1/9/2015 - 1/10/2015

Από τον σΑτΥρΟπΡόΚο

Τώρα που το ΠαΣοΚ μετακόμισε σχεδόν ολόκληρο στον ΣυΡιζΑ και η πολιτική του ΣυΡιζΑ πασοκοποιήθηκε εντελώς τι άλλο μένει πια να περιμένουμε;

– Μα τι άλλο; Γάμους, στέφανα και κουφέτα. Ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, μαθαίνω, ανάμεσα στον γαμπρό και τη νύφη. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε η εκλογική επανεμφάνιση του κουμπάρου Κώστα.

– Μετά, ο μικρός Αλέξης, γιατί να μην ηγηθεί των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών; Τι θα τον φρενάρει, δηλαδή; Οι ιδεολογικές του διαφορές με τους «συντρόφους» σοσιαλδημοκράτες;

– Έτσι θα ξανακουστεί το σύνθημα: Σήκω Αντρέα για να δεις, τα παιδιά της Αλλαγής. Εντάξει, ίσως χρειαστεί να αλλάξει και το όνομα και το σύμβολο του κόμματος. Κάτι σε ολική έκλειψη υπερπανσελήνου έπεσε στο τραπέζι.

– Τώρα τους υπόλοιπους, πάλαι ποτέ, ισχυρούς πασόκους, τους έχει φάει ήδη η πολιτική μαρμάγκα. Κάτι Βενιζελολοβέρδοι θα κάνουν παρέα στην Αννούλα, στον Παπακωνσταντίνου και στο Γιωργάκη. Είναι βαρίδια βλέπεις!

– Οπότε οι ΑνΕλ δε φαίνεται να χρειάζονται, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλλον θα τους παρασύρει ο άνεμος προς τη ΝΔ, μαζί με το ποτάμι που θα έχει χωριστεί σε πολλά ρυάκια.

– Έχουν ένα θέμα, βέβαια, με τον αρχηγό τους εκεί στη ΝΔ. Τα παζάρια άρχισαν και είναι άγρια. Τι μου δίνεις, τι σου παίρνω και τα σχετικά. Βλέπεις τσινάνε και τα Βοριδάκια καθώς διαθέτουν ακροδεξιά ομόλογα!

– Αν και νομίζω πως ο Κυριάκος, μάλλον για προσωρινός προορίζεται μέχρι να ετοιμαστεί το ανίψι για να του παραδώσει το δαχτυλίδι της αρχηγίας. Τι να κάνει κι αυτός; Τόπο στα νιάτα!

– Εκτός αν θέσει βέτο ο κοιμώμενος Κώστας! Του είπαν να μοιάσει στο θείο του και να μιλάει λίγο, αλλά αυτός το παράκανε. Μόνο με τάμα γονατιστός στην Πρώτη Σερρών, του παίρνεις κουβέντα. Σε λίγο θα μιλάει με νοήματα.

– Βλέποντας την αύξηση της αποχής στις τελευταίες εκλογές το τοπίο θυμίζει ΗΠΑ. Ας βάλουν κι ένα όριο 5% για είσοδο στη Βουλή, στο όνομα της λαϊκής βούλησης πάντα, για να μην πάνε τσάμπα οι ευχαριστίες Δραγασάκη.

– «Γιατί ψήφισες ΣυΡιζΑ;» ρωτάω το φίλο μου. «Θέλω να γνωρίζω πού πάω, δεν μου αρέσει το άγνωστο», μου απαντάει. «Ξέρεις τι προβλέπει το μνημόνιο 3;» τον ξαναρωτάω. «Όχι», μου απαντάει και μ’ αφήνει…πρόκα.

– Το υπουργείο παιδείας, ακόμα και τώρα που μπαίνει ο Οκτώβριος, φοβάται να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των σχολείων που λειτουργούν χωρίς ΚΑΝΕΝΑ κενό. Οι συνέπειες των μνημονίων στην παιδεία.

– Το υπουργείο παιδείας, αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση. Ίσως να περιεργάζονται τα εργαλεία της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση.

– Όπως συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έτσι και τώρα, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, να βάλουν πλάτη κοινώς, για να λειτουργήσουν τα σχολεία.

– Οι κυβερνήσεις, αντί να τους επιβραβεύσουν, τους πετάνε στο τέλος κάθε χρονιάς σαν στυμμένες λεμονόκουπες για να τους καλέσουν την επόμενη χρονιά, όποτε και αν τους χρειαστούν.

– Από τη μια τους εμπιστεύονται όταν τους έχουν ανάγκη για χρόνια ολόκληρα και από την άλλη δεν τους θεωρούν άξιους να μονιμοποιηθούν. Πότε επιτέλους θα υπάρχουν μόνο μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία;

– Βέβαια και στους αναπληρωτές, οι ψεύτικες ελπίδες ζουν και βασιλεύουν. Οι μισοί πιστεύουν ότι στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όποτε αυτός πραγματοποιηθεί, θα μπορέσουν να δείξουν την αξία τους.

– Με την ΟΛΜΕ τι γίνεται; Μαθαίνω ότι στην παράταξη που πλειοψήφησε, οι Λαφαζανικοί τσακώνονται με τους Τσιπρικούς απαιτώντας οι μεν από τους δε και αντίστροφα, να φύγουν από την συνδικαλιστική παράταξη. Μύλος!

https://kyrgiakischristos.wordpress.com/author/kyrgiakischristos/

Του Θέμη Τσίμα

Μόνο ένα σύνδρομο αφόρητης υποτέλειας και επαρχιωτισμού θα δικαιολογούσε είτε να θαυμάζουμε είτε να εγκαλούμε έναν πρωθυπουργό για τα αγγλικά του- πολύ συχνά δε και για την προφορά με την οποία τα μιλάει. Δεκάδες σημαντικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο δε γνώριζαν αγγλικά ή δεν τα μίλησαν ποτέ, σε καμία δημόσια παρουσία τους, ενώ πολλοί περισσότεροι ηγέτες - μαριονέτες μιλούσαν άπταιστα αγγλικά ως αγγλοσπουδαγμένοι ή αμερικανοσπουδαγμένοι.

Ο επαρχιωτισμός μας όμως κορυφώνεται όταν διυλίζουμε τα αγγλικά του Τσίπρα και καταπίνουμε τις καμήλους Αγγελοπούλου, ίδρυμα Κλίντον, επενδυτική πολιτική, ομιλία στον ΟΗΕ. Αναρωτιέμαι για παράδειγμα...
όχι πώς ένας αριστερός πρωθυπουργός- ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια τέτοιος- αλλά πώς ένας οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, σε ένα σχετικά ευνομούμενο αστικό σύστημα διακυβέρνησης είναι δυνατό να έχει προκλητικά προνομιακές επαφές με μια συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια, σε βαθμό που η ώστε η τελευταία να κανονίζει διεθνείς επαφές του. Δε θα έπρεπε να απαντηθούν ορισμένες εύλογες απορίες όπως γιατί διατηρεί τέτοιες σχέσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ποιο το αντίτιμο και από που κι ως που μια επιχειρηματική οικογένεια αναλαμβάνει να οργανώνει ή να συμμετέχει στην οργάνωση διεθνών επαφών του πρωθυπουργού; Δυσκολεύομαι να σκεφτώ αναπτυγμένη χώρα που τέτοιες ερωτήσεις δεν τίθενται καν από το δημοσιογραφικό κόσμο.

Δεύτερον, γιατί επέλεξε το "ευαγές" ίδρυμα Κλίντον προκειμένου να μιλήσει ο πρωθυπουργός; Το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ έχει πλήθος ιδρυμάτων. Η ομογένεια επίσης. Κατά το πρότυπο του αλησμόνητου πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να οργανώσει η ίδια ραντεβού ή αλλιώς roadshow με επενδυτές προκειμένου ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Κάθε αστός, συντηρητικός πρωθυπουργός θα μπορούσε να πράξει κάτι ανάλογο. Δε λέω ότι απαραιτήτως είναι κακό ένας πρωθυπουργός να ομιλεί ενώπιον ενός συστημικού ιδρύματος αλλά δε θα πρέπει να αιτιολογήσει πώς επέλεξε το συγκεκριμένο;

Τρίτον, ποια είναι ακριβώς η επενδυτική πολιτική για την οποία μίλησε ενώπιον των καλεσμένων του κου Κλίντον ο πρωθυπουργός, πριν μάλιστα απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή; Ζητά επενδύσεις για παράδειγμα σε στρατηγικές υποδομές και κλάδους της οικονομίας και αν ναι με ποια προνόμια και οφέλη για τους επενδυτές; Θα παραχωρεί πχ το μάνατζμεντ, θα διαμορφώσει η κυβέρνηση ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα παρέχει φτηνό εργατικό δυναμικό, σε ποιο τομέα της οικονομίας θα είναι στραμμένες οι επενδύσεις; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα δε θα έπρεπε πρώτα να απαντηθούν στο εσωτερικό της χώρας και έπειτα στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει σε κάθε αξιοπρεπή καπιταλιστική χώρα;

Και τέταρτον, τι ακριβώς είπε στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ ο κος πρωθυπουργός; Εξέφρασε κάποιες θέσεις της χώρας για το σύστημα συλλογικής ασφάλειας, για την αναμόρφωση του ΟΗΕ, για μια νέα διεθνή οικονομική τάξη μαζί με άλλα κράτη, έστω μίλησε για το χρέος με ένα συγκεκριμένο τρόπο; Όχι. Από την ομιλία του πέρα από τα πλάνα που βλέπουμε ξανά και ξανά δεν έμεινε τίποτα το συγκεκριμένο.

Όσο παρακολουθούσα τον πρωθυπουργό να κάνει δημόσιες σχέσεις για τον ίδιο και όχι διεθνείς σχέσεις για τη χώρα και το λαό, κάτι που δεν απαιτεί να είσαι αριστερός αλλά απλά να κατανοείς ότι είσαι ηγέτης μιας κυρίαρχης και δημοκρατικής χώρας, σκεφτόμουν το Γιώργο Παπανδρέου, βασικό διδάξαντα των δημοσίων σχέσεων σε διεθνές επίπεδο, να κοιτά χαμογελώντας και να ψιθυρίζει "ευτυχώς που ο Αλέξης με δικαίωσε".

*Πηγή: tvxs.gr μέσο monaxeros.blogspot.gr

O δημοσιογράφος αδυνατεί να πιστέψει ότι τα σεληνιακά τοπία που βλέπει ήταν κάποτε τα βόρεια δάση του Καναδικού Κεμπέκ:

«Είναι σαν έρημος, σα να βρισκόμαστε στο τέλος του κόσμου, δεν υπάρχει ζωή».
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανελέητης εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων στη χώρα που φημίζεται για τη μεταλλευτική της βιομηχανία.

«Έρχονται, υπόσχονται δουλειές, θέλουν κέρδη, ασκούν πίεση στους πολιτικούς, είναι μακριά από τις πόλεις. Δουλεύουν 10-15 χρόνια, αυτά τα κάνουν στο ένα μεταλλείο μετά από το άλλο και όταν βγάζουν κέρδη φεύγουν και μας αφήνουν χωρίς το χρυσό, χωρίς τα μέταλλα, αλλά με τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που πρέπει να καθαρίσουμε…
Μπορείς να είσαι οπουδηποτε στον κόσμο και με ένα κλικ να δεσμεύσεις μια περιοχή στο Κεμπέκ και αυτή η δέσμευση υπερτερεί έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Αν βρεις κάτι μπορείς να το εκμεταλλευτείς, έχεις προτεραιότητα…»


Το δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ είναι αφιερωμένο στο Μαλαρτίκ, μια πόλη του Κεμπέκ όπου 200 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους, θύματα του νόμου που επιτρέπει στη μεταλλευτική εταιρεία να απαλλοτριώσει τις ιδιοκτησίες τους. Ακριβώς όπως στην Ελλάδα δηλαδή… Δείτε το βίντεο, ειδικά όσοι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων πιστεύετε στις υποσχέσεις της εταιρείας, οποιασδήποτε εταιρείας.

«Αυτό το έργο είναι ανήθικο, νόμιμο αλλά ανήθικο».
Ολοι αυτοί που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα σπίτια τους ήταν μεταλλωρύχοι, πρώην μεταλλωρύχοι, παιδιά και εγγόνια μεταλλωρύχων. Άνθρωποι που όπως λένε «ποτέ δεν αμφισβήτησαν το μεταλλείο» και δεν πίστευαν αυτό που τους συνέβη. Οι μπουλντόζες γκρέμισαν τα σπίτια τους και εκείνοι θρηνούν, σιωπηλά και με αξιοπρέπεια μπροστά στην κάμερα, αλλά αγωνίζονται για να προστατεύσουν τις επόμενες γενιές από παρόμοια τύχη.

Δείτε το:Πηγή:http://antigoldgr.org/blog/2015/09/19/net-doc-malartic/

Σημείωση ιστολογίου:

Ξαναδείτε αυτό το μικρό απόσπασμα απο το παραπάνω video......εμείς;
όταν τα παιδιά μας θα μας κοιτάξουν στα μάτια
ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ!!!

Συντάκτης: Δημήτρης Νανούρης

Επιστήθιος φίλος, ενοχλημένος με όσα καταλογίζω στον Αλέξη από την εθνοσωτήριον 12η Ιουλίου και εντεύθεν, προσπαθεί να με επαναφέρει στην... αριστερή τάξη με την παρότρυνση: «Δεν μπορεί να συγκεντρώνει όλα τα αρνητικά πάνω του. Αν έχεις τα κότσια, γράψε και τα θετικά του». Μολονότι με φέρνει σε δεινή θέση, εκλαμβάνω την επιθυμία του ως ενδιαφέρουσα πρόκληση. Η δημοσιογραφία οφείλει να ελέγχει την εξουσία κι όχι να συντάσσεται πλάι της. Δεν συνάδει, άλλωστε, με το ύφος των μετέωρων σημειωμάτων μας η αγιογράφηση λαοπρόβλητων ταγών. Απ' τα πρώτα τεύχη του αλλόκοτου τούτου δελτίου έχω προσέτι δεσμευθεί να καυτηριάζω τον κακό μας τον καιρό και να σκιαγραφώ την καρικατούρα των υπεύθυνων για την κατάντια μας με λέξεις αντί κάρβουνου. Συνιστά ανανδρία η διακωμώδηση των ευάλωτων και η ταυτόχρονη άφεση αμαρτιών στους ισχυρούς. Ας είναι! Οι παρακάτω αράδες αφιερώνονται εξαιρετικά στον κολλητό μου. ...


Υποδέχτηκαν με πικρόχολους υπαινιγμούς και ειρωνικά σχόλια πολλοί συνάδελφοι την προεκλογική εξομολόγηση του Τσίπρα περί του ότι έχει δουλέψει επί δέκα συναπτά έτη στο γιαπί. «Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;» διερωτήθηκαν με έκδηλη κακεντρέχεια. Κι όμως, πρόκειται για μια απ' τις ελάχιστες αλήθειες που εκστόμισε ο πρωθυπουργός τελευταία. Καθόσον η Μαρία Δαμανάκη παρέδωσε τον Συνασπισμό ερειπιώνα, κοινώς στάχτη και μπούλμπερη. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έδιωξε τις νυχτερίδες και ξαράχνιασε το οικόπεδο. Ο Αλέκος Αλαβάνος άνοιξε με εκσκαπτικά μηχανήματα τα νέα θεμέλια. Κατόπιν είχε τη φαεινή να παραδώσει το κατάστημα στο αγαπημένο του παιδί.

Γράπωσε την ευκαιρία ο μικρός Αλέξης. Απ' την εποχή του Αιγέα και του Θησέα η ανάδειξη των μεγάλων ηγετών απαιτεί ένα είδος συμβολικής πατροκτονίας. Ο Τσίπρας δεν δίστασε να την κάνει. Στην πραγματικότητα παρέλαβε την οικοδομή στα καλουπώματα. Εριξε γρήγορα τα μπετά κι έχτισε τα τούβλα σταυρωτά, διαμήκη τη μια σειρά και εγκάρσια την επόμενη, με αλφαδιασμένα σενάζια. Σένιαρισε τις εγκαταστάσεις, μονώσεις, θέρμανση, υδραυλικά, ηλεκτρικά και τα συναφή. Οι σοβάδες αποδείχτηκαν παιχνιδάκι. Εξωράισε τον περιβάλλοντα χώρο, έβαψε και φωταγώγησε το κτίριο. Δέκα χρόνια πάνω κάτω τού πήρε η δουλειά και κόλλησε ουκ ολίγα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Εκλεκτή πελατεία από γειτονικό ευαγές μέγαρο, το οποίο πλημμύρισε από τα απόνερα των Μνημονίων, δελεάστηκε και προσήλθε αυτοβούλως. Τότε ο αρχιτέκτονας εξωτερίκευσε την αποτελεσματική ιδέα της κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων μέσω της κάλπης για ν' αλλάξουν άρδην τα πάντα στη χώρα. Ηταν το σημείο-τομή. Πλήθη απ' όλα τα γύρω οικήματα συνέρρευσαν στο χλιδάτο οικοδόμημα. Ουρές. Ασφαλώς οι δάφνες ανήκουν στον Αλέξη. Οταν όμως ήρθε εκείνη η ώρα, ο ίδιος αποδείχτηκε εντελώς απροετοίμαστος να κάμψει το φρόνημα των ανάλγητων δανειστών και υποτάχτηκε, όπως και οι προηγούμενοι. Σεισμός δέκα Ρίχτερ ταρακούνησε το τσαρδί. Οι παλιοί κάτοικοι το εγκατέλειψαν έντρομοι. Δεν είχε καμιά σημασία. Στη δεξιά πολυκατοικία ερίζουν μεταξύ τους οι ένοικοι. Η αριστερή μπορεί να κατοικηθεί ενίοτε μόνο από έναν· τον αρχηγό. Εχει ξανασυμβεί. Ο λαός τον συμπόνεσε, τον συγχώρησε και τον εμπιστεύτηκε ξανά. Ας το προσέξει. Οταν τα είδωλα γεννούν υπερβολικές προσδοκίες, η κατάρρευσή τους είναι παταγώδης.

ΠΗΓΗ: efsyn

Συντάκτης: Λάκης Μπέλλος

♦ Ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στον Αρη είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Την ιστορική αυτή στιγμή τη χαιρέτισε ως εξής: «Ενα μικρό βλήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βλήμα για την ανθρωπότητα».
♦ Βρέθηκε επίσης Ζωή αλλά και Λαφαζάνης στον Αρη. Η ΝΑSΑ εντόπισε τα πρώτα σημεία ζωής στον πλανήτη μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
♦ Η ΝΑSΑ ταυτοποίησε τις παρουσίες αυτές γιατί βρέθηκε στον πλανήτη ένα ταξί που τους μετέφερε εκεί. Το νόμισμα του Αρη θα είναι η δραχμή.
♦ Στη διάρκεια του δείπνου Ομπάμα στον Τσίπρα, που έγινε πρωινές ώρες Ελλάδας και απογευματινές ώρες Αρη, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ανήσυχος γιατί υπάρχει ζωή στον Αρη. Εξομολογήθηκε μάλιστα ότι φοβάται πως θα χάσει τον τίτλο του πλανητάρχη αφού θα υπάρχει και δεύτερος πλανητάρχης.
♦ Γι' αυτό, συνέχισε, θα κηρύξει πόλεμο στον Αρη, για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. ...

♦ Ο Ομπάμα συνομίλησε άψογα με τον Τσίπρα γιατί πρόλαβε κι έμαθε ελληνικά μετά τα όσα είδε με τα αγγλικά στη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Κλίντον.
♦ Η Μισέλ Ομπάμα ρωτούσε την Περιστέρα Μπαζιάνα αν υπάρχει ζωή στον πλανήτη Ελλάδα.
♦ Ο Τσίπρας σε σχετική ερώτηση απάντησε στον Ομπάμα ότι ζήτησε από τη Σία Αναγνωστοπούλου, αντί των Θρησκευτικών, να καταργηθούν τα Αγγλικά.
♦ Ο Αλέξης εξομολογήθηκε στους συνδαιτυμόνες του ότι δεν τελειοποίησε τα αγγλικά του γιατί κάθε λίγο και λιγάκι είχε εκλογές.
♦ Μερικές ακόμη λεπτομέρειες από την ιστορική συνομιλία με τον Κλίντον: Η συντονίστρια της συζήτησης Γιάννα Αγγελοπούλου όταν πετύχαινε αγγλική λέξη ο Τσίπρας έριχνε πυροτεχνήματα και παραλίγο να κάψει τον Σόρος και τον Θέμο.
♦ Ο Γιώργος ήταν παρών και στο τέλος είπε στον Τσίπρα ότι έκανε πολλά σαρδάμ.
♦ Ο Μεϊμαράκης δεν ξεκαθάρισε αν θα μπει υποψήφιος στη Νέα Δημοκρατία, όμως ζήτησε να γίνει κι άλλο ντιμπέιτ με τον Τσίπρα, στα εγγλέζικα.
♦ Ο Αδωνις άφησε τον Αρη και επέστρεψε άρον άρον για συνέντευξη στο Μέγκα να προμοτάρει την υποψηφιότητά του. Επιβεβαίωσε τη στήριξή του από τον Βορίδη τονίζοντας ότι όλοι οι Αρειανοί κρατάνε τσεκούρι.
♦ Υπερβολικές είναι οι ανησυχίες αν θα υπάρξει ζωή στη Μύκονο μετά την επιβολή του ΦΠΑ 23%.
♦ Η Μέρκελ δήλωσε ικανοποιημένη για τις εξελίξεις και είπε ότι θα ξαποστείλει εκεί όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες με πυραύλους Φολκσβάγκεν και Αουντι.
♦ Υπάρχει λοιπόν Ζωή και Λαφαζάνης στον Αρη. Η πρώτη μάλιστα έκανε κιόλας κανάλι εκεί όπου δήλωσε ότι υποχρεώθηκε να αλλάξει χώρα και πλανήτη γιατί της πήραν το γραφείο στη Βουλή.
♦ Καλό είναι -συνέχισε- που υπάρχει ζωή στον Αρη, αλλά κακό που δεν υπάρχει Ζωή στη Βουλή.
♦ Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατόπιν πληροφόρησε ότι με καταμέτρηση και των Αρειανών ψήφων μπαίνει τελικά η Λαϊκή Ενότητα στη Βουλή, οπότε επιστρέφουν με την Κωνσταντοπούλου στη Γη.
♦ Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι έλυσε το μυστήριο του Αρη, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει πώς ο Αδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
♦ Η ΝΑΣΑ αδυνατεί να απαντήσει και στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: efsyn

Περίπου μισή ώρα κράτησε η εθιμοτυπική συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Σταθάκης έκανε μια επισκόπηση της κατάστασης στην Κριστίν Λαγκάρντ, με αναφορές στο δεύτερο πακέτο μέτρων που δεν έχει περάσει από την Βουλή, όπως η φορολόγηση των αγροτών και ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας. Δεσμεύτηκε δε ότι θα έχουν περάσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών
αναφέρθηκε στα προβλήματα, στην ανάγκη να γίνουν τα prior actions και η αξιολόγηση ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί ξανά το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ απάντησε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και θα μπορέσει να επανενεργοποιηθεί το Ταμείο.
Δεν παρέλειψε δε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Δεν μίλησαν για το χρέος
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Σταθάκης-Λαγκάρντ δεν αντάλλαξαν απόψεις για το ελληνικό χρέος. Είπαν απλώς ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης θα συζητηθεί και η υπόθεση ελάφρυνσης του χρέος, κάτι που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ

«Ο Σταθακης δεν έθεσε στην κα Λαγκάρντ προβλήματα, ούτε ήρθε να διαπραγματευτεί, δεν ήρθε γι αυτό το λόγο. Εθιμοτυπικά ήρθε μιας και βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, και είχε προηγηθεί η επιστολή της κας Λαγκαρντ την οποία γνώρισε για πρώτη φορά» υποστήριζαν.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν επίσης ότι η συμφωνία του Αυγούστου δεν συνήφθη με το ΔΝΤ αλλά με τον ESM ως εκ τούτου «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για κάτι που αποφάσισε με τους ευρωπαίους».
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει να έχει περάσει κάποια προαπαιτούμενα. Πάνω από τα μισά έχουν ενεργοποιηθεί αλλά για ορισμένα, όπως εξηγούσαν, χρειάζεται να περάσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εφαρμογή όσων δεν πέρασαν τον Αύγουστο.

Μάλιστα τόνιζαν ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, το πρώτο ν/σ που θα έρθει θα αφορά στην υλοποίηση του Μνημονίου και θα εξειδικεύει ό,τι απαιτείται, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών και να ακολουθήσει η ανάμειξη του ΔΝΤ.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης ευχαρίστησε την Λαγκάρντ εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για την ευχετήρια επιστολή της και την διαβεβαίωσε για την διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

iefimerida.gr

Μία νέα κρίση παραμονεύει με επίκεντρο αυτή τη φορά τις αναδυόμενες οικονομίες, προειδοποιεί σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εστιάζει στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες – ιδίως της Federal Reserve- το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πιστωτικό ατύχημα, με παγκόσμιες προεκτάσεις.
Το Ταμείο προειδοποιεί πως οι πλέον ευάλωτες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων είναι η Κίνα, η Τουρκία, η Χιλή και η Βραζιλία, που έχουν και αρκετά μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ. «Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της, τα οποία από το 2009 παραμένουν στο 0% - 0,25%. Τα - επί αρκετά χρόνια - χαμηλά επιτόκια ώθησαν στα ύψη τον εταιρικό δανεισμό των αναδυόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτησή τους από την αμερικανική νομισματική πολιτική.
iefimerida.gr

Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον Ρώσο Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Δ) και τον Έλληνα ομολόγό του Νίκο Κοτζιά (Α) να υπογράφουν σειρά διμερών συμφωνιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Το Συριακό, η κατάσταση στην Ουκρανία και η ελληνορωσική συνεργασία ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ , μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τόνισε τη σημασία των διμερών συναντήσεων που είχε αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη.

«Η Γενική Συνέλευση είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όσο και για τις διμερείς και στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας.

»Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε. Σήμερα το πρωί είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος.

»Έχουμε συζητήσει και με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη.

ΠΗΓΗ: Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ
https://mignatiou.com/2015/09/sinantisi-kotzia-lavrof-gia-siria-oukrania-dimeris-schesis/

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ALLIANZ
Η Ελλάδα ήταν ο φτωχότερος λαός της Ευρώπης το 2014 - Πόσος είναι ο πλούτος μετά την αφαίρεση των χρεών
Ο «φτωχότερος» λαός της Δυτικής Ευρώπης σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές ήταν το 2014 οι Έλληνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz που παρακολουθεί τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο.

Μετά την αφαίρεση των χρεών που τον βαραίνουν, ο κάθε Έλληνας έχει χρηματοοικονομικά στοιχεία αξίας 11.640 ευρώ, σαφώς πίσω από την Πορτογαλία, όπου τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

Οπως αναφέρει ο Σκάι, η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 53 χώρες που μελετήθηκαν. Την πρώτη θέση τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελβετία, όπου σε κάθε κάτοικο αναλογεί ρευστή περιουσία αξίας 157.446 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες (138.710 ευρώ ανά άτομο) ενώ τρίτη έρχεται η Βρετανία, με 86.233 ευρώ ρευστών περιουσιακών στοιχείων ανά άτομο.

Πέντε θέσεις στο top-10 ανήκουν σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη με κατά κεφαλήν πλούτο πάνω από 78.000 ευρώ, ενώ αντίθετα ο μέσος όρος στην Ανατολική Ευρώπη είναι μόλις 2.720 ευρώ.
Πιο θετικά μηνύματα για τη χώρα μας έρχονται πάντως στο μέτωπο του ατομικού χρέους. Σύμφωνα με την Allianz, ο κάθε Έλληνας έχει το χαμηλότερο παθητικό σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και χρωστά 11.105 ευρώ, με τα χρέη μάλιστα να έχουν μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το 2013.
Τα πρωτεία (και) στο ατομικό χρέος καταλαμβάνουν οι Ελβετοί, με τις κατά κεφαλήν οφειλές να υπολογίζονται σε 80.860 ευρώ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Allianz διαπίστωσε πως ο χρηματοοικονομικός πλούτος έφτασε πέρυσι στο ιστορικό υψηλό των 135,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένος κατά 7,1% σε σχέση με το 2013.
Το ποσό αυτό αρκεί για να εξοφληθεί το κρατικό χρέος όλων των χωρών κατά περίπου τρεις φορές!
Η εντυπωσιακή αύξηση του ρευστού πλούτου παγκοσμίως αντανακλά την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, η θλιβερή αλήθεια είναι πως η ανισότητα σημαδεύει την κατανομή όλης αυτής της περιουσίας.
Όπως σημειώνει η Allianz, στις 53 χώρες που μελετήθηκαν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού κατέχει μόνο περίπου το 5% του χρηματοοικονομικού πλούτου.

Και μπορεί η μεσαία τάξη να υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις 53 χώρες, όμως το 80% των 136 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανήκει στην πλουσιότερη τάξη, που αναλογεί σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.


ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113760572

Ερωτήματα του στρατιωτικού και διπλωματικού συντάκτη Τζ. Μάρκους

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Με 24 αεροσκάφη στενής υποστήριξης και μερικά επιθετικά ελικόπτερα στο έδαφος σε νέα αεροπορική βάση έξω από τη Λατάκεια, η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να έχει σημαντική ανάμιξη στον πόλεμο στη Συρία - αν το επιθυμεί. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις προστατεύουν την αεροπορική βάση, αλλά στοιχεία από κατασκοπευτικούς δορυφόρους δείχνουν ότι τουλάχιστον άλλες δύο βάσεις της Συρίας ετοιμάζονται να δεχτούν επιπλέον ρωσικά όπλα. Η ρωσική συσσώρευση παρακολουθείται στενά, αν μη τι άλλο από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς, Εκθέσεις ειδικών δείχνουν ότι ορισμένα ρωσικά αεροσκάφη έχουν ήδη αναλάβει πτήσεις εξοικείωσης στον συριακό εναέριο χώρο. Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν: τι θα κάνει η Μόσχα στη συνέχεια; Είναι όλα αυτά προκαταρκτικά στάδια για μια άμεση ρωσική επέμβαση στις μάχες; Ή είναι κάτι άλλο, ίσως ένα μιλιταριστικό θέατρο σε μεγάλη κλίμακα για την επίτευξη ευρύτερων διπλωματικών στόχων ;

Τα ερωτήματα αυτά θέτει σε πρόσφατο άρθρο του ο έγκυρος Βρετανός δημοσιογράφοςΤζόναθαν Μάρκους, στρατιωτικός και διπλωματικός συντάκτης του BBC.

«Αυτό που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να κάνει στη Συρία είναι να χρησιμοποιεί τουλάχιστον την απειλή της στρατιωτικής ισχύος για να επιδιώξει τους ευρύτερους διπλωματικούς στόχους του. Για να δούμε τι συμβαίνει, πρέπει εκτός από την εικόνα των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών να κοιτάξουμε και την ευρύτερη διπλωματική εικόνα» γράφει. Και εξηγεί: «Η Ρωσία - απομονωμένη και αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις λόγω της συμπεριφοράς της στην Ουκρανία - ανησυχεί πραγματικά για την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ο οποίος απειλεί να εξαπλωθεί κοντά στα σύνορά της. Θέλει να δει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ηττημένο και τη μερική αποκατάσταση της τάξης στη Συρία, χώρα η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες προνομιακό πεδίο των στρατηγικών συμφερόντων του Κρεμλίνου».

Το Κρεμλίνο, κατά τον Μάρκους, πιστεύει ότι η δυτική πολιτική στην περιοχή ήταν ιδιοτελής και άγρια αφελής. Καθεστώτα έχουν ανατραπεί αφήνοντας πίσω χάος. Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να αναλάβει μια νέα διεθνή πρωτοβουλία που θα αναδείξει τη χαρακτηριστική φωνή της Ρωσίας, αλλά που επίσης θα τονίσει αυτό που ίδιος βλέπει ως αναντικατάστατο ρόλο της Μόσχας στο διεθνές σύστημα.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η ρωσική στρατιωτική αποστολή στη Συρία μπορεί να έχει ήδη επιτύχει πολλά από αυτά που ο Πούτιν επιδιώκει. Καταρχάς η Ρωσία έδειξε ότι είναι στρατηγικός παίκτης στην περιοχή και ετοιμάζεται να στηρίξει με στρατιωτική ισχύ την διπλωματία. Έδειξε επίσης ότι η ρωσική υποστήριξη προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, είναι σταθερή και είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να βασιστούν και οι άλλοι παράγοντες» τονίζει.

Και καταλήγει: «Στο καθαρά διπλωματικό μέτωπο, οι ΗΠΑ έχουν ξαναρχίσει τις στρατιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα. Η πρόσφατη συνάντηση τους Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πούτιν στον ΟΗΕ θα ήταν σχεδόν αδύνατη εάν η Ουκρανία και μόνο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών. Ακόμη πιο σημαντικό: οι Αμερικανοί και μερικοί από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, έχουν αλλάξει τη ρητορική τους. Αποφεύγουν να πουν ότι ο Άσαντ δεν έχει ρόλο μακροπρόθεσμα στην επίλυση της συριακής κρίσης. Υπάρχουν σίγουρα κίνδυνοι στο στρατιωτικό στοίχημα του Πούτιν στη Συρία. Αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα και ευκαιρίες στην περιοχή για την διεθνή πολιτική της Ρωσίας. Σε αυτό στηρίζεται ο Πούτιν».
ΒΗΜΑ

φωτ. Andrea Bonetti
Στην μεταξύ τους συνομιλία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος
Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, με το Κυπριακό και το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.
Στην μεταξύ τους συνομιλία, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

φωτ. ANDREA BONETTI
Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών / μεταφορών.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Ναυτεμπορική

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη (φωτ. αρχείου).

«Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της φιλίας και της από κοινού φροντίδας για την ειρήνη στην περιοχή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε χθες με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.
Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, στη συνάντηση έγινε προετοιμασία για την τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα. «Φροντίδα μας είναι η ευμάρεια των λαών μας, η σταθερότητα και σταθεροποίηση της περιοχής, η μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό, η προστασία των κοινοτήτων που υπάρχουν σε όλη τη Μέση Ανατολή τόσο πολιτισμικών όσο και θρησκευτικών» τόνισε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τους δύο συναδέλφους του να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 18-20 Οκτώβρη, για τη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για την προστασία των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Ερωτηθείς αν καθορίστηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση «θεσμό», προσθέτοντας πως σήμερα θα κυκλοφορήσει το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε. «Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτησή μας, αφορούσε θέματα της περιοχής μας, τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, και είδαμε ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας και όλα τα παρελκόμενα, τρομοκρατία και πρόσφυγες. Επίσης, το θέμα της Λιβύης», είπε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων.

«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή είναι η αναγνώριση των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των τριών χωρών» ανέφερε. Σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Σούκρι είπε πως ήταν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και αφορούσαν στην ενίσχυση των δεσμών των τριών χωρών, αλλά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουν και συνδέονται με τις συγκρούσεις στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

REUTERS/KEVIN LAMARQUE
Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή τη φορά δεν έχουν την πολυτέλεια να συντηρήσουν το ψυχρό κλίμα
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
Δεν συμφώνησαν ούτε εάν συμφωνούν ότι διαφώνησαν. Στην πρώτη συνάντησή τους για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα, αυτή της Συρίας, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έμειναν σε απόσταση. Θα ακολουθήσουν, όμως, και άλλες.

Γιατί οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή τη φορά δεν έχουν την πολυτέλεια να συντηρήσουν το ψυχρό κλίμα. Θα πρέπει να επιδιώξουν μία ενιαία απάντηση, συμβιβάζοντας τα συμφέροντά τους, εάν δεν θέλουν να συρθούν σε ακόμη έναν άτυπο πόλεμο μεταξύ τους, με πολλαπλά θύματα, παράπλευρες απώλειες και πιθανότατα χωρίς νικητή.

Ο εμφύλιος που μαίνεται από το 2011 στη Συρία δεν είναι απλώς «ακόμη ένα πρόβλημα» στη Μέση Ανατολή. Δεν έχει να κάνει μόνο με την εξέγερση ενάντια σε ένα καταπιεστικό καθεστώς, αλλά και με την απειλητική εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους (το οποίο στη Συρία πολεμά όχι μόνο τον Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις).

Είναι μια αιματοχυσία χωρίς τέλος, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα συριακά σύνορα. Είναι μία ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο, όπως έχει διακηρύξει ο ΟΗΕ, η οποία και έχει πυροδοτήσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υστερα από τέσσερα χρόνια αποτυχημένης στρατηγικής στο μέτωπο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να κάνει στροφή. Να επιδιώξει μiα πολυμερή προσέγγιση, τείνοντας κλάδο ελαίας προς τη Ρωσία και το Ιράν, αναγνωρίζοντας πως «η πραγματικότητα υπαγορεύει τον συμβιβασμό και τη συνεργασία».

Το μεγάλο αγκάθι ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα είναι η στάση απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, με την πρώτη να επιθυμεί την άμεση απομάκρυνσή του και τη δεύτερη να το στηρίζει.

Οι μονομερείς επεμβάσεις, όμως, για ανατροπές καθεστώτων δεν βγήκαν ποτέ σε καλό. Από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μοσάντεκ το 1953 στο Ιράν και την αμερικανική υποστήριξη στο πραξικόπημα κατά του Αλιέντε στη Χιλή το 1973 έως την εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Την προσέγγιση Ουάσιγκτον - Μόσχας και μία λύση η οποία θα φέρει την αιγίδα του ΟΗΕ επιθυμεί και η Ευρώπη. Γιατί κατανοεί ότι σε τέτοιες κρίσεις το να απομονώνεις μία μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, επιτρέποντάς της έτσι να προωθεί τη δική της ατζέντα, δεν βοηθά.

Ο Ματέο Ρέντσι ήταν ξεκάθαρος: «Το να φανταζόμαστε ένα μέλλον χωρίς τη Ρωσία είναι μεγάλο λάθος. Ο ρόλος της στη Συρία και σε άλλες κρίσεις μπορεί να είναι καθοριστικός». Αυτό δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, καλώντας τη Δύση να επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν… να γυρίσει από το κρύο.
Ναυτεμπορική

ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΙΟ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αλ. Τσίπρας: Οι ΗΠΑ μας βοήθησαν στην επτάμηνη διαπραγμάτευσηΑλ. Τσίπρας: Οι ΗΠΑ μας βοήθησαν στην επτάμηνη διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε τη δημόσια αίσθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει σθεναρά την ελληνική θέση για το χρέος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα βρήκε «πολύ πιο ευήκοα ώτα» στην Αμερική από ο, τι στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε μια ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι βρήκαμε στις Βρυξέλλες στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση της κρίσης με την αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης αλλά αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι, όλες οι δυνάμεις του ελληνισμού μέσα και έξω από τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας: «Και γι' αυτό αξιοποιώ την παρουσία μου εδώ στη συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξω τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος του χρέους και να αναζητήσω συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο δικός σας ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας εδώ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Υπάρχει γόνιμο έδαφος, θα θέλαμε τη βοήθειά σας ώστε αυτό το έδαφος να το καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να μπορέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πάρουμε το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού, προς όφελος της χώρας μας σε αυτή την εθνική προσπάθεια».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ' όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού τους ομογενείς για τις ακατάπαυστες προσπάθειές τους για πολλά χρόνια, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και το γεγονός ότι αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή των συμφερόντων αυτών.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι Ελληνες της διασποράς και οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ' ότι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας, που δεσμεύθηκε απέναντί τους για αξιοποίηση της δράσης και της παρουσίας τους, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την υπεράσπιση της δυνατότητας της παρουσίας των ομογενών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Αμερικής, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας» για να προσθέσει: «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Δίνοντας στοιχεία της κρίσης, μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με το ΑΕΠ να χάνει το 25% μόλις σε πέντε χρόνια. «Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ' ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας» τόνισε.

Περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Ελληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι άρχει ακόμη μία κρίση (του προσφυγικού) εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές μας αξίες.

«Τις τελευταίες μέρες δείξαμε το καλό και ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, φτωχών ανθρώπων που έδιναν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες» είπε περιγράφοντας διάφορα παράδειγμα ανθρωπιάς.

Κάλεσε, επίσης, τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά».

Πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

«Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως αξιοποιεί την παρουσία του στη ΓΣ του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος του χρέους και να αναζητήσει συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα.

«Ο δικός σας ρόλος ως Ομογένεια είναι εξαιρετικά σημαντικός. Υπάρχει γόνιμο έδαφος και θα θέλαμε τη βοήθειά σας ώστε αυτό το έδαφος να το καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πάρουμε το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας» επισήμανε.

Μίλησε ταυτόχρονα και για την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επίλυση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, κατονομάζοντας το κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα και μια ανοιχτή πληγή που παραμένει ανοιχτή για 41 χρόνια.

«Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, τονίζοντας ότι βγαίνοντας από την κρίση η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την δυναμική της και θα ξαναγίνει μία χώρα ισχυρή και ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Πέραν του πρωθυπουργού, στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους παρισταμένους, ενώ είχε συνάντηση με μέλη των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Ημερησία

Νέα στοιχεία για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τους Αμερικανούς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και στη συνέχεια ύστερα από την εκμετάλλευση της άδειας – που είχε εκδοθεί – από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα από τα αρχεία Σνόουντεν και μαρτυρίες στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται σήμερα στην Καθημερινή με τη συνεργασία της διεθνούς έκδοσης “Intercept” και έρχονται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από πολύμηνη έρευνα αναφορικά με την υπόθεση του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη και του ρόλου που έπαιξε στην υπόθεση ο Καρπάθιος πράκτορας της CIA που καταζητείται απ' τις ελληνικές Αρχές.

Όπως φαίνεται απ' τα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα έγγραφα του αρχείου Σνόουντεν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ξεκίνησαν να καταστρώνουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, τους πρώτους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Μάλιστα 4 στελέχη επεξεργάστηκαν στη στρατηγική συλλογής πληροφοριών της NSA για τους Ολυμπιακούς ήδη από το 2002 και σε συνεργασία με άλλα τμήματα της υπηρεσίας σιγουρεύτηκαν ότι μία “αναλυτική επίθεση θα μπορέσει να υπάρξει και τα κοινωνικά δίκτυα των στόχων θα έχουν προκαθοριστεί”.

Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 15 Αυγούστου 2003, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε πλήρες στάδιο εκπαίδευσης.Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών επρόκειτο να είναι εξαιρετικά στενή.

“Η υπηρεσία ασφαλείας, την οποία θα υποστηρίξει η NSA είναι η ΕΥΠ”, ενώ σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι “η ύπαρξη αναλυτών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τόσο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και στην ΕΥΠ” αύξησε σημαντικά τις δυνατότητες και την ποιότητα συλλογής πληροφοριών.

Όμως, όπως γράφει η Καθημερινή, παρά την αγαστή συνεργασία αλλά και την παρουσία στελεχών της NSA μέσα στην ΕΥΠ το ένα αγκάθι που παρέμενε ανάμεσα στις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές την περίοδο πριν από τους Αγώνες ήταν η σχεδόν ανύπαρκτη τεχνική δυνατότητα των ελληνικών υπηρεσιών να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα πολλούς αριθμούς τηλεφώνων, email και κάθε είδους ηλεκτρονικές επικοινωνίες υπόπτων, καθώς το μόνο που είχαν στη διάθεση τους ήταν τα γνωστά “βαλιτσάκια” της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις συνομιλιών από προκαθορισμένη απόσταση.

Υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει ήδη από το Δεκέμβριο του 2003 εκπροσώπους των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της χώρας σε σύσκεψη για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν νόμιμες συνακροάσεις. Όμως οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου εμπόδισαν την έκδοση του απαραίτητου – πολιτικά ευαίσθητου – Προεδρικού Διατάγματος.

Ακόμη όμως και μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον Γιώργο Βουλγαράκη της ΝΔ που σε αντίστοιχες συσκέψεις τον Απρίλιο του 2004 εξέφραζε την πεποίθηση ότι οι νόμιμες συνακροάσεις ήταν κάτι που θα “μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μία εβδομάδα” από τις εταιρείες, μέχρι και το άναμμα της φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, νομικό πλαίσιο για νόμιμες συνακροάσεις δεν υπογράφηκε ποτέ πριν από τους Ολυμπιακούς.

Σε κάθε περίπτωση στις 4 Αυγούστου 2004 μία σειρά εντολών έκτασης 6.500 γραμμών προστίθενται στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούσε η Vodafone για να “τρέχει” το δίκτυο της. Κατασκευαστής του λειτουργικού είναι η σουηδική Ericsson. Με την προσθήκη του παράνομου λογισμικού ενεργοποιείται ένα από τα υποσυστήματα του λειτουργικού, το επονομαζόμενο Lawful Interception (Νόμιμη Συνακρόαση) που δίνει στις εταιρίες δυνατότητα νόμιμων συνακροάσεων. Το Lawful Interceeption που μέχρι εκείνη τη ςστιμγή βρίσκεται μεν στο δίκτυο της Vodafone αλλά είναι κλειδωμένο και μη αγορασμένο για χρήση από την Ericdsson, ανοίγει πλέον μία γραμμή παρακολούθησης σειράς συνδρομητών της εταιρείας κρύβοντας σχεδόν κάθε ίχνος αυτής της ενέργειας. Από εκεί, οι υποκλαπείσες συνομιλίες προωθούνται σε 14 κινητά τηλέφωνα – σκιές και πιθανότατα σε ηλεκτρονικούς καταγραφείς δεδομένων για αποθήκευση και επεξεργασία.

Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ενα υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκη στην υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα το 2004 παραδέχεται ότι η μυστική επιχείρηση έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και τουλάχιστον στην πρώτη φάση είχε το πράσινο φως της ελληνικής κυβέρνησης.

“Οι Έλληνες υπέδειξαν δίκτυα τρομοκρατών, οπότε η NSA έβαλε αυτές τις 'συσκευές' εκεί μέσα και είπε στους Έλληνες, 'εντάξει, όταν τελειώσει θα το κλείσουμε'”, παραδέχεται ο πρώην αξιωματούχος. “Ουσιαστικά οι 'συσκευές' μπήκαν στο ελληνικό τηλεφωνικό δίκτυο με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η βοήθεια για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών”.
NewMoney

Η συντριπτική πλειοψηφία των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης αναφέρεται στην ‘ήττα’ της Ελλάδας στο αμερικανικό συνέδριο, που έγινε στο περιθώριο της συζήτησης των Ηνωμένων Εθνών, αφού αγνοήθηκε ή ένστασή της, για την πρόσκληση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες για άλλη μια φορά έχουν εξοργίσει την Ελλάδα (που προφανώς την θεωρούν του …χεριού τους - αν μη τι άλλο) που κατά τη διάσκεψη με θέμα τον βίαιο εξτρεμισμό από το ISIS- που έγινε στο περιθώριο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσκάλεσαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ γνωρίζουν την αντίθεση πάνω από είκοσι χρόνια της Ελλάδας, στο συνταγματικό της όνομα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν για άλλη μια φορά το ελληνικό αίτημα τα Σκόπια να συμμετάσχουν με την αναφορά που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, δηλαδή ως ‘FYROM’.
Η γεωπολιτική στρατηγική των Αμερικανών έθαψε κυριολεκτικά κάθε ένσταση της Ελλάδας και βαπτίζουν για άλλη μια φορά τους Σλάβους ως ’Μακεδόνες’.

Στο συνέδριο αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, συμμετείχε ο υπουργός εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους Νίκολα Ποπόσκι ως εκπρόσωπος της ‘Μακεδονίας’.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν παρέστη, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία νύξη για το θέμα αυτό.

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ο λέοντας της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό στο τύμβο Καστά ατενίζοντας την Αλεξάνδρεια . Το ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης ίσως λειτουργεί ως καθρέφτης της πόλης που πολεοδόμησε ο Δεινοκράτης κατ’ εντολή του Μέγα Αλέξανδρου. Οι αποκαλύψεις αυτές του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή έγιναν το...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Barack Obama (R) President of the United States, shakes hands with Narendra Modi (L), the Prime Minister of India, at the start of a luncheon for world leaders during the 70th session General Debate of the United Nations General Assembly at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 28 September 2015. EPA/JUSTIN LANE

ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ… ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΩΝ “ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΩΝ” ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ… ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΦΕΤΕΙΝΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ “ΡΕΠΟΡΤΆΖ”. ΜΙΧ. ΙΓΝ.

Τρίλεπτη συνομιλία «στα όρθια» με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Αλέξης Τσίπρας στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πλανητάρχης προς τιμήν των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό ισχυρίστηκε κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η τρίλεπτη συνομιλία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα. Η δεξίωση έγινε στο ξενοδοχείο New York Palace και κράτησε περίπου δυο ώρες, όσο διάστημα χρειάστηκε για να βγει η καθιερωμένη φωτογραφία του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους με όλους τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους αυτών. Στη δεξίωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Ανδρη. Όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της φωτογράφισης οι ηγέτες έφευγαν από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο κ. Ομπάμα συνέστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ, στην οποία φέρεται να είπε ότι έχει κερδίσει απανωτά τις τελευταίες εκλογές.

Η πηγή είπε ότι από εκεί και πέρα, η συζήτηση στράφηκε στην πολιτική και ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι έχει τη βούληση να στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην επαναφορά της στην ανάπτυξη και στο θέμα του χρέους.

Η πηγή είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά διακοπές στην Ελλάδα. Η πηγή δήλωσε ότι η τρίλεπτη συζήτηση περιλάμβανε το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας ήταν μία “συνομιλία” στο πόδι, τη στιγμή της αναμνηστικής φωτογραφίας, που παρουσιάζεται ως συνάντηση, για το “ακροατήριο” της Ελλάδας…

Η πηγή δήλωσε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας είχε και ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι στον οποίο είπε να κάνει βήματα πίσω για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο ΕΛληνας πρωθυπουργός είχε και ένα μικρό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Του είπαν ότι η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα και ότι στη χώρα μας πάνε για διακοπές κάθε καλοκαίρι, συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι, όπου έχουν σπίτι. Του είπαν ότι οι ΕΛληνες αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τα capital controls. Ο κ. Τσίπρας τους απάντησε «να το πείτε στον Ρούτε, διότι κάποιοι θα ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ».

Αστειευόμενοι του απάντησαν: «Όχι, διότι θα χάσουμε και το σπίτι μας».

Σημειώνουμε ότι σήμερα Τρίτη ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, και τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

WWW.MIGNATIOU.COM

Φωτογραφία Αθηναϊκό Πρακτορείο

Τα συγχαρητήρια του, για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κινέζος ηγέτης προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Πεκίνο. Η επίσκεψη θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θεωρείται η πιό σημαντική επαφή του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να ενδυναμώσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τόσο ο κ. Σι, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, αντικείμενο της συζήτησης με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια.

Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Συζήτησαν επίσης για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, για να παραλάβει προσωπικά την Ολυμπιακή Φλόγα.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ισημερινού, έγινε γνωστό ότι αντικείμενο της ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζητήθηκαν επίσης τις σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στις δύο ηπείρους.

— Με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία.

Επίσης, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος του έδωσε τα συγχαρητήρια του για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Ισραήλ, κάτι που θα γίνει σύντομα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Το σημερινό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα λάβει μέρος επίσης στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και των τζιαχαντιστών (ISIL).

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα έχει συνάντηση με επικεφαλής συλλόγων της Ομογένειας.

Αμέσως μετά η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας Κατερίνα Μπούρα θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ…

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας είχαν την πρώτη τους χειραψία στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στον ΟΗΕ για τη Γ.Σ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι όταν ο κ. Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εισήλθαν στην αίθουσα έκαναν χειραψία με πολλούς ηγέτες, ενώ η πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς αγκάλιασε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας…

https://mignatiou.com/2015/09/o-kinezos-proedros-kalese-ton-alexi-sto-pekino/

Με άρθρο του Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς 29-9-15
Παρουσίαση Μιχ. Στυλιανού

Σε αντιστάθμισμα του ελαφρού θεάματος ,που μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Εξιλιθίωσης από τη Νέα Υόρκη, ως εθνική πολιτικο-οικονομική εξόρμηση επιπέδου κορυφής, παρατίθεται το πολύ σημαντικό κατωτέρω άρθρο, προϊόν ενός αμερικανικού εγκεφάλου μεστού σοφίας, του καθηγητού, πρώην υπουργού και συγγραφέα διεθνούς φήμης και δημοτικότητας Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς.

Αυτόν δεν κινδύνευε να συναντήσει ο κ. Τσίπρας στο αποτυχημένο «θέαμα» (Show) που συμβολικά ανέβασε με τον Μπιλ Κλίντον, για την παράταση του ονείρου των ιθαγενών στην Ελλάδα. Στο ΄Ιδρυμα Κλίντον, που έχει προσπορίσει στον ονοματοδότη του 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της αριστεράς Αλέξης Τσίπρας με τον εξ ίσου αριστερό Μπιλ Κλίντον,( τον πυρπολητή της Γιουγκοσλαβίας , αλλά και της αμερικανικής και της διεθνούς οικονομίας, με την κατάργηση του Νόμου Glass-Steagall με τα όρια λειτουργίας των τραπεζών, που ελευθέρωσε την βουλιμική τους αρπακτικότητα στη δημιουργία της διεθνούς οικονομίας-καζίνο) .
Συνάντηση κορυφής ριζοσπαστικού τύπου –με φόντο τους Γιωργάκη και Νίκο Παπανδρέου, την πρόεδρο των Ολυμπιακών του «Αθήναζε», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και 120 δις. δολάρια...

Επιστροφή από το παραμύθι, με τροφή για σοβαρές σκέψεις , με πυξίδα το άρθρο του Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς.

Παρουσίαση Μιχ. Στυλιανού

Η Δημοκρατία Εγκατέλειψε τη Δύση

Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς
Προτού η Δύση απλώσει τη Δημοκρατία στον κόσμο καλύτερα να κρατήσει μερική και για τον εαυτό της. Οι ΗΠΑ είναι μια ολιγαρχία στην οποία η κυβέρνηση είναι υπόλογος σε έξη ισχυρές ομάδες ιδιωτικών συμφερόντων. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις είναι υπόλογοι στην Ε.Ε., στην Ουάσιγκτων και σε ιδιωτικούς τραπεζίτες και όχι στους λαούς τους. Στη Βρετανία οι στρατιωτικοί διακήρυξαν ότι έχουν την εξουσία υπό έλεγχο.

Ο Τζέρεμυ Κόρμπυν είναι ο πρώτος Εργατικός που ηγείται του Εργατικού Κόμματος εδώ και πολύ καιρό. ΄Αν κρίνουμε από την βλακεία και την ανηθικότητα των Συντηρητικών, ο Κόρμπυν θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Εάν συνέβαινε αυτό, ο Κόρμπυν θα μετατόπιζε τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού από την υποστήριξη των πολέμων της Ουάσιγκτων προς την ανακαίνιση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας που εξασφάλιζε στον μέσο Βρετανό περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη ένταση.

Ένας ψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία στρατηγός που υπηρετεί στον βρετανικό στρατό δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα επιτρέψει στο λαό να «βάλει έναν αδέσποτο θεματοφύλακα της ασφάλειας της χώρας. Ο στρατός απλώς δεν θα μπορούσε να ανεχθεί κάτι τέτοιο και θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, να το αποτρέψει».

Με άλλα λόγια, ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα μη αποδεκτό από τους Βρετανούς στρατιωτικούς, θα ανατραπεί. Ακριβώς όπως την Αίγυπτο.

΄Εχουμε εδώ το οξύμωρο η Ουάσιγκτων και το Λονδίνο να φέρνουν σε άλλους αυτό που ο Πούτιν χαρακτηρίζει την «δημοκρατία των βομβαρδισμών», ενώ αποδέχονται την απουσία της Δημοκρατίας στη χώρα τους. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η δημοκρατία είναι το ένδυμα ενός επιθετικού προγράμματος και όχι μια αυταξία για τις κυβερνώσες ελίτ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την εξουσία τους σ’ αυτές τις χώρες για το δικό τους, προσωπικό όφελος.

Ο Τζόναθαν Κουκ (σημ. παλαιός Βρετανός δημοσιογράφος) αναφέρει ότι «οποιαδήποτε μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα» εναντίον Εργατικών πρωθυπουργών, που πραγματικά στυλώθηκαν υπέρ του λαού και όχι υπέρ της ολιγαρχίας, δε είναι μια απειλή που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Ο Εργατικό πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον αντιμετώπισε τον ίδιο εκβιασμό και παραιτήθηκε.

Όσο γνωρίζω δεν είναι μόνο η Δημοκρατία που εγκατέλειψε το δυτικό κόσμο, αλλά και η συμπόνια, η κατανόηση του άλλου, η ηθική, η ακεραιότητα, ο σεβασμός στην αλήθεια, η δικαιοσύνη, η πίστη και ο αυτοσεβασμός. Δεν μένει τίποτα πέραν της απληστίας, του εξαναγκασμού και της απειλής του εξαναγκασμού. Όταν διαβάζω –ελπίζω ανακριβείς πληροφορίες- ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιθυμεί να είναι εταίρος της Δύσης, διερωτώμαι γιατί μια τόσο ισχυρή χώρα, που πρόβαλε στο φως από το σκοτάδι, θέλει να γίνει εταίρος του Διαβόλου. Συνάγω ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς ή ότι ο Πούτιν ενεργεί χάριν της ανθρωπότητας για να αφοπλίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Ουάσιγκτων και τα ανδρείκελά της στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν πρέπει να ξεχνά την θαρραλέα ομιλία που εξεφώνησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στον ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2006. Από το βήμα της Γεν. Συνέλευσης ο Τσάβες είπε πως την προηγούμενη μέρα στην ίδια θέση βρισκόταν ο Τζωρτζ Μπους. « Ο ίδιος Σατανάς –είπε ο Τσάβες- που μιλούσε σαν ιδιοκτήτης του κόσμου. Ακόμη μπορείτε να μυρίσετε το θειάφι…» Επιδίωξη της Αμερικής, πρόσθεσε ο Τσάβες- είναι « να διατηρήσει τη διαδικασία κυριαρχία, εκμετάλλευση και λεηλασία των λαών του κόσμου».

Τα λόγια του Τσάβες ήταν ανυπόφορες αλήθειες για Αμερικανούς πολιτικούς. Η Νάνση Πελόζι, εκατομμυριούχος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι τέτοιο λόγο μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν «νταή του δρόμου».

Αλλού όμως η ανταπόκριση ήταν διαφορετική. Ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Ισημερινού, δήλωσε ότι ο Τσάβες επρόσβαλε τον Σατανά, επειδή ο Σατανάς είναι κάκιστος όπως η Ουάσιγκτων, είναι τουλάχιστον ευφυής, ενώ η Ουάσιγκτων είναι εντελώς βλάκας.

Ο Δυτικός Κόσμος μόλις στέκει στα πόδια του. Η ανεργία είναι τρομακτική για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή νεολαία –κυρίως την εκπαιδευμένη. Νέες Αμερικανίδες, φορτωμένες με χρέη σπουδών, διαφημίζουν τα θέλγητρά τους στο ιντερνέτ, για εύπορους κυρίους στους οποίους προσφέρουν σεξ αντί οικονομικής στήριξης. Η εύκολη απάντηση –«εκπαίδευση είναι η λύση»- είναι ψέμα. Τα ανώτατα διπλώματα δεν εξασφαλίζουν δουλειά, επειδή οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων έχουν περικοπεί, για να εξοικονομηθούν κονδύλια για πολέμους και διάσωση τραπεζών και το υπόλοιπο 75% του προϋπολογισμού ξοδεύεται σε μεγάλους μισθούς και λοιπά προνόμια του προσωπικού της διοίκηση των πανεπιστημίων. Το πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης λόγου χάριν παρέχει στο ανώτερο διοικητικό προσωπικό του ακριβές κατοικίες παραθερισμού. Οι πρόεδροι των πανεπιστημίων στην Αμερική έχουν εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων, όταν οι φοιτητές πνίγονται στα χρέη (για να πληρώσουν τα δίδακτρα).

Η νοοτροπία της Γουώλ Στρήτ – απεριόριστη απληστία- έχει κυριεύσει την αμερικανική ζωή και αυτή η απληστία έχει εξαχθεί στην Ευρώπη, η οποία είχε αναπτύξει μια σχέση μοιρασιάς μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Σήμερα η Ευρώπη, όπως και η ΗΠΑ, είναι μια έρημος χαμένων ευκαιριών για τους νέους. Η Ελλάδα θυσιάσθηκε για τους τραπεζίτες και η Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία περιμένουν τη σειρά τους. Στη θέση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών χωρών υψώνεται μια φασιστική κεντρική εξουσία.

Καθώς εκατομμύρια προσφύγων από τους πολέμους της Ουάσιγκτων και των βοηθών της στο ΝΑΤΟ αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη οι προϋπολογισμοί κοινωνικής πρόνοιας συμπιέζονται περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως ιδιωτικοί τραπεζίτες, ενεργώντας μέσω της Ε.Ε., μπορούν να διορίζουν τις υποτίθεται δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στο Δυτικό κόσμο παλινορθώνεται η αριστοκρατία του πλούτου. Εάν η Ρωσία και η Κίνα ενταχθούν σ’ αυτόν τον «συνεταιρισμό», τότε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κυβερνώνται από αυτές τις βαθύπλουτες ελίτ.

Ο κόσμος βρίσκεται στη κόψη του μαχαιριού. Η Δύση έχει χαθεί. Η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να βουλιάξουν με τη Δύση, επειδή και οι δύο υπέστησαν την τυραννία και προσβλέπουν στη Δύση για τα μονοπάτια προς την ελευθερία. Αλλά τα δυτικά μονοπάτια οδηγούν στη «δυναστεία, την εκμετάλλευση και την λεηλασία των λαών του κόσμου.»

Ρωσία και Κίνα θα θελήσουν να συμμετάσχουν στη λεηλασία, ή θα πάρουν σταθερά θέση για την ανθρωπότητα;

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/09/blog-post_228.html

Την πρώτη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου κατέκτησε ο Πειραιάς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που αγγίζει το 500% την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Λιμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, το λιμάνι του Πειραιά από 665.000 κοντέινερ (TEUs) το 2009 εκτοξεύθηκε στα 3.163.000 το 2013, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 476% στη διάρκεια αυτής της πενταετίας.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η εμπορευματική κίνηση του 2014 κατά την οποία οι επιδόσεις του Πειραιά βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο, με τους τρεις προβλήτες που διαχειρίζονται η Cosco και ο ΟΛΠ να διακινούν περί τα 3,6 εκατομμύρια κοντέινερ, η αύξηση καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το λιμάνι του Ντούισμπουργκ στη Γερμανία, το οποίο από τα 935.000 κοντέινερ το 2009 έφθασε στα 3 εκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση 321%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρία κινεζικά λιμάνια, το Dalian με ποσοστιαία αύξηση 239%, το Taicang με 216% και το Yingkou με 209%. Στην έκτη θέση βρίσκεται ένα τουρκικό λιμάνι, το Ambarli στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφοντας αύξηση 184%.

Η θυγατρική του δανέζικου κολοσσού Maersk, APM Terminals, και η Cosco είναι οι βασικοί διεκδικητές του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Η θυγατρική του δανέζικου κολοσσού Maersk, APM Terminals, και η Cosco είναι οι βασικοί διεκδικητές του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Οι ανταγωνιστές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IAPH, το 2013, τα 50 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, στα οποία συγκαταλέγεται και ο Πειραιάς, είχαν μερίδιο 64,1% της συνολικής κίνησης εμπορευματοκιβωτίων η οποία προσέγγισε τα 651 εκατομμύρια κοντέινερ.
Σε επίπεδο όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ο Πειραιάς βρέθηκε στην 8η θέση, με το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία να βρίσκεται στην κορυφή και να ακολουθεί το λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία.

Βασικοί ανταγωνιστές του Πειραιά στη Μεσόγειο αποτελούν τα ισπανικά λιμάνια Algeciras και Βαλένθια, τα οποία διακινούν περισσότερα από 4.300.000 TEUs ετησίως τα τελευταία χρόνια, αλλά και το εμπορευματικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Σε αντίθεση πάντως με τα προηγούμενα χρόνια, το 2015 ο Πειραιάς εμφανίζει σημάδια κάμψης και η βασική αιτία για τη μείωση των ρυθμών αύξησης είναι τα capital controls που επιβλήθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επηρεάζοντας σημαντικά τις εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας.
Ενδεικτικό της εικόνας αυτής είναι ότι από τις αρχές του 2015 μέχρι και το τέλος Αυγούστου διακινήθηκαν 2,01 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από τις προβλήτες που ελέγχει ο ΣΕΠ, έναντι 1,99 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων που είχαν διακινηθεί το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2014, καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,7%.

Οι επιδόσεις του Πειραιά τα τελευταία χρόνια εύλογα προκάλεσαν το ενδιαφέρον ξένων ομίλων, οι δεσμευτικές προσφορές των οποίων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ πρόκειται να κατατεθούν μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο νόμου που θα αλλάζει τη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2008 και προέβλεπε την καταβολή ετήσιου ανταλλάγματος για την παραχώρηση το 2% επί του κύκλου εργασιών του. Στο νομοσχέδιο θα ορίζονται και οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης των υποδομών στα λιμάνια.

Παράλληλα, ο ΟΛΠ έχει διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες που θα πρέπει να αφαιρεθούν από την εταιρεία με την είσοδο του ιδιώτη στη μετοχική του σύνθεση. Και για αυτόν τον λόγο προκρίθηκε το σχέδιο της δημιουργίας μιας Αρχής Λιμένος στον Πειραιά, στην οποία θα μεταφερθούν οι ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ. Με αυτόν τον τρόπο θα ασκείται έλεγχος τόσο στον νέο ιδιοκτήτη του ΟΛΠ όσο και στη θυγατρική της Cosco, τη ΣΕΠ, που εκμεταλλεύεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.
Οι βασικοί διεκδικητές για το λιμάνι του Πειραιά είναι δύο: η Cosco και η δανέζικη APM Terminals, ενώ στη λίστα των υποψηφίων που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού βρίσκεται και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

Προσφορές
H Cosco μέσω της θυγατρικής της ΣΕΠ στην Ελλάδα διαχειρίζεται με σύμβαση παραχώρησης από το 2009 τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ και είναι έτοιμη να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου του ΟΛΠ.

Το ίδιο έτοιμος, μάλιστα, είναι και ο έτερος βασικός διεκδικητής του οργανισμού διαχείρισης του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, η APM Terminals, που εδρεύει στην Ολλανδία και ελέγχεται από τον παγκόσμιο δανέζικο κολοσσό Maersk. Ελέγχει ένα δίκτυο 64 σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε 39 χώρες ανά τον κόσμο και ανήκει στη συμμαχία Ρ3, η οποία ανταγωνίζεται τη συμμαχία CYKHE όπου ανήκει η Cosco, μαζί με τις Yang Ming, Κ Line, Hanjin Shipping και Evergreen.
Η International Container Ter­minal Services ιδρύθηκε στις Φιλιππίνες το 1987 και αρχίζοντας από τη Μανίλα επεκτάθηκε διεθνώς.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr
Έθνος

Σεισμό προκαλεί το κατηγορητήριο-κόλαφος του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ σοκάρει η περιγραφή για τις πράξεις του και τον ηγετικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση!
Το κατηγορητήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ». Εκεί περιγράφονται οι πέντε κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού και πρόκειται για το βαρύτερο κατηγορητήριο της εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Σχετκό Περιεχόμενο
Ντοκουμέντο: Οι 20 σελίδες του κατηγορητηρίου Μαρινάκη!
ΣΧΕΤΙΚΑ
5 άρθρα
1 ομάδα, 1 πρόσωπο
Μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για τον ηγετικό ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εγκληματική οργάνωση, τον επηρεασμό της ΕΠΟ και των διαιτητών, όπως και την ενημέρωση για χειραγωγημένα παιχνίδια για νόμιμο ή παράνομο στοιχηματισμό.
Σοκ προκαλούν φυσικά και οι εκφράσεις όπως: «έπεισες άγνωστα άτομα να ανατινάξουν τον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα» και «αλλοίωσες το αποτέλεσμα του αγώνα Ολυμπιακού-Βέροιας σε συνεργασία με τον Αρβανιτίδη»!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά που γίνεται στο Champions League. Ο ανακριτής τονίζει πως με αθέμιτους τρόπους η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη συμμετείχε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος!
Τέλος ο Ανδρεάδης εστιάζει και στις απολύσεις των δημοσιογράφων Βασίλη Παπαθεοδώρου και Νικόλα Βασιλαρά ως παράδειγμα για την επιρροή του στα ΜΜΕ, αλλά και στις επαφές με το στέλεχος της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, για την αντικατάσταση του Πιλάβιου στην ΕΠΟ.

Ακολουθούν τα αποσπάσματα από το κατηγορητήριο

Ο ηγετικός ρόλος στην εγκληματική οργάνωση
- «Η ως άνω έγκριση σου, που συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση του ηγετικού σου ρόλου, δόθηκε σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2011 στο ξενοδοχείο HILTON, ανάμεσα σ' εσένα και τους Γεώργιο Σαρρή, Θεόδωρο Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Ιωάννη Παπακωσταντίνου, Νικόλαο Προύντζο και Χρήστο Σάββα.

Η μεγαλύτερη όμως, επιβεβαίωση της εδραίωσης του ηγετικού σου ρόλου στην εγκληματική οργάνωση προκύπτει τον Ιανουάριο του 2012, όταν δύο από τα παλαιότερα και σημαντικότερα ιδρυτικά και διευθυντικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι Θεόδωρος Κουρίδης και Αριστείδης Σταθόπουλος, μετέβησαν στην Καλαμάτα και συνάντησαν τον διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, που είχε οριστεί για να διαιτητεύσει τον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός (22.1.2012) για να τον απειλήσουν προκειμένου να ευνοήσει την ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ ενισχύεται περαιτέρω από τις νόμιμα καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ συνομιλίες ( μεταξύ εσένα και των Θεόδωρου Κουρίδη και Γεώργιου Σαρρή, καθώς και μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακού Ιώαννη Βρέντζου και του προέδρου της ομάδας Εθνικός Γαζώρου), στις οποίες εσύ μεν ακούγεσαι να δίνεις εντολές στους Θεόδωρο Κουρίδη και Γεώργιο Σαρρή για ορισμούς διαιτητών στα παιχνίδια των play-off της Football League, της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012 και για τη διαμόρφωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Εθνικός Γαζώρου - Τύρναβος, ο δε Ιωάννης Βρέντζος διαβεβαιώνει τον πρόεδρο του Εθνικού Γαζώρου ότι η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ για τον ίδιο ως άνω αγώνα ήταν ευνοϊκή για τον Εθνικό Γαζώρου λόγω της δίκης σου παρέμβασης στα μέλη της επιτροπής αυτής (αξιοσημείωτο, αλλά και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο δρούσε η εγκληματική σας οργάνωση, ήταν ότι κατά τις παραπάνω κρίσιμες συνομιλίες σου με τους Θεόδωρο Κουρίδη και Γεώργιο Σαρρή γίνεται χρήση, τόσο από εσένα, όσο και από τα άλλα δύο διευθυντικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κινητών καρτοτηλεφώνων τα οποία ήταν δηλωμένα με στοιχεία αλλοδαπών πολιτών, ώστε σε περίπτωση που καταγράφονταν οι εν λόγω συνομιλίες να μην είναι ευχερής η εξακρίβωση των στοιχείων των πραγματικών κατόχων των τηλεφώνων αυτών).

Ο ηγετικός σου ρόλος δεν μπορούσε ν' αμφισβητηθεί από κανέναν, καθόσον εκτός από τον κυρίαρχο έλεγχο που είχες αποκτήσει εντός της ΕΠΟ, είχες κατορθώσει να επηρεάζεις, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω συνεργατών σου ( όπως οι Ιωάννης Βρέντζος, διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββας Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Κωνσταντίνος Καραπαπάς, διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός) έναν σημαντικό αριθμό δημοσιογράφων, σε αθλητικές, αλλά και πολιτικές εφημερίδες, καθώς και σε αντίστοιχες ιστοσελίδες του διαδικτύου».

Επηρεασμός ΕΠΟ και διαιτητών
-«Κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2011-2015, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού με τους προαναφερόμενους συγκατηγορούμενους σου, με σκοπό να αποκομίσετε οι ίδιοι ή άλλοι παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάψατε ξένη περιουσία, πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή, με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, το δε παράνομο περιουσιακό όφελος που επιδιώξατε και η συνολική ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ. Τέτοιες" δε πράξεις απάτης τελείς κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθόσον από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης της απάτης και την υποδομή που έχεις διαμορφώσει εντός της ΕΠΟ, έχοντας τον ηγετικό ρόλο στην προαναφερόμενη εγκληματική οργάνωση, με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης της απάτης, προκύπτει σκοπός σου για προς πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή προς διάπραξη του εγκλήματος αυτού ως στοιχείου της προσωπικότητας σου.

Ειδικότερα, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, με την τοποθέτηση, διατήρηση ή προαγωγή στους πίνακες διαιτητών της Super League και της Football League, των αγωνιστικών περιόδων 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 και 2014-2015, των διαιτητών Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Ιωάννη Κάμπαξη, Απόστολου Αμπάρκιολη, Αλέξανδρου Δημητρόπουλου, Αθανάσιου Γιάχου και Ηλία Σπάθα ( χωρίς με τα ονόματα αυτών να εξαντλείται ο κύκλος των εμπλεκόμενων διαιτητών, καθώς κατά την ανάκριση προέκυψαν και άλλα περιστατικά, που υποδεικνύουν ανάλογες δραστηριότητες και άλλων διαιτητών, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκές υλικό για να λάβει τη μορφή ποινικής κατηγορίας κατ' αυτών) παραστήσατε ψευδώς στο φίλαθλο ελληνικό κοινό, στους υπόλοιπους διαιτητές, στους ιδιοκτήτες, παράγοντες και ποδοσφαιριστές των ποδοσφαιρικών ομάδων, στους παίκτες του στοιχήματος και του ΠΡΟΠΟ, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων και τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων Α' και Β' εθνικής κατηγορίας, ότι κατά τις άνω αγωνιστικές περιόδους καταρτίσατε τους πίνακες διαιτητών σύμφωνα με τα οριζόμενο στον Κανονισμό Διαιτησίας, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτούς διαιτητές έντιμους, αντικειμενικούς και ικανούς να διευθύνουν αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, ενώ στη πραγματικότητα συμπεριλάβατε τους προαναφερόμενους διαιτητές επειδή γνωρίζατε ότι ήταν πρόθυμοι να διαιτητεύσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες σύμφωνα με τον τρόπο που θα τους υποδεικνύατε, προκειμένου να καθορίζουν την εξέλιξη, τη μορφή και το αποτέλεσμα σε κρίσιμους ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Παράνομο κέρδος από το Champions League και το στοίχημα
-«Έτσι, μεταξύ των πέντε πρώτων ομάδων κάθε αγωνιστικής περιόδου, ο Ολυμπιακός εμφανίζεται να έχει πάρει τις λιγότερες κίτρινες κάρτες και τα λιγότερα σε βάρος του φάουλ, στοιχείο που φαίνεται πολύ πιο έντονα από το 2012 και μετά ( περίοδος 2012-2013: 394 φάουλ και 29 κίτρινες κάρτες σε βάρος του Ολυμπιακού, με μέσο όρο φάουλ και κίτρινων καρτών σε βάρος των επόμενων 4 ομάδων του πρωταθλήματος, 500 και 86 αντίστοιχα, περίοδος 2013-2014: 413 φάουλ και 38 κίτρινες κάρτες σε βάρος του, με μέσο όρο φάουλ και κίτρινων καρτών σε βάρος των επόμενων 4 ομάδων, 550 και 92 αντίστοιχα, περίοδος 2014-2015 (έως 17.4.2015): 308 φάουλ και 44 κίτρινες κάρτες σε βάρος του Ολυμπιακού και μέσος όρος για τις επόμενες 4 ομάδες, 490 και 88 αντίστοιχα).

Αυτή η διαχρονική ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους διαιτητές δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες, όπως προαναφερθήκαμε, ότι στους πίνακες διαιτητών περιλαμβάνονται και άλλοι ύποπτοι για κατευθυνόμενες από εσάς διαιτησίες, με σκοπό την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος πάντα από την ομάδα του Ολυμπιακού και την εξασφάλιση των προαναφερόμενων υψηλών κερδών του Champions League. Περαιτέρω, αν γνώριζαν τις πράξεις σας αυτές τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, οι εκπρόσωποι των ΕΠΣ, οι διοργανώτριες αρχές των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, οι παράγοντες των ομάδων, και οι υπόλοιποι έντιμοι και ικανοί διαιτητές, θα είχαν ενεργήσει, κατά περίπτωση, προς τον σκοπό αντικατάστασης των παραπάνω διαιτητών και τη μη επικύρωση των αποτελεσμάτων στις αντίστοιχες τελικές βαθμολογίες των ελληνικών πρωταθλημάτων, το δε φίλαθλο κοινό δεν θα συμμετείχε στην παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς και στο στοίχημα ή στο ΠΡΟΠΟ, με αποτέλεσμα την αποφυγή των αντίστοιχων δαπανών ( για αγορά εισητηρίων ή συμμετοχή στα παραπάνω τυχερά παιχνίδια).

Τέλος, οι πράξεις σας αυτές, ήτοι η ψευδής παράσταση ως αντικειμενικών των πινάκων διαιτησίας και η μέσω του ορισμού χειραγωγήσιμων διαιτητών διαμόρφωση του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων συνδέεται αιτωδώς με την πρόσκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, που συνίσταται αφενός στα προαναφερόμενα κέρδη από τη συμμετοχή της ομάδας σου στο Champions League, αφετέρου στα κέρδη από τη συμμετοχή είτε εσάς, είτε τρίτων, αγνώστων στην ανάκριση προσώπων, πλην όμως ενημερωμένων από εσάς για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, σε παράνομο ή νόμιμο στοιχηματισμό».

Η ανατίναξη του φούρνου του Κωνσταντινέα
-«Σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, πάντως πριν από τις 23.2.2012, ενεργώντας με πειθώ και φορτικότητα, προκάλεσες σε άγνωστα άτομα την απόφαση να τελέσουν την κακουργηματική πράξη της έκρηξης, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, πράξη την οποία τελικά διέπραξαν. Συγκεκριμένα, μετά την προαναφερόμενη αποτυχημένη απόπειρα εκβίασης του Πέτρου Κωνσταντινέα, που είχε οριστεί διαιτητής στον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Ξάνθη-Ολυμπιακός (22.1.2012), ότι αν δεν ευνοούσε διαιτητικά τον Ολυμπιακό ώστε να κερδίσει το παιχνίδι ο τελευταίος, θα αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα στην καριέρα του ως διαιτητής, τη μη συμμόρφωση του τελευταίου στις απειλές σας και την ήττα της ομάδας του Ολυμπιακού στο παραπάνω παιχνίδι με 1-0, αγανακτισμένος από τη συμπεριφορά του ανωτέρω διαιτητή και θέλοντας να τον τιμωρήσεις για την <<ανυπακοή>> του και να τον τρομοκρατήσεις για το μέλλον, ενεργώντας με πειθώ και φορτικότητα, προκάλεσες σε άγνωστα άτομα την απόφαση να τελέσουν την κακουργηματική πράξη της έκρηξης, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, σε βάρος του παραπάνω διαιτητή.

Ειδικότερα στις 23.2.2012 και περί ώρα 01.00, τα ως άνω άγνωστα άτομα τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος-αρτοποιείου του Πέτρου Κωνσταντινέα, που βρίσκεται στην Καλαμάτα και επί της οδού Υπαπαντής 33. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στο κατάστημα του Πέτρου Κωνσταντινέα, όσο και σε παρακείμενα καταστήματα, αποθήκες και σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ στο σημείο της έκρηξης προκλήθηκε κρατήρας διαστάσεων 25Χ15Χ4 εκ. περίπου. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε γυαλιά και αλουμινένια πηχάκια των υαλοπινάκων της πρόσοψης του καταστήματος του διαιτητή διασκορπίστηκαν σε μεγάλη ακτίνα, με αποτέλεσμα, αν τη στιγμή της έκρηξης διερχόταν κάποιος πλησίον του καταστήματος αυτού, θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια του η ζωή».

Η αλλοίωση του Ολυμπιακός-Βέροιας σε συνεργασία με τον Αρβανιτίδη
-«Σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, πάντως πριν από τις 6.1.2013, παρενέβεις με αθέμιτες ενέργειες, με σκοπό να επηρεάσεις το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα, από την ανωτέρω δε πράξη σου επιτεύχθηκε ο σκοπός που επεδίωκες, δηλαδή η αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα, ο οποίος περιλαμβανόταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις. Ειδικότερα, πριν από τις 6.1.2013, ημερομηνία διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια, συμφώνησες με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βέροια, Γεώργιο Αρβανιτίδη, τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του ως άνω αγώνα, ήτοι να λήξει με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού, πλην όμως η ομάδα του Ολυμπιακού και παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Βέροιας ήταν αποδυναμωμένη λόγω απουσίας παικτών, που εξέτιναν ποινές από κάρτες, δεν είχε καλή απόδοση, με αποτέλεσμα το ημίχρονο του αγώνα να λήξει ισόπαλο 0-0.

Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, ο γενικός αρχηγός της Βέροιας, Γεώργιος Λαναρής, πήγε στα αποδυτήρια των παικτών της ομάδας του για να τους μεταφέρει την εντολή του πρόεδρου της ομάδας, Γεωργίου Αρβανιτίδη, να χάσουν το παιχνίδι και μάλιστα με σκορ 3-0. Τελικά, οι παίκτες συμμορφώθηκαν στην εντολή αυτή, είχαν μειωμένη απόδοση ( χαρακτηριστικές είναι οι φάσεις του 53ου και 91ου λεπτού του αγώνα, όπου και στις δυο περιπτώσεις γίνονται από αριστερά σέντρες μέσα στη μεγάλη περιοχή της Βέροιας, οι αμυντικοί της Βέροιας δεν προσπαθούν καν να πηδήξουν για να αποκρούσουν με κεφαλιά ή πηδούν ελάχιστα και οι επιθετικοί του Ολυμπιακού με εύκολες κεφαλιές σημειώνουν το 1ο και 3ο γκολ αντίστοιχα του αγώνα) και η Βέροια ηττήθηκε στον παραπάνω αγώνα με σκορ 3-0».

Οι εξωθεσμικές συνομιλίες με τον Θ. Θεοδωρίδη για την αποπομπή του Πιλάβιου και την επιλογή του Σαρρή
-«Ενδεικτικό στοιχείο της μεγάλης δύναμης που είχες εντός και εκτός της ΕΠΟ, η οποία προσδιόριζε και εξασφάλιζε τον κυρίαρχο σου ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, ήταν και οι προσβάσεις σου σε γνωστούς δημοσιογράφους (όχι του αθλητικού ρεπορτάζ), με τους οποίους συνδιαλεγόσουν όχι μόνο για θέματα του ποδοσφαίρου, αλλά ακόμη και για πολιτικά ζητήματα προς την κατεύθυνση επηρεασμού κινήσεων και αποφάσεων πολιτικών προσώπων της χώρας, όσο και σε υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA, όπως ο υιός του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Θεόδωρος Θεοδωρίδης (χαρακτηριστική είναι η καταγραφείσα από την ΕΥΠ συνομιλία σου με τον τελευταίο, που έλαβε χώρα στις 25.6.2012, σχετικά με το θέμα της αντικατάστασης του προέδρου της ΕΠΟ Πιλάβιου, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στην ΕΠΟ, και από την οποία προκύπτει ότι αφενός έχεις μιλήσει με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ για την αντικατάστασή του, στην οποία αυτός είχε μάλιστα συμφωνήσει ζητώντας ανταλλάγματα, αφετέρου προτείνεις στον συνομιλητή σου να μεσολαβήσει και ο ίδιος στον Πιλάβιο για να αποδεχθεί την αντικατάστασή του».

Οι απολύσεις Παπαθεοδώρου-Βασιλαρά
-«Μέσω των προσβάσεων που είχες αποκτήσει στα παραπάνω ΜΜΕ μπορούσες να μεταδόσεις οποιαδήποτε πληροφορία, με οποιαδήποτε μορφή ήθελες, αλλά και να στοχοποιήσεις οποιονδήποτε δεν σου ήταν αρεστός ή ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της ομάδας που εκπροσωπούσες και είτε τελικά να τον εξαναγκάσεις να συμμορφωθεί στις επιλογές σου, είτε να τον τιμωρήσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απολύσεις των δημοσιογράφων Ν. Βασιλαρά και Β. Παπαθεοδώρου από την ιστοσελίδα gazzetta.gr κατόπιν παρέμβασής σου, λόγω προηγηθέντων δημοσιευμάτων τους)»


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/09/blog-post_771.html

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget