1/7/2014 - 1/8/2014

Ο Εμπεδοκλής αποτελεί μία από τις πιο σαγηνευτικές προσωπικότητες της αρχαίας φιλοσοφίας.

Πολιτικός και ρήτορας, προφήτης και μάγος, θεραπευτής και επιστήμονας, ιερέας και φιλόσοφος. Στο πρόσωπό του συνυπήρχαν ο μύστης των ορφικών μυστηρίων αλλά και ένας δεινός επιστημονικός στοχαστής.

Οι σύγχρονοί του έδειχναν απεριόριστο σεβασμό για εκείνον φτάνοντας στο σημείο να του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETVΜπορεί να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Μπορεί να έχουν χάσει πάνω από το 60% των πωλήσεών τους ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να μεγαλώσουν τις απώλειές τους από το κομμάτι που αναμένεται να τους αποσπάσουν τα σουπερμάρκετ. Οι δραματικές όμως αλλαγές που προετοιμάζονται στον τομέα διανομής φαρμάκων δεν έχουν κάμψει το ηθικό τους. Μέσα από τους συνεταιρισμούς τους, και συγκεκριμένα μέσα από την Ομοσπονδία τους, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα χτίζοντας ένα νέο άρμα: το δίκτυο φαρμακείων Green Pharmacy, που αποτελεί ένα υπερσύγχρονο εργαλείο παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρόληψης σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει για τους αναγνώστες του NEW TIMES ο κ. Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, που εκπροσωπεί 5.780 φαρμακεία σε όλα τα σημεία της χώρας. Ας τον παρακολουθήσουμε:

Κύριε Μπελώνη, οι εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά σάς προκαλούν ανησυχία;

Κοιτάξτε, οι εξελίξεις, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, είναι ραγδαίες, βίαιες και καταιγιστικές. Έχουμε πλήρη αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας όλης της αλυσίδας του φαρμάκου: από τη φαρμακοβιομηχανία και τη φαρμακαποθήκη ως το φαρμακείο. Μια αγορά η οποία ως χθες ήταν καλά δομημένη, με την έννοια ότι υπήρχε η συνέχεια στην όλη διακίνηση του φαρμάκου, σήμερα, αντί να ρυθμιστούν και διορθωθούν τυχόν λάθη της, οδηγείται στην πλήρη και μεθοδευμένη απορρύθμισή της. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική στάση όλων των κυβερνήσεων μετά το μνημόνιο.

Η βασική θέση και δικαιολογία των αλλαγών που προωθούνται είναι ότι πρέπει να μπει ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά ώστε να μειωθούν οι τιμές. Εσείς τι λέτε;

Γενικά, όπως τοποθετείται το θέμα, για την αγορά μπορεί και να ισχύει. Εδώ όμως δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε αγορά. Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα – και αυτό πρέπει να τονιστεί με τον πιο εμφατικό τρόπο – είναι φάρμακα. Και τα φάρμακα δεν είναι ένα ελεύθερο εμπόρευμα όπως κάθε άλλο που υπακούει στους νόμους της αγοράς. Το φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό στα χέρια των επιστημόνων για την ίαση και την καλή υγεία και ζωή των ανθρώπων. Έτσι δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός όπως ισχύει με τα άλλα εμπορεύματα. Αυτό ισχύει για έναν ακόμη λόγο: το φάρμακο είναι ένα είδος κρατικής διατίμησης. Το κράτος ορίζει την τιμή του φαρμάκου.

Ένα άλλο στοιχείο που θεωρώ πολύ σημαντικό να σχολιάσω είναι αυτό που υποστηρίζεται, ότι αν δηλαδή ανοίξουν τα κανάλια διανομής για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αυτά πάνε και σε άλλα κανάλια, όπως για παράδειγμα στα σουπερμάρκετ ή σε άλλα καταστήματα, τότε δήθεν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών που είχε παραγγείλει το υπουργείο – πλην του κ. Χατζιδάκη και του διαδόχου του –, αποδείχθηκε ότι έχουμε τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο μέσος όρος κτήσης αυτής της κατηγορίας είναι 1,22 ευρώ, όταν στην Ευρώπη είναι σχεδόν διπλάσιος. Άρα για ποιον ανταγωνισμό μιλάμε;

Αν παρ’ όλα αυτά τους φαίνονται ακριβά, δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να βγάλουν ένα δελτίο τιμών και να μειώσουν τις τιμές στο βαθμό που οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να το κάνουν, για να γίνουν πιο φθηνά. Άρα τα περί ανταγωνισμού δεν ισχύουν. Άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους.

Τι εννοείτε;

Η ουσία είναι ότι θέλουν ντε και καλά ένα κομμάτι της πίτας να οδηγηθεί σε άλλα κανάλια διανομής, ιδιαίτερα σε αυτό των σουπερμάρκετ αλλά και άλλων καταστημάτων. Η πραγματική επιδίωξη δεν έχει να κάνει με την πραγματική μείωση των τιμών. Άλλωστε δεν πρόκειται να προκύψει μείωση. Όπου προχώρησε η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα στη «Μέκκα του καπιταλισμού», την Αμερική, οι τιμές ανέβηκαν και ανέβηκαν εξωφρενικά!

Πέρα όμως από αυτή τη διάσταση, υπάρχει και η επιστημονική πλευρά. Δεν μπορείς να αφήνεις τον κόσμο να διαχειρίζεται, με βάση τη δική του υποκειμενική διάθεση ή διάγνωση, τη λήψη φαρμάκων. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται πουθενά. Θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα: ο καταναλωτής δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος ενώ αυτό που θα επιβαρυνθεί σε σύντομο διάστημα θα είναι η υγεία του.

Από την ψήφιση του τελευταίου νόμου, ποιες αλλαγές προέκυψαν στον κλάδο υγείας;

Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση. Μια μεγάλη αλήθεια, σχετική με όσα συντελούνται στην υγεία, είπε ο προηγούμενος υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τόμσεν γιατί δεν επέσπευσαν κάποια μέτρα, του είπε: «Κύριε Τόμσεν, εδώ στην Ελλάδα το σαλάμι το τρώμε φέτα φέτα. Αν επιχειρήσεις να το φας ολόκληρο δεν θα τα καταφέρεις». Αυτό σημαίνει ότι από τον καιρό του κ. Λοβέρδου μέχρι και σήμερα παίρνουν συστηματικά μέτρα, που όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη: να αλλάξει η διακίνηση του φαρμάκου. Θέλουν να βγάλουν από τη μέση τους φαρμακέμπορους και να κλείσουν πολλά φαρμακεία. Το λένε άλλωστε ανοικτά: «Χρειαζόμαστε 3.000-4.000 φαρμακεία». Θέλουν η διακίνηση να περάσει σε ξένα χέρια. Πολυεθνικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη στον τομέα διανομής, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, έχουν βάλει στο επίκεντρο των προσπαθειών τους το φαρμακείο…

Αν παρακολουθήσετε τη συνέπεια των μέτρων, θα δείτε ότι το ένα δένει με το άλλο. Δεν γίνεται τίποτε στην τύχη. Όλα οδηγούν στο να στρωθεί το χαλί ώστε να έρθουν οι ξένοι και να πάρουν την ιδιοκτησία των φαρμακείων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Λέτε δηλαδή ότι ο υπουργός Υγείας εκτελεί αυτό το σχέδιο;

Ο υπουργός Υγείας εκτελεί το μνημόνιο. Αυτό από την αρχή ήταν σχεδιασμένο να πάει σε αυτή την κατεύθυνση. Να εξυπηρετήσει αυτόν το στρατηγικό σκοπό.

Θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης;

Όχι, ποτέ δεν μπήκε ως προαπαιτούμενο. Σύμφωνα δε με τα πιο επίσημα υπουργικά χείλη – στο διάλογο που είχαμε μαζί τους –, ομολόγησαν ότι όλα αυτά, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και λοιπά μέτρα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προαπαιτούμενα της χώρας. Έχουν σχέση με τα προαπαιτούμενα επιχειρηματικών σχεδίων που στήνονται και γράφτηκαν από ελληνικά χέρια. Όλα αυτά τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων ώστε να μπουν ως προαπαιτούμενα στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τρομακτική σύγκρουση για το ποιος θα διαχειριστεί τον τζίρο του φαρμακείου. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον Έλληνα ασθενή.

Έχετε δίκιο. Αυτό πρέπει να είναι και το κεντρικό μας θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, διότι νομίζω ότι μπαίνουμε στην ουσία. Από όλες αυτές τις ανακατατάξεις και τη μεθοδευμένη απορρύθμιση της αγοράς, από αυτή την πίεση στο να κλείσουν φαρμακεία, ποιος είναι ο στόχος. Επιτέλους, πέρα από την τρόικα, πρέπει και η ελληνική πολιτεία να αποφασίσει αν είμαστε λίγοι ή πολλοί. Σήμερα μετράμε 10.500 φαρμακεία, στα οποία απασχολούνται 12.000 φαρμακοποιοί. Αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και τους βοηθούς, φθάνουμε σε έναν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.

Δεν είναι πολλοί σε σχέση με την Ευρώπη;

Είναι αλήθεια ότι σε όλον τον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια αναλογία αριθμού φαρμακείων και ασθενών. Έχουμε μια παγκόσμια πρωτιά που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά από την κυβέρνηση. Αυτό το «πολυεργαλείο» που λέγεται φαρμακείο μπορεί να εξακολουθήσει να προσφέρει τεράστιο έργο. Από συστάσεώς τους και μέχρι σήμερα, στα φαρμακεία προσφέρεται καθημερινά πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από άκρου εις άκρον της χώρας. Τα κυβερνητικά μέτρα όμως και η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο – λες και είμαστε κοινά καταστήματα εμπορικού ενδιαφέροντος – απαξιώνουν τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος αντί να ασχοληθεί με τον ασθενή του, να του δώσει τις συμβουλές που πρέπει, να τον παρακολουθεί αν συμμορφώνεται με τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας, ασχολείται με το πρόβλημα του ανταγωνισμού των σουπερμάρκετ και αν θα έχει την τάδε αλοιφή για τον πόνο ακριβότερη ή φθηνότερη. Αυτό είναι λάθος.

Αλήθεια, τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα που έλαβαν σχετικά με το χωροταξικό, τις προϋποθέσεις άδειας, ιδρύσεως και λειτουργίας; Τι μας λένε στην ουσία; «Φύγετε από εκεί που είστε, από τη γειτονιά, γιατί δεν είστε εμπορικοί. Φύγετε από το χωριό, γιατί αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, και μας οδηγούν στις πόλεις όπου υπάρχει εμπορικότητα δρόμου και κέντρα συνταγογράφησης. Αντιστοίχως, στην επαρχία μας οδηγούν στο να μαζευτούμε όλοι στη χώρα και στην πρωτεύουσα του νομού, γιατί εκεί θα υπάρχει εμπορικότητα. Αν αυτό συμβεί, τότε ο Έλληνας ασθενής θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Σε μια εποχή που έχει απορυθμιστεί τελείως το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στέλνουν τον κόσμο στο νοσοκομείο να γράψει μια συνταγή ή να κάνει μια επίδεση ενός επιπόλαιου τραύματος, πράγματα τα οποία κάνουμε χρόνια στα φαρμακεία μας χωρίς ποτέ να ενοχλήσουμε το σύστημα.

Άρα λέτε ότι και στη δημόσια υγεία θα υπάρχουν επιπτώσεις;

Ασφαλώς και βεβαίως θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός αφού, από την ώρα που ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο, απασχολείται ένας ολόκληρος κόσμος: η γραμματεία, η νοσοκόμα, ο γιατρός. Πολλά από αυτά σήμερα λύνονται σε επίπεδο φαρμακείου. Και για του λόγου το αληθές, καταθέτω το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου στη βάση ανάλογων μνημονιακών μέτρων συσσωρεύτηκαν τα φαρμακεία στα αστικά κέντρα, άδειασαν οι γειτονιές και τα χωριά τους. Εκ των υστέρων κατάλαβαν το λάθος τους και άρχισαν να δίνουν και πάλι κίνητρα για να ξαναγυρίσει ο κόσμος.


Λέτε με δυο λόγια ότι το υπάρχον δίκτυο φαρμακείων αποτελεί και ένα εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών υγείας;

Ακριβώς, αφού παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας 365 ημέρες τον χρόνο χωρίς καμία αμοιβή. Δεν έχουμε επιβαρύνει ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τον Έλληνα καταναλωτή, πελάτη, ασθενή. Αυτό δεν έχει μετρηθεί από κανέναν και βεβαίως δεν χωράει στα κουτάκια που έχει βάλει η τρόικα και που με μεγάλη πιστότητα ακολουθούν οι κυβερνήσεις.

Σε επίπεδο φαρμακοποιού, ποια είναι η επόμενη μέρα;

Τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με τη μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Και να ξέρετε ότι στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα 2 δισ. ευρώ ή το 1% το ΑΕΠ – στην παραγματικότητα είναι 1,9 δισ. ευρώ – «μεταφράζεται» σε μία κατά κεφαλήν δαπάνη 178 ευρώ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι μας: οι ασθενείς τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τα υψηλού κόστους φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά. Αυτή η τεράστια ταλαιπωρία οδηγεί, όπως καταλαβαίνετε, στον ευτελισμό της αξιοπρέπειας του Έλληνα ασθενούς. Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, από την πίτα των δύο δισ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει έναν τζίρο της τάξης των 770 εκατ. ευρώ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, εσείς ως Ομοσπονδία και ως επιχειρηματική οντότητα πώς προετοιμάζεστε για την επόμενη μέρα;

Κοιτάξτε, η ΟΣΦΕ έχει υπό την σκέπη της 5.780 φαρμακεία. Πρόκειται για τους φαρμακοποιούς συνεταιριστές, που έχουν από μία μερίδα ο καθένας και μετέχουν στο συνεταιριστικό γίγνεσθαι. Ελέγχουμε το 50% της αγοράς, διακινώντας το 55% των προϊόντων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Είμαστε λοιπόν εν δυνάμει ο μεγάλος παίκτης. Δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο, αρμόδιος για πολλά πράγματα είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σχετικά όμως την επιχειρηματικότητα του φαρμακείου, γεγονός που μας αφορά άμεσα, οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις σε όποιο περιβάλλον και αν κινούμεθα. Το περιβάλλον σήμερα είναι εχθρικό και βεβαίως έντονα αρνητικό. Πιστεύουμε όμως ότι και σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να είμαστε χρήσιμοι, όχι για να σώσουμε τα φαρμακεία μας αλλά και διότι έχουμε κατανοήσει ότι, αν το φαρμακείο δεν δεθεί με αυτό που λέμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ούτε εμείς θα έχουμε τύχη ως κλάδος ούτε και θα είμαστε χρήσιμοι στο σύστημα. Έτσι την τελευταία διετία είμαστε σε μια εσωτερική διεργασία με όλα τα μέλη μας – συνεταιρισμούς και φαρμακοποιούς – ώστε να στήσουμε ένα δίκτυο συνεταιρισμένων φαρμακείων κάτω από την ομπρέλα τού κάθε συνεταιρισμού, που θα έχουν μια πανελλαδική έκφραση στο πρόσωπο της ΟΣΦΕ. Έχουμε επιλέξει να φτιάξουμε το δικό μας δίκτυο, το οποίο θα λέγεται Green Pharmacy και θα είναι αναγνωρίσιμο και από τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του δικτύου, το οποίο θα αποτελεί και την ουσιαστική διαφορά από τα υπάρχοντα, αποτελεί το γεγονός ότι θα είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη. Θα είναι δηλαδή ασθενοκεντρικό, δεν θα είναι προσανατολισμένο στην εμπορικότητα και στις αγορές.

Θα παρέχετε δηλαδή κάποιες υπηρεσίες;

Ακριβώς, και ξέρετε δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι στρέφουν τη λειτουργία του φαρμακείου στην παροχή υπηρεσιών, κυρίως στην πρόληψη.


Έχουμε κάποια συγκεκριμένα δείγματα γραφής του σχεδίου Green Pharmacy;

Βεβαίως, έχουμε περάσει και στην πράξη. Εδώ και 6 μήνες υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με έναν συγκεκριμένο συνεταιρισμό μας, που επιλέξαμε ως πρότυπο για να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι ο συνεταιρισμός Καρδίτσας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ισχυρός και με καθολική κάλυψη σε ολόκληρο το νομό. Εκεί λοιπόν εξελίσσεται ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την ανίχνευση του προδιαβήτη. Αυτό γίνεται με τη συνεργασία της ιατρικής κοινότητας και συγκεκριμένα με τη Διαβητολογική και την Ενδοκρινολογική Εταιρεία, με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, των ιατρών και των φαρμακοποιών, του τοπικού νοσοκομείου και του δήμου. Το πρόγραμμα αυτό αγκαλιάστηκε και από την περιφέρεια. Είμαστε ήδη μια εβδομάδα σε λειτουργία και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το πρόγραμμα θα κλείσει σε περίπου 6 μήνες από την ημέρα εκκίνησής του. Ο στόχος μας είναι μέσα από μια επιστημονική διαδικασία να μετρήσουμε το 10% του πληθυσμού. Η μελέτη γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έτσι θα έχουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Ως το τέλος του 2014 σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συγκεκριμένη δράση τουλάχιστον σε άλλους 4 νομούς και σε ορίζοντα διετίας θέλουμε να έχουμε καλύψει όλη τη χώρα.

Πέραν του δικτύου Green Pharmacy, ως συνεταιρισμός, θα μπείτε στη λογική του επώνυμου προϊόντος;

Δεν έχουμε στρατηγική να δημιουργήσουμε επώνυμα προϊόντα. Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τα επώνυμα προϊόντα. Μπαίνουμε σταδιακά βήμα βήμα στο χώρο του φαρμάκου, αναπτύσσοντας προϊόντα δικής μας ετικέτας, με δικές μας φόρμουλες. Εκεί θα έχουμε ένα προϊόν αξίας φαρμακείου και όχι τιμής σουπερμάρκετ. Θα έχουμε όμως πολύ καλύτερες τιμές από τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στο φαρμακείο. Στο μυαλό μας πρωτίστως κυριαρχεί η έννοια της ποιότητας.

Μιλάμε για προϊόντα τα οποία θα παράγονται στην Ελλάδα;

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό το ερώτημα, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να εξασφαλίσουμε συνέργειες με ελληνικές εταιρείες στο χώρο τόσο του φαρμάκου όσο και των παραφαρμακευτικών προϊόντων. Είμαστε σε διαβούλευση με αρκετές επιχειρήσεις, με τρεις μάλιστα έχουμε ήδη κλείσει κάποιες συμφωνίες. Πιστεύω ότι το πεδίο συνεργασίας είναι πολύ μεγάλο, αφού υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Από την πλευρά μας πάντως, στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή, τις θέσεις εργασίας και την ελληνική οικονομία. Και αυτό το δείχνουμε εμπράκτως.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση

πηγή

Πανηγυρίζει η μνημονιακή ολιγαρχία της Ελλάδας, με τη χρεοκοπία της Αργεντινής. Σε αμυντική στάση ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερνε ως πρότυπο τον τρόπο που λειτούργησε η Αργεντινή.

Η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει δόση για τόκους κουρεμένων ομολόγων 539 εκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή που εμείς πληρώνουμε μόνο για τόκους φέτος, 502 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!!! Για δε κεφάλαιο φέτος θα πληρώσουμε 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ!!! Αυτά, για να καταφανεί για ποια μεγέθη μιλάμε μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας και που ακριβώς έχουμε μπλέξει.

Η Αργεντινή δεν αρνείται να πληρώσει αυτά τα 539 εκατομμύρια δολάρια. Αρνείται όμως να πληρώσει στους «γύπες» των αγορών επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για ομόλογα τα οποία δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα». Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάναμε εμείς πέρυσι, όταν πληρώσαμε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε έναν «γύπα» από τα νησιά Κέϋμαν. Τα αργεντίνικα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν, αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά εντελώς πάμφθηνα και τώρα έρχονται οι τζογαδόροι «γύπες» (όπως έγινε και στην περίπτωσή μας και εξακολουθεί να γίνεται, ακόμα και με την ίδια την ΕΚΤ) για να πληρωθούν στην πλήρη ονομαστική τους αξία, μαζί με τους τόκους τους.

Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής, που χειρίζεται την υπόθεση, δεν δέχτηκε να γίνει η πληρωμή των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για τους τόκους των κουρεμένων ομολόγων (αξίας μετά το κούρεμα 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αλλά απαίτησε πρώτα να πληρωθεί το ακούρευτο 1,3 δισεκατομμύριο, διαφορετικά θα κήρυττε την Αργεντινή σε στάση πληρωμών, όπως και τελικά έγινε. Έτσι δυστυχώς δουλεύει η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση – καζίνο. Πρώτα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των διεθνών τζογαδόρων. Αυτή είναι η κατάρα της εποχής μας. Η Αργεντινή αυτή τη στιγμή μάχεται ενάντια σε αυτή την κατάρα και δεν πρέπει, τουλάχιστον εμείς, να επιχαίρουμε.

Μετά από τα πιο πάνω, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο άραγε πανηγυρίζει η μνημονιακή ολιγαρχία; Μήπως επειδή τα δικά μας χρέη τα πληρώνει η τρόϊκα, με νέα δανεικά, καταργώντας μας ως κράτος; Μήπως για τη μόνιμη χρεοκοπία και τον οριστικό ενταφιασμό της Ελλάδας ή μήπως για το ότι θα συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία η ίδια μνημονιακή ολιγαρχία;

Πέτρος Χασάπης

Σχεδόν 5 δις οι φόροι για τα ακίνητα λέει η ΠΟΜΙΔΑ, όταν ο προϋπολογισμός αναφέρει έσοδα 2,65 δις !

«Η απόρριψη του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ για μειωμένο φόρο στα κενά-ξενοίκιαστα ακίνητα, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προσαυξήσεις των επιφανειών ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που περιλήφθηκαν στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, θα οδηγήσει σε βεβαίωση ποσών του διπλού αυτού φόρου που θα αγγίξουν ακόμη και τα 5 δισ. έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ» εκτιμά το επιτελείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία αναφέρει:
«Την Τετάρτη, 30/7 έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου για κάθε φορολογούμενο. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται στο taxisnet σταδιακά από την 1η Αυγούστου και η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα για τους περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν τον διπλό αυτόν φόρο, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου, και με έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος Αυγούστου.

» Όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αστρονομικές υποχρεώσεις που θα τους επιβληθούν από τον δημευτικό αυτόν φόρο, απειλούνται με τις εξής εξοντωτικές συνέπειες που έχουν συσσωρευθεί με παλαιότερες και πρόσφατες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις:

» 1. Άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

» 2. Κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους στα χέρια των ενοικιαστών τους.

» 3. Κατάσχεση του περιεχομένου του τραπεζικού λογαριασμού τους.

» 4. Εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο.

» 5. Δημοσίευση προγράμματος και εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους.

» Ειδικότερα, όσοι αδυνατούν να καταβάλουν φόρους που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχουν υποπέσει στην παραμικρή φορολογική παράβαση, θα αντιμετωπίσουν επιπροσθέτως και:

» 6. Άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης για μη εξόφληση χρεών προς το δημόσιο, με προβλεπόμενες πολυετείς ποινές φυλάκισης.

» 7. Αποστολή αναφοράς στην ‘Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες’ (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), προκειμένου να επιληφθεί για περαιτέρω έρευνες που μπορεί να εκτείνονται και μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον εξονυχιστικό έλεγχο των κινήσεων (αναλήψεων-καταθέσεων) των τελευταίων ετών, και ποινικές κυρώσεις έως και κακουργηματικού χαρακτήρα».

πηγή

του Θανάση Καρτερού

Ας πούμε ότι είσαι ένας άνθρωπος της ειρήνης. Λίγο αφελής ίσως, αλλά καλόπιστος σε κάθε περίπτωση. Είσαι αντίθετος στην αγριότητα των πολέμων, όπως κι αν τους δικαιολογούν. Είσαι αντίθετος στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ακόμα και στην απειλή χρήσης βίας. Έχεις την εδραιωμένη άποψη ότι τα κράτη μπορούν και πρέπει να λύνουν τις διαφορές τους με διαπραγματεύσεις, με τη διπλωματία, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και να μη χύνεται αίμα ούτε στρατιωτών, ούτε πολύ περισσότερο αμάχων, εν ονόματι οποιουδήποτε μεγάλου σκοπού.

Ωραία ως εδώ; Ωραία. Παρακολουθείς λοιπόν τον τελευταίο καιρό τις αντιδράσεις των μεγάλων χωρών της Δύσης, της Ευρώπης και των ΗΠΑ πρωτίστως, για την κατάσταση στην Ουκρανία. Τις διακηρύξεις τους υπέρ της ειρήνης, αλλά και τα μέτρα που παίρνουν. Πρόλαβαν όχι μόνο να προειδοποιήσουν τη Ρωσία με αυστηρότητα για τις συνέπειες των συγκρούσεων που....
-κατά την άποψη τους- προκαλεί στην Ουκρανία, αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις. Με κάθε θύμα και κάθε σύγκρουση μάλιστα ανεβαίνουν οι τόνοι.

Παρακολουθείς όμως την ίδια στιγμή τη στάση των ίδιων κρατών και κυβερνήσεων απέναντι στο δράμα της Παλαιστίνης. Αυτό που συμβαίνει στη μαρτυρική εκείνη γωνιά της γης είναι τόσο αυταπόδεικτα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν χρειάζονται καν επιχειρήματα. Τα αιματηρά ντοκουμέντα πλημμυρίζουν κάθε μέρα όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Και όμως. Οι ευαίσθητοι για την Ουκρανία εμφανίζονται εντελώς αναίσθητοι για την Παλαιστίνη. Ακόμα χειρότερα: Οι ευαίσθητοι για την εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμπλέκονται με κάθε υλικό και διπλωματικό μέσο στη σφαγή της Γάζας.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά είναι το λιγότερο που μπορείς να σκεφτείς. Στη μια περίπτωση κυρώσεις εναντίον ενός υπόπτου για υποδαύλιση συγκρούσεων. Στην άλλη περίπτωση στήριξη ενός αποδεδειγμένα ενόχου για γενοκτονία. Και βλέποντας την παγωμένη άνεση με την οποία οι μεγάλοι εμφανίζουν αυτά τα δυο πρόσωπα, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για κάποια λάθος εκτίμηση. Ένα είναι το πρόσωπο, τελικώς. Το άτυπο διεθνές κονκλάβιο που αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος αθώος, ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, το κάνει με βάση μια απαράβατη αρχή: Τα καλά και συμφέροντα.

Αυτό είναι το υποκριτικό και αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Κι όταν αυτό το πρόσωπο είναι παρόν, καλό είναι να απουσιάζουν οι αυταπάτες…

από την «Αυγή»

του Θέμη Τζήμα

22 μέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεών του στη Γάζα και δευτερευόντως στη Δ. Όχθη, το Ισραήλ έχει περιέλθει σε στρα-τηγικό και τακτικό αδιέξοδο. Ξεκίνησε από την ανάγκη σύλληψης των απαγωγέων των τριών νεαρών Ισραηλινών, πέρασε στην επιδίωξη καταστροφής των δυνατοτήτων της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες, έπειτα στην καταστροφή των τούνελ και τώρα μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.

Όταν αλλάζεις τέσσερις φορές επιχειρησιακό στόχο σε 22 μέρες κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την τακτική σου και με τη στρατηγική σου. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει μια διογκούμενη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης που δεν περνάει απαρατήρητη, εξαιτίας των πρωτοφανών εγκλημάτων που διαπράττει.

Ακόμα χειρότερα όμως τα θύματα στις τάξεις του στρατού του αυξάνονται με ρυθμό που δεν τον...
περίμενε, ενώ η παλαιστινιακή αντίσταση επιδεικνύει απρόσμενες επιχειρησιακές ικανότητες. Για πρώτη ίσως φορά μετά τα γεγονότα που ανέδειξαν τη Φατάχ σε κύρια δύναμη πριν από δεκαετίες, το Ισραήλ κινδυνεύει με καθαρή μη- νίκη, ίσως και ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ όπως συστηματικά πράττει τα τελευταία- ιδίως- 10 χρόνια περίπου, παγιδευμένο ανάμεσα σε εξτρεμιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό του και στην έπαρση ως προς τις στρατιωτικές του δυνατότητες ερμηνεύει λανθασμένα την περιφερειακή του θέση και οδηγείται σε αποτυχημένες εκστρατείες, μεταπίπτοντας από μη νίκες στον κίνδυνο ήττας.

Δείχνει να μην κατανοεί πως δεν κινείται πια σε ψυχροπολεμικό περιβάλλον και απέναντι σε τακτικούς στρατούς. Καλείται να δράσει μέσα σε ένα πολυκεντρικό διεθνές περιβάλλον, σχετικοποίησης της ισχύος των ΗΠΑ, οξυνόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενδυνάμωσης του ρόλου τόσο μη κρατικών δρώντων που μπορούν να το κάνουν να αιμοραγήσει, όσο και άλλων κρατών στην περιοχή του- βλ. Ιράν- η αντιπαράθεση με τα οποία όσο περνάει ο καιρός δείχνει ολοένα πιο καταστροφική και για το ίδιο το Ισραήλ επιλογή.

Την ώρα που η Μ. Ανατολή φλέγεται και σκορπίζει ρίγη με τη βαρβαρότητα που η Δύση- μαζί με την Τουρκία και εν μέρει το Ισραήλ- εξέθρεψαν, η κυβέρνηση Νετανιάχου από τη μια επιτίθεται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Παλαιστίνης και από την άλλη- θα έπρεπε να- εύχεται να διασωθεί η κυβέρνηση αυτή.

Εν κατακλείδι, το Ισραήλ σήμερα υποχωρεί σε όλα τα επίπεδα: ως στρατιωτικό φόβητρο. Ως προς τη διεθνή του φήμη. Ως προς τη θέση του στην περιοχή. Ως προς τις κατεξοχήν συμμαχίες του- βλ. ΗΠΑ- που απελπίζονται βλέποντας το στρατιωτικό και πολιτικό αδιέξοδο του στενότερου συμμάχου τους στη Μ. Ανατολή.

Τις επόμενες ημέρες το Ισραήλ θα αναζητήσει οδό διαφυγής από τη σύγκρουση αλλά με τρόπο που να μην καταρρακώνει το κύρος του. Σε αυτό το πλαίσιο από τη μια θα εντείνει τη στρατιωτική του εκστρατεία και από την άλλη θα επιδιώξει ανεπίσημα διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Η αντοχή του παλαιστινιακού λαού και οι δυνατότητες της αντίστασης θα κρίνουν αν το Ισραήλ θα ηττηθεί ή αν θα δείξει ότι ξεφεύγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει με σχετικά διαχειρίσιμο επικοινωνιακά και πολιτικά τρόπο. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εκστρατεία δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Ούτε το Ισραήλ θα είναι ίδιο μετά το τέλος της.

από το «tvxs.gr»


Η οικουμενική σημασία της Παλαιστινιακής υπόθεσης

του Στάθη Κουβελάκη

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την έναρξη της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης εναντίον της πολύπαθης Γάζας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων ανά τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των μητροπόλεων της Δύσης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη της με τον Παλαιστινιακό λαό. Τι να είναι άραγε αυτό που ενώνει αυτούς τους διαδηλωτές στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Σικάγο, στο Λονδίνο και το Τορόντο, στο Παρίσι αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ; Στα δυτικά ΜΜΕ γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για τον «ανερχόμενο αντισημιτισμό» από τον οποίο δήθεν εμφορούνται οι υποστηρικτές της Παλαιστίνης.

Στη Γαλλία, μετά τις πρωτοφανείς για δεδομένα δυτικοευρωπαϊκού ηγέτη δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, που έδιναν πλήρη κάλυψη στην Ισραηλινή επίθεση, η κυβέρνηση έφτασε στο...
σημείο να απαγορεύσει τρεις διαδηλώσεις στο Παρίσι με το πρόσχημα αντισημιτικών ταραχών. Το τροπάρι είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Εφόσον το Ισραήλ ορίζεται το ίδιο ως το «κράτος των Εβραίων», όποιος ασκεί κριτική στην πολιτική του, και πολύ περισσότερο όποιος θεωρεί ότι η δημιουργία του και η διαρκή του επέκταση αποτελούν κραυγαλέα περίπτωση αποικιοκρατικού σχεδίου, θεωρείται αυτομάτως ότι στρέφεται εναντίον των Εβραίων, άρα ότι είναι «αντισημίτης». Το νέο δόγμα συμπυκνώνεται στην γνωστή εξίσωση «αντισιωνισμός = αντισημιτισμός».

Υπάρχει μια δόση τουλάχιστον αυτοπραγματοποιούμενης προφητείας σε αυτή την συλλογιστική: διότι εφόσον η πολιτική του Ισραήλ, οι διαρκείς πολεμικές επιχειρήσεις που εξαπολύει με χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό, η καθημερινή βαρβαρότητα της κατοχής στα λιγοστά εναπομείναντα παλαιστινιακά εδάφη, η πραγματικότητα των στρατοπέδων προσφύγων σε όλη τη Μέση Ανατολή όπου ζουν εδώ και δεκαετίες συνολικά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διαρκής καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, εφόσον λοιπόν όλα αυτά τα με την αυστηρή νομική έννοια του όρου ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου προκαλούν αυτονόητη και αυξανόμενη αγανάκτηση σε κάθε ηθικά και λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, αυξάνεται και ο πειρασμός της συμμόρφωσης με το πρόταγμα του κυρίαρχου λόγου και της απόδοσης της ευθύνης γενικά στους «Εβραίους», εφόσον, όπως διαρκώς επαναλαμβάνεται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους διακρίνουμε από το κράτος του Ισραήλ. Ένας πειρασμός ιδιαίτερο έντονος στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο αλλά και ως ένα βαθμό, ευτυχώς σαφώς μειοψηφικό προς το παρόν, στους πληθυσμούς δυτικών χωρών που κατάγονται απ' αυτόν και που υφίστανται ρατσιστικές διακρίσεις στις χώρες όπου ζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απόλυτα σωστό είναι λοιπόν το σύνθημα της Βερολινέζων διαδηλωτών της προηγούμενης βδομάδας «αντισημιτισμός είναι σήμερα η υποστήριξη του Ισραήλ».

Ιδιαίτερη σημασία από αυτήν την άποψη έχει η καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ στο εσωτερικό του, πέραν ακόμη από τους Άραβες με ισραηλινή υπηκοότητα, όπως έδειξε η ογκώδης διαδήλωση της 26ης Ιουλίου στο Τελ Αβίβ. Γιατί όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία των αντιαποικιακών και απελευθερωτικών αγώνων του προηγούμενου αιώνα, κάθε ρήγμα εντός της κοινωνίας του δυνάστη έχει καθοριστική σημασία για την έκβασή τους. Σπάει την «εθνική» συναίνεση, που είναι απαραίτητος όρος για την συνέχιση της αποικιοκρατικής πολιτικής, και δικαιώνει τις μειοψηφικές, αλλά θαρραλέες φωνές, των Ισραηλινών που, φέροντας το στίγμα του «προδότη», παίρνουν το μέρος των καταπιεζόμενων. Εξίσου σημαντικές είναι όμως και οι φωνές Εβραίων ή εβραϊκής καταγωγής πολιτών δεκάδων δυτικών χωρών που αποστασιοποιούνται απερίφραστα από την πολιτική του Ισραήλ και αρνούνται στους ηγέτες αυτού του κράτους του το δικαίωμα να μιλούν στο όνομά τους. Με τη στάση τους δεν διαλύουν απλά το μύθο της ταύτισης των απανταχού Εβραίων με το Ισραήλ, τονίζουν τη βαθύτερη σημασία της παλαιστινιακής υπόθεσης: ότι δεν αποτελεί αντιπαλότητα μεταξύ «Εβραίων» και «Αράβων» ή «Μουσουλμάνων», μεταξύ θρησκειών και εθνοτήτων. Είναι υπόθεση κατοχής, εκδίωξης πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, διαρκούς αρπαγής της γης του δια του εποικισμού, καθημερινής καταπίεσης, καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συσσωρευμένων εγκλημάτων πολέμου.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, με ευθύνη της Δύσης που στηρίζει με κάθε τρόπο αυτό το κράτος-παρία, που με τη σειρά του στήριξε τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα του πλανήτη (από την Νότια Αφρική επί απαρτχάιντ έως τις λατινοαμερικάνικες δικτατορίες στις οποίες εξήγαγε την τεχνογνωσία του σε ζητήματα καταστολής και βασανισμού), αποτελεί μόνιμο εμπόδιο για την οποιαδήποτε ειρήνη στην περιοχή αλλά και στον κόσμο – ας μην ξεχνάμε την εμμονική προσπάθεια των Ισραηλινής ηγεσίας για πολεμική ανάφλεξη με το Ιράν και τη Συρία. Όσο οι Παλαιστίνιοι δεν απολαμβάνουν των νόμιμων δικαιωμάτων τους, όπως ορίζονται από αναρίθμητες αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Ισραήλ, ως σύγχρονη Σπάρτη, θα αποτελεί παράγοντα γενικότερης αποσταθεροποίησης και διαρκούς εκβαρβαρισμού των διεθνών σχέσεων. Και η λέξη «Παλαιστίνη» θα είναι συνώνυμο της αδικίας, της καταπίεσης αλλά και της αντίστασης. Γι αυτό και η φρίκη της Γάζας μας αφορά όλους. Γι αυτό και ο αγώνας αυτού του λαού είναι υπόθεση όλων των ελεύθερων ανθρώπων.

από την «Ελευθεροτυπία»


Κι όμως, το Ισραήλ ηττήθηκε στη Γάζα

του Ανδρέα Ζαφείρη

Εάν υπάρχει κάποιος «τόπος», όπου οι λέξεις χάνουν εντελώς τη σημασία τους, αυτός είναι ο «τόπος» του πολέμου. Ειδικά λέξεις όπως «νίκη» ή «ήττα». Και είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να μιλήσεις για «νίκη» με φόντο διαμελισμένα σώματα 6χρονων παιδιών. Όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ, παρά την γενοκτονικού τύπου επίθεση στη Γάζα, όχι απλά δεν νίκησε αλλά βρίσκεται μπροστά στη προοπτική μιας πολύ σημαντικής ήττας.

Μια ήττα σε πολλαπλά επίπεδα:

Στρατιωτικά: οι απώλειες του Ισραήλ ανέρχονται σε 43 νεκρούς στρατιώτες (και 2 πολίτες) και πάνω από 100 τραυματίες. Το 2009, στη διάρκεια του τότε πολέμου στη Γάζα, ύστερα από 23 ημέρες συγκρούσεων, ο ισραηλινός στρατός είχε απώλειες μόνο 10 στρατιώτες, (τεσσάρων από αυτούς από φιλικά πυρά), ενώ είχε προκαλέσει 1417 νεκρούς, τη καταστροφή 4000 κατοικιών και ζημιές ύψους 2 δις δολ.

Η Hamas σήμερα δεν έχει φτάσει στο επιχειρησιακό επίπεδο της Hezbollah, έχει όμως ...
αναβαθμιστεί, ειδικά στο επίπεδο των συγκρούσεων σε αστικό πεδίο, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό ρωσικής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους, ιδανικούς για συγκρούσεις σε πόλη, όπως το RPG-29.

Παραμένουν επίσης στρατιωτικά ενεργές οι Ταξιαρχίες Abu Ali Mustafa, (η ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), όπως και οι Ταξιαρχίες Abdelqader Husseini, Al-Aqsa, Al-Quds. Συνολικά οι οργανώσεις εκτός της Hamas διαθέτουν 10.000 ενόπλους.

Ο τυπικός στρατιωτικός στόχος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, η καταστροφή των σηράγγων, εκ των οποίων 31 έχουν βρεθεί, είναι ένας στρατιωτικός στόχος επιπέδου Σίσυφου και επιπλέον μια απόδειξη ότι το Ισραήλ δε μπορεί να υποτάξει στρατιωτικά τη Γάζα.

Επικοινωνιακά: Πάντα σε ένα πόλεμο η διαχείριση της πληροφορίας αλλά και η λειτουργία της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική. Ας αναλογιστούμε μόνο το πόσο σημαντικό ρόλο είχε αυτός ο τομέας στο πόλεμο του Vietnam. Στην Ελλάδα, για μια σειρά από λόγους (που δεν είναι του παρόντος), ανέκαθεν υπήρχε μια πιο αντικειμενική (η έμφαση είναι στο πιο, όχι στο αντικειμενική) πληροφόρηση γύρω από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Παλαιστινιακό.

Στην υπόλοιπη Δύση, η προπαγάνδα των ΜΜΕ ήταν πάντα τρομακτικά μονόπλευρη. Στις ΗΠΑ, ακόμη και παραδοσιακά «φιλελεύθερα» ΜΜΕ (ABC / NBC / CBS / New York Times / Washington Post) υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της «γνώμης» των πιο «δημοκρατικών» τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας, ταυτιζόταν σε αντι-παλαιστινιακή προπαγάνδα με τα μέσα των «συντηρητικών», που είναι «μεσσιανικά» ταυτισμένοι με το κράτος του Ισραήλ.

«Ο πόλεμος είναι ο τρόπος που διάλεξε ο Θεός για να διδάξει στους Αμερικανούς Γεωγραφία» έγραφε ο A. Bierce.

Από τα διάφορα blogs έως το Facebook, μια έκπληκτη(;) δυτική κοινή γνώμη μαθαίνει ότι η Γάζα δεν είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατιών αλλά ένα μέρος όπου παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο στη παραλία (και μπορούν να δολοφονηθούν εκεί).

Ακόμη και για τη τόσο χειραγωγημένη δυτική γνώμη είναι δύσκολο να αποδεχθεί ότι για ένα χτύπημα του IRA η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε να ισοπεδώσει όλο το Δυτικό Belfast.

Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε σειρά δυτικών πόλεων όχι μόνο πιστοποιούν ότι μεγάλο μέρος της Δυτικής κοινής γνώμης ανακάλυψε ότι και όσα (περίπου) γνώριζε και ο υπόλοιπος πλανήτης για δεκαετίες τώρα αλλά και ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα μπορούν ολοένα και πιο δύσκολα μα διαχειριστούν το Παλαιστινιακό σαν b-movie του Hollywood.

Πολιτικά: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τόσο το Ισραήλ όσο και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη περιοχή «παίκτες» αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Το ευρωατλαντικό μπλοκ έχει ανάγκη το Ισραήλ αλλά θα πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τις συμμαχίες με το σουνιτικό τμήμα του Islam. Εξίσωση που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί και έτσι η ΝΑΤΟική πολιτική στη περιοχή βαδίζει ολοένα και περισσότερο στη κόψη του ξυραφιού, τροφοδοτώντας και εντείνοντας τα αδιέξοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 η Hamas είχε εγκρίνει κρατικό προϋπολογισμό 540 εκ. δολαρίων, με το 90% να προέρχεται από "απόρρητη" ξένη βοήθεια, η οποία περιελάμβανε χρηματοδότηση από το Ιράν αλλά και τη σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως και θρησκευτικές δωρεές από ιδιώτες αλλά και «ιδιώτες» από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ολοένα και πληθαίνουν σε «φίλια» μέσα τα κείμενα «αναλυτών» που με αγωνία αναρωτιούνται για τη «βιωσιμότητα της κατάστασης» ή ακόμη και για τα όρια (και όχι μόνο τα γεωγραφικά) του κράτους το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ηττήθηκε. Ηττήθηκε στρατιωτικά, επικοινωνιακά, πολιτικά. Η πιο συντριπτική του όμως ήττα, η ηθική, δεν υπολογίζεται από πολλούς. Κάνουν λάθος. Και η κλεψύδρα έχει γυρίσει.

από το «iskra.gr»

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/

του «Pitsirikos»

Αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας οι δυο από τους κατηγορούμενους για τους τραυματισμούς με όπλα περισσότερων από 30 ξένων εργατών που ζητούσαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, ενώ οι άλλοι δυο αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την έφεση.

Οπωσδήποτε, είναι απόλυτα δίκαιη η απόφαση του δικαστηρίου, αφού το να πυροβολείς ξένους εργάτες και να τραυματίζεις τριάντα από αυτούς είναι πλημμέλημα της πλάκας μπροστά στο έγκλημα που διέπραξε η Χάρις Αλεξίου που τραγούδησε για τις καθαρίστριες.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως – σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και την σκυφτή διανόηση- οι Έλληνες δικαστές δεν καταδικάζουν την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται ή...
να υποθέσει πως η βία των Ελλήνων αφεντικών είναι απόλυτα δικαιολογημένη και νόμιμη όταν στρέφεται κατά ξένων εργατών που έχουν το θράσος να θέλουν να πληρωθούν επειδή δούλεψαν μερικούς μήνες.

Λογικά, τώρα πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει από τους δικαστές να καταδικάσουν δημόσια την βία. Όπως κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αυτοί που έχουν γίνει έξαλλοι με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας κάνουν ένα μεγάλο λάθος.

Οι δικαστές άφησαν ελεύθερους και τους τέσσερις κατηγορούμενους για την υπόθεση των τραυματισμών με όπλα των ξένων μεταναστών, επειδή ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Έλληνες πως ήρθε η ώρα να πάρουν τα όπλα.

Με την απόφασή τους να αφήσουν ελεύθερους και τους τέσσερις δράστες, οι δικαστές καλούν τον λαό σε ένοπλη πάλη, για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Και όποιος πάρει τα όπλα και πυροβολεί κυβερνητικά στελέχη, θα αθωώνεται στα δικαστήρια.

(Για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, γράφω διαρκώς πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χρεοκοπία αλλά η απουσία Δικαιοσύνης. Μετά την χτεσινή δικαστική απόφαση στην Πάτρα, αντιλαμβάνομαι πια πως η χώρα έχει σαπίσει εντελώς. Και οι πολίτες κοιτάνε αδιάφοροι. Είναι η βία της αδιαφορίας.)

Κι αποχαιρέτα τη την συνταξούλα σου που χάνεις!

Θρήνος, χαμός και κοπετός χθές μπροστά στα γκισέ και τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας οι συνταξιούχοι ολόλυζαν και σκλήριζαν για τις ξανα-ματα-κομμένες τους συντάξεις.
Πού και πού ξεπετιόταν και κάποιος ''κορυφαίος'' του ''χορού'' αυτού, πλησίαζε τα μαρκούτσια της παρηγοριάς και της χλεύης των εθνικών προμηθευτών-ενημερωτών, και σφύριζε κατάρες κι αναθέματα εναντίον της κυβέρνησης γενικότερα, και των υπουργών και του ''πρωθυπουργού'' ειδικότερα!

Εδώ όμως, έστω και για μιά φορά, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης: Δεν έκοψε η κυβέρνηση τις συντάξεις!
Μόνοι τους οι συνταξιούχοι έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους!
Μόνοι τους πήραν το ψηφοδέλτιο και το έριξαν στην κάλπη με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μόνοι τους έκοψαν τις ίδιες τους τις συντάξεις για να γίνουν αυτές δάνεια για τα μαρκούτσια των εργολάβων!

Μάταια προσπαθούσαμε προεκλογικά να τους πείσουμε. Μάταια!
Τότε, εμείς είμασταν οι λαϊκιστές, κι αυτοί, οι σώφρονες!
Ας φάνε τώρα σωφροσύνη!

Και μέσα στην γεροντική τους άνοια και μαλάκυνση, λάθος νομίζουν πως αυτό που ζούνε είναι η τραγωδία. Λάθος!
Αυτό που ζούνε είναι η κάθαρση!
Η κάθαρση των συνταξιούχων που οσονούπω θα ψοφολογήσουν από έλλειψη χρημάτων, η οποία συνεπάγεται ανεπαρκή προμήθεια φαρμάκων, κακή διατροφή, πλημμελείς συνθήκες διαβίωσης.

Είναι η γενική εθνοκάθαρση, που με την ευγενική χορηγία των συνταξιούχων αρτηριοσκληρωτικών εγωϊστούληδων,
..και με την εντολή εργολάβων-τρόϊκας-τοκογλύφων,
..εκτελούν οι εθνικοί μειοδότες!

Τί πιό απλό; Τα καθάρματα εκτελούν εθνοκάθαρση!
Και ο ''χορός'' των συνταξιούχων τους επιβραβεύει ψηφίζοντάς τους!

Δεν υπάρχει λόγος, κανείς, να τους λυπηθεί!
Ας ζητήσουν συμπαράσταση στους βουλευτές ''τους'',
..κι όχι στον υπόλοιπο λαό που πήραν στον λαιμό τους!..

πηγή

Η αντιφατικότητα των Ελλήνων: «Ευρώ και ξερό ψωμί» δείχνει η μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου, όμως πίσω έχει η …αχλάδα την ουρά!

του Δημήτρη Κυπριώτη

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης στις Βρυξέλες του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε λίγο στα στοιχεία των μετρήσεων και να βγάλουμε και συμπεράσματα.

Βέβαια σε πολλά πράγματα είναι να απορεί κανείς με τους Έλληνες, όταν αναγνωρίζονται από τις απαντήσεις τους ως οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ και της οικονομίας γενικότερα, αλλά εμφανίζονται και ως οι πλέον σταθεροί υποστηρικτές του ευρώ!

Και όχι μόνο αυτό, να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις της τάξης του 8% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση! Δηλαδή οι Έλληνες έχουν βαλθεί να τους τρελάνουν όλους. Όσα και να έχουν ακούσει για τον ληστρικό τρόπο με τον οποίο έχει μπει το ευρώ στη ζωή τους και την κατρακύλα που έχουν τα οικονομικά τους, από την ημέρα κυκλοφορίας του ευρώ, αυτοί απτόητοι συνεχίζουν την υποστήριξή τους στο κοινό νόμισμα.

Γιατί άραγε; Τι τους κάνει να μην αντιλαμβάνονται το τι ακριβώς παίζεται στις πλάτες τους με το...
νόμισμα; Προφανώς ο φόβος και η μη ενημέρωση, αφού ποτέ δεν έγιναν ενημερωτικές εκπομπές και αληθινές συζητήσεις με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εθνικού νομίσματος και του ευρώ.

Από την άλλη μεριά οι εκπροσωπούμενες στο κοινοβούλιο πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και το ΚΚΕ που τάσσεται ενάντια στο ευρώ, δεν παίρνουν θετική θέση στην επαναφορά εθνικού κρατικού νομίσματος. Οπότε είναι λογικό να έχουμε αυτήν τη συμπεριφορά των Ελλήνων σε σχέση με άλλους ευρωπαίους πολίτες που με φανατισμό υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας τους και από ΟΝΕ και από ΕΕ.

Ιδού η αντιφατικότητα των Ελλήνων όπως καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα: το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τη Γερμανία «εχθρική χώρα» και μόνο το 8% ότι τη θεωρεί «φιλική». Το 81% απάντησε ότι το Βερολίνο προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη με οικονομικά μέσα, υιοθετώντας το χαρακτηρισμό «Τέταρτο Ράιχ» για τη σημερινή Γερμανία, που προελαύνει στην Ευρώπη με όπλο το ευρώ και με αυτόν τον τρόπο κτίζει την οικονομική της ηγεμονία στις χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιούν ως εθνικό τους νόμισμα το ευρώ!! (Βέβαια και για να μην ξεχνιόμαστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο χαρακτηρισμό έδωσε για το ευρώ, εθνικό νόμισμα!) και παρά τις σκληρές αυτές διαπιστώσεις, το ευρώ παραμένει κυριαρχώ στην επιλογή τους.. Η αντιφατικότητα των Ελλήνων είναι μοναδική!

Ας δούμε και μερικές ακόμη άλλες διαπιστώσεις από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου:

Το βιοτικό επίπεδο των λαών των χωρών της Ευρώπης που είναι ενταγμένες στην ΟΝΕ-στο κοινό νόμισμα, μειώνεται ή και καταβαραθρώνεται παντού, είτε έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου είτε όχι, με ανατριχιαστικά πρωτοπόρο στον καταποντισμό αυτόν την Ελλάδα, που το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, έχει μειωθεί στην 6ετία της οικονομικής κρίσης σε ποσοστό 35,4%, γεγονός που σημαίνει φτωχοποίηση του πληθυσμού που συγκρίνεται μόνο με πολεμική περίοδο!

Οι Έλληνες μαζί με τους Βουλγάρους και τους Ούγγρους, κρίνουν την ποιότητα της ζωής τους ως «κακή», ενώ πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και στο ερώτημα για τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες της με την ακραία φτώχεια, καθώς το 56% των Ελλήνων πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν σε επίπεδο ένδειας τους επόμενους μήνες.

Και παρά αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, εν τούτους «ευρώ και ξερό ψωμί», όταν άλλες χώρες με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και οικονομίας, όπως είναι πχ η Σουηδία, η Μ. Βρετανία, η Δανία κ.α. τάσσονται ενάντια στο κοινό νόμισμα.

Οι Ευρωπαίοι (και οι Έλληνες μέσα σε αυτούς), βλέπουν ότι με το ευρώ και την ελευθερία κινήσεως αγαθών έχουν κατακλυσθεί οι αγορές τους από Γερμανικά κυρίως προϊόντα, παρά ταύτα δηλώνουν ότι αυτή η ελευθερία είναι μεγάλο επίτευγμα! Ειδικά για την Ελλάδα που η τακτική αυτή επέφερε κλείσιμο βιομηχανιών και βιοτεχνιών και σταδιακή εξαφάνιση αγροτικών προϊόντων, είναι να απορεί με αυτήν τη διάθεση που δείχνουν οι Έλληνες.

Συμπεράσματα

Να δούμε τελικά αν ποτέ θα μπορέσουν να αντιληφθούν οι Έλληνες ότι η πολιτική της άγριας λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη, ιδιαίτερα στην ευάλωτη οικονομία της Ελλάδας, που προωθεί το Βερολίνο, έχει σαν στόχο να μετατρέψει, με όπλο το ευρώ, όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν ως εθνικό νόμισμα σε φτωχές επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα, ότι αυτή η πολιτική της Γερμανίας δικαιώνεται, αφού όχι μόνο απλά ενισχύει την ηγεμονία της στην Ευρώπη, αλλά δεν προκαλεί και πουθενά αντιστάσεις τόσο ισχυρές που να κάνουν τους Γερμανούς να ξανασκεφτούν την ορθότητα ή όχι της πολιτικής τους εξαιτίας άμεσων ερεθισμάτων και γεγονότων..

Ερώτημα. Θα μπορέσουν άραγε οι Έλληνες να διαπιστώσουν την πραγματική αυτή αλήθεια πριν αφανιστούν στην κυριολεξία ή θα συνεχίσουν να ακούν και να πιστεύουν τα κατά συρροή ψέματα που τους αραδιάζουν οι κυβερνώντες και όχι μόνο, για δήθεν έξοδο από την κρίση, τερματισμό των μνημονίων και «διώξιμο» της τρόικας από τη χώρα;

Ευχή και πρόβλεψη:

Έχουμε την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα ζήσουμε πολιτικά γεγονότα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά στην Πατρίδα μας, μας επιφυλάσσουν σαρωτικές αλλαγές τέτοιας μορφής που θα επιφέρουν αντίστοιχα σαρωτικές πολιτικές ανακατατάξεις και εκ βάθρων ανατροπές των υπαρχόντων πολιτικών συσχετισμών, που δεν θα αφήσουν τίποτα «όρθιο» από το παλιό.

Σημασία όμως έχει, στη φάση αυτή που θα ζήσουμε, η αντοχή και η επιμονή των δυνάμεων εκείνων που πιστεύουν σε μία ολοκληρωτική αλλαγή του σάπιου και του διεφθαρμένου, να παραμείνουν αλώβητες στη θέση τους και να δείξουν την κατανόησή τους και την αλληλεγγύη τους στον προδομένο λαό αυτής της φάσης.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/07/blog-post_58.html

του Γιάννη Σιδέρη*

Ο πάλαι ποτέ "τσάρος" της οικονομίας, ο πανίσχυρος ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης ΓΑΠ, οδεύει προς το Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν πρότασης του αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Διαστηρίου Βασιλη Πλιώτα, ο οποίος εισηγείται στον Άρειο Πάγο την παραπομπή του.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ ζητεί την παραπομπή και των συγγενών του Ελένης Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη ως συμμέτοχων.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει το ειδικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το αν και ποιοι θα...
καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ποιος είναι

Τεχνοκράτης πολιτικός, με βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί που εμπλέκονται με την πολιτική, εφέρετο ως η ιδανική λύση για τη νευραλγική θέση του ΥΠΟΙΚ την περίοδο όπου η χώρα είχε ήδη μπει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική (B.Sc. (Economics), London School of Economics, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μεταπτυχιακό: M.A. (Economics), New York University) και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ( Ph.D (Economics), London School of Economics).

Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της Ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβώνας», το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Υπουργός Οικονομικών

Στις 7 Οκτωβρίου 2009, ορκίζεται Υπουργός Οικονομικών. Αρχίζει η παντοδυναμία του. Μετά από λίγους μήνες ιδρύει την ΕΛΣΤΑΤ και διορίζει επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο κ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Αρχίζει το "μαγείρεμα" των στατιστικών στοιχείων που οδήγησε στην διόγκωση του ελλείμματος στο 15,6%!

Οι καταγγελίες της κ. Γεωργαντά για τον τότε χειρισμό του ελλείμματος γνωστές. Θυμίζουμε:

"Βαριές κατηγορίες για τον πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον προϊστάμενο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος της ελληνικής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας ξεκαθάρισε πως «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και τόνισε με νόημα πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».!

Ανέφερε στα μέλη της επιτροπής πως το υπουργείο έδειχνε «μεγάλη ανοχή» ως προς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου ενώ πρόσθεσε ότι «Κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχθηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».
(5/3/2012)

Η παντοκρατορία του είχε αρχίσει να φέρνει γκρίνιες ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από δημοσιεύματα της εποχής εκεινης διαβάζουμε:

"Πολλοί ήταν οι βουλευτές που προχώρησαν στην επισήμανση ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου και εκ των υστερών το φέρνει ενώπιον των βουλευτών καλώντας τους να το ψηφίσουν.

Αρκετοί βουλευτές επισήμαναν ότι με την απειλή της εξασφάλισης ή μη της κάθε δόσης βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων και καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση." (13/12/2010)

Είχε αρχίσει η πτώση του "τσάρου".

Προβλέψεις για την Οικονομία

Οι προβλέψεις του για την πρόοδο της οικονομίας, είναι παροιμιώδεις, μια και είχε εφεύρει το σακσές στόρυ πολύ πριν τον Αντώνη Σαμαρά!

"Την ανάκαμψη της οικονομίας και το τέλος της ύφεσης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από πλευράς ύφεσης και από εδώ και τώρα η κατάσταση αργά αλλά σταθερά θα βελτιώνεται.

«Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η ύφεση, εδώ και αρκετά τρίμηνα, ρηχαίνει».
Αυτά δήλωνε την 1 Απρίλιου 2011.

Σε μια συνέντευξή του στον real.fm είναι χαρακτηριστική η αισιοδοξία του:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με το περί ανακάμψεως που ξεκίνησε, που δηλώσατε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Αντί για την ανάκαμψη εμείς είδαμε μια δεύτερη πολύ σκληρή υποβάθμιση από την Standard and Poor’s. Πώς δένουν αυτά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s αφορά σε κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν, για το τι θα γίνει μετά το 2013. Εκτιμήσεις με τις οποίες διαφωνούμε.(σημ. σας θυμίζει κάτι;)

Αυτό το οποίο εγώ – και ευχαρίστως να μιλήσουμε γι' αυτό – είπα, είναι κάτι το οποίο βασίζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που διαθέτουμε, και αυτό είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το βαθύτερο σημείο της ύφεσης.

Ξέρουμε ότι έχουμε μια βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή. Το ΑΕΠ - έπεσε στο -4,5% το 2010, στο -6% και κάτι το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Όμως, τρίμηνο με τρίμηνο, η ύφεση ρηχαίνει και το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι καλύτερο από το τελευταίο του 2010. Και αυτή η αίσθηση που έχουμε, δεν βασίζεται απλώς σε ελπίδα, αν θέλετε, ή σε μία προσπάθεια να δώσουμε ένα καλύτερο κλίμα για την οικονομία, αλλά σε πραγματικά στοιχεία. (30/3/2011)

Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

Στις 17 Ιουνίου 201 αναλαμβάνει Υπουργός Περιβάλλοντος. Η σύνδεση του ονόματός του με το σχέδιο "Ήλιος" το οποίο στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας, προς εξαγωγή, αλλά και εγχώρια αξιοποίηση, μέσω μεγάλων ηλιακών συστημάτων, κυρίως φωτοβολταϊκών, ενός σχεδίου καθαρά γερμανικού ενδιαφέροντος, μόνο έκπληξη πια δεν μας προκαλεί!

Επίσης είναι αυτός που δρομολόγησε τις ιδιωτικοποιήσεις των Δημοσίων επιχειρήσεων ΔΕΣΠΑ-ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ.

Λίστα Λαγκάρντ

Για τον ρόλο του στη διάσημη αυτή λίστα, αρκεί η κατάθεση καταπέλτης του τέως συνεργάτη του κ. Μπάνου:

«Στις 24-1-2011 συμμετείχα σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα ‘‘καταθέσεις στο εξωτερικό’’, στην οποία συμμετείχαν ο κ. υπουργός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης, η διευθύντρια του γραφείου υπουργού κ. Χατζή και εγώ. Κατά τη σύσκεψη προέκυψε ότι είχαν περιέλθει σε προγενέστερο χρόνο στην κατοχή του υπουργού (ο χρόνος δεν ειπώθηκε ή τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε) στοιχεία καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζα της Ελβετίας… Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν, όμως, και θα έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούσαν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο μπορούσε να κάνει αυτόν τον έλεγχο. Η απάντησή μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από Ειδικό Κλιμάκιο Ελέγχου του άρθρου 39 του Ν. 1914/1990, όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Ν. 3833/2010».

Ποιος δεν θυμάται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου με απίστευτη θρασύτητα είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών που είχε κληθεί να την ενημερώσει ότι «το έδωσα σε στενούς συνεργάτες του αλλά δεν θυμάται σε ποιόν!».

Ηθικόν δίδαγμα

Το πλούσιο βιογραφικό ενός "σπουδαίου" τεχνοκράτη, ένα βιογραφικό ικανό να "θαμπώσει" τους πολίτες, δεν είναι αναγκαία συνθήκη για την άσκηση πολιτικής στραμμένης στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο καλοσπουδαγμένος γόνος γνωστής οικογένειας από την Κοζάνη, μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν είχε στο νου του!

Με περισσή αμετροέπεια, συνέβαλε τα μέγιστα στην εκρηκτική δημοσιονομική κρίση της χώρας η οποία οδήγησε στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας που βιώνουμε.
Η πιθανή καταδίκη του για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, δεν είναι αρκετή να επιφέρει δικαιοσύνη!

Και το μόνο που σίγουρα μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι για έναν πολιτικό, το μόνο που αρκεί δεν είναι οι σπουδές και τα διπλώματα, αλλά η αποφασιστικότητά του να πράττει προς το συμφέρον του λαού, έξω από κάθε διαπλοκή και προσωπικό όφελος, πράγμα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Από το αστυνομικό δελτίο της Σαουδικής Αραβίας.Και όμως δεν πρόκειται για φάρσα ούτε για ανέκδοτο.Όπως μεταδίδει η (tunistribune 29.07.14) ένας γάιδαρος σκότωσε σαουδάραβα που επειχείρησε να τον σοδομίσει. Πρόκειται για ένα σείχη σαλαφιστή που βρήκε φρικτό θάνατο από το υποψήφιο θύμα του! Η αστυνομία της Σ.Αραβίας εντόπισε το πτώμα του την επομένη του επεισοδίου και πιστοποίησε ότι ο σείχης δέχθηκε μια θανατηφόρα κλωτσιά από το αθώο τετράποδο στο πρόσωπο και 3 χτυπήματα στο στήθος από το υπεραμυνόμενο ζωντανό όταν ο σείχης επιχείρησε να το κακοποιήσει σεξουαλικά.


Ο σείχης υπέκυψε στα τραύματα του μετά από βασανιστικούς πόνους. Η αστυνομία εντόπισε δεμένο το γάιδαρο και το σώμα του δράστη κοντά στο αυτοκίνητο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο σείχης είχε βγάλει το παντελόνι του και το είχε αφήσει στο αυτοκίνητό του ένα (4X4). Η αστυνομία εντόπισε ίχνη σπέρματος στο αθώο ζωντανό.

dimpenews.com

Με το που υπογράψουν τις συμβάσεις, έρχεται και η τυπική χρεοκοπία.

– ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΑΣ
Σε ξένους η διαχείρηση των υδρογονανθράκων μας

- Η δύση δαιμονοποιεί τον Πούτιν

- Φοροτρέλα

Όλοι σε απόγνωση – Κατασχέσεις & πλειστηριασμοί μισθών, λογαριασμών, ακινήτων

Η πιστωτική ασφυξία σκοτώνει τις επιχειρήσεις

- Αποκλειστικό

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Ένας Τούρκος στρατιωτικός αφηγείται

πηγή

Ο Λάκης Μπέλλος στο έκτακτο «Πάμε Λουκέτο» γράφει τη λίστα των τραγουδιών της Χαρούλας Αλεξίου που απαγορεύτηκαν με εντολή πρωθυπουργού, μετά τη συμμετοχή της στη συναυλία με τις καθαρίστριες...

Απαγορεύτηκαν τα περισσότερα τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου, με εντολή πρωθυπουργού, μετά τη συμμετοχή της στη συναυλία με τις καθαρίστριες.
Τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπογράψουν το απόγευμα ο Κάρολος Παπούλιας και η Σοφία Βούλτεψη.


Η λίστα των απαγορευμένων τραγουδιών είναι:
• Μια ζωή οι καθαρίστριες μες στους δρόμους.
• Τέλη – τέλη- τέλη, μ´ άναψαν φωτιά/ τέλη- τέλη- τέλη τα εκκαθαριστικά.
• Η Βούλτεψη η ναζιάρα/ με τα καρέ μαλλιά
• Το πιο πιο καλό γκαρσόνι/ της Ευρώπης είμαι εγώ.
• Η αγάπη και η Εφορία είναι ζάλη
• Εξαρτάται από την τρόικα / εξαρτάται.
• Ο Μπένι δεν υπάρχει πια, τον πάτησε το τρένο.
• Δι’ ευχών των ενστόλων ημών/ που βαράνε δυνατά / με τα γκλομπ.
• Και μόνο / που με βαράς Κικίλια / λιώνω.
• Μία είναι η ουσία / πώς υπάρχει αφραγκία
• Κι ύστερα κι ύστερα / μα δεν υπάρχει ύστερα.
• Σοφία Βούλτεψη γεια σου/ πάρτα όλα δικά σου.
• Θα ανάβω με τσιγάρα θα σβήνω με ποτά/ Τώρα που πήρα τη λαχτάρα/ Στάχτη να γίνουν τα εκκαθαριστικά
Επίσης το νέο της σουξέ «Είμαστε όλες καθαρίστριες».

Article: www.efsyn.gr// | επεξεργασμένη εικόνα takis Vorini

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΗΘΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ!

Αμοιβή της τάξης των 320.000 ευρώ τον χρόνο εισέπραττε η κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., κυρία Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες της ως «σαμαρείτισσα» δημοσίων σχέσεων.Κόντρα στο πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς που χαρακτηρίζει το έργο του ΕΕΣ, η εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη ανέπτυξε μονοπωλιακή επαγγελματική σχέση με τον …οργανισμό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Πράξεις που ερευνώνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Αιχμή αυτής της σχέσης υπήρξε η διαφημιστική προβολή του ετήσιου Πανελληνίου Εράνου του Ερυθρού Σταυρού, έργο για το οποίο η επιχειρηματίας έλαβε μόνο κατά τη χρονιά του 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από το υστέρημα των πολιτών!

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για το οποίο είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, αναφορικά με τη διενέργεια του Πανελληνίου Εράνου και τη διαχείριση των εσόδων.

Κεντρικό σημείο στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου για τον έρανο του 2009, ύστερα από εντολή του γενικού επιθεωρητή, κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη, αποτελεί το καθεστώς συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία, AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κυρία Μπακογιάννη.
Ειδικότερα, το 2009 συγκεντρώθηκαν από προσφορές συμπατριωτών μας συνολικά 1.357.073,89 ευρώ, με το καθαρό ποσό να είναι τελικώς της τάξης του 1.045.038,62 ευρώ.

Αιτία, η μεγαλύτερη δαπάνη των εξόδων, αυτή της διαφημιστικής προβολής του εράνου που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία αντί του ποσού των 235.476,69 ευρώ. Το έργο αυτό περιελάμβανε δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοσή του σε επιλεγμένους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «το ύψος της ανωτέρω δαπάνης κρίνεται αρκετά υψηλό και θα πρέπει ο ΕΕΣ να αξιολογήσει αν είναι αποδοτική σε σχέση με την αύξηση του προϊόντος του εράνου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί».

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι διαπιστώθηκε πως «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την προβολή του εράνου έτους 2009, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11817/21.09.2005 απόφαση του ΚΔΣ/ΕΕΣ για “δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων”».

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη εκτός της προβολής του εράνου την πενταετία 2006-2011 «έτρεχε» και τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων ενεργοποίησης της εσωτερικής επικοινωνίας συνολικά του ΕΕΣ.

Η από 4/9/2006 σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του οργανισμού και της AIA RELATE A.E., ύψους 84.000 ευρώ ετησίως, υπογράφηκε λίγους μόνο μήνες μετά τη σύσταση της εταιρείας στην οποία συμμετείχε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο γιος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «έχει ημερομηνία υπογραφής προγενέστερη της απόφασης του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ και παρατάθηκε για 4 έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800 ευρώ». Μάλιστα, «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ». Αυτή η πλευρά των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ έχει αποτελέσει, εκτός της δικαστικής διερεύνησης, και αφορμή διεθνούς διασυρμού της χώρας μας.

Ηδη από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής-καταπέλτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην οποία γίνεται αναφορά για την άρνηση της διοίκησης Μαρτίνη για παροχή των οικονομικών στοιχείων του ΕΕΣ στη διεθνή ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών του υποχρεώσεων. Σε αυτό το κλίμα η Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει το προσεχές διάστημα προσωρινή διοίκηση στον «ακέφαλο» οργανισμό, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να αλλάξει σελίδα στην ιστορική του διαδρομή.

Έρανος για… μισθοδοσία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο έλεγχος για το αν τα απολογιστικά στοιχεία του εράνου ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο έφερε στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΕΣ, το1877, οι βασικοί σκοποί και στόχοι του οργανισμού σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και η συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το κράτος και κοινωνικούς φορείς ανθρωπιστική δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση χορήγησης άδειας για τη διενέργεια του εράνου, «το καθαρό προϊόν του εράνου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ».

Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι «η διάθεση του προϊόντος του εράνου δεν αφορά αποκλειστικά εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως ορίζονται στη χορήγηση άδειας, αλλά σε δράσεις ευρύτερου αντικειμένου, όπως μισθοδοσία προσωπικού, χορηγίες σε ιδρύματα, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ιεράς μονής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά.».
Μεταξύ αυτών και η αθλοθέτηση βραβείων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ποσού 131.495,20 ευρώ.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλαδή με τα χρήματα που έδωσαν οι Ελληνες πολίτες για αναξιοπαθούντες πρόσφερε 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία άνω των 45΄ που απέσπασε το βραβείο κοινού και αντίστοιχα 18.000 ευρώ στην ταινία με διάρκεια μικρότερη των 45 λεπτών.
hellasforce
pitsirikidotnet

Λωρίδα της Γάζας
Με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια της Λωρίδας της Γάζας έσπασε το Ισραήλ την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε.
Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά Σουτζαΐγια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι γύρω στις 18:00 το απόγευμα, αεροπορική επιδρομή έπληξε την αγορά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας δημοσιογράφος, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της εκεχειρίας έχει ανέβει στους 27, ενώ 90 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο απολογισμός από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα να ξεπερνά τους 1.300 νεκρούς.

Το Ισραήλ κήρυξε κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα από τις 15:00 έως τις 19:00 το απόγευμα, λέγοντας, ωστόσο, ότι αυτή τίθεται σε ισχύ μόνο σε περιοχές όπου δεν επιχειρούν ισραηλινοί στρατιώτες.

Την εκεχειρία απέρριψε η Χαμάς.
ΒΗΜΑ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_940.html#.U9nQMflGS94

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ

Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, αν θέλουμε δουλειά για εμάς και τα παιδιά μας, αν θέλουμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές.

Συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή μας, να θεωρούμε κάτι αυτονόητο αλλά να διαπιστώνουμε ότι στην καθημερινή πρακτική δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αυτονόητο!
Πάρτε παράδειγμα τις επιλογές μας όταν βρισκόμαστε μπροστά στα ράφια, στις βιτρίνες και στα ταμεία των διαφόρων καταστημάτων αγοράζοντας διάφορα προϊόντα για τις απόλυτα αναγκαίες καθημερινές, καταναλωτικές μας ανάγκες.

Θεωρητικά, η κοινή λογική μας λέει πως πρέπει να ψάχνουμε και να επιλέγουμε για τις όλες τις καταναλωτικές αγορές μας προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και φέρουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ». Για τον πολύ απλό λόγο της μεγάλης ανάγκης που έχουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση, δηλαδή να δημιουργήσουμε νέες θέσεις δουλειάς και να περιορίσουμε την μεγάλη πληγή της ανεργίας. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, και να περιορίσουμε τις εισαγωγές μαζί με το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου.

Η οικονομική κρίση που σαρώνει με πρωτοφανή, μεταπολεμικά, σφοδρότητα τα φτωχότερα και πλατύτερα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας είναι το αποτέλεσμα αναρίθμητων «κακών της μοίρας μας»:
Τις εποχές της μεγάλης ευμάρειας με δανεικά χρήματα σχεδόν όλοι αγοράζαμε με καταναλωτική μανία κάθε χρήσιμο ή άχρηστο προϊόν, αρκεί να ήταν εισαγόμενο.
Η κακή αυτή συνήθεια μαζί με κάποιους «συνδικαλιστές» που οδήγησαν σε λουκέτο πλήθος Ελληνικών επιχειρήσεων «για το καλό της εργατικής τάξης», δημιούργησαν πρωτοφανή, μαζική ανεργία σε ευρεία λαϊκά στρώματα:

Η σοκολάτα ΙΟΝ για να παράγει μέσα στην Ελλάδα τα διάφορα προϊόντα της και να πραγματοποιήσει ένα κύκλο εργασιών της τάξεως των 100 εκατομμυρίων Ευρώ απασχολεί χίλιους εργαζόμενους (1.000).

Η πολυεθνική Procter & Gamble, εισάγοντας και διανέμοντας σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες προϊόντα, πραγματοποιεί τριπλάσιο (περίπου) κύκλο εργασιών απασχολώντας μετά βίας το … 30% των εργαζομένων της ΙΟΝ!

Πέρα λοιπόν από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την απασχόληση ανέργων η αγορά εισαγόμενων προϊόντων, έχει και ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό:

Οι τεράστιες εισαγωγές προϊόντων έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε δυσθεώρητα ετήσια ελλείμματα του εμπορικού της ισοζυγίου. Μόνο την τελευταία εξαετία της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου (διαφορά αξίας εισαγωγών με τις εξαγωγές μας) έφθασε στο αστρονομικό ποσό των 173,16 δισεκατομμυρίων Ευρώ!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ / ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΞΑΕΤΙΑ 2008-2013)

Έτος
Εισαγωγές*
Εξαγωγές*
Έλλειμμα
2008
64,88
21,32
43,56 δις Ευρώ
2009
52,12
17,67
34,45 δις Ευρώ
2010
50,95
21,14
29,81 δις Ευρώ
2011
48,62
24,30
24,32 δις Ευρώ
2012
49,32
27,59
21,73 δις Ευρώ
2013
46,85
27,56
19,29 δις Ευρώ
ΣΥΝΟΛΑ
312,74
139,58
173,16 δις Ευρώ


*Αξίες σε δισεκατομμύρια Ευρώ - Στοιχεία : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (Προσωρινά στοιχεία Ιουλίου 2014) – Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από ανεύθυνους πολιτικούς σε εξωφρενικά προνόμια που θεσμοθετήθηκαν υπέρ μιας πανσπερμίας συντεχνιών (όλοι θυμόμαστε τα προκλητικά προνόμια των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου μεγαλούργησε το πελατειακό κράτος), τις ανάγκες για την άμυνα της χώρας που μετατράπηκαν σε πηγή πλουτισμού για διάφορους «ατσίδες», την εισβολή αμέτρητων λαθρομεταναστών με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος, την νοοτροπία δεκαετιών πολλών Ελλήνων να φοροαποφεύγουν ή να φοροδιαφεύγουν, αρχίζουμε να αποκτούμε μια αμυδρή μόνο εικόνα των πολλών «κακών της μοίρας μας»!

Όλα αυτά –και άλλα πολλά- οδήγησαν σήμερα σε ένα «καθεστώς» αβάσταχτων φόρων για τους πολλούς και στην δημιουργία ενός υπέρογκου χρέους από δανεικά χρήματα που μας έδωσαν πρόθυμα (και πήραμε) αδίστακτοι ξένοι τοκογλύφοι που τώρα απαιτούν όχι μόνο τα χρήματα τους αλλά και την μετατροπή της Ελλάδος σε προτεκτοράτο, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της, την «πώληση» των πιο κερδοφόρων Δημοσίων Επιχειρήσεων, την ένταξη της στον γεοστρατηγικό τους προσανατολισμό όσον αφορά τις πλούσιες, ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές της πηγές και τον περιορισμό της εθνικής της ανεξαρτησίας στα δικά τους μέτρα.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι για να μην παρεξηγηθούμε:

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις.
Απεναντίας. Οι μεταρρυθμίσεις σε δεκάδες τομείς αποτελούν επιτακτική ανάγκη, ανάσα ζωής για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα αποτελούν εθνική ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και του φονικού «μουσουλμανικού τόξου» που δημιουργεί μεθοδικά γύρω μας η Τουρκία.
Αρκεί, σαν άνθρωποι που συνηθίσαμε να είμαστε ή του ύψους ή του βάθους, να μην φτάσουμε στο άκρο του βάθους, με το πρόσχημα των απόλυτα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων!
.

.
Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει ένα ισχυρό «αντίδοτο» που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα: Αγοράζουμε Ελληνικά!

Αν σας φαίνεται αδύνατο, σας καλούμε να αναλογιστείτε μερικά πράγματα που ίσως σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε:

Αγοράζουμε εισαγόμενο πράσινο τσάι ή τσάι λεμόνι Lipton προς 1,58 και 1,28 Ευρώ αντίστοιχα και δεν αγοράζουμε την καταπληκτική ΕΨΑ που παράγεται στον Βόλο με 0,90 και 0,82 Ευρώ αντίστοιχα – δηλαδή 50% περίπου φθηνότερα χωρίς να λογαριάσουμε και τους εκατό (και πλέον) Έλληνες εργαζόμενους που απασχολεί!

Αγοράζουμε εισαγόμενο Perrier πληρώνοντας 4,56 Ευρώ για 6 κουτιά 330 γραμ. και δεν επιλέγουμε το δικό μας (αντίστοιχο) Σουρωτή προς 3,12 Ευρώ ή κάποιο άλλο Ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό που είναι σίγουρα εφάμιλλο και πολύ φθηνότερο!

Επιμένουμε να χρυσοπληρώνουμε εισαγόμενα υγρά πιάτων και απορρυπαντικά μεγάλων πολυεθνικών σε πανάκριβες τιμές και δεν αγοράζουμε τα αντίστοιχα, εφάμιλλα προϊόντα Ελληνικής παραγωγής σε πολύ, μα πολύ φθηνότερες τιμές!
(Σχετικό με το θέμα αυτό είναι τα άρθρα μας Υγρά πιάτων: Έρευνα αγοράς στα ράφια των αλυσίδων λιανικής (Μάιος 2012) – μια χούφτα πολυεθνικών ελέγχουν την ελληνική αγορά πουλώντας σε υπέρογκες τιμές και Απορρυπαντικά σε σκόνη (πλυντηρίου & χεριού) : Το μεγάλο φαγοπότι ελάχιστων πολυεθνικών με την συνδρομή ενός ιδιότυπου «οικονομικού» μαζοχισμού της Ελληνίδας νοικοκυράς! (Αύγουστος 2012).

Θέλουμε αλουμινένια κουτιά 330 γραμ. της Coca Cola – Τρία Έψιλον (Coca Cola, Coca Cola Zero, Coca Cola Light, Fanta, Sprite) χωρίς να κοιτάζουμε πίσω από το κουτί που γράφει «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ και ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.», δηλαδή στη Βουλγαρία!

Υπνωτιζόμαστε από την τηλεοπτική καμπάνια με μπόλικες Ελληνικές σημαίες πως τάχα «μένουμε Ελλάδα»!
Ναι, βέβαια μένουμε Ελλάδα για να πουλάμε πολλά εισαγόμενα προϊόντα αφού πρώτα εφαρμόσαμε το περίφημο Business Exit!
Γιατί όμως εμείς δεν προτιμάμε κάποια Cola σε αλουμινένιο κουτί 330 γραμμαρίων που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα; Δόξα τον Θεό, υπάρχουν πολλά προϊόντα Cola και άλλων αναψυκτικών σε αλουμινένιο κουτί 330 γραμ. τα οποία παράγονται στην Ελλάδα – από την Ορεστιάδα, το Κορωπί Αττικής μέχρι την Κρήτη!
Για να είμαστε πάντως ακριβείς πρέπει να σημειώσουμε πως οι μεγάλες συσκευασίες της Coca Cola – Τρία Έψιλον (Coca Cola, Coca Cola Zero, Coca Cola Light, Fanta, Sprite κ.α.) παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα στα εναπομείναντα εργοστάσια της Coca Cola που εξακολουθούν να λειτουργούν στην χώρα μας.

Συνεχίζουμε να αγοράζουμε εισαγόμενο καθαριστικό CIF της Unilever πληρώνοντας 2,90 Ευρώ, αλλά «αγνοούμε» το αντίστοιχο, Ελληνικό καθαριστικό της ΕΥΡΗΚΑ προς 1,38 Ευρώ που παράγεται στο Βόλο!

Διαλέγουμε για το μωρό μας εισαγόμενες βρεφικές πάνες και δεν ψάχνουμε να βρούμε φθηνότερες βρεφικές πάνες Ελληνικής παραγωγής, όπως Babylino και τόσες άλλες!

Θέλουμε εισαγόμενο αφρόλουτρο Axe πληρώνοντας για 400 γραμμάρια 4,18 Ευρώ και δεν προτιμάμε ένα αφρόλουτρο Ελληνικής παραγωγής προς 2,10 Ευρώ! Το Axe μας κάνει διαφημιστική πλύση εγκεφάλου που πληρώνουμε εμείς μέσα στην πανάκριβη τιμή του, ενώ το Ελληνικό αφρόλουτρο όχι!

Πληρώνουμε συνεχώς πανάκριβα εισαγόμενα σαπούνια πολυεθνικών όπως π.χ. το Palmolive της Colgate προς 0,70 Ευρώ για 90 γραμμάρια, αγνοώντας το Ελληνικής παραγωγής «Καραβάκι» που είναι 125 γραμμάρια στην ίδια τιμή (δηλαδή 30% φθηνότερο), τα σαπούνια «ιδιωτικής ετικέτας» Ελληνικής παραγωγής (επίσης 30% φθηνότερα) ή το παραδοσιακό «Αλεπουδέλης» που ίδρυσαν οι γονείς του Οδυσσέα Ελύτη και με το οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές Ελλήνων!

Διαλέγουμε ακόμα εισαγόμενες φιάλες βουτανίου Campingaz πληρώνοντας 1,58 Ευρώ το τεμάχιο και δεν προσέχουμε πως σε κάποιο διπλανό ράφι υπάρχει φιάλη βουτανίου Ελληνικής παραγωγής …. στην μισή ακριβώς τιμή!

Πάμε κατ΄ ευθείαν στην εισαγόμενη, Γερμανική UHU πληρώνοντας για 333 γραμμάρια 2,70 Ευρώ και δεν ψάχνουμε την αντίστοιχη, καταπληκτική κόλλα ΜΙΚΙ Κ. Παπαδημητρόπουλου που παράγεται στην Ελλάδα σε φθηνότερη τιμή!

Επιμένουμε να πληρώνουμε πανάκριβα τις εισαγόμενες νιφάδες βρώμης Quaker και δεν τις αντικαθιστούμε με τις πολύ φθηνότερες του Γιώτη ή κάποιας «ιδιωτικής ετικέτας» των Σούπερ Μάρκετ – ο Σκλαβενίτης π.χ. έχει νιφάδες βρώμης που συσκευάζονται στην Ελλάδα με το σήμα Texas …. στην μισή τιμή!

Θέλουμε πανάκριβα, εισαγόμενα ξυριστικά Gillette και «παραμελούμε» τα φθηνότερα και Ελληνικής παραγωγής Bic που απασχολούν 1.200 εργαζόμενους στην Άνοιξη Αττικής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 153 χώρες του κόσμου!

Χρυσοπληρώνουμε στην Neomat της Γερμανικής Henkel, μαλακτικό με «άνθη τριαντάφυλλου» 2,69 Ευρώ για 1 λίτρο, αγνοώντας ένα μαλακτικό Ελληνικής παραγωγής 1 λίτρου προς…. 0,86 Ευρώ! (Μαρινόπουλος, ιδιωτική ετικέτα). Και μην μου πείτε πως το πανάκριβο εισαγόμενο «μυρίζει καλύτερα» γιατί «εδώ να φάμε δεν έχουμε, ρεπανάκια για την όρεξη» και μάλιστα με … δανεικά!

Χρυσοπληρώνουμε πανάκριβα «μάρκες» επώνυμων παπουτσιών που παράγονται όμως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη μας για λίγα ψίχουλα και δεν ψάχνουμε να βρούμε τα καταπληκτικά παπούτσια Boxer που παράγονται στο Μενίδι απασχολώντας 900 ανθρώπους (άμεσα 250, υπόλοιποι έμμεσα) σε πολύ φθηνότερες τιμές!

Αγοράζουμε «με κλειστά μάτια» (και χρυσοπληρώνουμε) όποια εισαγόμενη σαγιονάρα θαλάσσης μας πουλάνε, χωρίς να ψάχνουμε τι μας προσφέρει η Ελληνική παραγωγή – στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Σ. Καραβάκη από την Θεσσαλονίκη που προσφέρει σαγιονάρες Ελληνικής κατασκευής σε εξαιρετικά προσιτές τιμές!

Αγοράζουμε σαν τα πρόβατα εισαγόμενα βούτυρα – μερικά από αυτά έχουν γνωστά σήματα που παραπλανούν τους καταναλωτές γιατί δεν παράγονται στην Ελλάδα –εισάγονται και απλά συσκευάζονται εδώ. Τα 100% Ελληνικά βούτυρα «Όλυμπος» και «Δωδώνη» μέχρι να τα ανακαλύψεις, πρέπει να γυρίσεις μερικά μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και να ψάξεις σε κάποια άκρη των ραφιών τους! Στα μικρά, ούτε ίχνος!

Χρυσοπληρώνουμε δεκάδες εισαγόμενες μάρκες τσιγάρων (Dunhill, Gauloises, Kent, More, Pall Mall, Benson & Hedges, Winston, Stuyvesant, Camel κ.ο.κ.ε.) και δεν ψάχνουμε να βρούμε ένα από τα πολλά σήματα της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια» που απασχολεί και 500 εργαζόμενους στην Καλαμάτα! Ήδη «καταφέραμε» να κλείσουμε τον Κεράνη, μυαλό όμως δεν βάλαμε αφού επιμένουμε σε εισαγόμενα σήματα τσιγάρων!

Φθάσαμε ακόμα να αγοράζουμε τούρκικα έπιπλα Istikbal από μεγάλα καταστήματα που άνοιξαν στην Ελλάδα και δεν προτιμάμε κάποιο Ελληνικό έπιπλο από την πληθώρα των εξαιρετικής ποιότητας και φθηνότερης τιμής επίπλων, από χέρια Ελλήνων τεχνιτών, που μας προσφέρουν πολλοί Έλληνες κατασκευαστές.

Τα ίδια -και πολύ χειρότερα- ισχύουν στις εισαγόμενες μπύρες και στα εισαγόμενα κρασιά από κάθε απίθανη γωνιά του πλανήτη λες και δεν υπάρχουν όχι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες ετικέτες διαφορετικών κατηγοριών μπύρας και κρασιού που παράγονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος προσφέροντας απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίσουμε πως είναι φθηνότερα και συνήθως καλύτερα!
.

.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα παραδείγματα που δείχνουν πως σπαταλάμε άδικα δανεικά χρήματα τα οποία παίρνουμε συνεχώς από επικίνδυνους «δανειστές» είναι δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες.

Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, αν θέλουμε δουλειά για εμάς και τα παιδιά μας, αν θέλουμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές.

Υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα Ελληνικής παραγωγής που είναι καλύτερα και φθηνότερα. Δυστυχώς είναι δύσκολο να τα βρούμε, γιατί μια χούφτα πολυεθνικών έχει «καταλάβει» τα σημαντικότερα ράφια όλων σχεδόν των μεγάλων αλυσίδων λιανικής με αποτέλεσμα ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής να μην μπορεί εύκολα να βρει αυτό που θέλει με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ».
Έτσι, αφού το συντριπτικό ποσοστό των προϊόντων που βλέπει στα ράφια των καταστημάτων είναι εισαγόμενα, στην πράξη υποχρεώνεται να τα αγοράζει – θέλει δεν θέλει!

Αποτελεί πλέον οικονομική αυτοκτονία για εμάς και τα παιδιά μας, να συνεχίζουμε να αγοράζουμε με κλειστά μάτιά εισαγόμενα προϊόντα είτε «αναγκαστικά», είτε επηρεασμένοι από την καταιγιστική διαφήμιση που τελικά πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι από την τσέπη μας, μέσα στην πανάκριβη τιμή τους.
Είναι ανάγκη πλέον να ευαισθητοποιούμε σαν καταναλωτές ψάχνοντας επίμονα και συστηματικά για τις καθημερινές, καταναλωτικές μας ανάγκες προϊόντα που γράφουν επάνω στην συσκευασία τους την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ».

Η νεολαία μας που ήδη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της καθημερινής προσπάθειας όλων μας να ψάχνουμε, να εντοπίζουμε και να «Αγοράζουμε Ελληνικά»!

Σύντομο Βιογραφικό
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ
Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη την οποία εγκατέλειψα με τις μαζικές απελάσεις του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη το 1964. Σπούδασα Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδεψα στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.

Πηγή

Ν. Λυγερός

Με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα η Ελλάδα εισχωρεί σε μια ενεργειακή εποχή που προετοιμάζει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε προσεχτικά και βέβαια αποτελεσματικά μέσω των θαλάσσιων οικοπέδων μέσης γραμμής, δηλαδή των οικοπέδων που εφάπτονται στις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης. Με άλλα λόγια πρέπει αυτά τα οικόπεδα να πιέσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τις διαπραγματεύσεις μας με αυτές τις τρεις χώρες, έτσι ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των ΑΟΖ. Διότι για αυτά τα οικόπεδα, επειδή υπάρχει περίπτωση συνεκμετάλλευσης λόγω ύπαρξης κοιτασμάτων που βρίσκονται ακριβώς πάνω στη μέση γραμμή, πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Έτσι πρέπει να αποφύγουμε την περίπτωση του ραγιαδισμού που θα εξασφαλίσει άλλα οικόπεδα εκτός από αυτά, διότι δεν θα υπάρχουν υποψηφιότητες των εταιρειών όπως στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ και η ίδια η Ελλάδα μας. Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν τα βγάζουμε μόνο και μόνο για να εκδώσουμε χάρτες αλλά για να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά προς όφελος της πατρίδας μας. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και σε επίπεδο οριοθέτησης και ανακήρυξης αφού αυτά τα θέματα είναι εθνικά και με γεωστρατηγικές επιπτώσεις πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρουν για την εξέλιξη της χώρας.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=15907&l=gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget