόνου και στο δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας».

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μια φορά μια νέα διαπραγμάτευση με τον ίδιο ακριβώς λανθασμένο τρόπο που το έκανε την πρώτη φορά: Με άδεια ταμεία!

Ζητά από τους δανειστές να αμβλύνουν τα προαπαιτούμενα την ώρα που τα κρατικά ταμεία είναι παντελώς άδεια και δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε οι βασικές υποχρεώσεις του κράτους.

Άπαντες γνωρίζουν ότι τα 2 δισ. της υποδόσης δεν φτάνουν για τίποτα, αφού μόνο οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει επιδόματα, βοηθήματα, συντάξεις με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό κούρεμα χρέους. Η χώρα θα πληρώσει και επειδή δεν έχει χρήμα θα πληρώσει σε είδος.


http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/637771/poso-kostologoyn-tin-axioprepeia-toy-laoy#ixzz3qAIqCq7J

Ενημερωτική συνάντηση για τις πρόσφατες ευνοϊκές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων, του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και των αποζημιώσεων για συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νότης Μαριάς.

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τη θετική εξέλιξη που υπήρξε στην εθνική μας υπόθεση στις 15 Οκτωβρίου, όταν στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -μετά από αρκετές αντεγκλήσεις- έγινε τελικά δεκτή η πρόταση του Νότη Μαριά να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το γεγονός, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο να κληθεί η Γερμανία επισήμως για πρώτη φορά να λογοδοτήσει για την παράνομη και προκλητική της άρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα που αφορούν ειδικότερα:

1.Τις Πολεμικές Επανορθώσεις.

2.Το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.

3.Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και στα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις της πατρίδας μας.

4.Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς, στο Νταχάου και στα υπόλοιπα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

5.Την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών καθώς και των έργων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι άνοιξε ο δρόμος για τη δημόσια, έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στα πλαίσια αυτά –συμπλήρωσε- θα ανοίξει επιτέλους ένα διεθνές forum στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί η Ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και φυσικά οι Πολιτικές Ομάδες της Ευρωβουλής και οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών.

Ο Νότης Μαριάς συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής τις δυνατότητες που αποκτά πλέον η Ελληνική διεκδίκηση, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντική νίκη, καθώς έτσι σηματοδοτείται η λήξη της εποχής της μυστικής διπλωματίας και των κατ΄ ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Μιλώντας για την συνάντηση στον Νίκο Μπογιόπουλο και στον Real FM ο Νότης Μαριάς είπε ότι σύντομα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καλέσει με επιστολές της την Κομισιόν, την Ελληνική και τη Γερμανική Κυβέρνηση για να εξετάσει επισήμως το θέμα. «Σκοπός μας είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από την Ελληνική πλευρά και στην βάση αυτή ενημέρωσα ήδη τον πρόεδρο της Βουλής και θα επιδιώξω άμεσα συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

http://www.real.gr/audiofiles/458477.mp3

Αντίστοιχη τοποθέτηση για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής έκανε ο Νότης Μαριάς μιλώντας και στην εκπομπή του Kontra Channel «Επί του Πιεστηρίου» με τον Μάκη Κουρή. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:http://notismarias.gr/

«Είναι πολιτική αλητεία αυτό που πάνε να κάνουν με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Δεν θα αυτοκτονήσω εγώ, επειδή εκείνοι θέλουν», δηλώνει στο protothema.gr ο Μανώλης Χατζηχριστοδούλου
«Είναι ανήθικο, απάνθρωπο αυτό, καλύτερα να με σκοτώσουν, γιατί αυτό θα γίνει αν μου
πάρουν το σπίτι μου», λέει εξοργισμένος ο 77χρονος συνταξιούχος Μανώλης Χατζηχριστοδούλου.

O κ. Μανώλης είναι θυμωμένος, φοβισμένος, απεγνωσμένος. Έχει δουλέψει μια ολόκληρη ζωή ως μάστορας σε εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων, έχει αγωνιστεί να μη λείψει το παραμικρό από τα παιδιά του και το μόνο όνειρο που είχε, ήταν να μη φορτωθεί σε κανέναν και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στο σπίτι που αγόρασε πριν κάποια χρόνια, δίνοντας όλες τις οικονομίες του και παίρνοντας δάνειο, για να μπορέσει να το αποκτήσει.

Για εκείνον, το περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων σπίτι που διαμένει μόνος του μετά το χαμό της γυναίκας του, είναι το μοναδικό πράγμα που του παρείχε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ηρεμία και ασφάλεια. Ο δικός του χώρος, εκεί που θέλει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με την «κουτσουρεμένη» σύνταξη που παίρνει.

Προσπαθεί, όπως μας λέει συγκινημένος, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων και οι δόσεις του στεγαστικού δανείου. Δεν μπορεί πλέον να τα καταφέρει.
Τα χρήματα δεν φτάνουν και ο ίδιος νιώθει αδύναμος να βρει λύση, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Είναι σαν να με σκοτώνουν, αν μου πάρουν το σπίτι.

Δεν μπορώ να κοιμηθώ αυτές τις μέρες, από το φόβο που νιώθω ότι κινδυνεύω να βρεθώ στον δρόμο. Είναι πολιτική αλητεία αυτό που πάνε να κάνουν με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Αλήτες είναι όλοι τους, εγκληματίες.
Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Πώς το κάνουν αυτό; Δεν έχουν συναίσθηση της καταστροφής που θα προκαλέσουν; Τί θέλουν; Να βγαίνουμε ένας - ένας στο μπαλκόνι και να φουντάρουμε; Κανείς από αυτή την αριστερή κυβέρνηση, η οποία ψηφίστηκε για να μας προστατεύει, δεν απολογείται για αυτό το εγκληματικό σενάριο που θα κλείσει τον κύκλο της ζωής πολλών ανθρώπων.

Χάνοντας το σπίτι σου και νέος να είσαι και γέρος όπως εγώ, τραυματίζεσαι, πονάς και δεν επιτρέπεις σε κανένα να σε πετάξει στον δρόμο επειδή δεν έχεις πια τη δυνατότητα να πληρώσεις τις δόσεις του στεγαστικού δανείου σου, γιατί σου έχουν κόψει ακόμη και τη σύνταξη.
Δεν πρέπει να τους περάσει αυτό.

Δεν θα αυτοκτονήσω εγώ, επειδή εκείνοι θέλουν», λέει εξοργισμένος ο κ. Μανώλης Χατζηχριστοδούλου.
στο protothema.gr.

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

Πρίν από λίγη ώρα το Ισλαμικό Κράτος με προκήρυξη που ανέβασε στα μέσα κοινωικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Twitter υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και το βίντεο της κατάρριψης του.

Με το ενδεχόμενο της κατάρριψης συνηγορούν και δύο άλλα δεδομένα που κατέγραψαν οι διασώστες στην περιοχή. Πώς τα πτώματα ήταν διασκορπισμένα σε απόσταση έως και 5 χιλιομέτρων και έφεραν εγαύματα. Αυτό πρακατικά σημαίνει πώς το μοιραίο αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα, προφανώς δεδόμενο πύραυλο από τους τζιχαντιστές.

“Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι" ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε "αντίποινα” για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.

To pronews.gr ήταν το πρώτο site που έγραψε πώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε το αεροσκάφος από τους τζιχαμτιστές οι οποίοι έχουν έντονη παρουσία στη Χερσόνησο του Σινά με manpads ή πυραύλους Sam.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξη ειδικούς να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος κυβερνητικό και να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο. Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (...) να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.

Η προκήρυξη των ισλαμιστών του ISIS

Το βίντεο της κατάρριψης. Ειδικοί ερευνούν την γνησιότητα του.

http://www.defencenet.gr/

Εικόνες-σοκ αντικρίζουν οι διασώστες: Το ρωσικό Airbus κόπηκε στα δύο - Ανασύρθηκαν 100 νεκροί εκ των οποίων 17 παιδιά

του Νίκου Ιγγλέση

Η φορολεηλασία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, στα εισοδήματα και την περιουσία των πολιτών προκαλεί την αγανάκτηση, το θυμό και την οργή όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Η αύξηση των άμεσων και ιδιαίτερα των έμμεσων φόρων αποτελούν, σύμφωνα με τους δανειστές που υπαγορεύουν και την κυβέρνηση που εκτελεί, τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» για να ξεπεραστεί η κρίση, να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία(!), να βγούμε στις αγορές και ν’ αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη! Όπως όμως ομολογούν οι ίδιοι, η φορολεηλασία που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν θα φέρει ελάχιστα πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία ενώ παράλληλα θα βυθίζει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, θα αυξήσει την ανεργία και θα φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες.

Με το τρίτο Μνημόνιο, στους άμεσους φόρους ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα η αυξημένη...
εισφορά αλληλεγγύης, αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, αυξήθηκε αναδρομικά ο φόρος πολυτελείας, αυξήθηκαν τα επιτόκια στις ρυθμισμένες (100 δόσεις) οφειλές, αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ ετοιμάζεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση, από 1-1-16, του φόρου για τους χαρακτηριζόμενους ως «πλούσιους» Έλληνες, αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ή 30.000 ευρώ και θα αυξάνει τη φορολογία στο εισόδημα των αγροτών.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρχιτέκτονες αυτής της οικονομικής πολιτικής προβλέπουν, στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, ότι τα έσοδα από τους άμεσους φόρους από 20,6 δις. που ήταν το 2014 θα μειωθούν στα 19,9 δις. το 2016. Το κράτος, δηλαδή, παρά την αύξηση των φόρων, θα εισπράξει 738 εκατ. λιγότερα (βλέπε Πίνακα). Η σύγκριση γίνεται με τα στοιχεία του 2014 και όχι με αυτά του 2015 γιατί η φετινή χρονιά, λόγω των capital controls, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, παρ’ όλο που ορισμένοι φόροι ισχύουν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Στους έμμεσους φόρους, μέχρι στιγμής, αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, τα συσκευασμένα τρόφιμα πέρασαν επίσης από το 13% στο 23%, ο τουρισμός από το 6,5% στο 13%, καταργούνται προοδευτικά οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, επιβλήθηκε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της απαλλαγής από τον ειδικό φόρο του αγροτικού πετρελαίου.

Παρ’ όλη αυτή τη φορολογική επιδρομή οι εκτιμήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης, όπως καταγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι ότι τα έσοδα των έμμεσων φόρων από 23,7 δις. το 2014 θα αυξηθούν στα 24,8 δις. το 2016, δηλαδή μόλις κατά 1 δις. περισσότερο ή κατά 4,5% (βλέπε Πίνακα).

ΠΙΝΑΚΑΣ
Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία
ESA (European System of Accounts) (σε εκατ. ευρώ)

                                         2014                    2016               Μεταβολή
                                                                                                   (Πρόβλεψη)           14/16            
Έσοδα
Άμεσοι φόροι                                                     20.664                 19.926                  - 738
Έμμεσοι φόροι                                                  23.784                 24.874               + 1.090

Δαπάνες            
Ασφάλιση – περίθαλψη                                    14.450                 13.793                  - 657

Α Ε Π                                                               179.081              173.365                - 5.716   
ΠΗΓΗ: Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016

Το φορολογικό ρεσάλτο στα εισοδήματα και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών θα αποδώσει ψίχουλα. Αν από την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1.090 εκατ. αφαιρεθεί η μείωση των άμεσων φόρων κατά 738 εκατ. τότε η αύξηση των δημοσίων εσόδων θα ανέλθει σε μόλις 352 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποδίδει λιγότερους φόρους λόγω της ύφεσης (συρρίκνωσης) της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως είχε πει ο Ξενοφών Ζολώτας, «ο φόρος τρώει το φόρο».

Παράλληλα προβλέπεται ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 θα εξοικονομήσει 657 εκατ. από τη μείωση των δαπανών για συντάξεις, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Συνολικά, δηλαδή, από την αύξηση της φορολογίας (352 εκατ.) και τη μείωση των συντάξεων (657 εκατ.) το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 1.009 εκατ. Άνθρακες ο θησαυρός! Τόσος πόνος, τόση καταστροφή, τόσα κοινωνικά ερείπια για να συγκεντρωθεί ένα δις. ευρώ όταν μόνο για τους τόκους του Δημόσιου Χρέους, το 2016, πρέπει να πληρωθούν 5.930 εκατ. ευρώ. Τα χρεολύσια του χρέους θα πληρώνονται με νέο δανεισμό (ανακύκλωση χρέους) και το συνολικό Δημόσιο Χρέος θα ανέλθει, το 2016, στα 343,2 δις. ή το 198% του ΑΕΠ έναντι 324,1 δις. ή το 181% του ΑΕΠ το 2014. Μεταξύ 2014 και 2016 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,7 δις. ή κατά 3,2% (βλέπε Πίνακα). Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» των δανειστών και οι εγχώριοι ολετήρες προκειμένου να εξοικονομήσουν 1 δις. στον Προϋπολογισμό σχεδίασαν τη συρρίκνωση του εθνικού πλούτου (ΑΕΠ) κατά 5,7 δις!

Απ’ όλα τα ανωτέρω είναι φανερό ότι το τρίτο Μνημόνιο, όπως και τα δυο προηγούμενα, δεν έχει καμιά πιθανότητα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές που συντάσσουν τα Μνημόνια και οι εγχώριες ετεροπροσδιορισμένες κυβερνήσεις που τα υλοποιούν. Πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται υπάρχουν άλλα σχέδια για το ελληνικό πειραματόζωο. Η συνεχής οικονομική ύφεση, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, η εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και των υποδομών της χώρας, η παρατεταμένη ανεργία, η φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας και η μετανάστευση της μορφωμένης νεολαίας αποσκοπούν στη γενοκτονία των Ελλήνων και τη μετατροπή της χώρας σε οικονομικό χώρο, σε μια αποικία του γερμανικού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 30 Οκτωβρίου 2015

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/10/blog-post_439.html

Kαζάκης Δημήτρης οικονομολόγος - γ.γραμματέας ΕΠΑΜ κ Πέτρος Ιωάννου στον Σπορnews 90,1 της Λάρισας,στην εκπομπή ''ακροβάτες τ'ονείρου''(30.10.15). για το διαδύκτιο sportnews901.gr
Μία έκθεση-κόλαφο δημοσίευσε η οργάνωση Corporate Europe Observatory, η οποία αφορά στις θέσεις που καταλαμβάνουν πρώην αξιωματούχοι μετά τη θητεία τους σε νευραλγικές θέσεις της Ε.Ε.
Μία έκθεση-κόλαφο δημοσίευσε η οργάνωση Corporate Europe Observatory, η οποία αφορά στις θέσεις που καταλαμβάνουν πρώην αξιωματούχοι μετά τη θητεία τους σε νευραλγικές θέσεις της Ε.Ε.Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, σε ανθρώπους που βρέθηκαν πολύ ψηλά στην ιεραρχία των ευρωπαϊκών θεσμών και όπως όλα δείχνουν, εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων, μεταξύ άλλων και ιδιαίτερα παχυλούς μισθούς. ...


Για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μπορεί να μην βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχει περιέλθει σε δεινή θέση… Τουναντίον, από τη στιγμή που έπαψε να κρατά τα ηνία της Κομισιόν έγινε… περιζήτητος και αυτή τη στιγμή έχει καταλάβει 22 νέα πόστα!

Μεταξύ άλλων είναι μέλος του Δ.Σ. των επιτρόπων του πανεπιστημιακού λόμπι Εuropaeum, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, ενεργό μέλος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Πολιτισμό, πρόεδρος του ιδρύματος για τα Παιδιά της UEFA, ενώ απευθύνει ομιλίες (επί πληρωμή) μέσω του γραφείου ομιλητών (Speakers Bureau) σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Όμως ο κ. Μπαρόζο δεν είναι ο μοναδικός ισχυρός άνδρας της Ε.Ε. που απολαμβάνει τέτοιου είδους προνομίων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Corporate Europe Observatory, ένα ακόμη γνώριμο πρόσωπο, ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια συμμετέχει επί πληρωμή στην επιστημονική επιτροπή για την Ενεργειακή Ένωση (σ.σ. λόμπι επιχειρηματιών με έδρα την Ιταλία).

Η επίτροπος Δικαιοσύνης και σημερινή ευρωβουλευτής Βίβιαν Ρέντινγκ είναι ένα ακόμη πρόσωπο που δεν χρειάζεται να… ανησυχεί ιδιαίτερα για το επαγγελματικό της μέλλον καθώς είναι μέλος στα Δ.Σ. των «κολοσσών» Nystar, Agfa Gevaert και του ιδρύματος Bertelsmann που συνδέεται άρρηκτα με τον γνωστό γερμανικό όμιλο ΜΜΕ.

Ανάλογα πόστα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχουν αναλάβει και άλλα πρόσωπα όπως ο πρώην Επίτροπος Μεταφορών Σίιμ Καλάς, η πρώην Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα Νίλι Κρους, ο πρώην Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ κ.α.

Zougla.gr

Σχόλιο: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛονια και ΑΝΕΛοΣΥΡΙΖιΑ ξυπνήστε, δεν μας σώζετε μας αποτελειώνετε και η "κυβερνητική συμμορία" του Πανούλη και του Αλέξη είναι οι καλύτεροι συνεργάτες του εικονιζόμενου

Το Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να βάλει ξανά το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Το "κόλπο" με το χρέος

Σε μια νέα εξέλιξη και μετά την ψήφιση του νοσμοχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών στόχος πλέον είναι στο πως θα ενταχθεί το ΔΝΤ μετά από συνεχόμενη επιμονή της Γερμανίας στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε για ακόμα μια φορά να μπορεί το Βερολίνο να επιβάλλει σκληρά μέτρα και το πολιτικό κόστος να το αναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ», αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σήμερα, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπολογίσουν διαφορετικά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στο μέλλον η λεγόμενη μικτή ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή η σχέση μεταξύ της καταβολής των τόκων και της αποπληρωμής χρέους και της οικονομικής ισχύος της χώρας.

Επειδή οι δανειακοί όροι για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πολύ συμφέροντες, το αποτέλεσμα είναι έτσι πιο θετικό – και μια άφεση χρέους μη απαραίτητη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.

«Ένα τέτοιο "κούρεμα" χρέους όμως απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το γοητευτικό στοιχείο αυτής της ιδέας είναι ότι το ΔΝΤ, σε έγγραφό του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή μέθοδος υπολογισμού θα μπορούσε να έχει νόημα στην περίπτωση της Ελλάδας», συμπληρώνει το περιοδικό.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πόσα χρήματα χρειάζονται οι τράπεζες και θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Τις προβλέψεις της σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο. Σύμφωνα με αυτές, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.

Η εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα—που χρειάστηκε να συνάψει τρεις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές—που σήμανε ότι περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ τέθηκαν κατά μέρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάζουν και άλλο διεθνή οργανισμό στην Ελλάδα

ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν αρχίσει να… βάζουν στο παιχνίδι, από την πίσω πόρτα και την Παγκόσμια Τράπεζα που επί της ουσίας πρόκειται για έναν ακόμα τοκογλυφικό οργανισμό ο οποίος επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσει η Γερμανία κάτι από την τσέπη της.

Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, σχεδιάζεται υψηλόβαθμη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανώς να συμπέσει με την ανακεφαλαιοποίηση.

Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη EBRD επίσης να ξεκινάει τη δράση της στην Ελλάδα, είναι πλέον ορατό το ξεκλείδωμα μεγάλων έργων που δεν προχωρούσαν λόγω των ασφυκτικών πιστωτικών συνθηκών στη χώρα δείχνοντας έτσι ότι από τη μεριά των τοκογλύφων – δανειστών δεν υπάρχει καμία διάθεση να αφήσουν τον «πελάτη» τους (την Ελλάδα), τον οποίο ξεζουμίζουν επιτυχώς τα τελευταία 6 χρόνια.

http://www.defencenet.gr/

Εμπιστευτική έκθεση προς το ΔΝΤ έστειλε η Ντέλια Βελκουλέσκου με τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση την οποία αναμένει εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

 Όμως, η έκθεση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, η κ. Βελκουλέσκου εκτιμά ότι η αξιολόγηση του κουαρτέτου δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
 Και αυτό σημαίνει πως πάει πίσω, όχι μόνο η δόση, αλλά και η διευθέτηση του χρέους την οποία οι εταίροι με δηλώσεις τους έχουν τοποθετήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των ελληνικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Στο Μαξίμου πάντως, επικρατεί πυρετός, προκειμένου να προχωρήσει η πολυπόθητη αξιολόγηση. Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς το επιτελείο ήταν ρητή: μέχρι τις 15 του μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις των προαπαιτουμένων, ώστε μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού (στο τέλος του μήνα) να τεθεί επισήμως επί τάπητος το χρέος.

 Ωστόσο, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αστοχίες, καθυστερήσεις και παλλινωδίες όπως λόγου χάριν στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που πήγαν πίσω την όλη διαδικασία. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση τώρα τρέχει να προλάβει στέλνοντας άρον – άρον στη Βουλή, δύο κρίσιμα νομοσχέδια, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση και το ένα για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν «κατεπειγόντως».

 Σε παράλληλη εξέλιξη με τα όσα υπογραμμίζει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην έκθεσή της, βρίσκονται και οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για το ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, «ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για ευελιξία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για χαλάρωση λόγω του προσφυγικού» (έστω κι αν αναφερόταν στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις για την ανάγκη «να μην είμαστε δογματικοί», λένε κυβερνητικά στελέχη, αναμένοντας μία «θετική δήλωση» του Πιερ Μοσκοβισί, που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα) για το χρέος.

http://www.defencenet.gr/

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί εκτός από αγράμματος είναι και αναιδής αλλά και άνανδρος, αφού πρώτα προσέβαλε με άρθρο του στην «Αυγή» τους βουλευτές που απείλησαν τον Αύγουστο του 2014 με ανατροπή και πτώση την κυβέρνηση Σαμαρά, απαιτώντας να συμπεριληφθεί η γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε Έλληνες και Αρμενίους στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αφού έκανε δίκη προθέσεων, προσάπτοντάς τους μάλιστα σκοπούς που ήταν εκτός πραγματικότητας, πριν λίγες μέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και πάλι δεν απάντησε επί της ουσίας. Μάλιστα, χωρίς να αναφερθεί στο επίμαχο άρθρο και χωρίς να απαντήσει αν αρνείται την τέλεση της γενοκτονίας, για να θολώσει τα νερά, επικαλέστηκε απόψεις που εξέφρασε πριν από επτά χρόνια ο ίδιος, που δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, σε συνομιλία που είχε με διεθνολόγους και ιστορικούς!!!

Μάλιστα, αντί να κάνει αυτοκριτική ή να μιλήσει αντρίκια και καθαρά, εκφράζοντας με θάρρος τις απόψεις του, όποιες κιαν είναι αυτές, δεν απέφυγε να κατηγορήσει και πάλι τους άλλους, κάποιους που «βρήκαν ευκαιρία να φτιάξουν έναν καβγά», λέγοντας ότι ο θόρυβος που ξέσπασε για το θέμα δεν οφείλεται στις απόψεις που εξέφρασε, αλλά σε εσωκομματικούς λόγους και στην κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ. Και πάλι υποκρισία, κυνισμός, αναίδεια και ανανδρία, όπως στο περσινό άρθρο της Αυγής, αντί να μιλήσει καθαρά και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Να πάμε τώρα στο θέμα των προσφύγων και στη συνενοχή των αρνητών της γενοκτονίας σ’ αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Πήγες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος από τις Βρυξέλλες, μας διαβεβαιώνουν, και μας απέστειλαν σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου και το τουρκικό κράτος είναι ο βασικός διοργανωτής της διακίνησης και της κατεύθυνσης των προσφύγων της Συρίας στα ελληνικά νησιά και στην Ευρώπη. Πέραν των άλλων μακροπρόθεσμων στόχων, που είναι η δημιουργία πολυάριθμων μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης, το δίδυμο του ισλαμοφασισμού και το τουρκικό κράτος-γενοκτόνος έχουν και έναν άλλο, στρατηγικό στόχο, που εξυπηρετεί η Άγκυρα, διώχνοντας στην ουσία τους πρόσφυγες από τα σπίτια τους και προωθώντας τυος προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο στρατηγικός στόχος της είναι να αδειάσει από ανθρώπους το Δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα), όπως ονομάζεται η περιοχή της Β. Συρίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, για να μην είναι σε θέση να το υπερασπιστεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και ο Στρατός Λαϊκής Άμυνας (YPG), αφού μήνα με το μήνα φεύγουν από την περιοχή δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι, παρασυρμένοι από τους διακινητές και τους δουλεμπόρους που καθοδηγούνται από το τουρκικό κράτος. Για το λόγο αυτό οι αρχές του υπό δημιουργία κουρδικού κράτους, λόγω λειψανδρίας, έχουν ήδη βγάλει νόμους για υποχρεωτική στράτευση και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψουν τη φυγή των κατοίκων από την περιοχή, που θέλει η Τουρκία να την καταστήσει δικό της προτεκτοράτο, την επόμενη μέρα στη Συρία.

Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σκόπιμα οι τουρκικές αρχές παρακίνησαν ή πιο σωστά έδιωξαν προς την Ευρώπη τους περισσότερους από τις 200 χιλιάδες Κούρδους της μαρτυρικής περιοχής Κομπάνι, που είχαν καταφύγει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, υπό το φόβο του Ι.Κ., το οποίο είχε καταλάβει την ως άνω επαρχία τη υποδείξει του ίδιου του Ερντογάν, ως αντιπαροχή στη στήριξη που παρείχε στους τζιχαντιστές το τουρκικό κράτος. Να σημειώσουμε ότι και η οικογένεια του Αλάν Κούρντι, που βρέθηκε νεκρός στις ακτές της Αλικαρνασσού, ήταν πρόσφυγες από το Κομπάνι που ζούσαν επί δύο χρόνια στην Τουρκία, απ’ όπου τους ξεσήκωσαν οι σύγχρονοι γενοκτόνοι, για να φύγουν από την περιοχή και να μην υπάρχουν Κούρδοι να την υπερασπιστούν αύριο, που θα συμφωνηθεί μια λύση για τη Συρία.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι ακόμα και από το καντόνι του Αφρίν, αυτό που βρίσκεται κοντά στα παράλια της Μεσογείου και τις ακτές της Αλεξανδρέττας, όπου δεν υπάρχει πόλεμος και άρα δεν υπάρχουν λόγοι εξόδου, εξαπατώνται Κούρδοι της περιοχής, στους οποίους κυκλώματα του τουρκικού κράτους τάζουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, και εγκαταλείπουν την περιοχή, για να βρεθούν στα ελληνικά νησιά και εκείθεν στην Ευρώπη.

Έχουμε να γράψουμε πολλά, όμως τα παραπάνω παραδείγματα είναι αρκετά. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της γενοκτονίας, και η «δια της βίας μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε μια άλλη ομάδα» συνιστά γενοκτονία.

Και αυτό γίνεται συστηματικά από πλευράς του τουρκικού κράτους, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές γενοκτονίας για να υλοποιήσει τα σχέδια της επιβολής ενός εθνοφυλετικού και ισλαμιστικού φασισμού, κι αυτό συνεχίζεται και γιατί υπάρχουν εκείνοι που κατηγορούν την Ευρώπη και όχι την Τουρκία για το δράμα των προσφύγων και οι απανταχού… Φίληδες που τις νομιμοποιούν με τις ανιστόρητες νεοκεμαλικές τους απόψεις, αντί να συστρατευθούν όλοι στο πιο προοδευτικό κίνημα της ανθρωπότητας, που είναι ο αγώνας για την αναγνώριση και την καταδίκη της γενοκτονίας και της κάθε γενοκτονίας.

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία"

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/10/blog-post_280.html

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου

Οι υποθέσεις των Υπουργών Φλαμπουράρη και Σταθάκη, όσον αφορά τις ελλιπείς δηλώσεις πόθεν έσχες τους ενδεχομένως δεν ξάφνιασαν. Και δεν ξάφνιασαν γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων πολιτική, πολιτικό χρήμα και διαφθορά συμβαδίζουν. Η διαφορά για τις εκάστοτε Κυβερνήσεις έγκειται στη διαχείριση και στους τρόπους αντιμετώπισή της. Εκεί κρίνεται.

Αυτό όμως που ξάφνιασε είναι η ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός παρείχε κάλυψη στους Υπουργούς του μέσα από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για τα προαπαιτούμενα. Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι τόσο ο κ. Φλαμπουράρης όσο και ο κ. Σταθάκης αφενός δεν ανήκουν στους ανεπάγγελτους πολιτικούς αφετέρου είναι γνωστό -για το κ. Σταθάκη τουλάχιστον- ότι προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Άρα μπορούν να διαθέτουν χρήματα και προσωπική περιουσία χωρίς αυτό να θεωρείται σε καμιά περίπτωση μεμπτό ή αξιόποινο. Όμως, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης και επιφάνειας του καθενός, οι νόμοι ισχύουν για όλους.
Γιατί όμως, ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει τους δύο Υπουργούς του με τέτοια θέρμη και σχεδόν προκλητικά, πριν καν συνεδριάσει και αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα; Είπε χαρακτηριστικά: “Θέλετε να μιλήσουμε για τη SIEMENS;”, αδιαφορώντας για την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Και η ουσία είναι ότι η Αντιπολίτευση βρίσκεται πια στην αντιπολίτευση γιατί έτσι αποφάσισε η κοινωνία, αφού πρώτα αξιολογήθηκε για όσα έκανε ή δεν έκανε όταν βρισκόταν στην Κυβέρνηση. Επιπλέον, η ίδια κοινωνία δεν εξέλεξε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει συμψηφισμό σκανδάλων και κακοδιαχείρισης των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Τι μήνυμα ήθελε να περάσει ο Πρωθυπουργός; Mε ποιο τρόπο θα χειριστεί την υπόθεση Φλαμπουράρη και τις νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Πώς θα χειριστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον; Εκτεθειμένος είναι και ο Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής κ. Βαρεμένος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση Πόθεν Έσχες και να αξιολογηθούν για αυτήν. Εύλογα μπορεί να ρωτήσει κάποιος γιατί δεν κάναμε το ίδιο και για τον κύριο Παπαντωνίου; Είχε ξεχάσει να δηλώσει συγκεκριμένο ποσό που κατά σύμπτωση ήταν 1.000.000. Την ίδια περίοδο που η Kυβέρνηση χειρίζεται ένα ποινικό αδίκημα κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρακουλουθούμε την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαϊδου, η οποία στηρίχτηκε στην άσκηση ποινικής δίωξης για πλημμέλημα, η οποία προήλθε από μηνυτήρια αναφορά ενός ιδιώτη δικηγόρου, για να την αντικαταστήσει Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά. Άρα, υπάρχει νόμος δυο ταχυτήτων. Και μετά από όλα αυτά γιατί ο πολίτης να εμπιστεύεται το Κράτος;

Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις δείχνουν να μην διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν γίνεται να έρχεται πάντα πρώτο το κόμμα και μετά η κοινωνία. Δεν μπορεί να ευαγγελίζεσαι το νέο και να προασπίζεσαι παλιές και καταδικασμένες τακτικές για τις οποίες ορθώς κατηγορούσες τους πολιτικούς σου αντιπάλους όσο ήσουν στην Αντιπολίτευση. Το ζητούμενο λοιπόν, για την Κυβέρνηση και για κάθε Κυβέρνηση δεν είναι να κάνει «ορθή» εφαρμογή των αμαρτιών του παρελθόντος αλλά να εφαρμόσει νέες πρακτικές και να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και αξιοκρατικό κράτος. Το ότι δηλώνεις αριστερός, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ούτε τίτλο τιμής ούτε μπορεί να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ δια παντός.

Άλλωστε ας θυμηθούμε την υπόθεση Βουλγαράκη για μια νόμιμη πράξη τότε, όχι όμως ηθική πολιτικά, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Η ιστορία πάντα διδάσκει αρκεί να μην την αγνοούμε γιατί τότε μπορεί και να εκδικηθεί.

effiemavropoulou@hotmail.com

Ο Χόλγκερ Μουνχ, αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Bundeskriminalamt, BKA) δήλωσε πως η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων στη χώρα εγείρει μια απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς μόνο χθες Τετάρτη, περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες πέρασαν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας διασχίζοντας τα σύνορα με την Αυστρία.

Πολιτικοί και αξιωματούχοι χώρας προειδοποιούν για την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις φέτος, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων μεταναστών αναμένεται να κυμανθεί από 800.000 έως 1 εκατομμύριο.
"Η κατάσταση ασφάλειας επιδεινώνεται με τον αυξανόμενο αριθμό εισροής προσφύγων", είπε στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ο Μουνχ, αρχηγός της BKA.
"Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο αυξάνονται, ενώ στις τάξεις της δεξιάς ανακινείται ένα κλίμα έντασης. Αυτή η δυναμική με ανησυχεί", επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "δύσκολη και τεταμένη".
Ο Μουνχ επισήμανε πως ο αριθμός των επιθέσεων που διαπράχθηκαν φέτος ενάντια σε κέντρα αιτούντων άσυλο έχει φτάσει τις 600 μέχρι σήμερα, αριθμός τριπλάσιος από πέρσι – 198 το 2014 – με τις 543 εξ αυτών να αποδίδονται σε μέλη ή συμπαθούντες ακροδεξιών οργανώσεων.
Παράλληλα τόνισε πως η BKA έχει καταγράψει 95 εγκληματικές ενέργειες και εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ διεξάγει έρευνες για 10 υποθέσεις προσφύγων που φέρονται να ενέχονται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε άλλες χώρες, ή φέρονται να είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Χθες Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστρίας διότι προωθεί πρόσφυγες τις βραδινές ώρες και κάλεσε την Βιέννη να αντιμετωπίσει με πιο συντεταγμένο τρόπο την μεταναστευτική κρίση.
Όμως, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας, χθες Τετάρτη κατέφθασαν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας 8,150 μετανάστες – εκ των οποίων 6.600 διέσχισαν τα σύνορα από μια περιοχή κοντά στο Πασάου.
Πρόσθεσε πως οι αυστριακές αρχές συνεχίζουν με μη συντεταγμένες τακτικές να προωθούν μετανάστες, επιβιβάζοντας τους σε λεωφορεία προς τα σύνορα με την Γερμανία.
Επιπλέον 1.674 μετανάστες πέρασαν στην γερμανική επικράτεια, προερχόμενοι από την Δανία, ανέφερε η γερμανική αστυνομία.
ΑΠΕ

Ένας μεγάλος αστεροειδής με διάμετρο περίπου 400 μέτρων θα περάσει αύριο σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας. Το πέρασμα, με ταχύτητα 35 χλμ ανά δευτερόλεπτο, θα γίνει αύριο το βράδυ στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας σε απόσταση 480.000 χιλιομέτρων, λίγο μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης.

Οι αστονόμοι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον εν λόγω αστεροειδή, γνωστό ως 2015 ΤΒ145, τον οποίο ανακάλυψαν στις 10 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Το πλησίασμά του στον πλανήτη μας - χωρίς να διατρέχουμε κίνδυνο- θα τους δώσει την ευκαιρία να τον μελετήσουν καλύτερα.

Η επίγνωση ότι γύρω από τη Γη περνούν συνεχώς μικροί και μεγαλύτεροι αστεροειδείς, κάνει ολοένα πιο νευρικούς τους επιστήμονες και τις διαστημικές υπηρεσίες, που πλέον έχουν ξεκινήσει προγράμματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στο μέλλον, αν οι υπολογισμοί δείξουν ότι κάποιο ουράνιο σώμα κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη.

Πριν από 65 εκατ. χρόνια ένας αστεροειδής διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, που έπεσε στο σημερινό Μεξικό, εκτιμάται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και άνοιξε το δρόμο για τα θηλαστικά - και τον άνθρωπο.

Ο αστρονόμος Ντέτλεφ Κόσνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι αν ο 2015 ΤΒ145 έπεφτε στη Γη, θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, γι' αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.
Η ESA σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αστεροειδής να χτυπήσει τον πλανήτη μας ή ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τα επόμενα 100 χρόνια. Όμως ο 2015 ΤΒ145 προστέθηκε στον κατάλογο κινδύνου της ESA, ο οποίος περιέχει 524 τέτοια διαστημικά αντικείμενα.
Ημερησία

Σε συντονισμό των δράσεών για το επόμενο διάστημα καλούν με κείμενο – κάλεσμά τους που έδωσαν στη δημοσιότητα 27 εργαζόμενοι και προσωπικότητες του νομού Χανίων. Μεταξύ των ονομάτων που συνυπογράφουν το κάλεσμα ξεχωρίζουν τα ονόματα του επικεφαλή της κίνησης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά και εκπαιδευτικού Σεραφείμ Ρίζου αλλά και των γνωστών δημοσιογράφων της ΕΡΑ Χανίων Κατερίνα Πολύζου, Σοφία Θεοδωράκη και Μαρίνα Μανδακάκη.

Η ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30/10 στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρο.

Στο κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:


Η νέα κυβέρνηση, Σύριζα-ΑΝΕΛ, καλείται να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, μπροστά στο οποίο τα δύο προηγούμενα ωχριούν. Η αύξηση του ΦΠΑ σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, οι αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων, η αξιολόγηση, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια, ΟΣΕ, αεροδρόμια, ΔΕΗ), η πλήρης διάλυση του ασφαλιστικού με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή τα σχολεία υπολειτουργούν και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της ύπαρξής τους. Οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έδωσαν τη μάχη όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφάσιζε η τρόικα και στα οποία συναινούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα.

Οι όροι αυτής της μάχης αυτή τη φορά είναι υπέρ μας περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο. Η σχεδόν ταυτόχρονη μετατροπή του ηχηρού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε «ναι» και η ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, επισφράγισαν την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαίωσαν τις πολιτικές επιλογές του. Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη με όλα τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια να χάνουν κατά χιλιάδες τους ψηφοφόρους τους και την αριστερή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ (Κ.Κ.Ε., ΛΑ.Ε., ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. κτλ) να φτάνει το 10%, αποδυνάμωσαν κι άλλο την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικά και πολιτικά. Όσο κι αν η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη φράση «νωπή λαϊκή εντολή» ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν χάσει ένα δυναμικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τους, χιλιάδες μέλη τους, τους συνδικαλιστές τους σε μια σειρά από χώρους και με 155 βουλευτές (αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν μπορούν να υπερηφανεύονται για σταθερότητα.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα να δώσουμε, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Ακόμα κι όσοι στήριξαν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του, που προσαρμόζονται πλήρως στις επιταγές των «θεσμών» και τις Ε.Ε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να καθορίζουν σ’ αυτήν τη φάση τις τύχες μας. Η δυσκινησία της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει απεργία και το απόλυτο ξεπούλημα της ΓΣΕΕ, προσπαθούν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην οργή του κόσμου της εργασίας.

Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην αναγκαιότητα να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων όλων όσων θέλουμε να υπάρξει άμεση απάντηση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Να πιάσουμε το νήμα από τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης πενταετίας, χωρίς αναβλητικότητα. Να οργανώσουμε την απάντηση της εργατικής τάξης στις προκλήσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς να υποκύπτουμε σε «λογικές της ανάθεσης». Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μόνος του, είτε έχει σωματείο είτε όχι, είτε τον καλύπτει το σωματείο του είτε όχι, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Ο καθένας μας ξεχωριστά συμμετέχει, συζητά, οργανώνει το χώρο δουλειάς του, συντονίζεται με τους εργαζόμενους στους άλλους χώρους.

Καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού εργαζομένων σε χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα την Παρασκευή 30/10 στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρο. Για να ξεκινήσουμε τον αγώνα ενάντια στα ξεπουλήματα και το μνημόνιο όλοι οι χώροι μαζί.

Λυκιαρδόπουλος Βύρωνας γιατρός
Κιντή Δώρα ΕΛΜΕ Χανίων
Κνήτου Βάσω ΕΛΜΕ Χανίων
Μπιχάκης Φώτης ΕΛΜΕ Χανίων
Γιαννούλης Στέλιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός ΣΕΠΕ Χανίων
Θάνος Γιάννης δάσκαλος ΣΕΠΕ Χανίων
Καλύβας Κώστας δάσκαλος ΣΕΠΕ Χανίων
Μαυροφρύδη Στέλλα δασκάλα ΣΕΠΕ Χανίων
Παπαμηνά Μαργαρίτα δασκάλα ΣΕΠΕ Χανίων
Ρίζος Σεραφείμ δάσκαλος ΣΕΠΕ Χανίων
Τσαλταμπάση Κατερίνα δασκάλα ΣΕΠΕ Χανίων
Κτιστάκης Γιάννης οικονομολόγος ΕΡΑ Χανίων
Θεοδωράκη Σοφία δημοσιογράφος ΕΡΑ Χανίων
Μανδακάκη Μαρίνα δημοσιογράφος ΕΡΑ Χανίων
Περβολιανάκη Φωτεινή τεχνικός ΕΡΑ Χανίων
Πολύζου Κατερίνα δημοσιογράφος ΕΡΑ Χανίων
Χειμώνας Βάιος τεχνικός ΕΡΑ Χανίων
Καρυδάκης Νίκος υπάλληλος Δήμου Χανίων
Μπενάκης Γιώρυπάλληλος ΙΚΑ Χανίων

http://agonaskritis.gr/

Μια πολύ αναλυτική και εμπεριστατωμένη έρευνα του πολιτικού και στρατηγικού αναλυτή Νικόλαου Λάου που σχετίζεται με ελληνικά πολιτικά πρόσωπα και τη σχέση τους με την 28η Οκτωβρίου του 1940 καθώς και με το νέο αποχαρακτηρισμένο ιστορικό ντοκουμέντο της CIA και του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τους Ναζί. Δείτε  εδώ το σχετικό έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας Αθηνών και το αντίστοιχο λινκ στο ιστορικό αρχείο της CIA (γενικά αρχεία του αμερικανικού κράτους): http://www.foia.cia.gov/sites/default/
του mitsos175

Με ρώτησε κάποιος, αν θα έχουμε κούρεμα καταθέσεων. Του απάντησα, πως κατά τη γνώμη μου, δεν τίθεται θέμα ΑΝ θα έχουμε τέτοια εξέλιξη, αλλά ΠΟΤΕ.

Κάθε μνημόνιο επιβάλει εσωτερική υποτίμηση. Γι’ αυτό το λόγο μοιραία θα έχουμε μείωση όχι μόνο των εισοδημάτων, όπως γίνεται ως τώρα κάθε χρόνο αλλά και ολόκληρης της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Τι είναι όμως εσωτερική υποτίμηση; Είναι υποτίμηση. "Υποτίμηση ενός νομίσματος είναι η μείωση στη συναλλαγματική ισοτιμία (ανταλλακτική αξία) του σε σχέση με μία επιλεγμένη βάση. Η βάση μπορεί να είναι οτιδήποτε μεταξύ των εγχώριων μισθών, της παγκόσμιας τιμής του χρυσού ή ενός ξένου νομίσματος".

Η δραχμή πχ κάποτε καθορίζονταν με μία συναλλαγματική ισοτιμία 30 προς 1 με το αμερικάνικο ...
δολάριο, και εξαιτίας της αδυναμίας να πληρώσει το επιτόκιο για το υπόλοιπο χρέος της, υποτιμούνταν συνέχεια μέχρι που κάποτε έφτασε να είναι το 1 δολάριο πάνω 300 δρχ.

Επίσης επειδή είχε ελλείμματα ο προϋπολογισμός του κράτους, τύπωναν δραχμές για να πληρώσουν τις κρατικές υποχρεώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό φυσικά είχε τα γνωστά αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά. Έκανε πχ τα προϊόντα μας φθηνότερα, αλλά τα εισαγόμενα ακριβότερα...

Σήμερα έχουμε εσωτερική υποτίμηση. Που σημαίνει πως πάλι χάνεται αξία. Αλλά στοχευόμενα. Μόνο των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των συνταξιούχων. Τα κέρδη λχ των πολυεθνικών είναι σε σκληρό νόμισμα κι αυτό καταρρίπτει την άποψη πως κάποιοι μεγάλοι θα κερδίσουν από την υποτίμηση. Λάθος, θα χάσουν μέρος των κερδών τους.

Εσωτερική υποτίμηση σημαίνει κόβω τα πάντα στο εσωτερικό. Από τιμές προϊόντων μέχρι μισθούς - συντάξεις. Το βασικό μειονέκτημα είναι το εξής: Εύκολα κόβεις μισθούς ή συντάξεις. Όμως για να γίνει σωστή υποτίμηση, πρέπει να μειωθούν και τα υπόλοιπα: Τιμολόγια ΔΕΚΟ, φόροι κοκ. Αυτό δεν γίνεται, με αποτέλεσμα Ύφεση, Ανεργία, Φτώχεια. Επίσης πρέπει να μειωθούν τα Προϊόντα. Ούτε αυτό γίνεται στο μέτρο που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Επομένως μειώνονται μεν οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξάνονται όμως οι φόροι, το κόστος ζωής κοκ. Ως πότε;

Τι θα γίνει πχ, αν η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για να πληρωθεί το ρεύμα; Οι συνταξιούχοι πιθανόν θα το κόψουν. Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση υπάρχει κι η οικονομική: Λιγότεροι πελάτες, σημαίνει μείωση εσόδων, άρα νέο έλλειμμα, επομένως νέα μέτρα. Φαύλος κύκλος θανάτου. Τα χρέη θα θέλουν να πληρωθούν και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Που θα τα βρουν όταν φτάσουν να πάρουν τα πάντα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Από την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις. Κι όταν τελειώσουν αυτά, από τα νησιά, τα μνημεία,... τα όργανα των ανθρώπων, από όπου βρουν. Μέχρι να μη μείνει τίποτα, αλλά πάλι θα χρωστάμε!

Αυτή η πολιτική έχει συγκεκριμένη πορεία. Η εσωτερική υποτίμηση δεν μπορεί να είναι για πάντα. Ενώ πχ τη δραχμή από 30:1$ μπορούσες να την πας ακόμα και στα 3.000.000:1$ (έστω κι αυτό σημαίνει υπερπληθωρισμό και πολλά άλλα αρνητικά) τη σύνταξη από 600€ πχ δεν μπορείς να την πας παρακάτω από 0. Δεν μπορείς να πεις δώσε 700. Ουκ αν λάβεις άλλα παρά του μη έχοντος.

Επομένως αργά ή γρήγορα θα στραφούν στα σπίτια και στις αποταμιεύσεις. Μάλλον γρήγορα, αν κρίνω από τα χάλια των ταμείων. Θα μας βασανίσουν περισσότερο, αλλά τουλάχιστο θα έχουνε Ευρώ. Αυτοί που κερδίζουν όχι εμείς που πληρώνουμε.

από το «Βαθύ Κόκκινο»

Οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει ήδη στην Κύπρο και έχουν δημιουργήσει τον πρώτο πυρήνα τους, όπως καταγγέλλουν πρόσφυγες από τη Συρία τους οποίους χρησιμοποίησαν για να εκτελέσουν το σχέδιο τους. Βρήκαν μάλιστα καταφύγιο στην περιοχή που ανήκει στις Βρετανικές Βάσεις, οι αρχές των οποίων αρνούνται να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Πληροφοριών της Κύπρου προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να προχωρήσει η σύλληψη τους ή η απομάκρυνση τους από το νησί.

Πριν από λίγες ημέρες μία λέμβος με 114 πρόσφυγες έφτασε στο Ακρωτήρι και μετά από μερικές ημέρες ομάδα αυτών ενημέρωσε την ΚΥΠ και την Αστυνομία της Κύπρου πώς ανάμεσα τους είχαν παρεισφρήσει και τζιχαντιστές οι οποίοι πολεμούσαν στη Συρία κατά του Άσαντ και έσφαζαν χριστιανούς. Κατέθεσαν μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες προκειμένου οι αρχές να τους αναγνωρίσουν.

Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες κατέθεσαν ότι κατέχουν στοιχεία για πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του "Ισλαμικού Κράτους" τα οποία έφτασαν στην Κύπρο μαζί με τους 114 μετανάστες που ήλθαν στις Βρετανικές Βάσεις. Προσδιόρισαν μάλιστα και τον αριθμό τους σε 6-9 τζιχαντιστές δίνοντας στις αρχές φωτογραφικό υλικό, περιγραφές προσώπων και στοιχεία, τα οποία έκαναν λόγο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι γνωστά για μεταφορά οπλισμού και όχι μόνο για λογαριασμό του "Ισλαμικού Κράτους".

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Αστυνομία, η οποία σήμανε συναγερμό και στην ΚΥΠ, άρχισε η διερεύνηση των πληροφοριών σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις, και μέσα από τις έρευνες ταυτοποιήθηκε ότι ένα μέχρι στιγμής πρόσωπο από τους 114 μετανάστες συνδέεται με τα στοιχεία που έδωσαν στις αρχές οι δυο πρόσφυγες.

Ωστόσο οι υπηρεσίες των Βρετανικών Βάσεων δεν φαίνεται να επιδεικνύουν προθυμία για συνεργασία και καθυστερούν στη διερεύνηση των στοιχείων, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις Κυπριακές αρχές για τη δημιουργία πυρήνα τζιχαντιστών στο έδαφος της Κύπρου.

Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος έρχεται σε συνέχεια του ρεπορτάζ της Mirror για το ότι η Κύπρος, τόσο το ελεύθερο τμήμα όσο και τα κατεχόμενα έχουν καταστεί χώρος διέλευσης εθελοντών που οδεύουν προς την εμπόλεμη Συρία με σκοπό να καταταχθούν στο "Ισλαμικό Κράτος" και στην "Αλ Νούσρα".

Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται ότι "πρόσφυγες" που είχαν φτάσει από την Συρία στην Κύπρο με πλοιάρια ενδεχομένως δεν είναι τίποτα άλλο από όργανα των τζιχαντιστών ακραίων ισλαμιστών.

Και αν έχει όντως δημιουργηθεί πυρήνας τζιχαντιστών στην Κύπρο όπου έφτασαν 114 μετανάστες σκεφτείτε τοι μπορεί να έχει συμβεί στην Ελλάδα που καθημερινά καταφθάνουν καραβιές μεταναστών, αρκετοί εκ των οποίων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι ύποπτοι τζιχαντιστές. Έχει αποδειχθεί άλλωστε με συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει.

Ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια είναι τεράστιος. Είναι κάτι που έχουν επισημάνει επανειλημμένα και θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι σκέφτονται να αποδεχθούν να μετατραπεί η χώρα σε “αποθήκη μεταναστών” επειδή δεν τους θέλει η Γερμανία ή η Ουγγαρία.

http://www.defencenet.gr/

ΤΑ "ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου απελευθερώνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης-όπως οι πλειστηριασμοί-που είχαν ανασταλεί λόγω capital controls ενώ ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται τα λεγόμενα "πειρατικά" funds που ψάχνουν να αγοράσουν ελληνικά δάνεια στο 20 – 30% της αξίας τους ή και πολύ λιγότερο.

Πρόκειται για τα Apollo Management, Fortress, Baubost, Strategic Value, Third Point, το KKR, York Capital Management, Cerberus, Paulson & Co, Dromeus Capital, και Oaktree Capital

Μέσα σε αυτά θα βρίσκονται τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Την Πέμπτη βγήκε η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.

Συνεπώς υπάρχει πλέον το ελεύθερο να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις (όπως κατασχέσεις) ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει διάταξη αλλά μόνο moratorium από τις τράπεζες.

Στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, πέραν των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, περιλαμβάνονται εξώσεις και προσωπικές κρατήσεις.

Την ίδια στιγμή φόβο προκαλούν οι αφίξεις στην Αθήνα εκπροσώπων των «distress funds» η αλλιώς "επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στην δυστυχία" καθώς έχουν έρθει για να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν πάση θυσία έχοντας το σχετικό κέρδος.

Το κέρδος αυτό συνήθως δημιουργείται από την ρευστοποίηση των ιδιωτικών περιουσιών.

Αυτά τα κεφάλαια αναζητούν και αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις (δάνεια) από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σημείο "βρασμού" και αναγκάζονται, έτσι, να πωλούν έναντι "πινακίου φακής".

Οι τράπεζες θέλουν να ξεπουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, ακόμα και ναυτιλιακά, για να μπορέσουν να "ξεφορτωθούν" από το χαρτοφυλάκιό τους τα «ανοίγματα» που έχουν, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δηλαδή επιχειρού μια απομόχλευση.


Αφού δεν πρόκειται να δημιουργηθεί bad bank να έχει αποκλειστεί,τότε οι τράπεζες αναζητούν λύσεις από μόνες τους για να ξεφορτωθούν τα "κόκκινα" ΄δανεια ποπυ είναι παντός είδους και ποσού.

Για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια η κυβέρνηση δεν έχει αποκλέισει τίποτα, αν΄τιθετα με τα στεγαστικά. Όμως στο Μνημόνιο άλλα πράγματα έχει υπογράψει:

"να επιταχυνθεί η τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων, με την εξάλειψη περιττών νομικών ή άλλων εμποδίων για την εξυπηρέτηση και τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με παράλληλη προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος"

Ο Κώδικα Δεοντολογίας όμως άλλαξε πριν δεκαπέντε ημέρες προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες.

Για να μην κοροϊδευόμαστε ο ίδιος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δήλωσε πριν δύο ημέρες ότι

"Στην παρούσα πάντως φάση το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία είναι εντονότερο κυρίως από distress funds τα οποία ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ή και ολόκληρες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Αναστασόπουλου πως αρκετά αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν θέσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο προτίθενται να επενδύσουν νέα κεφάλαια κατά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση, μόνο όμως εφόσον τα χρήματα που θα ζητηθούν είναι “διαχειρίσιμα” από τους ιδιώτες. “Θα το θέσω ως εξής. Αν τα ποσά αυτά είναι στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανικά κεφάλαια για συμμετοψχή στις αυξησεις κεφαλαίου. Αν είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου."

Σύμφωνα με το fortunegreece.com και τον Τάσο Ζάχο υπάρχουν ήδη μεγάλα distress funds που έχουν επισκεφτεί την Αθήνα καθώς μύρισαν το "αίμα".

Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις στην Αθήνα διαχειριστών και εκπροσώπων χαρτοφυλακίων που ειδικεύονται στις υψηλού κινδύνου επενδύσεις όπως: η Apollo Management, η Fortress, η Baubost, η Strategic Value, η Third Point, το KKR, η York Capital Management, η Cerberus, η Paulson & Co, η Dromeus Capital κ.α. Πολλές από αυτές ήδη έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις τη χώρα μας. Τα παραπάνω χαρτοφυλάκια ενδιαφέρονται κυρίως για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις . Η βασική ιδέα είναι οι επενδυτές να βάλουν «φρέσκα» κεφάλαια σε υπερχρεωμένες εταιρίες και σε αντάλλαγμα οι τράπεζες να αποδεχθούν ένα γενναίο «κούρεμα» των δανείων, ώστε να καταστούν βιώσιμες. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τον τομέα του τουρισμού, τόσο για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και μεμονωμένα ξενοδοχεία.
Οι δύο μεγαλύτεροι παίχτες σε αυτή την αγορά είναι τα funds Oaktree Capital και Apollo Global.

Η Apollo Global Management διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 164 δισ. δολαρίων, και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για μια επενδυτική εταιρεία «contrarian» με σημαντική εμπειρία σε distressed deals, ενώ οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι το private equity, ο χρηματοπιστωτικός και το real estate. Η Apollo έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη Ν. Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, όπου από το 2008 έχει αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μία τράπεζα. Μιλώντας το 2014 σε επενδυτικό συνέδριο στο Παρίσι, ο Andres Rubio, partner της εταιρείας, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και εξήγησε ότι «τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία είναι στην πραγματικότητα θετικά για εμάς, γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράσουμε πράγματα. Υπάρχει μεγαλύτερη στρέβλωση στην αγορά, υπάρχουν περισσότερες μη βασικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και υπαγορεύουν την αναδιάρθρωσή τους. Τα μακροοικονομικά στοιχεία που πάνε πάνω-κάτω είναι στην πραγματικότητα επίσης καλά, γιατί δημιουργούν μεταβλητότητα».

Η Oaktree Capital έγινε γνωστή από την συνεργασία της με τον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη ΑΕ που οδήγησε στην αγορά του Gerakina Beach στη Χαλκιδική, που άνηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Η Oaktree Capital Management είναι ένα αμερικανικό επενδυτικό fund-«κολοσσός», το οποίο διαχειρίζεται χρήματα ασφαλιστικών ταμείων σε ΗΠΑ και Καναδά και επενδύει όπου υπάρχει προοπτική. Ιδρύθηκε το 1995 και σήμερα διαχειρίζεται περίπου 80 δισ. δολάρια.

Καλώς τους δεχτήκαμε λοιπόν, oι "επενδυτές" έφτασαν, και η "ανάπτυξη" πλησιάζει. Στο μεταξύ οι Έλληνες δεν θα ξέρουν σε ποιον ανήκει το σπίτι τους.

http://www.defencenet.gr/defence/20151030/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-distress-funds-%CE%AE%CF%81%CE%B8%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1

Την τρίτη θέση διατηρεί η Ελλάδα στην κατάταξη των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις στο τέλος του 2014 ύψους 2,49 δισ. ευρώ (έναντι σχεδόν 2,58 δισ. ευρώ το 2013 και 2,75 δισ. ευρώ το 2012), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Όπως σημειώνεται, μόνο για το... 2013 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν ύψους 67,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας το 2014 καταγράφηκαν εκροές ελληνικών επενδύσεων ύψους -30,3 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αποεπενδύσεις αφορούσαν στις κατηγορίες «Εμπόριο, επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσικλετών και ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης» ( -31,2 εκατ. ευρώ) και «Βιομηχανία» (-10 εκατ. ευρώ).

Πάντως με τα διαθέσιμα προσωρινά στατιστικά στοιχεία για το α΄ τετράμηνο του 2015, η αρνητική αυτή τάση αντιστράφηκε με επενδύσεις ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Invest Bulgaria (της βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων), οι ελληνικές ΑΞΕ στη Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες, καθώς σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, καθώς επίσης και από την Ολλανδία. Κύριοι λόγοι της ελκυστικότητας της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε ορισμένες περιπτώσεις εργατικό κόστος και τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ελληνικών άμεσων επενδύσεων παρατηρείται μία ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον χρηματοπιστωτικό με τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους: Εθνική (United Bulgarian Bank - UBB), Alpha Bank, Eurobank (Postbank), Πειραιώς, που αντιπροσωπεύει, σε αξία, το σημαντικότερο τμήμα των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στην Βουλγαρία. Σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με περίπου 30% μερίδιο στο συνολικό τραπεζικό ενεργητικό και στο σύνολο των καταθέσεων στη χώρα.

 Σημαντική δραστηριότητα επίσης έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στο βιομηχανικό τομέα, με κυριότερους εκπρόσωπους την STOMANA (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), τον ΤΙΤΑΝ, την BELOVO PAPER MILL (Χαρτοβιομηχανία Θράκης) κ.ά., καθώς και στον κατασκευαστικό (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ), τον ενεργειακό (TERNA ENERGY) και τις υπηρεσίες (ICAP). Σημαντική ήταν στο παρελθόν και η ελληνική παρουσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η Globul - ιδιοκτησίας Cosmote μεταβιβάστηκε από το 2013 στη νορβηγική Τеlenor.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου, οι εγγεγραμμένες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή το 2014 αυξήθηκαν στις 11.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Έτσι παρά την αυξημένο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία (υπενθυμίζεται ότι το 2012 και το 2014 καταγράφηκε αποεπένδυση).

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες από τις εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (γύρω στις 4000) είναι εγκατεστημένες στην Σόφια. Συνολικά γύρω στις 5000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες σε πόλεις πλησίον των ελληνικών συνόρων: Στο Πετρίτσι περίπου 1800 εταιρείες, στο Μπλαγκόεβγκραντ περίπου 900 εταιρείες και στο Σαντάνσκι περισσότερες από 970 εταιρείες. Η Φιλιππούπολη συγκεντρώνει περίπου 800 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή. Στο Σβίλενγκραντ είναι καταχωρημένες γύρω στις 100 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και στο Χάσκοβο περίπου 140.
"ered"

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2015/10/blog-post_959.html

Η ιστορία της συνθηκολόγησης Τσίπρα μπορεί να καταγραφεί και με το πως μια ''μπλόφα'' Σόϊμπλε μπορεί να τρομοκρατήσει και να λυγίσει όσους δεν είναι αποφασισμένοι.

Στις 10 Ιούλη του 2015, σύμφωνα με τον ''έγκριτο'' Guardian, στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόβλημα, ο Β. Σόϊμπλε απηύθυνε σε στενό κύκλο των κεντρικών παικτών της ευρωζώνης, μέσω e-mail, μια πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η ''ΜΠΛΟΦΑ'' ΣΟΪΜΠΛΕ ...


Σύμφωνα πάντα με τον Guradian η πρόταση – ''προσφορά'' στην Ελλάδα για έξοδο, τρομοκράτησε τους πάντες, κυρίως τη Γαλλία και την Ιταλία, που έτρεμαν ότι το Grexit θα διέλυε όλη την ευρωζώνη, όσο και αν θεωρούσαν την πρόταση περισσότερο ως άσφαιρη και συνδικαλιστική. Ο γράφων θα προσθέσει ότι αυτή πρόταση κατατρομοκράτησε πρώτα απ' όλα την ευρώπληκτη υπό τον Τσίπρα ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ προφανώς ανησύχησε και τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες ούτε ήθελαν να ακούσουν περί Grexit, το οποίο θεωρούσαν και πολύ σωστά, ως την απαρχή συνολικότερης αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, με παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης της Δύσης, ιδιαίτερα στη νευραλγική περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Αρκετοί κύκλοι στην ΕΕ, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Τσίπρα πήραν ή έδειξαν ότι πήραν, όπως είπαμε, στα σοβαρά την πρόταση Σόϊμπλε για Grexit.

Δεν υπήρχε, όμως, μεγαλύτερη ''μπλόφα'' απ' αυτήν την κίνηση Σόϊμπλε.

Η πρόταση Σόϊμπλε για Grexit, ακόμα και αν ο ίδιος ο Σόϊμπλε την εννοούσε σοβαρά, πράγμα αμφίβολο, δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί. Όλοι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και πρώτα απ' όλα το Γερμανικό κατεστημένο γνώριζαν άριστα ότι ένα Grexit θα τίναζε στον αέρα όλη την ευρωζώνη. Και αυτό ήταν το τελευταίο που θα μπορούσαν να διανοηθούν, αν δεν ήταν και ο πραγματικός εφιάλτης τους. Ο Σόϊμπλε τρομοκρατούσε μεν, αλλά τρομοκρατούσε όσους ήταν επιρρεπείς να τρομοκρατηθούν, ενώ ο ίδιος ήξερε ότι με την πρόταση του ''έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα'' και δοκίμαζε την αντοχή, την αποφασιστικότητα αλλά και την θέληση των συνομιλητών του να κρατήσουν ''πάση θυσία'' ζωντανή την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη θέληση της Ελλάδας του Τσίπρα να προσφέρει ''γη και ύδωρ'' ως αντίτιμο της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.

GREXIT: ΟΠΛΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΓΙΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΛΗΚΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Άλλωστε, την πρόταση για Grexit, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, την χαρακτήρισε δημοσίως ως ''θεατρινισμό'' του Σόϊμπλε, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, τη χαρακτήρισε ''ως ένα αποτελεσματικό όπλο γα να λυγίσει ο Τσίπρας και να συνθηκολογήσει, ενώ η Γερμανία κατά βάθος δεν επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη''.

Ο Αλ. Τσίπρας ανοήτως, ένα δικό του όπλο, όπως το Grexit βάση σχεδίου, αντί να το αξιοποιήσει ως το τέλος και εννοώντας το, ενάντια στη Γερμανία και την ευρωζώνη, επέτρεψε να εξελιχθεί ως όπλο εκβιασμού για την παγίδευση της Ελλάδας σε ένα καταστροφικό μνημόνιο.

Η τραγωδία σε όλο το μεγαλείο της!

Ο ''ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ''

Ο μόνος που ακόμα και τώρα έχει απομείνει να παίρνει στα σοβαρά την ''μπλόφα'' Σόϊμπλε για Grexit είναι ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος ''λάνσαρε'' επιτηδείως, ως μη όφειλε, αυτήν την ''μπλόφα'' στη χώρα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μέρος του σχεδίου Σόϊμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ(!), αφού αυτό το πρόγραμμα, με την αποτυχία του, θα σπρώξει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Το τελευταίο είναι σωστό και με την βέβαιη αποτυχία του μνημονίου, θα γίνει ατάκτως .

Δεν έχει, όμως, καμιά απολύτως βάση ο ισχυρισμός ότι αυτή η αναγκαστική τελικά έξοδος είναι μέρος κάποιου σχεδίου ή επιδίωξης του Σόϊμπλε.

Αυτά τα λένε μόνο κύκλοι που δεν ξεκολλάνε με τίποτα από τον μαγνητισμό του ευρώ, όσα δεινά και αν το ευρώ επιφέρει στη χώρα και σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Όπως τα ίδια λένε και κύκλοι που επιδιώκουν να συνδέσουν τη θέση της εξόδου από την ευρωζώνη, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος, με τις επιθυμίες και επιδιώξεις του Σόϊμπλε, προκειμένου να δυσφημίσουν την φυγή από το ευρώ.

Η αλήθεια, όμως είναι διαφορετική. Όλη η κατεστημένη ΕΕ, πιθανότατα και στην πραγματικότητα και ο Σόϊμπλε, τρέμουν κυριολεκτικά το Grexit.

Όλοι, σχεδόν, γνωρίζουν ή τουλάχιστον, τo αναγνωρίζουν οι πιο σοβαροί αστικοί κύκλοι στην Ευρώπη,ότι η Ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Ελλάδα. Και δεν το μπορούν όχι μόνο για νομισματικούς και οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως και σε συνάρτηση με αυτούς, για λόγους γεωπολιτικής σημασίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ''ΚΛΕΙΔΙ''

Η Ελλάδα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, κρατά το κλειδί του προσανατολισμού της Ευρώπης.

Το Grexit, στη βάση ενός σχεδίου προοδευτικής ανασυγκρότητσης της χώρας, είναι η μόνη λύση για τον ελληνικό λαό και όχι για τις νοσηρές επιδιώξεις του Σόϊμπλε και του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Το Grexit με ένα ελληνικό προοδευτικό πρόγραμμα θα γίνει αφετηρία για να ανατραπεί συνολικά η αντιδραστική ευρωζώνη και η ΕΕ και θα καταστεί λαιμητόμος για τα σχέδια και τις πολιτικές Σόϊμπλε, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι.

Με το Grexit η ''συμμορία'' του Γερμανογαλλικού άξονα, με κομπάρσους την Ιταλία και την Ισπανία κλπ, που διοικεί την Ευρώπη, θα υποστεί ένα πλήγμα που μπορεί να αποβεί και μοιραίο όχι μόνο για την αντιδραστική ευρωζώνη-ΕΕ αλλά για τον ίδιο το νεοφιλελευθερισμό στην ήπειρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΗΓΗ: iskra

Κάτι απίστευτα περίπλοκο θα τολμήσουν να κάνουν στο ερευνητικό κέντρο CERN και σε περίπτωση που πετύχει θα ξαναγραφτούν όχι μόνο τα βιβλία της Φυσικής αλλά και της Φιλοσοφίας.

Στη Γενεύη, λοιπόν, υπάρχει ο γνωστός Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) με τους επιστήμονες να ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν τα επίπεδα ενέργειας του σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουν μαύρες τρύπες, σημάδι πολυ-σύμπαντος.Στα πλαίσια του πειράματος, είναι πιθανό να υπάρξει διαρροή… βαρύτητας του δικού μας σύμπαντος σε κάποιο παράλληλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. ...


Το πείραμα μπορεί να δώσει ενδείξεις για την ύπαρξη διαστάσεων πέρα από τις τέσσερις γνωστές: το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τον χρόνο.

Το συγκεκριμένο πείραμα είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει σενάρια κινδυνολογίας από τους επικριτές του LHC, με πολλούς κινδυνολογούντες να προειδοποιούν πως η λειτουργία του επιταχυντή σωματιδίων σε τόσο υψηλές ενέργειες μπορεί να σημάνει το τέλος του… σύμπαντός μας με τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας.

Στην πραγματικότητα όμως, το πείραμα μπορεί να δώσει ενδείξεις για την ύπαρξη διαστάσεων πέρα από τις τέσσερις γνωστές: το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τον χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές του CERN, μόνο η βαρύτητα μπορεί να περάσει από το ένα σύμπαν σε άλλες διαστάσεις. Αν αυτές οι «άλλες» διαστάσεις υπάρχουν, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μείωναν την ενέργεια παραγωγής μαύρων τρυπών.

Ο Αχμέντ Φαράγκ Αλι τονίζει πως αν ανιχνευθούν μαύρες τρύπες στο LHC με τα προβλεπόμενα επίπεδα ενέργειας, τότε θα αποδειχθεί η ύπαρξη παράλληλων συμπάντων/διαστάσεων.
«Αν οι μαύρες τρύπες δεν ανιχνευτούν στα προβλεπόμενα επίπεδα ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τρία πράγματα. Είτε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις, είτε ότι είναι μικρότερες από ό,τι περιμέναμε, είτε ότι οι παράμετροι πρέπει να τροποποιηθούν», αναφέρει.

ΠΗΓΗ: healingeffect

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δίνει νέα παράταση στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Έτσι, πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις, ανάμεσά τους και οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, σημειώνεται πως αυτό δεν αφορά την πρώτη κατοικία, που προστατεύεται. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης: Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21−7−2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31−8−2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110).


Ένα αποχαρακτηρισμένο - από το 2006 - απόρρητο έγγραφο της CIA που εμπλέκει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσαλδάρη με τους ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως πράκτορές των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν, κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για έγγραφο - μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου σύμφωνα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης εμφανίζονται σε λίστα των πρακτόρων των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής. Ωστόσο η σχετική λίστα με τους πράκτορες δεν περιλαμβάνεται στο απόρρητο έγγραφο της CIA. ...

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, όσοι αναγράφονται στη λίστα φέρονται να είχαν συνεργαστεί και με τον Μαξ Μέρτεν, τον σφαγέα της Θεσσαλονίκης, στην εξόντωση των Εβραίων της πόλης.

Το άκρως απόρρητο έγγραφο, το οποίο έχει πλέον αποχαρακτηριστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα της CIA, έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου του 1962.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε σύμβουλος της πρεσβείας Ιωάννης Μοσχόπουλος, αποκάλυψε πως κατά τη δίκη στο Ισραήλ του ναζί και υπεύθυνου για τις δολοφονίες εκατομμυρίων Εβραίων Άντολφ Άιχμαν, παρουσιάστηκε έγγραφο, μεταξύ των στοιχείων, με ένα πίνακα των ναζί στον οποίον αναγράφονταν οι συνεργάτες - πράκτορές τους στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον πίνακα ήταν και τα ονόματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Και οι δύο παρουσιάζονται ως πράκτορες και συνεργάτες του Μαξ Μέρτεν.

Στην περιγραφή του αποχαρακτηρισμένου εγγράφου αναφέρεται: «Άκρως απόρρητον. Το όνομα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή περιλαμβάνεται πράγματι εις τον πίνακα των πρακτόρων των γερμανικών αρχών κατοχής, ως συνεργάτης του Μέρτεν εις την εξόντωσιν των Εβραίων».ΠΗΓΗ: tvxs

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget