1/3/2015 - 1/4/2015


Πίσω από το παραβάν ( μπερντέ) των διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών-τοκογλύφων στην Κεντρική Ευρώπη πλανάται ένας διάχυτος φόβος ετούτες τις στιγμές.
Μήπως η καταχρεωμένη Ελλάδα ξαφνικά ¨τρελαθεί¨ και αλλάξει το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής της που ξέρανε όλα αυτά τα χρόνια;

Αναρωτιούνται

-Ρε μπας και ξύπνησαν τα ζωντόβολα;

– Ενώ εμείς τους λέμε μπαταχτσήδες, αυτοί να καταλάβουν τι ¨μηχανή χρέους¨ τους στήσαμε τόσα χρόνια, ενώ είναι οι πάμπλουτοι πετρελαιάδες της Ευρώπης;

Λοιπόν αυτός είναι ο ενδόμυχος φόβος τους και για αυτό κάνουν τόσα νάζια και βάζουν τον Ελληνικό Λάο να πληρώνει τα χρέη που έφτιαξαν αυτοί μαζί με τα ντόπια λαμόγια τους.
Λοιπόν το μίγμα της Ενεργειακής Ελληνικής Πολιτικής άρχισε ήδη να αλλάζει και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Ακριβώς γιατί ο ¨πνιγμένος Έλληνας πιάνεται πια από την αλογοουρά του¨ που είναι το νόμιμο δικαίωμα του να επεκτείνει στα κανονικά όρια την υφαλοκρηπίδα του .

Άραγε οι παρακάτω επίσημες δηλώσεις κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος;

Α. Σε απάντηση προς την ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

¨Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία…¨

«Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.
Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε ¨ τόνισε. 

Posted by onpolitika 30 Μαρτίου 2015 http://olympia.gr/

Β. Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμένου για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου έφεραν τις πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ κατέθεσε ήδη ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει αν τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ για “συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ΗΠΑ” ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ρωτά επίσης αν οι θέσεις που εξέφρασε ο Πάνος Καμένος αποτελούν επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ.Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια απάντηση ,γιατί την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμένος έλεγε όσα είπε για τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Μόσχα όπου βρίσκεται καλούσε τους Ρώσους να έρθουν στο Αιγαίο για να συμμετάσχουν στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου. 

http://www.onalert.gr/30.03.2015

Γιατί τόσα χρόνια η Ελλάδα φοβόταν τους γείτονες και την ¨διάρροια¨ τους;
Τόσα παλληκάρια μας πιλότοι έδωσαν την ζωή τους…
Να πάει τζάμπα η ΘΥΣΙΑ τους;
Ήδη οι ψυχές των παλληκαριών αυτών επεξέτειναν νοερά ¨τα άγια των αγίων μας¨ στην Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

¨30 Ιουλίου 1994 Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.¨

¨ Ήδη από το 1982 δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στο Δίκαιο της Θάλασσας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ στο Montego Bay της Τζαμάικα όπου οριοθετήθηκαν εκ νέου οι έννοιες: αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNLOSC) τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικαθιστώντας τέσσερις παλαιότερες Συμβάσεις. Η νέα Σύμβαση ψηφίστηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου 1982 από 130 κράτη (17 κράτη απείχαν και 4 κράτη την καταψήφισαν, μεταξύ αυτών και η Τουρκία). Μέχρι το τέλος του 2008 η Σύμβαση επικυρώθηκε από 157 χώρες, μεταξύ αυτών η Κύπρος (12 Δεκεμβρίου 1988).¨

Μία από τις βασικές καινοτομίες της Νέας Σύμβασης είναι η ΑΟΖ. Τα άρθρα 56 και 57 καθορίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους, καθώς και την έκταση που φτάνει μέχρι 200 μίλια από την ακτογραμμή. Τα νέα χαρακτηριστικά της ΑΟΖ σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ζώντων και μη, όχι μόνο στο βυθό και στο υπέδαφος αλλά και στα υπερκείμενα ύδατα. Σημαντικό είναι, επίσης, το άρθρο 121 παρ. ζ, που αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές.

Στο χώρο της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους, την αλιεία, την ενέργεια από αέρα ή ύδατα, το υπέδαφος, κ.ά. Στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Διατηρείται το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για όλα τα κράτη, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, αρκεί τα παραπάνω να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχουν μόνο τα νησιά που κατοικούνται, στοιχείο που προκύπτει από μία οικογένεια, ένα φαροφύλακα, κατοικίδια, καλλιέργειες και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει οικονομική δραστηριότητα. Για όλα τα άλλα νησιά και τις βραχονησίδες ισχύει μόνο η διάταξη των 12 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης.¨

¨ Η τουρκική τακτική
Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο δρόμος του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό επιλέγει άλλους τρόπους αντίδρασης, αυτών της απειλής, της υπεκφυγής, της άρνησης ή της επιλεκτικής διπλωματίας.

• Απειλεί με πόλεμο (casus belli) αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα αυτονόητα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

• Υπεκφεύγει ένα διάλογο συντεταγμένο με ατζέντα και κανόνες για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, επιδιώκοντας παρελκυστικά και επιθετικά να δημιουργεί νέα θέματα, γκρίζες ζώνες ακόμα και για κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι), αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο, γεγονός που τεκμαίρεται από την ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, κ.ά.

• Αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, να αναγνωρίσει τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες, να αποδεχτεί τους όρους του κοινοτικού κεκτημένου, τμήμα του οποίου είναι και η νέα Συνθήκη (UNLOSC).

• Ασκεί επιλεκτική διπλωματία, δηλαδή α) εκεί που τη συμφέρει έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας με τις Βουλγαρία, Ρουμανία και πρώην
Σοβιετική Ένωση, ενώ αρνείται το ίδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, γι’ αυτό αντέδρασε στη δημιουργία της ΑΟΖ στην Κύπρο και β) διαθέτει χωρικά ύδατα 12 μίλια σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο.

¨ Ευριπίδης Στυλιανίδης http://www.hellasforce.com/στις 30 Ιουλίου 2014

Κράτος και ιδιώτες είμαστε καταχρεωμένοι εικονικά.
Και κάποιοι εξακολουθούν να φοβούνται το ¨casus belli ¨την στιγμή που έχουν αλλάξει δραματικά όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα υπέρ μας.

Ρωσία και Αμερική είναι στα ¨κάγκελα ¨ με την Τουρκία και τον εφηρμοσμένο ισλαμικό φονταμενταλισμό που επιβάλλει ο νεοθωμανισμός του αναφυέντος Σουλτάνου.
Γιατί άραγε HSBC, RBS, CITIBANK εγκαταλείπουν την Τουρκία;


http://www.defence-point.gr/news/ 30/03/2015 03:27

Να το πούμε πιο απλά κανείς ξένος ενεργειακός επενδυτής δεν θα ήθελε να επενδύσει σε εξόρυξη πετρελαίου σε παράνομα τούρκικα θαλάσσια ενεργειακά οικόπεδα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.


Ο Τούρκος είναι πρώτη φορά στην ιστορία του που αισθάνεται τόσο μοναξιά για αυτό και σουλατσάρει άσκοπα στο Αιγαίο για να μας υπενθυμίζει το ¨casus belli ¨ του 1994.
ΣΗΜΕΡΑ όμως έχουμε 2015 και ¨τα πάντα ρεί¨
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
 ΣΤΟ http://olympia.gr/

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΠΑΣΟΥΜΑΚΙ»..

Τρίτη 31/03/15 - 18:38
Αποχωρεί από τα ύδατα της Κύπρου το «Μπαρμπαρός»Αποχωρεί από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου με κατεύθυνση την Τουρκία το τούρκικο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», για το οποίο η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX, που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι τα ξημερώματα το «Μπαρμπαρός» έπλεε με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Το τελευταίο λιμάνι, στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της Αμμοχώστου, στην κατεχόμενη Κύπρου.

Ωστόσο, ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ».

Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αφού αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον ειδικό σύμβουλο του γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε όλες τις παραμέτρους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος απέρριψε τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Οζντίλ Ναμί, ότι το «Μπαρμπαρός» επιστρέφει στην Τουρκία, επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ.

Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο».Κλιμακώνεται η πόλωση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, Σαμαράς-Βενιζέλος και Παπανδρέου στο στόχαστρο

Πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση, άμεσα στην Βουλή.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, Τσίπρας και Καμένος έχουν συμφωνήσει να φέρουν την πρόταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου, όπως έχουν δηλώσει να διερευνηθούν οι ευθύνες υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων.

Η πρόταση σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει θα αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να καθορίσει τις κινήσεις, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Προεδρείου θα γίνει δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο, Χρήσου Μαντά.

http://www.ienimerosi.gr/

Ρωσικές εταιρείες θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή από διήμερο ταξίδι στη Μόσχα.

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρίες, σύμφωνα με δέσμευση των Ρώσων», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα είχε, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak καθώς και τον επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την δίμηνη παράταση που έδωσε η Ελλάδα στις διαδικασίες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

http://olympia.gr/

O κολλεγιοθρεμμένος Σαμαράς έχει μπερδέψει τον κουτσαβακισμό με τη λαϊκή απλότητα και την παρρησία με την τεστοστερόνη...

Γόνος αστικής οικογενείας, ο ακροδεξιός Σαμαράς προσπαθεί να παραστήσει τον λαϊκό ηγέτη χρησιμοποιώντας ευτελή στερεότυπα, που συχνά παραπέμπουν σε κουτσαβάκηδες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η καρικατούρα μάγκα δεν έδωσε χτες στη Βουλή την πρώτη της παράσταση. Ο Σαμαράς μάς έχει συνηθίσει σε παρόμοιες εμφανίσεις. Η προσπάθεια να μιμηθεί κακότεχνα τον εξαίρετο Αθηνόδωρο Προύσαλη δεν μπορεί να είναι τυχαία επιλογή του.

Με σεξιστικές εκφράσεις περί αντρικής σχολής επιδιώκει να προβάλλει το προφίλ του λαϊκού πολιτικού που κατανοεί το λαό και εμπνέει -διά της μιμήσεως- το αίσθημα της σιγουριάς. Ανίκανος να αντιληφθεί ότι τις πρακτικές αυτές -και όχι μόνο- τις έκριναν η κοινωνία, η ιστορία και οι...κάλπες, ο Σαμαράς εμφανίζεται ως κουτσαβάκης του σαλονιού, αντιπαραθέτοντας στα επιχειρήματα και τα δημοσιεύματα για διαφθορά και διαπλοκή την... τεστοστερόνη.

Μπερδεύοντας την ανδρεία με την αντρίλα, δεν αντιτίθεται στις κατηγορίες. Προτιμά να πει "μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου", παρά να απαντήσει ή έστω να σωπάσει. Διότι ο μάγκας, κατά τον Σαμαρά, στηρίζει το φίλο, στρίβοντας το μουστάκι και τη... συζήτηση.

Ως άλλος Νέρων πυρπολεί κάθε έννοια ανθρωπισμού και πολιτικής ορθότητας και εκστομίζει τη λέξη "λαθρομετανάστες" με ύφος χαιρέκακο, απολαμβάνοντας τις αντιδράσεις των "ακραίων αριστερών", που ο σωστός δεξιός οφείλει να αγνοεί και να υποτιμά.

Μας υπενθυμίζει, όμως, με τη δέουσα μαγκιά, ότι η ανδρεία είναι και γυναικείο προνόμιο. Και με το παραπάνω θα μπορούσαμε να απαντήσουμε. Η αντρίλα, όμως, είναι η γλοιώδης επίφαση δύναμης του κομπλεξικού και αδύναμου, που δεν μπορεί να εκφραστεί με σοβαρότητα και επιχειρήματα.

Η ανδρεία είναι κυρίως προνόμιο των γυναικών, δεδομένου ότι αυτές έρχονται τόσο συχνά αντιμέτωπες με την αντρίλα και την υπερχειλίζουσα τεστοστερόνη και μένουν αξιοπρεπείς.

http://left.gr/news/tis-antrikis-grammis-kai-tis-antrilas

Αγαπητέ Jo Di, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει στη Βουλή πως είναι της αντρικής σχολής και μετά οι γυναίκες απορούν πού έχουν πάει οι άντρες.

Κι όμως, ο «άντρακλας» Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός της χώρας για δυόμισι χρόνια.

Βέβαια, τώρα ελπίζω να παραμείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Βγάζει πολύ γέλιο.


http://pitsirikos.net/


Η κοστολογημένη λίστα Βαρουφάκη, την οποία εξετάζουν οι θεσμοί, περιλαμβάνει προσδοκίες για έσοδα 3,7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και περιορισμένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Η περίφημη λίστα που διέρρευσε στο μακροοικονομικό site Macropolis και τη διαρρέουν πλέον και κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, φαίνεται να στηρίζει τις προβλέψεις πως η κυβέρνηση θα ματαιώσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ. ευρώ) για επικουρικές συντάξεις, θα επαναφέρει το δώρο για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο φτώχειας (600 εκατ. ευρώ) και θα διατηρήσει το ισχύον πλαίσιο για το ΕΚΑΣ (80 εκατ. ευρώ).

Ως προς το δημοσιονομικό, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον τα μέτρα επιφέρουν έσοδα 3,7 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τη λίστα αυτή, οι προβλέψεις για τα έσοδα επιμερίζονται ως εξής:

- 725 εκ. από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
-350 εκ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
- 350 εκ.από τις τηλεοπτικές άδειες
- 600 εκ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
- 300 εκ. από απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- 270 εκ. από τη λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
- 250 εκ.από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
- 225 εκ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
- 200 εκ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ αντί του αρχικού στόχου των 2,2 δισ. ευρώ)

Οι φορείς που θα ιδιωτικοποιηθούν είναι:

- ΟΛΠ
- ΟΔΙΕ
- Περιφερειακά αεροδρόμια

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, συγκεκριμένα στο -0,5%, και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις

• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

Η κυβέρνηση θέτει εκ νέου την επιθυμία να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) αλλά και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού» του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

 Φώτης Τριάρχης - .zougla.gr
Έντρομες από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις μαμούθ για τη λεηλασία που συντελέστηκε σε βάρος του δημοσίου χρήματος από τις συμβάσεις που αποτέλεσαν προϊόν συναλλαγής οι γερμανικές εταιρείες εμφανίζονται αποφασισμένες να καρφώσουν τους λαδωμένους Έλληνες πολιτικούς που διαχειρίστηκαν τα μαύρα ταμεία και να επιστρέψουν τις μίζες με αντάλλαγμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία της γνωστής εταιρείας οπλικών συστημάτων Ραϊμένταλ, οι εκπρόσωποι της οποίας με επιστολή τους στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ζητούν συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκειμένου να κοστολογήσει τη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και να εξακριβωθεί το ποσόν που δόθηκε για μίζες από τον Έλληνα αντιπρόσωπο του γερμανικού κολοσσού.

Η αλλαγή τακτικής των γερμανικών εταιρειών, έρχεται μετά από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να καταγγείλει τη συμφωνία με τη Siemens, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και την αυστηρή δημόσια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ και ζήτησε να υπάρξει δικαστική συνδρομή για την υπόθεση της Siemens με τις μίζες, γεγονός που κατατρόμαξε τις μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές που λάδωναν Έλληνες πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Οι γερμανικοί κολοσσοί τρέμουν στη κυριολεξία το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι ελληνικές διεκδικήσεις στα διεθνή δικαστήρια. Γιατί οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση συνεπάγεται και βροχή από πρόστιμα απ’ τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς που είναι εισηγμένες οι γερμανικές εταιρείες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Ειδικά για τη Siemens η οποία είναι εισηγμένη και στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά.

Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση με τις μίζες και τις συμβάσεις τις οποίες πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο σε τετραπλάσιες τιμές απ’ το πραγματικό κόστος, είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις.

Ακόμα και ο επίμαχος συμβιβασμός με τη Siemens τον οποία δεν αποδέχεται η σημερινή κυβέρνηση, δεν περιελάμβανε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αποζημιώσεις σε ζεστό χρήμα αλλά γενικές και αόριστες υποσχέσεις για δήθεν επενδύσεις 250.000.000 ευρώ οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

Δε σας κάνει εντύπωση που ξαφνικά οι Γερμανοί μιζαδόροι, ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν τώρα να ζητήσουν συμβιβασμό με αποζημιώσεις για τις μίζες που είχαν σκορπίσει για τα οπλικά συστήματα και καταφέσωσαν τον ελληνικό λαό;

Αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι πως με αυτή την κυβέρνηση, όλοι θα πληρώσουν. Και σπεύδουν.

Το θέμα της επιστολής της εταιρείας Ραϊμένταλ προς τον Πάνο Καμμένο είναι σχεδόν γνωστό.

Η εταιρεία ζητεί συμβιβασμό αποζημίωσης και να παύσει κάθε αξίωση σε βάρος της. Όμως επειδή έχουν σφίξει τα γάλατα, προσφέρει και πιο δελεαστικά πράγματα. Όπως π.χ. στοιχεία για μίζες. 
Δεν το λέει ευθέως αλλά το αφήνει να εννοηθεί, πως σε περίπτωση συμβιβασμού, όλα είναι ανοιχτά, αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

Η επιστολή λοιπόν ζητεί ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία ανάλογη με εκείνη που έχει συνάψει η Siemens με το ελληνικό Δημόσιο για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Βέβαια η συμφωνία με τη Siemens έγινε νόμος του Κράτους το 2012, αλλά ήδη αμφισβητείται από την παρούσα κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε την περασμένη βδομάδα με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη.

Η Ραϊμένταλ βέβαια είναι άλλη περίπτωση, κυρίως σε ευρύτητα δουλειών στην Ελλάδα, αφού ουδεμία σχέση έχει με τη Siemens που υπήρχε σε κάθε προμήθεια του δημοσίου. 


«Αν κλείσουμε σε συμβιβασμό τότε δεν αποκλείεται τίποτα», λέει η ίδια πηγή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκαν και αποδεικτικά στοιχεία που ενδεχομένως έχει στη διάθεσή της η Ραϊμένταλ και η απάντηση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δόθηκε, ήταν πως εφόσον υπάρξει συμβιβασμός τότε και αυτό συζητιέται.

Η απάντηση αυτή προφανώς ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είναι σαφές πως πέραν του σημαντικού ζητήματος των αποζημιώσεων, πιο σημαντικό ακόμα είναι η τυχόν ύπαρξη –και διάθεση στις ελληνικές αρχές– αποδεικτικών στοιχείων για τους Έλληνες επίορκους αξιωματούχους, όλων των βαθμίδων, που εισέπραξαν μίζες. Η ηθική αποτίμηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ σημαντικότερη από την όποια υλική.

Τη συγκεκριμένη επιστολή με την πρόταση συζητήσεων συμβιβασμού, πήγε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Έλληνας δικηγόρος που εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γερμανική εταιρία, Γιάννης Μαντζουράνης.

Η επιστολή στόχο έχει να κλείσει κάθε αξίωση σε βάρος της εταιρείας για τα συστήματα Asrad για τα οποία εκτός των άλλων κατηγορείται και ο Έλληνας μεσάζων, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Στην Γερμανία η εταιρεία συμβιβάστηκε με την καταβολή ενός ποσού 42-43 εκατομμυρίων, αλλά στην Ελλάδα κατηγορείται για μίζες περίπου 62 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό, κατά πληροφορίες, δε το αποδέχεται η γερμανική εταιρεία, καθώς ο αντίλογος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα τμήμα (μεγάλο, όπως λένε) αυτού του ποσού είναι νόμιμες αμοιβές του κ. Ευσταθίου.
Αυτό που αναφέρεται στην επιστολή πάντως (δεν υπάρχει αναφορά σε κανένα ποσό) είναι το αίτημα για συγκρότηση επιτροπής από στρατιωτικούς, στελέχη του ΥΠΕΘΑ και στελέχη του ΥΠΟΙΚ, που θα προσδιορίσουν τη ζημία.

«Τότε συζητάμε», λένε στελέχη της εταιρείας. Ο ΥΠΕΘΑ φέρεται να ενημέρωσε μάλιστα ότι θα καλέσει σύντομα την εταιρεία, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Κι όμως οι Γερμανοί δεν χρωστάνε στην Ελλάδα μόνο πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Το “τεφτέρι” των γερμανικών χρεών προς την Ελλάδα “άνοιξε” αρκετά χρόνια πριν οι δυνάμεις των ναζί επιτεθούν στην Ελλάδα.

Χρέη που οι Γερμανοί ουδέποτε εδέησαν να πληρώσουν υπάρχουν από τις εμπορικές συναλλαγές Γερμανίας-Ελλάδας την δεκεατία 1930-40. Την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία των προπολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποκαλύπτει με στοιχεία και αριθμούς ο κ. Σαράντος Θεοδωρόπουλος στην συνέντευξη του στο Onalert.gr .

Τα στοιχεία που δίνει είναι αποκαλυπτικά και ανάμεσα σ΄ αυτά περιλαμβάνεται και μια «παρτίδα» αντιαεροπορικών από την γνωστή μας και σήμερα Rheinmetall που με αυτά το Βερολίνο θα πλήρωνε ελληνικά καπνά. Τα αντιαεροπορικά φυσικά δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα!

O κ.Θεοδωρόπουλος είναι δικηγόρος, μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου

Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει είναι συγκλονιστικά και αποδεικνύουν ότι η Γερμανία έχει και προπολεμικά χρωστούμενα προς την Ελλάδα. Πόσα είναι και πως μπορούν να είναι απαιτητά;

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/03/%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CE%B1.html#.VQyC1o6Ud1Y

Από τον ψευτοτσαμπουκά Σαμαρά που κρύβονταν πίσω από φουστάνια της Μέρκελ και τώρα πίσω από την βουλευτική του ασυλία

Στα άκρα ώθησε την πολιτική αντιπαράθεση η ένταση και η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, η φράση του Αντώνη Σαμαρά: «είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Τσίπρα περί στενού του συνεργάτη -τον οποίο δεν κατονόμασε- και που σύμφωνα με δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είπε: «Ντροπή σας. Να θίγετε ανθρώπους. Δεν έχετε το δικαίωμα. Εγώ είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής».

Πρόσθεσε δε: «Τι θέλετε; Σας αρέσει η τεθλασμένη; Να λέτε κάτι χωρίς να το κατονομάζετε. Αν αυτό που είπα το θεωρείτε σεξιστικό το παίρνω πίσω. Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου ο οποίος συμμετείχε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις. Για όσα είπατε έχουν δοθεί απαντήσεις. Τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Θέλετε να κατασκευάσετε στην ΝΔ Κατρούγκαλο αλλά δεν θα τον βρείτε».

Στο τέλος της ομιλίας του παρενέβη η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία του είπε: «Να είστε πιο εγκρατής σε σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Σαμαρά ο οποίος απάντησε, λέγοντας: «Δεν δέχομαι λογοκρισία. Αυτή η παράταξη που έχει δώσει μάχες Δημοκρατίας δεν δέχεται λογοκρισία. Πρώτη φορά συναντώ τέτοια συμπεριφορά από Πρόεδρο της Βουλής».


http://www.kontranews.gr/politiki/item/57845-epeisodio-samara

Η δευτερολογία του Κοινοβ. Εκπροσώπου των Ανεξ. Ελλήνων, Νικόλαου Νικολόπουλου, στην ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
του Δημήτρη Καζάκη

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" του κ. Τσίπρα δεν έχει ξεφύγει στο ελάχιστο από τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Απρίλη 2014. Εφαρμόζει, ή έστω επιδιώκει να εφαρμόσει τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που δεν κατόρθωσε, ή δεν τόλμησαν να εφαρμόσει στην πράξη η συγκυβέρνηση των δοσιλόγων.

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιδίωξη του είναι να υπογράψει ένα Contract - όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος στην επιστολή του προς την Μέρκελ στις 15 Μαρτίου - "ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας" με τους Θεσμούς. Πού ακούστηκε κράτος να υπογράφει ένα τέτοιο Συμβόλαιο (Contract); Που ακούστηκε κυβέρνηση να θέλει να παραδώσει το...
σύνολο των πόρων και των μέσων ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας της σε ξένα κέντρα, τους Θεσμούς;

Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η υπογραφή ενός τέτοιου Συμβολαίου. Με ενδεχόμενο "γλυκαντικό" για τον αδαή και αφελή κόσμο, μια ακόμη επιμήκυνση του χρέους "διάσωσης", όπως εκείνη που αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2012. Με τα ίδια αποτελέσματα μ' εκείνα του 2012.

Μπορεί να υπάρξει Ελλάδα μετά από ένα τέτοιο Συμβόλαιο (Contract); Όχι, σαν αυτεξούσιο κράτος. Η ίδια η κρατική υπόσταση της Ελλάδας θα έχει καταλυθεί προς όφελος των Θεσμών της ΕΕ. Την ίδια ώρα οι θεσμοί της κρατικής υπόστασης της Ελλάδας, ειδικά το εθνικό κοινοβούλιο, έχει καταλυθεί μιας και οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται - μετά από συνομιλίες - στις Βρυξέλλες.

Ενώ το ίδιο συνέβαινε και πριν, οι προηγούμενοι φρόντιζαν να έχουν και την τυπική επικύρωση της Βουλής ακόμη και για τις δανειακές συμβάσεις. Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα στην ολοσχερή κατάλυση του κοινοβουλίου. Έκρινε ότι οι κεντρικές συμφωνίες με τους Θεσμούς δεν είναι της αρμοδιότητας της Βουλής. Κι επομένως οι Θεσμοί της ΕΕ και οι αποφάσεις τους δεν είναι καν υπό την τυπική κρίση της Βουλής, δηλαδή του θεμελιώδους θεσμού της κρατικής υπόστασης της Ελλάδας. Κι έτσι οι Θεσμοί υπερτερούν ως εξουσία έναντι οποιουδήποτε θεσμού της κρατικής υπόστασης της Ελλάδας.

Πότε ξανάγινε κάτι τέτοιο; Φανταστείτε μόνο να το είχε τολμήσει η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων τι θα είχε γίνει. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιδιώκει Contract (Συμβόλαιο) με τους Θεσμούς, το οποίο ανήκει στη σφαίρα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι αν υπογράψει ένα τέτοιο Contract, ότι κι αν περιλαμβάνει, αναγνωρίζει τους Θεσμούς ως πηγή δικαίου και αποφάσεων για την λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, το οποίο έτσι υποβιβάζεται σε φορέα ιδιωτικού δικαίου.

Δεν πρόκειται πια για fiscus (δημόσιο ταμείο) που υπογράφει συμβάσεις, εκχωρώντας ασυλίες και εθνική κυριαρχία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες δοσιλογικές κυβερνήσεις του μνημονίου. Τώρα πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο. Το Συμβόλαιο (Contract) έχει ως βασική επιδίωξη να θέσει υπό αμφισβήτηση την κρατική υπόσταση της Ελλάδας, δηλαδή τη συγκρότησή της ως κράτος, υποκείμενο του διεθνούς δικαίου.

Τι σημαίνει αυτό; Ένα κράτος είναι το κύριο νομικό πρόσωπο στο Διεθνές Δίκαιο και ως εκ τούτου απολαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις και όλα τα δικαιώματα που διέπουν τη διεθνή κοινότητα. Επομένως όταν η κρατική υπόσταση μιας χώρας τίθεται υπό αμφισβήτηση, σημαίνει ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η δυνατότητά της να καλύπτεται, ή έστω να αναφέρεται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο.

Ποια είναι τα κριτήρια της κρατικής υπόστασης; Το κράτος ως πρόσωπο του διεθνούς δικαίου πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα προσόντα: (α) Ένα μόνιμο πληθυσμό. (β) Μια καθορισμένη γεωγραφική επικράτεια. (γ) Δική του πολιτική οργάνωση και διακυβέρνηση. (δ) Την ικανότητα να συνάπτει σχέσεις με τα άλλα κράτη, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πολιτική εξάρτηση, δηλαδή δεν υπόκειται ως κράτος σε καμιά άλλη κυριαρχία.

Με το Contract που θέλει να υπογράψει ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα θεμελιώδη προσόντα της κρατικής υπόστασης θα τεθούν υπό άμεση αμφισβήτηση υπέρ των Θεσμών. Ο μόνιμος πληθυσμός, η γεωγραφική επικράτεια, η αυτόνομη πολιτική οργάνωση και η ανεξαρτησία του κράτους στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας. Όλα τους θα τεθούν επίσημα πια υπό την πολιτική κυριαρχία των Θεσμών.

Άλλωστε από το 2010 η ΕΕ προσπαθεί να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως κράτος, δηλαδή με ενιαία κρατική υπόσταση. Κι επομένως έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση η διακριτή κρατική υπόσταση των κρατών μελών της. Με το Contract του κ. Τσίπρα η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα απαρνηθεί "άνευ όρων και αμετάκλητα" την κρατική της υπόσταση. Κι έτσι η χώρα από statehood (κρατική υπόσταση) θα μετατραπεί σε stateness (κρατική λειτουργία) υπό την πολιτική κυριαρχία της ΕΕ.

Γιατί όμως να το κάνει η αριστερά; Και ερωτώ: Ποιά δύναμη θα ήταν καλύτερη να επιβάλλει κάτι τέτοιο από την ίδια την αριστερά, η οποία έχει εγκαταλείψει οριστικά τα αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του ελληνικού λαού, δηλαδή την Εαμική παράδοση; Ποιά δύναμη θα ήταν καλύτερη για τον σκοπό αυτό, από μια αριστερά απάτριδων κομματικών γραφειοκρατών, που καταδικάζουν κάθε αναφορά στο έθνος και την πατρίδα ως εθνικισμό και αναφέρονται στις τάξεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις αντιλαμβάνεται το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο;

Κι όχι μόνο. Ποια δύναμη θα ήταν καλύτερη για την αποστολή αυτή, από μια αριστερά υπεράνω πάσης υποψίας για τον πολύ κόσμο; Ποιός άλλος θα μπορούσε να καταδικάσει στην απραξία τον κόσμο μέχρις ότου ετοιμαστεί και υπογραφεί το Contract; Ποιός άλλος θα πουλούσε καλύτερα φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον πολύ κόσμο, την ώρα που του σκάβει τον τάφο, εκτός από αυτή την αριστερά; Ειδικά στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης του δικομματισμού της μεταπολίτευσης.

Όποιος καλεί τον κόσμο να περιμένει, στην ουσία τον καλεί να αποδεχθεί τα χειρότερα, να παραδοθεί στα χειρότερα όταν αυτά έρθουν και τον βρουν ανίκανο και ανέτοιμο να αντιδράσει. Επείγει λοιπόν η συγκρότηση ενός ευρύτατο παλλαϊκού κινήματος ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό με βάση τα πιο άμεσα και ζωτικά συμφέροντα του λαού και της πατρίδας. Στις συνθήκες που βρισκόμαστε μόνο ένα σύνθημα ταιριάζει: φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους, τους απάτριδες και προδότες της πατρίδας. Η διαχωριστική γραμμή πια έχει χαραχθεί με σαφήνεια με βάση το ποιός αγωνίζεται για την εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση και ποιός όχι.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/03/blog-post_584.html

του Γιώργου Δελαστίκ

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την ένταση των στραγγαλιστικών πιέσεων που ασκούν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση Τσίπρα, αξιοποιώντας τόσο όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και πρωτίστως την ΕΚΤ για να προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Γνωρίζαμε άλλωστε άριστα εκ των προτέρων τη στάση που θα τηρούσε η Γερμανία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ως εκ τούτου να καταπνίξει εν τη γενέσει της την αντίσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτός ήταν ο λόγος που επιμέναμε επί ματαίω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να έχει νομοθετήσει περνώντας μέσα από τη Βουλή -ει δυνατόν ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου, υπογραμμίζαμε- το σύνολο του αστικού μεν, αλλά βαθύτατα ανακουφιστικού για τον λαό μας "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης". Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουν πλέον παρέλθει δύο ολόκληροι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά απολύτως καμία από τις προς υλικό όφελος των λαϊκών στρωμάτων προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο νόμος για τις100 δόσεις είναι διευκόλυνση, όχι όμως για να πάρουν...
λεφτά από το κράτος οι πολίτες, αλλά για να... πληρώσουν το κράτος! Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα στα πολλά άλλα, είχε εξαγγείλει και πέντε πολύ σοβαρά μέτρα, θεμελιώδη θα τα αποκαλούσαμε, τα οποία θα σήμαιναν πραγματική οικονομική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Πρώτον, είχε επί λέξει πει: "Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ".
 Δεύτερον, είχε πει: "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση". Τρίτον, είχε πει: "Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας".
Τέταρτον, πάντα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διακηρύξει: "Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρου Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως".
Πέμπτο θεμελιώδες σημείο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα διά στόματος πρωθυπουργού ήταν η εξαγγελία της κατάργησης των χαμηλότερων αμοιβών για τους νέους έως 25 ετών και η επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους εκεί που ήταν επί διακυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: "Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλουν η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας. "Ίσος μισθός για ίση εργασία" είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί.

Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016...". Κανένα από τα θεμελιώδη αυτά μέτρα (αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, 13η σύνταξη και κατώτατος μισθός 751 ευρώ) δεν έχει νομοθετηθεί, δεν έχει περάσει από τη Βουλή, έστω και αν πρόκειται να εφαρμοστεί αργότερα. Τίποτα δεν απαγορεύει π.χ. να ψηφιστεί τώρα, μέσα στον Απρίλιο, ένας νόμος από τη Βουλή που να λέει ρητά ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 651 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 θα πάει στα 751 ευρώ ή ότι τον Δεκέμβριο του 2015 θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα. Τίποτα τέτοιο δεν γίνεται και αυτό γεννά υποψίες και έντονες ανησυχίες αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να φανεί συνεπής προς τις υποσχέσεις της.

Το αντίθετο γίνεται, όλα απομακρύνονται. Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θέλει τουλάχιστον... έξι μήνες (!) για να καταρτιστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. "Ζήσε, Μάη μου" δηλαδή. Εδώ ούτε την ΕΡΤ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και θα έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες στην κυβέρνηση πριν το κατορθώσουν! Και μιλάμε για το άνοιγμα της κρατικής ΕΡΤ για να προβάλλουν το έργο τους! Πώς, λοιπόν, να μην ανησυχεί ο κόσμος για τα πολύ δυσκολότερα θέματα;

από το «Έθνος»

Τελικά μέχρι τώρα μετά από πάνω από 2 μήνες της νέας «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης που και αυτή διακυβέρνηση αποδεικνύεται , εκείνο που φαίνεται είναι ότι διαπραγματεύονται μέτρα και πολιτικές που είναι απόλυτα εγκληματικά όχι μόνο επειδή και οι ίδιοι που τα επέβαλαν το παραδέχτηκαν αρκετές φορές αλλά και όπως η νέα διακυβέρνηση τουλάχιστον ακόμα το παραδέχεται, αλλά λέει πάνω στις περίπου ίδιες πολιτικές διαπραγματεύονται τι;

Όλη αυτή η μεσοβέζικη πολιτική απέναντι στην ολοσχερή καταστροφή της Ελλάδας μήπως νομιμοποιήσει τα εγκλήματα που παραδέχτηκαν και οι ίδιοι που τα επέβαλαν σε συνεργασία με τα εδώ τσιράκια τους που ακόμα επιμένουν να λένε ότι αυτές οι πολιτικές είναι απαραίτητες;

Πότε τελικά θα αποτινάξουμε τον νέο κατοχικό ζυγό όταν περάσει όλο και περισσότερο στην συνείδηση του λαού ότι μόνο έτσι πρέπει να πολιτευόμαστε;;;

Η νέα ηθική λέει, διαπραγματευόμαστε με τους εγκληματίες που στην ουσία σκοτώνουν μια ολόκληρη χώρα- έναν σχεδόν ολόκληρο λαό και δεν κρύβουν τον σκοπό τους που είναι: Ή θα δεχτείτε να σας σκοτώσουμε ολοσχερώς ή αυτοκτονήστε πιστεύοντας ότι διαπραγματεύεστε …

Γιατί θέλετε να «δολοφονείτε» και σεις με σκοπό την αποπληρωμή ενός αβάσταχτου και παράνομου χρέους;

Τι σόϊ διαπραγμάτευση είναι αυτή με κείνους που ακόμα και τα αναγνωρισμένα κλεψιμαίικα δεν θέλουν να επιστρέψουν; Βλέπε το 1,18 δις του ΤΧΣ

Ζητάτε από το Νονό να βοηθήσει στην εξάρθρωση της τοπικής μαφίας;;!!

Του Renaud Vivien**
2015-03-27 01 renaud-vivien Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και 18 άλλων κρατών της Ευρωζώνης παρατείνει για 4 μήνες το πρόγραμμα που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που μετονομάστηκε τώρα σε «θεσμούς». Αυτοί θα ξεμπλοκάρουν ένα νέο δάνειο υπό τον όρο ότι αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις που θα τους παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να πληρώσει στο ακέραιο το χρέος της μέσα στις δοσμένες διορίες.

Ωστόσο, αυτό το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμο. Στις 4 Μαρτίου, η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε εξάλλου τη δημιουργία επιτροπής λογιστικής ελέγχου για να ταυτοποιηθεί ο απεχθής, άνομος ή παράνομος χαρακτήρας των χρεών που συνάφθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με δεδομένο το βάρος αυτού του χρέους, η αναστολή της αποπληρωμής του για τη διάρκεια αυτού του λογιστικού ελέγχου εμφανίζεται ως η καλύτερη επιλογή. Αυτή η δυνατότητα έχει μάλιστα νόμιμη βάση.

Δεδομένης της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κάθε δικαίωμα να επικαλεστεί το νομικό επιχείρημα της «κατάστασης ανάγκης» για να αναστείλει τις αποπληρωμές. Από την επέμβαση της Τρόικας το 2010 μέχρι τώρα, το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 43%. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σήμερα χωρίς ασφάλιση υγείας και το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 29% του ενεργού πληθυσμού (60% στους νέους).

Αυτή η δυνατότητα να ανασταλούν μονομερώς οι αποπληρωμές βασίζεται επίσης στην υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη να δίνουν προτεραιότητα στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων έναντι όλων των άλλων δεσμεύσεών τους όπως εκείνων προς τους πιστωτές. Αυτό το καθήκον το υπενθυμίζουν ειδικότερα ο πρώην εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για το χρέος, ο Cephas Lumina, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων. Με την απόφασή της της 7ης Δεκεμβρίου 2012, αυτή η επιτροπή στην οποία είχε προσφύγει η Ομοσπονδία Ελλήνων συνταξιούχων, καταδίκασε το ελληνικό κράτος για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας επειδή εφάρμοσε τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία με την Τρόικα. Οι δραστικές μειώσεις αυτών των συντάξεων (γύρω στο 30%) από το 2010 ήταν, σύμφωνα με αυτή την απόφαση, ικανές να προκαλέσουν μια σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων. Τονίζοντας ότι όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να σέβονται σε κάθε περίπτωση τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, η επιτροπή απέρριψε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο αυτή δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Τρόικα.

Ευρισκόμενες αντιμέτωπες με δυο ασύμβατες μεταξύ τους δεσμεύσεις, οι κυβερνήσεις υποχρεώνονται λοιπόν να δίνουν προτεραιότητα στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να μην εφαρμόζουν τις συμφωνίες που οδηγούν στην παραβίαση αυτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτή η υποχρέωση περιλαμβάνεται και στο άρθρο 103 του Χάρτη του ΟΗΕ. Το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο θα νομιμοποιούσαν κατά συνέπεια ενδεχόμενες μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας ακόμα και αν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απαγορεύει κάθε μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέτοιες μονομερείς ενέργειες προορισμένες να απαντήσουν κατά προτεραιότητα στις ανάγκες του πληθυσμού (όπως ένα μορατόριουμ πάνω στο χρέος, η αύξηση του ελάχιστου μισθού, η επανακρατικοποίηση ιδιωτικοποιημένων τομέων) δικαιολογούνται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα προγράμματα της Τρόικα είναι παράνομα.

Από τη μια πλευρά, οι Ευρωπαϊκές συμβάσεις δεν επιτρέπουν στη Τρόικα να νομοθετεί σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, την υγεία, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, την εκπαίδευση και τη ρύθμιση των μισθολογικών επιπέδων. Από την άλλη, τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα σε αυτές τις συμφωνίες παραβιάζουν με έκδηλο τρόπο μια σειρά ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως το έχουν αποδείξει ξεκάθαρα πολυάριθμες νομικές εισηγήσεις και μελέτες. Η τελευταία μελέτη που επιγράφεται «Of austerity, Human Rights and International Institutions» («Περί λιτότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών θεσμών») είναι της Margot E. Salomon, διευθύντριας του Κέντρου μελέτη των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο London School of Economics and Political Science.

Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ειδικότερα ότι είναι πλήρης η νομική ευθύνη της Τρόικα στη παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων καθώς αυτή εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα στην επεξεργασία και την εφαρμογή της συμφωνίας. Αντίθετα προς τις δηλώσεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη αποφασίζουν μόνα τους για τις πολιτικές τους, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κηδεμονία των πιστωτών της και δεν διαθέτει κανένα περιθώριο ελιγμών.

Αυτές οι παρανομίες, που η Επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα πρέπει να καταδείξει, προκαλούν την ακύρωση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης προς την Τρόικα, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή αυτών των παράνομων συμφωνιών.

Για να τεθεί σε αμφισβήτηση η ισχύς αυτών των δεσμεύσεων, οι Έλληνες ηγέτες θα μπορούσαν να στηριχτούν στις μαρτυρίες του Paulo Nogueira Batista και του Philippe Legrain, αντιστοίχως εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ και συμβούλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την εποχή του δανείου της Τρόικα το 2010. Σε ένα ντοκιμαντέρ που μόλις πρόβαλε το (γερμανο-γαλλικό) κανάλι ARTE («Puissante et Incontrôlée : La Troïka » του Harald Schumann)***, ο Batista δηλώνει ότι όλα τα διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ γνώριζαν πριν ψηφίσουν αυτό το δάνειο ότι αυτό είχε στη πραγματικότητα ως στόχο «να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα».

Ο Legrain συμπληρώνει διευκρινίζοντας ότι: «Εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο ΔΝΤ μπήκαν σε μειοψηφία από τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ, τον Ντομινίκ Στρος-Καν που εκείνη την εποχή διεκδικούσε την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και άρα δεν ήθελε να επιβάλει απώλειες στις γαλλικές τράπεζες. Από τη δική τους πλευρά, οι γερμανικές τράπεζες έπεισαν την Άνγκελα Μέρκελ ότι θα ήταν δραματικό να χάσουν χρήματα. Και έτσι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αποφάσισαν να κάνουν σαν η Ελλάδα να αντιμετώπιζε απλώς προσωρινές δυσκολίες». Και για αυτό, «παρέκαμψαν μια ουσιαστική αρχή της ρήτρας του Μάαστριχτ, τη ρήτρα της μη διάσωσης».

Βέβαια, η Τρόικα δεν υπάρχει πια στα χαρτιά, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται η νομική ευθύνη των οργανώσεων που την αποτελούσαν όπως εξάλλου εξακολουθούν να υφίστανται και οι απαιτήσεις που κατέχουν έναντι της Ελλάδας. Αυτοί οι «θεσμοί» κατέχουν το 80% του ελληνικού χρέους από την εποχή αυτού του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να τεθούν υπό αμφισβήτηση αυτά τα χρέη με δεδομένες τις αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν στο αμέσως προσεχές μέλλον καθώς η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ το Μάρτη και 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ στην περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

*Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε ως «ελεύθερο βήμα» στην ιστοσελίδα της μεγαλύτερης γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου Le Soir καθώς και σε εκείνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Βελγίου RTBF.

**O Renaud Vivien είναι νομικός, γενικός συν-γραμματέας του βελγικού τμήματος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM).

***Για να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ :
http://www.contra-xreos.gr/ksenoglossa-arthra/786-comment-la-troika-s-est-erigee-en-decideur-financier-economique-et-politique-de-l-eurozone.html

Μετάφραση: Γιώργος Μητραλιάς
http://www.contra-xreos.gr/arthra/795-2015-03-27-09-49-28.html

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Οι Βρετανοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ήττα, την οποία υπέστησαν από την ΕΟΚΑ.
Μας το κρατούσαν μανιάτικο ώς το σχέδιο Ανάν, όταν ηττήθηκαν εκ νέου, χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα αυτήν τη φορά.
Και τώρα συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τα συμπλέγματά τους.
Απόδειξη τούτου συνιστά η επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμμοντ να επισκεφθεί στα κατεχόμενα τον Ντερβίς Έρογλου, ανήμερα την 1η Απριλίου.

Καθόλου τυχαία, αφού ο στόχος της Βρετανίας είναι η ανατροπή των παραγώγων του Αγώνα της ΕΟΚΑ σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο. Θέλουν να ανατρέψουν την Ιστορία. Και τη μετατροπή της ήττας του αγώνα της ΕΟΚΑ και του δημοψηφίσματος του 2004 σε νίκη! Και για τους ίδιους και για τους Τούρκους, μέσω της ομοσπονδίας, που θα διχοτομεί την Κύπρο σε δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη και θα τριχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ. Εξ ου και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Φίλιπ Χάμμοντ με την παρουσία του στα κατεχόμενα. Ότι, δηλαδή, στην Κύπρο δεν υπάρχει ένα ενιαίο κράτος, αλλά δυο οντότητες, που θα συνεταιριστούν μεταξύ τους. Και διαλέγει να το πράξει την ημέρα της επετείου της ΕΟΚΑ.

Αληθές είναι ότι η βρετανική πολιτική ενισχύεται από το αγγλοτραφές κομματικό κατεστημένο, που υποβάλλει ηδονιζόμενο τα σέβη του στον εκάστοτε Ύπατο Αρμοστή και σε άλλους Άγγλους αξιωματούχους, για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Όμως, τόσο ο κ. Χάμμοντ όσο κι η κυβέρνησή του δεν κατανοούν επί σειράν ετών κάτι πολύ απλό: Ότι οι θέσεις της κομματικής ηγεσίας και των Κυβερνήσεων της Κύπρου, καθώς και η ανοχή που επιδεικνύουν στις προκλήσεις του Λονδίνου, δεν εκφράζουν τους Έλληνες του νησιού.

Και κάτι άλλο: Η αγγλική πολιτική δεν εξυπηρετεί καν τα δυτικά συμφέροντα και δη εκείνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Το είπαμε πολλάκις. Και το επαναλαμβάνουμε, για να το εμπεδώσουν οι Βρετανοί, οι Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί φίλοι μας, καθώς και οι ημέτεροι: Η ανθενωτική πολιτική της Βρετανίας στο παρελθόν προκάλεσε διαρκή προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και προκαλεί ακόμη, λόγω της «λύσης», την οποία το Λονδίνο επινόησε με την ομοσπονδία, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, καθώς και αυτά της Τουρκίας. Αλλά πάνω απ' όλα για να μας εκδικηθεί και να διαχειριστεί τα δικά του συμπλέγματα, που κληροδοτούνται από τη μια γενιά διπλωματών στην άλλη. Και θα συνεχίσει να δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.

Ακούτε, κ. Χάμμοντ, ανεξαρτήτως εάν θα συναντηθείτε ή όχι με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η ουσία δεν αλλάζει. Η βαρβαρότητα, κατά την περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, που το στέμμα σας έχει επιδείξει σε βάρος του λαού μας, συνιστά μαύρη κηλίδα για την παγκόσμια ιστορία, για τη δημοκρατία και για εσάς τους ιδίους ως αποικιοκράτες, που δεν βρήκατε ποτέ τη δύναμη και την τόλμη να ζητήσετε συγγνώμη. Αντιθέτως, επιμένετε να μας διαλύσετε.

Η ευθύνη δεν είναι μόνο δική σας. Ανήκει και στους ημετέρους, οι οποίοι σας ανέχονται δίνοντάς σας, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, την εντύπωση ότι είναι ακόμη υπάλληλοι της Αυτής Μεγαλειότητος. Ο λαός, όμως, έχει και αξιοπρέπεια και περηφάνια και λεβεντιά. Είναι νοήμων. Και όταν θα έρθει η ώρα, θα δείτε ότι δεν θα επιτρέψει ούτε σε σας ούτε στους εν Κύπρω «πολιτικούς σας μπάτλερ» να μας στείλετε στο πυρ το εξώτερον. Θα βάλει βέτο στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εφαρμογή ενός καθεστώτος κατοχικής αγγλοτουρκικής ομοσπονδίας, εμπνευσμένης από το Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Γι' αυτό να είστε σίγουρος!

σημερινή

Δύο αιτήματα και μία πρόσκληση προς τη ρωσική πλευρά υποβάλλει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Π. Λαφαζάνης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Π. Λαφαζάνης
Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται από χθες στη Μόσχα και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τους δύο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας να προετοιμάσουν την ατζέντα των συζητήσεων στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί κι αυτός τη ρωσική πρωτεύουσα στις 8 Απριλίου.

Οπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΑΠΕΝ στο «Εθνος», ο κ. Λαφαζάνης, συνοδευόμενος και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, θα υποβάλει δύο αιτήματα στους κ. Νόβακ και Μίλερ:

• Την περαιτέρω μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου που πουλάει η Gazprom στη ΔΕΠΑ. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ θα επικαλεστεί την οικονομική ύφεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να διεκδικήσει κι άλλη έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Φεβρουάριο είχε υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες για μείωση 15%, ωστόσο η τιμή παραμένει υψηλότερη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

• Την αναπροσαρμογή της ρήτρας «take or pay» σε πιο χαμηλά επίπεδα αλλά και τη μείωση του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ επειδή η συμφωνηθείσα με τη Gazprom ελάχιστη κατανάλωση δεν επιτεύχθηκε. Η ΔΕΠΑ θα πρέπει να πληρώσει 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά θα ζητήσει από τους μεγάλους πελάτες της (μονάδες παραγωγής ρεύματος και βιομηχανίες), οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Οι διαπραγματεύσεις επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως στόχο τη μετακύλιση της πληρωμής της ρήτρας στην Gazprom σε βάθος χρόνων.

Ερευνες
Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης, αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους», θα απευθύνει πρόσκληση μέσω του κ. Νόβακ, στις μεγάλες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη για τα θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στο «Εθνος», θα αναμένει με ενδιαφέρον ενημέρωση γύρω από τα σχέδια των Ρώσων για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» που φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε πρόταση συνεργασίας, αρκεί να επωφελείται το δημόσιο συμφέρον και να είναι συμβατή και με το κοινοτικό δίκαιο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Για αρκετούς στην Ελλάδα το «πάγωμα» της ομόφωνης υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ελληνική ανεξαρτησία από την αμερικανική Γερουσία δεν είναι μια σοβαρή υπόθεση. Γνωρί­ζω ανθρώπους που γέλασαν και ειρωνεύτηκαν το γεγονός ότι οι ομογενείς επιμένουν να κερδίζουν τέτοιου είδους ψηφίσματα για τις εθνικές επετείους. Θεωρώ μεγάλη υπόθεση, και τη διακήρυξη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, και τα ψηφίσματα της Βουλής και της Γερουσίας.

Λοιπόν είναι μια σοβαρή υπόθεση και το «πάγωμα» πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι εμπλέκονται. Την ελληνική διπλωματία και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, την ελληνική κυβέρνηση, την Ομογένεια και τον πολιτικό κόσμο γενικότερα. Διότι απουσίασε ο αναγκαίος συντονισμός, επειδή το υπουργείο Εξω­τερικών και ο Ελληνας πρέσβης στην αμερικανική πρωτεύουσα έσπευσαν να κρύψουν το θέμα από την Ομογένεια επειδή φοβήθηκαν κυβερνητική κρίση, επειδή έπρεπε να εξηγηθεί στον γερουσιαστή Νταν Κοτς, έναν υπερσυντηρητικό φιλότουρκο πολιτικό, ότι ο υπουργός Αμυνας μίλησε για την απειλή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη εάν καταρρεύσει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, και τίποτα άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν κυκλοφόρησε η είδηση στην Ουάσιγκτον, οι διπλωμάτες της Πρεσβείας προσπάθησαν να επιβάλουν «σιγή ασυρμάτου». Η στάση αυτή δείχνει φόβο πάνω απ’ όλα και προ 50ετίας αντιλήψεις και συμπεριφορές. Πόση ανοησία τους κυριαρχεί Θεέ μου…

Σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση είναι τα ψηφίσματα του Κογκρέσου. Δεν θα την αδικήσω, διότι όταν η χώρα πνίγεται στην οικονομική κρίση, όταν τα ταμεία έχουν στερέψει, θα νοιαστεί ο πρωθυπουργός για τη βλακώδη αντίδραση ενός προβληματικού γερουσιαστή, ο οποίος υποστηρίζει την Τουρκία ενώ οι πάντες στην Ουάσιγκτον την κατηγορούν για τις σχέσεις της με τους τζιχαντιστές;

Πιστεύω ότι ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του συντονισμού, και δεν είναι άσχημη ιδέα να καλέσει στην Αθήνα την ομάδα των ομογενών που έχουν την πρόσβαση στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Γερουσία. Είναι σοβαροί άνθρωποι και αγαπούν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό είναι ότι βάζουν το χέρι στην τσέπη, δεν ζητούν χρήματα από την Αθήνα για να προωθήσουν τα εθνικά θέματα. Η Τουρκία καιροφυλαχτεί και όποιοι έχουν μελετήσει την ιστορία γνωρίζουν πως πάντα εκμεταλλεύεται τις πολιτικές και άλλες κρίσεις στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Και για να είμαι έντιμος με τους αναγνώστες… Ναι, δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς την Αγκυρα και μάλιστα όταν τα ηνία κρατά ο ψυχασθενής Ταγίπ Ερντογάν.

Πρέπει να οργανωθεί ξανά η σχέση Ομογένειας και Αθήνας, διότι οι Ελληνοαμερικανοί έχουν καλές διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα και μπορούν και σήμερα να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον είναι επιβεβλημένη περισσότερο παρά ποτέ. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τζον Κέρι, στις 22 Απριλίου, είναι ευκαιρία για μία συνάντηση κορυφής με την ηγεσία της Ομογένειας.

Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και είναι πολλοί οι κακεντρεχείς και οι «καλοθελητές» που μεταφέρουν τις θέσεις Ελλήνων υπουργών αλλοιωμένες, αλλά το χειρότερο τις «αναμειγνύουν» με κακό εθνικισμό. Βεβαίως πρέπει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί να καταλάβουν ότι τώρα κυβερνούν τη χώρα, δεν βρίσκονται ακόμα στην αντιπολίτευση. Πρέπει να «ενηλικιωθούν»…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν έπρεπε να γίνει η προσπάθεια ώστε να παραβρεθεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου, στις 16 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας; Επρεπε… Εγώ είμαι βέβαιος πως ο Λευκός Οίκος θα απαντούσε θετικά…

mignatiou.com

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΑΛΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010

Ερευνα-σοκ! Αύξηση αυτοκτονιών 35% στην Ελλάδα λόγω κρίσης, λιτότητας, ανεργίας
Μια ακόμα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 - 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί. Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν στοιχεία αυτοκτονιών για την περίοδο 2003 - 2012 και διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος «ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στην χώρα μας.Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012. Ενώ την περίοδο 2003 - 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 - 2012.

Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν την κρίση, σε 1,55 μετά.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Σύμφωνα με την μελέτη, κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα (η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 - 2012) συσχετιζόταν κατά προσέγγιση με μια αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 0,19 ανά 100.000 κατοίκους ή με 20 περισσότερους θανάτους από αυτοκτονία. Δεν υπήρξε αντίστοιχη συσχέτιση μεταξύ γυναικείας ανεργίας και αύξησης των αυτοκτονιών γυναικών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιστορικά τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, προ της κρίσης, υπήρξαν χαμηλά για τα διεθνή δεδομένα. Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν πως έχουν εκφρασθεί ορισμένες αντιρρήσεις, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα, αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο η κρίση όντως ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια.

Όμως, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «απροσδόκητες» και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αυτές τις αμφιβολίες. Όπως τονίζουν, μάλιστα, έχει υποτιμηθεί η γενικότερη επίπτωση της κρίσης και της λιτότητας στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στοιχεία και από άλλες χώρες δείχνουν την ίδια συσχέτιση ανάμεσα στην κρίση και στις αυτοκτονίες. Έτσι, μεταξύ 1989 - 1994, στην περίοδο του Μπόρις Γιέλτσιν, αυξήθηκαν κατά 39% οι αυτοκτονίες ανδρών στη Ρωσία μετά την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων «σοκ» κατά την μετάβαση από την κατευθυνόμενη οικονομία στην ελεύθερη αγορά.

Οι ερευνητές, ανέφεραν επίσης, ότι υπάρχουν και παραδείγματα χωρών (Φινλανδία και Σουηδία) όπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 η λήψη των κατάλληλων μέτρων τόνωσης της απασχόλησης περιόρισε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και έτσι απέτρεψε την αύξηση στις αυτοκτονίες.

Στην έρευνα, συμμετείχαν επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέηβιντ Στάκλερ, ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Μάρτιν Μακ Κι και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό "BMJ Οpen", με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τσαρλς Μπράνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησε την εξέλιξη των αυτοκτονιών σε βάθος 30ετίας, από το 1983 έως το 2012. Στο διάστημα αυτό στην Ελλάδα συνέβησαν συνολικά 11.505 αυτοκτονίες, 9.079 από άνδρες και 2.426 από γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων λιτότητας τον Ιούνιο του 2011 σηματοδότησε μια απότομη αύξηση στις αυτοκτονίες, οι οποίες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους μέσα στο 2012 (έτος που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία). Η αύξηση άγγιξε το 36%.

Άλλες περίοδοι αύξησης των αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των ανδρών, ήταν μετά τον Οκτώβριο 2008, όταν άρχισε η ύφεση στην Ελλάδα. Αντίθετα, μετά την εισαγωγή του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002 είχε καταγραφεί μια απότομη αλλά παροδική μείωση των αυτοκτονιών στη χώρα μας.

Άλλες πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας. Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους εμφανίζουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το είπε και αυτό. Ποιός; Ο άνθρωπος που ηταν πρωθυπουργός της βουλής. Είχε τέτοια σχέση με την βουλή, που δεν ήξερε ότι το προειδοποιητικό κουδούνι χτυπά αυτόματα.
Έβγαλε μαλιστα και θεωρία συνωμοσίας:
-Ορίστε, η κυρία Κωνσταντοπούλου χτυπά το κουδούνι μόνο όταν μιλάω εγώ!!!
-Κύριε Σαμαρά, θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι το κουδούνι χτυπά αυτόματα. Δεν το χτυπά ο πρόεδρος της βουλής.
-…

http://olympia.gr/

Σχόλιο Άλλο ένα βλαμμένο ήταν πρωθυπουργεύων

Από το βήμα της Βουλής, κάλυψε απόλυτα τον πρώην σύμβουλό του λέγοντας πως «μακάρι να είχαμε και άλλους δέκα Παπασταύρους στην Ελλάδα».

Την ιδια ωρα ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης διέταξε προκαταρκτική εξέταση. για το αν ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά είχε δηλώσει πως τα χρήματα δεν ήταν δικά του αλλά πελατών του.

http://olympia.gr/

ΤΟ ΧΩΝΙ

Τα γυαλιά στα μάτια της Αντιπολίτευσης έβαλε γι΄ακόμη μια φορά σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναφορικά με τις εξελίξεις!


«Αλήθεια, κύριε Σαμαρά, έπραξα καλά που ανέφερα Siemens και κατοχικό δάνειο μέσα στο Βερολίνο ή θα έπρεπε να πω και εγώ «ουδείς αναμάρτητος, όπως κάνατε εσείς;» διερωτήθηκε, τονίζοντας, ότι μετά από πολλά χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η ΠΡΩΤΗ που ανέφερε «απαγορευμένες λέξεις του παρελθόντος», όπως είναι η «αξιοπρέπεια», η «SIEMENS» και οι «κατοχικές αποζημιώσεις».

«Δεν περίμενα ποτέ ακόμα και στην καγκελαρία της Γερμανίας να μου τεθεί το ερώτημα: έχουμε ζητήσει από τις κυβερνήσεις σας τόσα χρόνια να πάνε στην Ελβετία να γίνει μια νέα συμφωνία».

«Έχουν πάει όλες οι χώρες της Ευρώπης και έχουν συνάψει συμφωνίες μόνο η Ελλάδα δεν έχει πάει. Γιατί;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Τα έργα και οι ημέρες μια κυβέρνησης που λεηλάτησε τους χαμηλόμισθους , τους συνταξιούχους, τα χαμηλά και μεσσαία στρώματα αλλά άφησε στο απυρόβλητο όλους όσους τα τελευταία χρόνια δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ανενόχλητοι. Σαν κι αυτά που έκανε ο προηγούμενος υπουργός των Οικονομικών σας».

O πρωθυπουργός, έθεσε ορθώς, το δίλημμα της στήριξης στην εν εξελίξει «διαπραγματευτική στρατηγική» της κυβέρνησης, και του νομοθετικού έργου της, ή της άνευ όρων υποχώρησης και της συμπόρευσης με τους νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης έθεσε στην αντιπολίτευση, και ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Θεοδωράκη

«Το ερώτημα αυτό, το δίλημμα αυτό, πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή για ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτευση την οποία θα υπηρετήσει ώς το τέλος, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν 1,8% το 2014 ή 3,3 τρισεκ. ευρώ, αλλά 0,3% και μόλις 592 δισεκ. ευρώ, ενώ τα δημόσια ταμεία είχαν 2,5 δισεκ. ευρώ ταμειακό έλλειμμα.

Κατηγόρησε δε την προηγούμενη κυβέρνηση για απεγνωσμένη προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την οικονομία με κρεσέντο κινδυνολογίας.

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Και κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπήρξε καταπέλτης κατά της σημερινής Αντιπολίτευσης.

Οι σημαντικότερες φράσεις του πρωθυπουργού, είναι οι εξής:

-Όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς δεν σύχναζε και τόσο τακτικά στη Βουλή. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις έξω από την αίθουσα.
-Κε Σαμαρά, σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον συνεργάτης σας, τον κ. Παπασταύρου. Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου, όπως ευχηθήκατε, αλλά άλλους 2.062. Είναι στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν όλοι τους, ένας προς έναν.
-Εάν συμφωνείτε με την ρύθμιση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, γιατί δεν φροντίσατε επί πέντε χρόνια να εισπράξετε το 2% του τέλους που οφείλουν;
-Ο πραγματικός λογαριασμός που ανέβηκε είναι το χρέος ως προς το ΑΕΠ, που από το 124% πήγε στο 180%.
-Μας είπατε κε Σαμαρά, ότι αφήσατε πλεόνασμα, το οποίο μοιράσατε σαν κοινωνικό μέρισμα. Τα νούμερα είναι αμείλικτα: Αφήσατε 2,7 δισ. ευρώ λιγότερο από το πλεόνασμα που λέγατε, 2,5 δισ. ευρώ ταμειακό έλλειμμα, ενώ μιλούσατε για ανάπτυξη 2,4% που δεν ήταν παρά 0,4% -και σε συνθήκες αποπληθωρισμού.
-Κε Σαμαρά, για εμάς δεν υπάρχει μόνο ρήξη ή κωλοτούμπα, υπάρχει ένα σχέδιο πραγματικής διαπραγμάτευσης. Και εσείς κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Αυτό δεν τιμά ούτε εσάς, ούτε την παράταξή σας.
-Κε Σαμαρά σας καλούμε να υιοθετήσετε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.
-Κε Σαμαρά, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι θα βγάζατε τη χώρα από το Μνημόνιο, με 0,3% ανάπτυξη από το 1,5% που είχατε υποσχεθεί.
-Έχουμε αναγκαστεί να πληρώσουμε 6,8 δισ. ευρώ ενώ δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα.
-Δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και σας καλούμε, κε Σαμαρά, να την υιοθετήσετε.
-Η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση και καμία υποχρέωση έναντι των δανειστών της.
-Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερε καμία από τις δύο δανειακές συμβάσεις στην Βουλή για κύρωση. Και ως αντιπολίτευση, το ζητάτε αυτό από εμάς. Είναι ύποπτο, κάτι άλλο θα έχετε στο μυαλό σας.
-Η δανειακή σύμβαση θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, μόνο όταν καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία.
-Στην κα Μέρκελ έχω υποσχεθεί ένα δώρο, το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Και ένα ευρώ να ήταν». Θα το κάνω δώρο και σε εσάς κε Σαμαρά.

http://olympia.gr/

Καλλιεργούν κλίμα ανωμαλίας που όμοιο του δεν είδα ουτε τις μαύρες ημέρες του 1989. Και τότε υπήρχαν μετωπικές συγκρούσεις και το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε. Και όμως ουδείς τολμούσε να μιλήσει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επί προσωπικού μάλιστα στον πρόεδρο της βουλής.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Με τον Ελληνισμό του Σικάγου, ως προσκεκλημένος τους, γιόρτασε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, τις εκεί εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή με παρέλαση όλων των ομογενειακών ενώσεων και σωματείων, παρουσία και του Κυβερνήτη του Ιλινόις.

Σε συνεντεύξεις σου σε ομογενειακούς σταθμούς, αλλά και στο επίσημο δείπνο που προηγήθηκε το Σάββατο βράδυ, ο Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε προσφώνηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας των ομογενειακών οργανώσεων Βασίλη Ματαράγκα, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με γνωρίζετε χρόνια ολόκληρα. Ήμουνα η τηλεοπτική συντροφιά και η δημοσιογραφική ενημέρωσή σας από την μητέρα πατρίδα. Ούτε είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Σικάγο, όταν πάντοτε ανταποκρινόμουνα σε κάθε κάλεσμα της εδώ ομογένειας, με το μικρόφωνο της τηλεόρασης ή το στυλό της εφημερίδας.

Σήμερα, που είμαι εδώ προσκεκλημένος σας ως μέλος της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, σας ζητώ να την εμπιστευθείτε στον αγώνα που κάνει για να ξαναβρούν όλοι οι Έλληνες το χαμόγελό τους, να μειώσουμε τον εφιαλτικό κατάλογο της ανεργίας, να ξαναπάρει μπρος η ελληνική οικονομία και να μη ξαναδούμε παππούδες να σκαλίζουν νύχτα τα σκουπίδια για να βρούνε κάτι να φάνε, να πάψουν παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς ένα ποτήρι γάλα και να μπορέσουν πάλι οι συμπατριώτες σας να ζήσουν με την αξιοπρέπεια που οφείλει να τους παρέχει και να τους προστατεύει το ελληνικό κράτος.

Και επειδή η ομογένεια έχει δεδομένες ευαισθησίες σε ορισμένα ζητήματα όπως τα εθνικά και η Εκκλησία, πέρα ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, σας διαβεβαιώνω ως ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι στις «κόκκινες γραμμές» μας είναι και η προστασία των εθνικών θεμάτων και οι αδιατάραχτες σχέσεις κράτους εκκλησίας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δίνει έναν συγκροτημένο και τεκμηριωμένο διαπραγματευτικό αγώνα με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σταμάτησε η Ελλάδα να λέει ΝΑΙ σε όλα και να υποκύπτει σε συνταγές λιτότητας και ξεπουλήματος της περιουσίας της, που σημαίνει ότι η επόμενη γενιά θα έπαυε να κατέχει τους θησαυρούς της πατρίδας της. Που επίσης σημαίνει ότι εσείς δεν θα ερχόσασταν στη πατρίδα που γεννηθήκατε οι ίδιοι ή που γεννήθηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες σας, αλλά κινδυνεύατε να επισκέπτεσθε ένα προτεκτοράτο.

Και σε ότι αφορά τις επενδύσεις που σας άκουσα ως θέμα – δικαίως – να σας απασχολεί έντονα, σας διαβεβαιώνω ότι τις θέλουμε, σε σύμπραξη με το κράτος και με το μάνατζμεντ στον επενδυτή, όπου συμφωνηθεί.

Αλλά τα μόνα που σίγουρα δεν εκχωρούνται είναι η ενέργεια και τα νερά. Και για εθνικούς λόγους ακόμα. Φαντάζομαι ότι σας είναι απόλυτα αντιληπτό ότι η ενέργεια πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους, με γείτονες, μάλιστα, που διατηρούν το καθεστώς του casus belli και που συνέχεια «ξύνονται» με παραβιάσεις και διπλωματική επιθετικότητα.

Θέλω να επαναλάβω ότι πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και σας ζητώ να είσαστε στο πλευρό της πατρίδας, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, πέρα από κόμματα, ιδεοληψίες και προσωπικές επιδιώξεις.

Όπως ενωμένοι πρέπει να είμαστε και στο εσωτερικό της χώρας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που προανέφερα.

Οι εκλογές τελείωσαν, Κάποιοι κέρδισαν, κάποιοι έχασα. Κάποιοι σχημάτισαν άμεσα, την επόμενη μέρα, χωρίς καθυστέρηση, κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας. Κάποιοι πέρασαν στην αντιπολίτευση.

Αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας. Μόνο που τώρα πρέπει να λειτουργήσει η λογική της Ανάστασης της πατρίδας μας. Σας τα έλεγα και πριν. Και οφείλουν να συμπαραταχθούν όλοι σε αυτή τη προσπάθεια, με πρόσφατη την σχετική εντολή του ελληνικού λαού.

Χάρηκα ιδιαίτερα που άκουσα από τους ομιλητές που προηγήθηκαν, ότι στηρίζουν τη νέα Κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι πολιτικά σε ένα από τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν. Με ικανοποίηση άκουσα και την Ελένη Μπούση, που έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο αλληλεγγύης με ανθρωπιστικούς φορείς της Ελλάδας, μία άξια πρέσβης, να περιγράφει τις εικόνες της κρίσης στην πατρίδα. Και τον σύζυγό της Δημήτρη να λέει σε όλους τους τόνους ότι είναι στο πλευρό μας, με κάθε τρόπο, στον αγώνα που δίνουμε.

Για μία ακόμα φορά ευχαριστώ τον Βασίλη Ματαράγκα για την πρόσκληση που μου απηύθυνε. Εδώ γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους. Ξανασυναντήθηκα με παλιούς φίλους. Αλλά λυπάμαι που δεν είναι ανάμεσά μας ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, μία μεγάλη ψυχή της Ομογένειας, που πρόσφατα μας έφυγε ξαφνικά.

Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι θα μεταφέρω στα αρμόδια υπουργεία, χρόνια αιτήματα της ομογένειας που δεν έχουν βρει λύση. Και πρέπει να σας πω ότι ήλθε η ώρα να θεσπίσουμε και το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφους σας.

Θα κλείσω την ομιλία μου, με τον τρόπο που έκλεισαν ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι ομιλητές. Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25η Μαρτίου, Ζήτω η Ορθοδοξία, που είναι ένας κορυφαίος κρίκος ένωσης της ομογένειας με την Ελλάδα. Γιατί, παράδειγμα, χάρη στα σχολεία της Εκκλησίας, κρατιέται, όσο κρατιέται, ζωντανή η ελληνική γλώσσα στις νεότερες ομογενειακές γενιές των ΗΠΑ».

Ο υφυπουργός Επικρατείας, ο οποίος επέστρεψε σήμερα (30.03.15) στην Αθήνα, κατά το σύντομο διάστημα παραμονής του στο Σικάγο, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, την Γενική Πρόξενο κα Ιωάννα Ευθυμιάδου, είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη του Ιλινόις και επαφές με κορυφαίους παράγοντες της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

Ξεναγήθηκε επίσης στη έκθεση Βυζαντινής Τέχνης που παρουσιάζεται στο Μουσείο της πόλης, και με αλλεπάλληλες παρατάσεις θα είναι ανοικτή μέχρι τον Μάιο. Περιλαμβάνει εκθέματα από κορυφαία ελληνικά Μουσεία και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί πάνω από 200.000 αμερικανοί.

http://olympia.gr/

Οχι ένα, αλλά τέσσερα «όχι» είπε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης με αφορμή τις «διαρροές»της λίστας Βαρουφάκη προς τους θεσμούς.

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης απευθύνει «παράκληση» στο κόμμα να πιέσει να μην υιοθετηθούν τα 4 από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα.


1. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται.

2. Την πώληση του ΟΛΠ.

3. Την πώληση των 14ων περιφερειακών αεροδρομίων.

4. Την αναβολή στη ρήτρα μηδενικών ελλειμάτων για επικουρικές συντάξεις.

«Σε όλα τα υπόλοιπα ναι. Στα 4, όμως, όχι» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

http://olympia.gr/

του Ανδρέα Ζαφείρη

Με το πρόσχημα της ουκρανικής κρίσης, ο αριθμός των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται.

Στον ευρωπαϊκό τομέα, το εύρος δυνάμεων απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι πέντε φορές περισσότερο από ό,τι κατά την πρώτη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Με το πρόσχημα της προστασίας της Α. Ευρώπης από το «ρωσική επιθετικότητα» πάνω από εκατό άρματα έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Λετονία.

Τον περασμένο μήνα, μια παρόμοια μηχανοκίνητη στρατιωτική μονάδα εγκαταστάθηκε στην Εσθονία -στην πόλη Νάρβα- μόλις 300 μέτρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και περίπου 100 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη.

Ο αριθμός των πτήσεων από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής έχει...
τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι , καθώς και οι επισκέψεις των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Παρόμοιες ασκήσεις προγραμματίζονται τους προσεχείς μήνες στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και τη Γεωργία

Οι κινήσεις αυτές υπάγονται στο στρατιωτικό σχέδιο του ΝΑΤΟ «Ατλαντική αποφασιστικότητα.». Βασική αντίληψη του σχεδίου, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μάικλ Φόστερ, είναι η δημιουργία μίας στρατιωτικής ζώνης «από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα».

Είναι αμφίβολο εάν ο Αμερικανός συνταγματάρχης κατανόησε την ιστορική ιδιαιτερότητα της δήλωσής του.
Η ΝΑΤΟική επιχείρηση αυτή έχει εκπληκτικές ομοιότητες με τη στρατιωτική επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (η εισβολή στη Σοβιετική Ένωση), η οποία διεξήχθη από τη ναζιστική Γερμανία το καλοκαίρι του 1941. Και η σύγκριση δεν είναι επιφανειακή.

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα εκτεινόταν από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, με τα βασικά σημεία της εισβολής την Εσθονία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Ποιος θυμάται ότι ο φασισμός στην υποστηρίχθηκε από τις δυτικές ελίτ ως ένα προπύργιο ενάντια στην εξάπλωση των, εμπνευσμένων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, κινημάτων;

Ποιος θυμάται ότι οι αμερικανικές εταιρείες και οι τράπεζες της Wall Street, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, επένδυσαν στο χτίσιμο της ναζιστικής πολεμικής μηχανής ή το φλέρτ του Φύρερ με τη βρετανική συντηρητική ελίτ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τσάμπερλεν και τον υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Χάλιφαξ;

Ο Ομπάμα, τρεις φορές ήδη έχει πει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στον κατάλογο των μεγάλων κινδύνων, πάνω από το «τρομοκρατικό» ισλαμικό κράτος.

Επαναλαμβάνεται άραγε η ιστορία;

Σε συνέντευξή του, ο διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, V. Kozin, δηλώνει «ναι»!
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται με τον πιο άσχημο μορφή. Η συνέχιση του Ψυχρού Πολέμου…, αποκτά μια ποιοτικά νέα και πιο επικίνδυνη διάσταση… ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα φάση του Ψυχρού Πολέμου. Είναι η πιο επικίνδυνη, επειδή η διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών δεν συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό, τον έλεγχο των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων …
Στο παρελθόν, ως Σοβιετική Ένωση, είχαμε συνάψει επτά συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων…
Και τώρα δεν έχουμε τίποτα… Η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν λειτουργεί. Οι διαπραγματεύσεις για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα δεν τηρούνται… - Η περίοδος της ευφορίας όπου τμήμα του πολιτικού προσωπικού πίστευε τυφλά κάθε προφορική υπόσχεση της Δύσης τελείωσε…»
Μπορεί να παραμένει η χώρα μέλος ενός επιθετικού ιμπεριαλιστικού μηχανισμού; Και οι λόγοι είναι μόνο ηθικοί και ιδεολογικοί;

Εάν οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες για την αριστερά, είναι αυτονόητες για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και του κόσμου της εργασίας.

από το «iskra.gr»

του Πέτρου Αργυρίου

Όσο περνάνε οι μέρες το είναι πολύ νωρίς γερνάει ραγδαία και τους μόνους καρπούς που δίνει είναι αυτοί της πρόωρης γεροντικής κυβερνητικής ανημποριάς:
Λίγα πράγματα φανερώνουν στο εσωτερικό της χώρας ότι έχει υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οι μηχανισμοί ανήκουν σε αυτούς που ανήκουν πάντα: στους ολιγάρχες.
Μετά από τις πρώτες δίκες παρωδίες και τις αθωώσεις Αναστασιάδη Παπακωνσταντίνου τις οποίες η κυβέρνηση παρακολουθούσε αμήχανη, έρχονται κι άλλα νέα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όπως το δώρο του ΤΧΣ 1,18 δις που λόγω κακοδιαχείρισης καταχρηστικά επιστράφηκε στην ΕΚΤ και αποτελούν πλέον και αυτά αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σε μια εποχή μάλιστα που η χώρα ασφυκτιά δημοσιονομικά σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζεται να υπογράφει μίνι μνημόνια. Εκεί που μας...
χρωστούσαν μας πήραν και το γάιδαρο… για μια ακόμη φορά.

Η διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου παραμένει στη θέση της και ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδας κος Στουρνάρας ακλόνητος συνεχίζει να προκαλεί.

Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που μια καταχρεωμένη εφημερίδα-εργαλείο μνημονιακής προπαγάνδας όπως η Καθημερινή μπορεί να παίρνει δάνειο πάνω από 30 μύρια από την Εθνική Τράπεζα για να εξυπηρετήσει δανεικά και αγύριστα πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν μέσα στη φοροκαταιγίδα των προηγούμενων ετών, 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταστράφηκαν καθώς η τραπεζική στρόφιγγα της χρηματοδότησης είχε κλείσει οριστικά για αυτούς, η Καθημερινή συνεχίζει να απολαμβάνει ειδικό καθεστώς δανεισμού από τις αλληλέγγυες της τράπεζες για να μπορεί να πληρώνει γίγαντες όπως ο Μανδραβέλης και τα άλλα μνημονιακά παιδιά που συνεχίζουν να παραπληροφορούν ανεμπόδιστα και να μας λεν πως αν χτυπήσουμε την ασυδοσία των ολιγαρχών, θα γίνουμε Βενεζουέλα, απαξιώνοντας τους λαϊκούς αγώνες μιας χώρας που διαρκώς υπονομεύεται από τις αποικιοκρατικές πρακτικές των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ακριβώς όπως την απαξίωσαν οι δύο δήμαρχοι μας, Μπουτάρης και Καμίνης, δείχνοντας αλληλεγγύη στο συνάδερφο τους Αντόνιο Λεντέζμα, δήμαρχο του Καράκας, κάτι που δημιούργησε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο.
Η απάντηση της πρεσβείας της Βενεζουέλας ήταν καταιγιστική και λίγο πολύ περιέγραφε πως δεν νοείται ασυλία λόγω πολιτικού αξιώματος για κάποιον όπως ο Λεντέζμα που έχει εγκληματήσει κατ εξακολούθηση κατά των πολιτών και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή του σε πραξικόπημα που αφορούσε εναέριο βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου στο Καράκας.

Κύριε πρωθυπουργέ, ας γίνουμε Βενεζουέλα. Αφήστε τα ρ-ήξεις αφίξεις και κάντε το όπως ο Μαδούρο.

Εκεί που οι ελληνικές ελίτ νομο-αθετούσαν υπέρ τους και κατά του ελληνικού λαού, νομοθετήστε κατά τους και υπέρ του ελληνικού λαού.

Το ‘κανε ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού Κοντονής. Το νομοσχέδιο που κατέβασε δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να διακόπτει πρωταθλήματα και να ακυρώνει συμμετοχές σε διεθνείς οργανώσεις, να χτυπάει βαρύτατα πρόστιμα όχι μόνο για κρούσματα βίας αλλά και για παραινέσεις βίας από τα μήντια.
Το μαχαίρι στο κόκκαλο, ακριβώς ότι χρειάζεται για να απαλλαχθούμε από τη γάγγραινα. …
Whatever it takes, κύριε Δραγασάκη. Whatever it takes όπως μας λέγατε παλιά. Αλλά φαίνεται ότι και σεις ακόμη όλο τον ριζοσπαστισμό σας τον επενδύσατε στο ντύσιμο του κου Βαρουφάκη.

Μην περιμένετε να σας συνδράμει η ΕΕ στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Σαν να ζητάτε από Νονό να σας συνδράμει στην εξάρθρωση τοπικής μαφίας.

Όχι απλά δε θα είναι μαζί σας. Θα σας υπονομεύσει με κάθε δυνατό τρόπο επικαλούμενη διαρκώς την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Αφήνετε τους πρώην μονομερώς από την πλευρά σας αλληλέγγυους αντιεξουσιαστές να σας κάνουν καταλήψεις. Οκ, τους αφήνετε να εκτίθενται και δεν είναι κακό.
Αλλά όταν ως εκλεγμένη κυβέρνηση με σαφέστατα λαϊκά αιτήματα αντιμετωπίζετε την επι δεκαετίες κατάληψη του κράτους από μηχανισμούς με τον ίδιο μπλαζέ τρόπο που αντιμετωπίζετε τις καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ε τότε έχουμε μεγάλο θέμα.

Αποκεφαλίστε τη λερναία ύδρα και καυτηριάστε την. Όπου δεν μπορείτε να παρέμβετε, περικόψτε πόρους από τις προβληματικές υπηρεσίες και θεσμοθετήστε υπερκείμενες τους εποπτικές.
Δεν χρειάζονται κομματικά στελέχη για να το κάνετε αυτό: Το αντίθετο. Παραπονιόμαστε για το brain drain, για τη διαρροή των καλύτερων μυαλών μας προς τα έξω: Προκηρύξτε ανοιχτούς διαγωνισμούς για να στελεχωθούν οι νέες υπηρεσίες μέσω της δεξαμενής των εκατοντάδων χιλιάδων πτυχιούχων. Δεν μπορεί. Όλοι και κάποιοι ικανοί θα έχουν προκύψει από την ελληνική βιομηχανία πτυχίων. Το αποδεικνύουν άλλωστε αυτό έμπρακτα στο εξωτερικό.

Και δεν είναι μόνο αυτοί: χιλιάδες ικανότατοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν παραγκωνιστεί σκόπιμα από την μεταπολίτευση ακριβώς γιατί έκαναν τη δουλειά τους σωστά θα είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν.
Αν δεν τα κάνετε αυτά τώρα που μπορείτε και πρέπει, τώρα που η λαϊκή βούληση νιώθει ότι ακόμη εκφράζεται από την κυβέρνηση σας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα νέο κεφάλι, η 13η συνιστώσα της λερναίας Ύδρας που λέγεται διαπλοκή.

από το «agriazwa.blogspot.com»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget