1/5/2015 - 1/6/2015

Γράφει ο πιτσιρίκος

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον Γιώργο Παπανδρέου εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ως αντικαταστάτη του Χρήστου Παπουτσή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου και να έχει κι αυτός έναν σταθερό μισθό δέκα χιλιάδων ευρώ, αφού έμεινε έξω από τη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα πως η θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα πηγαίνει δικαιωματικά σε πασόκους, αφού αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους τις κομπίνες με τις τράπεζες, ενώ, παράλληλα, ικανοποιείται με αυτό τον τρόπο και η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τίγκα στους πασόκους που ψάχνουν νέα μάσα.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται την επόμενη ημέρα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να έχει παράπονα ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος δεν έχει διοριστεί ακόμα κάπου, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθησυχάζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και δεσμεύεται πως -μετά την τακτοποίηση προσώπων όπως η Έλενα Παναρίτη, ο Λάμπης Ταγματάρχης και ο Γιώργος Παπανδρέου- θα διορίσει σε καίρια πόστα τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Θεόδωρο Τσουκάτο και την Δήμητρα Λιάνη, ενώ περιμένει να αποφυλακιστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για να τον διορίσει Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διορισμοί των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκνευρίσει την Νέα Δημοκρατία, που θεωρεί πως πρέπει να διοριστούν και τα δικά της στελέχη, αφού η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν αρκετή.

Στο παράπονο του Κώστα Σημίτη πως αυτόν δεν τον διόρισε κάπου ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με έντονο ύφος πως η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές και δεν σκοπεύει να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό.

http://pitsirikos.net/

Σχόλιο: Λέτε ο πιτσιρίκος να αποδειχτεί κάτι σαν προφήτης και μάντης;
Λέτε πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει μετά την Παναρίτη στο ΔΝΤ που περηφανεύεται για την αμερικανιά της τον ΓΑΠατο στην Παγκόσμια Τράπεζα;
Οι ΠΑΣΟΚοι βολεύονται τελικά με όποια κυβέρνηση, ... και οι ΑΝΕΛ;;;
Κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα στο όνομα του πατριωτισμού;

Γράφει για την Αγγλία ο Ηλίας από την Εσπέρια

Φίλε Πιτσιρίκο, πριν φύγω από την Ελλάδα πίστευα ότι η φράση αυτή χαρακτήριζε αποκλειστικά την πατρίδα μας και την υποκρισία με την οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Ζώντας για ένα και μισό χρόνο στην Εσπερία και έχοντας την εμπειρία μιας κοινωνίας πουριτανικής και επιφανειακής ταυτόχρονα -και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό-, μπορώ να πω κάτι για τους συμπατριώτες μας και για την Ελληνική κοινωνία: Είμαστε γατάκια! Μικρά κακομοιριασμένα γατάκια.

Ο μέσος Βρετανός ζει σήμερα σε μια κοινωνία με τεράστιες –και καθόλου κρυφές– διαφορές πλούτου.

Η απόσταση που χωρίζει τον πλούσιο από τον φτωχό Βρετανό είναι πλέον τεράστια, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας της χώρας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες –οι περισσότεροι κατά την γνώμη μου αρκετά εύθραυστοι– που συντηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης της Βρετανικής οικονομίας.

Η στερλίνα, η θέση της χώρας που λειτουργεί ως χρηματιστηριακή και επιχειρηματική γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, το συγκριτικό πλεονέκτημα των Βρετανικών επιχειρήσεων στις πρώην αποικίες του στέμματος που αποτελούν τώρα τμήμα της Κοινοπολιτείας, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού κατά την διάρκεια της κρίσης, οι συνεχείς ροές των μεταναστών, περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του μεγάλου νησιού.

Από την άλλη πλευρά, η αριστοκρατικού τύπου διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς λειτουργικό σύστημα ουσιαστικής πολιτικής εκπροσώπησης όλων ή των περισσοτέρων απόψεων δεν αμφισβητείται –δυστυχώς– από κανέναν.

Ακόμα και η παραμικρή συζήτηση για το ζήτημα αυτό είναι απαγορευμένη.
Για όλους τους πολίτες της, η Βρετανία είναι μια καταπληκτική «δημοκρατία» με υπέροχους βασιλιάδες που μοιάζουν με πρωταγωνιστές αμερικανικής σαπουνόπερας, ακόμα κι αν το τρίτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές λαμβάνει το 13% των ψήφων και έναν μόνο βουλευτή.

Τα ΜΜΕ, με τρόπο αληθινά επιστημονικό, ελέγχουν και κατευθύνουν την ενημέρωση και κατά επέκταση την συμπεριφορά της κοινής γνώμης λειτουργώντας ως το αριστερό χέρι του κράτους. Το άλλο –το δεξιό– χέρι, παραδοσιακά ήταν και είναι οι νόμοι και η αποτελεσματική αστυνόμευση των πάντων.

​Ο νόμος ευνοεί τον ιδιοκτήτη και τον εργοδότη. ​
Κάμερες έχουν τοποθετηθεί κυριολεκτικά παντού και ο φόβος έχει εκπαιδεύσει όλους στην τυφλή υπακοή και στην υποταγή.

Στην Βρετανία, αυτό που επισήμως λέει η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται από όλους ως αλήθεια και ως κάτι σωστό.

Η συζήτηση που γίνεται αφορά μονάχα τον τρόπο εφαρμογής της «αναμφισβήτητης αλήθειας».
Η λειτουργία της ριζοσπαστικής δημοσιογραφίας περιορίζεται στην κριτική των αντιδημοκρατικών καθεστώτων του υπόλοιπου κόσμου.

Στα διεθνή, το BBC θριαμβεύει. Στα εσωτερικά, το STAR του Χατζητέτοιου, συγκριτικά, παραδίδει μαθήματα αντικειμενικής ενημέρωσης!

Το μοναδικό που τάχα μου αμφισβητείται είναι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Φυσικά και πρόκειται για ένα ακόμα χοντρό ψέμα της Αγγλικής αριστοκρατίας.
Θα ψηφίσουν σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ όταν θα σιγουρέψουν πρώτα την υπογραφή της «Συμφωνίας για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις [ΤΤΙΡ]».

Στον ίδιο πρακτορικό ρόλο, ως πολιορκητικός κριός των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η κοινωνία –ιδίως στην Αγγλία και στην Ουαλία– είναι βαθιά συντηρητική. Τον συντηρητισμό τους αυτόν τον έχουν βαφτίσει –με αρκετή δόση χιούμορ– σεβασμό στην παράδοση.

Η απουσία ουσιαστικών δρόμων αμφισβήτησης του συστήματος οδηγεί στην υιοθέτηση «ακραίων» και συχνά αδιέξοδων συμπεριφορών από τους αμφισβητίες, στην κατάθλιψη από τα 15, στην λατρεία του καταναλωτισμού, στην παχυσαρκία, στον γενικευμένο αλκοολισμό.

Τις μέρες των διακοπών τους λοιπόν οι Βρετανοί εργαζόμενοι γουστάρουν να ξεσαλώνουν· να πίνουν δηλαδή και να τρώνε ασύστολα χωρίς έλεγχο και χωρίς κάμερες πάνω και μέσα στην κεφάλα τους.

Ψάχνει ο Βρετανός τουρίστας να βρει κάποιον φθηνό και χαλαρό προορισμό για να περάσει τις βδομάδες των διακοπών του.

Το καλύτερο τους, θα ήταν να μπορούσαν να συνδυάσουν τον ήλιο και την θάλασσα με την αγγλική pub και την παρακολούθηση ​των αγώνων ​ της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας.
Αν μπορούσαν να μεταφέρουν και τα ​δικά​ τους super market στα παραθεριστικά θέρετρα της Μεσογείου θα ήταν ενθουσιασμένοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα μέρη που πάνε οι Άγγλοι τουρίστες δεν πάνε ​ούτε ​ οι Έλληνες αλλά ούτε και οι Γερμανοί τουρίστες (Κως, Χερσόνησος, Φαληράκι, κλπ).

Οπότε, μου φαίνεται απόλυτα εξηγήσιμη η συμπεριφορά ​που περιέγραψε η Daily Mail ​απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που καταφεύγουν στην Κω.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι ενοχλούν όχι μόνο τους Άγγλους κατουρίστες αλλά και τους ντόπιους «επιχειρηματίες του τουρισμού». Εκείνους που έκαναν την Κέφαλο, το Μαστιχάρι και τα υπόλοιπα παραθαλάσσια χωριά του νησιού να μοιάζουν με Εγγλέζικο τσίρκο.

Δεν έχεις μόνο την χρεοκοπία που σου αξίζει αλλά και τον τουρισμό που σου ταιριάζει.
Κλείνοντας, να προσθέσω ότι οι ευθύνες είναι προσωπικές και η συμπεριφορά του καθενός δεν μπορεί να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο λαό.

Από την άλλη, όμως, κάθε κοινωνία καλλιεργεί και τελικά χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες νοοτροπίες που παράγουν συλλογικές και ατομικές συμπεριφορές.

Χρειάζεται να τις περιγράφουμε, μπας και αλλάξουν κάποτε.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία
Ηλίας

Πηγή: pitsirikos.net

Σχόλιο: Οι "σκληροί" διαπραγματευτές τι διαπραγματεύονται;
Είναι η ίδια παράνομη δανειακή σύμβαση που τον Φεβρουάριο αυτή εδώ η...για πρώτη φορά αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση ζήτησε την παράτασή της! Και τώρα μας λένε ότι η ψήφιση της νέας συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον!!! Δηλαδή η νέα συμφωνία θα περιέχει την καταγγελία αυτής της σύμβασης και θα καταργεί με έναν νόμο τα μνημονιακά εκτρώματα;;;

Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: ‘’Έχουμε παραιτηθεί ακόμη και από τις διεθνείς ασυλίες που έχουν τα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς’’ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μεταξύ άλλων αναφέρει:’Έχουμε παραιτηθεί ακόμη και από τις διεθνείς ασυλίες που έχουν τα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς’’

Ο Γ. Κασιμάτης καλεί την Εισαγγελία να παρέμβει για την περίπτωση του Ελληνικού .

‘’Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της ακόμη και τι νερό θα πιεί.’’

‘’Η δημόσια περιουσία σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στο ΤΑΙΠΕΔ.’’

‘’Ακόμη και η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να τεθεί στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε μια νύχτα με μια υπουργική απόφαση.’’

‘’Όλη η περιουσία του Ελληνικού Κράτους είναι ιδιωτική άρα μπορεί να πουληθεί.’’

http://diktioellada.blogspot.gr/2015/05/blog-post_31.html

Μόνον εμείς!

του Όθωνα Κουμαρέλλα

Ενώ όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει «τα ρέστα» της για να πετύχει όπως-όπως μια συμφωνία με τους δανειστές τις προσεχείς ημέρες, για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ομολογίας της παταγώδους αποτυχίας της στρατηγικής της, οι δανειστές έχουν πετύχει ήδη το σκοπό τους και είναι έτοιμοι. Στραγγαλίζοντας μέχρι τελευταίας την ελληνική πλευρά, στο τέλος θα φανούν και γαλαντόμοι κάνοντας τα στραβά μάτια για κάποιες από τις αρχικές απαιτήσεις τους. Για να επανέλθουν προφανώς δριμύτεροι από το Σεπτέμβρη. Τότε που πλέον δεν θα έχει απομείνει καμιά δίοδος διαφυγής για τον Τσίπρα και την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή του….

Στη πράξη οι δανειστές κατάφεραν να οδηγήσουν, -χρησιμοποιώντας την απρονοησία του ιδίου- τον Τσίπρα, όχι μόνο να τους παρακαλεί για «έλεος», μέσω της υποτιθέμενης πολιτικής παρέμβασης Λιού-Μέρκελ-Ολάντ, αλλά και μετά, να τους είναι και απόλυτα ευγνώμων που θα τον οδηγήσουν στον πλήρη εξευτελισμό και τη γελοιοποίηση στα μάτια του ελληνικού λαού, βαφτίζοντας την εξόφθαλμη...
υποταγή και τη «λευκή πετσέτα» που ήδη σήκωσε από τις 20 Φλεβάρη, σε επιτυχία, που όμως, μόνο ο ίδιος και το στενό κομματικό απαράτ γύρω του θα πιστεύει (αν το πιστεύει).

Έτσι, με το μαρτύριο της σταγόνας να συνεχίζεται -είτε με προσωρινή συμφωνία, είτε όχι, είτε με «έντιμο» συμβιβασμό είτε όχι- και με τους επικυρίαρχους να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, ίσα- ίσα για να κρατούν τεχνητά ζωντανή την ήδη κλινικά νεκρή ελληνική οικονομία, θα περάσει το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση πότε να πανηγυρίζει και πότε να καλλιεργεί νέες φρούδες ελπίδες, που θα διαψεύδονται η μια μετά την άλλη.

«Καλώς ήλθατε στο κλάμπ, μίστερ Τσίπρας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν εξ αρχής και με κάθε τρόπο σχεδόν απροκάλυπτα οι επικυρίαρχοι «τώρα πια δεν υπάρχει διαφυγή, θα σε λιώσουμε σαν ποταπό σκουλήκι. Φρόντισες ο ίδιος γι’ αυτό, κλείνοντας κάθε πόρτα πίσω σου»!!! Ένα μήνυμα τόσο ηχηρό που μόνο ένας Τσίπρας με μυαλό Γιωργάκη Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να ακούσει και να αντιληφθεί….

Και το φθινόπωρο, ο Τσίπρας -και η κυβέρνησή του-, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων και τον πλήρη εξευτελισμό, θα έχει μόνο μια επιλογή να παλέψει εκτός από εκείνη του να το «βάλει στα πόδια τρέχοντας». Να κρατηθεί με κάθε κόστος και με κάθε μέσο στην εξουσία ακόμα και με απροκάλυπτη συνταγματική εκτροπή, στηριζόμενος σε κάθε είδους «ποταμίσιο» δεκανίκι. Αποδεχόμενος τη χείριστη δυνατή συμφωνία, μέσω ενός νέου μεγάλου πακέτου δανειακής χρηματοδότησης με αντάλλαγμα την οριστική και αμετάκλητη μετατροπή της χώρας μας σε -τύπου υποσαχάριας Αφρικής- ειδική οικονομική ζώνη. Τότε, ακριβώς που και τα 300 ευρώ μισθός, ή σύνταξη θα είναι η καινούργια «κόκκινη» γραμμή, για να υποχωρήσει και να ξεθωριάσει κι αυτή οσονούπω. Τότε που η ξεφτίλα του διπλού νομίσματος θα φαντάζει σαν ρηξικέλευθη λύση, που όμως θα ολοκληρώσει την καταστροφή που επέφερε η εσωτερική υποτίμηση…..

Ας μην βαυκαλίζονται οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ότι μπορούν να επηρεάσουν στο παραμικρό τις εξελίξεις. Επειδή στην πραγματικότητα -έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουν- δεν θέλουν να τις επηρεάσουν. Βολεύονται κι αυτοί με τα «δώρα» που τους προσέφερε η αναρρίχηση στους θώκους της εξουσίας, που επ’ ουδενί θα ήθελαν να χάσουν. «Πρώτη φορά αριστερά» είναι αυτή και θα την υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Αρκούνται σε ρητορείες και ανέξοδους λεονταρισμούς, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή εναλλακτική. Δεν έχουν εναλλακτική, κι αν είχαν, δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να την «παλέψουν». Μιλούν για ρήξη -εάν και εφ’ όσον…-, αλλά δεν έχουν σχέδιο και αρνούνται να συζητήσουν καν, το σχέδιο που εμείς τους παρουσιάζουμε. Συμμετέχουν και αυτοί -δια της αποχής από κάθε συζήτηση για το σχέδιο και τη μοναδική λύση που υπάρχει- στη πλύση εγκεφάλου που υφίσταται ο ελληνικός λαός να αποδεχθεί το μονόδρομο της μιας και μοναδικής επιλογής μέσω αυτού που οι ίδιοι βάφτισαν «έντιμο» συμβιβασμό με τους στυγνούς εκβιαστές. Στην πραγματικότητα -οκνηροί και βολεμένοι καθώς είναι- φοβούνται, τρέμουν στην ιδέα μιας ρήξης με το καθεστώς και προτιμούν να συναλλάσσονται μαζί του και με τους ανθρώπους του και απλά φωνασκούν για να κρατήσουν το «αριστερό» τους άλλοθι.

Και τι απομένει πια, με τους Σαμαροβενιζέλους και τα ποταμίσια απόνερα να καραδοκούν;

Μόνον εμείς. Μόνον εμείς και η πίστη στο δίκιο και τη λογική μας. Μόνον εμείς και η αξιοπρέπειά μας. Μόνον εμείς που βλέπουμε καθαρά τη λύση και θέλουμε να την «παλέψουμε».

Μόνον εμείς που έχουμε τη γνώση, το σχέδιο και τα εργαλεία για να την υλοποιήσουμε. Όλοι εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες συσπειρωμένοι γύρω από τη μοναδική λύση που θα μας οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την άρνηση αναγνώρισης του χρέους, τη μονομερή διαγραφή του και την έξοδο από τον ζουρλομανδύα της ευρωένωσης.

Όλοι λοιπόν μαζί με το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο. Δεν χωρούν πια άλλες αυταπάτες, αμφιτα-λαντεύσεις και προσμονές χωρίς αντίκρισμα.

Τώρα ήλθε η ώρα….

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/05/blog-post_607.html

του Νίκου Μπογιόπουλου

Αν έχετε αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό, κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης, με έναν φόρο 15% επί του κεφαλαίου μπορείτε να το νομιμοποιήσετε και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν τώρα το αφορολόγητο χρήμα το έχετε στο εσωτερικό, τότε πάλι υπάρχει λύση: Ή θα πληρώσετε 30% ή (αξιοποιώντας αυτή τη... φοβερή ιδέα του διπλού φορολογικού συντελεστή) θα το βγάλετε στο εξωτερικό, θα το δηλώσετε από εκεί και πληρώνοντας τα... μισά, πάλι ξεμπλέκετε.

Αυτό το σχέδιο λέγεται «πρώτη φορά Αριστερά». Αλλά δεν λεγόταν πάντα έτσι. Το 2005 λεγόταν «Νέα Δημοκρατία» και Αλογοσκούφης. Το 2010 λεγόταν «ΠΑΣΟΚ» και Παπακωνσταντίνου. Το δε 2013 λεγόταν Στουρνάρας και «Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ» μαζί.

Η διαφορά με τότε είναι ότι τόσο επί Αλογοσκούφη, όσο και επί Παπακωνσταντίνου ο ...
ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις αντίστοιχες ρυθμίσεις τις είχε καταγγείλει -και σωστά- ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Στην περίπτωση μάλιστα του Στουρνάρα οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Τσακαλώτος, Διαμαντόπουλος) με ερώτησή τους στη Βουλή είχαν καταγγείλει (4/6/2013) ότι η ρύθμισή του (που σήμερα την προωθεί ο Βαρουφάκης) συνιστούσε «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς οικονομικά ισχυρούς, την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά τα φάσμα της εξοντωτικής φορολόγησης».

Απ’ ό,τι φαίνεται, ό,τι πριν από δύο χρόνια ήταν «σκάνδαλο» τώρα βαφτίζεται «σύλληψη της φοροδιαφυγής». Ό,τι πριν από δύο χρόνια λεγόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος τώρα βαφτίζεται «φορολογική δικαιοσύνη». Και ό,τι πριν από δύο χρόνια λεγόταν «κρέας» τώρα κάποιοι το βαφτίζουν «ψάρι».

από τη «Realnews»

«Βόμβα» για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις στο 53,02% έριξαν οι θεσμοί στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

«Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά», ζήτησαν οι δανειστές.

Η απαίτηση αυτή τέθηκε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου κυριαρχούν το ασφαλιστικό και οι παραμετρικές αλλαγές σε όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων.

Μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στις συζητήσεις αποκάλυψε την απαίτηση των θεσμών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που κρατά σιγήν ιχθύος για το πραγματικό περιεχόμενο των διαλαμβανομένων στο τραπέζι θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι «δεν προτίθεται» να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ανεπίσημο κείμενο που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές.

Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.

Η πρόβλεψη, μάλιστα, για ποσοστό αναπλήρωσης 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού.

Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.

Η απαίτηση των θεσμών όμως να πέσουν οι συντάξεις στο 53% νωρίτερα (από το 2015 ή το 2016, αντί του 2020) ανοίγει πλήρως όλη την καυτή ατζέντα για το ασφαλιστικό.

www.enikonomia.gr/economy/23693,Bomva-apo-toys-daneistes-Kamia-syntaxh-na-mh-xeperna-to-53-toy-mis8oy.html

ΤΙ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ρ.ΡΗΓΚΑΝ

Τον τρόμο των ΗΠΑ, στην σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να στραφεί στη Ρωσία με ότι αυτό συνεπάγεται γεωπολιτικά με αποτέλεσμα την διάλυση της "αμερικανικής αυτοκρατορίας", περιγράφει ο πρώην Αμερικανός υφυπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεως Ρ.Ρήγκαν, και πρώην εκδότης και αρθρογράφος των Wall Street Journal, Business Week, και Scripps Howard News Service, Dr. Paul Craig Roberts.

Και μόνο στη σκέψη, ο Ομπάμα έχει τρομοκρατηθεί, αφού μπορεί να φαίνεται απίστευτο λόγω της γνωστής "πλύσης εγκεφάλου" από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, αλλά η «Μικρή» Ελλάδα μπορεί να βάλει οριστικά τέλος στην Αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

"Οι ΗΠΑ παρακμάζουν πάρα πολύ γρήγορα, και εάν υπάρξει κρίση στην ευρωζώνη, τότε όλα θα οδηγηθούν στην Κόλαση διότι, υπάρχουν πάρα πολλά παράγωγα συνδεδεμένα με ομόλογα, μετοχές, νομίσματα, και πολιτική αξιοπιστία".

Τον τρόμο του προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ο Dr. Paul Craig Roberts «Μέχρι πρότινος η Ουάσινγκτον είχε πάρει όλα τα ρίσκα και έβαλε εναντίον της Ρωσίας. Είχε υπολογίσει τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία, τη διάλυση των πολύ κερδοφόρων οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και την ανανέωση του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία. Τώρα κοιτάξτε, οι μπάσταρδοι τα πήραν όλα πίσω. Γιατί η Ουάσιγκτον το κάνει αυτό;

Μπροστά υπάρχει η αποσύνθεση της αυτοκρατορίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ευρωπαϊκή χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και η αμερικανική αυτοκρατορία τελειώνει. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Τώρα βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα – θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα."

Αν οι Έλληνες πουν, «Κοίτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δίνουν δεκάρα για εμάς? Πρόκειται να μας χώσουν ακόμα πιο κάτω στο έδαφος. Έτσι και εμείς αποχωρούμε», και στη συνέχεια στραφούν προς τη Ρωσία, αυτό θα σημαίνει και το τέλος της αυτοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

"Πρέπει να αναρωτηθούμε, αφού αυτοί που κυβερνούν τις ΗΠΑ τύπωσαν δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσουν τις JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs και τις βρετανικές τράπεζες γιατί δεν τυπώνουν χρήμα και για την Ελλάδα ώστε να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα; Επειδή προτιμούν την καταπίεση των ανθρώπων από το να σώσουν την Αυτοκρατορία τους, έτσι λοιπόν τα πράγματα μπορεί να εκραγούν ανα πάσα στιγμή."

Aκολουθεί ηχογραφημένη προ μηνός συνέντευξη του διακεκριμένου οικονομολόγου στην οποία επιχειρηματολογεί γιατί βλέπει να έρχεται σοβαρή κρίση, αυτή τη φορά δολαριακή, και καθιστά σαφές για ποιο λόγο οι Αμερικανοί δεν θέλουν να "σκάσει" ένας "πυροκροτητής" σαν την Ελλάδα που αποτελεί μέλος της ευρωζώνης.Σε άλλη του συνέντευξη είχε μιλήσει για την προσέγγιση που θα πραγματοποιούνταν μεταξύ Αθήνας και Μόσχας λόγω της γενοκτονικής λιτότητας που επέβαλαν και θέλουν να συνεχίσουν οι δανειστές.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι μια ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες, είτε δια ζώσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, σε επίπεδο ηγετών. Η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης εχθές συνεδρίαζε για περισσότερο από οχτώ ώρες, ενώ το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών, είναι μάλλον θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι τα «αγκάθια» σε επί μέρους ζητήματα παρέμεναν και προέκυπτε πρόδηλη η ανάγκη για περισσότερες διευκρινίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, ταυτόχρονα εκφραζόταν αισιοδοξία για μια θετική έκβαση –δήλωση, ενδεχομένως και εντός της σημερινής ημέρας.

Εχθές, Σάββατο, οι υπουργοί που συμμετέχουν στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, συναντήθηκαν επί ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά της επιλογής της Έλενας Παναρίτη, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εχθές οι αρμόδιοι υπουργοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο τελευταίοι υπουργοί που εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου με διαφορά ολίγων λεπτών ήταν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος.

Και τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ως εκ τούτου η πληροφόρηση είτε σε επίσημη, είτε σε άτυπη μορφή δίνεται με το σταγονόμετρο.

Εντατικοί οι ρυθμοί στα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Brussels Group, οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και την Κυριακή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο λόγος για τον Φ.Π.Α. στα νησιά...

Δεσμεύτηκε ο Τσίπρας οτι "απο τις 26 του Γενάρη θα πάψει κάθε συζήτηση για το θέμα..."

Αλλά βρε παιδιά ατυχήσαμε... αφού πέσαμε σε ΑΝΑΛΓΗΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ...Βέβαια ο Βαρουφάκης υποσχέθηκε έχοντας "ακράδαντα σωστό και στιβαρό σκεπτικό" την μη αύξηση του Φ.Π.Α. αλλά στην περίπτωση αυτή το "διηνεκές " κράτησε μόνο 3 μήνες...

Πολύ ανάλγητη αυτή η ΜΑΦΙΑ ...πολύ ανάλγητη...ΠΗΓΗ: μοναξερός...

Απόστολος Αποστολόπουλος

« … Η Ελλάδα ζει μια δισυπόστατη ύπαρξη ανήκοντας σε μια θεσμική και οικονομική ζώνη διαφορετική από τη ζώνη που ανήκει γεωγραφικά και γεωπολιτικά... Όταν η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση κινείται προς τα Βαλκάνια, η Ελλάδα, ως βαλκανική χώρα, είναι, εν δυνάμει, διεκδικούμενος χώρος, ενώ ως μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να μετατραπεί σε διεκδικητή της εξουσίας που επιδιώκει να αποκτήσει στην περιοχή η Δύση επειδή είναι αδύνατος εταίρος» (Από το βιβλίο μου «Η παγκοσμιοποίηση και η τρομοκρατία» Λιβάνης 2001).

Σύμφωνα με την κατάθεση στη Βουλή του κ. Κορκίδη (προέδρου του ΕΣΕΕ) ο γνωστός Τόμσεν, εκπροσωπώντας το ΔΝΤ, μας κατέταξε τελεσίδικα στους Βαλκάνιους, άξιους για Συντάξεις 300 ευρώ. Τελεία και παύλα. Αυτό είναι το αποφασιστικό σημείο της διαφοράς που χωρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το ΔΝΤ, οι Συντάξεις και οι Μισθοί.

Όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Καψής, επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, πληροφορήθηκε το εύρος του ορυκτού πλούτου της χώρας και σε υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και αέριο, είπε: Αλίμονό μας. Γνώριζε προφανώς ότι πχ η Νιγηρία που έχει επί πλέον διαμάντια και ουράνιο, μαστίζεται τα τελευταία 30 χρόνια από «εμφύλιους» και κάθε είδους εισαγόμενα δεινά.

Η εισαγωγή του κειμένου αναφέρεται στον τρόπο που μας βλέπουν οι Εταίροι. Η «δήλωση» Καψή εξηγεί την αιτία της συμπεριφοράς τους. Τα υπόλοιπα, σημερινά και αυριανά, μπορούν να θεωρηθούν λεπτομέρειες του δράματος. Ως απλή υποσημείωση να καταγραφεί ότι όποιος μιλάει για «πέμπτη φάλαγγα» πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως όσους έχουν ενστερνιστεί τα περί δημοκρατικής Ευρώπης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ, επειδή ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση εγκλωβίζουν τη χώρα σε αδιέξοδα. Λεπτή αλλά επιβαλλόμενη διάκριση: Άλλο όσοι είναι πεπεισμένοι και άλλο όσοι (αν ή όποιοι υπάρχουν) θεωρούν ότι, ρεαλιστικά, η χώρα δεν μπορεί τώρα να ακολουθήσει άλλη οδό.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση θα κριθεί, αυτονόητα, από τη συμφωνία που θα υπογράψει. Επί της ουσίας το κλειδί είναι αν η συμφωνία ανοίγει δρόμο, έστω σοκάκι, για βελτίωση των πραγμάτων. Αν ο κόσμος νιώσει ότι σταμάτησε η κατηφόρα και υπάρχει ελπίδα, η κυβέρνηση θα πάρει ανάσα. Αν όχι, περάσει δεν περάσει από τη Βουλή, ο χρόνος για την κυβέρνηση θα μετράει αντίστροφα. Το μάθημα πάντως το πήραμε όλοι: η Ευρώπη, η ΕΕ, δεν είναι παράδεισος ούτε Ίδρυμα αλληλεγγύης.

Είναι τόπος σκληρών ανταγωνισμών εθνικών και οικονομικών συμφερόντων. Και τελεί υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Όσο για το ΔΝΤ να μην ξεχνάμε ότι η πρόεδρος, η Λαγκάρντ, έχει δικαστική εκκρεμότητα που την απειλεί με φυλάκιση. Μετά την (άγνωστη) απειθαρχία του Στρος Καν και τη δημόσια ταπείνωσή του, φρόντισαν να βάλουν στη θέση του άνθρωπο που τον ελέγχουν εκ των προτέρων.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ επιβάλλει ισορροπίες, περιορισμούς, όρια στη χώρα μας. Δεν πρόκειται για ένδειξη φιλίας εκ μέρους των ΗΠΑ. Τα Κράτη δεν έχουν φίλους αλλά μόνο σύμμαχους, προσωρινούς και ασταθείς. Τα Κράτη δεν έχουν ιδεολογία στη εξωτερική τους πολιτική αλλά μόνο συμφέροντα. Να γίνει σαφές: Μπορεί και ένας αστός πολιτικός/ κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του πχ ο Ντε Γκώλ, όσο και μια γνησίως αριστερή κυβέρνηση. Τα κίνητρα και οι στόχοι μπορεί να είναι διαφορετικοί, να κατανοούν με άλλο τρόπο το συμφέρον αυτό. Αλλά στην ουσία του είναι ένα: η Ανεξαρτησία της χώρας. Είναι άλλο ζήτημα η χρήση της Ανεξαρτησίας στο εσωτερικό της χώρας, οπότε το εθνικό συμφέρον υποχωρεί στο ταξικό.

Η επέμβαση των ΗΠΑ για να γίνουν πιο ελαστικοί οι πιστωτές και να υπογραφεί συμφωνία εξυπηρετεί πρωτίστως την Αμερική και φανερώνει τα περιθώρια κινήσεων που διαθέτουμε ως χώρα. Παρεμπιπτόντως φανερώνει και τα όρια που διαθέτει η ίδια η ΕΕ-ο Μπρζεζίνσκι, θυμίζω στη «Μεγάλη Σακιέρα» θεωρεί το σύνολο της ΕΕ προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Η ουσιώδης διαφορά από τις συγκρούσεις που συμβαίνουν ανά την Υφήλιο είναι ότι στην περίπτωσή μας μιλάμε για χώρο που ο επικυρίαρχος θεωρεί «δικό του», αποκλειστικής του χρήσης και ευθύνης και μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του, έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ωστόσο επειδή η συγκυρία είναι ρευστή για όλους, επειδή οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί εντός του Δυτικού χώρου, επειδή οι αντίπαλοι, Ρωσία και Κίνα, γίνονται καθημερινά πιο επικίνδυνοι, οι γραμμές μεταβάλλονται, οι συμμαχίες είναι ευμετάβολες τα περιθώρια κινήσεων έχουν διευρυνθεί. Η Αριστερά και η σύμμαχος πατριωτική δεξιά μπορεί να θέλουν την Ανεξαρτησία αλλά αυτό δεν ταυτίζεται, αυτή τη στιγμή, με ρήξη του σημερινού πλαισίου. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό αλλά δεν είναι ευκταίο. Μας δυσαρεστεί αλλά είναι έτσι. Η απόπειρα να αγνοηθεί το διεθνές περιβάλλον έγινε και κόστισε ένα εμφύλιο. Καλό είναι να το λέμε δημοσίως ώστε να το ακούμε εμείς οι ίδιοι. Το μέλλον είναι άγνωστο τι θα φέρει.

Υπογραφή θα μπει την ύστατη στιγμή και ως το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εκβιάζουν για υποχωρήσεις, έστω ψίχουλα. Οι Σειρήνες ψιθυρίζουν στο αφτί του Τσίπρα βάλε την υπογραφή σου, βάλε τη τώρα, αμέσως, έφθασε η ώρα, βάλε τη για να τελειώνουμε και με σένα, να έρθει ο επόμενος, εμείς εδώ θα μείνουμε, Ηρακλείς του Στέμματος, αλλά όχι του Βασιλιά. Στην άλλη όχθη, πιο καθαρός από όλους είναι ο κ. Θεοδωράκης με το ερώτημα: Ταιριάζει ο Λαφαζάνης και ο Καμένος με την Ευρώπη; Δεν υπάρχει κρυφή Πέμπτη Φάλαγγα, κανείς δεν κρύβεται πλέον, λείπει η ντροπή.

 Η τελευταία λαμπρή ιδέα είναι να ενωθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Παπανδρέου κλπ ως αντίπαλοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Από το στόμα τους και στου Θεού τ’ αυτί. Ας διασκεδάσει λίγο ο κάθε πικραμένος.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν ενιαία όλες οι τάσεις και τα ρεύματα που παίρνουν θέση στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να αποδειχθεί ότι δεν ήταν μια έξαρση της στιγμής, εφήμερη. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η συγκροτημένη σκέψη, δεν μπορεί ένας να λέει θα μας χρειαστούν δυο χρόνια να βρούμε τον εαυτό μας (αν βγούμε από το ευρώ) και ο άλλος να διακηρύσσει ότι θα μας χρειαστούν μόλις μερικοί μήνες. Σεβασμός στη νοημοσύνη του κόσμου.


«Έχουμε κάνει τα εκατό βήματα», σημείωσε ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος στην πλευρά της κυβέρνησης.
Για μια καθαρή, αλλά και αρκετά επώδυνη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.
Εκτίμησε ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι μόνον η πολιτική διαπραγμάτευση θα δώσει το σήμα ότι μπορούμε να πάμε σε συμφωνία.
«Έχουμε κάνει τα εκατό βήματα», σημείωσε ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος στην πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές.
«Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε λύση και συμφωνία, η οποία θα είναι έντιμη, καθαρή, διαυγής, αλλά και αρκετά επώδυνη», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τόνισε δε ότι εάν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη κατά την ψηφοφορία «θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή εκλογές» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει «με άλλα δεκανίκια», απαντώντας έμμεσα σε σενάρια για άλλης σύνθεσης κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.


Υπάρχει στην Αγγλία μια κυβερνητική ιστοσελίδα που έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ που μπορεί να χρειαστεί ένας Άγγλος ή ένας ξένος που ζει εδώ.

Στέφανος Λίβος, Λονδίνο
Πρόκειται για το μαγικό www.gov.uk και, για να σας δώσω ένα παράδειγμα του εκτενούς περιεχομένου του, αν κάποιος χρησιμοποιήσει ως όρο αναζήτησης το Greece μπορεί να βρει συνδέσμους με τίτλους όπως «Ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ελλάδα», «Η ζωή στην Ελλάδα», «Υπηρεσίες εγγράφων στην Ελλάδα», «Εξάγωντας στην Ελλάδα», «Ελλάδα: φορολογικές συμφωνίες», «Υπηρεσίες βίζα», «Υποστήριξη Βρετανών υπηκόων που ζουν ή ταξιδεύουν στην Ελλάδα», «Ελλάδα: λίστα με δικηγόρους που μιλάνε Αγγλικά και μεταφραστές», πληροφορίες για έναν ιό BTV-4 και άλλες 29 (!) σελίδες με αποτελέσματα.


Πριν σας πω πόσο γρήγορα καταχώρησα σε αυτή τη σελίδα την επιχείρησή μου (θα την έλεγα startup, αλλά στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τη λέξη με κάτι αντίστοιχο του Αντίχριστου), να σας πω ότι νωρίτερα είχα φροντίσει να αγοράσω ένα domain με €10 και να το βάλω στον server που νοικιάζω ήδη για το stefivos.com. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν περίπου 2-3 μέρες για να στήσω με το WordPress μια ιστοσελίδα (μη ανακοινώσιμη προς το παρόν) και λιγότερο από μισή ώρα για να δημιουργήσω έναν επαγγελματικό λογαριασμό με την Google για υπηρεσίες AdWords και Analytics.
Αφού λοιπόν είχα έτοιμη τη βιτρίνα της επιχείρησής μου, έπρεπε να φροντίσω για τη νομική της υπόσταση. Μπήκα λοιπόν στο www.gov.uk και μου πήρε περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρώσω τη διαδικασία. Καλά διάβασες, 5 (πέντε) λεπτά. Το μόνο που χρειάστηκα ήταν ο αριθμός National Insurance (κάτι μεταξύ ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), τα στοιχεία μου, η διεύθυνση όπου ζω τώρα, αυτή όπου ζούσα πριν και τα στοιχεία της εταιρείας (όνομα και διεύθυνση-ίδια με του σπιτιού μου). Για να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη επιχείρηση που να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στην αντίστοιχη βάση δεδομένων με όλες τις καταχωρημένες επιχειρήσεις στην Αγγλία. Αυτό μου πήρε περίπου 3 δευτερόλεπτα.
Όλα αυτά είναι διαδικασίες που ολοκληρώνεις στην ίδια ιστοσελίδα και με 10 κλικ το πολύ. Και το πιο σημαντικό: ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί; Γιατί το αγγλικό κράτος θέλει να με βοηθήσει να δημιουργήσω, δε μου στέκεται εμπόδιο, σαν το ελληνικό κράτος, ζητώντας μου 150 χαρτιά για να κάνω έναρξη επαγγέλματος και να πληρώνω φόρους και εισφορές ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Και εννοείται ότι το ότι στήνω μια επιχείρηση όντας ήδη εργαζόμενος κάπου δεν επηρεάζει το πού είμαι ασφαλισμένος. Αυτό είναι ήδη λυμένο. Είμαι ασφαλισμένος στο NHS, στο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας που η συντηρητική κυβέρνηση θέλει τώρα να πετσοκόψει και να μοιράσει σε ιδιώτες.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα όμως; Η ίδια ιστοσελίδα, λοιπόν, μου προσφέρει πληροφορίες τόσο για το πώς να ξεκινήσω όσο και για το πού να βρω χρηματοδότηση, αλλά και οδηγίες σχετικά με τη φορολόγηση της επιχείρησης, όπως και ένα απλό ηλεκτρονικό εργαλείο που μου λέει πόσο φόρο θα πληρώσω αναλόγως με τα λεφτά που θα βγάλω. Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε;).
Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186.
Και το κράτος ξέρει ότι θα τα πάρει αυτά τα λεφτά, γιατί έχει τέτοιους ελεγκτικούς μηχανισμούς που γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσω να του ξεφύγω για πολύ καιρό, εκτός και αν είμαι πολυεθνική και απλά φοροαποφεύγω έχοντας εταιρεία στο London City. Στη δική μου περίπτωση όμως, δε θα υπήρχε και λόγος να προσπαθήσω να φοροδιαφύγω, αφού και με αυτά που μένουν μπορώ να ζήσω μια χαρά. Άλλωστε, πληρώνοντας το φόρο που σου αναλογεί εδώ, αισθάνεσαι ότι συνεισφέρεις στο σύνολο, γιατί το κράτος προσφέρει (ακόμα) δωρεάν κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες.
Αντιθέτως, πληρώνοντας φόρους στην Ελλάδα, αισθάνεσαι ότι πληρώνεις έναν νταβατζή που θα σου ζητήσει να ξαναπληρώσεις για οτιδήποτε χρειαστείς.
Αν υπήρχε λοιπόν και στην Ελλάδα μια τέτοια σελίδα που να σου προσφέρει όλη τη νομοθεσία καθαρογραμμένη σε απλή γλώσσα και, κατ’ επέκταση, τη δυνατότητα να στήσεις μια νόμιμη επιχείρηση μέσα σε λίγα λεπτά, για την οποία θα πληρώνεις φόρο μόνο αναλογικά με το τι και αν κερδίζεις, θα υπήρχε κινητικότητα στην αγορά; Θα παράγονταν χρήμα; Θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας;

Για παράδειγμα, ένα καθαριστήριο θέλει να φτιάξει μια ιστοσελίδα όπου θα αναρτήσει τις υπηρεσίες του, τον τιμοκατάλογό του, τις προσφορές του, τις ώρες λειτουργίας κλπ.
Σενάριο Α: Το καθαριστήριο ψάχνει για εταιρείες web development και βρίσκει μόνο μικρές και μεγάλες εταιρείες που θέλουν να τον χρεώσουν περισσότερα από ότι μπορεί μια τόσο μικρή επιχείρηση να διαθέσει. Αποφασίζει να μην επενδύσει και είτε να μην φτιάξει ιστοσελίδα είτε να φτιάξει μια ιστοσελίδα σε μορφή blog, κάτι άκρως ερασιτεχνικό, ειδικά όταν στην ίδια περιοχή υπάρχει μια αλυσίδα καθαριστηρίων με ανταγωνιστικές υπηρεσίες και σούπερ ντούπερ ηλεκτρονική παρουσία. Αποτέλεσμα; Το καθαριστήριο χάνει, κάποιοι υποψήφιοι πελάτες χάνουν, γιατί ενδεχομένως δε θα το βρουν ή δε θα το εμπιστευθούν, και -το κυριότερο- το κράτος δεν εισπράττει τίποτα.
Σενάριο Β: Το καθαριστήριο βρίσκει το online portfolio ενός πιτσιρικά, ο οποίος έχει μια νόμιμη επιχείρηση και την τρέχει από το σπίτι του. Έχει μηδενικά λειτουργικά έξοδα αφού δεν συντηρεί γραφείο, υπαλλήλους κλπ, οπότε μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αποτέλεσμα; Το καθαριστήριο αποφασίζει να του αναθέσει τη δουλειά και καταλήγουν και οι δύο να έχουν κέρδος, όπως και το κράτος, που εισπράττει φόρο και από τους δύο.

Υποσημείωση: Μια εναλλακτική στο Σενάριο Α είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή το καθαριστήριο να βρει πάλι έναν πιτσιρικά ο οποίος θα του κάνει την ιστοσελίδα σε χαμηλό κόστος, αλλά θα πληρωθεί χωρίς να αποδώσει φόρο (αφού το κόστος για να δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας και να πληρώνει εισφορές είναι τεράστιο). Σε αυτή την περίπτωση πάλι το κράτος δεν εισπράττει τίποτα, με τη διαφορά ότι έχει εμμέσως αναγκάσει και τους δύο να παρανομήσουν.

Επιμύθιο: Για κάποιο λόγο, αυτά που το 2015 είναι δεδομένα στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα συζητάμε ακόμα ως πειραματικές συνθήκες. Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά πέντε βασικά πράγματα τα ξέρω. Και καταλαβαίνω ότι αν απλοποιήσεις τις διαδικασίες και δώσεις φορολογικά κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες, είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθεί κίνηση στην αγορά και να παραχθεί χρήμα και ανταγωνισμός.
Γιατί ένας ελεύθερος επιχειρηματίας που έχει ως βάση του το ίντερνετ μπορεί να πουλάει τις υπηρεσίες του τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, αλλά να καταναλώνει και να πληρώνει φόρους στην Ελλάδα. Όταν όμως ξέρει ότι θα πρέπει να ματώσει για να είναι νόμιμος, τότε στη χειρότερη δε θα πληρώσει καθόλου και στην καλύτερη θα κάνει μια εικονική εταιρεία κάπου αλλού. Το σίγουρο είναι ότι ο ιδιώτης δε θα χάσει. Μόνο το κράτος θα χάσει, όπως χάνει εδώ και δεκαετίες την ώρα που άλλα κράτη παράγουν γνώση και χρήμα με τη δουλειά της δραστήριας νεολαίας.

*Ο Στέφανος Λίβος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ζάκυνθο και ζει στο Λονδίνο. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δουλεύει σαν Learning Coordinator στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας. Τις ώρες που δεν εργάζεται, προσπαθεί να βρει χρόνο για γράψιμο μεταξύ κατσαρόλας, σκούπας και social media. Μεγαλύτερό του άγχος είναι ότι οι μέρες φεύγουν πολύ γρήγορα.

Fortune

Στην μεταμεσονύχτια εκπομπή «Ιντριγκα» της τηλεόρασης του Apha, με παρουσιάστρια της Ελλη Στάη ήταν καλεσμένοι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Το θέμα της εκπομπής ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σχετικά με την κατάληξη τους.

Το βίντεο που παραθέτουμε απ’ αυτή την εκπομπή, έχει αρκετή μεγάλη διάρκεια, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να το παρακολουθήσετε. Βλέπουμε με ποιο οπτικό πεδίο προσεγγίζουν το θέμα το μέλος του ΚΚΕ και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιες φορές υπήρξε έντονος διάλογος αναμεταξύ τους, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

Παραθέτουμε το βίντεο ασχολίαστο και τα συμπεράσματα δικά σας.


ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Με λύπη μου διάβασα το άρθρο της δημοσιογράφου κ. Δήμητρας Πανανού στην σημερινή (30-5-2015) Realnews, στην σελίδα 31, ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Όπως φαίνεται, η ως άνω δημοσιογράφος δεν έχει κατανοήσει το παραμικρό από την υπόθεση της ψευδούς διόγκωσης του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009 από την μονοπρόσωπη προεδρική ΕΛΣΤΑΤ, όμως τολμάει να γράψει περί αυτού. ΔΙΑΨΕΥΔΩ το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου της κ. Δ. Πανανού.
Θεωρώ ότι η ευθύνη για την παραποίηση των γεγονότων και την σύγχυση που δημιουργεί στον αναγνώστη βρίσκεται αποκλειστικά στην ίδια την δημοσιογράφο, δεν νομίζω ότι έγινε σκόπιμα από αυτήν, απλώς η κυρία αυτή αδυνατεί να κατανοήσει ένα θέμα τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας, και όπως φαίνεται, «πετάει» ρουκέτες για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έκανε σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα.
Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και θεωρώ ότι έχει προσβάλλει μια καταξιωμένη Εφημερίδα. Θα κάνει καλά στο μέλλον, η κυρία αυτή να ασχολείται με θέματα που της ταιριάζουν. Θα επακολουθήσουν διευκρινίσεις για το άρθρο της. Με μεγάλη εκτίμηση. Ζωή Γεωργαντά, 30/5/2015, 11:00πμ.

http://olympia.gr/

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή κι η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο, δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ακρόαμα ο οικονομολόγος αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ Δημ. Καζάκης, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Διαγραφή χρέους κι εθνικό νόμισμα» που διοργανώνει το ΕΠΑΜ το Σάββακτο 30 Μαΐου στις 7.30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (απέναντι από το κτίριο Παπαστράτου), με ομιλητές τον κ. Καζάκη και τον δικηγόρο και Γ΄Συντονιστή της Π.Γ. ΕΠΑΜ Αναστάσιο Κώνστα.

Ο κ. Καζάκης δήλωσε ότι είναι υπέρ του δημοψηφίσματος και των εκλογών γιατί πλέον όπως είπε «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπερβεί τη λαϊκή εντολή που ήταν σαφής δλδ κάντε ότι μπορείτε μέσα στο ευρώ κι όχι κρατήστε μας μέσα στο ευρώ πάση θυσία, οπότε όταν βλέπω ότι μέσα στο ευρώ δεν μπορώ να κάνω τότε αν είμαι πολιτικά έντιμος ζητάω από το λαό να αποφασίσει». ...


Τράπεζες

Όσον αφορά στο ρόλο της ΤτΕ και τι βλέπει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για τις τράπεζες, ο κ. Καζάκης χαρακτήρισε την ΤτΕ μια ιδιωτική εταιρεία Α.Ε. η οποία ελέγχεται από το ευρωσύστημα και δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας ή εποπτεία πιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, αλλά είναι ένας μηχανισμός εποπτείας που έχει ο κ. Ντράγκι στα χέρια τους της ΕΚΤ. Σχετικά με τις άλλες τράπεζες ο κ. Καζάκης τις χαρακτήρισε κουφάρια που επιδοτούνται αδρά με εγγύηση του έλληνα φορολογούμενου για να επιβιώνουν χωρίς κανένα λόγο, καθώς όπως δήλωσε «δεν υποστηρίζουν την ελληνική οικονομία. Αντ’ αυτού, τραβάνε δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωσύστημα. Μόνο το τελευταίο 4μηνο του 2015 οι τράπεζες, έχουν τραβήξει πάνω από 80δις από τον ελληνικό μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης του κ. Ντράγκι. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το δανεισμό γιατί είναι ακριβός. θα πρέπει να τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος. Χώρια τα ομολογιακά δάνεια τα οποία τα εγγυάται και αυτά το ελληνικό δημόσιο και που μόνο στο τελευταίο 4μηνό έχουν ξεπεράσει τα 50δις. Μιλάμε δλδ για 130δις ευρώ που δεν ξέρουμε που πήγανε αυτά τα χρήματα» διευκρινίζοντας ότι τα 80δις είναι από τον ELA και τα 50 από την αγορά, δλδ εκδίδοντας ομολόγα που τα πούλησαν στην αγορά και πήραν τα χρήματα. «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα» υπογράμμισε ο κ. κα’ζάκης και συνέχισε «πως είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να τραπεζικό σύστημα που τραβά 130δις μέσα σε τέσσερις μήνες χωρίς να ξέρουμε που πάνε και να το εγγυόμαστε εμείς ως έλληνες φορολογούμενοι;»

«Το ελληνικό κράτος έχει στραγγαλιστεί»

Ο κ. Καζάκης συνέχισε επισημαίνοντας ότι οικονομικά το ελληνικό κράτος έχει στραγγαλιστεί, προσπαθώντας να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα από την πρώτη στιγμή και συνέχιζε να πληρώνει το χρέος όσο διαπραγματευόταν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι δανειστές, τακτική κωλυσιεργίας και να στραγγαλιστεί δημοσιονομικά το κράτος. Όπως τόνισε «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο σαν χώρα και προσπαθούν οι δανειστές να επιβάλλουν αυτό που θέλουν. Αυτή η τακτική των δανειστών ήταν εκβιαστική, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον τότε θα ‘πρεπε να πει ότι, αναστέλλει την πληρωμή του χρέους τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς την ΕΚΤ».

Ο κ. Καζάκης διευκρίνισε ότι δε θα είχαμε πιστωτικό γεγονός τότε γιατί σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον πρόκειται για την ΕΚΤ και το ΔΝΤ επειδή είναι επίσημοι φορείς χρέους, δεν σχετίζονται με την αγορά και άρα δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, δεν κατατάσσεται σε κατάσταση πτώχευσης η χώρα και μπορούσε να κάνει αναστολή. Κι όπως είπε «με αυτό τον τρόπο θα γλυτώναμε την πίεση των δανειστών και η χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση. Θα υπήρχε ο εκβιασμός αλλά, δε θα σε οδηγούσαν εύκολα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Έχει βρεθεί η κυβέρνηση να έχει πάρει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα από το ελληνικό δημόσιο, για να πληρώσει 1,6δις μέχρι 15 Ιουνίου που δεν υπάρχει. Ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Είναι υποχρεωμένη να κάνει δύο πράγματα ή να καταγγείλει την κατάσταση με τους δανειστές και ότι διαγράφει το χρέος και φεύγει από το ευρώ ή να υποταχθεί στους δανειστές και να επιβληθούν τα μέτρα Σόιμπλε δλδ τα χειρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από το 2010».

Ο κ. Καζάκης ανέφερε ότι αν η χώρα επιλέξει να μείνει στην ευρωζώνη αναγκαστικά πρέπει να βάλει φόρους αλλά όχι φόρους που θα έχουν διάρκεια οικονομικού έτους, αλλά φόρους που έχουν άμεση αποδοχή. Να ενισχύσει δλδ τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, να βγάλει έκτακτους ειδικούς φόρους μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο αυτό έχει να κάνει και με την φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας που δεν υπάρχει, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν τα χρέη προς την εφορία κοντά στα 80 δις.

«Καμία επικοινωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις εκλογές»

Μάλιστα ο κ. Καζάκης, αποκάλυψε ότι το ΕΠΑΜ είχε προτείνει αμέσως μετά τις εκλογές στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε αναστολή δανεισμού, ωστόσο δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, αντιθέτως όπως είπε «είδαμε κάποιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη που ήταν τρομολαγνικές. Επίσημα το ΔΝΤ μας δίνει το περιθώριο 24μηνών διαπραγμάτευσης σε περίπτωση καθυστέρησης οφειλής. Πλέον δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και η μικρή επικοινωνία που υπήρχε πριν τις εκλογές έχει κοπεί μετά τις εκλογές κι όχι με δική μας ευθύνη Ο κ. Τσίπρας πιστεύω ότι είχε καλές προθέσεις να κάνει κάτι, αλλά διάλεξε τον χειρότερο τρόπο. Βλέπεις την αγωνία στο μάτι του. Δεν έχει το επιτελείο για να συγκρουστεί με τους δανειστές. Εγώ θα περίμενα να έχει καταθέσει εναλλακτική λύση όχι κραυγές και συνθήματα, αλλά σχέδιο» ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν ανοίγει τον πολιτικό διάλογο και γιατί υπάρχει αυτή η απόλυτη φίμωση.

Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να προκαλέσει μια ελεγχόμενη έξοδο από το σύστημα, ο κ. Καζάκης είναι κάθετος επισημαίνοντας ότι κυριαρχεί ο φόβος απέναντι στους δανειστές.

«Τρία μέτρα»

Όσον αφορά στο τι θα έκανε ο κ. Καζάκης αν ήταν ο ίδιος κυβέρνηση, το ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ, δήλωσε ότι αρχικά θα μετέβαινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα ανακοίνωνε ότι το χρέος είναι παράνομο άρα δεν το πληρώνει και θα καλούσε τη Γενική Συνέλευση να γνωμοδοτήσει για το παγκόσμιο χρέος. Όπως επεσήμανε «ήδη γίνονται διεργασίες στον ΟΗΕ, καθώς η πρόταση αυτή την έκανε η Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επί Σαμαρά και Βενιζέλου κι όποιος διαφωνεί με αυτή την στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να πάει στα διεθνή δικαστήρια και να βρει το δίκιο του, αλλά κανένα διεθνές δικαστήριο δεν έχει γνωμοδοτήσει σε βάρος χώρας ειδικά σε συνθήκες παραβίασης διεθνών συνθηκών κλπ όπως στην Ελλάδα».

Το δεύτερον μέτρο στο οποίο θα προχωρούσε ο κ. Καζάκης θα ήταν να σταματήσει να επιδοθεί τις συστημικές τράπεζες και να τις βάλει σε δημόσια εκκαθάριση και στην περίπτωση των νοικοκυριών και μικρομεσαίων που «πεθαίνουν» κάτω από το βάρος του χρέους να σβήσει εκεί κι αυτοί που πήραν τα θαλασσοδάνεια να πληρώσουν με δήμευση περιουσίας και με αντίστοιχες διαδικασίες δικαίου. Το τρίτο μέτρο θα ήταν να ανακοινώσει άμεσα ότι φεύγει από το ευρώ και να ανατάξει την οικονομία με δικό της νόμισμα για να επιτευχθεί άνοδος της ελληνικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε «Στο μεν ευρώ στο δίνει ο Ντράγκι και γι αυτό εκτινάσσεται το χρέος, ενώ το εθνικό νόμισμα το δημιουργείς εσύ σύμφωνα με τις ανάγκες σου και το δίνεις, χωρίς να φορτώνεσαι χρέη».

Τέλος ποια εκτιμά ότι θα είναι η περίοδος προσαρμοστικότητας αν η χώρα οδηγηθεί στη δραχμή, ο κ. Καζάκης, πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται έξι μήνες για να βάλει το εθνικό νόμισμα και περίπου ένα χρόνο για σταθεροποίηση οικονομίας, ωστόσο όπως τόνισε
«το πρώτο εξάμηνο θα είναι δύσκολο, γιατί θα πρέπει να κινηθεί η χώρα αναγκαστικά με το ευρώ κι εκεί υπάρχει το θέμα του εξωτερικού ελλείμματος, να έχουμε το συνάλλαγμα για να καλύψουμε το εμπορικό έλλειμμα. Το θέμα είναι να φυλάξουμε καλά το συνάλλαγμα, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εισαγωγές για την ελληνική οικονομία που χρειαζόμαστε και να κάνουμε επιλογή εισαγωγών για να μην σπαταλάμε το συνάλλαγμα».

ΠΗΓΗ: akroama

Ο οικονομολόγος-αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρης Καζάκης στον Σπορ News 90.1 FM της Λάρισας και την εκπομπή του Πέτρου Ιωάννου «Ακροβάτες του Ονείρου» την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015.
Καμμένος: Πατριωτικό καθήκον η ψήφιση της συμφωνίας

Αυτά τα έλεγε ο Σαμαράς όταν ήταν πορδηπουργός τώρα τα λέει αυτός που προεκλογικά έλεγε ότι θα τους πετάξει με τις κλωτσιές και θα ακυρώσει δανειακές συμβάσεις, θα διαγράψει χρέη και θα σκίσει μνημόνια...

Πόσους κωλοτουμπιάρηδες θα ανεχτούμε και θα αντέξουμε ακόμα;;; 

Μας προέκυψε και αυτός πατριδοκάπηλος όπως ο ΓΑΠ, ο Καρατζαφέρης, ο Σαμαράς και άλλοι; Γεμάτος ο τόπος από δαύτους

Η ευρωζώνη είναι ένα σύγχρονο και απέραντο Dachau- Νταχάου που το λατρεύει ακόμα και αυτή εδώ η για πρώτη φορά αριστερά και η "αντιμνημονιακή" συγκυβέρνηση

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Όταν τα ήπια επιχειρήματα, για το «σπίτι των λαών», τη δυνατότητα της ΕΕ να μεταρρυθμιστεί και την πειθώ των λογικών επιχειρημάτων, καταρρέουν τότε επιστρατεύεται το τελευταίο επιχείρημα των Μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων: Η ρήξη εμφανίζεται σαν ισοδύναμο της επιστροφής στην «εποχή των σπηλαίων».

Αξίζει έτσι να επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το περίγραμμα της επόμενης μέρας της ....
ρήξης, δηλαδή της αθέτησης πληρωμών και της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο δε να τονισθεί το τεράστιο μεθοδολογικό πρόβλημα που εγείρεται καθώς με τα δεδομένα του σήμερα επιχειρείται να λυθεί μια εξίσωση του αύριο, όταν όλες οι παράμετροι του προβλήματος θα έχουν αλλάξει άρδην. Πρόκειται μάλιστα για περιορισμό που δεν επιδρά μόνο ούτε καν κυρίως αρνητικά, δεδομένου ότι η σύγκρουση με το κεφάλαιο θα στερήσει την κοινωνία από πολύτιμους και υπαρκτούς πόρους (πχ τα 6 δισ. καθαρών εισροών από τις δοσοληψίες με την ΕΕ το 2015), αλλά κατά βάση θετικά, δεδομένης της ασύλληπτης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, που τείνει να λάβει ενδημικό χαρακτήρα: από την ανεργία που έχει σταθεροποιηθεί στο 26%, μέχρι το αργούν παραγωγικό δυναμικό που στη βιομηχανία αγγίζει το 34%.

Επτά είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα την επόμενη μέρα της ρήξης κι έχουν επίσης σημασία τόσο για τα λαϊκά εισοδήματα όσο και για την οικονομία: Νόμισμα, χρηματοδότηση εισαγωγών και ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τράπεζες, διατροφή, ενέργεια και φάρμακα.

Η ισοτιμία του νέου νομίσματος το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι συνδεδεμένη και σε σχέση ένα προς ένα με το ευρώ, παρότι η ισοτιμία που αντιστοιχεί στη δομή της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη ακόμη κι απ’ αυτήν που έχει σήμερα το ευρώ: Μια ισοτιμία ιδανικά «μαλακή» (λόγω της παρουσίας των νοτίων χωρών στην ευρωζώνη) για να μπορεί να εξάγει η Γερμανία, καταστροφικά «σκληρή» ωστόσο για την περιφέρεια. Η πρόσδεση στο ευρώ θα είναι πολιτική απόφαση για να αποτραπούν τιμωρητικού χαρακτήρα κερδοσκοπικές επιθέσεις στη νέα δραχμή και τα απανωτά σοκ στις καθημερινές συναλλακτικές συνήθειες. Ανάλογες πρακτικές «σύνδεσης» δεν ακολουθούνται μόνο από «κλειστές οικονομίες», αλλά και από υπερ-διεθνοποιημένες όπως του Χονγκ Κονγκ. Οι επιπτώσεις της υποτίμησης στα λαϊκά εισοδήματα μπορούν να εξουδετερωθούν με ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ στο επίπεδο τιμών, όπως έχει δείξει ο Θ. Μαριόλης, θα είναι ελεγχόμενες. Δεν θα προκύψει δηλαδή ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Κίνδυνος που είναι αστείο να προβάλλεται σε μια οικονομία η οποία πάσχει από αποπληθωρισμό και, σε επίπεδο ευρωζώνης, για την αντιμετώπισή του ξοδεύονται μηνιαίως 60 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δάνεια που έχουν συναφθεί σε ευρώ, με νόμο θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα.

Βελτίωση κι όχι υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου
θα ακολουθήσει τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από ευρώ – ΕΕ

Το αναγκαίο συνάλλαγμα για την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που (χωρίς καύσιμα και πλοία) ανήλθε το 2014 σε 8,13 δισ. ευρώ (από 16,04 δισ. το 2010) μπορεί να καλυφθεί από το πλεονασματικό ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών που το 2014 ανήλθε σε 11,32 δισ. ευρώ (13,39 δις. εισπράξεις μείον 2,07 πληρωμές). Η μικρή παρουσία καθετοποιημένων τουριστικών δραστηριοτήτων, που ελέγχονται από πολυεθνικές-παρά την αυξανόμενη τους διείσδυση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για να συγκεντρώσει αυτούς τους πόρους. Επιπλέον το κλίρινγκ (μη εγχρήματες μορφές ανταλλακτικού εμπορίου) μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη συναλλάγματος, ενώ έξυπνα μέτρα προώθησης των εισαγωγών, όπως αυτά που εφαρμόζει πετυχημένα η Αργεντινή με την υποχρέωση που αναλαμβάνει κάθε εισαγωγέας να εξάγει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας των εισαγωγών του, περιορίζουν την ανάγκη σε συνάλλαγμα και τονώνουν τις εξαγωγές.

Ανάγκη για κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει τουλάχιστον για παλιούς και νεοφώτιστους λάτρεις των Μνημονίων που υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν πλεονάσματα. Για όλους τους υπόλοιπους που οι αυξημένες ανάγκες επανασύστασης των εσχάτως παρηκμασμένων και μόνιμα ελλιπών κοινωνικών δομών αποτελούν προτεραιότητα υπάρχει η δυνατότητα κοπής νέου χρήματος, που φυσικά κινείται σε περιορισμένα όρια. Πέρα απ’ αυτά υπάρχει η βασιλική οδός του εσωτερικού δανεισμού, που κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αναδιανομής κι ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, δείχνοντας πως δεν είναι μεμπτές όλες οι μορφές χρέους. Έτσι άλλωστε ήταν σε έναν βαθμό όσο το ελληνικό δημόσιο κάλυπτε τις χρηματοδοτικές του ανάγκες μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων που απευθύνονταν στο αποταμιευτικό κοινό, ακόμη και τη δεκαετία του ‘90. Ενδεικτικά, το 1998 το 80% του δανεισμού ήταν εσωτερικός, με το 70% αυτού του δανεισμού να είναι βραχυχρόνιος, μικρού δηλαδή κινδύνου. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ κατήργησε αυτή την δυνατότητα προς όφελος των τραπεζών γενικά (που εξαφάνισαν έτσι τον ανταγωνισμό τον οποίο δέχονταν) και των χρηματοπιστωτικών κολοσσών ειδικότερα που ανέλαβαν τον δανεισμό των κρατών. Η ασφάλεια που παρέχει ο εσωτερικός δανεισμός φαίνεται πεντακάθαρα στην περίπτωση της Ιαπωνίας που τα επίπεδα ρεκόρ του δημόσιου χρέους της (246,1% για το 2015), ακριβώς επειδή είναι εσωτερικός κι επιδεχόμενος επομένως άπειρων αθόρυβων αναδιαρθρώσεων, δεν έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση το αξιόχρεό της από τους οίκους αξιολόγησης. Ο κίνδυνος που αποτελεί για την διεθνή κερδοσκοπία ο εσωτερικός δανεισμός φάνηκε κι από την τιμωρητική συμπεριφορά που επιδείχθηκε με αφορμή το PSI τον Φεβρουάριο του 2012 όταν για τους ομολογιούχους δεν προβλέφθηκε καμιά πρόνοια. ΔΝΤ και χρηματοπιστωτικοί οίκοι ήθελαν να εξαλείψουν για πάντα αυτή την δυνατότητα. Αντίθετα, μια κυβέρνηση που θέλει να επανασυστήσει την εσωτερική αγορά δανεισμού οφείλει να αποζημιώσει στο ακέραιο τους ομολογιούχους που καταστράφηκαν το 2012, ορίζοντας ενδεχομένως κι ένα πλαφόν, πχ. 100.000 ευρώ, για να αποκλειστούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών θα απαλλάξει την κοινωνία από την αγωνία του παρατεταμένου επιθανάτιου ρόγχου τους. Οι τράπεζες σήμερα, παρά τα 211 δισ. που έχουν πάρει από το 2008 υπό την μορφή ρευστού και εγγυήσεων, είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα όπως δείχνει η σχέση δανείων και καταθέσεων: από μια σχέση θαυμαστής ισορροπίας το 2000 (δάνεια 108,23 δισ. ευρώ προς καταθέσεις 109,23 δισ. ευρώ ή 99%) σε μια ασυμμετρία που προκαλούσε ζάλη το 2009 (300,32 δισ. δάνεια προς 237,53 δισ. καταθέσεις ή 126%) η οποία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο (214 δισ. δάνεια τον Ιανουάριο του 2015 προς 147 δισ. καταθέσεις ή 146%, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται σε 78 δισ. ευρώ) κι η οποία έχει ήδη επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της φυγής των καταθέσεων που προκαλεί η πολιτική ασφυξίας της ΕΚΤ.

Στα είδη διατροφής, με βάση μελέτη τη ΠΑΣΕΓΕΣ (εδώ μπορείτε να την διαβάσετε) που εξετάζει 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2011 (Αύγουστος 2012) παρατηρείται αυτάρκεια (όπως ορίζεται η παραγωγή προς την κατανάλωση, με την κατανάλωση να ορίζεται ως παραγωγή συν εισαγωγές μείον τις εξαγωγές) στο ελπιδοφόρο επίπεδο του 91,5%. Με μια δεύτερη ωστόσο ματιά φαίνεται ότι η υψηλότερη αυτάρκεια παρατηρείται σε μη αναγκαία προϊόντα (ελιές βρώσιμες 996%, σταφίδα 275%, αλιεύματα 221%, πορτοκάλια 191% και ακτινίδια 180%), ενώ η χαμηλότερη στα σχεδόν απαραίτητα (ζάχαρη 14%, κρέας βόειο 29%, φακές 33%, σιτάρι μαλακό 33% και χοιρινό 36%). Η περίπτωση της ζάχαρης ωστόσο είναι χαρακτηριστική για να φανεί η καταστροφή που επήλθε στην αγροτική παραγωγή λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των οδηγιών της ΕΕ που οδήγησαν σε κλείσιμο τα εργοστάσια της ΕΒΖ, προς όφελος των Γερμανών εξαγωγέων κι έτσι η Ελλάδα από καθαρός εξαγωγέας έγινε καθαρός εισαγωγέας. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην κτηνοτροφία. Η δυνατότητα να καλύψει μια χώρα το κενό, στο πλαίσιο μιας στροφής της πολιτικής της, αποδείχθηκε το 2010 όταν η Ρωσία προέβη σε μαζικές αγορές νεαρών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής από τη Δ. Ευρώπη καταφέρνοντας να γίνει αυτάρκης σε 2 χρόνια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τα στερεά καύσιμα η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά με εγκατεστημένη ισχύ 17.500 MW και τη ζήτηση να ανέρχεται στο ανώτατο σημείο της στις 7.000 MW. Όπως συμβαίνει και στην παραγωγή των τροφίμων, έτσι και στην ενέργεια αν δεν υπήρχαν οι οδηγίες της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης, θα μπορούσε να παράγεται πολύ φθηνότερο ρεύμα, σταματώντας για παράδειγμα την σκανδαλώδη χρηματοδότηση των ιδιωτών που ελέγχουν τις ΑΠΕ, επιτρέποντας την επέκταση της ΔΕΗ, κλπ. Σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία κι η επιλογή του Ιράν ως προμηθευτή, στη θέση των αμερικάνικων προτεκτοράτων, μπορεί να εξασφαλίσει πολύ πιο φθηνά καύσιμα.

Τέλος, στα φάρμακα μπορεί σήμερα η εγχώρια παραγωγή (από 27 φαρμακοβιομηχανίες) να καλύπτει το 18% μόνο της ζήτησης με το υπόλοιπο 82% να καλύπτεται από πολυεθνικές, οι ίδιοι ωστόσο οι βιομήχανοι που καταγγέλλουν την σκανδαλώδη πριμοδότηση των πολυεθνικών στα χρόνια του Μνημονίου κι οποίοι εξάγουν σε 80 χώρες, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να καλύψουν με ποιοτικά φάρμακα σε χαμηλό κόστος το 70% της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το 50% της νοσοκομειακής. Αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στη συνταγογράφηση…

Εν κατακλείδι στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα φάρμακα αλλά και γενικότερα, η επαναστατική ρήξη, γιατί καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τα παραπάνω μέτρα, θα απελευθερώσει ασύλληπτες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, που σήμερα ακρωτηριάζονται, επιτρέποντας στην κοινωνία να εισέλθει σε ένα νέο «χρυσό αιώνα»…

από το «Πριν»

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ"...!!

Το εγκώμιο της στρατηγικής Γ.Βαρουφάκη "πλέκει"  ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κβέρνηση, αφού έχουν καταφέρει να φέρουν σε μειονεκτική θέση τους δανειστές, στηριζόμενοι σε δύο άψογες τακτικές κινήσεις:

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλός που δουλεύει καλόπιστα για τη συμφωνία και ο Γ. Βαρουφάκης υποδύεται τον κακό που προετοιμάζει τη ρήξη.

To πλάνο Βαρουφάκη έχει δύο κύρια μέρη: Το πρώτο είναι

του Γιώργου Δελαστίκ

Άντε πάλι τα ίδια ο πρωθυπουργός: «Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία» δήλωσε για μια ακόμη φορά την Τετάρτη, μετά το τέλος της σύσκεψης της ομάδας διαπραγμάτευσης χωρίς τον… επικεφαλής (!) της, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες. «Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αφτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας έξαλλους τους Γερμαναράδες. «Δεν είμαστε Κασσάνδρες. Είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε οργισμένος ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ.

Ο Β. Σόιμπλε πήρε τον Τσίπρα στο ψιλό: «Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια από την Ελλάδα. Επί της ουσίας όμως δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο πέρα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση – γι’ αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από όσα λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, και συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε στο μεγάλο τηλεοπτικό γερμανικό κανάλι ARD. Μόλις επίσης η ελληνική κυβέρνηση έδωσε....
ανεπίσημα την πληροφορία ότι η συμφωνία… «καθαρογράφεται», έσπευσε να τη διαψεύσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνοντας στο αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί […] Δεν βάζουμε προθεσμίες ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα» υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου πήρε τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό για… τρίτη φορά μέσα σε μόλις δέκα μέρες! Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματά του σε σημαντικούς ευρωπαίους ομολόγους του. «Βρείτε λύση τώρα!» ήταν το πνεύμα του Αμερικανού στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα, εννοώντας να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός κι άλλες υποχωρήσεις, πέρα από αυτές που έχει ήδη κάνει.

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και από την πλευρά της ΕΚΤ. Ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου, δεν αύξησε ούτε κατά ένα ευρώ το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), αφήνοντας το πλαφόν στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η ελληνική κυβέρνηση υποκρίθηκε ότι το όριο δεν αυξήθηκε επειδή δεν το ζήτησε η ίδια! «O ELA δεν αυξήθηκε επειδή δεν ζητήσαμε εμείς την αύξησή του» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ναι, αλλά την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ζητήσει αύξηση του ELA για την Ελλάδα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ο Ντράγκι είχε δώσει μόλις το ένα… πέμπτο, εν ολίγοις μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεφτά αυτά της λείπουν προφανώς, χώρια από τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η απόσυρση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις. Το νέο πλήγμα που αναμένεται από την ΕΚΤ θα είναι η μείωση της αξίας των ομολόγων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, πράγμα που ισοδυναμεί με μείωση του πλαφόν παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αν αυτό δεν αυξηθεί, ή με αύξηση ουσιαστικά του επιτοκίου χρηματοδότησης της ρευστότητας, αν αυτό το πλαφόν αυξηθεί, αφού θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να δίνουν περισσότερα ομόλογα για να πάρουν το ίδιο ποσό χρημάτων. Έτσι προωθείται μεθοδικά το σχέδιο του Σόιμπλε για κορύφωση της κρίσης και υπογραφή νέου Μνημονίου από τον Τσίπρα στο τέλος Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει «στεγνώσει» κυριολεκτικά από ρευστότητα, ίσως μη έχοντας καν να πληρώσει τις συντάξεις Ιουλίου που πρέπει να καταβληθούν περί τα τέλη Ιουνίου.

«Κανείς δεν θέλει να αφήσει τους Έλληνες να καταρρεύσουν εντελώς. Ένα κράτος σε αποσύνθεση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μια εικόνα που προκαλεί τρόμο» έγραφε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε. Την ίδια μέρα σε μακροσκελές κύριο άρθρο της με τίτλο «Το Grexit ως εκδοχή» τόνιζε στον υπότιτλο: «Όποιος ανακηρύσσει σε ταμπού μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθιστά τον εαυτό του εκβιάσιμο»! Προσπαθώντας δε να αυξήσει την ψυχολογική πίεση στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, η εφημερίδα της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ γράφει ότι, αν υποχρεωνόταν η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, «η Νομισματική Ένωση συνολικά θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της αποχώρησης ενός πασίγνωστα αναξιόπιστου μέλους»! Δεν πρόκειται δηλαδή να πάθει απολύτως καμιά ζημιά η ευρωζώνη αν εκδιωχθεί η Ελλάδα, ίσα ίσα που θα ενισχυθεί! Τι θα συμβεί σε εμάς σε μια τέτοια περίπτωση πάντα κατά τη Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε; «Μια αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν κραυγή αφύπνισης για τους Έλληνες ότι πρέπει να αλλάξουν βαθιά το οικονομικό και το πολιτικό τους μοντέλο. Θα έπρεπε να σταθούν ενώπιον των δικών τους ευθυνών» γράφει χαιρέκακα η γερμανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια έρχεται στο «ζουμί» της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας την ουσία της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας. «Θα ήταν ένα σήμα προς άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, να μην πέφτουν στην παγίδα αριστερών λαϊκίστικων υποσχέσεων» γράφει η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. Εδώ βρίσκεται η αλήθεια: πώς δηλαδή θα εξουδετερωθεί η αριστερή αντίθεση στην οικοδόμηση του Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας.

από το «Πριν»

του Στάθη Κουβελάκη

Ναι, έρχεται η “Συμφωνία”!
Η Απαραίτητη, η Σωτήρια,
Αυτήν χωρίς την οποία δεν μπορούμε πλέον να διανοηθούμε να ζήσουμε.
Μπροστά στις τηλεοράσεις, στις καφετέριες, στα σουβλατζίδικα και τα φαστ-φουντ,
στις στάσεις λεωφορείων, στα καθίσματα των αυτοκινήτων, στις πλατείες
Ένας λαός περιμένει
την "Συμφωνία".

Η Συμφωνία, κυρίες και κύριοι, θα φέρει Ρευστότητα (όχι κύριε, δεν έχω να σας δώσω ένα ευρώ, φιλόπτωχο ταμείο έχει η Εκκλησία)
Η Συμφωνία θα φέρει επίσης πολλά χαμόγελα.....
Του κυρίου Γιούνκερ, που έχει εξ'άλλου τόσο χιούμορ
Tου κυρίου Ολάντ, που είναι τόσο ευγενικός
Ίσως χαμογελάσει ακόμη και ο κύριος Σόϊμπλε (που ξέρεις, άνθρωπος είναι κι αυτός).
Και φυσικά θα χαμογελάσουν όλοι όσοι κάνουν μούτρα πέντε μήνες τώρα στα τηλεπαράθυρα.

Λίγο το έχετε, να σκάσουν όλα αυτά τα χαμόγελα μετά από τόση μαυρίλα (αμάν πια κι εσείς με τη γκρίνια σας, όχι δεν έχω να σας δώσω ένα ευρώ!)...

Διότι η Συμφωνία, κυρίες και κύριοι, θα μας γλυτώσει από την Καταστροφή. Από το Grexit, από την Δραχμή και γενικώς από τους Σατανάδες.

Ναι! Η Συμφωνία θα μας αναβαπτίσει εκ νέου, θα μας ξανακάνει "κανονικούς Ευρωπαίους", και όχι παρακατιανούς Βαλκάνιους, που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους και να ξεγελούν "δημιουργικά" τους Κουτόφραγκους.

Βέβαια, ίσως η Συμφωνία φέρει και μερικά άλλα πράγματα.
Ας πούμε ένα νέο Μνημόνιο.

Αλλά ποιος λογαριάζει τώρα ένα Μνημόνιο μπροστά σε όλα αυτά τα αγαθά - και πάνω απ' όλα στο Υπέρτατο Όλων, το ΕΥΡΩ!
(πως είπατε; δεν έχετε πλέον ούτε ένα στην τσέπη; μα σας παρακαλώ κύριε μη μας απασχολείτε με τέτοιες λεπτομέρειες, εδώ μιλάμε για σοβαρά θέματα!)
Εξ' άλλου ΓΙ’ ΑΥΤΟ δεν ψηφίσαμε στις 25 Γενάρη; (όχι κύριε, δεν ξέρω τίποτε για το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", πού τις θυμηθήκατε αυτές τις σαχλαμάρες!
Για τραβάτε δρόμο μήπως κονομήσετε κανά ευρώ λέω γω, άϊντε-άϊντε.. )

Γι’ αυτό λοιπόν όλοι αναφωνούμε τώρα με ρυθμό:

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ!
ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ!
Σ-Υ-Μ-Φ-Ω-Ν-Ι-Α!

από το «thepressproject.gr»

Ο ρόλος τους είναι πλέον θεσμικός και όχι κυβερνητικός

του Ξενοφώντα Ερμείδη

Ενώ ο χρόνος κυλά υπέρ των δανειστών και εναντίον της Ελλάδας, η κυβέρνηση ακόμη προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι κυβερνά. Μέσα στην ανακατωσούρα για το ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που οι δανειστές θα κλείσουν όπως συμφέρει τα δικά τους ταμεία και όχι το ελληνικό δημόσιο ταμείο, τέσσερις υπουργοί έχουν χάσει κάθε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Ο ανθυγιεινός Κουρουμπλής

Το σύστημα Υγείας της χώρας είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Παπανδρέου να καταρρέει, ολοκληρωτική κατάρρευση έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά όταν τα νούμερα που έδιναν στην δημοσιότητα οι υπουργοί του ήταν φτιαγμένα μόνο για να καλύπτουν τους ασφαλισμένους και όχι τα εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών. Η πληρωμή των...
αναγκών στην Υγεία ήταν καλυμμένη μόνο από τις δόσεις του μνημονιακού δανείου, που εισέπρατταν ακόμα και με παράδοση εθνικής κυριαρχίας.

Η σημερινή κυβέρνηση θέλοντας να παίξει το σκληρό καρύδι απέναντι στους δανειστές, τουλάχιστον για τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης, άφησε να σαπίζει το σύστημα υγείας της χώρας. Οι προειδοποιήσεις του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού όλης της χώρας δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση άμεσα. Πέρα από αυτό η κίνηση της αρπαγής των ταμειακών αποθεματικών των Νοσοκομείων έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα από ό,τι ήταν.

Έτσι, φτάσαμε στο τραγικό σημείο η ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει τα όπλα της και να παραδίδει το σημαντικότερο κάστρο κοινωνικής ισότητας και ασφάλειας της χώρας στους ευρωπαίους εταίρους. Την ώρα που συζητά για το γελοίο εισπρακτικό ΦΠΑ με τους δανειστές, παρακαλά την Κομισιόν να εγκρίνει 1,8 δις για τον κρατικό προϋπολογισμό που αφορά στην Υγεία. Ένα τεράστιο νούμερο για τα πραγματικά δεδομένα της χώρας, που θα καλύψει μόνο 12,000 θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού από τις 22,000 θέσεις που είναι απαραίτητες για να μην κινδυνεύει η ζωή του κάθε Έλληνα. Τα νούμερα των θέσεων ανέβηκαν διότι τώρα πρέπει να καλυφθούν και τα 2,5 εκατ. ανασφάλιστων από τους δημόσιους φορείς Υγείας που επί προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν στο έλεος της μοίρας τους.

Όμως το 1,8 δις που παρακαλά η ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει η Κομισιόν για να μην έχουμε ανθρωπιστική κρίση, όπως αναφέρει ο υπουργός Κουρουμπλής, είναι ποσό που δεν καλύπτει το 1,1 δις που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία στους ξένους φαρμακοβιομήχανους. Το ποσό είναι μικρότερο από αυτό που χρωστούσε ο ΕΟΠΥΥ το καλοκαίρι του 2012. Τότε το χρέος ήταν μικρότερο αλλά αυτή την φορά οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες με έδρα την Ευρώπη είναι σε στενή επαφή με την Κομισιόν για να μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα τους και να συνεχίσουν την τροφοδότηση της Ελλάδας με τα απαραίτητα για την υγεία των Ελλήνων. Το παιχνίδι παίζεται στις εισπράξεις και όχι στο δικαίωμα ζωής του ελληνικού λαού. Με απλά λόγια η γραμμή της Ε.Ε και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι: Έχεις λεφτά έζησες, δεν έχεις, πέθανες.

Ο απασφαλισμένος Στρατούλης

Το ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχουν καταρρεύσει εδώ και τρία χρόνια. Ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και οι προ μνημονίου) καταχράστηκαν μέσω ομολόγων τα προπληρωμένα χρήματα των Ελλήνων για την ασφάλεια και την σύνταξή τους και βέβαια εξαιτίας του παγώματος της αγοράς που έφερε την ανεργία στο 30% και το ελεύθερο επάγγελμα στην πλήρη καταστολή.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι τίποτε δεν πρόκειται να αναπτυχθεί από πραγματική εγχώρια οικονομία, όσα πακέτα ανάπτυξης και να έρθουν αφού θα είναι προχρεωμένα από τους δανειστές, ο κύριος Στρατούλης ανακοίνωσε το "Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης".

Εφτά είναι κατά τον υπουργό οι σίγουρες πηγές για να καλύψει την ασφάλεια (περίθαλψη υγείας και σύνταξη) των πολιτών της χώρας ακόμη κι αν αυτοί ως εργαζόμενοι δίνουν τον οβολό τους στα ασφαλιστικά ταμεία: Είσπραξη από μελλοντικά πρόστιμα!

Από τις εφτά πηγές οι έξι αφορούν σε μέρος των προστίμων που θα εισπράξει η κυβέρνηση (και οι επόμενες) από εργολάβους που θα δίνουν κοινωνική ρήτρα όταν θα πάρουν δημόσια έργα (αν γίνουν δημόσια έργα), από πρόστιμα της τροχαίας (αν κινούνται αυτοκίνητα), από πρόστιμα για φοροδιαφυγή επιχειρήσεων (αν υπάρχουν επιχειρήσεις), από πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία (αν υπάρχει και αυτή), από πρόστιμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (θα ανέβουν οι λογαριασμοί ρεύματος), από πρόστιμα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μέσω ΕΣΡ και ΕΕΤΤ (προσέξτε τι λέτε γιατί θα το πληρώσετε).

Το ασύλληπτο όμως για κάθε λογικό μυαλό είναι η 7η πηγή εσόδων του κ. Στρατούλη για την Κοινωνική Ασφάλεια των Ελλήνων: Ποσοστά από τις ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ εξορύξεις πετρελαίου! Πραγματικά ο κ. Στρατούλης είτε νομίζει ότι ζει στα Αραβικά Εμιράτα, είτε έχει βάλει ήδη ταφόπλακα στους ασφαλισμένους εφόσον βάση των επιστημόνων αν βρεθούν πετρέλαια στην Ελλάδα, η εξόρυξη θα αρχίσει να φέρνει κέρδη στην χώρα σε 20 χρόνια (αν υπάρχει χώρα).

Ενδεικτικό είναι ότι στην λίστα απουσιάζει η προεκλογική υπόσχεση ότι τουλάχιστον ένα μέρος της πουλημένης περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα πηγαίνει στην Κοινωνική Ασφάλιση των Ελλήνων. Φαίνεται ότι οι δανειστές έβαλαν δικλείδες ασφαλείας σε αυτά που πουλούν οι ίδιοι και εισπράττουν οι ίδιοι για τα δανεικά που οι ίδιοι επέβαλλαν στην Ελλάδα.

Ο πολυλογάς Λαφαζάνης

Πρόκειται για τον υπουργό που μόνο μιλάει, απειλεί ακόμα και τους συγκυβερνητικούς χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε εδώ και 3 μήνες ως υπουργός του σημαντικότερου Υπουργείου για την ανάπτυξη της χώρας.

Κλείνει συμφωνίες από μόνος του χωρίς να έχει μπει ούτε μία υπογραφή που να φέρει κέρδη στην Ελλάδα και όχι κέρδη στους ξένους επενδυτές. Υποστηρίζει το κράτος εν κράτη ΔΕΗ που έχει κάνει αφαίμαξη στα νοικοκυριά ειδικά μετά την τελευταία αύξηση του 6% στα τιμολόγια χωρίς να μπορεί να επέμβει διότι η ΔΕΗ είναι κράτος εν κράτη και εξαρτημένη απόλυτα από τους Κοινοτικούς Νόμους Ενέργειας.

Πριν δύο ημέρες συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν για διμερή σχέση με την Ελλάδα. Ο κ. Λαφαζάνης θα κάνει από μόνος του άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν για να φέρει πετρέλαιο στην χώρα. Θα κάνει δηλαδή μονομερή ενέργεια ενάντια στην απόφαση της Ε.Ε για κυρώσεις εναντίον της χώρας της Μέσης Ανατολής. Ο κύριος Λαφαζάνης μάλλον ξεχνά ότι δεν μπορεί να άρει κύρωση που έχει αποφασιστεί πλειοψηφικά από το Ευρωκοινοβούλιο για χώρα που είναι υπό στενή πίεση και από το ΝΑΤΟ.

Το τελειωτικό χτύπημα του υπουργού που μόνο μιλά και δεν πράττει (διότι δεν έχει την άδεια της Ε.Ε) είναι η πρόταση που έκανε στον πρεσβευτή της Βραζιλίας. Να εισάγει ακατέργαστη ζάχαρη από την Βραζιλία και να την επεξεργάζεται η Ελλάδα στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης! Επειδή δεν μπορεί να αθετήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και να παράγει όσο ζάχαρη θέλει στον Μακεδονικό κάμπο, θεωρεί ότι συμφέρει τις βραζιλιάνικες εταιρείες να μισθώνουν καράβια, να διασχίζουν όλο τον Ατλαντικό Ωκεανό, να περνάνε από τον ιδιωτικό λιμένα Θεσσαλονίκης και Πειραιά πληρώνοντας τον εκτελωνισμό για να δουλεύει η ΕΛΖ! Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι το μεροκάματο που θα παίρνουν οι εργάτες της ΕΛΖ διότι για την Βραζιλία είναι πιο κοντά να μεταφέρει για επεξεργασία την ζάχαρη στην Κίνα με βιομηχανικό μισθό 10 δολαρίων.

Πέρα όμως από τις αστειότητες, ο "αριστερός της αριστερής κυβέρνησης" έχει αφήσει δύο μεγάλα θέματα που συγκρούονται με την "ιδεολογία" του κόμματός του, του ιδίου και των συμφερόντων της Ελλάδας.

Το πρώτο είναι οι Σκουριές για το οποίο τηρεί σιγή ιχθύος και δεν δείχνει καμία απολύτως μαχητικότητα γιατί εδώ παίζονται ισχυρά συμφέροντα που έχουν μπει στην χώρα.

Το δεύτερο είναι οι 31 αιολικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν σε όλους τους νομούς της Κρήτης για το επενδυτικό πρόγραμμα των μνημονιακών κυβερνήσεων "Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας". Πρόκειται για την ολοκληρωτική καταστροφή της φύσης της Κρήτης, της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, ένα Αποπηγάδι σε τεράστιες διαστάσεις.

Η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακής στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου απέναντι από το Σούνιο θα φαντάζει τελεία μπροστά σε αυτό που θα δουν οι Κρητικοί στα βουνά τους και σύντομα στις πηγές νερού (μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα), αφού ο σταθμός της Τέρνα στον Άγιο Γεώργιο είναι ισχύος 73,2MW, ενώ για το επενδυτικό πακέτο της Κρήτης μιλάμε για 830 MW και με πιθανούς επενδυτές τους ήδη ενδιαφερόμενους από την εποχή του πρωθυπουργού Πικραμένου, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζο. Πίσω πάντα από αυτές τις "ελληνικές επενδύσεις" κρύβονται παγκόσμιοι κολοσσοί στην αγορά ενέργειας.

Ο γλεντζές Κοτζιάς

Ο υπουργός φάντασμα. Ο ελληνικός λαός τον βλέπει μόνο σε τηλεοπτικά παράθυρα να αναλύει την θεωρία του για "την σημαντικότητα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και πώς αυτή θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές" ή όπου υπάρχει χαρά και πανηγύρι.

Μετά την προκλητική εμφάνισή του στην Αττάλεια της Τουρκίας όπου χόρευε ενώ οι Τούρκοι είχαν στήσει συνέδριο "τουρκικής" μειονότητας στην Κομοτηνή, τον ξαναβλέπουμε πάλι σε πανηγύρι που θα γίνει στο Μαρβούργο της Έσσης με διοργανωτή την "αριστερά" της Γερμανίας για να υποστηρίξουν το συντροφικό τους κόμμα Σύριζα. Παράλληλα θα γίνει και συναυλία με τραγούδια του Θεοδωράκη. Ο κ. Κοτζιάς πραγματικά γλεντά την υπουργοποίησή του κάνοντας διεθνή καριέρα όχι όμως ως υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει βάλει τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείο Εξωτερικών, κ. Κούτρα, να κάνει απλά λακωνικές δηλώσεις για ζητήματα που προκαλούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας συγχρονισμένα και μεθοδευμένα με ύποπτους δυτικούς ενορχηστρωτές.

Το πρώτο ήταν το συνέδριο του τουρκικού κόμματος στην Κομοτηνή με χρηματοδότηση της Ε.Ε, όπου δεν έκανε ούτε μία δήλωση.
Το δεύτερο η προκλητική στάση της Αλβανίας που αμφισβητεί μέρος του Ιονίου και μέρος της Ηπείρου με αφορμή την έρευνα υδρογονανθράκων.
Το τρίτο είναι η εμφάνιση του UCK στα Σκόπια που "τυχαία" η δράση του βρίσκει ως αιτία τη μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του ονόματος "Μακεδονία" για το οποίο η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο.

Άγνωστο σε ποιο γλέντι εκτός συνόρων θα εμφανιστεί ο υπουργός Εξωτερικών αλλά ελπίζουμε όταν πάρει σοβαρά την θέση που έλαβε τιμητικά από τον ελληνικό λαό, να υπάρχουν τα σύνορα της χώρας τουλάχιστον εκεί που τα βρήκε όταν παρέλαβε τον θώκο του.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/05/blog-post_200.html

του Παναγιώτη Μαυροειδή

Ο μαύρος καπνός δε βγήκε ακόμη από το κτίριο των συνε-δριάσεων του Brusselsgroup.
Ορισμένοι όμως βιάζονται απίστευτα. Και καρφώνονται όσο δεν πάει…

Είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο MEGA του:
«Το ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει στην Βουλή την όποια συμφωνία έρθει».
«Οποιαδήποτε και αν είναι;», τον ξαναρώτησαν
«Ναι. την όποια συμφωνία και αν έρθει», απάντησε σαν έτοιμος από καιρό.
Τέτοια σιγουριά και τέτοια προθυμία;

Δεν είναι όμως ο μοναδικός που βιάζεται.
Ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ σε συνέντευξη στο pressproject, σε ερώτηση για το αν μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της....
συμφωνίας στη Βουλή, απάντησε κατηγορηματικά:
«Προφανέστατα!»
Προκαταβολική δέσμευση όποια και αν είναι η συμφωνία επομένως!

Σαφέστατη απειλή προς τις αριστερές διαφοροποιήσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή που δεν κρατιέται να αδειάζει τους συντρόφους του προκαταβολικά, δεν έκρινε σκόπιμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προκλητική παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιουνκέρ ο οποίος δήλωσε πριν λίγες μέρες:
«Τώρα στην Ελλάδα έχουμε έναν άλλον πρωθυπουργό.
Ναι, τον εμπιστεύομαι. Αν προέκυπτε η αίσθηση μεταξύ των άλλων ηγετών ότι δεν μπορεί κάποιος να τον εμπιστευτεί, αυτό θα ήταν μειονέκτημα κι έτσι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει αποδείξεις ότι είναι έμπιστος.
Σας έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι τα λόγια του έχουν γίνει πράξεις;
Χμμμ… Του μιλάω μεν, αλλά το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων»

Το στέλεχος λοιπόν του …ανώμαλου κατά Γιουνκέρ κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, λόγω κάποιων αριστερών φωνών του, δεν έθεσε εδώ θέμα ούτε λαϊκής κυριαρχίας, ούτε πολιτικού πολιτισμού, ούτε έστω ευρωπαϊκού τακτ που θα του πήγαινε περισσότερο.

Θα πει κανείς; Προηγείται η επίτευξη συμφωνίας.
Ποιας όμως συμφωνίας;

Αυτή στην οποία τους οδηγούν οι «εταίροι» τους σέρνοντας και την ετοιμάζουν οι ίδιοι εν μέσω διαρροών, μυστικής διπλωματίας, τραγικών αυταπατών αλλά και ανοιχτής εξαπάτησης του κόσμου.

Θα δούμε σύντομα πως και πότε θα ισορροπήσουν οι «διαπραγματεύσεις».

«Κόκκινες γραμμές», δυστυχώς για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη πιο τραγικά για την αριστερή του (επίσης κυβερνώσα) πτέρυγα δεν υπάρχουν. Ή, υπάρχουν στον ίδιο ακριβώς βαθμό που υπήρχαν και για τον Κουβέλη που ήταν ο πατέρας και αυτού του όρου, όπως και των περίφημων «ισοδύναμων μέτρων».

Μια μόνη επισήμανση για το θέμα του ΦΠΑ αρκεί για να καταδειχτεί η κατεύθυνση στην οποία αναζητούνται οι συμφωνίες παρά τις διαφωνίες.

Ο Γιουνκέρ το έθεσε με νούμερα:
«Η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ, πρέπει να αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δις».

«Όχι, συζητάμε για πρόσθετα έσοδα κάτι λιγότερο από το 1 δις», ανταπάντησαν «κύκλοι της κυβέρνησης».

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα;

Στην ουσία πρόκειται για κάτι παραπάνω από ισοδύναμα μέτρα σε ότι αφορά την όποια μείωση στον ΕΝΦΙΑ ή/και σε άλλες «ελαφρύνσεις», για να διατηρηθούν τα αιματηρά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση λέει πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί φέτος, αλλά θα υπάρχει κάποια ελάφρυνση λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Δεξιά και αριστερά γίνεται λόγος για μια μείωση εισπράξεων της τάξης των 400 εκ, δηλαδή από 2,6 δις που εισπράχθηκαν το 2014, να πάμε στα 2,2-2,3 δις.

Ακόμη και με βάση την προσέγγιση της κυβέρνησης για την αύξηση εσόδων από τον πλέον αντιλαϊκό ταξικό φόρο που είναι ο ΦΠΑ, θα είχαμε μια παράλληλη είσπραξη σχεδόν μισού ΕΝΦΙΑ επιπλέον, που θα αναπλήρωνε και με το παραπάνω την όποια μείωση εσόδων!

Η διαφορά είναι ότι αυτή η φορολογική επιβάρυνση δε θα φανεί σε ένα συγκεκριμένο ειδοποιητήριο που είναι συγκεκριμένο και τρομακτικό, αλλά θα διασπαρθεί στην καθημερινή φορολόγηση επί της βασικής κατανάλωσης και ο «λαουτζίκος» δε θα πάρει χαμπάρι.

Αυτό έχει τόση σχέση με την αριστερή πολιτική, όσο και «ο φάντης με το ρετσινόλαδο», για να χρησιμοποιήσουμε μια ξεχασμένη φράση.

Αν συμφωνήσουμε πως και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως και τόσα άλλα υπεσχημένα, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «ένα σχήμα λόγου», όπως θα έλεγε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αν όμως η ανατροπή των μνημονιακών αντεργατικών πολιτικών είναι το ζητούμενο, η πάλη ενάντια στην υπογραφή νέας συμφωνίας και μνημονίου, με ρήξη τόσο με την ευρωζώνη όσο και με την «διαπραγμάτευση» υποταγής της κυβέρνησης, είναι μονόδρομος.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθεί άλλο δίλημμα: «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ με ανοχή από Σαμαρά για υλοποίηση νέου μνημονίου ή ενωμένος και πειθαρχημένος ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει αυτοδύναμα το νέο μνημόνιος». Αυτό θα αποτελούσε ταφόπλακα τόσο για τα άμεσα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, όσο και για κάθε έννοια αριστερής πολιτικής. Μια τέτοια προοπτική πρέπει να ηττηθεί και εδώ αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες όλες οι ζωντανές αριστερές μαχόμενες δυνάμεις.

από το «pandiera.gr»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget