1/9/2014 - 1/10/2014

Μια εταιρεία που σε μια νυχτα θα αλλάξει χερια, για να πάρει ο “πραγματικός ιδιοκτήτης” το μαγαζι ελεύθερο βαρών. Αυτα που συμβαίνουν αποτελούν προπομπό του πλιάτσικου που θα γίνει σε ιδιωτικό και δημοσιο τομέα απο τα Vulture Funds, ζημιώνοντας δισεκατομμύρια το δημοσιο. Η δικαιοσύνη πρεπει τωρα να παρέμβει για να σταματήσει την λαίλαπα.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς παραμένουν άφαντοι μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο πλειστηριασμός και έγινε γνωστό ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου ζήτησε συνάντηση με τη νέα διοίκηση.
Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δώσει «σημεία ζωής», με τους εργαζόμενους να εκφράζουν έκδηλα την αγωνία τους.

«Έχουμε ζητήσει συνάντηση και αγωνιούμε πότε θα γίνει, διότι τα θέματα είναι πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κωνσταντίνος Κρέτσης, στο onmed.gr. «Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τις συμβάσεις μας και το μέλλον μας ευρύτερα στη νέα εποχή, που έχει ξεκινήσει για το νοσηλευτήριο» προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς η επιχείρηση «σωτηρίας» του νοσηλευτηρίου που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και υλοποιήθηκε στην τελική φάση του από τον νυν υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, περιλαμβάνει μείωση του εργατικού κόστους και αναδιάρθρωση των θέσεων εργασίας, όρος που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων, μειώσεων μισθών και ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ο κ. Κρέτσης ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει δηλώσει στο onmed.gr ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απόλυση, μία θέση την οποία θα καταθέσει μάλιστα στη νέα διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑΣ Α.Ε. «Δεν θα δεχθούμε απολύσεις, η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη», σημειώνει ο κ. Κρέτσης και συμπληρώνει: «Για το λόγο αυτόν, θα πιέσουμε τη νέα διοίκηση, να εξασφαλίσει ονομαστικά τις θέσεις εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο «Ερρίκος Ντυνάν» εργάζονται περίπου 1.040 άτομα σήμερα, εκ των οποίων οι 180 με 200 είναι γιατροί. Στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα 5 έως και 10 μηνών, συνολικού ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλεται ότι το νοσηλευτήριο παρέμεινε ανοιχτό και δεν κατέρρευσε πλήρως λειτουργικά, είχαν καταγγείλει τον κ. Γεωργιάδη για «πιέσεις» και «τρομοκράτηση», καθώς και την κυβέρνηση για αποφάσεις που εκπορεύονται από «αντεργατικό πλαίσιο, οικονομική ασφυξία κατά των εργαζομένων και συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς».
Ο κίνδυνος είναι ορατός, από το πλάνο «σωτηρίας», που συνεχίζει να διαφημίζει ως τέτοιο ο κ. Γεωργιάδης, οι εργαζόμενοι να βγουν «σωσμένοι» αλλά με πετσοκομμένα δικαιώματα, στα μέτρα των απαιτήσεων των νέων ιδιοκτητών.

http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/501175/errikos-ntynan-to-proto-ishyro-veto-stin-imithea-ae#ixzz3EoR3fGMt

http://olympia.gr/

Ο χειρότερος βιασμός που έχουν τελέσει οι αχυράνθρωποι της πολιτικής του μνημονίου, ειναι αυτός της αλήθειας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα απο λίκνο της πολιτικής εχει καταστεί οστεοφυλάκιον αυτής. Ένα άθλιο Τζατζικιστάν που η μόνη σπουδή και ασχολία των πολιτικών ειναι το πως θα κρύψουν την αληθεια, πως θα μπαλωσουν την πραγματικότητα… για να βγει στα μέτρα τους. Είτε πρόκειται για το σύνολο των καταθέσεων (“μικρή απώλεια επι του ΑΕΠ καταγράφουν οι καταθέσεις στις Ελληνικές τραπεζες” ενώ η αληθεια ειναι οτι 75 δις έχουν κανει φτερά, ήτοι κούρεμα της τάξης του 35%) είτε για την ονειρική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.

Κάπως έτσι συνέβη με την δηλωση του Τζιτζικωστα περί παραίτησης Σαμαρά ώστε να επιτευχθεί κυβερνηση Εθνικης Ενότητας και τις “αντιδράσεις” που προκάλεσε.
Ας μιλήσουμε με γεγονοτα και όχι πολιτικάντικες ονειρώξεις:

Δικαιούται ο Τζιτζικωστας να εκφέρει άποψη για τον τρόπο επίτευξης Εθνικης Ενότητας;
Βεβαίως και δικαιούται. Ειναι ο άνθρωπος που εξελέγη με το ιλιγγιωδες ποσοστο του 71%, απεναντι σε κυβερνητικό υποψήφιο και όλο το παρακρατικό συστημα εξουσίας.

Για την ακρίβεια, απόψεις για τον τροπο επίτευξης Εθνικης Ενότητας δικαιούνται να εκφράζουν μονο πολιτικοί σαν τον Τζιτζικώστα, τον Ανδρέα Παχατουρίδη του Περιστερίου που τείνει να γίνει ισόβιος δημαρχος και αυτός με 70% και καποιοι άλλοι, μετρημενοι στα δάχτυλα.
Ποιοί κρίνουν την παρέμβαση Τζιτζικώστα; Κάποιοι απίθανοι τύποι που παρα τους πακτωλους χρημάτων που διαθέτουν αλλά και την καθολική στήριξη απο τα Μεσα Παρακρατικής Εξουσίας, λαμβάνουν ποσοστο περί το 20%.

Δυστυχώς, στο Τζατζικιστάν, το 20% όχι μονον δικαιούται να λοιδορεί το 70%, αλλά χαίρει προβολής και αποδοχής απο το σύνολο των μέσων παρακρατικής ενημέρωσης.
Φανταστείτε στο συμβουλιο μιας επιχείρησης, ο τομεάρχης του 20% να κουνούσε το δάχτυλο σε αυτόν του 70% (μεταφραστε τα ποσοστα σε κέρδος, μερίδιο αγοράς κλπ). Οι μέτοχοι θα τον έπαιρναν με τις καρπαζιές.
Όταν καταλάβει ο Έλληνας ψηφοφόρος οτι ειναι ο πραγματικός μέτοχος της Ελλάδας, τότε θα καρπαζωσει πολιτικά τους αχυρανθρωπους πολιτικούς βιαστές της πραγματικότητας.

πηγή

Ο λόγος της δημοσίευσης των βιογραφικών στα επίσημα μεσα επικοινωνίας ενός κόμματος, ειναι ωστε να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για το ποιόν των υποψηφίων που τους πλασάρετε.

Ίσως βιαστήκαμε να αποκαλύψουμε το χουντικό παρελθόν του εκλεκτού στελέχους σας, Νίκου Δήμου και χάσαμε την ευκαιρια να δουμε το όνομα του στην λιστα των υποψηφίων σας. Εμείς όμως δεν κάνουμε παιχνιδάκια ούτε σπέκουλα.

Πείτε μας λοιπόν κύριε Θεοδωρακη, απο το βιογραφικό του εξέχοντος στελέχους του κόμματος σας, μηπως λείπει κάποια σημαντική δραστηριότητα; Ένα τεράστιο κομμάτι προσφοράς της ζωής της; Ένα πραγματικα πολύτιμο έργο της, κυριολεκτικά πολύτιμο αφού κόστισε εκατομμύρια;
Εις γνώση σας κρύψατε απο τους Έλληνες ψηφοφόρους σας κύριε Θεοδωράκη αυτο το σημαντικό κομμάτι διεθνούς δραστηριότητας της υποψήφιου σας;
Γιατί;

Λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρια να γίνουν γνωστοί διεθνώς με τέτοιον τροπο, οπως η κυρία Αποστολοπούλου. Άνθρωποι όπως λ.χ. ο εκλεκτός σας φίλος, Θ. Μαργέλλος.
Σε λίγο, περισσότερα.

πηγή

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Tαραχή έχει προκαλέσει στη ΝΔ και στην κυβέρνηση η πρόταση του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστα για άμεση παραίτηση του Α.Σαμαρά από την πρωθυπουργία και σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Οι πρώτες εισηγήσεις που δέχτηκε ο Α.Σαμαράς από τους συνεργάτες του ήταν να διαγραφεί από το κόμμα ο Α.Τζιτζικώστας, αλλά οι ψυχραιμότεροι αντιλήφθηκαν ότι το μόνο που θα πετύχαιναν, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έναν απλό βουλευτή αλλά περιφερειάρχη του κέντρου του νεοκαραμανλισμού, θα ήταν να τον ηρωοποιήσουν (αν και δεν παρέβη κάποιον δεοντολογικό ή πρακτικό κανόνα ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας).

Αντίθετα ο γενικός γραμματέας του κόμματος, αυτή η τεράστια μορφή που ακούει στο όνομα Α.Παπαμιμίκος ζήτησε από τον Α.Τζιτζικώστα να ... αυτοδιαγραφεί!

Συγκεκριμένα πριν από λίγο ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μιλώντας στον Real fm και το Ν. Χατζηνικολάου, δεν έθεσε θέμα διαγραφής του Α. Τζιτζικώστα, ζήτησε...
όμως από αυτόν να παραδώσει ο ίδιος την κομματική του ταυτότητα!

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Α. Τζιτζικώστα, τον κατηγόρησε ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και είπε ότι του απέστειλε πρόσκληση, όπως σε όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος για να παραβρεθεί στα γενέθλια της ΝΔ στην Χαλκιδική.

Κύκλοι του Α.Τζιτζικώστα σχολίασαν την πρόταση Παπαμιμίκου, "την κομματική ταυτότητα πρέπει να την παραδώσουν αυτοί που παραβίασαν και ξέχασαν τις αρχές της παράταξης όχι αυτοί που τις τήρησαν και τις εφάρμοσαν".

Πριν από λίγο ήρθε μια τριπλή παραίτηση στον κομματικό μηχανισμό που ενισχύει την εκτίμηση ότι βαίνουμε ολοταχώς προς εκλογές.

Πρόκειται για τον γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τους δύο γενικούς γραμματείς Επικοινωνίας-Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλο και Ανδρέα Κατσανιώτη.

Για τον κ. Βαρτζόπουλο είχαν κυκλοφορήσει σχετικές πληροφορίες και προ δύο εβδομάδων, ωστόσο ο ίδιος τις διέψευσε. Τη θέση του θα καλύψει, κατά τις πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός.

Και οι τρεις υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους προκειμένου να προετοιμασθούν για την κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον νόμο είχαν περιθώριο να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε αρχίζει να μετρά το απαγορευτικό 18μηνο πριν από την κανονική εξάντληση της κυβερνητικής θητείας (σ.σ. Ιούνιος 2016).

Το γεγονός ότι αποφάσισαν να ξεκινήσουν... ενάμιση μήνα νωρίτερα την επίσημη προεκλογική τους εκστρατεία, όμως, επιβεβαιώνει την άποψη ότι όλα τα εκλογικά ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Το Μαξίμου που όλα τα ερμηνεύει κατά το δοκούν λέει πως πρόκειται για έντιμη στάση, καθώς και οι τρεις έκριναν ότι δεν υπήρχε λόγος να εξαντλήσουν τα νομικά περιθώρια παραμονής τους στις θέσεις τους εφόσον έχουν αποφασίσει να πολιτευθούν...

Ο κ. Βαρτζόπουλος θα είναι υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Αρκαδία και ο κ. Κατσανιώτης στην Αχαΐα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στη Μόσχα θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι o Π.Καμμένος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις ανεπίσημου χαρακτήρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας των ΑΝΕΛ, προκειμένου να ασχοληθεί με το ζήτημα που προέκυψε με τη βουλευτή του κόμματος Ραχήλ Μακρή, η οποία παραπέμφθηκε στην Επιτροπή, με απόφαση του κ. Καμμένου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αναρτήσεις της σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φουντώνουν οι φήμες ότι η Σοφία Βούλτεψη θα παραιτηθεί από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Οι φήμες οργιάζουν από το πρωί στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτησή της.

Καταγγελίες εναντίον της από τους ΑΝΕΛ

Τα σενάρια για έξοδο της κ. Βούλτεψη από την κυβέρνηση έγιναν έντονα ύστερα από καταγγελίες που έκανε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Μαρίνας Χρυσοβελώνη προς τον Πρωθυπουργό:

«Στις 12-9-2014, η κ. Βούλτεψη σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε «συκοφαντίες» όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με την συμμετοχή της στην ΑΕ «Ανεξάρτητη Δημοσιογραφική Ενημέρωση Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Μάλιστα, ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση πως είχε αποχωρήσει πλήρως από τις 6 Μαΐου 2014, δηλαδή πριν της ανατεθούν καθήκοντα υφυπουργού από τον κ. Σαμαρά.

Καθώς πλέον διανύουμε τον 5ο μήνα, μετά την παραπάνω αποχώρηση, θα περίμενε κανείς πως θα είχε ήδη δημοσιοποιηθεί εγγράφως, όπως ακριβώς είχε δημοσιευθεί ο ορισμός της εντός 1 μήνα από την λήψη της σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 7769 (τ. ΑΕ – ΕΠΕ), η κυρία Σοφία Βούλτεψη ορίσθηκε το καλοκαίρι του 2012 διευθύνουσα σύμβουλος της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας με 5ετή θητεία.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Συντάγματος, κανένας υπουργός ή υφυπουργός δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, ερωτάσθε:

1. Είχε λάβει γνώση ο Πρωθυπουργός, πριν τις 10-6-2014 της από 6-5-2014 παραίτησης την οποία επικαλείται η κυρία Βούλτεψη; Αν όχι, πως την διόρισε υφυπουργό;

2. Γιατί δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα ούτε σε ΦΕΚ ούτε στο ΓΕΜΗ η παραίτηση της κας Βούλτεψη από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου;

3. Ποιοι είναι ονομαστικά οι «συκοφάντες», σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη;

Και ζητείται η κατάθεση των εξής εγγράφων:

Της από 6-5-2014 παραίτησης της κας Βούλτεψη από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΑΕ «Ανεξάρτητη Δημοσιογραφική Ενημέρωση» με τον κωδικό αριθμό δημοσιεύματος που πήρε κατά την κατάθεση της στο Εθνικό Τυπογραφείο».

Καταγγελίες εναντίον της και από την Αυγή

Για εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με το πόθεν έσχες της και τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή της για «εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας με προφανή πολιτική στόχευση και από διαφορετικά «παραρτήματα» που ανήκουν στο ίδιο κέντρο αποσταθεροποίησης» και ειρωνευόμενη κλείνει την ανακοίνωσή της ενημερώνοντας την Αυγή για το τι έκανε το καλοκαίρι.

«Για να μην ψάχνουν για την αυριανή τους έκδοση, τους ενημερώνω ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πήγα τρεις φορές για μπάνιο, πέντε φορές στο σούπερ-μάρκετ και τρεις ημέρες στο χωριό του άνδρα μου, την Βυτίνα Αρκαδίας. Επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνοδεύομαι από τον άνδρα μου;»
Η Σοφία Βούλτεψη διαψεύδει δημοσίευμα πως έχει διορίσει συγγενείς της και αποκαλύπτει ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναφέρεται επίσης στη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχθες» της από την Αυγή, μετά τη δήλωσή της που προκάλεσε σάλο σχετικά με τα «χαμένα λεφτά» που επενδύθηκαν σε ακίνητα.

Όπως τονίζει έχει στο όνομά της ένα σπίτι, στο οποίο μένει και κατά το ήμισυ ενός εξοχικού. Όσον αφορά σε οικόπεδο που εμφανίζεται να έχει στο όνομά της, επισημαίνει πως «αποτελεί μέρος παλαιού συνεταιρισμού από 28 ετών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αξία και την αξιοποίησή του), που αποκτήθηκε από ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους σημερινούς συκοφάντες μου».

Καλεί την εφημερίδα Αυγή να να δημοσιοποιήσει τα «πόθεν έσχες» των επιφανών στελεχών της «άλλως τον λόγο θα λάβει και για αυτούς η Δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη

Οι μάσκες έπεσαν! Τώρα ξέρουμε ποιο είναι το κέντρο που καθοδηγεί από μέρες την εναντίον μου επίθεση ψεύδους, άρα συκοφαντική.

Από χθες, το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα «Η Αυγή», πήρε η ίδια τη σκυτάλη των προσωπικών επιθέσεων.

Μια εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας με προφανή πολιτική στόχευση και από διαφορετικά «παραρτήματα» που ανήκουν στο ίδιο κέντρο αποσταθεροποίησης.

Απαντώ σε ένα προς ένα συνοπτικά:

Σχετικώς με δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχω διορίσει συγγενείς μου, επειδή είναι πλήρως αναληθές και συκοφαντικό και δεν έχω διορίσει κανέναν, ο λόγος έχει από χθες δοθεί στη Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγα.

Σχετικώς με την περιουσιακή μου κατάσταση, διαθέτω μόνο μια πρώτη κατοικία τριάντα ετών, στην οποία κατοικώ με την οικογένειά μου και το ήμισυ μιας εξοχικής κατοικίας, ήτοι. 35 τ.μ. Αυτό που αναφέρεται ως «οικόπεδο» αποτελεί μέρος παλαιού συνεταιρισμού από 28 ετών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αξία και την αξιοποίησή του), που αποκτήθηκε από ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους σημερινούς συκοφάντες μου. Επομένως, δεν διαθέτω ουσιώδη ακίνητη περιουσία, ούτε εισοδήματα από αυτήν.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ραδιοφωνική συνέντευξη δεν αφορούσε στην πρώτη κατοικία, αλλά στις επενδύσεις σε ακίνητα, κάτι που προφανώς δεν περιλαμβάνει την πρώτη κατοικία.

Σχετικώς με την θέση μου σε εταιρία, από αυτήν έχω αποχωρήσει πλήρως από τις 6 Μαΐου 2014, πολύ πριν μου ανατεθούν τα καθήκοντα του υφυπουργού, δυστυχώς για τους συκοφάντες.

Οι συκοφάντες καλούνται να ανασκευάσουν και κυρίως να δημοσιοποιήσουν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς (οι δικοί μου είναι ελλειμματικοί), τα δικά τους «πόθεν έσχες» (αν έχουν υποβάλει ποτέ) και τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικά η εφημερίδα «Η Αυγή», που από σήμερα πήρε τη σκυτάλη των προσωπικών εναντίον μου επιθέσεων, καλείται να δημοσιοποιήσει τα «πόθεν έσχες» των επιφανών στελεχών της.

Άλλως τον λόγο θα λάβει και για αυτούς η Δικαιοσύνη.

Για να μην ψάχνουν για την αυριανή τους έκδοση, τους ενημερώνω ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πήγα τρεις φορές για μπάνιο, πέντε φορές στο σούπερ-μάρκετ και τρεις ημέρες στο χωριό του άνδρα μου, την Βυτίνα Αρκαδίας. Επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνοδεύομαι από τον άνδρα μου;

πηγή

Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Νέες δηλώσεις, διαπιστώσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, από τον ελβετό καθηγητή Οικονομικών κο Γκέρτνερ:

– “Οι Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι υπεύθυνοι για την κρίση χρέους της Ελλάδας”.
(Σ.Σ Προσωπικά πιστεύω ότι συνέβαλλαν πολύ, αλλά πίσω από αυτούς υπήρχαν οι ειδικοί …. γενετιστές / πειραματιστές της παγκοσμιοποίησης οι οποίοι θέλησαν να πειραματιστούν χρησιμοποιώντας ως ινδικό χοιρίδιο / πειραματόζωο την Ελλάδα, με σκοπό την μετάλλαξη, φτωχοποίησή της. Αλλά και ως μορμολύκειο /μπαμπούλα προς εκφοβισμό άλλων χωρών).

- “Οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις είχαν ολέθριες συνέπειες”.
-“Η χώρα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις” (Σ.Σ Άρα κακώς έμπλεξε με ΔΝΤ -Τρόικα).
– “Η Ελλάδα απο την ένταξή της στην ΟΝΕ είχε υψηλό χρέος.
Δεν μπορούσε όμως να γίνει κανένας λόγος για “κρίση χρέους”.
-“Πρέπει η Ελλάδα να σύρει στα Διεθνή Δικαστήρια τους οίκους αξιολόγησης”.
Διαβάζοντας το κείμενο μελαγχόλησα.

Επειδή σκέφτηκα κάτι που, πιθανώς, αγνοεί ο κος καθηγητής. Ότι δηλαδή το δικό μας δράμα δεν οφείλεται στην: “κρίση οικονομικού χρέους”, αλλά στην: “κρίση χρέους προς την Πατρίδα” (Σ.Σ Δυστυχώς εμείς δεν διαθέτουμε -όσο και αν αυτό πληγώνει – έναν Ερντογάν, ο οποίος έστειλε αυστηρότατη προειδοποίηση στους “οίκους” που υποβάθμισαν την Τουρκία: “Αν συνεχίσετε, διακόπτουμε τη συνεργασία μαζί σας”).

Ποιοί θα σύρουν στα Δικαστήρια τους “Διεθνείς Οίκους (Ε)νοχής”;
Αυτοί που τους προσκάλεσαν, μαζί με Τρόικα και ΔΝΤ; Οι οσφυοκάμπτες οι οποίοι δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε τη χρυσή ευκαιρία , το μάννα εξ ουρανού που τους έστειλαν το ΔΝΤ και οι Γερμανοί, όταν παραδέχτηκαν ότι τα Μνημόνια , η μνημονιακή συνταγή απέτυχε, ήταν λάθος;
Ήταν μια θαυμάσια, μοναδική (Σ.Σ “ύστατη ευκαιρία ” ήταν ο τίτλος ενός από τα άρθρα που είχα γράψει τότε παροτρύνοντας τους, αλλά …. ) ευκαιρία να αντιδράσουμε. Περιορίζομαι – δικαιούμαι – στις δικές μου προτάσεις (τις οποίες και επαναφέρω με την παρούσα ευκαιρία):

Σύγκλιση όλων των πολιτικών Αρχηγών υπό τον κο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ομόθυμη, ομόψυχη, ενιαία σθεναρή στάση απέναντι στους αποικιοκράτες, ώστε να καταργηθούν τα Μνημόνια ή – έστω – να βελτιωθούν οι επαχθείς όροι τους.
Δεν είναι νοητό να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς για τα … ομολογημένα λάθη εκείνων.

Υ.Γ Έχω επίγνωση ότι τόσο οι προτροπές του κου Γκέρτνερ, όσο και οι δικές μου δεν πρόκειται να εισακουστούν !…….
​Τα πολιτικά μας κόμματα ασχολούνται με μείζονος σημασίας ζητήματα όπως:
​- Συσπειρώσεις των χώρων / μαντριών τους.
​-Συγκέντρωση ή μη 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και άρα : Διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών.
​Να λοιπόν … 180 λόγοι ώστε άλλες (ενοχλητικές;) φωνές να ακούγονται ως : “φωνές βοώντων εν τη πολιτική – ενδεχομένως και πατριωτική ; – ερήμω”.

πηγή

Νέα φορο-επίθεση σε 1 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στο «μίνι» νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2015 προβλέπονται αλλαγές στο καθεστώς των εκπιπτόμενων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζεται να «πειράξει» τα ποσοστά έκπτωσης αυτών των δαπανών, περιορίζοντάς τα στο μικρότερο όριο ώστε ο επιτηδευματίας να μην περνάει στα έξοδα της επιχείρησης κάθε είδους δαπάνη προκειμένου να τυγχάνει φορολογικών ελαφρύνσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλές δαπάνες που είναι μεικτές, καθώς εμπεριέχουν και προσωπική καταναλωτική δαπάνη.

Σημειώνεται πως η φορολογία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη αφανίσει πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% (εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ), ενώ προκαταβάλλουν και το 55% του φόρου.​

πηγή

Μπορεί τα Μέσα Ενημέρωσης να ασχολούνται με την ενδυματολογική της εμφάνιση και αυτή να προβάλει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις προοπτικές, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι εδώ και κάμποσο καιρό σε μεγάλη τράπεζα υπάρχει μεγάλος πονοκέφαλος με δάνειο 5 εκ Ευρώ της κυρίας Βουλευτού. Το δάνειο είναι ήδη «κόκκινο» και έχει πακεταριστεί να πουληθεί σε ειδικά funds του εξωτερικού μαζί με άλλα προβληματικά δάνεια. Κατά τα άλλα οι γόβες στιλέτο, τα πληθωρικά μπούστα και η celebrity στάση ζωής καλά κρατούν….
Fpress.gr

Σε κατάσταση «κόκκινου πανικού» βρίσκεται η κυβέρνηση των Ολετήρων, για να παραφράσω τον υπότιτλο άρθρου του «Βήματος», που εγκαινιάζει κι αυτό, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το προεκλογικό Τριώδιο που μόλις ανοίγει, σημειώνοντας:

«Την ίδια στιγμή, τους δυο κυβερνητικούς εταίρους δεν τους απασχολεί μόνο η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν (ενέργειες) τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί, όπως προβλέπεται, την επόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στη Βουλή.

Τα μέτρα που ελπίζουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί πως θα αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών, είναι μεταξύ άλλων: α) η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% με αρχή τα αυτοκίνητα και σταδιακή κατάργησή τους, β) η μείωση της φορολογίας για τις δωρεές από 10% σε 3%, γ) η μείωση των συντελεστών φόρου για τις γονικές παροχές στο 3%, δ) η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για δύο έτη, αλλά με μείωση κατά 30%, ε) η αποσύνδεση «πόθεν έσχες» και αντικειμενικών αξιών, στ) η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα από 72 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής με μείωση 90% των προσαυξήσεων, η) η διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, θ) η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις και ι) η μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015, ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές.»

Μέσα στην παραζάλη τους, ούτε ξέρουν τι λένε ούτε κατά διάνοια γνωρίζουν τι θα κοστίσουν αυτές οι μελλοντικές και αβέβαιες «ελαφρύνσεις» βαρών από τα σαμάρια των υποζυγίων που κοντεύουν να γονατίσουν, όσα από αυτά δεν έχουν ήδη σκάσει!

Ούτε βέβαια ξέρουν τι τους ξημερώνει, οι πανικόβλητοι και ανάξιοι κυβερνήτες μας, διότι, κανείς δεν τους πιστεύει πια, παρά μόνο τα σαϊνια κι οι αετονύχηδες έχουν απομείνει για να τους εμπιστεύονται, καθότι οι δημο(σ)κόποι τώρα, ξαφνικά, λένε ότι μας τελειώνουν, σιγά-σιγά οι ηλίθιοι!

Και βέβαια, το κυριότερο είναι ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, οι γελωτοποιοί που παριστάνουν τους κυβερνήτες μας.

Χωρίς τον ξενοδόχο, βέβαια, γιατί, αύριο πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές της Τρόικας! Χαράς Ευαγγέλια! Οι εκπρόσωποι της συνέλευσης των πιστωτών της πτωχευτικής μας διαδικασίας, ήρθαν για να τα πουν ένα καλό χεράκι με τον Γκίκα τον φοροσυλλέκτη, που επιμένει ο αθεόφοβος, να τους λέει ψευδώς ότι όλα θα κανονιστούν μια χαρά -κι από νωρίς αύριο το πρωί, οι ελεγκτές θα τον αρχίσουν στις καρπαζιές τον Γκίκα, και πολύ καλά θα του κάνουν!

Οπότε τι μου τσαμπουνάς, κύριε μου, για φορολογικές ελαφρύνσεις και τα ρέστα, χωρίς να μου πεις και ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα? Δεν το μάθαμε πια το παραμύθι, νομίζεις? Όλο "ισοδύναμα μέτρα", ακούς κι όλο τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις των ταλαίπωρων, βλέπεις να ψαλιδίζουν.

Και μην τολμήσεις να μου πεις τίποτα για εκείνα τα 600 εκατομμύρια που σου χρωστάει η Hochtief, που μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις θα φτάνουν ασφαλώς το δισεκατομμύριο. Άστα αυτά, γιατί ούτε να τα ψελλίσει τέτοια πράγματα δεν τολμά ο φοροεισπράκτορας, ο Γκίκας! Είναι once-off αυτά, θα σου πει και δεν πιάνονται για να αντικαταστήσουν μονίμως τη μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Κι έτσι, κυρ-Παντελή μου, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν με τα φραγκοδίφραγκα που θα κόψουν από το πετρέλαιο του κοσμάκη, οι ολετήρες, με πρώτον και καλύτερο, τον γελοιωδέστερο «Πρωθυπουργό» στην νεότερη ελληνική ιστορία -όταν οι φίλοι του, οι λαθρέμποροι καυσίμων έχουν στήσει τρικούβερτο γλέντι από το διάφορο του χαρατσιού στα καύσιμα -κι αυτός τους κοιτάζει σαν χάνος!

Ή μήπως δεν καταλάβαμε όλοι, κυρ-Παντελή μου, τι κουμάσι, διαπραγματευτή "Πρωθυπουργό" έχομε, που πήγε εκλιπαρώντας για άλλη μια φορά και ξέπεσε στην πατρωνία της Φράου Καγκελαρίου κάνοντάς την δικαίως έξαλλη. Δεν τον είδες, τον ψοφοδεή Φον-Αντωνάκη, που ήταν για λύπηση έτσι που στεκόταν κατάχλωμος, δίπλα στην αφέντρα του? Αξέχαστες εικόνες ντροπής, κυρ-Παντελή μου!

Και εσύ καημένε μου, που φανταζόσουν και περίμενες να μιλήσει στην κυρά του για τα κατοχικά τα δάνεια και για τις πολεμικές τις αποζημιώσεις ή τουλάχιστον, βρε αδελφέ, να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να της πει ότι «ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, Κυρά μου!».

Βρε, κούνια που σε κούναγε, κυρ-Παντελή μου, νοικοκύρη μου κι εσένα κι όλους της συνομοταξίας σου. Άστα! Ρεζίλι των σκυλιών, κοτζάμ "Πρωθυπουργός" και να με συμπαθάς που τον εσωκλείω στα εισαγωγικά, αλλά αυτό ορίζουν οι γραμματικοί κανόνες για αξιωματούχους της υποστάθμης του. Ρεζιλίκια πράγματα, κυρ-Παντελή μου, τι να λέμε τώρα!

Διότι, με τι μούτρα να πει τέτοια πράγματα σαν κι αυτά που ονειρευόσουν εσύ, στη Γερμανίδα επικυρίαρχο, ο χαμένος, χωρίς να φάει καμιά σφαλιάρα κι αυτός, από το κοντόχοντρο και γεροδεμένο, τευτονικό της χέρι, το σκέφτηκες, καλέ μου, που βλέπει τα νούμερα να μην βγαίνουν και την καταλαμβάνει κι αυτήν η φρίκη της αποτυχίας του προγράμματος "διάσωσης"?

Τι να της πει και τι να της ψελλίσει, που περιμένει ο αχαΐρευτος, κύριος οίδε από πού, το χαρτί για το αξιόπλοο του μισοβουλιαγμένου σκάφους? Ποιος, αυτός που ο ίδιος το αποτέλειωσε πάνω στα βράχια το παπόρι κι έχει βάλει τώρα τους δικούς του ν’ αδειάζουν άρον-άρον τ’ αμπάρια -κι εμείς οι υπόλοιποι ας πάμε να πνιγόμαστε! Μπα, σε καλό μας, κυρ-Παντελή μου, ευτυχώς που άρχισες να ξυπνάς! Δεν το λέω εγώ, οι δημο(σ)κόποι το λένε! Αλήθεια λένε?

To κολάζ είναι από την ΟΚΤΑΝΑ
Alexandros Raskolnick

Στη γειτονική Τουρκία, αν όχι με τις ευλογίες πάντως σίγουρα με την ανοχή του διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου, οι Τζιχαντιστές αλωνίζουν στην κυριολεξία. Πρόσφατο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας έκανε λόγο για «ένα κράτος εν κράτει» αλλά ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο τα ελληνικά ανακλαστικά είναι σε εγρήγορση ή εάν ακολουθείται η γνωστή φυγόπονη λογική της υποτίμησης κινδύνων και απειλών.

Διότι αν μέχρι σήμερα οι Περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι στο Αιγαίο είχαν να ανησυχούν για το πώς να διαχειριστούν τα απανωτά κύματα των παράνομων μεταναστών, πιστέψτε με δεν είναι τίποτα μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να διαχειριστούν την εισβολή κυμάτων Τζιχαντιστών. Την απειλή των Τζιχαντιστών για γενικευμένο πόλεμο στη Δύση, θα πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά αν δεν θέλουμε να δούμε κομμένα κεφάλια και στην Ελλάδα.

Αν η Ευρώπη δεν ήταν τόσο «υπνωτισμένη» όσο δείχνει η φωτογραφία του νέου Προέδρου και των νέων μελών της Κομισιόν που ανέβασε στο προσωπικό του twitter o Γιούνκερ https://twitter.com/JunckerEU , θα έπρεπε να είχε σημάνει ήδη «συναγερμός». Αλλά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει τόσο αμέριμνη, γαλήνια και ευτυχής, όσο και η Μαρία Αντουανέτα λίγο πριν η λεπίδα της καρμανιόλας προσγειωθεί στο λαιμό της.

Ο Αβραμόπουλος με την αστική ευγένεια, πήγε πίσω από κάτι κυρίες και δεν καλοφαίνεται, πρέπει να τον ψάξεις για να τον εντοπίσεις, κανονικά θα έπρεπε να είναι δίπλα δεξιά στον Γιούνκερ, αν το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε, δηλαδή μετανάστευση κι εσωτερικές υποθέσεις, ήταν για να κάνει τη δουλειά που πρέπει και όχι για να δημιουργήσει τα τέλεια άλλοθι για να μην γίνει απολύτως τίποτα.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα, είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει, να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στα σύνορά της. Πίνει αμέριμνη τον καφέ της στο Βερολίνο, στη Ζυρίχη και στη Βιέννη κι έφτιαξε μια FRONTEX της πλάκας, νομίζοντας πως έλυσε το πρόβλημα. Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε ο Αβραμόπουλος, μετά και από τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, να πάει εκεί και να βάλει τις φωνές. Να πει πως η FRONTEX κάνει τουρισμό και πως η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο υπό τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού. Και αυτή είναι μια υπηρεσία που η Ευρώπη πρέπει να την πληρώσει, αν θέλει να συνεχίσει να πίνει αμέριμνη τον καφέ της στο Βερολίνο.

Το χρέος της Ελλάδας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πλέον «κρατικοποιημένο». Χρωστάμε στα κράτη της Ευρώπης. Να το αποπληρώσουμε λοιπόν με βάση την εισροή του χρήματος από τα «τιμολόγια» που θα πρέπει εφεξής να κόβουμε κάθε μήνα στους εταίρους μας της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Αλλά για να το διαπραγματευτεί αυτό ο Αβραμόπουλος και να προσφέρει αληθινή υπηρεσία στην πατρίδα του, πρέπει να συνειδητοποιήσει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι κάθε βάρκα με παράνομους μετανάστες που φθάνει πλέον στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να είναι πλέον μια βάρκα με Τζιχαντιστές.

Δεύτερον, έχοντας το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων θα πρέπει να εργαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Στον πόλεμο με τους Τζιχαντιστές, το απόλυτο όπλο είναι η πληροφορία.

Μόνο ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα θέματα της ατζέντας του θα μπορέσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να δώσει στην Ευρώπη να καταλάβει πως η πρώτη μεγάλη μάχη, επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τους Τζιχαντιστές θα γίνει στο Νότιο Αιγαίο.

ΥΓ1: Αλέξη, τι λες για όλα αυτά εσύ;

ΥΓ2: Επέλεξα σήμερα να γράψω ένα άρθρο για τα αυτονόητα, Πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό το διακύβευμα της ατζέντας που αναλαμβάνει η χώρα μας στην Ε.Ε καθώς δεν νομίζω πως είναι ξεκάθαρα αντιληπτό.

πηγή

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η υφαρπαγή της εξουσίας από τον αντιμνημονιακό Αντώνη Σαμαρά που εν μία νυκτί μεταβλήθηκε σε σταυροφόρο των μνημονιακών πολιτικών που διέλυσαν τη χώρα, δεν έγινε για να σώσει την πατρίδα. Η κωλοτούμπα έγινε ως αντεκδίκηση σε όσους εμπόδισαν τη γραμμική πολιτική εξέλιξη του «πρίγκιπα» και τον έστειλαν, ως αποστάτη, για πολλά χρόνια στην «εξορία». Έγινε από πλέγμα στους Μητσοτάκηδες, τους Καραμανλήδες και τους Παπανδρέου.

Εμφορούμενος από τέτοια υποδόρια κίνητρα, ο Αντώνης Σαμαράς διέπραξε μια τραγική πολιτική γκάφα: δεν διαπραγματεύτηκε με τους εντολείς του μια «ανάσα», ένα μπόνους για την διεκπεραίωση του εξουθενωτικού πακέτου που ανέλαβε να διεκπεραιώσει, με αποτέλεσμα, σήμερα να είναι εγκλωβισμένος σε ένα θανατηφόρο αδιέξοδο. Η ανθρωπιστική κρίση έχει προσλάβει εκθετικές διαστάσεις και αυτός απλώς «το ξέρει». Δεν κάνει τίποτε. Πηγαίνει στη Μέρκελ και αυτή τον πετάει έξω, γιατί τον έστυψε σαν λεμονόκουπα και τώρα τον πετάει σαν άχρηστο…

Η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στη χώρα μας η εφαρμογή ακραίων πολιτικών λιτότητας και ολοσχερούς απορρύθμισης του κράτους, αποτελεί μείζον πολιτικό επιχείρημα για τον τερματισμό της ύποπτης πλέον αυτής πολιτικής και την αλλαγή πορείας. Η μόνη πολιτική δύναμη που έχει ήδη θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επίκλησή της έναντι των δανειστών θα είναι καταλυτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ.

Ο Σαμαράς, αν δεν συνέβαιναν μέσα του όλα τα παραπάνω, ως «αντιμνημονιακός» έπρεπε να πει στους εντολείς του: αναλαμβάνω για να σώσω τη χώρα, και φυσικά να διασφαλίσω τα συμφέροντά σας, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι στη χώρα έχει ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα σας γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν την ελέγξουμε. Δεν το έκανε, γιατί ως «πριγκιπόπουλο» αγνοούσε και αγνοεί τι γίνεται έξω από τη βίλα του. Δεν θέλει άλλωστε να ξέρει, δεν το αντέχει. Γι΄ αυτό κλείστηκε εξ αρχής στο Μαξίμου. Ούτε στη Βουλή πήγαινε, ούτε υπουργικά συμβούλια έκανε. Όχι από πολιτικό στιλ που υπονοούσε εργασιομανία, αλλά από αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας και του εαυτού του.

Η Μέρκελ τον τελείωσε. Τώρα του ζητούν να κόψει πάλι μισθούς και συντάξεις, να κάνει απολύσεις, να ενώσει ταμεία, κ.ο.κ. Ο Σαμαράς ξέρει ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Και ο Χρύσανθος γνωρίζει πως ότι δεν έγινε έξι χρόνια κρίσης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αύριο. Ξέρει μάλιστα πως αν γίνει, θα είναι δέκα φορές ισχυρότερο από το αν γινόταν το 2011 ή το 2012…

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο γνωρίζουν την ενοχή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ξεκινάει με την αφήγησή του από την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς «μία ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ήδη τον Δεκέμβριο του 2009, γράφει, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του». Τι υποκρισία! Λες και δεν ξέρανε… Αλλά τώρα βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει και να κρατεί τον απολογισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουν τους έκπληκτους.

Ο Σαμαράς θα γραφτεί στην ιστορία, ελπίζουμε, ως ο τελευταίος πολιτικός του παλιού κόσμου, που έκανε ότι του ζητούσαν οι ξένοι εντολείς. Ο παλιός κόσμος των κοτζαμπάσηδων, των φονιάδων του Καποδίστρια, των μαυροφορεμένων ακροδεξιών, των δοσίλογων και της Κόκκινης Προβιάς, των προδοτών της Κύπρου, της μεταπολιτευτικής λαμογίας και διαπλοκής, των βαμπίρ του κράτους, καταρρέει. Ο γδούπος θα είναι εκκωφαντικός!

ΥΓ 1: Ως γνωστόν, ο Βενιζέλος διαπραγματεύεται με τους πασόκους την διάσωσή του. Γράφεται πως θα παραδώσει την προεδρία του κόμματος σε κάποιον άλλο ή ότι στο ιδρυτικό συνέδριο του αυθαίρετου της «Δημοκρατικής Παράταξης» θα αναδειχθεί άλλος αρχηγός μαϊμού (παίζει και ο Λυκούδης) και αυτός θα παραμείνει αρχηγός της στιβαρής συνιστώσας του ΠΑΣΟΚ. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι …

ΥΓ 2: Η ατάκα του Άδωνη πως θα βγάλει τα λεφτά του έξω, δεν απευθυνόταν στους πλούσιους για να είναι σε εγρήγορση καθώς αυτοί, πλην ελαχίστων γιατί υπάρχουν και τέτοιοι, τα έχουν ήδη όλα έξω (80 δισ. ευρώ έστειλαν σε Ελβετία και Σιγκλαπούρη). Ήταν μια δραματική έκκληση προς αυτούς για να φέρουν κάνα φράγκο μέσα να πληρώσουν φόροος, μπας και σωθούνε…

πηγή

Κάθε Δευτέρα το blog νοιώθει κατεδαφισμένο.
Όχι λόγω ''τσαγκαροδευτέρας'', παρά γιατί ξέρει πως πρέπει για άλλη μιά βδομάδα να παλέψει για να αποδείξει τα αυτονόητα.:

Πως, δηλαδή, αυτό που ζούμε δεν είναι φυσιολογικό. Πως υπήρχε και υπάρχει ακόμη όχι ''άλλος δρόμος'', αλλά άλλοι δρόμοι!
Πως η ''φούσκα'' της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερη απ' την φούσκα της ντεμέκ ευημερίας που ζούσαμε πριν. Και την διατηρούν έντεχνα αυτοί που την δημιούργησαν.
Γιατί τους συμφέρει. Γιατί έτσι κάνουν τις ''δουλειές'' τους πιό εύκολα. Γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε μία κάπως φυσιολογική ζωή αν δεν το θέλουμε.
Και μάλλον δεν το θέλουμε.
Αλλιώς θα κλείναμε τις τηλεοράσεις και τ' αυτιά στην μαύρη προπαγάνδα.
Δεν θα επιτρέπαμε να διαχειρίζονται ακόμη τα κοινά όσοι μας έφεραν εν γνώσει τους ως εδώ.
Θα κηρύτταμε γενική απεργία διαρκείας μέχρι να παραλύσει το κράτος τους, και να αναγκαστεί όλη η Ευρώπη να μας ακούσει.
Κάτι θα κάναμε τέλος πάντων.

Αλλά προπαντός δεν θα πέφταμε στην παγίδα της συζήτησης και της αμφιβολίας του ''μετά''!
Στις Θερμοπύλες κανείς δεν σκέφτηκε ούτε ζήτησε εχέγγυα για το ''μετά''. Σταθήκανε και δώσανε την μάχη τους όπως έπρεπε. Το ίδιο και στα Δερβανάκια. Το ίδιο και στην Πίνδο.
Τα εχέγγυα και η αναζητούμενη σιγουριά για τα επερχόμενα, οδηγεί στην παραδοχή ότι ''καλά είναι κι έτσι''! Στο ''σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω''!

Δίνει το δικαίωμα στους προδότες να ρωτούν: ''μήπως μας προδώσετε;''!!
Δίνει το δικαίωμα κριτικής πριν την πράξη, και της δίκης εικαζομένων προθέσεων.
Δίνει ανοιχτό πεδίο δράσης για την 5η φάλαγγα του συστήματος,
..που φορώντας την μάσκα του ''προασπιστή των συμφερόντων του λαού'', προσπαθεί να τον πείσει για την αναγκαιότητα των αλυσίδων του!

Αυτά και άλλα τόσα αυτονόητα θα έπρεπε να είναι ήδη αυτονόητα, και να μην χρειάζεται να τα συζητάμε, ούτε να επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά.
Θα έπρεπε να είχαμε πάει παρακάτω, κι όχι να κυνηγάμε την ουρά μας.

Πάμε λοιπόν πάλι κι αυτή την βδομάδα να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον μας.
Δεν μπορεί.
Κάποια απ' αυτές τις βδομάδες θα τα καταφέρουμε!..

πηγή

του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Πάει τελείωσε κι αυτό το Συνέδριο. Ο χρόνος κύλησε τόσο γρήγορα, τόσο πυκνός υπήρξε, που ούτε το καταλάβαμε πως πέρασε.

Ξεκινήσαμε με τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου, με την ελπίδα της άμεσης ανατροπής, με τη σιγουριά της νίκης, που όσο την πλησιάζαμε, τόσο και πιο απόμακρη γινόταν.

Πολλοί στοιχημάτιζαν τη διάλυση του Μετώπου, αφού δεν κατάφεραν να το ελέγξουν οι ίδιοι. Όμως το Ε.ΠΑ.Μ. ρίζωσε βαθιά και άνοιξε λογαριασμούς με την κοινωνία. Είναι εδώ μαχόμενο και ενιαίο. Όλοι αυτοί που μόλις μέχρι πρόσφατα μας γύριζαν την πλάτη και έκαναν ότι μας αγνοούν, σε αυτό το συνέδριο προσήλθαν να μας χαιρετήσουν. Είναι αυτοί οι πιο καλοί και πιο πειστικοί μάρτυρες της δικής μας προσπάθειας και του αγώνα, που κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοεί, δεν μπορεί να αμφισβητεί.

Πράγματι τούτο το Συνέδριο, που μόλις χθες τελείωσε απέδειξε πολλά. Το πρώτο ότι εμείς που ξεκινήσαμε τρεισήμισι περίπου χρόνια μετά, ούτε κατά κεραία δεν έχουμε αποστεί από...
αυτό που τάξαμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο που μας ακολούθησε. Δεν ήταν ούτε οι καρέκλες, ούτε τα οφίτσια, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία ορισμένων, αλλά ο αγώνας για τη λευτεριά και μόνον αυτός.

Και τα ελάχιστα απολειφάδια που απέμειναν στο εσωτερικό του Μετώπου να συνεχίζουν το διαλυτικό τους έργο, αιφνιδιάστηκαν. Περίμεναν από όλους μας, να δώσουμε τον «υπέρ πάντων αγώνα» για την υπέρβαση του καταστατικού και να διατηρήσουμε θέσεις και «καρέκλες» όπως αυτοί εννοούν την ευθύνη να βάζεις το κεφάλι σου στον ντορβά και να εκτίθεσαι δημόσια στηλιτεύοντας κάθε τι που θεωρείς εμπόδιο και φρένο στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Και όμως εμείς αποδείξαμε τη πίστη στη δημοκρατία και τη διαδικασία για την κατάκτησή της. Πιστή τήρηση του Καταστατικού και εναλλαγή σε όλα τα πρόσωπα. Με πρώτο τον Καζάκη.

Ανατροπή στους σχεδιασμούς και εκ των ενόντων προσπάθεια για να σαμποταριστεί το συνέδριο. Και είναι να απορεί κανείς, να γελάσει, ή να λυπηθεί γι’ αυτούς που δεν μετριούνται στα μισά δάκτυλα του ενός χεριού να δίνουν με τέτοιο πάθος τον αγώνα της υπονόμευσης του Μετώπου. Άλλοι ανακάλυψαν ότι το Ε.ΠΑ.Μ. ξέφυγε από το στόχο του να ανατρέψει το «αστικό κοινοβούλιο». Τέτοια και τόσα καταλάβανε από το εθνικοαπελευθερωτικό πρόταγμα του Μετώπου και αποχώρησαν θορυβωδώς αφού κατανόησαν, επί τέλους, ότι δεν τους βγαίνει να φέρουν στη δική τους ιδεοληπτική μικρόνοια την πάλη για την ελευθερία. Άλλοι πάλι έκαναν φέιγ βολάν τη δική τους μισαλλοδοξία, την εμπάθεια και τη ζηλοφθονία απέναντι σε ακέραιες στάσεις ζωής, για να υπονομεύσουν την ενότητα, να τορπιλίσουν την κοινή μας υπόθεση, με κουτσομπολιά στα πηγαδάκια και στους διαδρόμους, απέναντι σε συναγωνιστές και να αποπροσανατολίσουν από το στόχο, αφού μέσα στην αίθουσα απομονώθηκαν. Απέτυχαν κι αυτοί να κάνουν το συνέδριο παρασυναγωγή του εγωκεντρισμού τους, της δικής τους φραξιονιστικής αντίληψης, του δικού τους ξερολισμού και της δικής τους πολιτικής ανυπαρξίας.

Το Συνέδριο έδειξε και την ωριμότητα και την ικανότητα της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Ε.ΠΑ.Μ., να περιφρουρεί την ενότητά του και να παραμερίζει τις μικρότητες και απολύτως δημοκρατικά να απομονώνει κάθε καλοθελητή και εγωπαθή καιροσκόπο.

Αν και είναι κοινή η διαπίστωση, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη συζήτηση για την αλλαγή του καταστατικού -και παρά τα μεμονωμένα παράσιτα- το Συνέδριο κατάφερε να αναπτυχθεί πλούσιος ο διάλογος, να εμπλουτιστεί και να βαθύνει ο πολιτικός προβληματισμός και να κατατεθούν ρηξικέλευθες προτάσεις.

Και κορυφαία η στιγμή της εκλογής των νέων οργάνων. Γιατί απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζω δεν έχει υπάρξει στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας παρόμοια διαδικασία δημοκρατικής αλλαγής των προσώπων, ανεξάρτητα της αναγνωρισιμότητας, των επιτυχιών ή των λαθών των αποχωρησάντων. Πολλοί λίγοι, έως κανένας δεν πίστευε τελικά, ότι θα κάναμε πράξη αυτή την εναλλαγή, αφού υπήρχε καταστατικός τρόπος για την υπέρβασή της. Δώσαμε δείγμα γραφής και μάθημα δημοκρατίας σε όλους!

Το Ε.ΠΑ.Μ. από αυτό το Συνέδριο βγήκε σίγουρα πιο ώριμο, πιο δυνατό και πιο ξεκάθαρο στις γραμμές του. Πιο έτοιμο από ποτέ.

Ας μην παρασυρόμαστε όμως από ενθουσιασμούς. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και δεν πρέπει.

Συνήθως όμως έτσι συμβαίνει, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να το αποφύγουμε. Έγραφα μόλις πριν λίγο καιρό και τώρα επικαιροποιώ:

«Ο αρχικός ενθουσιασμός, όταν αρχίζει η συνειδητοποίηση ότι έχουμε να τα βάλουμε με το "τέρας", ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος και ότι χρειάζεται πίστη, θάρρος, μα πάνω απ’ όλα αυτοπειθαρχία και οργάνωση, υποχωρεί και πολλοί που πιστεύουν στα "γρήγορα ξεμπερδέματα" απογοητεύονται, κλείνονται στον εαυτό τους, ή επιλέγουν πιο συμβατικές λύσεις (π.χ. πάμε όπου πάνε οι πολλοί).

Για να είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς, δεν έχουμε πείσει (ακόμα). Όχι για την ορθότητα των προτάσεών μας, αλλά για την εφικτότητά τους και τα μέσα που προτείνουμε για την υλοποίησή τους. Ανεξάρτητα αν έχουμε δίκιο και σ’ αυτά.

Τον αρχικό ενθουσιασμό, τότε στο ξεκίνημα πριν τρεισήμισι χρόνια, να είμαστε όλοι απολύτως βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να τον ξαναζήσουμε. Αυτός ξεπεράστηκε οριστικά. Θα δούμε όμως να πυκνώνουν ξαφνικά οι τάξεις μας και να γεμίζουν πάλι οι πυρήνες, όταν εμείς παραμένοντας πιστοί και ακλόνητοι στις βασικές μας αρχές και θέσεις δείξουμε, με την υπομονή και την επιμονή μας, απτά αποτελέσματα.

Δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά όταν συμβεί εμείς πρέπει να είμαστε όρθιοι και δυνατοί.

Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά από την πρώτη φάση της αυθόρμητης ανάπτυξης του Μετώπου με κυρίαρχα τα "χαοτικά" εν πολλοίς χαρακτηριστικά. Σήμερα καταφανώς η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και η κατανόηση της ανάγκης για συστηματική δουλειά, που προϋποθέτει χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από εκείνα που αρχικά θεωρούνταν ως θέσφατα, μας έχουν οδηγήσει σε αυτή τη κατάσταση της εύκολης τελικά απογοήτευσης. Μιας γενικευμένης απογοήτευσης και παθητικοποίησης που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου συνολικά στην κοινωνία. Αλλά και της καταγγελίας, ότι γίναμε "κόμμα" με γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν απωθητικά για όλους και ανεξάρτητα κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Κι εδώ ο ρόλος των απανταχού "καλοθελητών" είναι επίσης καθοριστικός. Η ανάγκη για συντονισμό, οργάνωση και πειθαρχία στην εκτέλεση των καθηκόντων μας απέναντι στο σκοπό που ταχθήκαμε οικιοθελώς να υπηρετήσουμε, εκλαμβάνεται ως διολίσθηση σε "μια από τα ίδια". Σε πολλούς, ο πανικός μπροστά σε αυτό που τους συνέβη, τους οδήγησε αρχικά σε μια υπερεπαναστατική διάθεση, οι μικροαστικές όμως αντιλήψεις και οι άρρωστες συμπεριφορές που προκύπτουν απ’ αυτές, παρέμειναν αναλλοίωτες και εξακολουθούν να καθορίζουν τη σκέψη και τις ενέργειες πολλών μετά την υποχώρηση του αρχικού ενθουσιασμού. Και αυτές εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Από τον ετσιθελισμό και την αμφισβήτηση της ειλικρίνειας συναγωνιστών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, την μόνιμη καχυποψία, τα κουτσομπολιά, το "ευέξαπτο" με το παραμικρό και τελικά την απογοήτευση και τον αναχωρητισμό.

Τα φαινόμενα που όλοι τα βιώνουμε -και πρέπει οριστικά να εκλείψουν- είναι αποτέλεσμα, τελικά, της έλλειψης πίστης στον τελικό σκοπό!

Επειδή όποιος πιστεύει, δεν στέκεται στα μικρά και ασήμαντα, που αποπροσανατολίζουν. Όποιος πιστεύει στον τελικό σκοπό, ξεπερνά τις παρωχημένες νοοτροπίες, βρίσκει τον τρόπο να αξιολογεί σωστά και να θέτει τις προτεραιότητες. Όποιος δεν πιστεύει αντιστρέφει τις προτεραιότητες, για να δικαιώσει με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη ιδανικών και οράματος από τη δική του την πλευρά. Είναι φαινόμενο απολύτως ερμηνεύσιμο. Και είναι επίσης γεγονός, ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, περνάμε από τέτοιες φάσεις. Πολλοί παρασύρονται, αρκετοί αντέχουν και το ξεπερνάνε. Αν κάτι τελικά θαυμάζω στον σ. Καζάκη, δεν είναι οι αδιαμφισβήτητες γνώσεις του -και άλλοι μπορεί να τις έχουν-, ούτε το αλάνθαστο πολιτικό του κριτήριο. Αλλά αυτό ακριβώς, ότι τρεισήμισι χρόνια τώρα, ούτε μια στιγμή δεν έδειξε να λυγίζει, ούτε φευγαλέα δεν έδειξε να χάνει το στόχο του.

Όμως, από την άλλη πλευρά, πολύ περισσότερος κόσμος πλέον μας ακούει και προβληματίζεται. Πολλοί περισσότεροι βρίσκουν ότι οι απόψεις και οι προτάσεις μας είναι οι σωστές, αν και ακόμα αμφιβάλουν για το κατά πόσο είναι εφικτές. Και εδώ πλέον είναι ο δικός μας ρόλος. Με το λόγο, αλλά κυρίως με τις πράξεις μας να γινόμαστε ολοένα και πιο πειστικοί. Εδώ θα βαδίσουμε "ανάποδα", από το αρχικό στάδιο, αμέσως μετά τις πλατείες, συγκρότησης του Μετώπου. Όσοι απομείνουμε, ελπίζω όλοι, ελπίζω οι πολλοί, που θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Οι συνθήκες μας επιβάλουν να επιδιώξουμε πρώτα την "ποιότητα" που θα πείθει και η "ποσότητα" θα έλθει τελικά να επισφραγίσει ως αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα του τεράστιου έργου που έχουμε να επιτελέσουμε. Όχι εμείς ωσάν μια πρωτοπόρα μειοψηφία, μια ελίτ που είναι η μόνη που γνωρίζει την αλήθεια, αλλά σαν ζωντανό παράδειγμα του αγώνα και τις πίστης στον τελικό στόχο, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας και η ευημερία του ελληνικού λαού.

Αυτό είναι το όραμά μας. Το τρίπτυχο Απελευθέρωση, Δημοκρατία, Ευημερία. Αυτό θα δημιουργήσει την προοπτική και θα καλλιεργήσει την ελπίδα. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις μικρότητες της καθημερινότητας στο Μέτωπο, ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Ο καθένας απέναντι στον εαυτό του και όλοι μαζί απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/09/blog-post_444.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλες σχεδόν οι αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις έδωσαν το «παρών» στο 3ο Συνέδριο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), που διεξήχθη στον κινηματογράφο «Καλυψώ» της Καλλιθέας, από 25 έως 28/9. Η παρουσία – στην εναρκτήρια συνεδρία - εκπροσώπων κομμάτων εντός και εκτός κοινοβουλίου, κινημάτων και πολιτικών φορέων του αποκαλούμενου αντιμνημονιακού χώρου, «γέννησε» την ελπίδα για την επίτευξη μιας ευρείας, ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας, που θα αφορά στα πιο άμεσα και ζωτικά προβλήματα του λαού και θα στοχεύει στην ανατροπή της δωσιλογικής συγκυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή και το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. συν. Δημήτρης Καζάκης. Στον σύντομο χαιρετισμό του άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και υπογράμμισε ότι «δύναμή μας είναι η ανατροπή τους». Επισήμανε επίσης ότι «το θέμα μας δεν είναι πώς θα πληρώσουμε το χρέος, αλλά πώς θα διαγράψουμε το χρέος. Το θέμα μας δεν είναι πώς θα διαπραγματευτούμε τα αυτονόητα, αλλά πώς θα κατακτήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία».

«Συμφωνούμε με τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου» υποστήριξε η κ. Εύη Καρακώστα, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε μια εθνική προδοσία από τις σημερινές κυβερνήσεις, έχουμε λοιπόν πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε και οφείλουμε να την κάνουμε όλοι μαζί. Εδώ καλούμαστε να δημιουργήσουμε αυτό το ενιαίο μέτωπο ώστε πολιτικά και κοινωνικά να ανορθώσουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού».

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό ο Γ.Γ. του κόμματος κ. Γιάννης Μοίρας, ο οποίος τόνισε ότι «το μυστικό είναι να είμαστε μαζί. Τότε θα φύγουν οι τοκογλύφοι, η κυβέρνηση των προθύμων και τα κέντρα του νεοδωσιλογισμού. Μόνον έτσι θα απαλλαγούμε από τη μλέγγενη των επονείδιστων χρεών, των παράνομων δανειακών συμβάσεων, ώστε να δώσουμε τον τίμιο αγώνα για την ελευθερία , το σπίτι μας και την εθνική ανεξαρτησία μας».

Σε ενωτικό κλίμα κινήθηκε και ο σύντομος χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΝΑΡ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ. Αντώνη Δραγανίγου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα βάλει στην προμετωπίδα του τη διαγραφή και όχι την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, την έξοδο το ευρώ και την Ε.Ε., που θα βλέπει στην εργατική τάξη και το λαό, το υποκείμενο που θα μπορεί να μας σώσει και να επιβάλει την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία».

Το 3ο Συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ. χαιρέτισαν επίσης, ο κ. Θανάσης Γούναρης (Πειρατές), ο κ. Κώστας Παπουλής (Σχέδιο Β'), ο κ. Σπύρος Στάλιας (Δραχμή 5 αστέρων), ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ), ο κ. Μπάμπης Δελιδάκης (Ελεύθερη Ελλάδα), ο κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - Ενιαίο Μέτωπο), οι κ. Περικλής Δανόπουλος και Τζανής Γκούσκος (Επιτροπή Διεκδίκησης Κατοχικών Δανείων και Κλεμμένων Πολιτισμικών Θησαυρών), ο κ. Γιάννης Λιγνός (ΙΝΚΑ), ο κ. Γιώργος Τσιπάς (Δίκτυο Σπιθών Ελλάδας), ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης (Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας), ο κ. Γιώργος Κόκκας (Ελληνκό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας), ο κ. Δήμος Τράγκας (Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Καλαβρύτων) και ο δημοσιογράφος Γώργος Χριστοφορίδης, εκ μέρους της εφημερίδας «Το χωνί».

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία και ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημ. Κάρναβος.

Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν η βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Ραχήλ Μακρή και οι πρέσβεις της Κούβας και της Βενεζουέλας. Παρέστη επίσης, ο κ. Παναγιώτης Μαντάς εκ (ΔΗΚΚΙ) και ο κ. Χρήστος Μπίστης (ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου (Παρασκευή 26/9) ξεκίνησε με πολιτική εισήγηση του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της Π.Γ. συν. Δημήτρη Καζάκη, ο οποίος σκιαγράφησε την εικόνα που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία επισημαίνοντας ότι «το παγκόσμιο σύστημα των αγορών έχει μπλοκάρει και δεν μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία, παρά μόνο με όρους απίστευτης κερδοσκοπίας, αγυρτείας και λεηλασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο που οι μηχανισμοί αυτοί λιντσάρουν κυριολεκτικά την πραγματική οικονομία, κυρίως το εισόδημα και την απασχόληση παγκόσμια. Κι έτσι επιδεινώνουν την κατάσταση της ύφεσης».

Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα επισήμανε ότι «μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα είναι μια παντελώς ανοχύρωτη χώρα. Είναι ένα προνομιακό οικόπεδο για όποιον σχεδιάζει αρπαχτές, επιδρομές και πολέμους για αλλαγές συνόρων. Είναι μια χώρα που δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ από την χρεοκοπία της και προορίζεται να κατακερματιστεί προκειμένου να εκποιηθεί. Η τύχη έχει προκαθοριστεί από τους δανειστές και τις αγορές».

Περιέφραψε , επίσης τη μορφή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μετά από δεκαετίες συστηματικής χειραγώγησης και υπογράμμισε ότι «ο αγώνας δεν είναι επιλογή σήμερα, αλλά αδήριτη ανάγκη. Ανάγκη που πηγάζει από την ίδια την ανάγκη επιβίωσης τη δικής μας, της οικογενειάς μας, αλλά και ολόκληρου του λαού». Αναφερόμενος δε στη χρησιμότητα της οργανωμένης δράσης, τόνισε: «Όσο υπάρχει μια συγκροτημένη δύναμη που ξέρει να δουλεύει οργανωμένα μέσα στον λαό την ανάγκη της εθνικής απελευθέρωσης, τότε το έλληνικό έθνος δεν έχει χαθεί παντελώς. Κι όσο απλώνεται το οργανωτικό της δίκτυο και η κοινωνικοπολιτική επιρροή της, τόσο το ελληνικό έθνος θα αναγεννιέται ενάντια σε κάθε επιβουλή ντόπιων και ξένων τυράννων».

Για το ζήτημα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία επισήμανε ότι «για εμάς οι εκλογές είναι μια πολιτική μάχη σαν όλες τις άλλες που δίνουμε, ή οφείλουμε να δώσουμε μέσα στην κοινωνία. Όπως δεν μπορούμε να απορρίψουμε ευθύς εξαρχής οποιαδήποτε μορφή αγώνα, έτσι δεν μπορούμε να απορρίψουμε και την μάχη των εκλογών, όποτε κρίνουμε ότι η συμμετοχή μας σ' αυτές είναι απαραίτητη. Η πολιτική αποχή δεν υπήρξε ποτέ και σε καμιά περίπτωση λύση ή μοχλός μεγάλων ανατροπών σε οφέλος του λαού. Μόνο το περιθώριο ευνοεί η όποια λογική της πολιτικής αποχής».

Αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει το Ε.ΠΑ.Μ., υπό τις παρούσες συνθήκες τόνισε: «Το Ε.ΠΑ.Μ. θα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να αναδειχθεί μέσα στην κοινωνία, μέσα στο λαό μας ως φάρος ενότητας και παράδειγμα οργανωτικής ανάπτυξης. Να γιατί κάνουμε την έκκληση-προσκλητήριο συνεργασίας σ' όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Να γιατί απευθυνόμαστε όχι μόνο, ούτε κύρια στις ηγεσίες, αλλά στον απλό κόσμο, πρωτίστως σε όσους βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ανεξάρτητα από το που ανήκουν, τι ψήφισαν, ή τι πρόκειται να ψηφίσουν».

Η δεύτερη μέρα συνεχίστηκε με έγκριση των απολογισμών της Πολιτικής Γραμματείας, του Οργανωτικού Γραφείου και της Οικονομικής Επιτροπής . Εν συνεχεία, ακολούθησε η εισήγηση της θεματικής ομάδας για την τροποποίηση του καταστατικού. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και ακολούθησε συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της τρίτης μέρας του συνεδρίου (Σάββατο 27/9).

Αμέσως μετά άρχισε ο πολιτικός διάλογος με ομιλίες των συνέδρων. Οι εξαιρετικές πολιτικές τοποθετήσεις, οι προωθημένες πολιτικές και οργανωτικές προτάσεις, όπως επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κριτικής σκέψης, κατέδειξαν την ωριμότητα και την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη πολιτική επάρκεια των μελών του Ε.ΠΑ.Μ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ενθουσιασμό, θετική προσδοκία και επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Μετώπου.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ένα κλίμα αγωνιστικής διάθεσης την Κυριακή 28/9, με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή των νέων οργάνων.

Το 3ο Συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ. αποτελεί σταθμό και τομή για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, αφού για πρώτη φορά πολιτικός φορέας εφάρμοσε στην πράξη και χωρίς καμιά εξαίρεση, τη δημοκρατική εναλλαγή στα πρόσωπα, υλοποιώντας καταστατική πρόβλεψη για μη δυνατότητα εκλογής στα όργανα, όλων των μελών τους που συμπληρώνουν δύο συνεχόμενες θητείες.

Έτσι, όλα τα μέχρι τώρα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας συμπεριλαμβανομένου του σ. Δημήτρη Καζάκη, καθώς και του Οργανωτικού Γραφείου επιστρέφουν στους πυρήνες τους και αναλαμβάνουν νέα πρόσωπα τα νέα καθήκοντα που προκύπτουν από τις ανάγκες και την αλλαγή του καταστατικού που εγκρίθηκε από το Συνέδριο.

Αθήνα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό, εργασιακά και μισθολόγιο δημοσίου στην ατζέντα της Τρόικας

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Το ανέκδοτο με τον λαγό που διαλαλεί κομπάζοντας σε όλη τη ζούγκλα τις ερωτικές επιδόσεις του με την τίγρη μέχρι να εμφανιστεί η ίδια η τίγρη μπροστά του και να τερματίσει απότομα τη συζήτηση θυμίζει η κυβέρνηση δύο μέρες πριν την έλευση της Τρόικας και την επίσημη έναρξη του πέμπτου γύρου της αξιολόγησης. Τα σχέδια διαφοροποίησης και λελογισμένων έστω παροχών μπαίνουν στο ράφι μπροστά στην βαριά, πολύ βαριά ατζέντα της Τρόικας.

Ο πρώτος πάγος στην πρόθεση της κυβέρνησης να χαλαρώσει ελαφρώς τα λουριά, κατόπιν και των δημοσκοπήσεων που δίνουν σταθερά στη δεύτερη θέση τη ΝΔ και με παγιωμένη την διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από την Μέρκελ. Το ταξίδι του Σαμαρά στο Βερολίνο ήταν ωστόσο προγραμματισμένο να αποτύχει για τρεις κυρίως λόγους, αποκαλύπτοντας...
παιδαριώδεις σχεδιασμούς και βαθιά άγνοια της συγκυρίας και των συσχετισμών εκ μέρους όποιων πήραν αυτή την απόφαση. Πρώτο, είχε προηγηθεί μια μέρα πριν η επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού Μάνουελ Βαλς, τον οποίο η Μέρκελ θα χόρευε στο ταψί – γνωστό αυτό. Αν η Γερμανία άδειαζε το στενό της σύμμαχο Παρίσι, θα έκανε χάρες στην Αθήνα που είναι «μαύρο πρόβατο»; Δεύτερο, μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του Σαμαρά θα ξεκίναγε ο έλεγχος της Τρόικας κι η Μέρκελ ήταν αδύνατο, πολύ πέρα από τη γερμανική νοοτροπία, να εμφανίσει ως περιττό κι επί της ουσίας να υπονομεύσει το έργο της αξιολόγησης. Άρα και να ήθελε να κάνει χάρες θα τις παρέπεμπε για μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Τρίτο και σημαντικότερο: Όσο καλά και να ξέρει η Μέρκελ πως τέτοιους σφουγγοκωλάριους και γερμανόδουλους σαν και την ομήγυρη του Σαμαρά όσο και να ψάξει δεν πρόκειται να βρει πουθενά ούτε στα υπόγεια του Ράιχσταγκ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει παραχωρήσεις γιατί θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Και μέχρι σήμερα άλλωστε η πολιτική της Γερμανίας δεν επιβλήθηκε λόγω παροχών, αλλά εκβιασμών. Γιατί να αλλάξουν μια επιτυχημένη συνταγή; Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σαμαράς επέστρεψε ταπεινωμένος από το τρίτο του ταξίδι στο Βερολίνο και σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση καθώς ακόμη και τις διεργασίες γύρω από την τύχη του ελληνικού δημόσιου χρέους οι Γερμανοί εξακολουθούν να τις θεωρούν αποκλειστικά δική τους υπόθεση, κρατώντας τα χαρτιά τους κλειστά. Έτσι οι ανακοινώσεις παραπέμπονται για μετά τον έλεγχο της Τρόικας, ενώ δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως το ΔΝΤ που όλοι θέλουν να απεμπλακεί από την επιχείρηση της Ελληνικής «διάσωσης» μια ώρα …αρχύτερα, για λόγους αυστηρά τεχνικούς θέτει το όριο της βιωσιμότητας αρκετά χαμηλά, στο 120% του ΑΕΠ, ενώ είχε θέσει καθαρά στο παρελθόν θέμα κουρέματος μέρους του χρέους των Ευρωπαίων ώστε να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από τα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα του 175% του ΑΕΠ, όπου το έστειλε η Τρόικα. Η απομάκρυνσή του επομένως ενισχύει τις πιέσεις των Ευρωπαίων εν όψει των διαπραγματεύσεων. Το τι ακριβώς θα αποφασιστεί θα γίνει γνωστό αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Τρόικας.

Ο έλεγχος που ξεκινάει μεθαύριο Τρίτη θα δοκιμάσει περαιτέρω τις αντοχές της κυβέρνησης ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα σημάνει την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Πρόκειται μάλιστα για μέτρα που έχουν ψηφιστεί σε Μνημονιακούς νόμους, τώρα όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γίνουν νόμοι, όπως έγινε για παράδειγμα το καλοκαίρι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τρία είναι κυρίως τα μέτρα που θα μονοπωλήσουν την συζήτηση και το πολιτικό ενδιαφέρον από ένα σύνολο 1.000 σχεδόν εκκρεμοτήτων που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά αργά ή γρήγορα να υλοποιήσει.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή σύντομα η κυβέρνηση Σαμαρά

Το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο σχετίζεται με το νέο ασφαλιστικό. Βάσει του ασφαλιστικού νόμου του Α. Λοβέρδου το ύψος των συντάξεων από το 2015 και μετά θα καθορίζεται βάσει αναλογιστικών μελετών τόσο για τα κύρια, όσο και για τα επικουρικά ταμεία. Έτσι, αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα προσδιορισμού των συντάξεων και φυσικά οι συντάξεις μπαίνουν σε μια τροχιά σταθερών μειώσεων. Όπως ακριβώς πριν την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων ήταν δεδομένο πως κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αυξάνονταν και το μόνο υπό συζήτηση θέμα ήταν το ποσό της αύξησης, στο εξής δεδομένη θα είναι η μείωση κάθε χρόνο και υπό συζήτηση το επίπεδο της μείωσης.

Το δεύτερο θέμα αφορά το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα πρέπει κι αυτό να εφαρμοστεί από 1/1/2015. Μέχρι τότε όμως, όπως και το νέο ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο που θα σημάνει την μείωση των αμοιβών πολλών χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή.

Καυτό θέμα θεωρείται από την κυβέρνηση και το εργασιακό. Η Τρόικα, όπως φυσικά και οι έλληνες βιομήχανοι και τραπεζίτες που έδωσαν τη σχετική παραγγελία και θα είναι οι άμεσα ωφελημένοι, ζητούν επίμονα τρεις αλλαγές: Να αλλάξει ο νόμος και να επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις, να απαγορευτούν επί της ουσίας οι απεργίες μέσω του καθορισμού ως προϋπόθεση για να ληφθεί σχετική απόφαση της ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας στο σύνολο των εργαζομένων και τέλος, να δοθεί στους εργοδότες το δικαίωμα της εκδικητικής αντ-απεργίας (λοκ-άουτ). Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση δεν προέρχεται από την εξαχρειωμένη και αργυρώνητη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ που ακόμη και στο θέμα του βασικού μισθού επέλεξε να πάει με τους εργοδότες απορρίπτοντας την προοπτική αύξησής του, αλλά από την πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει να οικοδομήσει φιλολαϊκό προφίλ κρατώντας αποστάσεις από αυτά τα μέτρα.

Μαζί με τα παραπάνω είναι το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ, κ.α. Πρόκειται για μέτρα που όσο κι αν κάνει την δύσκολη η κυβέρνηση στο τέλος θα τα ψηφίσει, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. συνταξιούχων και νέων.

από το «Πριν»

του «mitsos175»

Με αφορμή το δημοσίευμα του Πρώτου Ψέματος και του καταπληκτικού άρθρου του για την εκλογή Προέδρου της Δημοπρασίας στη μικρή σας μπανανία, η μη φιλανθρωπική οργάνωση "Οι σαράντα κλέφτες" καλεί τους 180 βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο. 180 δοσίλογοι, δεν είναι πολλοί, μπορούν να βρεθούν και να σώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η οργάνωση μας βλέπει ευκαιρίες εκεί που άλλοι βλέπουν καταστροφές. Σκοπεύουμε να επενδύσουμε τα κλοπιμαία μας στη χώρα σας. Θα πάρουμε τις παραλίες σας και μετά θα πληρώνετε ένα "μικρό" τίμημα για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Για να εκτιμήσετε καλύτερα την αξία του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Μας αρέσουν επίσης και τα σπίτια σας, είναι καθαρά, περιποιημένα, με γούστο. Θα τα ....
πάρουμε και αυτά. Μπορείτε φυσικά να τα νοικιάσετε μετά από εμάς σε τιμή που πραγματικά αντικατοπτρίζει τη μεγάλη τους αξία. Ναι ήταν δικά σας αλλά στο εξής δεν θα είναι. Έχετε να πληρώσετε τα χαράτσια; όχι! τότε;

Φυσικά θα Επεν- γδύσουμε και στα κοινωνικά αγαθά. Το φως, το νερό, σκεφτόμαστε μάλιστα να πείσουμε την κυβέρνηση σας, την κα Μερκέλ, να μας ξεπουλήσει και τον αέρα. Δεν φανταζόμαστε να έχετε την απαίτηση να αναπνέετε τζάμπα;

Θα βουτήξουμε... (μας συγχωρείτε η συνήθεια), θα επενδύσουμε θέλαμε να πούμε, στους δρόμους σας, στα λιμάνια σας και φυσικά στα νοσοκομεία σας. Θα μπορείτε να περπατάτε, να μετακινείστε, ακόμα και να είστε υγιής, αν φυσικά καταβάλετε το αντίστοιχο τίμημα.

Τι θα κερδίσει το κράτος κι εσείς; Μα την τιμή που σας κάνουμε να επενδύσουμε. Την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το μπράβο από την Τρόικα και τους δανειστές. Όπως καταλαβαίνετε η αμοιβή σας θα είναι ηθική, άλλωστε θα πάρετε ανταμοιβή στον "άλλο κόσμο" που θα σας στείλει ο κ. Σαμαράς με το σας πετσοκόψει κι άλλο τους μισθούς σας και τα ελάχιστα που δεν πρόλαβε να αρπάξει.

Άλλος ένας λόγος να ψηφιστεί Πρόεδρος. Εκτός από το "κατιτίς", που θα πάρουν όσοι τον ψηφίσουν, θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί που κυκλοφορούν. Να τους βγάλει η κυβέρνηση από τη μιζέρια τους με προγράμματα ευθανασίας που θα χρηματοδοτούνται κι αυτά από το ΕΣΠΑ.

Καλά σας λέει το Πρώτο Ψέμα βρε. Δεν θέλετε λεφτά, Πρόεδρο θέλετε. Τα λεφτά του κόσμου θα τα διαχειριστούμε εμείς καλύτερα από εσάς, καθόσον εμείς ξέρουμε και να τα κλέψουμε και τα φυλάμε. Εσείς είστε αφελείς μια και ψηφίσατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν κάνει να έχετε λεφτά πάνω σας.

Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να πείσουμε όσους φοβούνται την κατακραυγή και την αγανάκτηση. Να πείσουμε τους κηφήνες πως ένας ακόμα εξευτελισμός, ένα ακόμα ξεπούλημα, μια τόση δα αποστασία, δεν πειράζει βρε αδερφέ! Σιγά τώρα! Εδώ πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Να πάρουνε οι μαϊμού επενδυτές, τις μαϊμούδες τους βουλευτές και μαζί να γδύσουν άλλη μια φορά τα κορόιδα τους ιθαγενείς. Και μόλις γίνουν οι επενδύσεις... εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Άδωνης! Τα σηκώνουμε όλα και πάμε νησιά Κάιμαν, ή οπουδήποτε αλλού βρούμε.

Τι περιμένετε ρε βουλευτές; Ψηφίστε Πρόεδρο να έρθει ο Αλή Μπαμπάς και οι σαράντα "επενδυτές". Θα ζήσουμε παραμυθένια. Δηλαδή εμείς πολύ καλά κι εσείς χειρότερα.

Η οργάνωση" Οι Σαράντα Κλέφτες"
Πρόεδρος: Αλί Σαμαράς

από το «Βαθύ Κόκκινο»

Θαυμάσια νέα! Εχουμε πλεόνασμα! Κι άλλο πλεόνασμα! Μεγάλο πλεόνασμα! Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσα στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2014 επέτυχε πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Λαμπρά...

Δείτε τώρα πώς επετεύχθη και αυτό το πλεόνασμα: Από το ΙΚΑ, μέσα στο συγκεκριμένο οκτάμηνο και συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό, κόπηκαν επιχορηγήσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ. Από τον ΟΑΕΕ κόπηκαν 300 εκατ. ευρώ. Από τον ΟΓΑ κόπηκαν 420 εκατ. ευρώ. Από τον ΕΟΠΥΥ κόπηκαν 220 εκατ. ευρώ. Από το ΝΑΤ κόπηκαν 107 εκατ. ευρώ. Από τον ΟΑΕΔ κόπηκαν 78 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πλαίσιο της πολιτικής των «ματωμένων» πλεονασμάτων, η κυβέρνηση περιέκοψε από τα ήδη διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία επιχορηγήσεις...

ύψους 1,355 δισ. ευρώ. Και ό,τι κόβει από εκεί, μετά το εμφανίζει ως... δημοσιονομική πρόοδο.
Δίπλα, όμως, σε εκείνα που «υπεξαιρέθηκαν» από τα ταμεία έχουμε και εκείνα τα εκατομμύρια που αφαιρέθη-καν απευθείας από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών. Συγκεκριμένα, οι φόροι που εισπράχτηκαν από την κυβέρνηση μέσα στο οκτάμηνο είναι αυξημένοι σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 550 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή συνιστά αποτύπωση της φορολεηλασίας που έχουν υποστεί -πέραν μισθωτών και συνταξιούχων-οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν πλέον ενταχθεί στο καθεστώς της φορολόγησης νομικών προσώπων. Εξ ου και η εκτίναξη του συγκεκριμένου κονδυλίου φέτος κατά 787 εκατ. ευρώ!
Αυτό είναι το πλεόνασμα για το οποίο θα πρέπει να τους ευγνωμονούμε κιόλας...
Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - Realnews

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος πίσω από τη ΜΚΟ που κατάπιε το μυθικό ποσό για τη…”δημοκρατία στα Βαλκάνια” – “Υπεξαίρεση, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” ο “ΦΕΡΕΛΠΙΣ” γαλάζιος νέος!
Το απίστευτο ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ αναζητά τώρα το ΣΔΟΕ που φαίνεται πως ενθυλάκωσε μέσω ΜΚΟ που διαχειριζόταν, ο αγαπημένος του Πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργείται και αφορά τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ελαβε το ποσόν αυτό για προγράμματα που υποτίθεται πως θα υλοποιούσε, προγράμματα ωστόσο που κατά την προσφιλή τακτική πολλών απατεώνων-διαχειριστών ανάλογων οργανώσεων, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ…

Όπως αναφέρεται, η έρευνα που διενεργείται για τον Γραμματέα της ΝΔ έχει σχέση με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ», πρώην «Δίκτυο Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η έρευνα που ζήτησε η εισαγγελία και έχει αναλάβει ο ΣΔΟΕ αφορά τη διακρίβωση της τυχόν τέλεσης αδικημάτων, τα οποία διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα:

- Υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου
- Κατ’ εξακολούθηση, απάτης σε βάρος του Δημοσίου
- Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΔΟΕ ζήτησε από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωση για το «αν υπάρχει στα αρχεία της υπηρεσίας σας ΜΚΟ αστική εταιρεία με το όνομα Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια και αν η απάντηση είναι θετική παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν οι παρακάτω είναι μέλη της ανωτέρω (ή και κάποιας άλλης) ΜΚΟ».

Οι «παρακάτω» για τους οποίους κάνει λόγο το έγγραφο του ΣΔΟΕ είναι οι:
Ανδρέας Παπαμίκος του Ιωάννη
Ηλίας Κουσκουβέλης του Ιωάννη
Νίκος Βασιλειάδης του Αναστασίου

Στο έγγραφο του ΣΔΟΕ δίπλα στα ονόματα των υπό διερεύνηση ατόμων υπάρχει και το ΑΦΜ. Με βάση αυτό το στοιχείο προκύπτει ότι ο αναφερόμενος ως Ανδρέας Παπαμίκος είναι πράγματι ο ΓΓ της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ημεροδρόμου, ο ΣΔΟΕ με δεύτερο έγγραφό του (4 Ιουνίου 2014) ζήτησε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ συγκεκριμένα στοιχεία για τα επτά αναπτυξιακά προγράμματαμε τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ».Η εν λόγω ΜΚΟ κατά την περίοδο 2001-2010- έλαβε συνολικά από την ΥΔΑΣ 2.492.728,17 ευρώ.

Όπως διαβεβαιώνουν τον ημεροδρόμο στελέχη του ΥΠΕΞ, τα προγράμματα, για το οποία η εν λόγω ΜΚΟ έλαβε κοντά στα 2,5 εκατομμύρια από την ΥΔΑΣ, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Πηγή

Νικολάι Λιτόβκιν

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει στην τροχιά της αντιρωσικής πολιτικής, που βρίσκεται σε έξαρση, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Προκειμένου, μάλιστα, να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, το ΝΑΤΟ αναζητάει “εχθρό”. Τη Ρωσία.
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου. Η έλευσή του δεν αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και η πολιτική της Βορειοατλαντικής συμμαχίας θα παραμείνει αμετάβλητη, καθώς εξαρτάται από την πολιτική των ισχυρότερων μελών του μπλοκ.

Ιδού, όμως, πως βλέπουν πολλοί αναλυτές τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ:
Αλεξέι Αρμπάτοφ. Πολιτικός επιστήμων, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών:
Η συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ελάχιστα εξαρτάται από το πρόσωπο του νέου γενικού γραμματέα. Οι σχέσεις μας βρίσκονται σήμερα σε βαθιά κρίση, η οποία οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους. Οι αιτίες αυτές είναι σύνθετες και πολύμορφες. Είναι η ιστορία των σχέσεων των τελευταίων 20 ετών, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η επίθεση της Συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Γεγονότα, δηλαδή, που ψύχραναν τις σχέσεις μας με τον Οργανισμό.

Απομακρύνεται η Ρωσία από τη Δύση;
Μια άλλα πηγή έντασης, είναι η αλλαγή πλεύσης της Μόσχας στον τομέα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της, που απομακρύνει τη Ρωσία από την πορεία της ευρωπαϊκής επιλογής, την οποία ακολουθούσε τα τελευταία 20 χρόνια. Η αμοιβαία αποξένωσή μας ήταν και πριν αισθητή, αλλά τα γεγονότα στην Ουκρανία -το τελικό μήλο της Έριδος- μας χώρισε τόσο, ώστε αμέσως δημιουργήθηκαν συνειρμοί για έναρξη μιας νέας εποχής Ψυχρού πολέμου.

Ο νέος γ.γ., όποιος και αν ήταν, θα κάνει πολύ λίγα. Οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από την ουκρανική κρίση, από το πώς η Μόσχα θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με τα εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματά της, και το εάν θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή πορεία της. Τονίζω, ότι η Ρωσία είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη. Για το θέμα αυτό έχουν ειπωθεί πάρα πολλά και έχουν γραφτεί βιβλία που θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρες βιβλιοθήκες, μεταξύ άλλων και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Το μέλλον της συνεργασίας μας εξαρτάται επίσης και από το κατά πόσο η Δύση θα βγάλει τα συμπεράσματά της από τα λάθη και τις αστοχίες της στις σχέσεις με τη Μόσχα. Και το σημαντικότερο, σε ποιο βαθμό οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα μπορέσουν να υπερβούν τα όρια που έχουν θέσει στον εαυτό τους, προκειμένου ν’ αρχίσουν ξανά να οικοδομούν τις σχέσεις με τη Ρωσία, πάνω σε νέες αρχές πλέον.

Με γνώμωνα το άρθρο 5
Αλεξάντρ Κονοβάλοφ. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών:
Το ΝΑΤΟ πρόσφατα αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές δυνάμεις του, και να δημιουργήσει δύναμη ταχείας αντίδρασης στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο νέος γ.γ. θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή και δεν θα εισάγει ουσιαστικές αλλαγές. Επίσης, ο στρατιωτικός Οργανισμός θα εξακολουθήσει να δηλώνει προς τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης την αποφασιστικότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στα πλαισίου του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, η ουσία του οποίου είναι ότι «η επίθεση σε έναν, ισοδυναμεί με επίθεση προς όλους».

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι ουσιαστικά βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που επί σειρά ετών πίεζαν για να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα, και ισχυρίζονταν ότι χρειάζεται μια πιο αποφασιστική στάση, επειδή η Ρωσία είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο φαίνεται, κ.λ.π.. Σήμερα, λοιπόν, είναι η ιδανική στιγμή, την οποία χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο, αποσπώντας από την γηραιά Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο γίνεται περισσότερες υποσχέσεις και πραγματικά ανταλλάγματα, όπως υποστηρίζουν, για την ασφάλειά τους. Πάντως, η περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα βήματα που θα κάνει η Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ ψάχνει για “εχθρούς”
Βίκτορ Λιτόβκιν. Ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής:
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία μπήκε στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως η πιο αντιρωσική τα τελευταία 20 χρόνια. Σε πρώτο πλάνο στις συναντήσεις κορυφής βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία και τα σχέδια αντιμετώπισης της Ρωσίας, την οποία θεωρούν επιθετική.

Ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στη διάρκεια αυτής της Συνόδου αποκάλεσε τη Ρωσία μαζί με το Ισλαμικό Κράτος «βασικούς εχθρούς» της Συμμαχίας. Η κατάσταση είναι απόλυτα σαφής. Η περίοδος του φλερτ της ΒΑ Συμμαχίας με τη Ρωσία έχει τελειώσει και ο ερχομός του νέου γ.γ., στο πρόσωπο του Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν θα μεταβάλλει την ήδη οριοθετημένη πολιτική του μπλοκ που αναζητάει «εχθρούς» προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση της ύπαρξή του.

Οι μάσκες στις Βρυξέλλες έπεσαν. Η λογική του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε δημιουργηθεί για την ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ρωσίας, είναι πλέον ολοφάνερη. Το ΝΑΤΟ ήθελε μια Ρωσία έτοιμη να ακολουθεί τις «υποδείξεις» του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και όχι ένα ισχυρό κράτος ικανό να περιφρουρεί τα εθνικά του συμφέροντα με πολιτικά και με στρατιωτικά μέσα. Γι’ αυτό και κατηγόρησαν τη Μόσχα για όλες τις πιθανές και απίθανες αμαρτίες, περιλαμβανομένης και της αεροπορικής τραγωδίας του μαλαισιανού Boeing 777 στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια αντίδραση, συνολικά απέναντι στην ανεξάρτητη πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία. Κάτι που επιβεβαιώνει και το νέο σχέδιο ετοιμότητας για δράση (Readiness Action Plan – RAP) που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας. Αυτό προβλέπει την ανάπτυξη στο έδαφος των Ανατολικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης αποτελούμενης από 7 χιλιάδες άντρες. Δηλαδή, εκστρατευτικών δυνάμεων σε προκεχωρημένες θέσεις (Joint Expeditionary Force – JEF), αλλά και πρόσθετων στρατιωτικών υποδομών. Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι οι συστηματικές ασκήσεις των στρατευμάτων της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα και στη Βαλτική.
Η Σύγχρονη Ρωσία

http://gr.rbth.com/author/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B9+%CE%9B%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%B2%CE%BA%CE%B9%CE%BD

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
Το καλοκαίρι του 1993, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Σάμιουελ Χάντινγκτον, παρουσίασε, με ένα άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs, την άποψη του σχετικά με τον μέλλον των διεθνών σχέσεων και τον επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας τάξης στην εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, την παρουσίασε ολοκληρωμένη στο βιβλίο του «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών» (The Clash of Civilizations). Έκτοτε, η άποψη αυτή υπήρξε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο επιστημονικό πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Αφετηρία της άποψης του Χάντινγκτον είναι ότι ο κόσμος έχει νόημα μόνο ως πεδίο συγκρούσεων γιατί η «φυσική αρμονία» αποτελεί επικίνδυνο όραμα και τα κενά εξουσίας αναπόφευκτα πληρούνται απ’ αυτούς που διαθέτουν τα μέσα, τη θέληση, την ταχύτητα και την κατάλληλη ηγεσία. Το κεντρικό σημείο της άποψης Χάντινγκτον είναι ότι τα γεωπολιτικά ρήγματα μεταξύ πολιτισμών αντικαθιστούν τα πολιτικά και ιδεολογικά σύνορα του Ψυχρού Πολέμου, ως έναυσμα κρίσεων. Για τον Χάντινγκτον, ο κόσμος είναι ένα σύνολο σεισμικών ζωνών στις οποίες «πολιτισμικές περιοχές» συγκρούονται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα σεισμικής δράσης, για να καταλήξει με την πρόβλεψη ότι «…ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος, αν συμβεί, θα είναι πόλεμος μεταξύ πολιτισμών».

Πολλοί έσπευσαν, τη δεκαετία του 1990 να χαρακτηρίσουν την άποψη του Χάντινγκτον ως ένα επιφανειακά ευφάνταστο συμπέρασμα, πλην όμως εγκεφαλικό κατασκεύασμα, το οποίο πάσχει από υπεραπλουστεύσεις, γενικεύσεις και ιστορικές παρερμηνείες. Οι επικριτές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η άποψη αυτή περιείχε αξιώματα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αν γίνονταν πολιτικές επιλογές με δυσμενείς επιπτώσεις στο διεθνές σύστημα.

Συμφωνώ με το Χάντινγκτον ότι ο πολιτισμός καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: η γλώσσα, η ιστορία, η θρησκεία, τα έθιμα οι θεσμοί καθώς και από υποκειμενικά, όπως το πως αντιλαμβάνεται ο κάθε λαός την ταυτότητά του. Αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει είναι ο συγκεχυμένος τρόπος με τον οποίο χωρίζει τους πολιτισμούς, ιδιαίτερα η γεωπολιτιστική κατανομή Δύσης-Ανατολής.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι ερευνητές των διεθνών σχέσεων σήμερα, είναι ότι η ιστορία δεν πρόκειται να τελειώσει στην μεταψυχροπολεμική περίοδο.

Τι είναι, όμως εκείνο που καθιστά τον Χάντινγκτον, σήμερα επίκαιρο; Ενώ οι διεθνείς συγκρούσεις συνεχίζουν να είναι ανάμικτης ποικιλίας, μετά την «Αραβική Άνοιξη» ολοένα και περισσότερο η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισλάμ και Δύσης γίνεται πιο ευδιάκριτη. Μέχρι προσφάτως, πολλοί θεωρούσαν ότι τα κυριότερα προβλήματα του 21ου αιώνα θα εμφανιστούν από την ανισότητα μεταξύ Βορρά-Νότου. Mία ενδελεχής ανάλυση, όμως, των ποιοτικών στοιχείων που βαθμιαία και σταθερά κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή, μετά το πρώτο κύμα της «Αραβικής Άνοιξης», καταδεικνύει ότι η περιοχή βαδίζει, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, προς ένα συντηρητικό ισλαμικό χειμώνα, ο οποίος εκλαμβάνει το Δυτικό πολιτισμό ως απειλή. Γιατί όμως;

Στη σύγχρονη Μέση Ανατολή, η οποία διαμορφώθηκε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ο πρυτανεύων παράγοντας στη συνείδηση της πλειοψηφίας των κατοίκων υπήρξε η διείσδυση και επιρροή της Ευρώπης, και αργότερα της Αμερικής, ως προέκτασης της Ευρώπης, καθώς επίσης ο μετασχηματισμός που προκάλεσε στις μουσουλμανικές κοινωνίες της περιοχής. Στην ουσία, ιστορία της Μέσης Ανατολής κατά τον 20ο αιώνα είναι μια ιστορία ταχυτάτης μεταβολής, η οποία προκλήθηκε εκ των έξω καθώς επίσης και του τρόπου που εσωτερικεύθηκε η μεταβολή αυτή, μοιράζοντας τους ανθρώπους σε αυτούς που την αποδέχθηκαν και σε αυτούς που την απέρριψαν. Αν και η μεταβολή επέφερε σαρωτικές αλλαγές, η υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που επιθυμούν οι αλλαγές να συνεχιστούν και σε αυτούς που τις απορρίπτουν, εν ονόματι του Ισλάμ, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει.

Η «Αραβική Άνοιξη» δείχνει πως αυτή η αντιπαράθεση γέρνει προς το μέρος των δευτέρων.

Για τους συντηρητικούς και ριζοσπάστες ισλαμιστές, η «Αραβική Άνοιξη» είναι κατά βάθος μία εκπεφρασμένη επιθυμία να συνεχίσει η αναστροφή της επιρροής του δυτικού πολιτισμού, όπου στη θεολογική και φιλοσοφική τους σκέψη αποτελεί τη μεγαλύτερη καταστροφή που έλαβε χώρα στον κόσμο του Ισλάμ. Κατά το παρελθόν, ο όρος «ιμπεριαλισμός» χρησιμοποιείτο για να προσδιορίσει τη Δυτική επιρροή. Σήμερα, ο όρος αυτός εγκατελείφθη, αφού πλέον δεν γίνεται πειστικός λόγω του ότι η βραχεία περίοδος της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην περιοχή έχει καταστεί μακρινό παρελθόν, με μοναδική εξαίρεση την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τον όρο «Ιμπεριαλισμός», ως μορφή δυτικής επιρροής, αντικατέστησε ένας άλλος, τον οποίο εφηύρε ο Αγιατόλαχ Χομείνι τη δεκαετία του 1980 για τις ΗΠΑ: «Μεγάλος Σατανάς».

Ο «Μεγάλος Σατανάς», γι΄ αυτούς, δεν είναι πλέον ο εδαφικός κατακτητής αλλά ο πολιτιστικός ισοπεδωτής του Ισλάμ. Εδώ αξίζει κάποιος να διαβάσει το θρησκευτικό λόγο που αναπτύχθηκε επ’ εσχάτων από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές σε σχέση με τις δημόσιες καρατομήσεις δυτικών ομήρων. Ένας λόγος, που έχει τη βάση του στη σύγκρουση δύο πολιτισμών, όπου στα μάτια των απορριπτικών μουσουλμάνων αυτή η μάχη έχει το χαρακτήρα μίσους και φόβου για την δελεαστική, μα πάνω απ’ όλα διαβρωτική δύναμη του δυτικού τρόπου ζωής.

Αυτή η πάλη στη Μουσουλμανικό Κόσμο, στην παρούσα ιστορική φάση, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Βρίσκεται στο στάδιο της σταθεροποίησης. Αλλάζουν σταδιακά οι πηγές της πολιτικής και κοινωνικής νομιμότητας, με το Ισλάμ να αποκτά ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο. Όταν πλέον ολοκληρωθεί το μεταβατικό στάδιο από την «Αραβική Άνοιξη» στον «Ισλαμικό Χειμώνα», τότε μόνο θα αντιληφθούμε αυτό που ο Χάντινγκτον έγραψε τη δεκαετία του 1990, ότι δηλαδή οι πολιτισμικές περιοχές θα γίνουν πιο ευδιάκριτες λόγω του συγκρουσιακού χαρακτήρα που θα λάβουν.

* Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

mignatiou.com

Αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ρυθμίζει την εκστρατεία εναέριων βομβαρδισμών του στη Συρία με τους σύμμαχους του από το Κόλπο (Νέα Υόρκη, 23 Σεπ 2014).

Πολλοί προσκολλούνται στον αντιτρομοκρατικό λόγο της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της του Κόλπου, αλλά όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτός ο λόγος είναι μόνο μια ρητορική δικαιολογία για έναν πόλεμο που έχει άλλους σκοπούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

«Ήταν 7 το πρωί, 29 Σεπτέμβρη του 1943. Απανωτές ριπές, κροτάλισμα πολυβόλων, ακούστηκαν σε όλη την Παραμυθιά. Θρήνος στην κάθε γειτονιά».
Με συγκίνηση, ο κ. Αντώνης Δρίμτζιας, θυμάται όσα βίωσε σαν παιδί, πριν από 71 χρόνια, όταν οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 49 προσωπικότητες της Παραμυθιάς, ανάμεσα τους και τον πατέρα του.

Η συνάντηση με τον κ. Δρίμτζια, έγινε στην μαρτυρική πόλη της Παραμυθιάς, με αφορμή τις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Τα πολιτικοϊστορικά γεγονότα εξηγούνται, όσο εξηγούνται, με τη διάγνωση και την αξιολόγηση πολλών συντελεστών. Μεταξύ αυτών κυριότερος είναι, ως ενεργοποιός και των άλλων, η πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων, η συντακτική μεγάλης ομάδας ανθρώπων σε δράση πολιτική. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Και η προς αυτήν πρωτοβουλία έχει ένδοξη χρονολογία: 14 Σεπτεμβρίου 1814.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Χρήστος Γιανναράς

Η καταγγελία δεν προήλθε από δημοσιογράφο ούτε από ιδιώτη αρθρογράφο – «είδη» παντελώς αμελητέα για τους ασκούντες την εξουσία. Προήλθε (και δεν είναι η πρώτη φορά) από ανώτατο κρατικό λειτουργό επιφορτισμένον να ασκεί, εκ μέρους της κοινωνίας και για την προστασία της, τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης.

Βεβαίως, στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, η καμουφλαρισμένη με δημοκρατικές επιφάσεις δικτατορική κομματοκρατία περιφρονεί απροσχημάτιστα κάθε θεσμό προστασίας του πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Φτάσαμε στο σημείο, ακόμα και τη μέγιστη κοινωνική κατάκτηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας, να την αμφισβητούν απροσχημάτιστα (και ατιμώρητα) υπουργοί του σημερινού, διεκπεραιωτικού αλλοδαπών εντολών, κυβερνητικού σχήματος. Να τους εξοργίζει (αντί να τους ενθουσιάζει ως δημοκράτες) η «παρέμβαση της Δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί».

Στις 17.9, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρώην αρεοπαγίτης κ. Λέανδρος Ρακιντζής κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταγγελίες για την «ιδιότυπη ασυλία» που απολαμβάνουν γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου, για νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζει η Βουλή προκειμένου να συγκαλύψει διεφθαρμένες συμπεριφορές τους. Καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του για το 2013 («Κ» 18.9.2014) την αθώωση οικονομικών εγκλημάτων με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, δηλαδή με διαδικασίες για τις οποίες δεν ισχύει η αρχή της δημοσιότητας, γι’ αυτό και τα βουλεύματα δεν δημοσιεύονται, απλώς εκδίδονται. Ποια καταλήστευση δημόσιου χρήματος, ποιος ίλιγγος αυθαιρεσίας και ιταμότητας της λωποδυσίας καλύπτεται τόσο με βουλεύματα όσο και με «κανόνες - νομοθετικές ρυθμίσεις, που θεσπίζονται ad hoc» από την κυβερνητική συμπαράταξη – ο κ. Ρακιντζής τα καταγγέλλει χωρίς να τα κατονομάζει, προκαλεί την τακτική Δικαιοσύνη να επέμβει.

Όμως, περιθώρια (συνταγματικής) λειτουργίας αφήνει στη Δικαιοσύνη η απολυταρχική κομματοκρατία; Ψήφισε νόμο το κυβερνητικό μάγμα του γαλαζοπράσινου αμοραλισμού, που απαλλάσσει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ από τις ευθύνες αποφάσεών τους! – το καταγγέλλει ο κ. Ρακιντζής. Οφείλουμε, επιτέλους, οι πολίτες να αντιπαραβάλλουμε τις πιστοποιήσεις του με τις θριαμβολογίες (για ηλιθίους) με τις οποίες μάς κατακλύζει ο κ. Σαμαράς. Να κρίνουμε την ανενδοίαστη, «φτηνιάρικη» κυβερνητική προπαγάνδα (τα εξομοιωμένα σε όλα τα κανάλια Δελτία Ειδήσεων που παραπέμπουν ευθέως στην ολιγόνοια καθεστώτων τύπου Εμβέρ Χότζα) με μέτρο - κριτήριο έστω και μόνη την καταγγελία του κ. Ρακιντζή για «ανεξέλεγκτη εξουσία που παρέχεται στους αρμοδίους να αποφασίζουν, και που την ασκούν χωρίς διάκριση και χωρίς λογικούς περιορισμούς, με μόνη την επίκληση της πολιτικής βούλησης».

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στην ελλαδική κοινωνία, πώς να ερμηνευθεί η παραλυτική αδράνεια, ο λήθαργος ανοχής τόσης αναίδειας και απάτης; Ακούμε τον αρμόδιο κρατικό λειτουργό να βεβαιώνει την υποταγή του κράτους στην αυθαιρεσία μιας δράκας επώνυμων μεγιστάνων του πλούτου. Να πιστοποιείται από την εγκυρότερη πηγή η διαπλοκή της εξουσίας με «νταβατζήδες». Και η κοινωνία να μην έχει αντανακλαστικά ζωντανού σώματος. Το μαρτύριο που ζουν, μέρα - νύχτα, οι απολυμένοι άνεργοι, η πίκρα και η οργή των εξευτελισμένων συνταξιούχων δεν αρκούν για να κλονίσουν το καθεστώς της διαφθοράς, να αφυπνίσουν την κοινωνία από τον λήθαργο.

Ο πρωθυπουργός μοιάζει με πανικόβλητο, καλομαθημένο παιδί που βλέπει να του παίρνουν, μέσα από τα χέρια του, το παιχνιδάκι του. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τόσο τους εντόπιους εκλογείς του όσο και τους εκτός εντολείς του, να τους πείσει ότι το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για όλους μέγιστος κίνδυνος. Και πιθανότατα έχει δίκιο. Αλλά για τους πολίτες δεν υπάρχει ορατή διαφορά στους εφιάλτες: στον σημερινό και στον πιθανότατα επερχόμενο.

Τόσο η σημερινή συνονθυλευματική κυβέρνηση όσο και το συνονθύλευμα των αριστερίστικων «συνιστωσών» που επέρχεται, έχουν χειροπιαστά αποδείξει ότι ο ορίζοντάς τους τελειώνει στον «οικονομισμό», στον ιστορικο-υλιστικό μηδενισμό. Δεν πιστεύουν σε τίποτα, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να δουν άλλον στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης πέρα από τη μεγιστοποίηση της καταναλωτικής ευχέρειας. Μπορεί να επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας τον Πάπα, αλλά δεν έχει να συζητήσει μαζί του τίποτα περισσότερο από κοινοτοπίες αλτρουιστικού εντυπωσιασμού. Ο χαρισματικός Ποντίφηκας έδωσε μάθημα «αριστερισμού με ραχοκοκαλιά» στον ασπόνδυλο ΣΥΡΙΖΑ: ρίσκαρε να μιλήσει για τις «αγορές» και τις «Τράπεζες» που λειτουργούν με ρόλο Μινώταυρου στη ζωή μας. Έδειξε την ανάγκη αλλαγής στις στοχεύσεις του βίου.

Ο κ. Τσίπρας βαδίζει πλησίστιος προς την εξουσία κομίζοντας μόνο λογιστικές υποσχέσεις «βελτίωσης» της καταναλωτικής ευχέρειας – ακριβώς όπως έκανε, πριν από δύο χρόνια, και ο κ. Σαμαράς. Ούτε λέξη για παραγωγικότητα, για κίνητρα δημιουργίας, για ποιότητα οργάνωσης της ζωής άσχετη με το χρήμα: καλλιέργεια, θεσμούς κοινωνικής συνοχής, συνεπή αξιοκρατία. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος τόλμησαν ποτέ να επιστρατεύσουν την ποιότητα, να βασιστούν επιτελικά στους αρίστους. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ποτέ για στόχους της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής, πώς θα ήθελε τον Έλληνα στον κόσμο του σήμερα, με ποια ενεργό μετοχή στο γίγνεσθαι της Ιστορίας.

Τα κριτήρια που έχει για την ποιότητα ο κ. Σαμαράς τα έδειξε: Γιακουμάτος, Σταμάτης, Ντινόπουλος, Κικίλιας, Βούλτεψη, συν η ντροπή της ΝΕΡΙΤ – συναγωνίστηκε τον ΓΑΠ σε έμπρακτη «ύβρι». Θα προστεθεί στη χορεία των «πρώην» που δεν τολμάνε να βγουν στον δρόμο: τρέμουν την οργή των πολιτών. Άραγε ο κ. Τσίπρας έχει τουλάχιστον σοκαριστεί από αυτή τη θλιβερή, κοινή κατάληξη των πρωθυπουργών της τελευταίας δεκαπενταετίας; Ιδεολόγους με αυταπαρνητική στράτευση δεν έχει δίπλα του, αφού η ιδεολογία απόμεινε ψυχολογικό μόνο ψιμύθιο της υποταγής στον οικονομισμό, τον έμπρακτο μηδενισμό. Επιτελείς με εγγυημένη ποιότητα, ικανότητα και ήθος, μπορεί να συστρατεύσει;

Οι καταγγελίες Ρακιντζή είναι κριτήριο για να κρίνουμε τη μονομαχία Σαμαρά - Τσίπρα. Μονομαχία σε κενό «νοήματος».

Αναδημοσίευση από την Kαθημερινή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget