1/4/2015 - 1/5/2015

του Θόδωρου Κατσανέβα

Έχει ειπωθεί από τον Ντισραέλι ότι «υπάρχουν ψεύτες, μεγάλοι ψεύτες και στατιστικές». Οι σύγχρονοι δημοσκόποι στην προσπάθειά τους να βγάλουν το ψωμί τους, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση το παραπάνω αξίωμα. Έτσι, τελευταία μας βομβαρδίζουν με δημοσκοπήσεις που δήθεν συμπεραίνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται με την παραμονή μας στην κόλαση της ευρωζώνης. Στη ναυαρχίδα του κατεστημένου, στο Βήμα της Κυριακής 26/4/15, δημοσιεύτηκε τελευταία παρόμοια δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ Research όπου μεταξύ άλλων ευρημάτων, υποτίθεται ότι το 72,9% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ! Πρόκειται προφανώς για χοντρό ψέμα αφού η «καλή» εφημερίδα, εκτός των άλλων, δε μας λέει επακριβώς πως τέθηκε το σχετικό ερώτημα. Αν το ερώτημα όπως γράφηκε ήταν, «θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ;», τότε ακόμα και εγώ θα απαντούσα ναι και η θετική μου απάντηση θα καταγραφόταν υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη!

Είναι λυσσαλέα η προσπάθεια του εξωνημένου και υποταγμένου στο Βερολίνο...
εγχώριου κατεστημένου να πείσει πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Ακόμα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε σχετική δημοσκόπηση του που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΙ από τον καθηγητή Μαραντζίδη και τη Σία Κοσιώνη, υπήρξε ανάλογο συμπέρασμα με αυτό του Βήματος. Τουλάχιστον εκεί αναφέρθηκαν στο σχετικό ερώτημα που δεν ήταν άλλο από το παραπλανητικό «φοβάστε ότι θα υπάρξει έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη;». Είναι φυσικό οι περισσότεροι να απαντούν αυθόρμητα ναι, θεωρώντας ότι η πραγματική ερώτηση δεν είναι ο φόβος για τη μετάβαση στη δραχμή, αλλά ότι θεωρούν πως υπάρχει μια τέτοια προοπτική. Στην παρουσίαση στον ΣΚΑΙ που παρακολούθησα τυχαία, αφού συνειδητά αποφεύγω την τηλεοπτική δηλητηρίαση, τόσο η κα Κοσιώνη όσο και ο κ. Μαραντζίδης συμπέραναν ότι ο φόβος για την έξοδο από το ευρώ είναι μεγάλος και διαρκώς διευρύνεται. Δεν είπαν δηλ. ότι η πλειοψηφία φοβάται τη δραχμή αλλά ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες «φοβούνται» ή ότι θεωρούν την έξοδο από το ευρώ πολύ πιθανή. Αλλά η εντύπωση που έμεινε να αιωρείται είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία φοβάται τη δραχμή!

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όταν πριν από ενάμισι περίπου χρόνο η εταιρεία Public Issue σε δημοσκόπηση της για τον ΣΚΑΙ έδωσε αποτελέσματα ισοψηφίας περίπου των ερωτηθέντων ανάμεσα στους υποστηρικτές του ευρώ και της δραχμής, τότε αμέσως απολύθηκε, προς γνώση και συμμόρφωση όλων των δημοσκόπων που καταλήγουν σε συμπεράσματα που ενοχλούν το κατεστημένο.

Οι ψευτοδημοσκόποι, αυτοί που έδωσαν στον Σταύρο Θεοδωράκη ποσοστά της τάξης του 15% την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το Μπομπολικό Ποτάμι του, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κατά πως συμφέρει στο κατεστημένο. Δεν τολμούν να θέσουν ευθέως ένα ερώτημα του τύπου «σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ψηφίζατε υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ ή για τη μετάβασή μας στη δραχμή;». Πρόσφατες μυστικές δημοσκοπήσεις διεθνών εταιρειών όπως της Gallop, δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται το ευρώ και θα προτιμούσαν την επιστροφή στη δραχμή, όπως είναι λογικό ύστερα από 6-7 συνεχόμενα χρόνια ατέλειωτου πόνου, φτώχειας, ανεργίας και υποτέλειας.

Βέβαια ο μέσος πολίτης είναι ευεπίφορος στο βομβαρδισμό ανεξέλεγκτων ψεμάτων και παράλογου φόβου από στημένες πληροφορίες σύμφωνα με το Γκεμπελικό δόγμα «πες ψέματα όλο και κάτι θα μείνει». Αν πχ κάποιοι συστηματικά βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με την εξωφρενικά ψεύτικη και παράλογη πληροφορία ότι, τα ελληνικά φασόλια περιέχουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες (!), είναι φυσικό οι καταναλωτές να φοβούνται να τα αγοράσουν. Κάτι ανάλογο, γίνεται και με τον ανελέητο βομβαρδισμό της κοινής γνώμης ενάντια στο εθνικό μας νόμισμα.

Παρ’ όλα αυτά, αν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα με άμεσο ή έμμεσο ερώτημα για την επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα, υπήρχε ίση μεταχείριση των δύο απόψεων από τα κεντρικά ΜΜΕ, είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 60-80% των πολιτών, θα συμφωνούσε με τις απόψεις μας. Κι’ αυτό γιατί θα απαντούσαμε σε όλες τις εξωφρενικά παράλογες και φοβιστικές αιτιάσεις ενάντια στη δραχμή με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα. Θα υπενθυμίζαμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε τώρα μέσα στην κόλαση του ευρώ. α αποδεικνύαμε ότι, το σκληρό ευρώ και η πολιτική της ακραίας λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο με σκοπό την κατάκτηση της Ευρώπης, εξηγεί γιατί η ευρωζώνη και ειδικότερα οι χώρες του νότου παραπαίουν ή βουλιάζουν, την ίδια ώρα που οι περισσότερες χώρες διεθνώς, αναπτύσσονται ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά. Και θα καταστούσαμε σαφές ότι, η παραμονή μας στην ευρωζώνη, σημαίνει συνέχιση της παραμονής μας στην κόλαση του Μνημονίου. Γιατί το ευρώ και το Μνημόνιο είναι αυτοκόλλητοι Σιαμαίοι αδερφοί.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η άποψη της μετάβασης στο εθνικό μας νόμισμα δεν έχει σχεδόν καμιά υποστηρικτική φωνή ακόμα και στα περιφερειακά ΜΜΕ. Ο μονομερής βομβαρδισμός της κοινής γνώμης ενάντια στη δήθεν καταστροφή που θα επιφέρει η έξοδος από το ευρώ, γίνεται σε βαθμό υστερίας και χωρίς αντίλογο. Οι υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν αναγκαστικά, αναμένοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Όπως έχουμε δηλώσει και προεκλογικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανατρέψει το μνημόνιο μέσα στο ευρώ, κάτι που για εμάς είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, θα τον στηρίζουμε. Αν κάνει το αντίθετο, αν ο επιλεγόμενος έντιμος συμβιβασμός σημαίνει υποχώρηση από κόκκινες γραμμές όπως η μείωση των μισθών, των συντάξεων, πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, εκποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας όπως πχ. η ΔΕΗ κλπ, τότε θα πρόκειται για «κολοτούμπα» που πολύ δύσκολα θα γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό και από εμάς.

Πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε δημόσια ότι, ο Αλέξης Τσίπρας με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει κάτι τέτοιο. Και τότε θα έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις επιλογές του μέλλοντός του, με την προϋπόθεση, το τονίζουμε και πάλι, ότι θα έχει επαρκή και ισότιμη πληροφόρηση και για τις δυο απόψεις.

από το «iskra.gr»

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

«Καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές και όχι τακτικιστικές, και η λογική μας υγιής. Καθήκον τους είναι να εγκαταλείψουν μια στρατηγική που έχει αποτύχει». Είναι η κατακλείδα άρθρου του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στο Project Syndicate, με τίτλο


«Ένα New Deal για την Ελλάδα». Σ’ αυτή τη φράση περικλείεται το βασικό λάθος της κυβερνητικής τακτικής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Την αντιμετωπίζει ως υπόθεση πειθούς. Λες και οι δανειστές είναι παραπλανημένα πλάσματα, που με τα κατάλληλα πειστικά επιχειρήματα θα επανέλθουν στον ορθό δρόμο. Εδώ μπερδεύεται η επικοινωνία και η δημόσια ρητορική με τον «πόλεμο» συμφερόντων και πολιτικής ισχύος.

Ακόμη κι αν αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι ο «έντιμος συμβιβασμός» -η «εντιμότητα» του οποίου θα προκύψει μόνο αν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι ισάξιες-, η επίτευξή του είναι αδύνατη χωρίς εκβιασμούς, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς υπενθύμιση των εναλλακτικών λύσεων, της όποιας ισχύος διαθέτεις, χωρίς προβολή τού τι ζημιά μπορείς να προκαλέσεις στον αντίπαλο, χωρίς αξιοποίηση....
κάθε ρήγματος στο στρατόπεδό του. Μπορεί οι λέξεις «αντίπαλος», «πόλεμος» και «στρατόπεδο» να φαίνονται αταίριαστες μεταξύ εταίρων, αλλά οι πλευρές μιας διαπραγμάτευσης είναι εξ ορισμού αντίπαλες μέχρι να συμφωνήσουν. Όσο για τον «πόλεμο», ποιος άλλος χαρακτηρισμός ταιριάζει στον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που ασκούν οι δανειστές στην κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες;

Ποιος απομονώθηκε;

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ περιέγραψε χωρίς διπλωματικό σαβουάρ βιβρ το αποτέλεσμα αυτού του τρίμηνου «πολέμου»: «Δεν είναι η Γερμανία απομονωμένη στην Ευρωζώνη, είναι η Ελλάδα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σήμερα «υπάρχουν πιο σοβαρές συζητήσεις για μια έξοδό της από το ευρώ». Ο Βέμπερ συμπυκνώνει μεσαρκασμό τον απολογισμό της «επιχείρησης πειθούς». Ο προεκλογικά διακηρυγμένος στόχος απομόνωσης της γερμανικής ηγεσίας ως βασικού εκφραστή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας έχει προφανέστατα αποτύχει. Σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως στην εκστρατεία εκβιασμού της κυβέρνησης είναι πολλοί από τους εικαζόμενους συμμάχους. Με πρώτους το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Κλιμακώνουν το χρηματοδοτικό bulling εις βάρος της κυβέρνησης οι δανειστές - ΕΚΤ και ΔΝΤ κρατούν τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης και απαιτούν «συμμόρφωση»

Το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόσθεσε πολλά στις γνώσεις μας για τις προθέσεις και την τακτική των δανειστών και κατέδειξε ότι η τακτική της «πειθούς» εξάντλησε τα όριά της. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτός του ότι επιβάρυναν το κλίμα που είχαν «ελαφρύνει» οι συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, πέταξαν και πάλι την μπάλα στην εξέδρα του Brussels Group και του… Atnens Group, ήτοι των εις Χίλτον καταλυόντων τεχνικών κλιμακίων. Εν ολίγοις, υποβαθμίζουν την πολιτική διαπραγμάτευση και αναβαθμίζουν την «τεχνική» διαπραγμάτευση, που αποδεικνύεται πιο πολιτική από την άλλη. Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως, «ανασταίνουν» την τρόικα και δίνουν την πρωτοκαθεδρία στους κατ’ εξοχήν διαπραγματευτές που έχει απέναντί της η κυβέρνηση: την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης περιορίζονται σε λεκτικούς «προπηλακισμούς» εις βάρος του υπουργού Οικονομικών (σε μια μάλλον προφανή προσπάθεια να προκαλέσουν ακόμη και κυβερνητική κρίση), σε δηλώσεις περί «αργής προόδου με ευθύνη της Ελλάδας» και σε tweets απαξίωσης των ελληνικών θέσεων. Οι αληθινοί διαπραγματευτές παίρνουν τη σκυτάλη των πιέσεων.

Το παιγνίδι της ρευστότητας

Η ΕΚΤ έδωσε απάντηση στην έκκληση Μέρκελ «να γίνουν τα πάντα για να μη μείνει η Ελλάδα από ρευστό». «Θα παρέχεται έκτακτη ρευστότητα (σ.σ. ELA), όσο οι τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκή ασφάλεια», δήλωσε ο Ντράγκι. Ταυτόχρονα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης της δανειακής δόσης, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχουμε συμφωνήσει σε πλήρες πακέτο εντός τεσσάρων μηνών», είπε, παραπέμποντας έμμεσα στο μακρύ χρονοδιάγραμμα Σόιμπλε για χρηματοδοτικό βασανιστήριο ακόμη και μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Ο Ντράγκι έθεσε και τις τρεις προϋποθέσεις για συμφωνία: Χρειάζεται «διαδικασία» (δηλαδή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς της πρώην τρόικας), σύγκλιση στο δημοσιονομικό (ήτοι, πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί «ευελιξία» στην περιοχή του 1,2%-1,5%) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (δηλαδή, ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, περαιτέρω απελευθερώσεις στις αγορές, που είναι τα πεδία στα οποία οι δανειστές θέλουν να υποχωρήσει η κυβέρνηση από τις κόκκινες γραμμές της). Το μίγμα που περιγράφει ο Ντράγκι, ο οποίος ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι του χρήματος, είναι μια δόση λιτότητας και νεοφιλελεύθερης πνοής στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Ο βασικός διαπραγματευτής

Ο δεύτερος «κακός μπάτσος» της διαπραγμάτευσης είναι το ΔΝΤ- παραδόξως, κι από αυτό υπήρχαν προσδοκίες «φιλικής» στάσης. Παρ’ ότι η δανειακή συμφωνία που το συνδέει με την Ελλάδα είναι αυτοτελής και δεν έχει σχέση με την παράταση της κύριας δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις 20/2, παρότι η εκταμίευση των δικών του δόσεων ουδόλως εξαρτάται από απόφαση του Eurogroup, είναι αυτό που μπαίνει μπροστά και ζητά, στο πλαίσιο του Brussels Group, από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις «κόκκινες γραμμές». Με εξαίρεση το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ουσιαστικά απαιτεί συμμόρφωση στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα του μνημονίου. Εξ ου και η ένταση με την οποία θέτει ιδιαίτερα το ασφαλιστικό και την περικοπή συντάξεων. Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: «Τι σε κόφτει εσένα, κυρία Λαγκάρντ, το με ποιους όρους οι Ευρωπαίοι δανειστές θα δώσουν τη δόση των 7,2 δισ. που τους αναλογεί, αφού εσύ δεν προτίθεσαι να βάλεις το χέρι στην τσέπη, όπως δεν έχεις κάνει εδώ κι ένα χρόνο;» Η απάντηση είναι ότι, όπως ο Ντράγκι κρατάει το κλειδί της ρευστότητας, έτσι και η Λαγκάρντ κρατάει το κλειδί της βιωσιμότητας του χρέους και, εμμέσως, της μεγάλης διαπραγμάτευσης που θα γίνει τον Ιούνιο, εφόσον τελεσφορήσει η ενδιάμεση συμφωνία. Όπως σωστά επισημαίνει η Wall Street Journal υπενθυμίζοντας την προϊστορία της ελληνικής «διάσωσης», «η πιο λάθος εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι η συμφωνία κρινόταν στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες…

Το Βερολίνο κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αυτό εκπόνησε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, το ίδιο θα επιδιώξει και τώρα». Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον, διότι ήταν η ίδια η γερμανική ηγεσία που απαίτησε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέτοντας τον όρο «no IMF, no deal», και δεύτερον διότι, ως εγγυητής της διεθνούς τοκογλυφίας και δεσμευμένο από τους κανόνες του, αυτό πρέπει να διαμορφώσει το πλαίσιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εντός του οποίου θα γίνει η επόμενη αναδιάρθρωσή του, ήπια ή αυθεντική. Και, με πολλούς τρόπους, θα καθορίσει και το μεταρρυθμιστικό αντάλλαγμα αυτής της αναδιάρθρωσης.

Μέχρι 30ης Ιουνίου;

Αυτά τα δεδομένα πλαισιώνουν ένα ακόμη αγχωτικό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός της το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup να έχει σχεδόν αποκλειστεί από τους δανειστές, παρότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αισιόδοξη για συμφωνία σύντομα. Επόμενος σταθμός η συνεδρίαση του Eurogroup της 11ηςΜαΐου, μια μέρα πριν χρειαστεί να καταβληθεί στο ΔΝΤ σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Τρίτος σταθμός η συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου, μια ανάσα από το τέλος του κατά Σόιμπλε χρονοδιαγράμματος, την 30ητου Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η τετράμηνη παράταση.

Η τακτική των δανειστών σέρνει τα πράγματα προς αυτό το έσχατο σενάριο, που θα γεφυρώσει την ενδιάμεση με τη μεγάλη διαπραγμάτευση, αλλά με κάκιστους όρους για την ελληνική πλευρά. Αν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τότε χωρίς να υποκύψει στο δέλεαρ μιας αθέτησης πληρωμών προς το ΔΝΤ- και είναι πραγματικό δέλεαρ αυτό-, είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα ενεργοποιήσουν το αρχικό εναλλακτικό τους σχέδιο. Μαζί με κάποιες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους (επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων), θα επιδιώξουν να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο δανεισμού, που θα ανακυκλώνει κυρίως τα μη εκταμιευθέντα, ύψους 25 δισ. και άνω. Το αντάλλαγμα που θα απαιτήσουν; Ένα ακόμη μνημόνιο, όπως κι αν δεχθούν να το ονομάσουν.

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης των δανειστών. Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα χρειαστεί προφανώς επαναχάραξη, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία της για συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής ο κυβερνητικός οδικός χάρτης δεν έχει προβλέψει παρά μόνο συμβολικούς «αιφνιδιασμούς», όπως, για παράδειγμα το ταξίδι στη Μόσχα, τα αποτελέσματα του οποίου σπεύδει να εξουδετερώσει η Κομισιόν με μια διόλου τυχαία «αντιμονοπωλιακή» επίθεση στη Gazprom. Καιρός να δοκιμαστεί κι ένας πιο χειροπιαστός αιφνιδιασμός.

από το «Δρόμος της Αριστεράς» μέσω του «iskra.gr»

του Χρήστου Γιαννίμπα

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς της συμφοράς, και τους ειδικούς των ΜΜΕ, θα περάσει από την Ελλάδα τον Απρίλιο ή το Μάιο. Αν όχι τον Μάιο, σίγουρα τον Ιούνιο. Η ουρά του, που είναι από δραχμοκυάνιο, θα προκαλέσει το θάνατο των Ελλήνων, εντός κι εκτός Ελλάδος, και μόνον αυτών. Οι τουρίστες δεν κινδυνεύουν.

Ο «κομήτης» του Grexit είναι ήδη πιο διάσημος από τον κομήτη του Halley, με τον οποίο έχει πολλές ομοιότητες όσον αφορά τις ανθρώπινες συμπεριφορές που αμφότεροι προκάλεσαν. Τους χωρίζουν 105 χρόνια αλλά είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι ο Grexit θα περάσει πολύ μακριά από την Ελλάδα. Από πού ασκώ αυτήν την βεβαιότητα; Από τον Albert Einstein.

Τότε, το 1910, τον ρώτησαν πως είναι βέβαιος ότι ο κομήτης του Halley δεν θα συγκρουστεί με τη γη. «Αν δεν συγκρουστεί τότε θα επιβεβαιωθώ. Αν συγκρουστεί κανείς δεν θα ζήσει για να πει ότι έκανα λάθος» ήταν η απάντησή του. Κάτι αντίστοιχο σας λέω κι εγώ. Αν δεν υπάρξει Grexit θα δικαιωθώ. Αν υπάρξει κανείς δεν θα μου πει ότι έκανα λάθος αφού δεν θα υπάρχει ευρωζώνη.

Στην περίπτωση του Halley και του Grexit ισχύει αυτό που είχε πει ο Μαρκ Τουέιν: «Η ιστορία....
μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα φτιάχνει ομοιοκαταληξίες». Το 1910 ο κομήτης Halley (όπως ονομάστηκε πολλά χρόνια αργότερα), είχε σκορπίσει τον τρόμο. Ειδικοί της συμφοράς, αστρολόγοι, μελλοντολόγοι και ειδήμονες των ΜΜΕ, προέβλεπαν το τέλος του κόσμου ενσπείροντας τον πανικό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 1910 η Ελλάδα έφτανε μέχρι τον Όλυμπο. Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και πολλά νησιά ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. Προσέξτε τώρα συμπτώσεις(;). Η Ελλάδα είχε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στα οικονομικά της, χρωστούσε της μιχαλούς, προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της, το γεωπολιτικό σκηνικό σε Βαλκάνια και Ευρώπη ήταν στην ανατολή της ανατροπής του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία λίγο πριν την διάλυσή της.

Σε αυτό το σκηνικό εισήχθη στην Ελλάδα η ανησυχία και ο φόβος. Άλλη μια σύμπτωση με το Grexit που θυμίζω εισήχθη από την Αγγλία. Με τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν προβλήματα και μύριες όσες έγνοιες (άλλη σύμπτωση αυτή), ο φόβος για τον κομήτη του Halley που θα συγκρουόταν με τη γη στις 5 Μαΐου (1910) μετατράπηκε σε πανικό.

Τότε, ήταν οι λιγοστές γνώσεις της αστρονομίας και αστροφυσικής που άφηναν μεγάλα περιθώρια αβεβαιότητας, επιτρέποντας έτσι τα σενάρια σύγκρουσης. Στις μέρες μας είναι η αβεβαιότητα των οικονομικών προβλέψεων που εύστοχα διατύπωσε ο Τζον Κ. Γκαλμπρέιθ: «Η μόνη λειτουργία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιοπρεπής».

Τότε, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων διέψευδε τις ανησυχίες και τους φόβους, όπως στις μέρες μας με το Grexit. Μάταιος κόπος. Η λογική βρίσκεται σε δυσχερή θέση όταν έχει να αντιμετωπίσει την άγνοια. Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκεται όταν έχει να αντιμετωπίσει την «ακλόνητη αλήθεια» των ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο αυτήν που εκφέρεται από τους αδαείς.

Η «αλήθεια» των τότε και νυν «Πρετεντέρηδων» δεν χρειάζεται αποδείξεις. Αρκεί να είναι συλλογιστικά διατυπωμένη. Όπως η συλλογιστική του Ιάγου. Αφού η Δεισδαιμόνα μπόρεσε να ξεγελάσει τον πατέρα της, μπορεί να απατήσει και τον σύζυγό της κ.λπ. Ο Οθέλλος ανάμεσα στις δύο κρίσεις, την αληθινή (η Δεισδαιμόνα είναι αθώα) και τη λαθεμένη (αυτή είναι ένοχη), επιλέγει τη δεύτερη γιατί είναι συλλογιστικά διατυπωμένη. Αποδεδειγμένη με έναν λογικό συλλογισμό.

Τότε, γράφτηκαν στις εφημερίδες απίστευτα πράγματα για το επερχόμενο τέλος του κόσμου από τον κομήτη Halley. Τα τρομολαγνικά σενάρια είχαν την τιμητική τους με επακόλουθο τραγελαφικές καταστάσεις. Έγραφαν οι Καιροί (εφημερίδα της εποχής): «Πολλοί μάλιστα έφερον μεθ’ εαυτών μέσα εις καλαθάκια και φούσκας οξυγόνου, το οποίον είχον φροντίσει να προμηθευθούν από την ημέραν εκ των φαρμακείων». Σιγά το τραγελαφικό του πράγματος. Εδώ με τον «κομήτη» Grexit προτρέπανε τον κόσμο να προμηθευτεί κολώχαρτα.

Ενδεικτικό και ένα ευτράπελο όπως το έγραψαν οι Καιροί: «Και άλλος με περισσοτέρας αστρονομικάς γνώσεις: Ο κομήτης τρέχει χίλιες φορές πειο γρήγορα από τον ηλεκτρισμό που φθάνει τον ήλιο σε μισό δευτερόλεπτο. Δεν το πιστεύετε; Κι όμως εγώ το διάβασα γραμμένο από έναν σοφό Αμερικανό αστυνόμο». Ο τότε συμπατριώτης μας μπορεί να θεωρηθεί και αφελής. Αντίθετα με το πανηλίθιο πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΤΕ, που σε έκθεσή του (την αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ) έγραφε με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού (ξανά, ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού), πόσο θα έχει η βενζίνα, η ασπιρίνη, τα μακαρόνια κ.λπ. όταν ο «κομήτης» Grexit συγκρουσθεί με την Ελλάδα.

Τότε, όπως και στις μέρες μας, υπήρξαν και καθηγητές που μόνο σοβαροί δεν ήταν. Από την εφημερίδα Χρόνος το περιστατικό. «Μεταξύ των συζητητών ήτο και ο δημοφιλής πολιτευτής Άργους κ. Πλατούτσας, επιμένων ότι δεν έχει να φοβηθή ο κόσμος τίποτε από τον κομήτην. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου κ. Κυπ. Στέφανος διερχόμενος εκείθεν σταματά και αποτεινόμενος προς τον κ. Πλατούτσαν του λέγει: Σπεύσε να εξομολογηθής. Ο κόσμος καταστρέφεται απόψε από τον κομήτην. Κύριε καθηγητά, απαντά ο κ. Πλατούτσας, από γενέσεως κόσμου ο Θεός δια να καταστρέψη την γην στέλλει πάντοτε σεισμούς και πλημμύρας. Τους κομήτες και τα άστρα τα κρατεί για στόλισμα εις τον ουρανόν. Δε καταδέχεται να τους στείλη εις την γην.»

Η σύγκρουση είχε «οριστεί» την Τετάρτη 5 Μαΐου 1910. Η εφημερίδα Χρόνος με τίτλο «Ο Ανόητος Τρόμος» έγραφε: «Ο πανικός ο οποίος κατέλαβε τον κόσμον από την σημερινήν συνάντησιν της Γης μετά της ουράς του κομήτου Χάλεϋ, οφείλεται πρωτίστως εις την επιπολαιότητα μεθ’ ης ωμίλησαν πολλοί αστρονόμοι της Ευρώπης και της Αμερικής περί της συστάσεως και της τροχιάς του αλήτικου άστρου, αλλ’ οφείλεται συγχρόνως και τις την αναγνωσματοποίησιν του φυσικού τούτου φαινομένου, την οποίαν απεπειράθησαν πολλαί εν Αθήναις και εν Ευρώπη εφημερίδες δια γνωστούς λόγους».

Στις μέρες μας, 105 χρόνια μετά, «δια γνωστούς λόγους» τα νεροπίστολα των ΜΜΕ κάνουν καθημερινή «αναγνωσματοποίησιν» τα φοβερά δεινά που θα επισυμβούν με τον «κομήτη» Grexit. Κυρίως όμως αυτά που συμβαίνουν με την τρομερή, φοβερή και «φονική πανδημία» του ΣΥΡΙΖΑ. Εν κατακλείδι, στους πολιτικούς της συμφορά και τα νεροπίστολά τους στα ΜΜΕ, αφιερώνω το χιουμοριστικό αφήγημα του Τίμου Μωραϊτίνη (Καιροί 7/5/1910) με τίτλο:

«Η Καταστροφή - Ρεπορτάζ ενός που Διεσώθη»
«Ήρχισε να ξημερώνη. Καταβάλλομεν προσπαθείας αγωνιώδεις να εγερθώμεν. Τέλος εγειρόμεθα και ευρισκόμεθα αμέσως εν μέσω ερειπίων, σωρών αμόρφων χωμάτων, ξύλων, πετρών πτωμάτων. Το θέαμα μας φέρει ίλιγγον. Εις το πλησίον καφενείον μία εικών προκαλούσα δάκρυα. Ένα γκαρσόνι έχει κοκαλώσει με το δίσκο στο χέρι. Έχει διασωθεί ένα τραπέζι με δυο καφέδες επάνω. Απροσδόκητος ευτυχία! Τους πίνουμε. Αλλ’ ο φίλος μου μορφάζει. Τον ήθελε βραστόν γλυκύν, ενώ ο διασωθείς καφές ήτο μέτριος.
Προχωρούμεν δια μέσου ερειπίων. Μετά δυο βήματα δεν γνωρίζομεν πού ευρισκόμεθα. Η πόλις είναι μέγας σωρός συντριμμάτων. Κάτω από ένα γυρμένον δένδρον ένα ζεύγος ενηγκαλισμένων. Ολίγο παρά κάτω ένας χωροφύλαξ με την σφυρίκτραν εις το στόμα. Τον δυστυχή! Τον εύρεν ο κομήτης καθ’ ην στιγμήν εσφύριζε… την δημοσίαν ασφάλειαν.
Πρώτην φοράν, μου λέγει ο φίλος μου, η αστυνομία κοιμάται μαζή με όλον τον κόσμον. Συνήθως εκοιμάτο ενωρίτερα».

ΥΓ. Πόσες συμπτώσεις των ημερών μας κι αυτών του 1910 μετρήσατε; Τι πρέπει να γίνει για να «ξεκολλήσουμε» από το 1910 και να βρεθούμε στο 21 αιώνα;

από το «tvxs.gr»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η Ελλάδα στραγγαλίζεται αργά αλλά σταθερά από τους «εταίρους» της, την ίδια ώρα την έντονη οργή τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει καταντήσει μια ένωση τοκογλύφων και πολιτικών που επιδιώκουν την εξόντωση των ευρωπαϊκών λαών, θα εκδηλώσουν οι Αυστριακοί με ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα που διοργανώνουν σαν πρώτο βήμα για την αποχώρηση τους από αυτή την Ένωση.

Όπως προβάλλουν οι αφίσες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε ευρεία έκταση σε όλη την Αυστρία, το παλλαϊκό αυτό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τις 24 Ιουνίου μέχρι στις 1 Ιουλίου. Το κύριο σύνθημα του δημοψηφίσματος είναι «DA GEHEN WIR IN» που σημαίνει «Θα Πάμε Οπωσδήποτε» και δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την αποφασιστικότητα των διοργανωτών του δημοψηφίσματος να κινητοποιήσουν τον αυστριακό λαό κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει, θα διεξαχθεί σε όλες τις κοινότητες και τους δήμους της Αυστρίας και θα έχει καθαρά αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από Αυστριακούς πολίτες όλων των τάξεων και είναι αντιπροσωπευτική, ενώ και πολλοί επώνυμοι της δημόσιας ζωής χωρίς κομματικές ταυτότητες στηρίζουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Να σημειώσουμε ότι οι Αυστριακοί είναι οργισμένοι από τις ακολουθούμενες πολιτικές των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο θέμα των μουσουλμάνων που έχουν κατακλύσει ανεξέλεγκτα την χώρα έχουν λάβει έκτακτα μέτρα που συχνά δεν συνάδουνε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση ευρωπαϊκών οργάνων. Το αυτί όμως των Αυστριακών, δεν «ιδρώνει» από τέτοιες αντιδράσεις.

Εμπρός λοιπόν αν και γερμανόφωνη η Αυστρία μπορεί να δώσει το παράδειγμα για να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να διαλυθεί αυτό το «τέρας» που κατατρώει τους λαούς της Ευρώπης με πρώτο και καλύτερο τον ελληνικό λαό.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στην μακραίωνη ιστορική μας εκπόρευση, υπήρξαν αρκετές στρατηγικές συμμαχίες και κομματικές συνεργασίες, προκειμένου να σχηματισθούν σταθερά κυβερνητικά σχήματα και τα κόμματα να εφαρμόσουν τις θέσεις και τα προγράμματά τους. Κάποιες ωστόσο φορές οι στρατηγικές συμμαχίες έσπαζαν τις θεωρητικά αδιατάρακτες κομματικές γραμμές και δημιουργούσαν πρωτόγνωρα δεδομένα στην πολιτική μας ζωή. Σ΄αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις συγκαταλέγεται το περίφημο Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα, που προέβλεπε την συνεργασία του κόμματος των «Φιλελευθέρων» με εκπρόσωπό τους, τον καθηγητή της Αρχαιολογίας και ηγέτη της επανάστασης των Σαμίων Θεμιστοκλή Σοφούλη – διάδοχο του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου στο κόμμα των «Φιλελευθέρων» - και του Παλαϊκού Μετώπου, δια του ηγέτη του Στέλιου Σκλάβαινα. Η συμφωνία Σοφούλη – Σκλάβαινα υπεγράφη με άκρα μυστικότητα στις 19 Φεβρουαρίου του 1936 στην Αθήνα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης, που είχε προκύψει μετά τις εκλογές της 26 Ιανουαρίου 1936, αλλά και να διασφαλιστούν στοιχειώδη δικαιώματα στα στελέχη της αριστεράς, που υφίσταντο ατέρμονους και απηνείς διωγμούς. Στις εκλογές αυτές οι βενιζελογενείς παρατάξεις είχαν αποσπάσει 142 έδρες και οι αντιβενιζελικές δυνάμεις 143. Εκ των πραγμάτων έτσι το ΚΚΕ που κατήλθε στις εκλογές υπο την σκέπη του Παλλαϊκού Μετώπου και απέσπασε 15 έδρες, καθίστατο ο κεντρικός ρυθμιστής του πολιτικού παιγνίου.

Οι προσπάθειες που έλαβαν χώρα μεταξύ των κομμάτων του αστικού χώρου για σχηματισμό κυβέρνησης ήταν άγονες και διαιφαίνετο το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο. Ωστόσο το ΚΚΕ αισθανόμενο την πίεση και τους απηνείς διωγμούς απο τον περίφημο νόμο του «ιδιωνύμου», απηύθυνε μια πρόταση μέσω της οποίας θα μπορούσε να αμβλύνει το κλίμα διώξεων εναντίων των κομμουνιστών και να εξασφαλίσει συνάμα την υιοθέτηση πολιτικών, που θα συνέτειναν αφενός μεν στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής, αφετέρου δε στην εφαρμογή φιλολαϊκών μέτρων, που θα τόνωναν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Στις 29 Ιανουαρίου 1936 λοιπόν το ΚΚΕ εξήγγειλε δημόσια, ότι θα μπορούσε με ψήφο ανοχής να στηρίξει μια κυβέρνηση των «Φιλελευθέρων». Η πρόταση όμως δεν εισακούστηκε απο τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, που δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να στηριχθούν πολιτικά απο το ΚΚΕ. Στην αντίθετη ωστόσο κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης, που διακρίνονταν για την διπλωματικότητα και την πολιτική του ευκαμψία. Ξεκίνησε έτσι μυστικές διαβουλεύσεις με το «Παλλαϊκό Μέτωπο», στην προοπτική να τον ψηφίσει στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, για την ψήφιση προέδρου της Βουλής, που συνιστούσε παράλληλα και πρόκριμα για την εκλογή του ως πρωθυπουργός. Εν τέλει οι μυστικές διαβουλεύσεις με το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Στέλιο Σκλάβαινα (1907-1944) απέβησαν γόνιμες και κατέληξαν στο ιστορικό Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα, που υπεγράφει στις 19 Φεβρουαρίου του 1936.

Με βάση το σύμφωνο, το «Παλλαϊκό Μέτωπο» ανελάμβανε την δέσμευση να υπερψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματος των «Φιλελευθέρων» Θεμιστοκλή Σοφούλη για πρόεδρο της Βουλής και παράλληνα να παράσχει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματίζετο απο το κόμμα των «Φιλελευθέρων». Το κόμμα των «Φιλελευθέρων» απο την πλευρά του, εδεσμεύετο να υλοποιήσει και σε καθορισμένες ημερομηνίες, μια δέσμη μέτρων που προέβλεπαν (α) την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών (β) τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής, με παροχή λαϊκών ελευθεριών (γ) την κατάργηση του φοβερού νόμου 4229 περί ιδιωνύμου αδικήματος, που φαλκίδευε τα δημοκρατικά δικαιώματα και αποτελούσε το μακρύ χέρι του αστυνομικού κράτους της εποχής, για την εφαρμογή καθεστώτος πολιτικής τρομοκρατίας (δ) την κατάργηση των περίφημων επιτροπών ασφαλείας (ε) την καθιέρωση μόνιμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής (στ) την παροχή αμνηστίας σε όλους τους πολιτικούς καταδίκους, εξορίστους και καταδικασμένους (η) την μείωση εντός διμήνου της τιμής του ψωμιού κατ΄ έλασσον, κατά δυο (2) δραχμές (θ) την αναίρεση της προσωποκράτησης για χρέη πρός το δημόσιο έως του ποσού 3.000 δραχ και τέλος το πάγωμα – «χρεωστάσιον» για πέντε χρόνια, των χρεών των αγροτών πρός ιδιώτες και τράπεζες, καθώς και θέσπιση των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Όντως στην θυελλώδη συνεδρίαση της 6-ης Μαρτίου 1936, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, με την στήριξη του ΚΚΕ και την επόμενη μέρα έλαβε απο τον βασιλιά Γεώργιο τον Β΄, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο έμπειρος Σοφούλης ωστόσο, αποτίμησε βαθιά τις πολιτικές ισορροπίες και θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να εκλεγεί πρωθυπουργός. Εισηγήθηκε έτσι στις 11 Μαρτίου στον βασιλέα, την στήριξη μιας κυβέρνησης υπο τον καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Στις14 Μαρτίου λοιπόν σχηματίστηκε κυβέρνηση υπο τον Δεμερτζή, ο οποίος για δεύτερη φορά ανήρχετο στο ύπατο αξίωμα της πρωθυπουργίας και με αντιπρόεδρο κυβέρνησης τον Ιωάννη Μεταξά, μετέπειτα δικτάτορα της τετραυγουστιανής δικτατορίας. Όμως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και αντίπερα στην συμφωνία Σοφούλη – Σκλάβαινα με την σύσταση της κυβέρνησης Δεμερτζή, που ήταν εμφανές ότι δεν θα τηρούσε τα συμπεφωνημένα, εξόργισε την ηγεσία του ΚΚΕ, που αισθάνονταν πολιτικά εξαπατημένη.

Ο ηγέτης του ΚΚΕ λοιπόν Στέλιος Σκλάβαινας, κατά την συνεδρίαση της 2-ας Απριλίου της Βουλής, κοινοποίησε στο σώμα το μυστικό σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα των δυο ηγετών και προξένησε όπως θα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πανδαιμόνιο. Η αντίδραση που εκφράστηκε απο το συντηρητικότερο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Φιλελευ-θέρων» ήταν οργίλη και ο Σοφούλης περιήλθε σε δεινή θέση. Προσπάθησε να διασκέδάσει τις κακές εντυπώσεις λέγοντας, ότι το μυστικό σύμφωνο δεν καταστρατηγούσε σε κανένα σημείο τις αρχές και τις ιδεολογικές αξίες του προγράμματος των «Φιλελευθέρων». Ωστόσο είχε επέλθει μεγάλο ρήγμα στο κύρος του Σάμιου πολιτικού ηγέτη, στους κόλπους του κόμματός του. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σκλάβαινας θέλοντας να τιμωρήσει αμείλικτα τον Σοφούλη για την πολιτική του εξαπάτηση, προξένησε και έναν δεύτερο πολιτικό σεισμό εναντίον του Σοφούλη, αναφέροντας με πειστικά επιχειρήματα, ότι αντίστοιχο σύμφωνο είχε επιχειρήσει ο Σοφούλης να υπογράψει και με τον κεντρικό του πολιτικό αντίπαλο, το «Λαϊκό Κόμμα» !!!

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προξένησαν αυτές οι δηλώσεις του Σκλάβαινα για τον Σοφούλη και το Λαϊκό Κόμμα, συγκλόνισαν την πολιτική παρουσία του Σοφούλη. Και οι διαψεύσεις απο πλευράς του προέδρου του «Λαϊκού Κόμματος» Παναγή Τσαλδάρη, δεν μπόρεσαν καθόλου να αμβλύνουν το κακό κλίμα για τον ηγέτη των «Φιλελευθέρων». Ενώ μέσα στην έκρυθμη ατμόσφαιρα, ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ριζοσπαστικής Ένωσης» Ιωάννης Ράλλης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Θεμιστοκλή Σοφούλη. Η πρόταση ετέθη σε ψηφοφορία στις 24 Απριλίου του 1936 στην Βουλή, ωστόσο δοθέντος ότι η αντιβενιζελική παράταξη κατήλθε στην ψηφοφορία διασπασμένη, η πρόταση καταψηφί-στηκε με ψήφους 165 έναντι 88 και ο Σοφούλης παρέμεινε στην προεδρία της Βουλής. Έκτοτε το μυστικό Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα, πολιτογραφήθηκε ως ορόσημο στην πολιτική μας ιστορία, υπέρβασης των κλασικών διαχωριστικών κομματικών γραμμών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί απο τις αρχές του 20-ου αιώνα.

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Α΄Αναπληρωματικός Βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄Αθηνών.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Ο οικονομολόγος-αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρης Καζάκης, με αφορμή την εκτεταμένη περιοδεία του στην Ελληνική επικράτεια, ήταν καλεσμένος το βράδυ της 28ης Απριλίου 2015 στο στούντιο του Lepanto TV της Ναυπάκτου, με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Καρανικόλα στα πλαίσια της εκπομπής του «Διαγωγή Κοσμία» που προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ.http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/04/lepanto-tv-28-2015.html

Δούρειος ίππος η ομάδα Τσακαλώτου- Η Ε.Ε παίρνει την Ελλάδα στα χέρια της τελειωτικά

της Μαρίας Τσολακίδη

Η κυβέρνηση διέψευσε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ζήτησε τηλεφωνικώς την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν διέψευσε τις σοβαρότατες δηλώσεις που δείχνουν την πλήρη υποτέλεια της Ελλάδας στους δανειστές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξή του στο RTL News τόνισε ότι το Οικονομικό θέμα της Ελλάδας είναι λιγότερης σημασίας για τους δανειστές από αυτά που πρόκειται να κάνουν με την νέα ομάδα διαπραγμάτευσης που θα ηγείται ο κ. Τσακαλώτος. Οι δανειστές πρόκειται να βάλουν "χέρι" σε ό,τι χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος....
του Γιούρογκρουπ δήλωσε: "Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού".

Η Ε.Ε παίρνει στα χέρια της την πολιτική εξουσία της Ελλάδας

Με την δήλωση αυτή ξεκαθαρίζονται πολλά πράγματα για την πολιτική λύση που ζητούσε από την αρχή της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας. Από εδώ και στο εξής με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα οι εταίροι-δανειστές θα αποφασίζουν για το πως θα ασκείται η Ενεργειακή Πολιτική, η Δικαιοσύνη της χώρας και η Εξωτερική Πολιτική της. Η κυβέρνηση μετατρέπει τον ελληνικό κοινοβούλιο σε κομπάρσο, εφόσον ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει τις αποφάσεις της Ε.Ε ως αγγελιοφόρος απευθείας στον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα θα στήνονται τυπικά νομοσχέδια που πάντα θα πρέπει να έχουν την έγκριση του γνωστού πλέον Brussel Group (με την υπογραφή Βαρουφάκη), τα οποία θα κατατίθενται τυπικά προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εν ολίγοις, καταργούνται ουσιαστικά τα υπουργικά συμβούλια, οι επιτροπές βουλευτών και το ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο.

Πέρα από τα οικονομικά νομοσχέδια, τα οποία δεν έχουν ούτε μία τελεία παραπάνω από αυτό που θέλουν οι εταίροι, η Ε.Ε έχει την πλήρη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του θα είναι οι "μεταφορείς" των αποφάσεων για τυπικούς αποκλειστικά λόγους μη φανεί στον λαό ότι η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική κυριαρχία όχι μόνο στα λόγια, αλλά πλέον και στα έργα.

Ενέργεια και δημόσια γη στην Ε.Ε

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ έβαλε το οικονομικό θέμα της Ελλάδας σε άλλη κλίμακα. Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παίρνει συνεχώς δανεικά για να μπορεί να "επιβιώσει". "Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Αυτό το συνδύασε με την Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις και βέβαια την Ενέργεια. Το θέμα της Ενέργειας που το πήρε πάνω του ο κύριος Λαφαζάνης (της αριστερής πλατφόρμας) είναι αποκλειστικά στα χέρια της Ε.Ε. Ακόμη και οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι απόφαση σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ της Ε.Ε και η Ελλάδα απλά παραχωρεί έδαφος για να βολέψει ενεργειακά την Δυτική Ευρώπη. Από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και τα ανταποδοτικά που συνεχώς αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης θα είναι σύμφωνα με αυτά που θα αποφασίσουν οι εταίροι. Καθόλου απίθανο με τα ανταποδοτικά και τα τέλη που κλείνει συμφωνίες η ελληνική κυβέρνηση με Ρώσους και Αζέρους να πληρώνονται τα χρέη των συνεχόμενων δανείων που θα πρέπει να παίρνει η Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει.

Με την δήλωση του κύριου Ντάισελμπλουμ, που μιλάει πάντα εκ μέρους της Ε.Ε., οι Έλληνες πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν και τις αποκρατικοποιήσεις που η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω με την προϋπόθεση ότι στο δημόσιο θα μένει το 49% και τα κέρδη να μην πηγαίνουν αποκλειστικά στα δάνεια της χώρας. Από την στιγμή που το "πεδίο είναι μεγάλο" σύμφωνα με την Ε.Ε και όχι αποκλειστικά το οικονομικό, στην ουσία ακόμα και το 49% που μένει στο δημόσιο από τις αποκρατικοποίησεις θα το διαχειρίζεται η Ε.Ε και θα μεταφέρει τις αποφάσεις μέσω του Έλληνα πολιτικού διαμεσολαβητή απευθείας στον πρωθυπουργό.

Νομοθετική και δικαστική εξουσία στην Ε.Ε

Η Ε.Ε έκανε αυτό που ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση το θεωρεί ως δική της μεγάλη επιτυχία. Το οικονομικό θέμα έγινε πολιτικό. Τέλος οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το δάνειο μέσω μνημονίων. Από τη σημερινή συζήτηση του Brussel Group για το πρώτο πολυνομοσχέδιο σκούπα της νέας κυβέρνησης που πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές-πολιτικούς για να ψηφιστεί από τις μαριονέτες Έλληνες βουλευτές, οι δανειστές πλέον έχουν καθίσει στις υπουργικές θέσεις του ελληνικού κοινοβουλίου, στην έδρα του προέδρου της Βουλής ακόμα και στις θέσεις των εδράνων των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Βάζουν ακόμα και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς έγκριση κι αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα τότε μέσω της Δικαιοσύνης που είναι έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους, θα δικάζουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους.

Όσο για την αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ στις Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, εφόσον τα σύνορα δεν είναι ελληνικά αλλά ευρωπαϊκά, όπως δήλωσε προσφάτως ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορούν να πάνε όπου συμφέρουν τους διαχειριστές και να προκαλέσουν ρήξεις με χώρες που συμφέρουν τους διαχειριστές οι οποίοι για ένα δάνειο που χρεώθηκες σου παίρνουν την χώρα με τον πιο άτιμο τρόπο βασισμένο στην δημοκρατική ψήφου του ίδιου του λαού.

από το «Στον Τοίχο»

του Δημήτρη Καζάκη

Έχετε δει πώς ένα ζημιάρικο παιδί που έχει κάνει την κουτσουκέλα προσπαθεί να δικαιολογηθεί; Αυτή την εικόνα παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του κ. Χατζηνικολάου τη Δευτέρα που πέρασε. Σαν έφηβος που τρέμει να αναλάβει τις ευθύνες του και επικαλείται κάθε λογής παιδιάστικες δικαιολογίες. Δεν ξέραμε, μας ξεγέλασαν οι εταίροι, οι διπλωμάτες ήταν κακοί μαζί μας, μας τα είπαν προφορικά κι όχι γραπτά και ένα σωρό άλλες παιδαριώδεις μπούρδες, που πολύ δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει από το στόμα ενός πρωθυπουργού.

Όσο και να προσποιήθηκε τον σοβαρό, ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να κρύψει τον πανικό του. Επίπεδο τραγικά χαμηλό. Οι τεμενάδες στην αποικιοκρατική Ευρώπη ξεπέρασαν ακόμη κι εκείνες που απαιτεί το πιο θρησκόληπτο Ισλάμ. Λες και απευθυνόταν σε ηλίθιους. Ίσως να νιώθει ότι μόνο αυτό το ακροατήριο του έχει απομείνει. Μαζί βέβαια με τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα που τραβιέται πάντα από τη νομή της εξουσίας, ή προσκυνά τα θεολογικά δόγματα της αριστεράς.

Το ρεζουμέ; Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχει υποχωρήσει κατά κράτος έναντι των...
δανειστών και ετοιμάζεται να αποδεχθεί ότι του ζητάνε. Κι ας λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μνημόνια. Λες και 3 μήνες τώρα της δικής του διακυβέρνησης δεν συνεχίζεται η ίδια μνημονιακή πολιτική.

Τα δέχθηκε λοιπόν όλα. Όπως ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που δεν επέλεξε την ρήξη και επέτρεψε να οδηγήσουν οι δανειστές τη χώρα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Τώρα κλαίγεται μπας και τον λυπηθούμε. Είμαι καλό άτροπο εγκώ, τίμιο, παρακαλώ believe me! Είμαι και αριστερό!

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική που της υπέδειξαν εξαρχής οι δανειστές. Εικονικές μάχες υψηλού μιντιακού προφίλ για το τίποτε, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό, να λεηλατηθούν ανεπανόρθωτα τα ταμειακά διαθέσιμα σε Ασφαλιστικούς Φορείς, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, κοκ, έτσι ώστε να εκβιαστεί με τον πιο χυδαίο τρόπο ο ελληνικός λαός.

Αν θέλεις να πάρεις σύνταξη και μισθό τον επόμενο μήνα, θα πρέπει η κυβέρνηση να υπογράψει με τους δανειστές. Αυτό του λένε τώρα. Και του το λένε όλοι εν χορώ. Αυτοί που κατακλέψανε τα ταμειακά διαθέσιμα των κοινωνικών φορέων εμφανίζονται μπροστά μας σήμερα όπως ακριβώς ο φονιάς των γονιών του που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί έμεινε ορφανός.

Όμως, τα ταμειακά διαθέσιμα κλάπηκαν για να μην μπορέσουν ποτέ να αναρρώσουν οι κοινωνικοί και ασφαλιστικοί φορείς. Άλλωστε που θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση να αναπληρώσει τα κλοπιμαία; Αυτά που υπόσχονται οι δανειστές δεν επαρκούν ούτε καν για την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες. Από φόρους; Τους πρώτους δυο μήνες το ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,4 δις ευρώ, λόγω ανύπαρκτης φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων.

Από που λοιπόν θα βρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα που κλάπηκαν; Από πουθενά. Απλά είναι ένας καλός τρόπος για να εκβιαστούν οι πολίτες προκειμένου να αποδεχθούν τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν σε βαθμό ειδεχθούς εγκλήματος σε βάρος της υγείας των πολιτών, άλλα να κλείσουν κι άλλα να ιδιωτικοποιηθούν. Είναι η μέθοδος για να αποδεχθούν οι συνταξιούχοι την ενοποίηση των ταμείων τους με σκοπό την μείωση της μέσης και κατώτερης σύνταξης, αλλά και την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης. Είναι ο τρόπος για να οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε νέο μπαράζ φόρων και ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος των πολιτών ώστε να αντλήσουν έσοδα.

Το μόνο που προβλημάτιζε την κυβέρνηση είναι η απαίτηση των δανειστών για ελεύθερες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσει τις υποσχέσεις προσλήψεων στο δημόσιο για να δημιουργήσει κομματικό στρατό; Πώς θα προσλάβει σαν υποταχτικούς και εγκάθετους τους εργαζόμενους από την παλιά ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ που απλά αλλάζει ονομασία; Πώς θα κάνει το ίδιο με άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου σε διαθεσιμότητα; Πώς θα τους εξαρτήσει από υπουργούς και κομματάρχες, ώστε να κάτσουν φρόνιμοι και υπάκουοι, όπως ήταν πάντα οι κομματικά εξαρτώμενοι στο δημόσιο;

Κι αυτό ήταν το μόνο αίτημα της κυβέρνησης που βρήκε ευήκοα ώτα στους δανειστές. Ναι, οι δανειστές αποδέχθηκαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση για την ώρα να εκμεταλλευθεί κομματικά τις προσλήψεις υποταχτικών στο δημόσιο. Σε αντάλλαγμα έλαβαν την διαβεβαίωση ότι οι "μεταρρυθμίσεις" στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή απολύσεις, ωράρια και εργασιακές σχέσεις θα "απελευθερωθούν" ακόμη περισσότερο με ότι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους.

Οι κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο θα πληρωθούν κυριολεκτικά με αίμα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όμως όχι για πολύ. Έρχεται και το "συμβόλαιο ανάπτυξης", όπως το ονομάζει ο κ. Τσίπρας, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και τότε θα δουν όσοι προσδοκούν σήμερα από τις κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο, τι σημαίνει μαζική απόλυση. Κι όταν αυτό θα συμβεί σε μερικούς μήνες, να δούμε τότε σε ποιόν θα υπολογίζουν για συμπαράσταση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται μέρα τη μέρα, πολύ χειρότερη από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Διακατέχεται από την ίδια αλαζονεία της εξουσίας και την ίδια απέχθεια απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού. Δεν το έχει σε τίποτε να καταφεύγει με ψεύδη σε αναγκαστικούς νόμους που καταπατούν το σύνταγμα, όπως είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλέβει τα ταμειακά διαθέσιμα των κοινωνικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η πράξη αυτή δεν διαφέρει σε τίποτε από ανάλογες πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας με τις οποίες η σοσιαλδημοκρατία της Βαϊμάρης άνοιξε το δρόμο στην άνοδο του Χίτλερ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται πολύ χειρότερη ακόμη κι από την αριστερή (κομμουνιστική) κυβέρνηση Νταλέμα, απ' όπου -όχι τυχαία- ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε και το σύνθημα, sinistra prima volta, δηλαδή αριστερά πρώτη φορά. Η κυβέρνηση Νταλέμα με διάρκεια μόλις 427 ημερών ανέβηκε μόνο και μόνο για να βομβαρδιστεί ανελέητα η Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ χωρίς να ξεσπάσουν θυελλώδεις μαζικές αντιδράσεις, αλλά και να προετοιμάσει για την Ιταλία την "πολιτική ομαλότητα" αλά Μπερλουσκόνι. Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας ζηλεύει το πολιτικό άστρο του κ. Νταλέμα, αλλά είναι σίγουρο ότι ακολουθεί κατά πόδας το δρόμο του.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/04/blog-post_324.html

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Απολογία «καίει» πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα για τους 2 τόνους ηρωίνης
Η σύζυγος του πλοιοκτήτη περιμένε ότι θα τη βοηθούσε για το «Νoor 1»

Το δεξαμενόπλοιο σημαίας Τόγκο «Noor 1» με το οποίο διακινήθηκε η τεράστια ποσότητα ηρωίνης από τον Περσικό κόλπο στην Ελλάδα
Νέα επιβαρυντική μαρτυρία κατά επιχειρηματία και πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα για τη μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην αρμόδια δικαστική λειτουργό που ερευνά την υπόθεση.
Στη νέα απολογία της η σύζυγος του πλοιοκτήτη του «Noor 1» εμφανίζει τον πρώην παράγοντα ΠΑΕ της Αττικής ότι είχε όλη την ευθύνη για το ταξίδι του πλοίου με την ηρωίνη από τον Περσικό στην Ελευσίνα. Συμπλήρωσε ότι δεν προχώρησε νωρίτερα σε σχετικές αποκαλύψεις επειδή πίστευε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας θα τη βοηθούσε να απεμπλακεί.

Ανέφερε ακόμη ότι ο σύζυγός της είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος λίγο πριν από τη σύλληψή της και αυτό το συμβάν θεωρεί ότι «δεν ήταν τυχαίο».

Στην απολογία της η σύζυγος του πλοιοκτήτη σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας αυτός που έχει κληθεί για κατάθεση (σε αυτήν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή) αλλά δεν έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση «έδειχνε ότι ήταν πάντα ενημερωμένος για τον πλου του πλοίου (σ.σ. του "Noor 1")και έλεγε συνέχεια ότι το πλοίο έρχεται στην Ελλάδα».

Η ίδια ανέφερε: «Επιπλέον ένα χρόνο πριν από την έλευση του "Noor 1" στην Ελλάδα επικοινώνησε ο σύζυγός μου μαζί μου και μου είπε ότι ο επιχειρηματίας ζήτησε τα τραπεζικά στοιχεία εταιρείας που είχε συστήσει ο σύζυγός μου στο Ντουμπάι και τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης τα οποία και του απέστειλε με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο. Σε ερώτησή μου για ποιο λόγο τα ζήτησε, μου απάντησε ότι του είπε πως ίσως έβαζε κάποια χρήματα για την αγορά φορτίων».

Η σύζυγος του πλοιοκτήτη του «Noor 1» συμπλήρωσε: «Η έντονη εμπλοκή του επιχειρηματία (σ.σ. μνημονεύει τα όνομα του) από την πρώτη στιγμή με το "Noor 1" και η άτυπη συνεργασία του με τον σύζυγό μου καθ' όλη τη διάρκεια της διαχείρισης του πλοίου ήταν και η αιτία που από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου ο μόνος με τον οποίο επικοινωνούσα για να με βοηθήσει να απεμπλακώ ήταν μόνο εκείνος, καθόσον μόνο εκείνος είχε πρόσβαση στον Μ. (σ.σ. άλλος κατηγορούμενος) ούτως ώστε να προσκομιστούν τα ανάλογα έγγραφα για να απεμπλακώ από αυτήν την υπόθεση. Προς λύπη εμένα και του συζύγου μου διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση».

Σημειώνεται ότι σε βάρος του ίδιου πρώην στελέχους της ΠΑΕ που είχε ασχοληθεί και με εμπορικές δραστηριότητες είχαν βρεθεί στοιχεία ότι ήταν ιδρυτής εταιρείας στη Μέση Ανατολή η οποία πιθανόν σχετιζόταν με τη χρηματοδότηση της αγοράς της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης με ποσό μεγαλύτερου των 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον σε απολογία και άλλου κατηγορουμένου είχε μνημονευθεί ότι «είχε το γενικό πρόσταγμα στο ταξίδι του "Noor 1"».

Πλέον ο νέος κύκλος καταθέσεων και τα έγγραφα που αποκαλύπτονται τώρα από την έρευνα της δικαστικής λειτουργού διαμορφώνουν νέο κύκλο υπόπτων για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης και πιθανολογείται ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
ΒΗΜΑ

Με τη Διακήρυξη, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σταύρος Ιωαννίδης
Τον καλά εδραιωμένο τριμερή συνεταιρισμό, «που προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύει η δεύτερη τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κυπριακή πρωτεύουσας, όπως τονίζουν στη Διακήρυξη της Λευκωσίας οι ηγέτες των τριών χωρών, Νίκος Αναστασιάδης , Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη Διακήρυξη, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της σημερινής κοινής συνάντησης στην Λευκωσία, τονίζεται ότι «Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει».

Επίσης, σημειώνεται ότι ο τριμερής συνεταιρισμός «υπηρετεί ως μοντέλο ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, περιλαμβανομένου του στενού συντονισμού και της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών συναντήσεων, ως επίσης μέσω προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Αραβικού κόσμου».

Στη Διακήρυξη αναφέρεται ακόμη πως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων και αυξανόμενων προκλήσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, και της ανάγκης για μια σταθερή και συντονισμένη συλλογική απάντηση, συναντήθηκαν με στόχο «την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για συνέχιση της ενίσχυσης της τριμερούς τους συνεργασίας, οικοδομώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Με τη Διακήρυξη, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Επίσης, σημειώνουν ότι «μια τέτοια διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», και χαιρετίζουν την προοπτική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο «μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία» και υπογραμμίζουν ότι «αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της δέσμευσης από τις χώρες της περιοχής στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Οι τρεις ηγέτες απευθύνουν ακόμη έκκληση για την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρηνικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, την εδραίωση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από τις 4 Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Για τη διεθνή τρομοκρατία αναφέρουν ότι «υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και συλλογική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας» και συμφώνησαν «να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σε σχέση με τη Συρία επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για «μια νέα πολιτική διαδικασία στη Συρία και για ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων 2174 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επίσης, εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή, που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι «υποστηρίζουν σθεναρά την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο και τη διαδικασία συμφιλίωσης και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την γύρω περιοχή, εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας για τη διατήρηση της ενότητας και την εδαφικής ακεραιότητας και αναφέρουν ότι οι προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για πρόοδο. Μια τέτοια διευθέτηση, αναφέρουν, «παραμένει η μόνη εγγύηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές, εντάσεις ή θύματα».

Στη Διακήρυξη γίνεται αναφορά και στο θέμα της μετανάστευσης και επισημαίνεται ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών «αποτελεί μια μέγιστη πρόκληση για τις τρεις χώρες». Αποφάσισαν, προστίθεται, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα και αντιμετώπιση των αιτιών που αποτελούν τη ρίζα της ανθρώπινης τραγωδίας σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Εξάλλου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν τις πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο τη δημιουργία «ενός πιο θετικού οικονομικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας διεθνούς οικονομικής κατάστασης που αλλάζει ραγδαία και για να επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που αναφύονται στην περιοχή».

Στον τομέα του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά προγράμματα, με την εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων, περιλαμβανομένων κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων, την ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεση μεταξύ των τριών χωρών για μεταφορά τόσο φορτίων όσο και επιβατών και τη συνεργασία στη θαλάσσια εκπαίδευση και κατάρτιση.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

«Αν η Τουρκία βιάζεται για λύση του Κυπριακού, τότε ας αποχωρήσει από την Κύπρο και να τελειώσει η κατοχή», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία για τη συνάντηση κορυφής Κύπρου- Ελλάδος- Αιγύπτου.

Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και διαδραμάτισε όσο μπορούσε αυτόν τον ρόλο, ωστόσο, τώρα πια δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις.
«Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Η Ελλάδα εργάζεται και στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, μια δίκαιη λύση» είπε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως «μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού, σημαίνει ότι θα είναι λύση και όχι ψευδολύση, άρα δεν θα υπάρχουν όλοι αυτοί οι καταναγκασμοί που υπήρχαν στη Συμφωνία της Ζυρίχης».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, το οποίο ενδιαφέρει -όπως είπε- και την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει, στις 13 και 14 Μαΐου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια. Σε ερώτηση εάν στη σύνοδο θα τεθεί το Κυπριακό, είπε ότι «το Κυπριακό είναι στην καρδιά μας πάντα, και όπου χρειάζεται το θέτουμε με αυστηρότητα και επιμονή».

Σε άλλη ερώτηση σχετική τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αναφέρθηκε στη διμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπνέλ Φατάχ αλ Σίσι, λέγοντας πως «νομίζω εκεί θα διατυπωθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν στις τσάντες μας και θα τεθούν πάνω στο τραπέζι».
Ημερησία

Την απόφαση για τη σύσταση και τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Επιτροπή αποτελείται από δεκαεπτά (17) μέλη με εκπροσώπηση κατ' αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συγκροτείται ως εξής:

1. Βίτσας Δημήτριος
2. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
3. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
4. Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
5. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
6. Σαντορινιός Νεκτάριος
7. Συρίγος Αντώνιος
8. Ψυχογιός Γεώργιος
9. Αθανασίου Χαράλαμπος
10. Αναστασιάδης Σάββας
11. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
12. Σταϊκούρας Χρήστος
13. Γαλέος Γεώργιος
14. Αμυράς Γεώργιος
15. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
16. Καμμένος Δημήτριος
17. Λοβέρδος Ανδρέας
Οι εργασίες της Επιτροπής θα διαρκέσουν έξι (6) μήνες και η προθεσμία για την ολοκλήρωση εργασιών και την υποβολή του πορίσματος της θα είναι μέχρι την 6η Οκτωβρίου του 2015.
Ημερησία

Ακόμα μία κατηγορία βαρύνει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρέδωσε στον δικηγόρο του ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Το SDNA αποκαλύπτει!Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του SDNA από την Ευελπίδων, υπάρχει και μια επιπλέον κατηγορία σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, εκτός από τις τέσσερις που αποκαλύψαμε χθες, σε σχετικό άρθρο.

Όπως προκύπτει από το δικαστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρέδωσε στον δικηγόρο του ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι κακουργηματικά κατηγορούμενος και για απάτη!

Κακουργηματικού χαρακτήρα είναι κι οι άλλες τέσσερις κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Μαρινάκη για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο. Αυτές έγιναν γνωστές από χθες και είναι:

1) Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

2) Ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης.

3) Ηθική αυτουργία για έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

4) Ηθική αυτουργία για δωροδοκία-δωροληψία με σκοπό αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις και ο σκοπός επετεύχθη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μέσω του δικηγόρου του, Βασίλη Δημακόπουλου, πήρε προθεσμία και αναμένεται στις αρχές Ιουνίου να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη.

To SDNA παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη. Μείνετε online!
Πηγή

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
«Εγώ είμαι το κράτος και κάνω ότι θέλω» φέρεται να έλεγε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΥΠ

«Εγώ είμαι το κράτος, κάνω ό,τι θέλω, εγώ είμαι ο αρχηγός και θα σας συντρίψω αν με ενοχλείτε». Αυτό φέρεται να ανέφερε - σύμφωνα με σειρά εγγράφων - ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΥΠ που ήταν ένας από τους «άξονες» κάλυψης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων από τις μυστικές υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ., υπόθεση την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής». Το κύκλωμα αυτό που είχε τεράστια έσοδα φαίνεται να είχε επαφές με ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που φρόντιζαν - με το αζημίωτο - ώστε να μένει ανεξέλεγκτο επί σειρά ετών.

Η αποκάλυψη του «Βήματος» προκάλεσε αναστάτωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επιχειρείται να διαπιστωθεί ποιες είναι οι διαστάσεις των σχέσεων δουλεμπόρων και κρατικών στελεχών, ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την παράνομη συνεννόηση επί σειρά ετών και πώς επιχειρήθηκε «συγκάλυψη» στο παρελθόν ώστε να υπάρχει ατιμωρησία.

Δεν τους περνούσαν από έλεγχο διαβατηρίων
Νέα έγγραφα που παρουσιάζει «Το Βήμα» αποκαλύπτουν τις σχέσεις δουλεμπόρων, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ με θύματα δεκάδες χιλιάδες άτυχους λαθρομετανάστες που υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν. Οπως αναφέρεται σε έγγραφα άλλων κρατικών αξιωματούχων που προσπαθούσαν να περιορίσουν τη δράση του κυκλώματος, «σε περίπτωση που τα άτομα αυτά (δηλαδή, λαθρομετανάστες που "εξυπηρετήθηκαν") δεν έχουν χρήματα, τότε τα βάζουν να κάνουν διακίνηση για λογαριασμό τους για να ξεχρεώσουν ή να συνεχίσουν να έχουν στις παράνομες δραστηριότητες τους "μπροστινούς" αφού αυτοί είναι η αιτία που είναι ελεύθεροι. Πολλές φορές ο "Νικήτας" για τη διακίνηση των πλαστών ή το Αδειών από το Αλλοδαπών το έκανε μέσω του προσωπικού που υπηρετούσε στο τμήμα του στη Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ όπου έδινε στο προσωπικό πακέτα και τους έστελνε στον Μπασ. (τούρκος οργανωτής του δουλεμπορίου) και με τη σειρά του εκείνος έδινε άλλους και τους έδινε στον "Νικήτα"».

Σε ένα άλλο σημείο του εγγράφου μνημονεύεται η δράση των τούρκων δουλεμπόρων που υποβοηθούνται από τα στελέχη ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ: «Αρχίζουν να έχουν έντονη δραστηριότητα με σκάφη και φορτηγά προς την Ευρώπη και προωθούν μετανάστες. Οι μεταφορές γίνονται εκτός με σκάφη και φορτηγά αλλά και από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης συνήθως πρωινές ώρες μεταξύ 07.00 και 11.00 και η κάθε μεταφορά δεν ξεπερνά τα οκτώ ως τα 15 άτομα τη φορά. Τα άτομα τα οποία έχουν συμφωνήσει με τις Αρχές (ΕΛ.ΑΣ. και Ασφάλεια Αεροδρομίου) προκειμένου να περνούν παράνομα τα άτομα είναι οι Αμπου Αμπ. και ο Ιμπραήμ Μ. (άτομα που είχαν συνεχείς συναντήσεις με τον "Νικήτα"). Τα άτομα τα οποία διακινούνται από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" έχουν αραβικά διαβατήρια, π.χ. Ιορδανίας, Λιβάνου, Συρίας, Ιράκ κ.τ.λ., ενώ εκείνα που διακινούνται από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχουν ελληνικές ταυτότητες (πλαστές ή παραποιημένες). Οι διακινούμενοι αλλοδαποί οδηγούνται από το προσωπικό των αεροδρομίων απευθείας στο αεροπλάνο χωρίς να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων».

Πλοκάμια ως την Ισπανία και την Αμερική
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ένα τμήμα του κυκλώματος αυτού έχει έδρα στην Ισπανία όπου στέλνουν από την Ελλάδα παράνομους μετανάστες και προωθούνται στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Επιπλέον το ίδιο κεντρικό δουλεμπορικό κύκλωμα είχε συνδεθεί με πολύνεκρο ναυάγιο δουλεμπορικού σκάφους τον Σεπτέμβριο του 2012 στην περιοχή της Σμύρνης.
Εντυπωσιάζει ότι το ίδιο σύστημα υποστήριξης των δουλεμπόρων είχε κατορθώσει - όπως σημειώνεται στο έγγραφο - ώστε να μην προφυλακισθεί δουλέμπορος που είχε συλληφθεί το 2010 να πυροβολεί αστυνομικούς. Αρχικά ένα φορτηγό με τους λαθρομετανάστες εντοπίστηκε στην Κορινθία και ξεκίνησε η παρακολούθησή του. Ωστόσο κάποια στιγμή ο οδηγός του αντιλήφθηκε τις κινήσεις των αστυνομικών, ακινητοποίησε το όχημα και το εγκατέλειψε.
Αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο φορτηγό με τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να το οδηγήσουν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αλλοδαπών.

Ομως χιλιόμετρα πιο μακριά είχαν στήσει ενέδρα δύο άτομα που ανήκαν στο κύκλωμα διακίνησης. Οι δύο δράστες ακινητοποίησαν το φορτηγό και πυροβόλησαν για εκφοβισμό αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να το εγκαταλείψουν μαζί με τον οπλισμό τους. Ξεκίνησε επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών και λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη στο ύψος του Ασπροπύργου ο δράστης που διέφυγε με το ΙΧ αφού πρώτα ακινητοποιήθηκε το όχημά του. Το πρόσωπο που ενεπλάκη στο εν λόγω περιστατικό καταγράφεται ότι έχει καθοριστικό ρόλο στο κύκλωμα «δουλεμπόρων -αξιωματούχων» οι οποίοι αφού κατόρθωσαν να μην προφυλακισθεί γιόρτασαν μαζί την επιτυχία τους!
ΒΗΜΑ

Κόλλια Ελευθερία
Στις 13 Μαϊου καταθέτουν οι Σημίτης, Βενιζέλος

Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (αριστερά) και ο υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος ενώ προσέρχονται σε συνεδρ'ιαση του ΚΥΣΕΑ στις 26 Ιουλίου 1999 (ICON PRESS / Μ. ΚΟΚΚΑΛΗ)
Το πολιτικό στίγμα των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ την περίοδο προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 θα δώσουν σήμερα, Τετάρτη, τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο ύστερα από αίτημα του βασικού κατηγορουμένου Άκη Τσοχατζόπουλουέχει κλητεύσει ως μάρτυρες τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, καθώς και τους τότε υπουργούς κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κυρία Βάσω Παπανδρέου, κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Λίγο μετά τις 9:30 το πρωί στη δικαστική αίθουσα μπήκε ο κατηγορούμενος Ακης Τσοχατζόπουλος οποίος χαιρέτισε δια χειραψίας τους κ.κ. Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας «γειά σου πρόεδρε» στον πρώτο και «γειά σου Βαγγέλη» στον δεύτερο.

Στην αίθουσα βρίσκεται και η Βάσω Παπανδρέου όπως επίσης και ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της τότε κυβέρνησής του κ. Σωκράτης Κοσμίδης, ενώ δεν προσήλθε ο Γιάννος Παπαντωνίου, επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση.

Το δικαστήριο όρισε την 13η Μαϊου ως την ημέρα κατάθεσης των κ.κ. Κώστα Σημίτη και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την υπόθεση θα κληθούν να φωτίσουν και οι ανώτατοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις εργασίες του ΚΥΣΕΑ κκ. Αθανάσιος Τζογάνης, Μανούσος Παραγιουδάκης καιΓιώργος Ιωαννίδης.

Το αίτημα έχει διατυπώσει πολλάκις η υπεράσπιση του πρώην υπουργού (από την εκδίκαση της υπόθεσης ακόμη σε πρώτο βαθμό), αλλά είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο το κάνει δεκτό.

Επί του ζητήματος είχαν μάλιστα τοποθετηθεί θετικά οι εισαγγελείς της έδρας.
ΒΗΜΑ

Τι προβλέπει το ν/σ- Θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή - Διαψεύδει ο Γ. Βαρουφάκης τα περί έκτακτης εισφοράς

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός για το απόγευμα της Πέμπτης. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της νέας «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα από την περίφημη λίστα Βαρουφάκη, η νομοθέτηση των οποίων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την επιτάχυνση των συζητήσεων με το ΔΝΤ την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη" στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».

«Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Τα μέτρα του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτακτη εισφορά, η οριστική μορφή της οποίας ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Σενάρια που φέρεται να έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε άγνοια για το ζήτημα της εισφοράς.

Το μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο -και η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορούν να αποδώσουν από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ –είναι τα εξής:
Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με κριτήρια πιο συμβατά με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
Η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.

Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.
Η παροχή «μπόνους» στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους.
Η εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.

Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.
Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.

Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.
Υιοθέτηση μοντέλου διαχωρισμού των πληρωμών του ΦΠΑ.
Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις.
Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
ΒΗΜΑ

Συνέντευξη του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΠΟΡ News 90.1 FM της Λάρισας "Ακροβάτες του ονείρου" της 29.4.2015 και στο δημοσιογράφο Πέτρο Ιωάννου.
http://lomak.blogspot.gr/2015/04/50-29-2015.html

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής του Blue Sky "Χωρίς Αναισθητικό" της 27.4.2015 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.
http://lomak.blogspot.gr/2015/04/27-2015_28.html

Ήταν μεγάλη η απογοήτευση στο άκουσμα της είδησης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να καταθέσει σχέδιο νόμου για την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων εξωτερικού. Με την καταβολή ενός μικρού φόρου, της τάξης ίσως του 15%, αναφέρει η ειδησεογραφία, θα μπορεί, λέει, να ξεπλυθεί από τους ανεξίτηλους λεκέδες του, ο αδικαιολόγητα συσσωρευμένος πλούτος των πονηρών, των κλεπτών και των άλλων αχαρακτήριστων.

Όμως εμείς θυμόμαστε, δεν έχει περάσει δα και τόσος πολύς καιρός από τότε, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του, του προηγούμενου καιρού, είχε δηλώσει επί λέξει:

"Έχουμε τώρα πια, μια πολύ καλή βάση δεδομένων και γνωρίζουμε ακριβώς το ποσά των κεφαλαίων που μεταφέρονται από την Ελλάδα και κατατίθενται σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, αυτό μου λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα γνώριζα τα ακριβή στοιχεία αν δεν ήμουν αναγκασμένος να περνώ τον χρόνο μου ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και ικετεύοντας για περισσότερο ζωτικό χώρο. Έχουμε περιπτώσεις όπως αυτήν κάποιου που τα τελευταία χρόνια, μετέφερε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια δηλώνει εισόδημα της τάξης των πέντε χιλιάδων ευρώ. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό? Οι κατάλογοι αυτοί υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν."

Αυτά δήλωνε στις 12 Φεβρουαρίου στο γερμανικό περιοδικό Stern, και τώρα που κατά τα φαινόμενα τα ταξίδια του θα περιοριστούν, καλό θα ήταν να κάτσει με την ησυχία του και να το ξανασκεφτεί το πράγμα. Διότι, ενώ όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους το υποκείμενο του παραδείγματος του κ. υπουργού, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να συσσωρεύει χωρίς όχληση και αφορολόγητα αυτό το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, κανείς μας δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί αυτός ο σεσημασμένος απατεώνας θα έχει τώρα την ευκαιρία να αποκτήσει δικαίωμα για να αγοράσει το συγχωροχάρτι του.

Είχαμε μείνει στις προηγούμενες δηλώσεις και τις διακηρύξεις για αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου κι ελπίζαμε ότι όταν ο Πρωθυπουργός και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του αλωνίζανε την Οικουμένη, αναζητώντας πίστωση χρόνου και άλλες πιστώσεις, ο αρμόδιος κι επιφορτισμένος με το έργο της πάταξης της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, δούλευε σιωπηλά, μεθοδικά και αποδοτικά για την αποκατάσταση της κοινωνικής ομαλότητας και της φορολογικής νομιμότητας που τόσο βάρβαρα έχουν ανέκαθεν παραβιαστεί στην Ελλάδα.

Ω, ναι, μεγάλη η απογοήτευση για όλους εμάς που επιμένουμε από παλιά, ότι λεφτά υπάρχουν!

Λεφτά υπάρχουν, όπως πολύ σωστά σημείωνε στη συνέντευξή του, ο Γιάννης με το ένα «νι», κι εμείς θα υπερθεματίσουμε, λέγοντας ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες είναι καταγεγραμμένες και τα ίχνη ανεξίτηλα χαραγμένα εκεί, στα κιτάπια της Τράπεζας της Ελλάδας και στις ηλεκτρονικές φυλλοστόκες των πτωχών μας εμπορικών τραπεζών, αφού πολλοί από τους φοροδιαφεύγοντες, τους φοροαποφεύγοντες και τους άλλους χρυσοδάχτυλους, ζούσαν ανέκαθεν ζωή χαρισάμενη κι αμέριμνη, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να καλύπτουν τις πράξεις τους, βέβαιοι ότι δεν επρόκειτο ποτέ να ελεγχθούν για τα ανομήματά τους.

Λεφτά υπάρχουν αρκετά και ο παράνομα κι αφορολόγητα αποθησαυρισμένος πλούτος είναι ανυπολόγιστος και καλό θα ήταν να υπολογιστεί κάποια στιγμή και σύντομα. Ας μας έλειπαν καλύτερα, σε τέτοιες εποχές φοβερής ανέχειας κι ανάγκης, οι συζητήσεις για άφεση αμαρτιών αυτών που όλα αυτά τα χρόνια έτρωγαν μέχρι σκασμού, βουτώντας τις βρώμικες χερούκλες τους στο δημόσιο κορβανά.

Ακόμα χειρότερα, όταν η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή και η ποικιλότροπη καταλήστευση των δημόσιων ταμείων, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα περιήλθε σε αυτή τη δεινή θέση κι έπεσε σε αυτόν τον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό βούρκο, μέσα στον οποίο βουλιάζουμε όλοι μας την τελευταία πενταετία.

Η ιδέα αυτού του ανέντιμου συμβιβασμού είναι απαίσια κι έχει στο κάτω-κάτω της γραφής και μιαν έντονη ηθική πτυχή το θέμα, αφού η προτεινόμενη αυτή συγχώρεση, κατασπαράσσει τις ελπίδες μας για απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο πολύ μας έχει λείψει και που τόσο πολύ ελπίσαμε, μετά τις 25 Ιανουαρίου, ότι θα άρχιζε να αποκαθίσταται.

Κυρίως, ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να ταιριάζει στη λογική πολιτικών κλόουν όπως ο Καβαλιέρε που κάποτε εφάρμοσε αυτήν τη μέθοδο στην Ιταλία, αλλά καθόλου δεν μπορεί να ταιριάζει στη λογική μιας κυβέρνησης που με λάβαρο την εντιμότητα, ευαγγελίζεται ένα νέο ξεκίνημα για την καθημαγμένη Ελλάδα.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές κι ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι και να το ξέρετε κυρίες και κύριοί μου καλοί της κυβέρνησης∙ κι έτσι όπως έχει φωλιάσει ο ζόφος στις ζωές μας, τι να κάνομε, θα το φάμε κι αυτό το άδικο, αν μας το σερβίρετε, αλλά πώς να το χωνέψομε, που είναι αχώνευτο?

Επιτέλους, οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την εξουσία που όλοι εμείς σας της παραδώσαμε με την ψήφο μας και ότι πρέπει πια να αρχίσετε να την εξασκείτε αυτήν την εξουσία, ακριβώς όπως υποσχεθήκατε, προς όφελος των πολλών και όχι υπέρ της προστασίας και της ασυλίας των ολίγων.

Κοντολογίς, οφείλετε να πείσετε εαυτόν πρώτα απ’ όλους κι ύστερα να πείσετε κι όλους εμάς, την ελληνική κοινωνία, ότι δεν το έχετε χαμένο το παιχνίδι, πριν ξεκινήσετε καλά-καλά να το παίζετε...

Η σύνθεση είναι από την OKTANA

http://my-pillow-book.blogspot.gr/2015/04/injustice.html

Την Παρασκευή, 24 Απριλίου, στις 19:30, το περιοδικό Άρδην διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για το Μεταναστευτικό, την ιθαγένεια και το δημογραφικό πρόβλημα.

Μίλησαν οι: Γιώργος Καραμπελιάς,συγγραφέας – εκδότης Άρδην

Αναστάσιος Λαυρέντζος, οικονομολόγος

Άγγελος Συρίγος, πρώην γενικός γραμματέας πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής

Ευάγγελος Τσεκούρας, δικηγόρος

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4, στο Σύνταγμα.Τις βασικές του θέσεις, όσον αφορά το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα συζητηθεί στο Brussels Group, με στόχο τη συμφωνία, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

1. Στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, ακούγεται ότι δεν θα συζητηθούν οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο είναι απολύτως απαραίτητο να τα επιλύσουμε και γρήγορα να κατεβάσουμε νομοσχέδια που να προστατεύουν και την κατοικία και να δίνουν και λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

2. Θεωρώ ότι είναι έγκλημα η παραμονή του ΕΝΦΙΑ και θεωρώ ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε στο να βάλουμε, προς αντικατάστασή του, κάποιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ακόμα και αν αυτό δεν το καταφέρουμε, οφείλουμε να βρούμε άμεσα ισοδύναμο μέτρο, ώστε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

3. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προβούμε σε έκτακτη εισφορά.

4. Θεωρώ θετικό τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση των διαφημίσεων, τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, τους τρόπους για εύκολη είσπραξη του ΦΠΑ (π.χ. με πιστωτικές κάρτες).

5. Θεωρώ επίσης, θετικό την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, όπως και θεωρώ θετικό τις ποινικές κυρώσεις στην απόκρυψη εισοδήματος και στη μη καταβολή ΦΠΑ.

6. Σαφώς και η πληρωμή ΔΕΚΟ, φόρων και προστίμων μέσω κάρτας, είναι θετικό.

7. Σαφώς και ο φόρος πολυτελείας σε πισίνες και σε σκάφη, είναι θετικό.

8. Σαφώς και ο διαχωρισμός πληρωμών ΦΠΑ είναι θετικός.

9. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να δεχτούμε μείωση των επικουρικών συντάξεων, ούτε κατά ένα ευρώ.

10. Σαφώς να μην δεχτούμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος.

11. Σαφώς να μην δεχτούμε μείωση μισθών και συντάξεων.

12. Συζήτηση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, μπορεί να γίνει.

13. Σαφώς και πρέπει να επαναφέρουμε με οποιοδήποτε κόστος το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Στο πολιτικό bullying του συντρόφου Βαρουφάκη να ξέρουμε ότι οφείλουμε ως κόμμα να μην αφήνουμε κανέναν Ντάισελμπλουμ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας, όπως και οφείλουμε να μας προβληματίσει το ότι ο Σημίτης για να πληρώσει τη Siemens με swap, βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση του Βαρουφάκη.

Σαφώς και το 72% του κόσμου θέλει συμφωνία, μόνο το 23% ρήξη και το 20% επιστροφή στη δραχμή. Αυτά οφείλουν να μας προβληματίσουν.

Σε περίπτωση που βρούμε άρνηση για όλα τα παραπάνω, στη λύση του δημοψηφίσματος, η οποία είναι λιγότερο κοστοβόρα από τις εκλογές και που θα αποτυπωθεί με ερώτημα για το αν δεχόμαστε να κάνουμε κωλοτούμπα στις θέσεις μας ή όχι, θα μας λύσει τα χέρια η εντολή του ελληνικού λαού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλιο: ο κ Μιχελογιαννάκης τα ποσοστά που αναφέρει σε σχέση με την στήριξη του κόσμου κλπ, είναι τα "προϊστορικά" και όχι τα πραγματικά και εκφράζουν την επιθυμία του να είναι έτσι σαν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι...

Για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μιλά ανοικτά με άρθρο του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κόντρα στην επίσημη θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που επιθυμεί έντονο συμβιβασμό εντός της ζώνης του Ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο του υπουργού ΠΑΠΕΝ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash:

Η Ελλάδα, διαχρονικά, σε όλες τις δύσκολες ώρες που πέρασε βρήκε τη δύναμη να σταθεί όρθια και να αντεπεξέλθει στις θύελλες.

Η σημερινή κρίσιμη ιστορική καμπή που διανύει ο λαός μας δεν είναι χωρίς προηγούμενο.

Έχουμε περάσει στην ιστορία μας εξίσου κακές, ίσως και πολύ χειρότερες περιόδους. Περιόδους κατά τις οποίες μάλιστα, η απομόνωση της χώρας έμοιαζε καταθλιπτική και ανυπέρβλητη.

Τα βγάλαμε, όμως, πέρα.

Και τα βγάλαμε πέρα, χάρη κυρίως στην αυτοθυσία, το απαράμιλλο φρόνημα, το αγωνιστικό πνεύμα και την αποφασιστικότητα ενός λαού, ο οποίος έβαζε πάνω από όλα την επιβίωση, την αξιοπρέπειά του και τη δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Σήμερα η διάσωση της χώρας μας συνδέεται στενά με την απόρριψη της υποταγής, με τη θέλησή μας να αντέξουμε σε δυσκολίες και με την απόφασή μας να συνδέσουμε τα μεγάλα «όχι» με την αταλάντευτη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης, ανόρθωσης και προοπτικά αναγέννησης του τόπου μας.

Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν «έντιμο συμβιβασμό», αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα.

Ωστόσο, οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία.

Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ».

Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις.

Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις.

Αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση κάνουν διπλό λάθος.

Δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αν «εταίροι» και ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν με όπλο την άρνηση χρηματοδότησης και ότι θα τρομοκρατούν εσαεί τον ελληνικό λαό με τον «μπαμπούλα» της πτώχευσης και του εθνικού νομίσματος πλανώνται πλάνη οικτρά.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες.

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας υποβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και το οποίο πνίγει την οικονομία και οδηγεί στην ασφυξία τα νοικοκυριά.

Αν η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια ΕΕ, η οποία παραπαίει, από μια εναλλακτική προοδευτική Ελλάδα θα είναι πελώρια και μπορεί να αποδειχθούν μη αντιμετωπίσιμα και ανυπέρβλητα.

Οι κάλτσες ξηλώνονται ακόμα και από έναν πόντο.

Η Ελλάδα και μαζί της η Κύπρος, συνιστούν τη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, στο σύνορο τριών ηπείρων.

Το πολιτικό και γεωστρατηγικό βάρος της χώρας μας είναι κρίσιμο, αν όχι κεφαλαιώδες.

Η οικονομική μας διάσταση, επίσης, καθόλου αμελητέα σε ποιοτικές δυνατότητες.

Είναι δύσκολο να νοηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και κατ’ επίφαση, χωρίς την Ελλάδα. Το γεωπολιτικό κενό θα είναι τραγικό.

Όπως είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση.

Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει πραγματικά την Ελλάδα και όχι να μείνει προσκολλημένη σε άτεγκτες θρησκευτικού τύπου νεοφιλελεύθερες ορθοδοξίες και νεοαποικιακούς ηγεμονισμούς.

Άλλωστε, η σκληρή νεοφιλελεύθερη πορεία που τυφλά ακολουθούν η ευρωζώνη και η ΕΕ έχει προκαλέσει μια βαθιά οικονομική παράλυση και παρακμή στον ευρωενωσιακό χώρο.

Από την άλλη, η επικυριαρχία της Γερμανίας στην Ένωση έχει προσδώσει στην τελευταία την όψη μιας άτεγκτης Γερμανική Ευρώπης, η οποία βλέπει δίπλα στη γερμανική νομισματική και οικονομική επικυριαρχία, να κατισχύει η αμερικάνικη πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα οφείλει, έτσι κι αλλιώς, να παίξει πρωτοποριακό ρόλο με την πορεία της και τη συμβολή της για μια προοδευτική ανατροπή στην Ευρώπη.

Η νεοφιλελεύθερη μονεταριστική γερμανική Ευρώπη και μια ευρωζώνη με δογματική αρχιτεκτονική, κατασκευασμένη για το «λόμπι» του Βορρά, δεν έχουν κανένα μέλλον.

Αυτή η Ευρώπη θα πνίγεται στην οικονομική στασιμότητα, τις μεγεθυνόμενες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ θα πολλαπλασιάζει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς και τη φτώχεια.

Η προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και μιας μεγάλης ανατροπής στην Ευρώπη. Ανατροπή στη χώρα μας δεν σημαίνει μόνο μια νέα προοδευτική πορεία με σοσιαλιστικούς ορίζοντες αλλά και απαλλαγή της πατρίδας μας από τα δεσμά της υποτέλειας και της εξάρτησης, με την εφαρμογή μιας νέας γνήσιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η θέση της κυβέρνησής μας να ενθαρρύνει την κατασκευή ενός αγωγού στο ελληνικό έδαφος, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM και ο οποίος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ένα τέτοιο μεγάλο κατασκευαστικό έργο, εφ’ όσον υλοποιείτο, θα είχε εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά και δημοσιονομικά οφέλη για τη χώρα, ενώ θα άνοιγε ένα ποιοτικά νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, που θα μπορούσε να προσδώσει άλλη μορφή στην περιοχή μας και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με τον ΤΑΡ με αζέρικο αέριο όσο και με το νέο αγωγό με ρώσικο αέριο αλλά και με σειρά άλλων προσπαθειών και πρωτοβουλιών, θέλει να καταστεί πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη.

Για μια Ευρώπη χωρίς νέα ψυχροπολεμικά τείχη, χωρίς λογικές απομόνωσης χωρών, χωρίς ηγεμονικές επικυριαρχίες, χωρίς νεοαποικιακές συμπεριφορές, στην οποία θα κυριαρχούν νέες αξίες ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης των λαών και χωρών μεταξύ τους και με τις γειτονικές περιοχές.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανοίξει πολυδιάστατους ορίζοντες οικονομικών και πολιτικών σχέσεων που θα διαμορφώνουν νέα ερείσματα όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τον Αραβικό κόσμο, τη ζώνη της Αφρικής και ασφαλώς στο χώρο της Μεσογειακής λεκάνης.

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αμερικανοατλαντικό οικόπεδο, γερμανικό φέουδο ή δορυφόρος του αμερικανο-ισραηλινού Μεσανατολικού άξονα και δεν θα είναι χώρα που θα προσφέρεται για πώληση, ιδιωτικοποιώντας τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της, τις στρατηγικές επιχειρήσεις της, τις στρατηγικές υποδομές και τα στρατηγικά της δίκτυα.

Στο πλαίσιο της νέας εξωτερικής και οικονομικής της πολιτικής η Ελλάδα απορρίπτει τη διχοτομική και υποτελή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Τουρκία είτε και με τους δύο από κοινού, ενώ επιδιώκει την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου και ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση το διεθνές δίκαιο και το εθνικό της συμφέρον.

Ακριβώς με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας, θέλουμε να διευθετηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, έτσι ώστε το τελευταίο να καταστεί θάλασσα ειρήνης, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας για το καλό των χωρών και των λαών που βρέχονται από αυτήν την πανέμορφη θάλασσα.

Η Ελλάδα τούτη τη δύσκολη ώρα, μια από τις δυσκολότερες στην ιστορία της, αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση: να μετατρέψει την κρίση και την τραγωδία σε ευκαιρία και δυνατότητα.

Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα αν απομονώσουμε την «πέμπτη φάλαγγα» που ήταν πάντα η κατάρα αυτού του τόπου.

Την «πέμπτη φάλαγγα» των ξένων κατεστημένων κέντρων, των ολιγαρχών, των κυρίαρχων μίντια και της εγχώριας πολιτικής υπαλληλίας τους.

Μπορούμε να πετύχουμε, αν επιδείξουμε ως λαός ενότητα, αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για μεγάλες κινητοποιήσεις, αντοχή και δύναμη σε προσωρινές αντιξοότητες, σκεπτόμενοι το προοδευτικό ανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε για τις γενιές που έρχονται.

http://hellasforce.com/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget